Jeg er så utrolig takknemlig!

Ingen vet hva morgendagen bringer. Ingen vet om livet plutselig tar en helt annen rettning enn det vi hadde tenkt. Kanskje nettopp derfor er det så viktig å være takknemlig for det vi har.
Jeg føler meg så utrolig heldig! I de 45 årene jeg har levd har jeg kanskje opplevd mer vondt enn de fleste, men jeg har samtidig så utrolig mye å være glad for!
Da Trond døde, var jeg helt overbevist om at jeg hadde opplevd den kjærligheten jeg skulle få her i livet. Vi hadde tross alt hatt ti gode år sammen, det er ikke alle som får oppleve det. Jeg så for meg at jeg skulle være alene resten av livet, og selv om det kan være en rar tanke når man er 30 år, så var det en helt naturlig tanke for meg. For hvordan skulle jeg noen gang kunne elske noen igjen. Hvordan skulle jeg noen gang kunne finne noen som kunne måle seg mot den sterke kjærligheten vi hadde hatt sammen?
Men så kom Vegar…
Da jeg var aller lengst nede og livet var som mørkest, kom han inn i livet mitt som et lys av håp. Så full av liv, så full av glede og så full av kjærlighet. Han viste meg veien tilbake til livet. Han lot meg gråte ut på skulderen hans (i time etter time), lot meg fortelle om alt som var vondt og vanskelig og sakte men sikkert turde jeg tro på at livet kanskje var verdt å leve likevel. 
Jeg valgte å tro at det var Trond som hadde sendt ham, for han var alt han ville ha ønsket en mann skulle være for meg. Jeg merker han er med meg og jeg vet at han gleder seg over alt det gode som skjer.
Mange trodde nok ikke at det ville holde mellom Vegar og meg, for vi møtte hverandre veldig tidlig. Men det har holdt. Vi har nå vært gift i mer enn 13 år, vi har fått to fantastiske barn og fortsatt elsker jeg ham høyere enn jeg trodde var mulig. Jeg trodde jeg skulle få én stor kjærlighet her i livet. Jeg skulle få så mye mer!
Jeg tar ingenting for gitt lenger. Jeg vet at livet bare er til låns og jeg vet at vi må sette pris på alt det gode vi har. Og vi har alle utrolig mye å være glade for!
For det er de små tingene som er de store tingene. Hver dag når barna ligger og sover, ser jeg på dem og kjenner hvor takknemlig jeg er. Tenk så heldige vi er som er friske og har hverandre. Tenk så heldige vi er som bor i et land som Norge! Tenk så heldige vi er som har gode venner som er der for oss og som stilller opp når vi trenger det! Og tenk så heldige vi er som kan spise oss mette hver dag og har tak over hodet.
Livet er kanskje ikke alltid enkelt å leve, men det er samtidig helt fantastisk og full av gode stunder og opplevelser, som vi må huske å ta vare på!

 

Mitt livs verste mareritt…

Jeg trodde aldri det skulle skje med meg, eller med oss. Det er slikt man leser om og hører skjer for andre. Men det skjedde.
Akkurat i dag, 12. april, for nøyaktig 15 år siden, opplevde jeg mitt livs verste mareritt. Det vil si det startet ni måneder før. Vi hadde vært gift i åtte år og sammen i ti, da mannen min begynte å klage over problemer med magen. Han var til flere undersøkelser, men de fant aldri ut hva det var, og de trodde aldri det var noe alvorlig.
Etter en stund bestemte han seg likevel for å få tatt en skikkelig undersøkelse. Jeg trodde heller ikke det var noe å bry seg med, men fordi han var nervøs ble jeg med ham på Volvat. Jeg husker den dagen som om det var i går. Jeg husker akkurat hvilke klær jeg hadde på, jeg husker lukten i gangene, bladene på venterommet og ansiktsuttrykket hans, da han kom ut til meg og sa: «Jeg har kreft». Jeg husker at vi sat sammen inne hos legen og den uvirkelige følelsen jeg fikk da legen sa at han hadde 50 % sjanse til å overleve. 50 %! Hva slags tall er det. Plutselig var døden veldig nær og noe vi måtte forholde oss til. Vi gråt sammen på parkeringsplassen og enda klarer jeg ikke å gå tilbake dit.
En uvirkelig tid fulgte. Vi kunne jo ikke gi opp, vi måtte jo kjempe! 50% er også 50% sjanse for å overleve! Han ble operert i åtte timer. Jeg satt på gangen på en benk og visualiserte, ba og håpet i alle åtte timene. Det var akkurat som om at jo vondere jeg hadde det da jo bedre. Han lå jo og svevde mellom liv og død, hvordan kunne jeg spise mat, slappe av eller gjøre noe annet normalt. 
Han kom seg godt etter operasjonen og vi trodde vi hadde klart det. Men bare få måneder senere fikk han tilbakefall og i november fikk vi beskjeden at han ikke kom til å overleve.
De visste ikke hvor lenge det ville gå, de visste bare at han ikke kom til å klare seg og at det antakelig var snakk om måneder. Jeg slapp alt jeg hadde og vi var bare sammen. Vi reiste, vi pratet og vi var, bare var.
Noe av det verste var å våkne på morgenen og tenke, åh gud for et mareritt, for så å finne ut at det var ikke en drøm, dette var livet vårt. 
Sakte men sikkert forsvant han foran øynene mine. Han fikk mer og mer vondt og flere og flere plager og til slutt var det ikke annet å gjøre enn å ta farvel.
Vi var så heldige at han fikk være hjemme helt til det siste. De aller siste dagene hadde vi en sykehusseng i stua og kollegaene hans byttet på å holde vakt de få timene jeg måtte sove. Det verste for meg var hvis han hadde blitt borte og jeg ikke hadde vært der, det ble derfor ikke mye søvn. Han jobbet i politiet og det var rørende å se hvor mange som stilte opp for ham. I timevis satt de og bare passet på ham, og det ble deres måte å si farvel på.
Akkurat denne dagen, 12. april, litt over fire på natten, satt jeg, hans venn og min venninne og holdt vakt rundt senga hans. Tidligere på dagen hadde han sagt til meg, at nå orket han ikke mer, nå ville han få slippe. Vi holdt rundt hverandre og sa at vi elsket hverandre, det var det siste vi fikk sagt. Han fikk så mye morfin at han ikke var bevisst, men det skulle gå 16 timer til. 16 lange timer hvor vi bare var der, holdt hånda hans og passet på at han hadde det så godt som han kunne ha det.
Litt før fire må vi ha sovnet litt av alle tre, for venninna mi, som var sykepleier, vekket meg og hvisket rolig, nå tror jeg det skjer noe. Han hadde kjempet med pusten i mange timer og den var svært anstrengt, høy og suklende. Jeg la meg inn til ham i senga og holdt godt rundt ham og fortalte ham at jeg elsket ham. Da begynte han plutselig å puste helt normalt. Det gjorde han i flere minutter og så sluttet han å puste…
Man tenker ofte på døden som noe som er skremmende. Men selv om det var ufattelig vondt å miste ham, så var det en utrolig fin, rolig og vakker opplevelse også. Ingen kamp, bare ro. Det var en helt stille natt. En natt jeg aldri glemmer…

 

Dette visste du helt sikkert ikke om meg!

Håper du har hatt en fin påske!
Vi hadde fire koselige dager i Gøteborg og ellers rolige dager hjemme med god tid til hele familien. Deilig med litt fri!
Rett før påske hadde jeg besøk av Kimhye som gjorde et lengere intervju med meg. Her på bloggen blir det jo mest prat om interiør, men livet er jo mye mer. Det ble et åpent, nært og personlig møte hvor vi satt på kjøkkenet vårt og pratet om emner som livsvalg, spiritualitet, entreprenørskap, indre kraft og motivasjon. Jeg forteller derfor om mye som dere helt sikkert ikke visste om meg fra før. Her kan dere se intervjuet:
Jeg har
vært så heldig å få intervjue gründer, hiphop danser, fotograf og vinneren
av Kakekrigen; Franciska Munck-Johansen.
Franciska
vokste opp i Danmark, men har det meste av sitt voksne liv bodd i Norge. Fra
hun var tolv år gammel bakte hun alt hun trengte av kaker til bursdagen sin, og
baking er hennes form for meditasjon. Hun startet sin karriere som
tegnefilmtegner, og senere startet hun flere selskaper, bl.a Liv og Lyst med 800
kursholdere!
Når
Franciska ikke utfolder seg på kjøkkenet, skriver hun artikler om interiør, mat
og kaker til bloggen sin Franciskas Vakre Verden, jobber som interiør fotograf og skribent for
interiørmagasiner i inn- og utland, danser i hiphopgruppen Mdonnaz og lever
et kreativt, men tilbaketrukket liv i Drøbak sammen med mann og
barn. Franciska har gitt ut hele 9 bøker, 6 om selvutvikling og 3
interiørbøker.
Fotografens01
Franciska vurderte å trekke seg fra tv-programmet Kakekrigen, men endte med å vinne hele konkurransen. Når det kommer til livsstils entreprenørskap er hun en av mine aller største forbilder, og jeg anbefaler alle som har kommet over dette innlegget å se intervjuet.
1423749713350_1

Foto: Christine Heim/Kakekrigen.

Intervjuet med Franciska ble et åpent, nært og personlig møte som økte min bevissthet rundt temaer som: livsvalg, spiritualitet, entreprenørskap, ytre forventinger, indre kraft og motivasjon.

Etter at kameraene var slått av fortsatte vi praten og spesielt temaet rundt introvert/ekstrovert ble entusiastisk diskutert. Denne samtalen har formet mye av hvordan jeg ønsker å jobbe videre fremover, og noen viktige brikker ble satt på plass for min egen del. Jo, også ble jeg medlem av fb gruppen Introverts are Awesome etter tips fra Franciska.
Vil takke Therese og Alexander som var med meg til Drøbak, og en spesiell takk til Franciska. Du har en spesiell plass i hjertet mitt.Dere kan se bloggen til Kimhye HER!
 

Stua vår – før og etter!

Her får dere litt bilder fra stua vår! Vi startet med å male alle vegger to av dem fikk kalkmaling i fargen Potato Skin fra Pure & Original og resten ble malt hvite i fargen Chi (den perfekte hvitfargen som fremstår som helt hvit, men fordi den har en dråpe sort så gulner den ikke så lett over tid.).

Vi fikk også bygget en stor daybed i buen. Det er favorittstedet vårt, her er det plass til hele familien og dette er stedet jeg koser meg med te og interiørblad når jeg har tid. Under madrassene er det et stort oppbevaringsrom hvor vi har all julepynten vår.

Før:

Etter:

Før:

Etter:

 

Super gode Oreo påske trøfler med bare fire ingredienser!

Sjekk ut disse herlige påskeeggene med fristende Oreo-trøffel fyll! 
De er enkle å lage med bare fire ingredienser, og de smaker helt fantastisk! Gjett om de skal prøves i påsken!
Det er dyktige Ali med bloggen Gimme Some Oven som står bak.
Oreo påske trøfler
10 – 12 egg
1 pakke Oreokjeks (ca 17 stk)
225 g Philadelphia kremost naturell
225 g mørk sjokolade (gjerne nontemp, kan kjøpes blant annet hos traktøren eller hos Cacas)
125 g hvit sjokolade

Knus Oreokjeksene i en blender eller kjøkkenmaskin. Tilsett kremost og rør blandingen glatt.

Rull små egg for hånd, plasser dem på et brett med bakepapir og sett dem i fryseren til massen har stivnet. Det tar ca en halv time.

Varm den mørke sjokoladen over vannbad eller i mikrobølgeovnen (30 sekunder om gangen på full effekt, rør imellom hver gang).

Plasser et egg på en gaffel og dypp det i sjokoladen. La sjokoladen renne av og plasser egget på brettet med bakepapir.
Når den mørke sjokoladen har stivnet smelter du den hvite sjokoladen. Ha sjokoladen i en sprøytepose. Lag et lite hull og pynt eggene med ønsket mønster.

Kan oppbevares opp til en uke i kjøleskapet i en lufttett boks.

Ukens favoritt oppskrift er en liten miniserie hvor jeg velger ut særlig inspirerende oppskrifter, fra mine favoritt matsider, blogger og blader.

 

Verdens beste vafler! Helt sant!

Oppskrift på verdens beste vafler

I dag er det den store vaffeldagen og jeg feirer selvfølgelig med å gi dere oppskriften på ikke mindre enn Verdens beste vafler!

Dette er oppskriften på de berømte vaflene fra Sjømannskirken i København, som flere år på rad har blitt kåret til Verdens beste vafler. Sjømannskirken har delt ut vafler til nordmenn i utlandet i mer enn 150 år, kanskje ikke så rart at nettopp de har verdens beste. Jeg har selv testet dem og de er kjempegode! 🙂

Verdens beste vafler
10-15 vafler

2 egg

1 dl sukker

2 dl skummet kulturmelk

1,5 dl helmelk

1 dl vann

350 g hvetemel

1 ts bakepulver

0,5 ts natron (kan utelates)

1 ts vaniljesukker

0,5 ts kardemomme

125 g smeltet smør

Når du lager Verdens beste vafler starter du med å piske egg og sukker godt sammen. Deretter rører du inn melk og vann. Bland sammen alt det tørre og pisk det inn i væsken til du får en klumpfri røre.

La gjerne røren svelle litt.

Tilsett smeltet smør og stek vaflene gyllen brune.

Server med rømme og syltetøy, smør og brunost eller hva du selv liker best.

Tips: Jeg pleier å ta bort litt av sukkeret og tilsette revet ost og skinkebiter eller pølsebiter. Det gjør at det blir litt mer mat i vaflene og osten gir dem en kjempegod smak og konsistens.

nyttår_510

Foto: Franciska Munck-Johansen/Tine.no

 

Endelig kan jeg vise bilder fra hjemmet vårt!

Vi har gjort en del forandringer hjemme de siste to årene, og det gjorde at jeg sa ja til å lage en interiørartikkel, som gjør at jeg ikke har kunnet vise så mange bilder før den var ferdig.

Nå er artikkelen på trykk, (den er å se i denne utgaven av Vakre Hjem & Interiør) og jeg kan endelig selv legge ut bilder. Jeg har bilder fra vi overtok huset og har derfor laget en liten før og etter serie, som jeg viser fremover. Håper dere liker den. :-)Da vi overtok huset var kjøkkenet i kirsebærtre og litt gammeldags med en stor hette og innebygd vinreol og andre litt gammeldagse løsninger. Vi byttet alle dørene hos Kjøkkenfornyer´n Oslo, fikk ny hette i stål og fikk også laget en barløsning som er utrolig praktisk. Veggene ble malt hvite i stedet for gule og peisen ble også malt.
Før:

Etter:

Før:

Etter:

 

Inviter til pannekakebrunsj!

Tekst og foto: Franciska Munck-Johansen

Jeg elsker pannekaker og kan ikke tenke meg noe som er mye bedre enn en god lang søndagsbrunsj med pannekaker og mennesker man er glad i!

Det meste kan forberedes i god tid.

Halve moroa er å pynte pannekakene, det er derfor fint at de ikke er altfor store. Små amerikanske pannekaker passer perfekt.

Amerikanske pannekaker
4 egg
5 dl lettmelk
100 g smeltet smør
6 dl hvetemel
3 ts bakepulver
1 ts natron (kan utelates, men gjør pannekakene mer fluffy)
3 ss sukker
1/2 ts salt
Visp eggene med melk og smeltet smør (hvis du vil ha ekstra luftige pannekaker, kan du vispe eggehvitene for seg og forsiktig ha dem i røren helt på slutten).
Bland alle de tørre ingrediensene og tilsett mens du rører jevnt.
La pannekakerøren svelle i ca. 15 minutter før du steker den.
Stek pannekakene.
De kan stekes i god tid og varmes i ovnen ved 100 grader ca. 15–20 minutter før de skal spises. Dekk dem med aluminiumsfolie slik at de ikke blir tørre.
Melkeglass med sjokoladekant
Disse melkeglassene blir garantert populære. Du lager dem enkelt ved å dyppe glass først i smeltet sjokolade og så i fargerikt strøssel. (Tips: Det er enklere å få sjokoladen til å sitte hvis glasset er litt kaldt fra før.)
Enkel hjemmelaget sjokoladesirup
Du kan enkelt lage din egen hjemmelagde sjokoladesirup ved å blande sirup eller akasiehonning med litt sjokoladesaus. Smak deg frem til ønsket blandingsforhold.
Fargerike fruktspydd
Lag gjerne litt fruktspydd også. De er fine å se på og det er godt med litt friskt ved siden av pannekakene. Her har vi brukt honning-, cantaloupe- og vannmelon.
Tilbehør til pannekakene
Sett frem skåler med bær, nøtter, syltetøy, kokos og lignende. Da kan gjestene enkelt lage sine egne pannekaker. Sprøstekt bacon er også godt til.

 

To-etasjers sjokoladecupcakes med bringebær

Oppskrift og foto: Franciska Munck-Johansen

To-etasjers sjokoladecupcakes med bringebær
Ca 10 stk
Disse cupcakesene ser imponerende ut, men de er veldig enkle å lage. Bringebærene gir dem en frisk og god smak.
Cupcakes
225 g smør
4 egg
400 g sukker
2,5 dl rømme eller lettrømme
250 g mel
120 g bakekakao
2 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
1/2 ts salt
Frosting
225 g mykt smør
300 g melis
1 1/2 ts vaniljesukker
225 g Philadelphia kremost naturell
Pynt
2 pakker bringebær
Litt melis
Sett ovnen på 180 grader.
Sett frem store og små cupcakes former på et bakebrett.
Smelt smøret i en kasserolle eller i mikrobølgeovn. Sett det til side.
Visp egg og sukker til eggedosis. Det tar ca 5 minutter. Rør forsiktig inn lettrømme og det smeltede smøret.
Ha de tørre ingrediensene i en egen bolle. Bland de godt sammen med en stor visp.
Vend forsiktig inn de tørre ingrediensene med en slikkepott.
Fordel røren i formene. Fyll formene 3/4 fulle.
Stekes midt i ovnen ved 180 grader. De små stekes i 5 – 10 minutter, de store stekes i 15-20 minutter.
Test med en kakepinne eller gaffel underveis, og ta ut kakene når deigen ikke lenger fester seg.
Avkjøl kakene på en rist med et rent tørkehåndkle over for å holde på fuktigheten.
Lag frostingen rett før servering.
Ta smør og kremost ut av kjøleskapet i god tid. Smøret må være helt mykt.
Rør smøret med melis og vaniljesukker i 5 minutter på full styrke. Det gjør at frostingen blir hvit og fjerner melissmaken. Bruk gjerne flatvispen/paddlevispen hvis du har en slik, ellers vanlig elektrisk visp. 
Rens bringebærene.
Vend forsiktig inn kremost med en slikkepott til du har en jevn og myk frosting.
Ha frostingen i en sprøytepose med stor stjernetipp. 
Ha frosting på hver stor cupcake. Sett på en liten cupcake og ha frosting på toppen. Pynt med bringebær.

Jeg deler mange flere av cupcakes oppskriftene mine i denne utgaven av Vakre Hjem & Interiør.

 

Herlig vårinspirasjon fra Claus Dalby

I dag fikk jeg denne vakre boken levert på døren!
Det er Claus Dalby, favoritt hagemannen min, som står bak. Den er helt fersk og helt nydelig! Stappet med vakre vårbilder og full av herlig vårstemning!
Claus er en mester når det gjelder hage og blomster. Her ser dere litt bilder fra hans egen vårhage.
Hva synes dere? Er det ikke fint?