Pavlova julekrans

Pavlova formet som en julekrans, må jo være perfekt om man har lyst til å servere noe ekstra godt i desember. Den passer i tillegg godt for deg som ikke tåler gluten. ??

Marengsbunnen kan lages dagen før, da er det bare å piske vaniljekremen raskt opp og pynte med bær, da har du ferdig pavlova!

Dette synes jeg er Verdens beste Pavlova oppskrift. Den er veldig enkel å følge og gir alltid et kjempebra resultat. Kan absolutt anbefales!

Jeg lager den med hjemmelaget vaniljekrem. Det er veldig enkelt å lage, bare du følger denne oppskriften, og det blir sykt godt. Men hvis du vil gjøre det enkelt kan du bruke ferdig vaniljekrem.

Her får du oppskriften:

Pavlova julekrans:
8 personer

Marengsbunn
4 eggehviter
1/4 teskje salt
250 g sukker
2 teskje Maizena
1 teskje eddik

Hjemmelaget Vaniljekrem
Frø fra en vaniljestang eller 2 teskjeer vaniljesukker
5 dl matfløte* eller kremfløte*
4 eggeplommer
100 g sukker
25 g Maizena*

Fyll og pynt
3 dl kremfløte*
2 teskjeer vaniljesukker
1 pakke bringebær
Frø fra et granateple
Litt melis* til pynt

Sett stekeovnen på 110 grader. Bruk over og undervarme. (Vær obs på at den skal settes ned til 100 grader når du setter kaken i ovnen.)

Ha eggehvitene og salt i en bolle. Pass på at bollen er helt ren og at du ikke får med eggeplomme. (Det gjør at marengsen ikke vil stivne). Pisk eggehvitene på lav hastighet til de skummer. Når skummet begynner å stivne tilsetter du sukkeret litt av gangen samt Maizena og eddik. Pisk til du får en myk og blank marengs og alt sukkeret er oppløst. Pass på at du ikke visper for lenge, da blir blandingen klumpete.

Hell marengsen ut på et stekebrett med bakepapir i en sirkel (ca 26 cm i diameter). Sett gradene på stekeovnen ned til 100 grader. Stek kaken ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til bunnen er sprø. Skru av ovnen og la marengsen stå i stekeovnen til den er avkjølt, gjerne over natten med døren litt på gløtt. (bruk eventuelt en gryteskje eller lignende.) Du kan lage bunnen flere dager i forveien. Jeg pleier å oppbevare den i stekeovnen.

Løft forsiktig over marengsbunnen på et fat.

Lag vaniljekremen. Skjær vaniljestangen halvt igjennom. Ta ut frøene. Ha fløte, vaniljestang og frøene fra vaniljestangen i en kasserolle. La den stå til den akkurat koker. Rør med en visp innimellom.

Ta frem en skål og pisk sammen eggeplommer, sukker og Maizena. Tilsett den varme fløteblandingen litt av gangen i eggeblandingen. Rør godt med en visp* imens. Ha alt tilbake i kasserollen.

Varm forsiktig opp på nytt. Det er viktig at vaniljekremen ikke koker, da kan den skille seg. kremen blir tykkere etterhvert som den blir varmere. Når den begynner å tykne tar du den bort fra varmen . Rør til den blir tykkere. (Hvis ikke den blir tykk nok tar du den tilbake på varmen til den får ønsket konsistens.) Avkjøl helt. Kan lages flere dager før og oppbevares i kjøleskap.

Pisk kremfløte og vaniljesukker til krem. Bland med den avkjølte vaniljekremen. Ha kremen over marengsbunnen og topp med bringebær og granateplefrø. Dryss over litt melis.

Tips: Legg kaken sammen rett før servering hvis du vil være sikker på at marengsbunnen ikke blir bløt.

*Info til mine danske læsere: Matfløte er husholdningsfløde, kremfløte er piskefløde, Maizena er majsstivelse, melis er flormelis, bringebær er hindbær, visp er piskeris.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Luftige og gode lussekatter

Nå er det snart Luciadagen, og selv om det i år blir mindre feiring enn vanlig, er det fortsatt koselig å bake lussekatter.

Denne oppskriften gir luftige og gode lussekatter.

Det er en ganske stor oppskrift, men skulle du få noen tilovers egner de seg godt til å fryse. (Du kan også halvere oppskriften om du ønsker færre).

Lussekatter
200 g smør
1 pakke gjær (helst fersk gjær, men tørrgjær kan også brukes)
1 teskje bakepulver (gir ekstra luftige lussekatter
50 g sukker
1 teskje salt
2 teskjeer malt kardemomme
1 liter lettmelk
1,75 kg hvetemel (eller så lite som mulig til deigen får god konsistens)
250 mg safran eller 1 teskje gurkemeie for gulfarge
Rosiner
Egg til pensling

Smelt smøret i en kasserolle.

Smuldre gjæren i en bolle, tilsett sukker, bakepulver og salt.

Hell melken over smøret og rør rundt til det blir fingervarmt.

Hell melkeblandingen over gjæren og rør til gjæren er oppløst.

Tilsett så mye mel at du får en glatt og smidig deig, men bruk så lite mel som mulig.

La deigen heve under lokk eller med plastfilm over i ca 40 minutter.

Gjør klar 3 bakebrett med bakepapir.

Trill deigen til pølser og form dem til lusekatter. Legg dem på bakeplatene. Dekk dem med plastfilm og la dem etterheve i 30 – 40 minutter.

Pensle dem med egg og pynt med rosiner.

Stekes midt i ovnen ved 225 grader i ca 10 minutter eller til de er gylne og fine.

Men hvorfor feirer vi egentlig Lucia og hvorfor har vi lussekatter?

Lussekatter er gjærbakst som bakes til Luciadagen. Skikken kommer opprinnelig fra Sverige, men tradisjonen har blitt en fast matskikk i førjulstiden i Norge også.

Fra gammelt av fikk gjerne buskapen noe ekstra godt, en «lussebit» for å verne seg mot onde makter den farlige lussenatten. Etter hvert ble det skikk at også menneskene fikk en ekstra god frokost på Luciadagen. På begynnelsen av 1800-tallet ble det vanlig på storgårder i Vest-Sverige at en ung kvinne, utkledd som engel med en krans av levende lys i håret, serverte lussefrokost for herskapet før soloppgang på Luciadagen. Dette er sannsynligvis opphavet til skikken med servering av lussekatter.

Lussekattene bakes med safran som symboliserer sola og lyset. Spiralformene som er et gjennomgående tema i de ulike figurene i bakverket, er eldgamle symboler på sol og liv.

Kilde: Opplysningskontoret for Brød og korn.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Hjemmelaget jule iskake med smash

Det er ikke alltid så mye som skal til for å lage en dekorativ kake. Dette er en veldig enkel, men super god hjemmelaget iskake med smash, pyntet med små juletrær, rådyr og en glasskuppel, slik at det ser ut som en snøkule.

Denne iskaken, med Smash vil garantert bli godt mottatt. Det er noe med blandingen av søtt og salt som alltid blir bra. Det er også praktisk at alt kan gjøres ferdig flere dager før servering.

Her får du oppskriften

Hjemmelaget iskake med smash 

3 egg
100 g sukker
4 dl kremfløte*
1 1/2 teskje vaniljesukker
1 pose Smash 200 g*

Finn frem en springform ca 26 cm i diameter.

Ha bakepapir i bunnen. (Da er det enklere å få den ferdige iskaken løs av formen.)

Ha de hele pikekyssene/marengstoppene i formen.

Start med å piske egg og sukker til kremet eggedosis. Det tar ca 5 minutter. Sett skålen til side.

Hakk Smashen i mindre biter.

Pisk kremfløte til krem sammen med vaniljesukkeret i en ny skål.

Bland sammen krem og eggedosis og tilsett det meste av den hakkede Smashen. Rør dem forsiktig inn. (Hold litt igjen til toppen.)

Hell ismassen i formen. Ha på de siste Smash-bitene. Dekk med plastfilm.

Sett iskaken i fryseren i minimum 6 timer.

Kan gjerne lages flere dager i forveien.

Før servering har du kaken opp ned på et fat. Pynt med et dryss med melis, små juletrær og rådyr. Ha til slutt over en glasskuppel.

Info til mine danske læsere: Kremfløte er piskefløde. Det kan være lidt svært at finde Smash i Danmark, men man kan bruge hvad man vil af chokolade til pynt. Hvis du vil have fat i Smash i Danmark, kan de bestilles HER. ?

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Oh my God kake – Helt fantastisk festkake

Dette er uten tvil en av de beste kakene jeg har smakt. Verdens beste sjokoladekake og frisk bringebærmousse toppet med myk italiensk marengs. Oh my God! Denne kaken er virkelig helt fantastisk!

Passer perfekt nå i desember om du skal ha gjester.

Oh my God kake
Til 10 – 12 personer

Sjokoladekake
4 egg
125 g mørk rørsukker gjerne Muscavado-sukker (kan erstattes av brunt sukker Brun Farin)
125 g vanlig sukker
1 teskje vaniljeekstrakt eller frø fra 1 vaniljestang
100 g smør
1,5 dl kremfløte*
300 g god mørk sjokolade gjerne Odense 55 %
50 g hvetemel

Pynt
250 g bringebær*

Bringebærmousse
400 g frosne bringebær*
120 g sukker
saft og skall fra 1 lime
6 gelatin plater*
6 dl kremfløte*
Frø fra 1/2 vaniljestang

Italiensk marengs
120 g eggehvite
40 g + 200 g sukker
1 dl vann

Forvarm ovnen til 190 grader varmluft.

Ha bakepapir i bunnen av en springform på ca. 24 cm i diameter. Smør sidene.

Visp egg og sukker lett sammen for hånd. Ta frøene ut av vaniljestangen. Ha smør, vaniljefrø og kremfløte i en kjele. Varm opp til blandingen så vidt begynner å småkoke. Ta kjelen av varmen og tilsett sjokoladen. Rør til blandingen er glatt og sjokoladen er helt oppløst. Tilsett eggeblandingen og mel.

Ha røren i formen. Stekes midt i ovnen ved 190 grader i 25–30 minutter. Sjekk ofte! Hele hemmeligheten med denne kaken er steketiden! Sjekk derfor allerede etter ca. 20 minutter.

Kaken skal ikke være helt stekt. Den skal være så stekt at overflaten, sider og bunn er faste, men midten må fortsatt være myk og flytende når du tar den ut av ovnen. Avkjøl kaken helt.

Lag bringebærmoussen. Legg gelatinplatene i kalt vann i 10 minutter. Kok opp bærene og tilsett sukker og lime saft og fintrevet skall. La det koke i noen minutter til sukkeret er oppløst.
Ha blandingen i en blender, blend godt og sikt puréen, slik at du får bort frøene. Ha blandingen tilbake i kasserollen og gi den et kort oppkok. Ta det av platen. Klem vannet ut av gelatinplatene og ha dem i bringebærpuréen. Rør til gelatinplatene blir oppløst. Avkjøl til blandingen er kald, men ikke stiv.

Pisk fløten til krem sammen med frø fra vaniljestang. Tilsett den kalde bringebærpuréen. Rør lett sammen. Ha den avkjølte sjokoladekaken i en ren springform. Hell moussen over kaken og la kaken stå kaldt i kjøleskapet i minst 2-3 timer, gjerne over natten.

Lag marengsen rett før servering. Pisk eggehvitene og 40 gram av sukkeret halvstivt på middels hastighet. Ha 200 g sukker og 1 dl vann i en kasserolle og la det koke i noen minutter uten å røre til det blir til sirup. Når sirupen er akkurat 120 grader er den klar. Hvis du ikke har termometer kan du la laken stå et halvt minutt etter du har tatt den av varmen. Tilsett siruppen i en tynn stråle, mens du pisker marengsen. Pisk marengsen på full styrke til den er akkurat så stiv at du kan snu bollen opp ned. Men ikke pisk for lenge, da kan den bli kornete.

Ta kaken ut av kjøleskapet. Skjær med en skarp kniv rundt kanten, og fjern forsiktig formen. Pynt med marengstopper og bringebær. Brenn gjerne marengsen med en marengsbrenner hvis du har det. Ellers er den også god som den er.

*Tips til mine danske læsere: Kremfløte er piskefløde, gelatinplater er husblas, bringebær er hindbær.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Oppskrift på skikkelig gode kokosmakroner

Kokosmakroner_3

Hvis du har lyst til å lage noe som er skikkelig godt, men som samtidig er veldig enkelt å lage, da kan jeg anbefale kokosmakroner.

Kokosmakroner er selvskreven til jul for mange, og det er ikke så rart, for hva er vel bedre enn saftige smakfulle kokosmakroner?

Denne oppskriften synes jeg er den aller beste. Du kan lage den enten med eller uten sjokolade. Velg det du selv liker best. Jeg synes det er godt med begge deler.

Kokosmakroner_2

Kokosmakroner

20-30 makroner alt etter størrelse

4 eggehviter ca 130 g
200 g sukker
Frø fra 1 vaniljestang eller 1 1/2 teskje vaniljesukker
200 g kokosmasse*

ev 200 g mørk sjokolade

Sett stekeovnen på 180 grader.

Del eggene og ha eggehvitene i en kasserolle sammen med sukker, frø fra en vaniljestang eller vaniljesukker og kokosmasse.

Varm blandingen ved middelsvarme og la den så vidt koke til den har en tykk og fin konsistens. Det tar ca 10 minutter. Rør godt underveis.

Konsistensen skal være ganske fast, ellers kan de skli ut når de stekes. Det er derfor viktig å la den koke nok. Hvis den fortsatt er litt løs kan du tilsette ekstra kokosmasse.

Sett frem to bakebrett* med bakepapir. Lag små topper med to skjeer og sett dem på bakebrettene.

Stekes midt i ovnen i ca 10 minutter, til de er gylne.

Når de er avkjølt kan du dyppe dem i sjokolade hvis du ønsker det. Smelt sjokoladen i mikrobølgeovn eller vannbad. Jeg synes det er enklest i mikrobølgeovn. Brekk sjokoladen i mindre biter og ha den i en skål som tåler mikrobølgeovn. Full effekt på 30 sekunder om gangen, rør mellom hver gang til alt er smeltet.

Tips: La kokosmakronene stå kaldt før du dypper dem i sjokolade, da er de enklere å få fine.

Bruk en gaffel og dypp kokosmakronene forsiktig i sjokoladen. Sett dem til tørk på en rist eller et brett med bakepapir.

Kokosmakronene oppbevares i en kakeboks. Holdbar i flere uker.

Info til mine danske læsere: Kokosmasse er kokosmel, bakebrett er bageplader.

Kokosmakroner_4Kokosmakroner_1 Kokosmakroner_5

Tips: Pakk kokostopper i cellofan med et fint bånd rundt, da har du en hyggelig vertinnegave.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Pavlova juletre

Annonse

Hva synes du om Pavlova-juletreet mitt?

Pavlova er alltid populært, og til jul må det jo passe perfekt å lage et Pavlova-juletre. Jeg har lenge hatt lyst til å lage et slik og det var overraskende enkelt å få til.

Nå kan vi endelig samles mange rundt bordet og feire jul sammen igjen, og hva er vel koseligere enn å møtes og dele gode matopplevelser.

Denne oppskriften på Pavlova mener jeg er verdens beste. Det blir alltid perfekt marengs.

Jeg bruker bær fra Driscolls. De har den beste kvaliteten og ekstra god smak. Nå har de også miljøvennlig papirpakning, som er et ekstra pluss.

Her får du oppskriften:

Pavlova-juletre
(8-10 personer)

Marengsbunner
6 eggehviter
1/4 teskje salt
375 g sukker
3 teskjeer Maizena

Hjemmelaget Vaniljekrem
Frø fra 1 1/2 vaniljestang eller 3 teskjeer vaniljesukker
7,5 dl matfløte eller kremfløte (du kan også bruke halv melk og halv fløte).
6 eggeplommer
150 g sukker
35 g Maizena

Fyll og pynt
5 dl kremfløte
2 spiseskjeer melis
2 teskjeer vaniljesukker
4 pakker bringebær (500 g)
2 pakker bjørnebær (250 g)
Litt melis til pynt

Sett stekeovnen på 100 grader varmluft. (Vær obs på at temperaturen skal settes ned til 90 grader når du setter marengsen i ovnen.)

Ha eggehvitene og salt i en bolle. Pass på at bollen er helt ren og at du ikke får med eggeplomme. (Det gjør at marengsen ikke vil stivne). Pisk eggehvitene på lav hastighet til de skummer. Når skummet begynner å stivne tilsetter du sukkeret litt av gangen samt Maizena. Pisk til du får en myk og blank marengs og alt sukkeret er oppløst. Det tar ca 10 minutter. Marengsen skal være ganske stiv. Den skal se omtrent slik ut når du snur vispen:

Til juletreet trenger du fire marengsbunner som er18, 15, 10 og 7 cm. Tegn opp med sprittusj og snu papiret før du sprøyter ut marengsen.

Ha marengsen i en sprøytepose med stjernetipp.

Sprøyt ut bunnene. Start i midten og lag så en ekstra kant rundt.

Sett marengsbunnene i ovnen.

Sett gradene på stekeovnen ned til 90 grader. Stek dem i 1 1/2 time i midten av ovnen.

Skru av ovnen og la marengsbunnene stå i stekeovnen til de er avkjølt, gjerne over natten. Du kan lage bunnene flere dager i forveien. Jeg pleier å oppbevare dem i stekeovnen. Men de kan også oppbevares i en stor kakeboks.

Lag vaniljekremen.

Skjær vaniljestangen halvt igjennom. Ta ut frøene. Ha fløte, vaniljestang og frøene fra vaniljestangen i en kasserolle. La den stå til den akkurat koker. Rør med en visp innimellom.

Ta frem en skål og pisk sammen eggeplommer, sukker og Maizena. Tilsett den varme fløteblandingen litt av gangen i eggeblandingen. Rør godt med en visp imens. Ha alt tilbake i kasserollen.

Varm forsiktig opp på nytt. Det er viktig at vaniljekremen ikke koker, da kan den skille seg. kremen blir tykkere etter hvert som den blir varmere. Når den begynner å tykne tar du den bort fra varmen. Rør til den blir tykkere. (Hvis ikke den blir tykk nok tar du den tilbake på varmen til den får ønsket konsistens.) Avkjøl helt. Kan lages flere dager før og oppbevares i kjøleskap.

Legg sammen Pavlovaen rett før servering, da unngår du at bunnene blir myke.

Pisk kremfløte og vaniljesukker til krem.

Ha den største bunnen på et stettefat. Legg på vaniljekrem, krem og bær. dryss med melis.

Legg på den neststørste bunnen og gjenta.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Dette må være den perfekte kaken til juleselskapet

Julekake

Her får du oppskriften på en av favorittkakene mine, som passer perfekt til små og store juleselskaper!

Granateplefrøene ligner på små juveler, og gir kaken en herlig touch av juleglam. Den er i tillegg svært enkel å lage og den kan gjøres ferdig flere timer før servering. Og smaken… helt nydelig!

Hvit sjokolademoussekake med granatepler

Mandelbunn
200 g mandler
200 g sukker
2 egg

Sjokolademousse
200 g hvit sjokolade
4 dl kremfløte*
3 eggeplommer
1 spiseskje fintrevet appelsinskall

Pynt
1-2 granatepler

Sett ovnen på 175 grader.

Visp egg og sukker til eggedosis. Mal eller finhakk mandlene. Ha dem i eggedosisen og bland forsiktig med en slikkepott. Ha røren i en smurt form med løs bunn (ca 23 cm).

Tips: Ha bakepapir i bunnen av formen (la noen cm stikke ut på hver side), da er det enklere å flytte bunnen over på et serveringsfat uten at den går i stykker.

Stekes midt i ovnen ved 175 grader i ca 30 minutter. Sett formen til avkjøling.

Smelt sjokoladen i mikrobølgeovn eller i vannbad. Ha 1 dl kremfløte og 3 eggeplommer i en liten kasserolle. Varm opp under omrøring til blandingen tykner. Avkjøl litt og ha i den smeltede sjokoladen.

Ta bunnen forsiktig av formen og sett mandelbunnen med formen rundt på et serveringsfat.

Pisk resten av kremfløten til krem. Vend forsiktig inn sjokoladeblandingen med en slikkepott. Hell blandingen i formen med mandelbunnen. Sett kaken i kjøleskapet. Den bør stå minimum 1 time i kjøleskapet før servering.

Tips: Kaken kan også serveres som iskake. Sett den da i fryseren i minimum 3 timer. La den stå i kjøleskapet ca. 1/2 time før servering for å få en god konsistens.

Rett før servering pyntes kaken med granateplefrø. Brekk granateplene forsiktig fra hverandre, da holder frøene seg hele. Legg dem gjerne noen minutter på et tørkepapir slik at det ikke kommer saft på kaken.

*Info til mine danske læsere: Kremfløte er piskefløde.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Oreotrøfler – Kjempegod julekonfekt med bare tre ingredienser

Oreotrøfler1

Hvis du har lyst til å lage kjempegod julekonfekt, kan jeg virkelig anbefale disse! De er veldig enkle å lage, smaker helt nydelig og er fine å gi bort i gave også!

Himmelsk gode Oreotrøfler
Ca. 30 stk

2 pakker oreokjeks ca. 300 g
100 g philadelphiaost naturell
250 g hvit sjokolade

Bruk gjerne nontemp sjokolade hvis du får tak i det, kan kjøpes blant annet hos traktøren eller Cacas, da får du et ekstra fint resultat, ellers kan du bruke vanlig hvit kokesjokolade. Du kan selvfølgelig også bruke mørk eller lys sjokolade hvis du liker det bedre.

Knus kjeksen i en kjøkkenmaskin eller blender. (Kan også knuses ved å bruke en kakerull – ha da kjeksen i en lukket brødpose først, for å unngå søl.)

Hold av en halv kopp med kjekssmuler til pynt. Tilsett philadelphiaost litt om gangen, bruk gjerne blenderen til det også. Fortsett til du har en god blanding som kan trilles til kuler.

Sett blandingen i fryseren et kvarters tid, og lag små kuler av blandingen, ca. 2½ centimeter i diameter.

Sett kulene tilbake i fryseren et kvarter. Smelt sjokoladen i mikroovn (et halvt minutt om gangen på full effekt) eller i vannbad.

Legg en kule på en gaffel og dypp den i den smeltede sjokoladen.

Sett kulen til tørk på en plate med bakepapir.

Dryss litt kjekssmuler over før sjokoladen stivner.

Holder seg lenge i kjøleskapet. Minst like lenge som holdbarheten på Philadelphiaosten.

Foto: Franciskas Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Supergod oppskrift på hjemmelaget riskrem

riskrem_03

Riskrem med rød saus er en fast klassiker hos oss på julaften. Da jeg var liten og bodde i Danmark fikk vi den alltid med hakkede mandler og kirsebærsaus, men nå spiser jeg den like gjerne med den klassiske norske jordbærsausen og uten mandler.

Det viktigste når man skal lage god riskrem er å lage grøten på vanlig vis, ikke med snarkokt eller ferdig risgrøt. Jeg vil også på det sterkeste anbefale å lage sausen selv. Det er nesten like fort gjort som å åpne en ferdig pakke og alt kan gjøres ferdig i god tid. 🙂

Lag risgrøten (og gjerne også sausen) dagen før, da slipper du å stresse med det på selve dagen. Denne porsjonen passer til ca 8 voksne eller 6 voksne og 4 barn. Jeg lager ofte en stor porsjon slik at vi har julegrøt til middag på lillejulaften. Det gir koselig julestemning og det er deilig å slippe å lage stor middag dagen før dagen.

Risgrøt
3 dl grøtris (risengryn)
6 dl vann
1/4 teskje salt
12 dl helmelk*
3 dl matfløte*
1 teskje sukker
En vaniljestang
Evt. avskallede hakkede mandler

Riskrem
5 dl kremfløte*
3 ss sukker

Rød saus
2 kurv med jordbær eller 400 g frosne jordbær
4 spiseskjeer melis*
Ev litt sitronsaft

Ha ris, vann og salt i en tykkbundet gryte. La risen koke på middels varme til vannet nesten er kokt inn. Det tar ca. 10 minutter. Spe da med melk og fløte og tilsett sukker og vaniljestangen som er skjært igjennom på langs. Kok grøten på svak varme under lokk, til den er passe tykk. Bruk heller for svak enn for sterk varme og rør godt underveis, da unngår du at grøten brenner seg. Hvis du skulle være uheldig og oppdager at grøten begynner å brenne seg, tar du den raskest mulig over i en ny gryte og unngår å skrape bunnen, slik at du ikke får med noe av det brente. Avkjøl og oppbevar grøten tildekket i kjøleskap til dagen etter.

Pisk kremfløten og sukker til krem. Vend kremfløten inn i grøten. (Grøten tykner litt når den blir avkjølt, bland derfor gjerne litt helmelk i grøten først for å få en konsistens som er enklere å blande med kremen.). Smak til med sukker.

Sausen lager du veldig enkelt ved å kjøre de rensede jordbærene i en blender sammen med melis og litt sitronsaft. Smak til med sukker og sitronsaft slik at du får sausen så søt som du ønsker. (Sausen kan oppbevares i kjøleskap i flere dager og kan også fryses hvis du får noe til overs, fin å bruke til smoothies og lignende).

*Info til mine danske læsere: Helmelk er sødmelk, matfløte er husholdningsfløde/kaffefløde, kremfløte er piskefløde, melis er flormelis.

riskrem_01


riskrem_02

Skålen er fra et sett jeg har arvet fra mormor og morfar. De betyr ekstra mye for meg, da det ikke er finskåler, men skåler som vi alltid spiste av hos dem. Det er derfor like hyggelig hver gang jeg tar dem frem. Det er ulike bilder i bunnen av skålene og kusinene mine og jeg konkurrerte alltid om å få skålen med ananas og jordbær i bunnen.

riskrem_04

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Kladdkake med pepperkakehus

Annonse

Kladdkake med pepperkakehus
(til 6 personer)

Kladdkake:
150 gram smør
135 g (1,5 dl) sukker
135 g (1,5 dl) brunt sukker
40 g  (1 dl) bakekakao*
1-2 teskjeer vaniljesukker
120 g (2 dl) hvetemel
2 egg
1 knivspiss salt

Pynt
3 dl kremfløte
3 strøkne spiseskjeer melis*
1 teskje vaniljesukker

Pepperkakehus
1 pakke ferdig pepperkakedeig. (Du kan også lage deigen selv. Klikk her for å få oppskriften.)

Melisglasur:
500 g melis
1 eggehvite

Forvarm Airfryeren, eller sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Ha bakepapir i bunnen av en springform som er 20 cm i diameter. Smør bunn og sider.

Smelt smøret i mikroovnen eller en liten kasserolle.

Ha smøret i en stor skål. Tilsett sukker, brunt sukker, bakekakao, vaniljesukker og salt. Rør alt godt sammen.

Tilsett eggene. Ha i melet. Rør til det ikke er klumper.

Hell røren i formen.

Hvis du bruker Airfryer steker du kaken ved 160 grader i 30 – 35 minutter. Hvis du bruker vanlig ovn steker du den midt i ovnen ved 175 grader varmluft i 15 – 20 minutter.

Det er viktig å følge med steketiden. Så snart den er fast på toppen og ikke lenger flytende, kan du ta den ut av ovnen. Stek den heller for lite enn for mye, da får du den beste konsistensen.

Ta den ut av ovnen og la den avkjøle.

Sett den i kjøleskapet en time eller natten over. Da får du en deilig kladdy konsistens. (Du kan også lage den opp til en uke før og fryse den).

Hvis mulig kan du gjerne ta den ut av kjøleskapet 2 timer før servering. Slik at selve kaken får romtemperatur før du har på kremen. Men du kan også gjøre det enkelt å gjøre alt klart flere timer før og ha den stående i kjøleskap.

Lag pepperkakehusene. La dem avkjøle og pynt med melisglasur. De kan lages flere dager i forveien.

Ha kremfløten, melis og vaniljesukker i en skål og pisk til krem. Den skal være akkurat så stiv at du kan snu skålen opp ned uten at den faller ut.

Pynt kaken med krem og pepperkakehus. Sikt gjerne litt melis over til slutt.

Når først pepperkakehusene er satt på kaken, bør den serveres ganske raskt for at ikke pepperkakehusene skal bli myke.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao man bruger til bagning, altså ikke Oboy eller lignende, melis er flormelis.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.