Black Magic Cake – Sjokoladekaken som alltid blir en suksess

Black Magic Cake er virkelig en av de aller saftigste og beste sjokoladekakene jeg noen gang har smakt.

Sjokoladekaken er så saftig at den smelter i munnen, og sammen med fløyelsmyk sjokolademousse, toppet med masse godt, er dette en kake som virkelig imponerer.

Jeg har to» hemmelige» ingredienser som jeg mener gjør en stor forskjell. De er muscovadosukker (eller brunt sukker) og frø fra vaniljestang.

Muscovadosukkeret eller brunt sukker gir kaken en myk og runn smak. Frø fra vaniljestang gir en dyp og ekstra god vaniljesmak. Til en festkake som denne mener jeg det er vel verdt å ta med disse to ekstra ingrediensene.

Her får du oppskriften:

Black Magic Cake

175 g hvetemel (3 dl)
160 g sukker (2 dl)
160 g muscovadosukker (2,5 dl) fåes i de fleste større dagligvarebutikker. Kan erstattes av brunt sukker
70 g bakekakao (1,75 dl)*
1 teskje natron
1 teskje bakepulver
3/4 teskje salt
Frø av 1 vaniljestang (kan erstattes av 1 1/2 teskje vaniljesukker)
2 egg
2 dl ferdiglaget kaffe (bruk gjerne frysetørket kaffe som Nescafé eller lignende) Du vil ikke smake kaffesmaken den fremhever bare sjokoladesmaken og gjør kaken super saftig.
2 dl kefir* eller Creme Fraiche
1 dl nøytral olje eller 100 g smeltet smør

Sjokolademoussekrem
4 dl kremfløte*
1,5 dl sukker
30 g bakekakao
Frø fra 1/2 vaniljestang eller 1 teskje vaniljesukker

Pynt
1 pakke Tofféfee
1 pakke Smash
Sjokoladekuler eller lignende

Sett stekeovnen på 175 grader vanlig over- og undervarme eller 160 grader varmluft.

Smør to former på ca 24 cm i diameter. Ha bakepapir i bunnen. Du kan også ha deigen i en liten langpanne på ca 40 x 20 cm hvis du ønsker en firkantet kake.

Bland sammen alle de tørre ingrediensene. Ha i resten av ingrediensene og pisk deigen sammen på lav hastighet i ca to minutter. Du kan enten bruke en kjøkkenmaskin eller en elpisker. Du kan også piske den sammen for hånd.

Vær oppmerksom på at deigen er veldig tynn. Det er slik den skal være.

Fordel deigen i de to formene.

Stekes midt i ovnen på 175 grader vanlig over- og undervarme eller 160 grader varmluft. (Bruk varmluft hvis formene står i to ulike høyder. Stekes 15 – 20 minutter eller til det ikke lenger fester seg deig til en kakepinne eller gaffel.

Avkjøl kaken i formen med en tallerken over for å holde på fuktigheten. De kan stå på benken natten over, eller oppbevares i kjøleskap.

Lag sjokolademousse-kremen.

Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og pisk til du får konsistens som sjokolademousse.

Når kaken er helt avkjølt legger du den sammen med kremen.

Pynt med sjokolade.

Kaken kan gjøres klar flere timer før servering. Den er like god dagen etter.

Kan også fryses.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao som bruges til bagning, altså ikke Oboy eller lignende. Kefir er som ymer. Kremfløte er piskefløde. Det kan være lidt svært at finde Smash i Danmark, men man kan bruge hvad man vil af chokolade til pynt. Hvis du vil have fat i Smash i Danmark, kan de bestilles HER. 🙂

Jeg har også en sommerversjon av denne kaken med friske bær. Den finner du HER.

Foto: Franciska Munck-Johansen og Vegar Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Snowball Cookies

Har du prøvd Snowball Cookies? De er deilige smelter i munnen-julekaker som ser ut som små snøballer. De var veldig enkle å lage og forsvant raskere enn noen andre julekaker jeg har bakt!

De er også kjent som Meksikanske bryllupskaker eller Russiske tekaker.

Her får du oppskriften (den gir ca to brett med cookies):

Snowball Cookies
225 g smør
75 g melis*
1/2 teskje salt strøken
1 1/2 teskje vaniljeekstrakt eller 2 teskjeer vaniljesukker
315 g mel
130 g finthakkede pekannøtter (kan erstattes av valnøtter, cashewnøtter eller lignende)
+ 150 g melis til å rulle dem i

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft. Finn frem to bakebrett og ha på bakepapir.

Kjør smør og  75 g melis lyst og luftig i en kjøkkenmaskin. Ha i resten av ingrediensene, (utenom de 150 g melis til å rulle dem i). Bruk gjerne en kjøkkenmaskin eller bland dem sammen for hånd.

Den skal se ca slik ut:

Sett gjerne deigen kaldt et kvarters tid, da er det enklere å rulle dem til kuler og de flyter mindre ut på bakeplaten.

Jeg baker alltid en prøvekake først. Hvis den flyter ut kan du ha i mer mel eller sette deigen kaldt litt til.

Trill kuler som er ca 2,5 cm i diameter. Sett dem på bakebrett med litt avstand. De holder formen ganske bra, du trenger derfor ikke ha så stor avstand.

Stekes midt i ovnen på 175 grader varmluft i 10 – 12 minutter eller til de så vidt begynner å få farge. De bør ikke stekes for lenge. Heller for lite enn for mye.

Med en gang du tar dem ut av ovnen triller du dem i melis. Bruk en gaffel, da er det enklest.

Hvis du vil ha dem enda hvitere kan du trille dem en gang til etter de er avkjølt.

Oppbevares i kakeboks eller lignende ved romtemperatur. Både deigen og de ferdige kakene kan fryses.

*Tips til mine danske læsere: Melis er flormelis.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Verdens beste sjokoladefondant

Er du glad i sjokoladefondant?

Det er uten tvil noe av det beste jeg vet! Denne oppskriften har jeg hatt i mer enn 20 år, og det er etter min mening Verdens beste sjokoladefondant.

Men jeg klarer ikke helt å bestemme meg om det er best med nypisket krem eller en god vaniljeis. Begge deler er kjempegodt.

Jeg må ha bær til, blåbær gir en flott farge til den mørke sjokoladen og gir en kjempegod smak. Men bringebær og jordbær er også skikkelig godt.

Mmm, nå fikk jeg lyst på sjokoladefondant.

Perfekt å servere som en god avslutning på en god middag. Det meste kan gjøres klart i god tid.

Her får du oppskriften:

Verdens beste sjokoladefondant
6 stk

Sjokoladefondant
4 egg
60 g sukker
200 g mørk sjokolade
180 g smør
80 g hvetemel

Tilbehør
Pisket krem* eller is
Bær, blåbær, jordbær, bringebær er godt til.

Pynt
Litt bakekakao*

Sett ovnen på 200 grader.

Ha sukker og egg i en stor skål, pisk sammen.

Hakk sjokoladen i mindre biter.

Smelt smøret i mikrobølgeovn eller i en kasserolle. Ha den hakkede sjokoladen i smøret og rør til sjokoladen smelter.

Ha sjokoladeblandingen i skålen med egg og sukker. Tilsett mel og rør alt godt sammen.

Fyll røren i stive store muffinsformer. Jeg pleier å ha to stk om gangen, slik at de blir ekstra stive.

Stekes midt i ovnen med varmluft eller over- og undervarme.

Hele hemmeligheten med Sjokoladefondant er å ikke steke dem for mye. Følg derfor godt med.

Jeg tar dem ut av ovnen så snart topp og sider er blitt faste. Det er bedre å steke dem for lite enn for mye.

Serveres med is eller pisket krem og bær.

Gjør klar tallerkener med tilbehør før du steker sjokoladefondantene, da er det enklere å servere med en gang de er tatt ut av ovnen.

Tips: Hvis du ønsker å gjøre alt klart før gjestene kommer og bare steke opp rett før servering, kan du la røren stå i kjøleskapet. Bare ta den frem en times tid før servering slik at den får romtemperatur før du steker dem. Da får du best resultat. Ovnen må være 200 grader varm før du setter dem inn.

Hvis du skulle glemme å ta frem røren, går det bra det også, da steker du dem bare litt ekstra.

Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao man bruger til bagning, altså ikke Oboy eller lignende. Pisket krem er flødeskum.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Profiteroles – en smak av Paris

Når jeg tenker på Profiteroles, så er Eiffeltårnet, Seinen og små koselige kaféer ikke langt unna. Profiteroles er typisk fransk og har eksistert helt siden 1700-tallet. Det vanligste er å servere dem enten med vispet krem, vaniljekrem eller vaniljeis.

Følger du denne oppskriften, er de enkle å lage og de smaker utrolig godt.

Profiteroles:
115 g smør
en klype salt
2,4 dl vann
150 g mel
4 egg (mellomstore)

Sjokolade ganache
250 g mørk sjokolade
50 g usaltet smør
5 ts akaciehonning
3 ts kremfløte

Krem
3 dl kremfløte
1 ts frø fra vaniljestang eller 1ts vaniljesukker

Pynt
2 ss melis

Litt melis til pynt

Sett ovnen på 210 grader varmluft eller 200 grader uten varmluft.

Smelt smøret i en mellomstor kasserolle.
Tilsett salt og vann og varm opp på middels varme.

Ta kasserollen av varmen og tilsett all melet.

Sett kasserollen tilbake på varmen og rør godt og raskt med en treskje
(i 3 – 5 minutter) til massen former seg til en ball, og den har fått en glatt overflate. Reduser evt. varmen litt underveis. Det er viktig å røre godt for å få riktig konsistens.

Ha massen i en røreskål. La massen avkjøle seg litt. Den trenger bare å bli så kald at ikke eggene stivner når de blir tilsatt.

Tilsett egg ett om gangen og pisk/rør godt med røremaskinen for hver gang.

Ha massen i en sprøytepose med rund tip ca. 12 mm.

Sprøyt små baller, ca. 2,5 cm i diameter og høyde. La det være minst 3 cm mellom hver ball. Ha litt vann på fingertuppene og press forsiktig ned spissene på ballene.

Tips:
Sprøyt evt. litt vann lett over med en sprøyteflaske. Det gjør at det dannes mer damp, som gjør at de lettere puffer opp.

Stekes ved 210 grader varmluft midt i ovnen i 20 – 25 minutter eller til de er gylne. Det er viktig at de stekes nok, ellers vil de falle sammen. Men ikke stek dem for lenge heller, da kan de bli tørre.

Når profiterolene er ferdig stekt, tas de ut av ovnen og flyttes over på en rist. Stikk et hull i hver bunn med en tannstikker eller lignende, og snu dem opp ned, slik at dampen slippes ut. La dem avkjøle.

Lag sjokoladeganachen. Start med å skjære sjokoladen og smøret i mindre biter. Smelt alle ingrediensene til sjokoladeganachen i en kasserolle.
Rør til du får en blank og fin masse.
La massen avkjøle litt mens du pisker kremen.

Pisk kremen nesten stiv, ha i melis og vanilje og pisk ferdig.
Fyll i sprøytepose og fyll kremen i de avkjølte vannbakels.
Dryss over litt melis.

Dypp hver vannbakels i sjokoladeganache, og sett dem til tørk på en rist.

Servér.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon

 

Smuldrepai med eple og vaniljeis

Varm nylaget smuldrepai med epler rett fra ovnen sammen med god vaniljeis! Mmm… Enklere og bedre dessert skal man lete lenge etter! Perfekt nå på høsten.

Du kan også lage den med annen frukt eller bær. Plommer, pærer og lignende passer godt.

Her får du oppskriften:

Smuldrepai med epler
4 personer

5 syrlige store epler (gjerne norske)
4 spiseskjeer brun farin (eller vanlig sukker)
1 teskje kanel
200 g romtemperert smør
200 g hvetemel
50 g sukker
50 g hakkede mandler (kan utelates)

1 liter god vanlijeis

Skjær eplene i mindre biter. Ha dem i en smurt paiform som er ca 26 cm i diameter. Ha på brun farin og kanel og vend det sammen med eplebitene.

Kjør smør, hvetemel og sukker i en foodprosessor eller bland med hendene. Fordel over epleblandingen sammen med hakkede mandler.

Stekes midt i ovnen på 200 grader i 20 – 25 minutter til smuldrepaien er gyllen og eplene er møre.

Serveres varm med vaniljeis.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Brownie Cookies til Halloween

Annonse

Har du prøvd Brownie-Cookies? Den perfekte blandingen av sprø cookies utenpå med myk brownie inni. Det er fantastisk godt, og med sukkerøyne blir det kule monster-cookies som passer perfekt til Halloween.

De er veldig enkle å lage også. Bare pass på at du pisker egg og sukker godt og ikke steker dem for mye.

Har du prøvd airfryer enda? Hvis ikke kan det anbefales. Jeg har testet den nye Airfryeren til Cosori, – Dual Blaze. Den er super enkel å bruke. Noen få tastetrykk, så er du i gang. Den har dobbelt varmeelement, som gjør den helt unik. Det betyr at maten tilberedes opptil dobbelt så raskt som i en tradisjonell ovn. Det sikrer også enda sprøere resultat og du trenger ikke lenger å snu maten eller riste kurven.

Klikk HER for å se mer.

Her får du oppskriften: (Den kan lages både med Airfryer og vanlig stekeovn.)

Brownie Cookies
(18 stk)

2 egg
125 g brun farin eller vanlig hvitt sukker
200 g mørk sjokolade (gjerne Odense)
120 g smør
240 g mel
1 teskje bakepulver
15 g bakekakao
en stor klype salt
36 sukkerøyne (fåes blant annet på Jernia)

Forvarm Airfryeren eller stekeovnen. (180 grader).

Pisk egg og sukker til eggedosis. (Det tar 5-6 minutter på full styrke).

Skjær sjokoladen i mindre biter. Smelt smøret og ha sjokoladestykkene i. Rør til sjokoladen er helt smeltet.

Hell sjokoladeblandingen i eggedosisen. Bland de tørre ingrediensene sammen og tilsett dem.

Brett forsiktig og raskt deigen sammen.

Bruk en spiseskje og lag kuler av deigen som er ca 5 cm i diameter. Legg dem på bakepapir i Airfryeren eller på en bakeplate.

Stekes 8-9 minutter i Airfryeren på 180 grader. Det skal stekes akkurat så mye at de får sprekker på overflaten, men så lite at de fortsatt er myke inni.

I vanlig ovn steker du dem ca 10 minutter, men pass også her på at de ikke blir stekt for lenge.

Jeg anbefaler å steke en prøve-cookie for å sjekke hvor lang tid du trenger i din ovn.

Sett på sukkerøynene mens cookiesene fortsatt er varme og myke. Plassér dem slik at en av sprekkene ser ut som munn.

Tips: Bruk en kakeform eller et glass som er litt større en cookiesen. Med en gang de kommer ut av ovnen plasserer du den rundt dem og beveger den i runde bevegelser på bakeplaten. Da vil du få helt runde cookies.

Her ser du airfryeren jeg har. Den heter Cosori – Dual Blaze. Vi bruker den til mye forskjellig, og den er veldig enkel både å bruke og gjøre ren. Cosori Airfryer, er en av de mest solgte modellene i verden. Den har fått best i test i mange ulike tester og den har fått 4,7 av 5 stjerner basert på over 55 000 kundevurderinger.

Se mer på: www.cosori.no

   

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Skummelt gode halloween trøfler

Disse mumie trøflene med cookie dough fyll er så sykt gode at jeg må innrømme at jeg klarte å spise opp så mange at jeg måtte lage en ny runde for å ha nok til Halloween!?

Jeg hadde satt dem i kjøleskapet etter jeg hadde laget dem, og skulle bare smake hvordan de ble. Det skulle jeg aldri ha gjort. De er virkelig skumle! De forsvant nesten helt av seg selv! Er det mulig!

Nå har jeg advart deg. Disse lager du på eget ansvar!

Sykt gode Mumie trøfler 
Ca 60 stk

250 g romtemperert smør
150 g vanlig hvitt sukker
150 g rørsukker eller brunt sukker*
2 egg
1 teskje vaniljesukker
350 g hvetemel
1 pakke Freia smelt sjokolade (Sjokoladeknapper. Pakken veier 200 g) Eller 300 g hakket Daim sjokolade

Hvit sjokolade til overtrekk (Non temp sjokolade gir en flott overflate og er enkel å jobbe med (kan fåes hos Cacas, Traktøren og lignende), men du kan også bruke vanlig hvit sjokolade som kan smeltes.)
Rød gelé på tube til øyne (Hvis ikke du får tak i det kan du bruke smeltet mørk sjokolade eller kuler med strøssel. Du kan også prikke hull med noe spisst i stedet.

Ha smør, sukker og rørsukker i en skål og rør dette sammen. Ha i ett og ett egg. Ha til slutt i hvetemel og sjokoladeknapper eller hakket Daim sjokolade.

Trill små kuler, sett de på et brett med bakepapir, eller på en tallerken. La de stå ute, eller i kjøleskapet i ca 20 minutter, da er de enklere å trekke med sjokolade.

OBS: De skal ikke bakes.

Smelt den hvite sjokoladen i mikroovn eller vannbad. Jeg synes mikroovn er enklest. 40 sekunder på full styrke. Rør i mellom og fortsett til alt er smeltet.

Bruk en gaffel til å ha trøffelkulen på. Ta en skje og hell sjokoladen over. La den dryppe litt av og sett den på en liten rist eller på et brett med bakepapir.

Når den hvite sjokoladen har stivnet, tar du litt sjokolade på en skje og drar over i striper, slik at trøffelen ser ut som en mumie.

Lag til slutt øyne av rød gele eller ved å stikke huller med noe spisst.

Er holdbare et par uker i kjøleskapet. Hvis de holder så lenge 😉

*Info til mine danske læsere: Brunt sukker er brun farin.

Jeg har også laget noen ekle edderkopp-cookies (de du ser på bildet under). Du finner oppskriften på dem og skumle heksefingre her.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon ?

 

Kjempegod festkake med en overraskelse

Dette er en kake som er artig å servere. Den ser ut som en vanlig høy og flott sjokoladekake, men de fleste blir overrasket når de ser hva som gjemmer seg inne i kaken. Den er også enklere å lage enn den ser ut for.

Da jeg skulle lage kakeboken min var det viktig for meg at alle kakene ble testbakt av andre i tillegg til meg selv, for å være sikker på at oppskriftene var helt som de skulle. Det var selveste Ed Fajardo, vinneren av den første sesongen av Kakekrigen, som testbakte denne kaken. Her ser du hva han skrev om den:

Kaken er utrolig flott med sine fire lag i ulike farger. Men smaken er likevel det aller beste! Fra den første biten av delikat vaniljekake til den mørke mystiske smaken av sjokoladekake. Denne kaken er rett og slett bare såååååå deilig!

Ombre sjokoladekake
10 – 12 personer

Vanilje og sjokoladebunn
200 g smeltet smør
4 egg
300 g sukker (erstatt gjerne halvparten med muscovadosukker eller brun sukker for en rund og god smak)
1½ dl rømme eller Creme Fraiche
2 teskjeer vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
200 g mel
2 teskjeer bakepulver (strøkne)
½ teskje salt

I tillegg til sjokoladebunnen
40 gram bakekakao

Karamell og karamell-sjokoladebunn
200 g smeltet smør
4 egg
300 g muscovadosukker
1½ dl rømme eller lettrømme
2 teskjeer vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
Ev. 1 teskje kaffepulver (Nescafé eller lignende) rørt ut i 2 ts vann
200 g mel
2 teskjeer bakepulver (strøkne)
½ teskje salt

I tillegg til karamell-sjokoladebunnen
10 gram bakekakao

Vaniljefyll og sjokoladekrem
375 g mykt smør
375 g Philadelphia naturell
540 g melis*
3 teskjeer vaniljesukker

I tillegg til sjokoladekremen
100–125 g bakekakao* (alt etter hvor kraftig sjokoladesmak du ønsker)

Sett ovnen på 175 grader varmluft.

Smør to runde former på sidene (ca. 21 cm i diameter) og ha bakepapir i bunnen.

Start med å lage vanilje og sjokoladebunnen.
Smelt smøret og sett det til side. Pisk egg og sukker til luftig eggedosis (det tar 4–5 minutter). Rør forsiktig inn rømme, det smeltede smøret og vaniljeekstrakt/vaniljesukker.

Ha de tørre ingrediensene (utenom kakaopulveret) i en egen bolle. Bland godt sammen med en stor visp. Vend forsiktig inn de tørre ingrediensene med en slikkepott.

Del røren i to. Tilsett siktet bakekakao i den ene formen (den blir til sjokoladebunnen). Ha røren i formene. Stekes midt i ovnen ved 175 grader i 15–20 minutter. Test med en kakepinne eller gaffel underveis, og ta kakene ut når deigen ikke lenger fester seg.

Når kakene er ferdige, flyttes de over på to tallerkener. Behold bakepapiret i bunnen slik at bunnene ikke fester seg til tallerkenen. Dekk med et kjøkkenhåndkle slik at det holdes på fuktigheten.

Mens de første kakene stekes, lager du røren til karamell- og sjokolade-karamellbunnene.

Smelt smøret og sett det til side. Pisk egg og sukker til luftig eggedosis (det tar 4–5 minutter). Rør forsiktig inn rømme, det smeltede smøret og vaniljeekstrakt/vaniljesukker.

Ha de tørre ingrediensene (utenom kakaopulveret) i en egen bolle. Bland godt sammen med en stor visp. Vend forsiktig inn de tørre ingrediensene med en slikkepott.

Del røren i to. Tilsett siktet bakekakao i den ene formen (den blir til karamell-sjokoladebunnen).

Flytt også disse bunnene over på to tallerkener og dekk med et kjøkkenhåndkle. Når kakebunnene er avkjølt, kan du dekke dem med aluminiumsfolie og sette dem kaldt. Bunnene kan gjerne lages dagen før.

Lag vaniljefyllet og sjokoladekremen. Rør mykt smør med melis og vaniljesukker i 5 minutter med full styrke. Det gjør at frostingen blir hvit og fjerner melissmaken.

Vend forsiktig inn kremost i smør- og melisblandingen med en slikkepott til du har en jevn og myk frosting. Del kremen i to. Bruk vaniljefyllet til å legge sammen kaken.

Lag sjokoladekremen ved å sikte i bakekakao i halvparten av kremen. Rør forsiktig til du får en jevn krem. Tilsett ev. en skje med fløte eller melk hvis kremen virker tørr.

Smør et tynt lag med sjokoladekrem rundt kaken. Sett kaken i kjøleskapet i 15–20 minutter til kremen har satt seg. Ha på resten av sjokoladekremen på topp og sider, og lag gjerne et fint mønster med en spatel.

Smaker best servert ved romtemperatur.

*Info til mine danske læsere: Melis er flormelis og bakekakao er kakao man bruger til bagning, altså ikke Oboy eller lignende.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Kule og søte halloweenkaker

Halloween 2

Har du lyst til å bake noe godt og kult til Halloween? Da kan jeg anbefale disse herlige kakene!

Her får du oppskriften:

Søte og småskumle Halloween cookies
ca. 18 stk

125 gram romtemperert smør
175 g peanøttsmør
75 g brunt sukker
125 g sukker
1 teskje vaniljesukker
1 stort egg
3 dl mel
1 teskje bakepulver
1 teskje salt
18 store sjokoladekuler Malteserkuler eller lignende. (jeg fikk ikke tak i det, så jeg brukte Toffifee, som jeg dyppet i smeltet sjokolade i stedet)
36 spiselige øyne, kan blant annet kjøpes hos Panduro Hobby
200 g mørk sjokolade, gjerne non temp sjokolade, som er sjokolade som er ferdig temperert, det gir en fin overflate på sjokoladen, men vanlig mørk sjokolade kan også brukes.

Sett ovnen på 175 grader.

Sett frem to bakebrett med bakepapir.

Ha romtemperert smør og peanøttsmør i en stor skål, miks til det er luftig. Ha i brunt sukker, sukker, vaniljesukker og egg og pisk et par minutter.

Bland mel, bakepulver og salt godt sammen med en håndvisp. Ha melblandingen i rørebollen og bland godt sammen, på lav hastighet, til du får en passe deig.

Rull deigen ut til ca 18 kuler, trykk dem litt flate, lag hull med sjokoladekulen eller Toffifee’n. De beholder formen veldig godt, lag derfor den formen du ønsker de skal ha.

Stekes i 10 – 15 minutter til de er gylne.

Sett dem over på en rist til avkjøling. Hvis du har det skikkelig travelt, slik som jeg hadde det, da jeg kom alt for sent i gang med å bake dem, er det bare å hive dem på en tallerken og rett i fryseren, da er det ferdig avkjølt på ca. 10 minutter. 🙂

Mens kakene steker smelter du sjokoladen. Jeg synes det enkleste er å smelte i mikroovnen på full styrke i 1 minutt først og så 30 sekunder et par ganger til alt er ferdig smeltet. Rør et par ganger underveis.

Hvis du heller ikke fikk tak i store sjokoladekuler, dypper du Toffifee’ne i sjokolade. Det er enklest om du bruker en gaffel til å ha dem på og en skje til å helle sjokoladen over. Sett dem på en liten rist, slik at sjokoladen kan dryppe av. Etter et per sekunder kan du sette øynene på plass, hold dem litt til du kjenner at de sitter. La hodene tørke godt før du setter dem på kakene, ellers blir det bare kliss.

Ha resten av sjokoladen i et lite kremmerhus. Klipp et lite hull og tegn på benene til edderkoppene. Plasser de ferdige hodene på kroppene med en gang før sjokoladebeinene stivner.

Hvis du fikk tak i store sjokoladekuler limer du øynene på med litt sjokolade.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon ?

 

To super enkle Halloween idéer

Halloween_02

Nå er det ikke lenge til Halloween. Disse ekle heksefingrene er noe av det mest populære jeg har delt ut. Ungene elsker dem og de er super enkle og raske å lage.

Ekle heksefingre

Ca 35 stk

200 g romtemperert smør
200 g sukker
1 lite egg
1 teskje vaniljesukker
450 g hvetemel
100 g hakket Daim sjokolade (2 doble Daim)
Mandler i skiver

Sett ovnen på 180 grader.

Rør smør og sukker luftig. Ha i resten av ingrediensene (utenom mandler i skiver). Sett deigen kaldt et kvarters tid.

Viktig! Ha i så mye mel at du får en ganske fast deig. Ellers vil de kunne flyte ut når de blir stekt. Det kan være forskjell på mel, prøv deg derfor frem.

Bak gjerne en prøvekake først. Hvis den flyter ut kan du ha i mer mel eller sette deigen kaldt litt til.

Trill fingre, og bruk en kniv til å lage streker på tvers. Ha en skivet mandel på hver.

Legg dem på bakeplater med bakepapir.

Stekes på varmluft 180 grader midt i ovnen, i ca 10 minutter eller til de er gylne.

De er holdbare i flere uker, oppbevares i kakeboks.

Halloween_04

Skumle edderkopp cookies
Ca 40 stk

250 g romtemperert smør
300 g sukker
2 egg
1 teskje vaniljesukker
1 teskje bakepulver
350 g hvetemel
150 g mørk sjokolade til pynt (Non temp sjokolade gir en flott blank overflate, men du kan også bruke vanlig mørk sjokolade)

Sett ovnen på 180 grader.

Ha smør og sukker i en skål og rør dette sammen. Ha i ett og ett egg.

Rør sammen bakepulver og hvetemel i en egen skål og bland det med resten.

Trill kuler i passende størrelse og legg dem på bakeplater med bakepapir. Sørg for at det er litt plass imellom, de flyter ut.

Stekes på 180 grader midt i ovnen, i ca 10 minutter eller til de er gylne.

Når kakene er avkjølte pyntes de med mørk smeltet sjokolade. Hakk sjokoladen i mindre biter og smelt den i mikrobølgeovn eller over vannbad. Jeg synes mikroovn er enklest. 40 sekunder på full styrke. Rør i mellom og fortsett til alt er smeltet.

Ha den smeltede sjokoladen i en sprøytepose. Slå knute i enden og klipp et bittelite hull.

Start med å lage benene på edderkoppen og så kroppen. La sjokoladen stivne.

Er holdbare flere uker, oppbevares i kakeboks.

Info til mine danske læsere: Brunt sukker er brun farin.

Er holdbare flere uker, oppbevares i kakeboks.

Halloween_02

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon ?