Saftig, enkel og kjempegod sommerkake

Dette er en av favorittkakene mine, den er utrolig saftig, smaker kjempegodt og veldig enkel å lage!
Du kan bytte ut bærene med andre sommerbær hvis du vil, jordbær, bringebær, rips og lignende er gode alternativ.
Kake med blåbær 2
Saftig kake med blåbær og pikekyss

Kaken
3 egg
2 dl sukker
100 g smør
2 1/2 dl hvetemel
2 1/2 dl revet marsipan
2 teskje vaniljesukker
1 1/2 teskje bakepulver

Pynt
3 dl kremfløte*
Blåbær
Pikekyss*

Pisk egg og sukker til eggedosis*. Smelt smøret og la det avkjøle. Bland de tørre ingrediensene godt sammen og ha det i eggedosisen skiftevis med smeltet smør. Hell røren i en smurt form ca. 23 – 25 cm i diameter.

Stekes på 175 grader, midt i ovnen, i cirka 40 minutter.

Test med en kakepinne om kaken er ferdig.

La kaken avkjøle.

Visp kremfløten til krem og pynt kaken med blåbær og knuste pikekyss.

*Info til mine danske læsere: Kremfløte er piskefløde og pikekyss er små marengs. Eggedosis betyder at piske det luftigt og skummende.

Kake med blåbær 3

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Kjempegode rundstykker med ost og urter

Runnstykker 3

Disse rundstykkene er utrolig gode. Deilig smak av urter og parmesan gjør dem perfekte sammen med suppe, salat eller annen mat, men de er også kjempegode alene til frokost eller lunsj.

Oppskriften gir tre brett med rundstykker. Det er en stor oppskrift, og du kan enkelt gjøre den mindre, men jeg lager alltid hele, for det er så godt å ha litt ekstra i fryseren.

Runnstykker 2

Rundstykker med parmesan og urter

200 g smør
1 liter lettmelk
50 g gjær
2 teskje salt
2 spiseskje sukker
En stor håndfull hakkede urter, for eksempel oregano, basilikum, persille eller lignende
2 spiseskjeer provence krydder eller andre tørkede urter
150 g fintrevet parmesan ost
1,75 kg hvetemel (eller så lite som mulig til deigen får god konsistens)
Litt ekstra smør til pensling

Smelt smøret i en kasserolle. Tilsett melken, rør til blandingen er håndvarm.

Hell melkeblandingen i en bakebolle og tilsett gjær, salt, sukker og urter. Rør til gjæren er oppløst.

Tips: Du kan også tilsette et knust fedd med hvitløk hvis du vil ha hvitløksmak.

Ha i mel og elt godt til du får en god konsistens på deigen. Tilsett det meste av den revne parmesanosten, men sett litt til side til å ha på toppen av rundstykkene.

La deigen heve under lokk, eller med et rent tørkehåndkle over, et varmt sted i ca 40 minutter.

Kna deigen sammen og lag rundstykker som legges i muffinsbrett av metall eller på tre bakebrett. La deigen etterheve i ca 30 minutter under plastfilm.

Pensle rundstykkene med smeltet smør og dryss med revet parmesan.

Stek alle tre brett med varmluft 200 grader i 10-15 minutter eller til rundstykkene er gylne.

De egner seg svært godt til å fryse ned.

De er ekstra gode lune. Server dem derfor gjerne rett fra ovnen. Eller lun dem litt i ovnen før servering.

Runnstykker 1

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Verdens beste sjokolade Pavlova med bringebær

Jeg elsker Pavlova og jeg prøver gjerne ulike oppskrifter.

Dette synes jeg er Verdens beste sjokolade Pavlova. En helt nydelig versjon av den vanlige Pavlovaen.

Den kan virkelig anbefales!

Det er ekstra kjekt at du kan lage marengsbunnen ferdig flere dager før og bare legge den sammen med krem og bær før servering.

Verdens beste sjokolade Pavlova

Marengsbunn
4 eggehviter
1/4 teskje salt
250 g sukker
2 teskje Maizena
1 teskje eddik
2 toppede spiseskjeer bakekakao*

Fyll og pynt
5 dl kremfløte*
2 teskjeer vaniljesukker
50 g mørk sjokolade
4 pakker bringebær* ca 500 g

Eventuelt litt stemorsblomster til pynt (bruk usprøytede blomster)

Sett stekeovnen på 120 grader. Bruk over og undervarme. (Settes ned til 100 grader når du setter marengsen i ovnen).

Ha eggehvitene og salt i en bolle. Pass på at bollen er helt ren og at du ikke får med eggeplomme. (Det gjør at marengsen ikke vil stivne). Pisk eggehvitene på lav hastighet til de skummer. Når skummet begynner å stivne tilsetter du sukkeret litt av gangen samt Maizena og eddik. Pisk til du får en myk og blank marengs og alt sukkeret er oppløst. Pass på at du ikke visper for lenge, da blir blandingen klumpete.

Sikt over bakekakaoen og vend den veldig forsiktig inn i marengsen. Jeg synes det er fint å få et marmormønster i marengsen. Hvis du ønsker det er det bare å røre minst mulig etter kakaoen er tilsatt.

Hell marengsen ut på et stekebrett med bakepapir i en sirkel (ca 26 cm i diameter). Sett ned temperaturen på ovnen til 100 grader. Stek kaken ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til bunnen er sprø. Skru av ovnen og la marengsen stå i stekeovnen til den er avkjølt, gjerne over natten med døren litt på gløtt. (bruk eventuelt en gryteskje eller lignende.)

Løft forsiktig over marengsbunnen på et fat.

Pisk kremfløte og vaniljesukker til krem. Ha kremen over marengsbunnen og topp med bringebær og hakket mørk sjokolade.

Tips: Legg kaken sammen rett før servering hvis du vil være sikker på at marengsbunnen ikke blir bløt.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao som bruges til bagning, altså ikke Oboy. Kremfløte er piskefløde og bringebær er hindbær.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Gode gammeldags bringebærkaker

Bringebær kaker_12

Disse kakene husker jeg fra jeg var liten. De var en stor favoritt når vi var innom bakeren på hjørnet.

På dansk kalles de hindbærsnitter, på norsk har kakene mange ulike navn. Husker du dem? Hva kaller du dem?

Deilig sprø mørdeig med bringebærsyltetøy og glasur på toppen. Mmm… kjempegodt.

Dette er ikke store flotte kaker, men helt enkle, gammeldagse og kjempegode kaker, som passer perfekt når du har lyst til å servere noe som er enkelt å lage, men samtidig skikkelig godt. Man kan lage dem med den smaken man liker best. Jeg synes bringebær og jordbær er ekstra godt.

Bringebær kaker_13

Da jeg var liten var det alltid fargerik strøssel som ble brukt til pynt, men nå når jeg er voksen synes jeg det er ekstra godt med hakkede pistasjnøtter. Bruk det du liker best.

Bringebær kaker / Hindbærsnitter
8 stk

Mørdeig
300 g hvetemel
100 g melis*
200 g smør, skjært i små firkanter
2 teskje vaniljesukker
1/2 teskje bakepulver
2 eggeplommer eller 1 egg
Ev. litt kaldt vann
Ca 250 g bringebær*- eller jordbærsyltetøy (eller hva du liker best av smak)

Glasur
200 g melis
1 ts vaniljesukker
Litt vann

Pynt
Litt strø til barna
Pistasjnøtter til de voksne

Bland mel og melis i en skål. Bland smøret sammen med melet til en smuldrete deig. Bruk gjerne kjøkkenmaskin. Tilsett egg og bland deigen raskt sammen. Tilsett evt. litt vann hvis det trengs. Pakk deigen i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst en halv time. (Deigen kan gjerne lages dagen før).

Tips: Klem deigen litt flat, da er den mye enklere å kjevle etter du har tatt den ut av kjøleskapet.

Bringebær kaker_4

Tips: Rull ut deigen mellom to lag med plastfolie, da er den enklere å håndtere. 

Kjevle den til et stort rektangel, ca 5 mm tykt. Del rektangelet i to på langs.

Dra deigstykkene litt fra hverandre, og plasser dem på et bakebrett med bakepapir.

Stekes midt i ovnen i 10-12 minutter ved 190 grader.

Ta dem ut når de virker halvstekte. Avkjøles og legges sammen med bringebærsyltetøy i midten. Skjær pene rektangler med en skarp kniv.

Bland melis, vaniljesukker og vann til glasuren. Pynt med glasur og strøssel eller hakkede pistasjnøtter.

Bør spises i løpet av et par dager. Kan oppbevares i kakeboks og egner seg til å bli fryst.

*Info til mine danske læsere: Melis er flormelis, bringebær er hindbær.

Bringebær kaker_8Bringebær kaker_10

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den med rabatt.

 

Sommerens beste dessert med jordbær, krem og Oreokjeks

Dette er uten tvil en av favoritt dessertene mine!

Den smaker helt himmelsk, den er svært enkel å lage og den kan gjøres klar i god tid før servering.

Jeg hadde også med oppskriften i Oreo og Philadelphias konkurranse, om å lage beste oppskrift med Oreo-kjeks og Philadelphia, og den ble en av vinnerne. 🙂

Jordbærdrøm med knuste Oreo-kjeks

Til 4 – 6 personer

300 g myk Philadelphia naturell
2 dl melis*
Frø fra 1 vaniljestang
2 ss lime eller sitronsaft
2 pakker Oreo-kjeks
2 pakker jordbær

Skjær Oreo-kjeksene i mindre biter og fordel dem i porsjonsglass.

Rens jordbærene og skjær dem i mindre biter. Ha evt. et par skjeer sukker over.

Lag kremen ved å mikse sammen kremost, melis, frøene fra vaniljestangen og lime- eller sitronsaft. Miks til du får en myk krem.

Ha Oreo-kjeks, krem og jordbær lagvis i porsjonsglass.

Kan gjøres klar en til to timer før servering. Oppbevares kaldt.

*Info til mine danske læsere: Melis er flormelis.

Tips: Det er ekstra flott om du serverer desserten i en stor glassbolle.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Supergod sommer salat med kylling, bringebær og cashewnøtter

Denne salaten har en litt spesiell historie.

Da jeg var gravid med tvillingene våre, var det ikke akkurat noen enkel graviditet. Jeg var stor som et hus allerede etter noen få måneder og jeg var skikkelig kvalm. Det eneste jeg omtrent klarte å spise på fire måneder var rugbrød med tomater. :-))

Jeg hater å være kvalm og det var ikke akkurat noen måneder jeg har lyst til å gjenta.

Hver morgen, hele dagen og hver kveld var jeg kvalm, men så en dag skjedde det et under!

Jeg skulle på matklubb, som vi hadde en gang i måneden, og jeg gruet meg til å dra, for jeg visste jeg kom til å sitte der og være kvalm, mens de andre koste seg med maten. Men under over alle undere. Denne kvelden gikk plutselig kvalmen over!

Jeg har aldri smakt noe så godt som det vi fikk denne kvelden. Og det var denne utrolig gode sommer salaten med kylling, appelsin og cashewnøtter.

Tusen takk til Anne som laget maten. Dette ble et av mine aller beste måltider.

Men det var ikke bare fordi kvalmen ble borte, det er virkelig en super god salat.

Det er blandingen av revet appelsinskall med salte cashewnøtter, nystekt kylling og bringebær som gjør det. Helt nydelig! Kan absolutt anbefales.

Den passer perfekt å servere til en jentekveld, på sommerfesten eller om du bare har lyst på noe ekstra godt.

Her får du oppskriften:

Kjempegod sommersalat med kylling, bringebær og cashewnøtter

1 issalat
1 pakke Ruccola
1/2 agurk
1 gul paprika
1 rød paprika
1 appelsin
Revet skall fra 1/2 appelsin
1 pakke små tomater
1 pakke bringebær
150 g cashewnøtter salte
1 grillet kylling gjerne varm

Tilbehør: Rømme og eventuelt litt krydder. Jeg synes den er ekstra god med litt Pasta Rossa.

Bland issalat, Ruccola, agurk og paprika sammen. Riv skallet på appelsinen fint (kun det orange, ikke det hvite) og bland det godt sammen med resten.

Ha i resten av ingrediensene.

Server med Rømme og eventuelt litt krydder og gjerne et godt brød.

Dette brødet kan anbefales.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Supergod Oreo-iskake med bringebær

Dette er en super god iskake med deilig smak av Oreo og Bringebær- Den ser imponerende ut, men  er veldig enkel å lage. Du trenger ikke stekeovn en gang. Ekstra godt når det er varmt ute.

Her får du oppskriften.

Oreo-iskake med bringebær

Ca. 6 stykker

Bunn
1 1/2 pakke Oreo-kjeks (225 g)
50 g smeltet smør

Fyll
3 dl kremfløte*
200 g Philadelphia kremost naturell
1 dl melis*
frø fra 1/2 vaniljestang, eller 1 ts vaniljesukker
2 teskje limeskall
2 teskje limesaft

Pynt
400 g bringebær*
litt melis

Oppskriften er til en liten kake som gir ca. 6 stykker. Hvis du ønsker det, kan du doble oppskriften. Bruk da en form på ca. 25 cm i diameter.

Til denne oppskriften bruker du en form som er 15 cm i diameter. Ha bakepapir i bunnen av formen. Du kan også bruke en større form, kaken blir da bare litt lavere.

Knus kjeksen i en kjøkkenmaskin eller blender. Smelt smøret og bland det med 2/3 del av kjeksen. Sett resten av kjekssmulene til side til pynt.

Ha kjeksen, som er blandet med smør, i formen. Pass på ikke å presse kjeksmassen for tett sammen, da blir den veldig hard. Sett bunnen til avkjøling i kjøle­skapet til den har stivnet. Det tar ca. en halv time.

Ha kremost og melis i en bolle og visp et par min­utter til du får en luftig masse. Bland inn lime­skall og -saft. Visp kremen stiv sammen med frøene fra 1/2 vaniljestang eller vaniljesukker. Bland forsiktig den piskede kremen sammen med resten av fyllet med en slikkepott.

Ha fyllet i formen med bunnen. Dryss resten av kjeksene over og sett formen i fryseren i 3–4 timer, gjerne over natten.

Ta kaken ut av fryseren i god tid før servering. Minst 1 time i romtemperatur eller 2–3 timer i kjøleskap. Kaken smaker ekstra godt når den er litt frossen i midten og myk ellers.

Ta kaken ut av formen og sett den på et serveringsfat. Pynt med bringebær og et dryss med melis.

Tips: Det er også godt å lage kaken med ekstra bringebær- og Oreo-kjeksbiter i fyllet.

*Info til mine danske læsere: Kremfløte er piskefløde, melis er flormelis, bringebær er hindbær.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Vinn flott sett med kaffetrakter, brødrister og vannkoker

Annonse

I samarbeid med Eiendomsmegler Krogsveen gir jeg nå bort et flott sett med kaffetrakter, brødrister og vannkoker fra WMF, til en verdi av kr. 3197,- per sett.
WMF har utviklet høykvalitetsprodukter til kjøkkenet i 160 år. Den nye serien deres kombinerer små og kraftfulle kjøkkenapparater i stilren og kompakt design. KITCHENminis® består av tre produkter – kaffetrakter, vannkoker og brødrister. Alle produktene er fremstilt i rustfritt edelstål
Vil du vinne?

Konkurransereglene er veldig enkle, alt du trenger å gjøre er:

  1. Lik Krogsveen på Facebook. Klikk HER!
  2. Skriv JA i kommentarfeltet her på bloggen, eller på Facebook. 

Vinneren trekkes 15. august.

Masse lykke til!

WMF  tilbyr funksjonelle og vakre produkter til kjøkkenet, som tilfredsstiller enhver gourmetkokk og desingnentusiast.

Kaffetrakteren har flere smarte funksjoner – drikk kaffen hjemme eller ta den med deg. Med en 24-timer timer kan du tidsinstille kaffetrakteren og våkne til deilig kaffelukt på morgenen.  Ta farvel med engangskopper og drikk kaffen din fra termoskoppen som du til og med kan trakte kaffen direkte i.

Vannkokeren presterer maks selv om den er liten. Et display viser hvor mye vann som fylles i, og ved å koke små mengder vann sparer du miljøet. Vannkokeren er også utstyrt med beskyttelse mot overoppheting. Liten men kraftfull – helt enkelt!

Brødristeren har nett design og tar svært liten plass på kjøkkenbenken. Du kan fortsatt riste to brødskiver eller bagels, på tross av hvor smal den er. De forskjellige funksjonene gjør at du kan tine, varme og riste brød, og risteren har en bagelfunksjon hvor kun den ene siden ristes. Det følger også med en tang som brukes til å ta ut brødet.

I følge Norsk Kundebarometer, har Krogsveen de mest fornøyde og lojale kundene blant eiendomsmeglerne. For andre året på rad!

Krogsveen har spesialisert seg på eiendomsmegling siden 1975. De har 315 ansatte fordelt på 51 meglerkontorer og mer enn 40 års erfaring har lært dem å ikke overlate noe til tilfeldighetene. De har gjennomprøvde systemer for alt. Det sikrer kompetanse i alle ledd og gjør det mulig å følge opp flere tusen potensielle kjøpere på en god måte. Kanskje det er derfor de har så mange fornøyde kunder.

De har blant annet et eget boligsøkerregister som hjelper deg til å finne akkurat din drømmebolig. Du kan også få din egen boligkjøpsrådgiver som kan hjelpe deg i hele prosessen. Se mer HER.

Du slipper også å stresse med vasking, lagring, flytting og transport. Krogsveen fikser alt! Og best av alt? Ikke dyrere, bare enklere. De har også en utrolig praktisk lynvurdering, som kan gi deg en verdivurdering av boligen din på noen få minutter. Du vil også få hjelp gjennom hele prosessen, slik at det å selge bolig blir enkelt og trygt. Se mer HER.

Foto: WMF/Krogsveen.

Denne konkurransen er på ingen måte sponset, markedsført, administrert eller knyttet til Facebook.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

4 skikkelig gode oppskrifter på hjemmelaget is

hjemmelaget is_5

Hva kan vel måle seg med deilig hjemmelaget is en god varm sommerdag?

Det er enkelt å lage hjemmelaget is, og du trenger ikke ismaskin en gang, det holder lenge med en fryser. Bruk denne enkle oppskriften, rør godt mens isen fryser, og du får is med myk og god konsistens.

Grunnoppskrift på is

3 eggeplommer
3 spiseskjeer melis*
3 dl kremfløte*
1 teskje vaniljesukker

Pisk eggeplommene og melis lyst og kremet. Pisk fløten stiv og vend den forsiktig i eggeblandingen.

Bland med ønsket tilbehør, og ha isen i en form med plass til 1 liter. Stil isen i fryseren og rør i den ca. hver time til den har stivnet. Det holder som regel å røre tre–fire ganger. Jo flere ganger du rører i isen mens den fryses, jo bedre konsistens får den.

Ta isen ut av fryseren ca. et kvarter til en halv time før isen skal serveres, avhengig av hvor varmt det er.

hjemmelaget is_6

God gammeldags jordbæris

Dette er en av sommerens herligste klassikere. Jordbæris med ekte jordbær og ekte fløte.

1 porsjon is (Se oppskrift over)
500 g jordbær

Hakk jordbærene i mindre biter, (ha dem gjerne i en blender) og ha dem i isblandingen. Frys isen.

hjemmelaget is_4

Cookies is

1 porsjon is (Se oppskrift over)
5 store cookies

Bruk favorittcookiesene dine. Hakk dem opp i mindre biter, og ha dem i ismassen.

hjemmelaget is_3

Is med non stop

Dette er barnas klare favoritt. Når de i tillegg kan toppe isen med ekstra non stop og strø, er lykken gjort.

1 porsjon is (Se oppskrift over)
1 pose non stop

Skjær non stop i mindre biter og bland forsiktig med ismassen. Frys isen.

hjemmelaget is_5

Is med sjokoladebiter

Hvem kan motstå hjemmelaget is med sjokoladebiter?

1 porsjon is (Se oppskrift over)
200 g mørk sjokolade

Hakk eller riv sjokoladen i mindre biter. Bland med isparfaiten og sett i fryseren.

Iskjeks dyppet i sjokolade

6 iskjeks
300 g mørk sjokolade
Strø
hasselnøttkjerner i biter

Kjøp store, fine iskjeks. De beste kjøper du hos noen som selger is. Man får ofte kjøpt løse kjeks hvis man spør pent. Ellers selger de fleste større dagligvarebutikker ferdige iskjeks i pakker.

Brekk sjokoladen i biter og smelt den i mikrobølgeovn eller i vannbad. Bruker du mikrobølgeovn, varmer du sjokolade enklest ved å bruke 30 sekunders intervaller på full effekt. Rør i sjokoladen mellom hver gang.

Når sjokolademassen er myk og glatt, dypper du iskjeksene ca. fire cm ned i sjokolademassen. Plasser dem med spissen opp på bakepapir, og dryss på strø eller hasselnøttkjerner i biter. La sjokoladen bli helt hard før du bruker kjeksen.

*Info til mine danske læsere: Melis er flormelis, kremfløte er piskefløde.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Ny stor konkurranse! Vinn gavekort til Right Price Tiles på kr. 3000,- per stk

Annonse

Right Price Tiles har et kjempestort utvalg av kvalitetsfliser til en veldig lav pris. Jeg er imponert over utvalget de har, og det aller meste har de på lager.

Jeg har nå fått lov til å gi bort to gavekort på hele 3000 kroner per stk, som kan brukes til Right Price Tiles. Er ikke det en flott premie?

Konkurrransereglene er veldig enkle!

Vil du vinne? Alt du trenger å gjøre er:

  1. Skriv JA kommentarfeltet, her på bloggen eller på Facebook. Klikk HER.
  2. Følg Facebooksiden til Right Price Tiles. Klikk HER.

Vinnerne trekkes 20. august.

Masse lykke til.

Right Price Tiles har et stort utvalg av keramiske fliser, mosaikk og naturstein. Men de selger også komplette baderomsløsninger, baderomsmøbler, armaturer, VSS, baderoms panelplater og laminat.

Her ser du en liten del av utvalget deres. Se mer HER.

Foto: Right Price Tiles

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon. 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.