Focaccia spiral med plommetomater og oregano

Har du prøvd focacciaspiral? Det er en fin vri på vanlig focaccia, og med plommetomater og oregano får du ekstra god smak.

Her får du oppskriften. Den gir en stor focaccia.

Focaccia spiral med plommetomater og oregano

Deig
9 dl fingervarmt vann
50 g gjær (gjerne fersk gjær, men tørrgjær går også fint.)
1-2 strøkne spiseskjeer honning (eller sukker)
1/2 ts salt
ev. litt chilipulver
ca 1 kg hvetemel

Pynt
1 pakke plommetomater
Fersk oregano

Oljeblanding
1 1/2 dl olivenolje eller annen nøytral olje
2 store fedd hvitløk
4 teskjeer ferdig provencekrydder, eller 1 teskje av timian, rosmarin, basilikum og oregano.
Fingersalt, gjerne Maldon eller lignende

Bland sammen håndvarmt vann, gjær, honning eller sukker, salt og ev litt chilipulver. Tilsett melet. Bruk en treskje, da går det raskt.
Deigen skal være klissete, som på dette bildet:
Dekk skålen med plastfilm og la deigen heve i ca 40 minutter.

Ha oljen i en liten skål. Press hvitløk og tilsett krydder i oljen. Rør rundt og la det stå mens deigen hever.

Rør deigen sammen, slik at du får ut mye av luften. Tilsett litt mel, slik at den ikke lenger er så klissete. Trill en lang rull av deigen. Kle en langpanne med bakepapir og lag en spiral av deigrullen i langpannen.

Ha oljeblandingen over deigen og dryss eller kvern salt over deigen. Pynt med plommetomater og oregano.

La deigen heve ca 40 minutter til.

Stekes på 200 grader i 25 – 35 minutter til den har fått en gylden skorpe og høres hul ut når du banker på den. Serveres varm.

Egner seg godt til å fryses ned og kan lages flere dager før servering.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

God gammeldags formkake med oreo, sjokolade og karamell

Formkake smaker av barndomsminner og gode tider.

Denne formkaken er ekstra saftig og har ekstra god smak av Oreo, sjokolade og karamell. Dette er en kake som både barn og voksne elsker. Den er veldig enkel å lage og den holder seg svært godt. Den er ekstra god servert med pisket krem.

Den egner seg også godt til å fryses.

Saftig Oreo, sjokolade og karamell-kake
4 egg
200 g sukker
225 g smør
1 dl Creme Fraiche eller lettrømme
1,25 dl melk
2 teskjeer vaniljeekstrakt eller 2 ts vaniljesukker
400 g mel
2 teskjeer bakepulver
100 g karamell (Fudge, Dumle eller lignende)
100 g hvite sjokoladeknapper
100 g lyse sjokoladeknapper
1 pakke Oreokjeks i mindre biter (150 g)

Pynt
Melis*

Tilbehør
3 dl kremfløte*
1 teskje vaniljesukker

Sett ovnen på 175 grader. Pensle en rund dyp form  (ca 23 cm i diameter), med smeltet smør.

Visp egg og sukker til eggedosis. Det tar 5-10 minutter.

Smelt smøret, bland det med Creme Fraiche eller rømme, melken og vaniljeekstrakt.

Bland mel og bakepulver godt sammen med en stor visp.

Ha de tørre og de våte ingrediensene i eggedosisen på skift. Bland forsiktig sammen, slik at du beholder luften i røren.

Ha til slutt i hakket Oreokjeks, karamell og sjokoladebiter.

Ha røren i formen. Fyll den ca. 3/4 full.

Stekes midt i ovnen på 175 grader i 30 – 35 minutter, eller til det ikke lenger fester seg røre til en kakepinne.

Avkjøles på rist med et rent tørkehåndkle over.

Dryss litt melis over kaken og server den med pisket krem blandet med vaniljesukker.

Info til mine danske læsere: Melis er flormelis, kremfløte er piskefløde.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

En sjokolade-elskers drøm

Denne kaken er en sjokolade-elskers drøm. Den er full av deilig sjokoladesmak, myk og nesten flytende i midten og sammen med iskald nypisket krem og sjokoladebiter, blir dette rett og slett litt av en opplevelse. Den er også uten mel, og derfor naturlig glutenfri.

Mammaen min har akkurat hatt bursdag og hun elsker sjokoladekaker. Jeg bestemte meg derfor for å lage en helt ny kake til henne, som jeg ikke hadde laget før. Hun spiste to store stykker, selv om den er ganske så mektig, og dette er nå den nye favorittkaken hennes.😁

Kaken er nesten som en sjokoladesoufflé. Den blir derfor litt sprø på toppen og myk og smakfull i midten.

Den faller sammen i midten etter du tar den ut av ovnen, og det er akkurat slik den skal være, for da får du plass til ekstra mye krem.

Sjokoladekaken kan fint lages dagen før. Oppbevar den på kjøkkenbenken. Den bør serveres ved romtemperatur med iskald krem.

Her får du oppskriften

En sjokolade-elskers drøm
6-8 personer

Kake
225 g god mørk sjokolade (jeg bruker Odense 55%, men du kan bruke hva du ønsker av mørk sjokolade)
120 g smør
6 store egg
200 g sukker
1 teskje vaniljesukker

Pynt
3 dl kremfløte
2 teskjeer vaniljesukker
25 g sjokolade til pynt
Litt melis til pynt

Forvarm ovnen til 160 grader varmluft. Eller 175 grader over og undervarme.

Ha bakepapir i bunnen av en springform som er ca. 20 cm i diameter. Smør den på sidene og i bunnen.

Skjær sjokoladen i små biter. Ha det i en skål.

Smelt smøret og hell over sjokoladen.

Rør til alt er smeltet. (Du kan eventuelt ha blandingen av smør og sjokolade i mikroovnen i 30 sekunder hvis du trenger litt ekstra smeltehjelp.)

Pisk 2 hele egg og 4 eggeplommer med 100 g sukker til det er blandet, men ikke eggedosis. Bland med sjokoladeblandingen og sett til side.

Ta frem en ny helt ren skål og pisk 4 eggehviter og sukker til marengs. (Pass på at skålen er helt ren og fri fra fett, ellers vil ikke eggehvitene bli stive.) Pisk først litt på lav styrke til det begynner å skumme. Tilsett så litt og litt av sukkeret og skru opp for hastigheten. Piskes til du får stiv marengs. Det tar ca 5 minutter.

Bland marengsen med sjokolade og eggeblandingen.

Ha røren i formen.

Stekes midt i ovnen i 30-35 minutter.

Hele hemmeligheten med denne kaken er steketiden! Sjekk derfor allerede etter ca. 25 minutter.

Kaken skal ikke være helt stekt. Den skal være så stekt at overflaten, sider og bunn er ganske faste, men midten må fortsatt være myk og flytende når du tar den ut av ovnen. Det er bedre å steke den for lite enn for mye.

Den skal se omtrent slik ut når du tar den ut av ovnen. Etter en stund vil den falle sammen på midten. Bare la den stå i formen, til den er helt avkjølt.

Pisk kremen stiv med vaniljesukker. Ha kremen over kaken, pynt med sjokolade og melisdryss og servér.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Saftig sjokoladefestkake med Daim og vaniljefrosting

Dette er festlige porsjonskaker som er gøy å servere. Myke saftige sjokoladekaker med fyldig vaniljefrosting, toppet med biter av Daim. – Det blir ikke mye bedre enn det.

Her får du oppskriften:

Saftige sjokoladecupcakes med Daim og vaniljefrosting
Ca 10 stk
Cupcakes
225 g smør
4 egg
400 g sukker
2,5 dl rømme eller lettrømme
250 g mel
120 g bakekakao
2 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
1/2 ts salt
Frosting
225 g mykt smør
300 g melis
1 1/2 ts vaniljesukker
225 g Philadelphia kremost naturell
Pynt
2 dobble Daim
Sett ovnen på 180 grader.
Sett frem store og små cupcakes former på et bakebrett.
Smelt smøret i en kasserolle eller i mikrobølgeovn. Sett det til side.
Visp egg og sukker til eggedosis. Rør forsiktig inn lettrømme og det smeltede smøret.
Ha de tørre ingrediensene i en egen bolle. Bland de godt sammen med en stor visp.
Vend forsiktig inn de tørre ingrediensene med en slikkepott.
Fordel røren i formene. Fyll formene 2/3 fulle.
Stekes midt i ovnen ved 180 grader. De små stekes i 5 – 10 minutter, de store stekes i 15-20 minutter.
Test med en kakepinne eller gaffel underveis og ta kakene ut når deigen ikke lenger fester seg.
Avkjøl kakene på en stekerist med et rent tørkehåndkle over for å holde på fuktigheten.
Lag frostingen rett før servering.
Ta smør og kremost ut av kjøleskapet.
Tips:
Det er viktig at smøret er helt mykt, ta det derfor ut av kjøleskapet i god tid (et par timer) før det skal brukes. Hvis du ikke har tid til det, kan det varmes forsiktig i mikroovnen. Jeg pleier å varme det 10 sekunder om gangen, da det er svært viktig at det ikke smelter.
Rør mykt smør med melis og vaniljesukker i 5 minutter på full styrke. Det gjør at frostingen blir hvit og fjerner melissmaken. Bruk gjerne flatvispen/padlevispen hvis du har en slik, ellers vanlig elektrisk visp.
Hakk Daimen.
Vend forsiktig inn kremost med en slikkepott til du har en jevn og myk frosting.
Ha frostingen i en sprøytepose med stor stjernetipp.
Tips:
Ha sprøyteposen i en mugge og brett sidene rundt kantene, da er den enklere å fylle.
Ha frosting på hver stor cupcake. Sett på en liten cupcake og ha frosting på toppen. Dryss med Daim-biter.
Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Hjemmelaget grønnsaksuppe

Noe av det beste jeg vet er deilige varme hjemmelagde supper! Perfekt etter en lang tur eller en dag ute i frisk luft.

Dette er min favoritt-oppskrift. Den kan varieres etter hvilke grønnsaker du får tak i, og hva du liker best. Det er bare å prøve seg litt frem. Det viktigste er at det er god kvalitet på grønnsakene. Her har jeg brukt gulrøtter, kålrot, persillerot, sellerirot, poteter, purre og løk.

Grønnsaksuppe
Til fire personer

2 liter vann
2 buljongtern eller grønnsaksfond
4 gulrøtter
200 g kålrot
1 persillerot
1 sellerirot
8 – 10 mellomstore poteter
2 store purrer
2 store gule løk
Salt og pepper
Persille

Kok opp vannet, ha i 2 buljongtern eller fond.

Rens og vask grønnsakene, skjær dem i mindre biter. Ha grønnsakene (utenom purre og løk) i gryten og kok i ca 15 minutter til de er møre. Når det er ca 5 minutter igjen tilsettes purren.

Smak til med salt og pepper, hakket persille og fond eller buljong.

Lag gjerne suppen i god tid før servering, den blir bare bedre av å stå noen timer.

Gi suppen et kort oppkok og server den rykende varm gjerne med urtestenger til. Klikk HER for å få oppskriften.

Suppen er også god dagen etter, og den egner seg også godt til å fryse.

Jeg er overbevist om at en suppe som denne er med på å holde forkjølelser og lignende borte, og skulle du være uheldig å bli syk, er det garantert ekstra godt med varm suppe.

 

Saftig sjokoladekake med saltkaramell krem og Daim

Denne sjokoladekaken er skikkelig saftig og har en god mild smak. Sammen med saltkaramellkrem og Daim, blir det litt av en festkake.

Grunnen til at den er ekstra saftig er at den er dynket med karamell-lake etter den er stekt.

Jeg pleier å lage både sjokoladekaken og karamellsausen dagen før. Da er det enkelt å lage resten før den skal serveres.

Jeg har valgt å lage den med to bunner. Men du kan også lage en mindre kake med én bunn, da bare halverer du oppskriften.

Denne karamellsausen har bare 3 ingredienser og er bokstavelig talt laget på under et minutt. Jeg har tidligere stått i opp til en halv time for å lage karamellsaus. Men etter jeg eksperimenterte meg frem til denne karamellsausen lager jeg bare den. Super enkel og rask å lage og smaker helt fantastisk.

Her får du oppskriften:

Saftig sjokoladekake med saltkaramell krem og Daim

Sjokoladekake
225 gram smør
3 egg
250 g Brun Farin
300 g hvetemel
2 teskjeer vaniljesukker
2 teskjeer bakepulver
45 g bakekakao*
1 knivspiss salt
2,25 dl melk
1 spiseskje strøket Nescafé eller annen frysetørket kaffe

Dynk:
1 1/2 dl melk
2 spiseskjeer Brun Farin (strøket)

Saltkaramellsaus
200 g brun farin (brunt sukker)
2 dl matfløte eller kremfløte
litt Maldon salt eller lignende

Saltkaramellkrem
200 g smør
225 g melis*
300 g saltkaramellsaus

Pynt
1 pakke Daim – 2 stykker (ca 55 g)

Forvarm Airfryeren, eller sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Ha bakepapir i bunnen av to springformer som er 20 cm i diameter. Smør bunn og sider.

Smelt smøret i mikroovnen eller en liten kasserolle.

Pisk egg og brunt sukker til eggedosis. Det tar ca 5 minutter på nesten full hastighet.

Rør de tørre ingrediensene sammen. (mel, vaniljesukker, bakepulver, bakekakao og salt).

Rør kaffen ut i melken og tilsett det smeltede smøret.

Når eggedosisen er ferdig har du skiftevis de tørre og de våte ingrediensene i eggedosisen. Rør forsiktig med en slikkepott, slik at du beholder luften i røren.

Del røren i de to formene.

Stekes midt i ovnen ved 175 grader varmluft i 15 – 20 minutter.

Det er viktig å følge med steketiden. Test med en bakepinne. Så snart den ikke lenger er flytende i midten kan du ta den ut av ovnen. Stek den heller litt for lite enn for mye, da får du den beste konsistensen.

Ta den ut av ovnen og dynk den med halvparten av melkeblandingen. la den avkjøle. Hvis du bruker Airfryer steker du neste bunn på samme måten.

Slik lager du karamellsausen

Ha Brun farin og kremfløte i en kasserolle. Kok opp, rør til du får ønsket konsistens. Det tar som regel under et minutt. Smak til med litt Maldonsalt. Ha karamellsausen på et glass med lokk. Avkjøl karamellsausen helt før du ha den i kremen.

Slik lager du kremen

Rør smøret hvitt med melis. Det tar ca 5 minutter på full hastighet. Tilsett karamellsausen og rør til den er fluffy og har god konsistens.

Ha kremen på kaken. Pynt med karamellsaus og hakket Daim.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao man bruger til bagning, altså ikke Oboy eller lignende. Melis er flormelis.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Clafoutis – super enkel og kjempegod fransk dessertkake

moreller_22

Clafoutis med bær

Clafoutis er en av de enkleste og beste franske dessertene, og en flott måte å bruke opp ekstra bær på. Denne oppskriften er full av gode smaker og er veldig enkel å lykkes med. Den smaker himmelsk rett fra ovnen med kald pisket krem, men den er også svært god, kald dagen etter.

Clafoutis
300-400 g moreller (eller andre bær. Frosne bær kan også brukes for eksempel bringebær)
4 egg
125 g sukker
Frøene fra 1/2 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
1 knivspiss salt
1,5 dl helmelk*
1,5 dl kremfløte*
100 g mel

Tilbehør
3 dl kremfløte
Frø fra 1/2 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker

Pynt
Litt melis*

Sett ovnen på 190 grader.

Smør en paiform på ca 25 cm i diameter.

Fjern steinene fra morellene. Legg dem opp ned på et tørkepapir etter du har tatt ut steinene. Da fjerner du overskytende saft som ellers kan misfarge kaken.

Tips: Bruk en binders* til å fjerne steinene. Dra ut den ene siden på bindersen og bruk den som et lite håndtak. Moreller kan misfarge fingrene dine, hvis du skal rense store mengder, kan det derfor lønne seg å bruke plastikkhansker.

Ha egg, sukker, frøene fra en vaniljestang eller vaniljesukker og salt i en bolle. Pisk det lett sammen for hånd. Tilsett melk og kremfløte og sikt over melet. Bland alt godt sammen til det får konsistens omtrent som vaffelrøre.

Ha røren i paiformen og fordel morellene over.

Stekes midt i ovnen i 35-40 minutter, eller til den er gylden og du kan stikke en tynn kniv i midten og få den ut, uten at det følger med deig.

Den bør ikke stekes for lenge. Følg derfor godt med. Hvis den blir for mørk på toppen før den er ferdig, kan du dekke med litt aluminiumsfolie.

Serveres rett fra ovnen med kald nypisket krem til. Rett før servering drysser du litt melis over.

Den vil falle litt sammen etter du tar den ut av ovnen. Det er helt normalt.

*Info til mine danske læsere: Moreller er kirsebær på dansk, de store søde. Helmelk er sødmælk, kremfløte er piskefløde og melis er flormelis. Binders er papirclips.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Fantastisk god påskekake

Det er påske og hva er vel bedre enn å lage en skikkelig god påskekake?

Jeg bare elsker denne kaken! Den har en perfekt sammensetning av smak og konsistens, med den ­friske lemoncurden mot den søte myke italienske marengsen og valmuefrøene som gir en fin liten krønsj. Den kan også gjøres ferdig i god tid før servering.

Dette er en kake som passer godt til deg som ikke liker det alt for søtt. Server den gjerne med bringebær til.

OBS: Du trenger ikke marengsbrenner for å lage denne kaken, den blir like god uten, og flott å se på uten også. Se bilder lenger ned i innlegget.

Kaken er også valgt ut til å være med i boken min Franciskas fristende kaker.

Alle kakene i boken er testbakt av et stort panel av testbakere. Dette er tilbakemeldingen denne kaken fikk:

«En kjempegod kake som vil bli bakt flere ganger! Den ser rålekker ut og smaker helt smashings! Veldig godt likt av både store og små!»

– Sonja Klausen, Straumsjøen

Her får du oppskriften:

Sitronkake med valmuefrø og marengs
Ca. 8 kakestykker

Sitronkake
175 g hvetemel
15 g potetmel*
1 knivspiss salt
1/2 teskje bakepulver
3 spiseskjeer valmuefrø
1 teskje vaniljesukker
115 g romtemperert smør
200 g sukker
2 mellomstore egg
skall fra 2 store sitroner
2 dl kefir*

Lemoncurd
1 spiseskje sitronskall
225 ml sitronsaft (3–4 store sitroner)
200 g sukker
1 knivspiss salt
3 mellomstore egg
4 mellomstore eggeplommer
75 g smør i små terninger

Italiensk marengs
200 g sukker
1 dl vann
4 eggehviter
40 g sukker

Ev. tilbehør
Bringebær*

Sett ovnen på 175 grader varmluft. Smør en rund form på sidene (ca. 21 cm i diameter) og ha bakepapir i bunnen.

Ha mel, potetmel, salt, bakepulver, vaniljesukker og valmuefrø i en stor skål. Rør alt godt sammen.

Ha det romtempererte smøret i en skål og pisk det kremet i ca. ett minutt. Skrap ned sidene og tilsett sukker, pisk et par minutter og tilsett så eggene. Pisk til alt er godt blandet sammen. Tilsett sitronskall og rør det sammen. Tilsett til slutt de tørre ingrediensene skiftevis med kefir. Rør godt sammen. Røren vil være ganske tykk.

Ha deigen i formen og stek kaken midt i ovnen i 30–35 minutter eller til kaken akkurat slipper en kake­pinne. Avkjøl kaken.

Lag lemoncurden. Du vil få litt til overs, men det er godt å bruke til mye annet. Ha sitronsaft, sitronskall, sukker og salt i en liten kasserolle. La det småkoke i ca. 5 minutter til sukkeret er oppløst. Sil blandingen slik at du får bort sitronskallet. Pisk sammen 3 egg og fire eggeplommer i en bolle (fjern den lille strengen på egget, da blir blandingen helt glatt). Når blandingen i kasserollen er klar, har du litt og litt av innholdet i eggene mens du pisker godt. Ha alt tilbake i kasserollen og varm opp blandingen mens du visper godt med en håndvisp. Det er viktig at det ikke koker, men fortsatt er veldig varmt. Fortsett å vispe godt i ca. 5 minutter eller til vispen etterlater spor. Ha lemoncurden i en bolle og pisk inn smøret til det blir oppløst.

Lag marengsen. Italiensk marengs blir silkemyk og er ganske enkel å lage. Bland 200 g sukker og 1 dl vann i en liten kasserolle. Kok opp til 120 grader. (Hvis du ikke har termometer lar du blandingen koke i ca et minutt, til sukkeret er oppløst. I mellomtiden pisker du sammen eggehvitene og 40 g sukker til du får en halvstiv masse. Hell den varme sukkerlaken i eggehvitene i en tynn stråle mens du pisker godt. Fortsett å piske i 5–10 minutter til massen er blitt litt kaldere.

Del den avkjølte bunnen i to, bruk en stor kniv eller en kakedeler. Legg sammen bunnene med lemoncurd og sprøyt marengsen utover kaken i små topper. Brenn ev. med en marengsbrenner hvis du vil, (det er ikke nødvendig). Server gjerne med friske bringebær til og en skål med resten av den italienske marengsen.

*Info til mine danske læsere: Potetmel er kartoffelmel. Bringebær er hindbær. Kefir kan erstattes af Creme Fraiche.

Her er et bilde av kaken før den er brent med marengsbrenner. Det blir også fint og smaker like godt. 🙂

Hvis du har noe ekstra å feire kan du gjerne pynte med litt flagg som her. 🙂

Foto: Franciska Munck-Johansen 

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Luftig og fint flettebrød

Dette flettebrødet passer perfekt som tilbehør til en god salat eller en deilig varm suppe. Det er lett og luftig og har kort steketid.

Oppskriften gir to flettebrød.

Luftig flettebrød

1/2 liter lettmelk
100 g smør
1/2 pakke gjær (helst fersk gjær, men tørrgjær kan også brukes)
2 spiseskjeer honning eller sukker
3/4 teskje salt (strøket)
Ca 800 g hvetemel (eller så lite som mulig til deigen får god konsistens)

Sett frem en bakeplate med bakepapir.

Smelt smøret i en kasserolle. Smuldre gjæren i en stor skål. Hell melken over smøret og rør rundt til det blir fingervarmt.

Hell melkeblandingen over gjæren og tilsett salt og honning eller sukker. Rør til gjæren er oppløst.

Tilsett så mye mel at du får en glatt og smidig deig, men bruk så lite mel som mulig.

La deigen heve under lokk eller med plastfilm over i ca 40 minutter.

Når deigen er ferdig med å heve, elter du den sammen.

Del deigen til to emner og del så hvert emne i tre lengder. Trill tre lange strimler og flett sammen til et brød. Brett endene under brødet.

Dekk brødene med et rent tørkehåndkle og la de etterheve i ca 30 minutter.

Forvarm ovnen til 200 grader.

Pensle brødene med sammenpisket egg. Stekes mitt i ovnen i 20-30 minutter. Bank på brødet. Når det høres hult ut er det ferdig.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Himmelsk god påskekake

Påsken er en god anledning til å kose seg litt ekstra.

Dette er en av de aller saftigste og beste sjokoladekakene jeg noen gang har smakt. Med sjokolademousse og påskeegg som pynt blir det en super påskekake.

Den kan selvfølgelig lages til andre anledninger også, bare med annen pynt. Pynt for eksempel med jordbær og blåbær eller sjokoladekuler, Toffeefee eller lignende.

Den holder seg også saftig og god i mange dager. 

Sjokoladekaken er så saftig at den smelter i munnen, og sammen med fløyelsmyk sjokolademousse, toppet med masse godt, er dette en kake som virkelig imponerer.

Jeg har to» hemmelige» ingredienser som jeg mener gjør en stor forskjell. De er muscovadosukker (eller brunt sukker) og frø fra vaniljestang.

Muscovadosukkeret eller brunt sukker gir kaken en myk og runn smak. Frø fra vaniljestang gir en dyp og ekstra god vaniljesmak. Til en festkake som denne mener jeg det er vel verdt å ta med disse to ekstra ingrediensene.

Her får du oppskriften:

Black Magic Påske kake

175 g hvetemel (4,5 dl)
160 g sukker (2,5 dl)
160 g muscovadosukker (2,5 dl) fåes i de fleste større dagligvarebutikker. Kan erstattes av brunt sukker
70 g bakekakao (2 dl)*
1 teskje natron
1 teskje bakepulver
3/4 teskje salt
Frø av 1 vaniljestang (kan erstattes av 1 1/2 teskje vaniljesukker)
2 egg
2 dl ferdiglaget kaffe (bruk gjerne frysetørket kaffe som Nescafé eller lignende) Du vil ikke smake kaffesmaken den fremhever bare sjokoladesmaken og gjør kaken super saftig.
2 dl kefir* eller Creme Fraiche
1 dl nøytral olje eller 100 g smeltet smør

Sjokolademoussekrem
4 dl kremfløte*
1,5 dl sukker
30 g bakekakao
Frø fra 1/2 vaniljestang eller 1 teskje vaniljesukker

Pynt
Ca 25 marsipanpåskeegg

Sett stekeovnen på 175 grader vanlig over- og undervarme eller 160 grader varmluft.

Smør to former på ca 24 cm i diameter. Ha bakepapir i bunnen. Du kan også ha deigen i en liten langpanne på ca 40 x 20 cm hvis du ønsker en firkantet kake.

Bland sammen alle de tørre ingrediensene. Ha i resten av ingrediensene og pisk deigen sammen på lav hastighet i ca to minutter. Du kan enten bruke en kjøkkenmaskin eller en elpisker. Du kan også piske den sammen for hånd.

Vær oppmerksom på at deigen er veldig tynn. Det er slik den skal være.

Fordel deigen i de to formene.

Stekes midt i ovnen på 175 grader vanlig over- og undervarme eller 160 grader varmluft. (Bruk varmluft hvis formene står i to ulike høyder. Stekes 15 – 20 minutter eller til det ikke lenger fester seg deig til en kakepinne eller gaffel.

Avkjøl kaken i formen med en tallerken over for å holde på fuktigheten. De kan stå på benken natten over, eller oppbevares i kjøleskap.

Lag sjokolademousse-kremen.

Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og pisk til du får konsistens som sjokolademousse.

Når kaken er helt avkjølt legger du den sammen med kremen.

Pynt med sjokolade.

Kaken kan gjøres klar flere timer før servering. Den er like god dagen etter.

Kan også fryses.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao som bruges til bagning, altså ikke Oboy eller lignende. Kefir er som ymer. Kremfløte er piskefløde. Det kan være lidt svært at finde Smash i Danmark, men man kan bruge hvad man vil af chokolade til pynt. Hvis du vil have fat i Smash i Danmark, kan de bestilles HER. 🙂

Jeg har også en sommerversjon av denne kaken med friske bær. Den finner du HER.

Foto: Franciska Munck-Johansen og Vegar Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.