Supergod Oreo-iskake med bringebær

Dette er en super god iskake med deilig smak av Oreo og Bringebær- Den ser imponerende ut, men  er veldig enkel å lage. Du trenger ikke stekeovn en gang. Ekstra godt når det er varmt ute.

Her får du oppskriften.

Oreo-iskake med bringebær

Ca. 6 stykker

Bunn
1 1/2 pakke Oreo-kjeks (225 g)
50 g smeltet smør

Fyll
3 dl kremfløte*
200 g Philadelphia kremost naturell
1 dl melis*
frø fra 1/2 vaniljestang, eller 1 ts vaniljesukker
2 teskje limeskall
2 teskje limesaft

Pynt
400 g bringebær*
litt melis

Oppskriften er til en liten kake som gir ca. 6 stykker. Hvis du ønsker det, kan du doble oppskriften. Bruk da en form på ca. 25 cm i diameter.

Til denne oppskriften bruker du en form som er 15 cm i diameter. Ha bakepapir i bunnen av formen. Du kan også bruke en større form, kaken blir da bare litt lavere.

Knus kjeksen i en kjøkkenmaskin eller blender. Smelt smøret og bland det med 2/3 del av kjeksen. Sett resten av kjekssmulene til side til pynt.

Ha kjeksen, som er blandet med smør, i formen. Pass på ikke å presse kjeksmassen for tett sammen, da blir den veldig hard. Sett bunnen til avkjøling i kjøle­skapet til den har stivnet. Det tar ca. en halv time.

Ha kremost og melis i en bolle og visp et par min­utter til du får en luftig masse. Bland inn lime­skall og -saft. Visp kremen stiv sammen med frøene fra 1/2 vaniljestang eller vaniljesukker. Bland forsiktig den piskede kremen sammen med resten av fyllet med en slikkepott.

Ha fyllet i formen med bunnen. Dryss resten av kjeksene over og sett formen i fryseren i 3–4 timer, gjerne over natten.

Ta kaken ut av fryseren i god tid før servering. Minst 1 time i romtemperatur eller 2–3 timer i kjøleskap. Kaken smaker ekstra godt når den er litt frossen i midten og myk ellers.

Ta kaken ut av formen og sett den på et serveringsfat. Pynt med bringebær og et dryss med melis.

Tips: Det er også godt å lage kaken med ekstra bringebær- og Oreo-kjeksbiter i fyllet.

*Info til mine danske læsere: Kremfløte er piskefløde, melis er flormelis, bringebær er hindbær.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Vinn flott sett med kaffetrakter, brødrister og vannkoker

Annonse

I samarbeid med Eiendomsmegler Krogsveen gir jeg nå bort et flott sett med kaffetrakter, brødrister og vannkoker fra WMF, til en verdi av kr. 3197,- per sett.
WMF har utviklet høykvalitetsprodukter til kjøkkenet i 160 år. Den nye serien deres kombinerer små og kraftfulle kjøkkenapparater i stilren og kompakt design. KITCHENminis® består av tre produkter – kaffetrakter, vannkoker og brødrister. Alle produktene er fremstilt i rustfritt edelstål
Vil du vinne?

Konkurransereglene er veldig enkle, alt du trenger å gjøre er:

  1. Lik Krogsveen på Facebook. Klikk HER!
  2. Skriv JA i kommentarfeltet her på bloggen, eller på Facebook. 

Vinneren trekkes 21. august.

Masse lykke til!

WMF  tilbyr funksjonelle og vakre produkter til kjøkkenet, som tilfredsstiller enhver gourmetkokk og desingnentusiast.

Kaffetrakteren har flere smarte funksjoner – drikk kaffen hjemme eller ta den med deg. Med en 24-timer timer kan du tidsinstille kaffetrakteren og våkne til deilig kaffelukt på morgenen.  Ta farvel med engangskopper og drikk kaffen din fra termoskoppen som du til og med kan trakte kaffen direkte i.

Vannkokeren presterer maks selv om den er liten. Et display viser hvor mye vann som fylles i, og ved å koke små mengder vann sparer du miljøet. Vannkokeren er også utstyrt med beskyttelse mot overoppheting. Liten men kraftfull – helt enkelt!

Brødristeren har nett design og tar svært liten plass på kjøkkenbenken. Du kan fortsatt riste to brødskiver eller bagels, på tross av hvor smal den er. De forskjellige funksjonene gjør at du kan tine, varme og riste brød, og risteren har en bagelfunksjon hvor kun den ene siden ristes. Det følger også med en tang som brukes til å ta ut brødet.

I følge Norsk Kundebarometer, har Krogsveen de mest fornøyde og lojale kundene blant eiendomsmeglerne. For andre året på rad!

Krogsveen har spesialisert seg på eiendomsmegling siden 1975. De har 315 ansatte fordelt på 51 meglerkontorer og mer enn 40 års erfaring har lært dem å ikke overlate noe til tilfeldighetene. De har gjennomprøvde systemer for alt. Det sikrer kompetanse i alle ledd og gjør det mulig å følge opp flere tusen potensielle kjøpere på en god måte. Kanskje det er derfor de har så mange fornøyde kunder.

De har blant annet et eget boligsøkerregister som hjelper deg til å finne akkurat din drømmebolig. Du kan også få din egen boligkjøpsrådgiver som kan hjelpe deg i hele prosessen. Se mer HER.

Du slipper også å stresse med vasking, lagring, flytting og transport. Krogsveen fikser alt! Og best av alt? Ikke dyrere, bare enklere. De har også en utrolig praktisk lynvurdering, som kan gi deg en verdivurdering av boligen din på noen få minutter. Du vil også få hjelp gjennom hele prosessen, slik at det å selge bolig blir enkelt og trygt. Se mer HER.

Foto: WMF/Krogsveen.

Denne konkurransen er på ingen måte sponset, markedsført, administrert eller knyttet til Facebook.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

4 skikkelig gode oppskrifter på hjemmelaget is

hjemmelaget is_5

Hva kan vel måle seg med deilig hjemmelaget is en god varm sommerdag?

Det er enkelt å lage hjemmelaget is, og du trenger ikke ismaskin en gang, det holder lenge med en fryser. Bruk denne enkle oppskriften, rør godt mens isen fryser, og du får is med myk og god konsistens.

Grunnoppskrift på is

3 eggeplommer
3 spiseskjeer melis*
3 dl kremfløte*
1 teskje vaniljesukker

Pisk eggeplommene og melis lyst og kremet. Pisk fløten stiv og vend den forsiktig i eggeblandingen.

Bland med ønsket tilbehør, og ha isen i en form med plass til 1 liter. Stil isen i fryseren og rør i den ca. hver time til den har stivnet. Det holder som regel å røre tre–fire ganger. Jo flere ganger du rører i isen mens den fryses, jo bedre konsistens får den.

Ta isen ut av fryseren ca. et kvarter til en halv time før isen skal serveres, avhengig av hvor varmt det er.

hjemmelaget is_6

God gammeldags jordbæris

Dette er en av sommerens herligste klassikere. Jordbæris med ekte jordbær og ekte fløte.

1 porsjon is (Se oppskrift over)
500 g jordbær

Hakk jordbærene i mindre biter, (ha dem gjerne i en blender) og ha dem i isblandingen. Frys isen.

hjemmelaget is_4

Cookies is

1 porsjon is (Se oppskrift over)
5 store cookies

Bruk favorittcookiesene dine. Hakk dem opp i mindre biter, og ha dem i ismassen.

hjemmelaget is_3

Is med non stop

Dette er barnas klare favoritt. Når de i tillegg kan toppe isen med ekstra non stop og strø, er lykken gjort.

1 porsjon is (Se oppskrift over)
1 pose non stop

Skjær non stop i mindre biter og bland forsiktig med ismassen. Frys isen.

hjemmelaget is_5

Is med sjokoladebiter

Hvem kan motstå hjemmelaget is med sjokoladebiter?

1 porsjon is (Se oppskrift over)
200 g mørk sjokolade

Hakk eller riv sjokoladen i mindre biter. Bland med isparfaiten og sett i fryseren.

Iskjeks dyppet i sjokolade

6 iskjeks
300 g mørk sjokolade
Strø
hasselnøttkjerner i biter

Kjøp store, fine iskjeks. De beste kjøper du hos noen som selger is. Man får ofte kjøpt løse kjeks hvis man spør pent. Ellers selger de fleste større dagligvarebutikker ferdige iskjeks i pakker.

Brekk sjokoladen i biter og smelt den i mikrobølgeovn eller i vannbad. Bruker du mikrobølgeovn, varmer du sjokolade enklest ved å bruke 30 sekunders intervaller på full effekt. Rør i sjokoladen mellom hver gang.

Når sjokolademassen er myk og glatt, dypper du iskjeksene ca. fire cm ned i sjokolademassen. Plasser dem med spissen opp på bakepapir, og dryss på strø eller hasselnøttkjerner i biter. La sjokoladen bli helt hard før du bruker kjeksen.

*Info til mine danske læsere: Melis er flormelis, kremfløte er piskefløde.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Ny stor konkurranse! Vinn gavekort til Right Price Tiles på kr. 3000,- per stk

Annonse

Da er vinnerne av gavekort på kr 3.000,- trukket.☺️🌿
Vinnerne ble Carina Rømme og Trine Beate Adde Ludvigsen gratulerer så mye.🥳🤩👏
 
Vinnerne er kontaktet direkte.
 
Tusen takk til alle som deltok!

Right Price Tiles har et kjempestort utvalg av kvalitetsfliser til en veldig lav pris. Jeg er imponert over utvalget de har, og det aller meste har de på lager.

Jeg har nå fått lov til å gi bort to gavekort på hele 3000 kroner per stk, som kan brukes til Right Price Tiles. Er ikke det en flott premie?

Konkurrransereglene er veldig enkle!

Vil du vinne? Alt du trenger å gjøre er:

  1. Skriv JA kommentarfeltet, her på bloggen eller på Facebook. Klikk HER.
  2. Følg Facebooksiden til Right Price Tiles. Klikk HER.

Vinnerne trekkes 20. august.

Masse lykke til.

Right Price Tiles har et stort utvalg av keramiske fliser, mosaikk og naturstein. Men de selger også komplette baderomsløsninger, baderomsmøbler, armaturer, VSS, baderoms panelplater og laminat.

Her ser du en liten del av utvalget deres. Se mer HER.

Foto: Right Price Tiles

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon. 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Verdens beste Oreokake med kladdkakebunn

Har du prøvd Oreokake med kladdkakebunn? Oh my God, det er virkelig sykt godt. Deilig klissete sjokoladekake lagt sammen med sjokolademousse, Oreokrem og krem. Den må du bare prøve!

Kladdkaken kan lages dagen før og oppbevares i kjøleskap.

Kaken kan også fint legges sammen dagen før. Den holder seg godt.

Her får du oppskriften:

Kladdkake
150 gram smeltet smør
190 g (1,5 dl) sukker
175 g (1,5 dl) brunt sukker
40 g  (1 dl) bakekakao*
1-2 teskje vaniljesukker
120 g (2 dl) hvetemel
2 egg
1 knivspiss salt

Sjokolademousse
2 1/2 dl kremfløte*
100 g sukker
20 g bakekakao*
1/2 teskje vaniljesukker

Oreofyll og kremfyll
225 g Philadelphia kremost naturell
2,5 dl melis*
7 Oreokjeks ca 75 g
3 dl kremfløte*
1 teskje vaniljesukker

Pynt
9 Oreokjeks

Start med å lage kladdkaken:

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Ha bakepapir i bunnen av en springform som er 20 – 24 cm i diameter. Smør bunn og sider.

Smelt smøret i mikroovnen eller en liten kasserolle.

Ha smøret i en stor skål. Ha resten av ingrediensene til kladdkaken i skålen og rør alt godt sammen. Gjerne i en kjøkkenmaskin, men du kan også gjøre det for hånd med en stor visp.

Hell røren i formen.

Stekes midt i ovnen i 15-18 minutter.

Det er viktig å følge med steketiden. Så snart den er fast på toppen og ikke lenger flytende, kan du ta den ut av ovnen. Stek den heller for lite enn for mye da får du den beste konsistensen.

Ta den ut av ovnen og la den avkjøle.

Sett den gjerne i kjøleskapet en time eller natten over. Da får du en deilig kladdy konsistens.

Lag sjokolademoussen

Ha alle ingrediensene til sjokolademoussen i en kjøkkenmaskin og pisk til du får konsistens som sjokolademousse.

Ha sjokolademoussen over kaken.

Lag Oreofyllet og kremfyllet:

Miks kremosten med melis til en luftig masse. Ha det i en egen skål.

Stivpisk kremfløten (3 dl), bland ca. en tredjedel av kremen med kremostblandingen og 7 knuste Oreokjeks.

Bland ­resten av kremen med vaniljesukker. Ha først Oreofyllet og så kremfyllet på kaken.

La kaken stå kaldt til den skal serveres.

Rett før servering pynter du med hele Oreokjeks. (Ellers kan kjeksene bli myke).

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao som bruges til bagning, altså ikke Oboy eller lignende. Melis er flormelis og kremfløte er piskefløde.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Nytt gulv med sjablong – ferdig på et par timer

Det er ikke alltid så mye som skal til for å fornye et rom. I dag viser jeg hvordan man enkelt kan male et gulv med sjablong.

Vi ønsket oss et annerledes gulv i det drivhuset vårt. Det var støpt betonggulv for å få et solid fundament og enten måtte vi ha det slik det var, legge fliser eller finne på noe moro. Jeg valgte derfor å male et mønster på gulvet.

Det tok et par timer å gjøre det og vi ble kjempefornøyd med resultatet. Mye enklere og rimeligere enn å legge fliser. Her ser du hvordan gulvet var før vi begynte.

Her får du trinn for trinn beskrivelse av hvordan man gjør:

Dette trenger du:

  • Sjablong (velg en sjablong som gjentar mønsteret, slik at det blir likt over hele gulvet) Du får kjøpt sjablonger på nett eller i hobbybutikker.
  • Maling (bruk maling som egner seg godt for underlag og bruk. Vi brukte kalkmaling, da det var det vi hadde i hus og jeg tok sjansen på at det holdt, men jeg vil anbefale gulvmaling som egner seg til betong.)
  • Pensel (det enkleste er å bruke en sjablongpensel som er ganske butt og tykk, da går jobben raskere og enklere, men du kan også bruke en svamp.
  • En papptallerken til å ha maling på.

Slik gjør du:

1. Sørg for at gulvet er rent og fritt for støv. Hvis du har vasket gulvet er det viktig at det får tid til å tørke godt, slik at det er helt tørt før du begynner, ellers kan malingen flasse.

2. Prøv ut hvor godt sjablongen du har valgt passer i størrelsen. Vi fant ut at om vi la den ca 15 cm fra veggen ville den gå opp og vi slapp halve løsninger.

3. Test gjerne ut sjablongen på forhånd på en avis eller lignende, da får du øvd deg litt. Det kan også være en fordel å begynne i hjørnet du ser minst. Skulle du være uheldig synes det minst.

4. Legg ut sjablongen. Sørg for at den ligger rett mot begge langsider.

5. Ha litt maling på papptallerkenen. Ta lite maling på penselen om gangen. Press den noen ganger mot papptallerkenen, der det ikke er maling, slik at du får fordelt malingen godt på penselen. Påfør da malingen på sjablongen ved å presse gjentatte ganger loddrett mot sjablongen. Unngå å legge på malingen i en skjev vinkel, da kommer det lett maling under sjablongen.

6. Fortsett til alle åpningene i sjablongen er dekket med maling.

7. Fjern forsiktig sjablongen. Ikke dra den sidelengs av, men løft den forsiktig opp. Voila! Ble det ikke fint!

8. Fortsett mot høyre til du får dekket hele veien bort. Gå da tilbake og begynn ved siden av den første. Det er kontrollmerker i sjablongen som gjør at det er enkelt å se hvor du skal plassere sjablongen andre gang. Bare pass på at du holder den samme vei.

9. Fortsett til hele gulvet er dekket.

10. Du kan eventuelt male over gulvet med en sealer (gjennomsiktig matt eller klar lakk.) Men om du bruker en maling av god kvalitet, og det ikke er alt for stor trafikk i rommet, bør det ikke være nødvendig.

Her får du litt flere bilder:

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Brownies + Cookies = Brookies! Dette må du bare smake!

Brookies_06

Hva får man hvis man setter sammen Verdens beste Cookies med Verdens beste Brownies?

Da får man Verdens beste BROOKIES!

Brookies_01

jeg hadde besøk av Anne Brith kjent fra Hele Norge Baker og Terje Skaar konditor og nordisk mester, best kjent somNettbakeren.

Og vi koste oss med å lage Brookies. De ble bare UTROLIG gode! Seige, deilige cookies sammen med mørk klissete brownie! Mmmm!

Dette må du bare smake!

Brookies_08

Her får du oppskriften:

Verdens beste Brookies
Ca 36 stk

Cookies
250 g smør
150 g vanlig hvitt sukker
150 g rørsukker gjerne muscovadosukker (du kan også bruke brunt sukker)
2 egg
1 teskje vaniljesukker
1 teskje bakepulver
350 g hvetemel
2 pakker eller 400 g sjokoladeknapper lys eller mørk sjokolade (vi brukte lys)

Brownies
3 egg
175 g muscovadosukker eller mørkt rørsukker (du kan også bruke brunt sukker)
150 g vanlig sukker
125 g god mørk sjokolade
225 g smeltet smør
150 g hvetemel
80 g bakekakao
2 teskje vaniljesukker
200 g revet marsipan

Sett ovnen på 175 grader.

Sett frem cupcakesformer på to bakebrett.

Start med cookiesene:

Ha smør, sukker og rørsukker i en skål og rør dette sammen. Ha i ett og ett egg. Sikt i bakepulver og hvetemel og la det hele blandes lett. Til slutt har du i sjokoladeknappene.

Da lager du Brownien:

Rør sammen egg og sukker. Ikke rør for mye, det skal ikke være eggedosis.

Smelt smøret i en kasserolle. Ta kasserollen av platen og rør inn sjokoladen som er hakket i mindre biter. Rør til du får en glatt og myk masse. Ha massen i eggeblandingen i en tynn stråle mens du rører godt.

Sikt melet i bollen. Bland i alt det tørre til du får en deilig, seigtflytende røre.
Tilsett revet marsipan litt om gangen. Rør innimellom, slik at marsipanen blir godt fordelt i røren.

Brookies_03

Fyll røre i formene, de skal være ca halvt fulle. Bruk gjerne en porsjonsskje som på bildet, da er det enkelt å få like mye røre i hver form.

Form cookies slik at de passer i størrelsen og legg dem over brownierøren.

Brookies_04

Stekes ved 175 grader i ca 15 minutter.

Hele hemmeligheten er å steke brownien akkurat passe. Brownies kan ha en nesten flytende kjerne, stek den derfor heller for lite enn for mye. Den skal være litt flytende når du tar den ut av ovnen.

Serveres varme!

Brookies_09

Vi klarte å spise flere rett fra ovnen, (vi måtte jo teste dem ut med en gang) men du verden så gode de er varme sammen med god vaniljeis og bær! Kan virkelig anbefales!

Brookies_07

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den med rabatt.

 

Skikkelig god, enkel og sunn snack

Har du lyst på noe skikkelig godt, samtidig som du ønsker å spise sunt?

Da kan jeg anbefale denne snacksen. Barna mine elsket den også, og de er veldig kresne på sunn snack. Tro meg, jeg har prøvd alt mulig med dem, men de blir fort mistenksomme og spør er dette sunt?

Men dette gikk rett hjem!

Her får du oppskriften:

Skikkelig god, enkel og sunn snack

Riskaker, maiskaker eller lignende
Kremost, gjerne lett
Bær, frukt i biter eller lignende
Litt flytende honning

Det er bare å ha på litt kremost og toppe med bær og honning.

Mye enklere blir det ikke.

Kos deg!

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Ny stor konkurranse – vinn flott mosebilde – verdi 5500,-

Annonse

Da har jeg trukket vinneren av mosebildet med trerot til en verdi av kr. 5.500,-.
Vinneren ble Vigdis Holen.🤩🥳😊🌿
Gratulerer så mye.🥳
 
Vinneren er kontaktet direkte.
 
Tusen takk til alle som deltok!😊🌿

Bildene fra Norsk Mose & Design er virkelig populære. Jeg har fått lov til å gi bort enda et flott mosebilde, som det du ser på bildet med trerot. Verdi kr. 5500,-.

Konkurranse

Konkurransereglene er veldig enkle, alt du trenger å gjøre er:

  1. Lik Norsk Mose & Design på Facebook. Klikk HER!
  2. Skriv JA i kommentarfeltet her på bloggen, eller på Facebook. Klikk HER.

Vinneren trekkes 5. august.

Masse lykke til!

Mosen er behandlet slik at den beholder fargen og formen i mange år, det er ingen dyr i den og den renser til og med luften for giftstoffer. Den trekker ikke til seg støv og trenger ikke vedlikehold. Den er også brannsikker og allergivennlig.

Mosen de benytter er plukket for hånd i Rendalen, etter strenge regler i henhold til miljø og bærekraft. (De plukker bare en brøkdel av mosen som finnes der), etter behandlingen sendes den til verkstedet deres på Otnes i Rendalen og Son, hvor de lager de fineste tingene.

Mose kan brukes til mye forskjellig. Her ser du noe av det Norsk Mose & Design lager. Se mer her:

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

pl

 

Har du hørt om Færøysk eplekake?

Da jeg spurte leserne mine hva som var favorittkaken deres, var det flere som nevnte Færøysk eplekake. Jeg hadde aldri hørt om den før, jeg bestemte meg derfor for å teste den ut.

Det var utrolig godt!

Den består av søte krispy marengsbunner lagt sammen med krem med syrlige epler og rømme, toppet med karamellsaus. Det er noe med sammensetningen av søtt, syrlig og karamell som gjør denne kaken super god.

Jeg laget den til svigerfars 70 års dag sammen med Black Magic Cake. Hvis du skal servere to kaker så passer de utrolig godt sammen i smakene. Du finner oppskriften på den HER.

Men nå skal du få oppskriften på Færøysk eplekake.

Marengsbunnene kan lages flere dager i forveien. De er enklest å oppbevare i ovnen (skrudd av) men du kan også oppbevare dem i en stor kakeform. Karamellsausen kan lages dager i forveien og fyllet kan lages flere timer før, men legg kaken sammen rett før servering slik at ikke bunnene blir myke.

Du kan også lage en super rask versjon med ferdige marengsbunner og ferdig god karamellsaus. Det blir veldig godt det også.

Færøysk eplekake

Marengsbunner
5 eggehviter
1/4 teskje salt
300 g sukker
1 teskje Maizena
1 teskje eddik (for eksempel lys 5 %, men bruk det du har. Vineddik kan også brukes)

Fyll
4 syrlige epler, for eksempel Granny Smith
1 1/2 boks (4,5 dl) Creme Fraiche
3 dl kremfløte
1 teskje vaniljesukker

Karamellsaus
Du kan bruke god ferdigkjøpt karamellsaus, men hvis du har lyst til å lage den selv kan du bruke denne oppskriften. Den er veldig enkel å lage.

1 dl kremfløte*
60 gr melis*
3 spiseskjeer mørk sirup
1 spiseskje vaniljesukker

Pynt:
Eventuelt litt roseblader og en rose (husk å bruke usprøytede roser om den skal være i kontakt med kaken.

Sett stekeovnen på 110 grader. (Settes ned til 100 grader når marengsen settes i ovnen.)

Start med marengsbunnene. Finn frem to bakeplater og legg på bakepapir.

Ha eggehvitene og salt i en bolle. Pass på at bollen er helt ren og at du ikke får med eggeplomme. (Det gjør at marengsen ikke vil stivne). Pisk eggehvitene på lav hastighet til de skummer. Når skummet begynner å stivne tilsetter du sukkeret litt av gangen samt Maizena og eddik. Pisk til du får en myk og blank marengs og alt sukkeret er oppløst. Pass på at du ikke visper for lenge, da kan blandingen bli klumpete.

Hell marengsen i en stor sprøytepose med en stjerneformet sprøytespiss. Sprøyt først ut kanten rundt, så resten. Bunnene skal være ca 24 cm i diameter, bruk eventuelt en tallerken å tegne etter. Kanten rundt kan gjerne være litt høyere enn selve bunnen.

Sett bunnene i ovnen. Sett ned varmen til 100 grader. Stek bunnene ca. 1 time og 30 minutter til bunnene er sprø og tørre. Skru av ovnen og la bunnene stå i stekeovnen til de er avkjølte, gjerne natten over.

Lag karamellsausen:

Bland alle ingrediensene i en kasserolle. La det småkoke uten lokk til du får ønsket konsistens. Det tar ca 20 – 30 minutter. Rør av og til. Karamellen er ferdig når den har blitt gyllenbrun og den har en passe tykk konsistens. Ha karamellsausen på glass når den er ferdig. Kan oppbevares i romtemperatur i flere uker.

Da lager du fyllet:

Visp kremfløten stiv. Skjær eplene i mindre biter. Vend sammen Creme Fraiche, pisket fløte og vaniljesukker. Rør forsiktig inn eplebitene.

Legg første marengsbunn på et serveringsfat. Ha fyll på, legg på den siste bunnen, ha på mer fyll og topp med karamellsaus. Pynt eventuelt med roseblader og en rose i midten av kaken.

*Info til mine danske læsere: Kremfløte er piskefløde, melis er flormelis.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.