Brownie-nisser

Annonse

I dag deler jeg oppskriften på søte Brownie nisser. De er artige å servere til juleselskap eller lignende og de smaker utrolig godt. Du kan gjøre ferdige browniesene opp til en uke i forveien og fryse dem. Resten gjøres klar maks et par timer før servering.

Har du prøvd airfryer enda? Hvis ikke kan det anbefales. Jeg har testet den nye Airfryeren til Cosori, – Dual Blaze. Den er super enkel å bruke. Noen få tastetrykk, så er du i gang.

Klikk HER for å se mer.

Her får du oppskriften: (Den kan lages både med Airfryer og vanlig stekeovn.)

Brownie-nisser (ca 25 stk)

Brownies
3 egg
350 g eller 4 dl sukker (bruk gjerne halvparten brun farin det gir en ekstra rund smak.)
225 g smeltet smør (Jeg bruker alltid meierismør)
100 g eller 2 dl hvetemel
40 g eller 1 dl bakekakao
2 teskjeer vaniljesukker
1/4 teskje salt (gjerne Maldonsalt)

Frosting
225 g romtemperert smør
300 g melis
1 teskje vaniljesukker
225 g Philadelphia kremost naturell

Pynt
2 pakker jordbær

Start med å lage browniesene.

Sett ovnen på 175 grader varmluft om du bruker vanlig stekeovn.

Sett frem små muffinsformer på et bakebrett.

Rør egg og sukker lett sammen med en stor visp. Bland inn det smeltede smøret og resten av ingrediensene.

Ha røren i mufinsformene. (Fyll dem ca 2/3, ikke helt opp.)

Stekes i Airfryeren ved 175 grader i 8-10 minutter.

Hvis du bruker vanlig stekeovn steker du dem på 175 grader varmluft midt i ovnen i 8-10 minutter.

Følg godt med, og ta dem ut med en gang deigen så vidt slipper en stekepinne eller gaffel. De må heller være for lite enn for mye stekt.

Avkjøl på rist.

Fjern stilken fra jordbærene. Det er best å bare nappe ut stilken, i stedet for å skjære den av. Sett dem på tørkepapir, slik at du får minst mulig saft fra jordbærene. (Det kan misfarge frostingen.)

Lag frostingen:

Ta smør og kremost ut av kjøleskapet i god tid. Smøret må være helt mykt.

Rør smøret med melis og vaniljesukker i 5 minutter på full styrke. Det gjør at frostingen blir hvit og fjerner melissmaken. Bruk gjerne flatvispen/paddlevispen hvis du har en slik, ellers vanlig elektrisk visp.

Vend forsiktig inn kremost med en slikkepott, til du har en jevn og myk krem.

Ha kremen i en sprøytepose med liten stjernetipp. La den evt. stå noen minutter i kjøleskapet hvis den er veldig myk.

Pynt hver brownie med frosting og jordbær. Oppbevares i kjøleskap til de skal serveres.

Her ser du airfryeren jeg har. Den heter Cosori – Dual Blaze. Vi bruker den til mye forskjellig, og den er veldig enkel både å bruke og gjøre ren. Cosori Airfryer, er en av de mest solgte modellene i verden. Den har fått best i test i mange ulike tester og den har fått 4,7 av 5 stjerner basert på over 55 000 kundevurderinger.

Se mer på: www.cosori.no

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Crinkle Cookies

Lyst på å lage skikkelig gode og superenkle julekaker? Da kan jeg anbefale Crinkle Cookies.😃🎄✨

De smaker som en blanding av kransekake og makroner og så ser de skikkelig fine ut også. De er til og med naturlig glutenfrie.🤗🎄

Du får ca 3 brett med denne oppskriften. Halvparten med kakao og halvparten uten.

Her får du oppskriften:

Crinkle Cookies

700 g mandelmel
500 g melis
Revet skall av en sitron
4 egg
3 teskjeer vaniljesukker
4 teskjeer bakekakao
100 g melis til å trille kakene i

Start med å sette ovnen på 180˚C. Gjør klar tre bakebrett med bakepapir.

Bland sammen mandelmel, melis, revet sitronskall og vaniljesukker i en stor skål.

Pisk eggene lett sammen i en egen skål, og bland dem sammen med resten.

Jobb deigen raskt sammen med hendene. Det kan være forskjell på størrelsen på egg, Ha derfor ekstra melis og/eller mandelmel i deigen om den skulle bli for myk eller litt vann om den skulle bli for tørr. Den skal være så fast at du enkelt kan trille små kuler.

Ha bakekakao i halvparten av deigen.

Trill til små kaker. På størrelse med små plommer.

Trill dem i melis.

Stekes midt i ovnen i 12-15 minutter til de er gylne.

De skal være myke inni og litt sprø på utsiden.

Oppbevares i kakeboks i romtemperatur. De egner seg også godt til å fryse.😊🎄✨

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Tilslørte bondepiker kake

Har du smakt tilslørte bondepiker som kake?

Altså, jeg skjønner ikke at jeg ikke har tenkt på det før. Det er jo så utrolig godt. Deilig luftig eplekake toppet med pisket krem, eplemos og kavring strø. Mmm, såå godt!

Jeg har ikke sett det hos noen andre heller. Gøy å finne på litt nytt.

Her får du oppskriften:

Tilslørte bondepiker kake 

Eplekake
2 egg
150 g sukker
150 g mel
150 g smør (jeg bruker meierismør, gir best smak)
1 teskje bakepulver
1 teskje kardemomme
1 teskje støtt kanel
1 vaniljesukker
3 syrlige mellomstore epler

Topping
3 dl kremfløte
2 teskjeer sukker
2 dl eplemos

Kavringstrø:
2 spiseskjeer smør
8 knuste kavringer eller 2 dl brødrasp
2 spiseskjeer sukker
½ teskje malt kanel

Sett stekeovnen på 180 grader. (Gjerne varmluft, ellers over og undervarme). Ha bakepapir i bunnen av en springform som er ca 25 cm i diameter. Smør sidene og bunnen (det gjør kaken ekstra sprø og gir en god smak.).

Smelt smøret i mikrobølgeovnen eller i en kasserolle.

Pisk egg og sukker til eggedosis.

Skrell eplene og kutt de i små biter.

Bland alle de tørre ingrediensene sammen.

Ha de i eggedosisen sammen med det smeltede smøret. Ha i eplebitene. Rør forsiktig sammen.

Stekes på 180 grader midt i ovnen i 20 –  minutter til kaken er gylden og gjennomstekt. Sjekk med en bakepinne.

Hvis kaken blir litt mørk på slutten kan du ha aluminiumsfolie over.

Avkjøl kaken.

Lag kavringstrø. Ha kavringene i en kjøkkenmaskin og kjør til det blir til smuler. Smelt smøret i en stekepanne og bland kavring med sukker og kanel. Stek et par minutter til det blir gyllent. Avkjøl.

Pisk kremfløten og sukker til krem. Ha kremen over kaken og pynt med eplemos og kavring strø.

Kan fint oppbevares et par timer i kjøleskap før den skal serveres.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Oh my God kake – Helt fantastisk festkake

Dette er uten tvil en av de beste kakene jeg har smakt. Verdens beste sjokoladekake og frisk bringebærmousse toppet med myk italiensk marengs. Oh my God! Denne kaken er virkelig helt fantastisk!

Passer perfekt nå i desember om du skal ha gjester.

Oh my God kake
Til 10 – 12 personer

Sjokoladekake
4 egg
125 g mørk rørsukker gjerne Muscavado-sukker (kan erstattes av brunt sukker Brun Farin)
125 g vanlig sukker
1 teskje vaniljeekstrakt eller frø fra 1 vaniljestang
100 g smør
1,5 dl kremfløte*
300 g god mørk sjokolade gjerne Odense 55 %
50 g hvetemel

Pynt
250 g bringebær*

Bringebærmousse
400 g frosne bringebær*
120 g sukker
saft og skall fra 1 lime
6 gelatin plater*
6 dl kremfløte*
Frø fra 1/2 vaniljestang

Italiensk marengs
120 g eggehvite
40 g + 200 g sukker
1 dl vann

Forvarm ovnen til 190 grader varmluft.

Ha bakepapir i bunnen av en springform på ca. 24 cm i diameter. Smør sidene.

Visp egg og sukker lett sammen for hånd. Ta frøene ut av vaniljestangen. Ha smør, vaniljefrø og kremfløte i en kjele. Varm opp til blandingen så vidt begynner å småkoke. Ta kjelen av varmen og tilsett sjokoladen. Rør til blandingen er glatt og sjokoladen er helt oppløst. Tilsett eggeblandingen og mel.

Ha røren i formen. Stekes midt i ovnen ved 190 grader i 25–30 minutter. Sjekk ofte! Hele hemmeligheten med denne kaken er steketiden! Sjekk derfor allerede etter ca. 20 minutter.

Kaken skal ikke være helt stekt. Den skal være så stekt at overflaten, sider og bunn er faste, men midten må fortsatt være myk og flytende når du tar den ut av ovnen. Avkjøl kaken helt.

Lag bringebærmoussen. Legg gelatinplatene i kalt vann i 10 minutter. Kok opp bærene og tilsett sukker og lime saft og fintrevet skall. La det koke i noen minutter til sukkeret er oppløst.
Ha blandingen i en blender, blend godt og sikt puréen, slik at du får bort frøene. Ha blandingen tilbake i kasserollen og gi den et kort oppkok. Ta det av platen. Klem vannet ut av gelatinplatene og ha dem i bringebærpuréen. Rør til gelatinplatene blir oppløst. Avkjøl til blandingen er kald, men ikke stiv.

Pisk fløten til krem sammen med frø fra vaniljestang. Tilsett den kalde bringebærpuréen. Rør lett sammen. Ha den avkjølte sjokoladekaken i en ren springform. Hell moussen over kaken og la kaken stå kaldt i kjøleskapet i minst 2-3 timer, gjerne over natten.

Lag marengsen rett før servering. Pisk eggehvitene og 40 gram av sukkeret halvstivt på middels hastighet. Ha 200 g sukker og 1 dl vann i en kasserolle og la det koke i noen minutter uten å røre til det blir til sirup. Når sirupen er akkurat 120 grader er den klar. Hvis du ikke har termometer kan du la laken stå et halvt minutt etter du har tatt den av varmen. Tilsett siruppen i en tynn stråle, mens du pisker marengsen. Pisk marengsen på full styrke til den er akkurat så stiv at du kan snu bollen opp ned. Men ikke pisk for lenge, da kan den bli kornete.

Ta kaken ut av kjøleskapet. Skjær med en skarp kniv rundt kanten, og fjern forsiktig formen. Pynt med marengstopper og bringebær. Brenn gjerne marengsen med en marengsbrenner hvis du har det. Ellers er den også god som den er.

*Tips til mine danske læsere: Kremfløte er piskefløde, gelatinplater er husblas, bringebær er hindbær.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Super enkle og kjempegode julekaker med Oreokjeks

7 slag_25

Det blir ikke mye enklere enn dette. Likevel er det ofte disse kakene som forsvinner først fra kakefatet. De er også fine å la barn holde på med, for de er tykke og fine og enkle å få til.

Du får ca 2 brett med kaker

Oreo-hjerter
250 g sukker
225 g romtemperert smør
2 teskjeer vaniljesukker eller frø fra 1 vaniljestang
1 egg
1 1/2 teskje bakepulver
450 g hvetemel
1 pakke Oreokjeks (bruk hele kjeksen med krem i midten)

Sett stekeovnen på 175 grader.

Ha smøret i en røremaskin og rør det mykt. (Hvis du har glemt å ta det ut av kjøleskapet i god tid (noe jeg alltid glemmer) kan du ha det i mikrobølgeovnen på full effekt 10 sekunder om gangen. Det holder vanligvis med 2-3 ganger. Pass på at smøret ikke smelter, hvis det gjør det, skjærer du det som har smeltet fra).

Tilsett vaniljesukker eller frø fra en vaniljestang og sukkeret, og rør det godt sammen. Rør inn egget. Bland mel og bakepulver i en egen bolle og rør det sammen med resten. Du kan røre hele deigen ferdig i røremaskinen. Hvis det begynner å bli tungt for maskinen tar du deigen ut på kjøkkenbenken og rører den sammen for hånd. Tilsett evt litt mer mel eller litt vann til du får ønsket konsistens på deigen.

Denne deigen trenger du ikke la stå kaldt før du bruker den. Men den kan fint oppbevares i kjøleskapet i flere dager. Hvis den er kald og hard når du tar den ut av kjøleskapet, lar du den ligge litt på kjøkkenbenken før den skal brukes, da blir den enklere å rulle ut.

Skjær oreokjeksene i mindre biter med en stor kniv. Ikke knus dem helt for da får du bare grå kaker. Bland kjeksene i den ferdige deigen, prøv deg frem til du får ønsket mengde.

Rull ut deigen ganske tykt, ca 1 cm. Stikk ut hjerter eller andre former og legg kakene på et brett med bakepapir. Jeg brukte små hjerteformer på ca 3 cm.

Stekes midt i ovnen på 175 grader i ca 10 minutter eller til de er gylne.

Oppbevares i kakeboks. Holdbar i flere uker.

7 slag_247 slag_26

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Kjempegod og veldig enkel konfekt til jul

kjempegod-julekonfekt

Dette må være noe av det enkleste, men samtidig noe av det beste man kan lage når det gjelder julekonfekt!

En amerikansk klassiker, laget av sjokolade, karamell og salte nøtter.  En av mine absolutte favoritter!

Den er holdbar i mange uker (hvis den da holder så lenge.) Kan oppbevares i en kakeboks eller lignende på kjøkkenbenken.

Her får du oppskriften:

Karamellsjokolade med salte nøtter

200 g lys kokesjokolade
50 g fløtekarameller, for eksempel smørbukk
100 g salte nøtter, for eksempel peanøtter og/eller cashewnøtter

Skjær fløtekaramellene i mindre biter. Bland dem sammen med nøttene og hell blandingen ut på et brett med bakepapir.

Smelt sjokoladen og hell over karamell- og nøtteblandingen.

La sjokoladen stivne og skjær i mindre biter.

P.S. Du kan også ha i mini marshmallows, eller biter av marshmallows da får du den amerikanske klassikeren Rocky Road.

Inspirasjon jul_142Inspirasjon jul_144Inspirasjon jul_143

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

10 enkle tips til å lage et flott pepperkakehus

Vi holdt på i 7 timer, da vi laget dette huset.

Men vi hadde det kjempehyggelig mens vi bakte og holdt på. Vi hadde ikke den store planen, vi bare begynte et sted og bygget videre derfra. Underveis kom vi på at det kunne være gøy med lys i huset, vi fant derfor frem et par LED-lyseslynger på batteri og limte dem inn i huset.

Her får du mine beste tips til å lykkes med pepperkakehuset. 🙂

Vi brukte gelatinplater som vindus»glass».

Og en bil, et par trær og en pose kunstig snø ble pynt rundt huset.  (De hadde jeg egentlig helt andre planer med, men er det så farlig?)

Prikken over i-en ble istapper og mønster på taket. Det er nesten umulig å få til med vanlig glasur laget av melis og vann, men hvis du bruker denne glasuren går det som en drøm. Den blir helt hvit og er veldig enkel å jobbe med.

Royal Icing – Super god og helt hvit Melisglasur
500 g melis
1 eggehvite
Et par dråper sitronsaft
Evt. litt vann

Ha eggehviten i en skål, tilsett melis og rør sammen til du får en jevn masse. Tilsett melis til du får en så stiv blanding som mulig. Tilsett eventuelt litt ekstra vann for å samle glasuren, hvis det trengs.

Ha glasuren i en sprøytepose. Klipp et lite hull, da er det bare å pynte i vei. 🙂

Tips: Bruk limpistol til å sette sammen huset i stedet for brennende varmt sukker. Dette er noe av det smarteste vi har gjort. Det var mye enklere og man slipper å styre med smeltet sukker (som heller ikke er veldig enkelt å holde varmt i 7 timer).

Her får du mine 10 beste tips til å lage et flott pepperkakehus:

1. Finn en god beliggenhet

Start med å finne ut hvor pepperkakehuset skal stå, slik at dere får mest mulig glede av det. Hvis du har planer om å bygge et stort hus kan det være ekstra praktisk å velge et sted det ikke står i veien.

2. Ferdighus eller bygge selv?

90 % velger ferdighus, da er det mindre valg å ta stilling til og du kan konsentrere deg om pynting og detaljer. Vær oppmerksom på at risikoen for byggetekniske problemstillinger vil øke om du velger å bygge selv, men samtidig står du friere og kan få det akkurat slik du ønsker.

3. Tomta er det viktigste

Det hjelper ikke at du har et fint hus, hvis ikke tomta er bra. Et stort brett eller en bilderamme kan fungere fint som et stødig underlag for pepperkakehuset. Legg gjerne ut et hvitt stykke stoff for å få en snødekt hage.

4. Hvem skal bygge huset?

Hvis mindre barn skal være med å bygge, kan det være en fordel å velge et mindre krevende hus, da blir det gøy og overkommelig for alle. Hvis det er voksne eller større barn som står bak,co er det bare fantasien som setter grenser.

5. Hvilken stil

Et pepperkakehus trenger ikke være stort og imponerende for å være fint. Det er mye sjarm i små skeive hus. La deg gjerne inspirere av andres pepperkakehus og lag ditt helt eget i akkurat den stilen du ønsker.

6. Bruk limpistol

Er du også lei av å kjempe med brennende varmt smeltet sukker og synes du det er vanskelig å få det til? Bruk limpistol i stedet, da går husbyggingen som en lek. (Vær da obs på at huset ikke kan spises etterpå).

7. Bruk gelatinplater som ruter

Gelatinplater er perfekte å bruke som «glass» til vinduene.

8. Bruk skikkelig glasur

Se oppskriften over. Da får du en tykk og helt hvit glasur.

9. Lys i huset

Pepperkakehuset blir ekstra fint med innlagt strøm. Plasser en lyskjede i huset før du setter på taket, da er det enkelt å slå strømmen av og på. Bruk gjerne lyskjeder på batteri, da slipper du ledninger som er i veien.

10. Prikken over i-en

Kunstig snø, en julebil og et par trær eller lignende setter prikken over i-en.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Hjemmebakt kanelstjerne

Kanelstjerne er jo bare så godt, og gøy å servere.

Jeg brukte favoritt oppskriften min på kanelsnurrer, som jeg fikk av en god venninne for mange år siden. Det er en av de oppskriftene som alltid blir vellykket!

Jeg brukte denne oppskriften og laget halvparten til kanelstjerne og halvparten til kanelsnurrer, men du kan også halvere den og bare lage kanelstjernen.

De du får tilovers egner seg godt til å fryse!

Kanelstjerne og kanelsnurrer

200 g smør
1 liter lettmelk
100 g gjær
2 teskje salt
3 dl sukker
1,75 kg hvetemel (eller så lite som mulig til deigen får god konsistens)

Fyll
400 g romtemperert smør
75 g sukker
3 spiseskjeer kanel
1 spiseskje vaniljesukker

1 egg til pensling

Litt melis til pynt

Elt alle ingrediensene sammen, bruk så lite mel som mulig.

Varm smøret i en kasserolle. Tilsett melken, rør til blandingen er håndvarm.

Hell melkeblandingen i en skål og tilsettt gjær, salt, sukker og mel til slutt. Elt godt til du får en god konsistens på deigen. La deigen heve under lokk et varmt sted i ca 40 minutter.

Bland sammen alle ingrediensene til fyllet. Bruk halvparten av fyllet til kanelstjernen og halvparten til kanelsnurrene.

Del deigen i to. Bruk den ene delen til kanelstjernen og den andre til kanelsnurrene.

Slik lager du kanelstjerne:

1. Del deigen i tre. Kjevle ut tre sirkler som er 5-10 mm tykke.

2. Legg første sirkel på en bakeplate med bakepapir. (Da slipper du å måtte flytte på den senere, slik jeg måtte.) Smør på halvparten av fyllet til kanelstjernen.

3. Legg på neste sirkel og smør på resten av fyllet til kanelstjernen.

4. Ha på den siste sirkelen.

5. Plassér en kakeutstikker, et lokk eller noe annet rundt som er ca 7 cm på midten. Del deigen i 16 deler med en pizzaskjærer eller en skarp kniv.

6. Ta tak i to og to ender og vri dem fra midten og utover. Gjør det to ganger og press endene sammen slik at du får en stjerneform.

La kanelstjernen etterheve i ca. 30 minutter, et varmt sted med et rent tørkehåndklé over.

Pensle med sammenpisket egg.

Stekes midt i ovnen på 200 grader varmluft i ca 20 minutter til den er gyllen og høres hul ut når man banker forsiktig på den.

Serveres varm rett fra ovnen!

Dryss gjerne over litt melis som pynt.

Den egner seg godt til å fryse. Du kan derfor gjerne lage den i god tid, opp til en uke før. Tin den først og varm den ved 100 grader i 5-10 minutter til den er lun.

Er god som den er, men kan også serveres med en god vaniljeis eller pisket krem til.

Slik lager du kanelsnurrene:

Kjevle ut deigen ca. 1 cm tykk til en rektangulær form. Smør på fyllet til kanelsnurrene.

Fold den ene langsiden inn mot midten og den andre over slik at du har brettet deigen i tre lag på langs. Del deigen i strimler på tvers, ca. 2–3 cm brede, tvinn dem rundt og knytt dem i en knute.

Du kan også rulle dem på vanlig måte og skjære skiver som blir til vanlige kanelsnurrer, hvis du synes det er enklere.

Legg kanelsnurrene over på to stekeplater dekket med bakepapir. Legg over et rent tørkehåndkle og la dem etterheve et varmt sted i ca. 30 minutter.

Pensle med egg.

Stekes midt i ovnen på 220 grader i 10–15 minutter til de er gylne og høres hule ut når man banker lett på dem.

Serveres varme rett fra ovnen!

Egner seg godt til å fryse.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Oppskrift på gode gammeldags pepperkaker

Det er ingenting i veien med å bruke ferdig pepperkakedeig, like moro blir det uansett.
Men hvis du vil ha pepperkaker som ikke bare er gøy å lage, men som også smaker skikkelig godt, da kan du bruke denne oppskriften. Det tar ikke så lang tid og smaker mye bedre enn ferdig pepperkakedeig.

Du får ca 3 brett med pepperkaker.

Gode gammeldags pepperkaker
225 g smør
4,5 dl sukker
2,25 dl sirup
2,25 dl fløte
1,5 ts kardemomme
1,5 ss malt kanel
1,5 ts malt ingefær
1,5 ts malt nellik
1/2 ts malt sort pepper
1 ts bakepulver
ca 12 dl hvetemel

Melisglasur:
500 g melis
1 eggehvite
Evt. et par sitrondråper

Smelt smøret i en kasserolle og tilsett sukker, sirup og fløte. Varmes opp under omrøring til sukkeret begynner å smelte. Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle og tilsett den varme smør- og sukkerblandingen. Bland deigen godt sammen. Hvis deigen blir for løs tilsettes mer mel, hvis den blir for tørr tilsettes litt vann for å samle deigen.

La gjerne deigen stå kaldt i en halv til en times tid, da er den enklere å ha med å gjøre. Kjevle ut deigen i ca 5 millimeters tykkelse.

Stek peperkakene ved 180 grader i 8 – 10 minutter. Det er viktig å ikke steke dem for lenge om du ønsker litt myke pepperkaker. Prøv deg gjerne frem til du får konsistensen du ønsker. Pynt med melisglasur.

Hjemmelagde pepperkakerOppskrift på pepperkaker

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Verdens beste hvitløksbrød med ostebomber

Halleluja! Dette er virkelig Verdens beste hvitløksbrød! Stappet med en lekker blanding av Mozzarella, Parmesan, hvitløk og urter er dette litt av et festbrød. Du trenger ikke annet enn en god suppe eller salat, da har du et skikkelig festmåltid.

Her får du oppskriften:

Verdens beste hvitløksbrød med ostebomber

75 g smør
5 dl melk
1 pakke (50 g) fersk gjær eller 1 pakke tørrgjær (12 g)
1 teskje (strøken) salt
1 teskje honning eller 2 teskjeer sukker
1 egg
1000 g eller ca 16 dl hvetemel

Fyll
100 g smeltet smør
2-3 fedd presset hvitløk
En håndfull hakket persille eller 2-3 teskjeer tørket provence krydder
400 g Mozzarella ost
50 g revet Parmesan ost

1 egg til pensling
Sesamfrø og eventuelt litt revet parmesan til pynt

Finn frem en paiform eller lignende som er ca 28 cm i diameter.

Smelt smøret, tilsett melken og varm opp til det blir håndvarmt.

Ha smuldret gjær eller tørrgjær i en stor skål sammen med salt og honning eller sukker.

Ha den varme melkeblandingen i skålen og rør til gjæren har løst seg opp.

Tilsett et egg og mel og elt deigen godt sammen. Bruk så mye mel at du får en fast og fin deig.

Heves i 40 minutter under lokk, eller med plastfilm over. Sett gjerne skålen et lunt sted.

Lag fyllet.

Skjær Mozzarellaen i mindre biter. Smelt smøret og bland dert med presset hvitløk, Parmesan, persille eller tørket Provence krydder. Smør paiformen med litt av blandingen.

Rør resten av blandingen sammen med Mozzarellabitene.

Når deigen er ferdig hevet, deler du den i to og kjevler den ut til to avlange stykker.

Skjær 8 eller 10 firkanter med en pizzaskjærer eller en kniv.

Legg på fyll.

Brett sammen rundt fyllet og trill til en bolle.

Legg ostebombene i den smurte paiformen.

Du trenger ikke etterheve ostebombene. Bare pensle dem med egg og ha på litt sesamfrø og revet parmesan og sett formen rett i varm ovn etter du har lagt alle ostebombene på plass i formen.

Hvis du får et par ostebomber til overs, er det bare å sette dem på en egen bakeplate med bakepapir, de skal stekes litt kortere tid enn resten.

Stekes ved 200 grader i 20 – 25 minuttter til det er gyllent og høres hult ut når man banker på det.

Serveres varmt rett fra ovnen.

Det egner seg godt til å fryse og kan lages opp til 2 uker i forveien. Da fryser du det ned når det er stekt, tiner det og varmer det i ovnen i 10-15 minutter ved 150 grader før det skal serveres.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂