Clafoutis – super enkel og kjempegod fransk dessertkake

moreller_22

Clafoutis med bær

Clafoutis er en av de enkleste og beste franske dessertene, og en flott måte å bruke opp ekstra bær på. Denne oppskriften er full av gode smaker og er veldig enkel å lykkes med. Den smaker himmelsk rett fra ovnen med kald pisket krem, men den er også svært god, kald dagen etter.

Clafoutis
300-400 g moreller (eller andre bær. Frosne bær kan også brukes for eksempel bringebær)
4 egg
125 g sukker
Frøene fra 1/2 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
1 knivspiss salt
1,5 dl helmelk*
1,5 dl kremfløte*
100 g mel

Tilbehør
3 dl kremfløte
Frø fra 1/2 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker

Pynt
Litt melis*

Sett ovnen på 190 grader.

Smør en paiform på ca 25 cm i diameter.

Fjern steinene fra morellene. Legg dem opp ned på et tørkepapir etter du har tatt ut steinene. Da fjerner du overskytende saft som ellers kan misfarge kaken.

Tips: Bruk en binders* til å fjerne steinene. Dra ut den ene siden på bindersen og bruk den som et lite håndtak. Moreller kan misfarge fingrene dine, hvis du skal rense store mengder, kan det derfor lønne seg å bruke plastikkhansker.

Ha egg, sukker, frøene fra en vaniljestang eller vaniljesukker og salt i en bolle. Pisk det lett sammen for hånd. Tilsett melk og kremfløte og sikt over melet. Bland alt godt sammen til det får konsistens omtrent som vaffelrøre.

Ha røren i paiformen og fordel morellene over.

Stekes midt i ovnen i 35-40 minutter, eller til den er gylden og du kan stikke en tynn kniv i midten og få den ut, uten at det følger med deig.

Den bør ikke stekes for lenge. Følg derfor godt med. Hvis den blir for mørk på toppen før den er ferdig, kan du dekke med litt aluminiumsfolie.

Serveres rett fra ovnen med kald nypisket krem til. Rett før servering drysser du litt melis over.

Den vil falle litt sammen etter du tar den ut av ovnen. Det er helt normalt.

*Info til mine danske læsere: Moreller er kirsebær på dansk, de store søde. Helmelk er sødmælk, kremfløte er piskefløde og melis er flormelis. Binders er papirclips.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Høy festkake med italiensk marengs

30 cm med deilig, saftig Black Magic sjokoladekake, som smelter i munnen, lagt sammen med myk italiensk marengs. Dette er litt av en kake. Perfekt til små og store fester.

Den holder seg også veldig godt. Du kan lage den ferdig flere timer før servering.

Denne kaken er nok til 18 personer. Hvis du ønsker det kan oppskriften enkelt halveres.

Her får du oppskriften:

Høy festkake med italiensk marengs (18 personer)

Black Magic sjokoladekake:
350 g hvetemel (6 dl)
320 g sukker (4 dl)
320 g brunt sukker (5 dl)
140 g bakekakao (3,5 dl)
2 teskjeer natron (du kan også bruke 4 teskjeer bakepulver)
3 teskjeer bakepulver
1/2 teskje salt
Frø av 1 vaniljestang (kan erstattes av 1 1/2 teskje vaniljesukker)
4 egg
4 dl melk
2 spiseskjeer frysetørket kaffe (Nescafé eller lignende) Du vil ikke smake kaffesmaken, men den fremhever sjokoladesmaken og gjør kaken super saftig.
4 dl kefir eller lettrømme
200 g smeltet smør

Italiensk marengs
320 g eggehvite (8 stk)
2 dl vann
400 g sukker
80 g sukker

Pynt
Bakekakao

Sett stekeovnen på 175 grader vanlig over- og undervarme eller 160 grader varmluft.

Ha bakepapir i bunnen på fire former som er ca 22 cm i diameter. Smør formene. Hvis du ikke har fire former, kan du steke to om gangen. Det gjorde jeg og det fungerte veldig bra. Deigen tåler fint å vente på tur.

Bland sammen alle de tørre ingrediensene. Ha i resten av ingrediensene og pisk deigen sammen på lav hastighet i ca to minutter. Du kan enten bruke en kjøkkenmaskin eller en elpisker. Du kan også piske den sammen for hånd.

Vær oppmerksom på at røren er veldig tynn. Det er slik den skal være.

Fordel røren i formene.

Tips. Bruk gjerne bakevekt, for å få omtrent lik mengde i alle formene.

Stekes midt i ovnen på 175 grader varmluft. Stekes 20 – 25 minutter eller til det omtrent ikke fester seg røre til en kakepinne eller gaffel. Følg godt med og stek heller bunnene litt for lite enn litt for mye.

La bunnene avkjøle litt. Om det er kaldt ute, kan du gjerne sette dem ut. Ellers kan de stå litt i kjøleskapet eller på kjøkkenbenken. Ta de første bunnene over på hver sin tallerken og dekk med en tallerken til de er avkjølte. Dekk så med plastfilm.

Stek de to siste bunnene og avkjøl dem i formen med en tallerken over for å holde på fuktigheten. De kan stå på benken natten over, eller oppbevares i kjøleskap.

Lag den italienske marengsen samme dagen kaken skal serveres.

Skill eggeplommen fra hvitene. Ha eggehvitene i en helt ren skål (det er viktig at det ikke er noen rester av fett i skålen, da det kan gjøre at du ikke får pisket hvitene stive). Pass også på at du ikke får noe eggeplomme i hvitene.

Ha 2 dl vann og 400 g sukker i en kasserolle. Hvis du har termometer lar du blandingen koke til sukkerlaken når 120 grader. Hvis ikke lar du den koke noen minutter til den får konsistens som sirup.

Mens sukkerlaken koker, begynner du å piske eggehvitene. Bruk lav hastighet og ha 80 g sukker i litt om gangen. Pisk til du får en halvstiv masse.

Når sukkerlaken er klar tar du den av varmen og heller den i en veldig tynn stråle i eggehviteblandingen mens du fortsetter å piske på lav-middels hastighet. Pass på at ikke sukkerlaken treffer vispen, da laken er veldig varm. Hell den i lengst mulig mot kanten.

Fortsett å piske sammen blandingen på lav-middels hastighet i ca 15 minutter til den blir romtemperert.

Legg sammen kaken med marengs mellom bunnene. Dryss bakekakao over hvert lag med marengs. Ha mest marengs på toppen og lag en fin topp med en slikkepott eller lignende. Dryss over bakekakao.

Oppbevares i kjøleskap og taes frem ca 1/2 time før servering.

Kaken kan gjøres helt klar flere timer før servering. Den er også veldig god dagen etter. Kan også fryses.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

God gammeldags rullekake

Rullekake minner meg om feriebesøk hos farmor og farfar og gode gamle dager. Jeg har alltid tenkt at rullekake var litt vanskelig å lage, men det er faktisk en av de enkleste kakene.

Den er også valgt ut til å være en av oppskriftene som er med i boken min Franciskas Fristende kaker. .

Alle kakene er testbakt og her ser du hva testbakeren min sa om akkurat denne oppskriften:

«Lett og luftig kake som smelter i munnen! Det er en enkel oppskrift å følge og kaken er rask å lage. Det er også en kake som er veldig enkel å variere, bruk en ­annen type syltetøy, tilsett friske bær, pasjonsfrukt, revet sjokolade eller lignende.»

Hanne H. Olsen, deltaker i Kakekrigen sesong 2

God gammeldags rullekake

Ca. 8 store skiver

Sukkerbrød
4 egg
125 g sukker
125 g hvetemel
1 teskje vaniljesukker
1 teskje bakepulver
1/2 teskje finrevet limeskall

Fyll
3 dl kremfløte*
frø fra 1/2 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
200 g god bringebærsyltetøy*, ev. andre ­typer ­syltetøy
1 teskje finrevet limeskall

Pynt
litt sukker
mandler i skiver (kan unnlates)
litt melis*

Sett ovnen på 180 grader varmluft.

Legg bakepapir i en stor langpanne, smør det med smør. Smør gjerne hjørnene under bakepapiret også, da holder det seg bedre på plass.

Pisk egg og sukker til luftig eggedosis. Det tar cirka 10 minutter på full styrke. Bland mel, bake­pulver, vaniljesukker og limeskall. Sikt halv­parten i egge­dosisen og bland helt ­forsiktig med en slikkepott, for å beholde så mye luft som mulig. Gjør det ­samme med resten av melblandingen.

Ha røren på bakepapiret og dra den ut i kantene slik at den blir firkantet i formen.

Stekes midt i ovnen i 10–15 minutter. Det er viktig at rullekaken ikke stekes for lenge, da blir den vanskelig å rulle.

Mens rullekaken steker, finner du frem et rent ­kjøkkenhåndkle*. Spray det lett med vann, slik at det er fuktig, men ikke vått. Når du tar ­kaken ut av ovnen strør du litt sukker jevnt over ­kaken, legg det fuktige kjøkkenhåndkleet over, ha en annen bakeplate over det igjen og hvelv kaken slik at du nå har kjøkkenhåndkleet nederst. La langpannen ligge over kaken til den er avkjølt.

Lag fyllet. Ha kremfløte og frø fra vaniljestang ­eller vaniljesukker i en bolle. Pisk den stiv på middels hastighet. Øk hastigheten mot slutten.

Bland finrevet limeskall med syltetøyet. Fjern langpannen fra kaken. Smør syltetøyet over kaken, og ha på kremfløte. La det være et par cm igjen på den siden skjøten kommer til å bli, da unngår du at fyllet renner ut. Rull forsiktig ­kaken sammen, fra kortsiden, ved hjelp av kjøkkenhåndkleet, la skjøten være nederst. Skjær ren endene av rullekaken.

Legg kaken på et avlangt fat og dryss med ­mandler i skiver og litt melis. Skjær kaken i skiver rett før ­servering.

*Info til mine danske læsere: Rullekage er roulade, kremfløte er piskefløde, bringebærsyltetøy er hindbærsyltetøy, kjøkkenhåndkle er viskestykke, melis er flormelis.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂
 

Fantastisk godt hvitløksbrød med Mozzarella

Har du lyst til å lage noe som er utrolig godt og samtidig er veldig enkelt å lage? Da kan jeg anbefale dette fantastisk gode hvitløksbrødet med mozzarella.

Bare duften gjør det verdt å lage. Passer perfekt til en god salat, suppe eller lignende.

Her får du oppskriften:

Fantastisk godt hvitløksbrød med Mozzarella

75 g smør
5 dl melk
1 pakke (50 g) fersk gjær eller 1 pakke tørrgjær (12 g)
1 teskje (strøken) salt
1 teskje honning eller 2 teskjeer sukker
1 egg
1000 g eller ca 16 dl hvetemel

Topping:
100 g smeltet smør
2-3 fedd presset hvitløk
En håndfull hakket persille eller 2-3 teskjeer tørket provence krydder
300 g Mozzarella ost

Finn frem en paiform eller lignende som er ca 26 cm i diameter.

Smelt smøret, tilsett melken og varm opp til det blir håndvarmt.

Ha smuldret gjær eller tørrgjær i en stor skål sammen med honning eller sukker.

Ha den varme melkeblandingen i skålen og rør til gjæren har løst seg opp. Tilsett salt.

Tilsett et egg og mel og elt deigen godt sammen. Bruk så mye mel at du får en fast og fin deig.

Heves i 40 minutter under lokk, eller med plastfilm over. Sett gjerne skålen et lunt sted.

Lag toppingen.

Skjær Mozzarellaen i mindre biter.

Smelt smøret og bland dert med presset hvitløk, persille eller tørket Provence krydder. Smør paiformen med litt av blandingen.

Når deigen er ferdig hevet triller du den til boller. Ha dem i formen og hell over urteblandingen.

Stikk mozzarellabitene ned mellom bollene.

Etterhev under plastfilm i 30 minutter. (Hvis du har dårlig tid kan du stå over etterhevingen. Jeg har alltid litt dårlig tid og har gjort det flere ganger. Det går helt fint.)

Hvis du får deig til overs, er det bare å sette dem på en egen bakeplate med bakepapir, de skal stekes litt kortere tid enn resten.

Stekes ved 200 grader i 20 – 25 minuttter til det er gyllent og høres hult ut når man banker på det.

Serveres varmt rett fra ovnen.

Det egner seg godt til å fryse og kan lages opp til 2 uker i forveien. Da fryser du det ned når det er stekt, tiner det og varmer det i ovnen i 10-15 minutter ved 150 grader før det skal serveres.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Enkel og fristende Oreo dessert

Denne enkle og kjempegode desserten lager du raskt!
Den smaker helt fantastisk, og du kan lage den ferdig i god tid i før servering.

Oreo-sjokolademousse dessert
6-8 porsjoner

2 pakker Oreo-kjeks (ca 300 g)
3 dl kremfløte*
1 teskje vaniljesukker

Sjokolademousse
150 g mørk sjokolade
3 dl kremfløte*
3 spiseskjeer melis*
3 eggeplommer

Knus Oreo-kjeksene i en kjøkkenmaskin eller lignende. Ta litt kjekssmuler fra til pynt. Fordel kjeksene i 4 eller 6 glass. Her har jeg brukt små Norgesglass, men du kan også bruke glass med stett eller lignende.

Visp kremfløten til krem sammen med vaniljesukker. Bruk både den du skal bruke til sjokolademoussen og den du skal bruke til pynt i alt 6 dl. Fordel kremen i to skåler, sett den kaldt.

Smelt sjokoladen i mikrobølgeovn eller vannbad.

Rør inn melis i den smeltede sjokoladen mens du pisker godt med en liten visp. Tilsett én eggeplomme om gangen mens du fortsetter å vispe til du får en glatt og fin krem. Vend forsiktig den vispede kremen i sjokoladeblandingen. Rør lett.

Fordel moussen i glassene med Oreo-kjeks. Ha resten av den vispede kremen over og dryss med Oreo-smuler.

Du kan med fordel lage den ferdig i god tid, den blir bare bedre av å stå noen timer.

*Tips til mine danske læsere: Melis er flormelis og kremfløte er piskefløde.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Pavlova krans – enkel og kjempegod oppskrift

Pavlova! Mmm, det er virkelig noe av det beste jeg vet!

Denne gangen har jeg laget Pavlova krans. Gøy å servere noe som er litt annerledes.

Dette synes jeg er Verdens beste Pavlova oppskrift. Den er veldig enkel å følge og gir alltid et kjempebra resultat. Kan absolutt anbefales!

Det er ekstra kjekt at du kan lage marengsbunnen ferdig flere dager før, og bare legge den sammen med krem og bær før servering. Vaniljekremen kan også lages opp til et par dager før.

Jeg lager den med hjemmelaget vaniljekrem. Det er veldig enkelt å lage, bare du følger denne oppskriften, og det blir bare så utrolig godt.

Her får du oppskriften:

Pavlova krans:
8 personer

Marengsbunn
5 eggehviter
1/4 teskje salt
310 g sukker
2 teskje Maizena
1 teskje eddik

Hjemmelaget Vaniljekrem
Frø fra en vaniljestang eller 2 teskjeer vaniljesukker
6 dl matfløte* eller kremfløte*
5 eggeplommer
125 g sukker
30 g Maizena*

Fyll og pynt
3 dl kremfløte*
2 teskjeer vaniljesukker
2 pakker jordbær
Litt sitronmelisse

Sett stekeovnen på 110 grader. Bruk over og undervarme. (Vær obs på at den skal settes ned til 100 grader når du setter kaken i ovnen.)

Ha eggehvitene og salt i en bolle. Pass på at bollen er helt ren og at du ikke får med eggeplomme. (Det gjør at marengsen ikke vil stivne). Pisk eggehvitene på lav hastighet til de skummer. Når skummet begynner å stivne tilsetter du sukkeret litt av gangen samt Maizena og eddik. Pisk til du får en myk og blank marengs og alt sukkeret er oppløst. Pass på at du ikke visper for lenge, da blir blandingen klumpete.

Hell marengsen ut på et stekebrett med bakepapir i en form av en krans (ca 30 cm i diameter, eller en størrelse som passer til et stort rundt fat). Sett gradene på stekeovnen ned til 100 grader. Stek kaken ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til bunnen er sprø. Skru av ovnen og la marengsen stå i stekeovnen til den er avkjølt, gjerne over natten med døren litt på gløtt. (bruk eventuelt en gryteskje eller lignende.) Du kan lage bunnen flere dager i forveien. Jeg pleier å oppbevare den i stekeovnen.

Løft forsiktig over marengsbunnen på et fat.

Lag vaniljekremen. Skjær vaniljestangen halvt igjennom. Ta ut frøene. Ha fløte, vaniljestang og frøene fra vaniljestangen i en kasserolle. La den stå til den akkurat koker. Rør med en visp innimellom.

Ta frem en skål og pisk sammen eggeplommer, sukker og Maizena. Tilsett den varme fløteblandingen litt av gangen i eggeblandingen. Rør godt med en visp* imens. Ha alt tilbake i kasserollen.

Varm forsiktig opp på nytt. Det er viktig at vaniljekremen ikke koker, da kan den skille seg. kremen blir tykkere etterhvert som den blir varmere. Når den begynner å tykne tar du den bort fra varmen . Rør til den blir tykkere. (Hvis ikke den blir tykk nok tar du den tilbake på varmen til den får ønsket konsistens.) Avkjøl helt. Kan lages flere dager før og oppbevares i kjøleskap.

Pisk kremfløte og vaniljesukker til krem. Skjær jordbærene halvt over.

Ha vaniljekremen over marengsbunnen.

Ha på krem.

Legg på jordbærene og pynt med sitronmelisse.

Tips: Legg kaken sammen rett før servering hvis du vil være sikker på at marengsbunnen ikke blir bløt.

*Info til mine danske læsere: Matfløte er husholdningsfløde, kremfløte er piskefløde, Maizena er majsstivelse, melis er flormelis, visp er piskeris.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Saftig sjokoladekake med saltkaramell krem og Daim

Denne sjokoladekaken er skikkelig saftig og har en god mild smak. Sammen med saltkaramellkrem og Daim, blir det litt av en festkake.

Grunnen til at den er ekstra saftig er at den er dynket med karamell-lake etter den er stekt.

Jeg pleier å lage både sjokoladekaken og karamellsausen dagen før. Da er det enkelt å lage resten før den skal serveres.

Jeg har valgt å lage den med to bunner. Men du kan også lage en mindre kake med én bunn, da bare halverer du oppskriften.

Denne karamellsausen har bare 3 ingredienser og er bokstavelig talt laget på under et minutt. Jeg har tidligere stått i opp til en halv time for å lage karamellsaus. Men etter jeg eksperimenterte meg frem til denne karamellsausen lager jeg bare den. Super enkel og rask å lage og smaker helt fantastisk.

Her får du oppskriften:

Saftig sjokoladekake med saltkaramell krem og Daim

Sjokoladekake
225 gram smør
3 egg
250 g Brun Farin
300 g hvetemel
2 teskjeer vaniljesukker
2 teskjeer bakepulver
45 g bakekakao*
1 knivspiss salt
2,25 dl melk
1 spiseskje strøket Nescafé eller annen frysetørket kaffe

Dynk:
1 1/2 dl melk
2 spiseskjeer Brun Farin (strøket)

Saltkaramellsaus
200 g brun farin (brunt sukker)
2 dl matfløte eller kremfløte
litt Maldon salt eller lignende

Saltkaramellkrem
200 g smør
225 g melis*
300 g saltkaramellsaus

Pynt
1 pakke Daim – 2 stykker (ca 55 g)

Forvarm Airfryeren, eller sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Ha bakepapir i bunnen av to springformer som er 20 cm i diameter. Smør bunn og sider.

Smelt smøret i mikroovnen eller en liten kasserolle.

Pisk egg og brunt sukker til eggedosis. Det tar ca 5 minutter på nesten full hastighet.

Rør de tørre ingrediensene sammen. (mel, vaniljesukker, bakepulver, bakekakao og salt).

Rør kaffen ut i melken og tilsett det smeltede smøret.

Når eggedosisen er ferdig har du skiftevis de tørre og de våte ingrediensene i eggedosisen. Rør forsiktig med en slikkepott, slik at du beholder luften i røren.

Del røren i de to formene.

Stekes midt i ovnen ved 175 grader varmluft i 15 – 20 minutter.

Det er viktig å følge med steketiden. Test med en bakepinne. Så snart den ikke lenger er flytende i midten kan du ta den ut av ovnen. Stek den heller litt for lite enn for mye, da får du den beste konsistensen.

Ta den ut av ovnen og dynk den med halvparten av melkeblandingen. la den avkjøle. Hvis du bruker Airfryer steker du neste bunn på samme måten.

Slik lager du karamellsausen

Ha Brun farin og kremfløte i en kasserolle. Kok opp, rør til du får ønsket konsistens. Det tar som regel under et minutt. Smak til med litt Maldonsalt. Ha karamellsausen på et glass med lokk. Avkjøl karamellsausen helt før du ha den i kremen.

Slik lager du kremen

Rør smøret hvitt med melis. Det tar ca 5 minutter på full hastighet. Tilsett karamellsausen og rør til den er fluffy og har god konsistens.

Ha kremen på kaken. Pynt med karamellsaus og hakket Daim.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao man bruger til bagning, altså ikke Oboy eller lignende. Melis er flormelis.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

4 skikkelig gode vaffeloppskrifter

25. mars, er det den store vaffeldagen!

Og hva er vel bedre enn å feire med deilige nystekte vafler? Ingen grunn til å vente til i morgen heller, for den saks skyld det passer jo egentlig alltid med vafler.

I dag deler jeg derfor oppskriften på fire spennende varianter:

  • Oreokjeks-vafler
  • Vafler med sjokoladebiter
  • Nøtte-vafler
  • Prinsesse-vafler

Her er det bare å bruke fantasien, og det man har i skapet!

Det som er fint med disse variantene er at man kan bruke samme deigen til alle, og bare tilsette litt forskjellig for hver gang man steker en ny vaffelplate. En morsom aktivitet for barna, og alle får det de selv liker best. Det er også gøy å gi de ulike vaflene terningkast.

Her får du grunnoppskriften.

Vafler – grunnoppskrift
10-15 vafler

1 egg
1/2 dl sukker
4 1/2 dl melk
350 g hvetemel
1 1/2 teskje bakepulver
1 teskje vaniljesukker
0,5 teskje kardemomme
125 g smeltet smør

Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og rør til du får en glatt røre. Du kan også bruke en håndvisp eller en stavmikser.

Stek vaflene gyllen brune og legg dem på en rist.

Server med rømme* og syltetøy, smør og brunost eller hva du selv liker best.

*Til mine danske læsere: Rømme er Creme Fraiche.

Vafler med sjokoladebiter var Vegars favoritt. Prøv gjerne med ulike typer sjokolade. Hva med Vafler med Kvikklunsj, vafler med Daim eller andre favorittsjokolader? Det er bare å hakke sjokoladen og ha litt over vaffelrøren når den er i vaffeljernet.

Nøttevaflene likte jeg aller best. Litt hakkede hasselnøtter strødd over røren rett i vaffeljernet. Enklere blir det ikke. Det er også godt med mandler, pistasjnøtter og kokos.

Prinsesse Vafler lager du enkelt ved å tilsette litt strøssel i deigen. Her har vi brukt hjertemiks, men bruk akkurat det du har eller liker best. Toppet med litt krem og ekstra strøssel var dette en sikker favoritt blant barna!

Oreokjeks-vafler likte alle! Kjempegodt og god krønsj! Hakk et par Oreo-kjeks og ha det over deigen etter du har hatt det i vaffeljernet.

Men uansett hva du gjør, ikke prøv disse vaflene! Se mer her!

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Påskekake med påskeegg

Påsken er en god anledning til å kose seg litt ekstra.

Dette er en av de aller saftigste og beste sjokoladekakene jeg noen gang har smakt. Med sjokolademousse og påskeegg som pynt blir det en super påskekake.

Den kan selvfølgelig lages til andre anledninger også, bare med annen pynt. Pynt for eksempel med jordbær og blåbær eller sjokoladekuler, Toffeefee eller lignende.

Den holder seg også saftig og god i mange dager. 

Sjokoladekaken er så saftig at den smelter i munnen, og sammen med fløyelsmyk sjokolademousse, toppet med masse godt, er dette en kake som virkelig imponerer.

Jeg har to» hemmelige» ingredienser som jeg mener gjør en stor forskjell. De er muscovadosukker (eller brunt sukker) og frø fra vaniljestang.

Muscovadosukkeret eller brunt sukker gir kaken en myk og runn smak. Frø fra vaniljestang gir en dyp og ekstra god vaniljesmak. Til en festkake som denne mener jeg det er vel verdt å ta med disse to ekstra ingrediensene.

Her får du oppskriften:

Black Magic Påske kake

175 g hvetemel (4,5 dl)
160 g sukker (2,5 dl)
160 g muscovadosukker (2,5 dl) fåes i de fleste større dagligvarebutikker. Kan erstattes av brunt sukker
70 g bakekakao (2 dl)*
1 teskje natron
1 teskje bakepulver
3/4 teskje salt
Frø av 1 vaniljestang (kan erstattes av 1 1/2 teskje vaniljesukker)
2 egg
2 dl ferdiglaget kaffe (bruk gjerne frysetørket kaffe som Nescafé eller lignende) Du vil ikke smake kaffesmaken den fremhever bare sjokoladesmaken og gjør kaken super saftig.
2 dl kefir* eller Creme Fraiche
1 dl nøytral olje eller 100 g smeltet smør

Sjokolademoussekrem
4 dl kremfløte*
1,5 dl sukker
30 g bakekakao
Frø fra 1/2 vaniljestang eller 1 teskje vaniljesukker

Pynt
Ca 25 marsipanpåskeegg

Sett stekeovnen på 175 grader vanlig over- og undervarme eller 160 grader varmluft.

Smør to former på ca 24 cm i diameter. Ha bakepapir i bunnen. Du kan også ha deigen i en liten langpanne på ca 40 x 20 cm hvis du ønsker en firkantet kake.

Bland sammen alle de tørre ingrediensene. Ha i resten av ingrediensene og pisk deigen sammen på lav hastighet i ca to minutter. Du kan enten bruke en kjøkkenmaskin eller en elpisker. Du kan også piske den sammen for hånd.

Vær oppmerksom på at deigen er veldig tynn. Det er slik den skal være.

Fordel deigen i de to formene.

Stekes midt i ovnen på 175 grader vanlig over- og undervarme eller 160 grader varmluft. (Bruk varmluft hvis formene står i to ulike høyder. Stekes 15 – 20 minutter eller til det ikke lenger fester seg deig til en kakepinne eller gaffel.

Avkjøl kaken i formen med en tallerken over for å holde på fuktigheten. De kan stå på benken natten over, eller oppbevares i kjøleskap.

Lag sjokolademousse-kremen.

Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og pisk til du får konsistens som sjokolademousse.

Når kaken er helt avkjølt legger du den sammen med kremen.

Pynt med sjokolade.

Kaken kan gjøres klar flere timer før servering. Den er like god dagen etter.

Kan også fryses.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao som bruges til bagning, altså ikke Oboy eller lignende. Kefir er som ymer. Kremfløte er piskefløde. Det kan være lidt svært at finde Smash i Danmark, men man kan bruge hvad man vil af chokolade til pynt. Hvis du vil have fat i Smash i Danmark, kan de bestilles HER. 🙂

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Superenkel og god påskedessert

Denne påskedesserten er kjempegod og den er i tillegg veldig enkel å lage. Nesten alt kan i tillegg gjøres ferdig på forhånd. Perfekt om man vil kose seg i påsken med god samvittighet.

Enkel og kjempegod påskedessert
Til 4 personer

6 store appelsiner
2-3 spiseskjeer flytende honning
50 g mørk sjokolade
1 liter is (vaniljeis med sjokoladebiter passer godt til, men bruk din favoritt-is.)

Skjær appelsinskallen fra med en skarp kniv. Pass på å få bort det meste av det hvite.

Skjær bort det innerste av appelsinen, da er det enklere å få ut appelsinbåtene.

Dra appelsinbåtene fri fra det hvite. Skjær dem i litt mindre biter.

Ha litt honning over appelsinbåtene og la dem stå og trekke noen minutter eller lengre om du vil.

Hakk den mørke sjokoladen i mindre biter.

Ha appelsinbiter i 4 glass eller skåler. Ha litt hakket mørk sjokolade over og topp med kuler av is

De ekstra appelsinbåtene kan enten serveres i en skål til, eller du kan ha ekstra mye appelsin i glasset som her:

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂