Super enkel, rask og kjempegod 17. mai kake

Jeg tenkte jeg ville tipse dere om en super enkel og kjempegod 17. mai kake. Den passer perfekt hvis du ikke helt vet hva du skal lage, eller har lyst til å lage noe godt til noen få. Hvis du ikke har jordbær og blåbær, er den også god med bare krem og litt sjokoladebiter eller pikekyss strødd over.

17. mai Brownie med krem og bær

Dette er en veldig enkel, men utrolig god oppskrift på Brownie. Har bakt den maange ganger og den blir alltid god.

Brownie
225 g smør
3 egg
350 g sukker
1 ts vaniljesukker
40 g bakekakao*
175 g mel

Pynt
3 dl kremfløte*
1 ts vaniljesukker
1 pakke jordbær
1 pakke blåbær
Norske flagg

Sett ovnen på 175 grader. Smør en rund form ca. 23 cm i diameter. Ha gjerne bakepapir i bunnen.

Smelt smøret.

Rør sammen egg og sukker. Det skal ikke være eggedosis. Tilsett det smeltede smøret og resten av ingrediensene. Hell røren i formen. Stekes midt i ovnen i 20-30 minutter. Følg godt med! Hele hemmeligheten ved en god brownie er steketiden. Ta den ut av ovnen rett før den er gjennomstekt. Det skal fortsatt henge ved litt røre når du tester med en kakepinne.

Avkjøl kaken med en tallerken over formen for å holde på fuktigheten.

Pisk kremen med vaniljesukker. Fordel den over den helt avkjølte kaken og pynt med bær og flagg.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao man bruger til at bage med, altså ikke Oboy eller lignende. Kremfløte er piskefløde.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den med rabatt.

 

8 inspirerende uteprosjekter

Annonse

Jeg er stolt av å kunne fortelle at jeg har blitt ambassadør for Bergene Holm.

Bergene Holm har vært mer enn 70 år i bransjen, og er en av de dyktigste i Norge innen trelast. Produktene deres fås hos blant annet Carlsen Fritzøe, Maxbo, Byggmakker, XL Bygg og Optimera / Montér. De har også Norges største byggeblogg med mer enn 1000 byggeprosjekter og masse inspirasjon til uterommet. Den finner du her.

Her er 8 av mine favorittprosjekter. De har alle vært finalister til Bergene Holms Uteromspris som arrangeres hvert år. Du kan lese mer om prisen her:

Flott uterom hos Tina Stuestøl med @interiorwife. Se mer her.

Helt fantastisk drivhus i tre hos Ingunn og Rune Anvik. Se mer her.

Bergene Holms egendesignet Pergola på platting her og hvordan du kan bygge den her

Koselig sitteplass og plantekasse i ett hos Anne-Christine Kjøs. Se mer her.

Stemningsfult uterom med fine detaljer hos Ingeborg Raaum. Se mer her.

Uterom med pergola og kreative trebyggerier hos Stig Roar og Gro Anita Hansen. Se mer her.

Stilfull utestue i spiler hos Marianne Nordtveit. Se mer her.

Original hagestue i organisk form hos Ingrunn Else og Hans Petter Minsaas. Se mer her.

Bergene Holm AS er en ledende, norsk trelastprodusent – ekspert på å videreforedle solide, miljøsertifiserte tømmerstokker fra norske skoger. Selskapet produserer alt du trenger for å bygge et typisk norsk hus, hytte eller uterom i tre: Sterkt og holdbart konstruksjonsvirke, funksjonelle terrassegulv, stilriktige kledninger, tidløse paneler – og elegant, profilert listverk.

I tillegg til et bredt spekter av tradisjonelle produkter, har Bergene Holm utviklet flere unike interiør, uterom- og eksteriørkolleksjoner. Se mer HER.

Å bygge med tre bidrar positivt til både energieffektivitet og klimaregnskap. Tre er fornybart, fleksibelt og har lav vekt i forhold til styrke. For å nå de norske og internasjonale miljømålene må det bygges mer i tre. – Norsk tre.

Se mer HER.

Foto: Bergene Holm.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Verdens beste ostekake i 17. mai-farger!

Bunn med havrekjeks og malte mandler, friskt fyll med smak av appelsin, lokk av hjemmelaget gelé, toppet med masse friske bær. Dette er uten tvil min favoritt-ostekake. Det er også en fordel at den ikke trenger å stekes og kan gjøres ferdig i god tid før servering.
Verdens beste ostekake i 17. mai-farger
Til 8–10 personer
Bunn
150 g havrekjeks (Digestive, Sibas eller lignende)
150 g malte mandler eller mandelmel
125 g smeltet smør
Fyll
7 plater gelatin
150 ml appelsinsaft (ca. 2 appelsiner)
400 g Philadelphia kremost naturell
1 dl rømme*, lettrømme eller Cremme Fraiche
100 g melis*
skall fra 1 appelsin
1 1/2 teskje vaniljesukker
3 dl kremfløte*
Gelélokk
250 ml sitronsaft (fra ca. 4 sitroner)
6 plater gelatin
150 g sukker
Pynt
ca. 500 g bær, for eksempel jordbær, blåbær, bjørnebær*, bringebær* eller lignende
litt melis
Lag bunnen. Ha kjeksene i en foodprosessor og kjør til du har en jevn blanding. Bland med malte mandler eller mandelmel og smeltet smør. Ha blandingen i en rund form med løs bunn, som er ca. 23 cm i diameter. Press kjeksblandingen lett sammen med en stor skje eller bunnen til en mindre form. Ikke press for hardt, da blir bunnen veldig hard. Sett bunnen kaldt mens du lager fyllet.
Lag fyllet. Legg 7 gelatinplater i en skål med kaldt vann. Ha appelsinsaften i en liten kasserolle. Varm opp til den akkurat begynner å koke. Hell saften i en liten skål. Klem vannet fra gelatinplatene og ha dem i appelsinsaften. Rør til de er oppløst. Sett blandingen til avkjøling.
Ha kremost, rømme, melis, appelsinskall og vaniljesukker i en bolle. Rør til du får en glatt blanding. Bland den avkjølte sitron/gelatin-blandingen i litt etter litt. Visp kremfløten stiv, bland sammen med resten. Hell fyllet over bunnen, dekk med plast og sett den kaldt.
Lag geléen. Legg 6 gelatinplater i en skål med kaldt vann. Press sitronene, sil saften slik at du får bort kjerner og fruktkjøtt. Ha sitronsaften i en liten kasserolle, smak til med sukker slik at du får den så søt som du ønsker. Varm opp blandingen til den akkurat begynner å koke. Hell saften i en liten skål. Klem vannet fra gelatinplatene og ha dem i sitronsaften. Rør til de er oppløst. Sett blandingen til avkjøling (den vil tykne litt). Når blandingen er kald, helles den over fyllet.
Sett kaken kaldt et par timer eller over natten.
Server med pynt av bær og et dryss med melis.
Tips: Hvis du har dårlig tid, kan kaken lages uten gelélokk.
*Info til mine danske læsere: Rømme er det samme som Creme Fraiche, melis er flormelis, kremfløte er piskefløde. Bjørnebær er brombær og bringebær er hindbær.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

17. mai jordbær – enkelt å lage og helt uimotståelig godt

Har du lyst til å lage noe som smaker skikkelig godt? Da kan jeg anbefale jordbær med Philadelphiakrem og blåbær.

De er veldig enkle å lage, kan lages et par timer før servering og passer perfekt til 17. mai.

Her får du oppskriften:

17. mai jordbær med Philadelphiakrem og blåbær

300 g Philadelphia naturell
Frø fra 1/2 vaniljestang eller 1 teskje vaniljesukker
200 g melis
25 store jordbær
25 store blåbær

Start med å rense jordbærene. Skjær bort litt av toppen, da står de stødig. Sett dem på et tørkepapir, noen minutter, da unngår du at saften renner.

Skjær jordbærene nesten igjennom 2-3 ganger per bær. Sett jordbærene på et egnet fat.

Gjør klar en sprøytepose med stjernetip. Sett den gjerne i et stort glass, da er det enklere å fylle den.

Bland sammen melis og frø fra vaniljestang eller vaniljesukker. Rør det sammen med Philadelphia. Ikke rør for mye, bland det gjerne for hånd.

Ha kremen i sprøyteposen. Åpne jordbærene litt og sprøyt krem i hvert jordbær. Topp med et blåbær.

Oppbevares i kjøleskap til de skal serveres.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Verdens beste Pavlova – denne lykkes du garantert med!

Jeg elsker Pavlova! Det er virkelig noe av det beste jeg vet!

Før var jeg redd for å lage Pavlova. Hadde prøvd et par ganger og ikke fått det til. Jeg bestemte meg derfor for å prøve meg frem til jeg fant den perfekte oppskriften.

Dette synes jeg er Verdens beste Pavlova. Den kan absolutt anbefales!

Jeg har laget den mange ganger og jeg lykkes alltid med den.

Det er ekstra kjekt at du kan lage marengsbunnen ferdig flere dager før, og bare legge den sammen med krem og bær før servering. Vaniljekremen kan også lages opp til et par dager før.

Jeg lager den med hjemmelaget vaniljekrem. Det er veldig enkelt å lage, bare du følger denne oppskriften, og det blir sykt godt. Men hvis du vil gjøre det enkelt kan du bruke ferdig vaniljekrem.

Verdens beste Pavlova

Marengsbunn
4 eggehviter
1/4 teskje salt
250 g sukker
2 teskje Maizena
1 teskje eddik

Hjemmelaget Vaniljekrem
Frø fra en vaniljestang eller 2 teskjeer vaniljesukker
5 dl matfløte* eller kremfløte*
4 eggeplommer
100 g sukker
25 g Maizena*

Fyll og pynt
3 dl kremfløte*
2 teskjeer vaniljesukker
1 pakke jordbær
1 pakke blåbær
Litt melis* til pynt
Eventuelt flagg til pynt hvis du skal bruke den til 17. mai eller bursdag.

Sett stekeovnen på 110 grader. Bruk over og undervarme. (Vær obs på at den skal settes ned til 100 grader når du setter marengsen i ovnen.)

Ha eggehvitene og salt i en bolle. Pass på at bollen er helt ren og at du ikke får med eggeplomme. (Det gjør at marengsen ikke vil stivne). Pisk eggehvitene på lav hastighet til de skummer. Når skummet begynner å stivne tilsetter du sukkeret litt av gangen samt Maizena og eddik. Pisk til du får en myk og blank marengs og alt sukkeret er oppløst. Det tar ca 10 minutter.

Hell marengsen ut på et stekebrett med bakepapir i en sirkel (ca 26 cm i diameter). Sett gradene på stekeovnen ned til 100 grader. Stek marengsen ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til bunnen er sprø. Skru av ovnen og la marengsen stå i stekeovnen til den er avkjølt, gjerne over natten med døren litt på gløtt. (bruk eventuelt en gryteskje eller lignende.) Du kan lage bunnen flere dager i forveien. Jeg pleier å oppbevare den i stekeovnen.

Løft forsiktig over marengsbunnen på et fat.

Lag vaniljekremen. Skjær vaniljestangen halvt igjennom. Ta ut frøene. Ha fløte, vaniljestang og frøene fra vaniljestangen i en kasserolle. La den stå til den akkurat koker. Rør med en visp innimellom.

Ta frem en skål og pisk sammen eggeplommer, sukker og Maizena. Tilsett den varme fløteblandingen litt av gangen i eggeblandingen. Rør godt med en visp* imens. Ha alt tilbake i kasserollen.

Varm forsiktig opp på nytt. Det er viktig at vaniljekremen ikke koker, da kan den skille seg. kremen blir tykkere etterhvert som den blir varmere. Når den begynner å tykne tar du den bort fra varmen . Rør til den blir tykkere. (Hvis ikke den blir tykk nok tar du den tilbake på varmen til den får ønsket konsistens.) Avkjøl helt. Kan lages flere dager før og oppbevares i kjøleskap.

Pisk kremfløte og vaniljesukker til krem. Bland med den avkjølte vaniljekremen. Ha kremen over marengsbunnen og topp med bær. Dryss over litt melis.

Tips: Legg kaken sammen rett før servering hvis du vil være sikker på at marengsbunnen ikke blir bløt.

*Info til mine danske læsere: Matfløte er husholdningsfløde, kremfløte er piskefløde, Maizena er majsstivelse, melis er flormelis, visp er piskeris.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Ny stor konkurranse – Vinn to flotte grytesett – verdi 5999,- per sett

Annonse

Da har vi trukket vinnerne av grytesettet fra WMF.😃🎉

Vinnerne ble:

Anne Spare-Enger og Sølvi Nilsen Skjæret.

Gratulerer så mye!😊

Tusen takk til alle som var med i konkurransen.🌾

Følg med. Det kommer snart flere flotte konkurranser.😊🌾

I samarbeid med Eiendomsmegler Krogsveen gir jeg nå bort to flotte VarioCuisine grytesett fra WMF. Verdi kr. 5999,- per sett.

Du får 4 gryter i 4 ulike størrelser. Grytene fungerer på alle typer komfyrer også induksjon.

Konkurransereglene er veldig enkle, alt du trenger å gjøre er:

  1. Lik Krogsveen på Facebook. Klikk HER!
  2. Skriv JA i kommentarfeltet her på bloggen. Eller HER på Facebook.

Vinnerne trekkes 25. mai.

Masse lykke til!

Grytesettet VarioCuisine fra det tyske varemerket WMF fungerer på alle typer komfyrer også induksjon, formen på håndtakene gjør at de kan stables i hverandre, noe som sparer plass på kjøkkenet. Alle lokkene har et innebygd termometer, noe som gir deg full kontroll på tilberedningen av måltidet ditt. Silikon-tetningen i lokket gjør håndteringen av grytene tilnærmet lydløs.

Settet består av:
1 stk. lav gryte med lokk, 2,5 liter Ø20 cm
1 stk. høy gryte med lokk 1,9 liter Ø16 cm
1 stk. høy gryte med lokk 3,3 liter Ø20 cm
1 stk. høy gryte med lokk 5,7 liter Ø24 cm
Tåler oppvaskmaskin, og kan brukes på alle typer komfyrer, inkludert induksjon.

Helt siden 1975 har Krogsveen gjort det enklere og tryggere å realisere boligdrømmen. De er med deg hele veien, uansett hvor du er i flytteprosessen. Med smarte verktøy, løsninger og rådgivere som gjør boligreisen din mye enklere. Kanskje det er derfor de er eiendomsmegleren med flest fornøyde kunder.

De har blant annet et eget boligsøkerregister som hjelper deg til å finne akkurat din drømmebolig. Du kan også få din egen boligkjøpsrådgiver som kan hjelpe deg i hele prosessen. Se mer HER.

Du slipper også å stresse med vasking, lagring, flytting og transport. Krogsveen fikser alt! Og best av alt? Ikke dyrere, bare enklere.

De har også en utrolig praktisk lynvurdering, som kan gi deg en verdivurdering av boligen din på noen få minutter. Du vil også få hjelp gjennom hele prosessen, slik at det å selge bolig blir enkelt og trygt. Se mer HER.

Foto: Franciska Munck-Johansen/Krogsveen.

Denne konkurransen er på ingen måte sponset, markedsført, administrert eller knyttet til Facebook.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Browniespinner i rødt hvitt og blått

17. mai brownie_01

17. mai er ikke langt unna. Hvis du har lyst til å lage noe som garantert blir populært, kan jeg anbefale disse spydene i rødt hvitt og blått.

Det er alltid de som blir først borte av alle kakene vi setter frem, og barna elsker dem!

Dette er favorittoppskriften min på Brownie. Det tar ikke mye lenger tid å lage enn pose brownie, men den blir mye bedre!

Verdens beste brownies

3 egg
350 g eller 4 dl sukker
225 g smeltet smør (Jeg bruker alltid meierismør)
175 g eller 3 dl hvetemel
50 g eller 4 spiseskjeer bakekakao* med topp
2 teskjeer vaniljesukker
150 g revet marsipan (litt uvanlig med marsipan i brownies, men det er nettopp det som er den «hemmelige» ingrediensen, som gjør kaken ekstra seig og god. Den smaker ikke marsipan.)
En stor håndfull lett hakkede macademianøtter (kan evt. utelates eller erstattes av valnøtter, peanøtter eller lignende. Velg det du liker best.)

Sett ovnen på 175 grader.

Smør en form på ca 20 x 40 cm.

Rør sammen egg og sukker lett sammen med en stor visp*. Bland inn det smeltede smøret og resten av ingrediensene.

Ha den seigtflytende røren i en liten langpanne kledd med bakepapir.

Stekes på 175 grader midt i ovnen i 15 – 30 minutter. Bruk gjerne varmluft. Følg godt med kaken etter 15 minutters steketid, og ta den ut med en gang deigen så vidt slipper en stekepinne eller gaffel. Den må heller være for lite enn for mye stekt.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao man bruger til bagning, altså ikke Oboy eller lignende. En stor visp er et stort piskeris. 

17. mai spyd
Du får ca 30 spyd (som på bildet)

1 porsjon brownie (se oppskrift over)
3 pakker jordbær
1 stor pakke marshmallows
2 store pakker blåbær
Små grillspyd

Lag spyd med blåbær, jordbær, marshmallows og browniebiter. Legg dem gjerne i en stor plastbeholder, slik at ikke marshmallowene blir tørre.

17. mai brownie_04

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Har du planer om å bake til 17. mai?

Kake til 17. mai

Da kan jeg anbefale denne kaken!

Det meste kan gjøres ferdig god tid i forveien, den har kjempegod smak av bær, sjokoladebiter og marengs sammen med pisket krem, og den har fine 17. mai-farger. Bunnene kan lages flere dager i forveien.

I dag er det bursdag her i huset! Vi feirer dobbelt opp. I dag er det akkurat 16 år siden jeg poppet ut disse to søtingene. Vel, poppet og poppet er kanskje å ta i litt. Det tok 25 timer og var litt av en oppgave. Men ut kom de. :-))

Jeg synes ikke det er lenge siden de så slik ut.

17. mai-kake med marengs, bær og skivede mandler
(til 10 personer)

Marengs
6 eggehviter
1/4 teskje salt
375 g sukker
3 teskjeer Maizena
1 teskje eddik
150 g skivede mandler

Fyll
6 dl kremfløte
3 spiseskjeer melis*
250 g bringebær*
200 g blåbær
100 g hakket mørk sjokolade
(eller andre bær)

Sett stekeovnen på 110 grader. Bruk over og undervarme. (Vær obs på at den skal settes ned til 100 grader når du setter marengsen i ovnen.)

Tegn tre sirkler på et bakepapir med en diameter på 21, 18 og 15 cm.

Ha eggehvitene og salt i en bolle. Pass på at bollen er helt ren og at du ikke får med eggeplomme. (Det gjør at marengsen ikke vil stivne). Pisk eggehvitene på lav hastighet til de skummer. Når skummet begynner å stivne tilsetter du sukkeret litt av gangen samt Maizena og eddik. Pisk til du får en myk og blank marengs og alt sukkeret er oppløst. Det tar ca 10 minutter.

Spre marengsen utover de tre sirklene. Strø de skivede mandlene over.

Sett gradene på stekeovnen ned til 100 grader. Stek marengsen ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til bunnen er sprø. Skru av ovnen og la marengsen stå i stekeovnen til den er avkjølt, gjerne over natten med døren litt på gløtt. (bruk eventuelt en gryteskje eller lignende.) Du kan lage bunnen flere dager i forveien. Jeg pleier å oppbevare den i stekeovnen.

Pisk fløten til krem sammen med melisen. Mos ca halvparten av bærene med en gaffel og vend inn i kremen sammen med hakket sjokolade. Kaken bør legges sammen tidligst 1/2 time før servering, ellers kan bunnene bli myke. Hvis du får krem tilovers kan den serveres til.

Ta frem den første marengsbunnen, legg på krem, ta på neste bunn og dytt inn resten av bærene på siden av kaken.

*Info til mine danske læsere: Melis er flormelis. Bringebær er hindbær.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Deilig festkake som alle får til

Har du lyst til å lage en kake som smaker helt himmelsk og ser fantastisk ut, samtidig som den er superenkel å lage? Da kan jeg anbefale denne kaken.

Kjempegod kladdkake som smelter på tunga toppet med luftig krem, friske bær, oreokjeks og makroner. Det blir ikke mye bedre.

Denne kaken klarer alle å lage og den vil garantert bli godt mottatt. Det gjorde den i hvert fall her, jeg laget den til svigermors bursdag.

Her får du oppskriften:

Kladdkake
150 gram smør
190 g (1,5 dl) sukker
175 g (1,5 dl) brunt sukker
40 g  (1 dl) bakekakao*
1-2 teskje vaniljesukker
120 g (2 dl) hvetemel
2 egg
1 knivspiss salt

Pynt
3 dl kremfløte
2 teskjeer vaniljesukker
10-12 makroner (jeg kjøper mine frosne på Rema 1000, synes de er kjempegode)
6 store jordbær
1 pakke bringebær ca 200 g
1 bakke blåbær ca 200 g
7 oreokjeks

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Ha bakepapir i bunnen av en springform som er 20 – 24 cm i diameter. Smør bunn og sider.

Smelt smøret i mikroovnen eller en liten kasserolle.

Ha smøret i en stor skål. Tilsett sukker, brunt sukker, bakekakao, vaniljesukker og salt. Rør alt godt sammen.

Tilsett eggene. Ha i melet. Rør til det ikke er klumper.

Hell røren i formen.

Stekes midt i ovnen i 15-18 minutter.

Det er viktig å følge med steketiden. Så snart den er fast på toppen og ikke lenger flytende, kan du ta den ut av ovnen. Stek den heller for lite enn for mye da får du den beste konsistensen.

Ta den ut av ovnen og la den avkjøle.

Sett den i kjøleskapet en time eller natten over. Da får du en deilig kladdy konsistens.

Hvis mulig kan du gjerne ta den ut av kjøleskapet 2 timer før servering. Slik at selve kaken for romtemperatur før du har på krem og pynt. Men du kan også gjøre det enkelt å gjøre alt klart flere timer før og ha den stående i kjøleskap. (Det ender jeg som regel opp med).

Pisk fløten til krem. Den skal være ganske stiv, men følg godt med slik at den ikke blir til smør.

Pynt kaken med kremfløte. Ha på jordbær, bringebær, blåbær og knuste oreokjeks. Topp til slutt med makronene. Det skal bugne.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao man bruger til bagning, altså ikke Oboy eller lignende. Bringebær er hindbær, melis er flormelis.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.