Oppskrift på verdens beste hjemmelaget is

Nå er det skikkelig isvær! Og den beste isen lager du selv. Det er raskt å lage og smaker helt fantastisk!

Denne oppskriften på hjemmelaget is synes jeg er verdens beste! Jeg har hatt oppskriften i over 25 år og den blir alltid bra.

Det er en super grunnoppskrift som enkelt kan kombineres med biter av sjokolade, frukt, bær etc. Prøv deg gjerne frem og lag din egen sommerfavoritt.

Her har jeg laget to ulike typer. Vaniljeis med lys sjokolade og hakkede hasselnøtter og Vaniljeis med mørk sjokolade og kokos.

Verdens beste hjemmelaget vaniljeis

3 eggeplommer
3 spiseskjeer melis*
3 dl kremfløte*
Frø fra 1/2 vaniljestang eller 1 teskje vaniljesukker

Pisk eggeplommene og melis lyst og kremet. Pisk fløten stiv og vend den forsiktig i eggeblandingen.

Ha isen i isformer. (De kan blant annet kjøpes hos Skeidar, Home & Cottage og andre) ha i ispinner. Stil formene i fryseren og frys et par timer til isen er ferdig.

*Info til mine danske læsere: Melis er flormelis, kremfløte er piskefløde.

Vaniljeis med lys sjokolade og hakkede hasselnøtter

200 g lys sjokolade
100 g hakkede hasselnøtter

Lag is etter oppskriften over. Frys isen.

Hakk nøttene. Smelt sjokoladen og la den avkjøle litt, slik at den ikke blir for varm for isen. Dypp isen raskt i sjokoladen og ha på hakkede nøtter. Frys isen.

Vaniljeis med mørk sjokolade og kokos.

200 g mørk sjokolade
100 g revet kokos/kokosmasse

Lag is etter oppskriften over. Frys isen.

Ha kokos i en skål. Smelt sjokoladen og la den avkjøle litt, slik at den ikke blir for varm for isen. Dypp isen raskt i sjokoladen og ha på kokos. Frys isen.

Da er det bare å krysse fingrene for at det blir mange varme isdager i sommer! 🙂

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Saftig sjokoladekake med sjokolademousse og Daim

Deilig saftig sjokoladekake toppet med luftig sjokolademousse og Daim! Det må jo bli godt!

Jeg pleier å bake sjokoladekaken dagen før. Da er det enkelt å lage resten før den skal serveres.

Her får du oppskriften:

Saftig sjokoladekake med sjokolademousse og Daim

Sjokoladekake
150 gram smør
2 egg
150 g Brun Farin
200 g hvetemel
2 teskjeer vaniljesukker
1 1/2 teskje bakepulver
30 g bakekakao*
1 knivspiss salt
1 1/2 dl melk
1 spiseskje strøket Nescafé eller annen frysetørket kaffe

Dynk:
1 dl melk
1 1/2 spiseskje Brun Farin (strøket)

Sjokolademoussekrem
3 dl kremfløte*
1 dl sukker
20 g bakekakao
1 teskje vaniljesukker

Pynt
1 pakke Daim – 2 stykker (ca 55 g)

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Ha bakepapir i bunnen av en springform som er ca 22 cm i diameter. Smør bunn og sider.

Smelt smøret i mikroovnen eller en liten kasserolle.

Pisk egg og brunt sukker til eggedosis. Det tar ca 5 minutter på nesten full hastighet.

Rør de tørre ingrediensene sammen. (mel, vaniljesukker, bakepulver, bakekakao og salt).

Rør kaffen ut i melken og tilsett det smeltede smøret.

Når eggedosisen er ferdig har du skiftevis de tørre og de våte ingrediensene i eggedosisen. Rør forsiktig med en slikkepott, slik at du beholder luften i røren.

Ha røren i formen.

Stekes midt i ovnen i 20-25 minutter.

Det er viktig å følge med steketiden. Test med en bakepinne. Så snart den ikke lenger er flytende i midten kan du ta den ut av ovnen. Stek den heller litt for lite enn for mye, da får du den beste konsistensen.

Ta den ut av ovnen og dynk den med melkeblandingen. La den avkjøle.

Lag sjokolademousse-kremen.

Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og pisk på middels hastighet, til du får konsistens som sjokolademousse.

Ha sjokolademoussen på kaken. Pynt med hakket Daim.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao man bruger til bagning, altså ikke Oboy eller lignende. Melis er flormelis og kremfløte er piskefløde.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Denne kaken lager du på 10 minutter! Sommer favoritt

Jeg ELSKER denne kaken! Den er bokstavelig talt laget på 10 minutter og den smaker skikkelig godt. Helt klart en ny favoritt til bursdagsselskaper og diverse.

Passer også perfekt om man skal ha med en kake på skolen eller i barnehagen. Både små og store elsker denne.

Den kan fint lages et par timer før.

Lynrask og supergod kokosbollekake

1 pakke pikekyss* (ca 120 g)
8 kokosboller
3 dl kremfløte*
2 spiseskjeer melis*
1 teskje vaniljesukker
1 pakke blåbær
1 pakke bringebær*
1 pakke jordbær

Ta frem en rund form. Jeg brukte en paiform på 28 cm i diameter. Knus pikekyssene forsiktig i posen med fingrene eller bank forsiktig på dem med bunnen av en flaske. (Du kan eventuelt ha en ekstra pose utenpå, slik at den ikke sprekker.

Fordel de knuste pikekyssene i formen og plasser kokosbollene opp på marengsen.

Knus kokosbollene lett med en skje.

Pisk kremen stiv med melis og vaniljesukker. Fordel den over kokosbollene.

Ha på bær og dryss ev med litt melis.

Voila! Ferdig kake!

*Info til mine danske læsere: Pikekyss er små marengstoppe, kremfløte er piskefløde, melis er flormelis, bringebær er hindbær.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Deilig brytebrød med valnøtter og honning

Valnøttene og honningen gir dette brødet en utrolig god smak og konsistens.

Det er enkelt å lage siden du ikke trenger å forme rundstykker, det er bare å legge det rett i langpannen.

Prøv det nystekt og varmt, rett fra ovnen med smør. Helt magisk!

Det egner seg godt som rundstykker til frokost og matpakke. Men er også kjempegodt å servere til suppe, salat og lignende.

Brytebrød med valnøtter

½ liter lettmelk
½ teskje salt
100 g smeltet smør
3 spiseskjeer honning
50 g fersk gjær
100 g valnøttkjerner
10 dl mel
Havsalt

Varm melk og smør til blandingen er håndvarm.

Ha blandingen i en bakebolle og tilsett honning, salt og smuldret gjær.

Rør gjæren ut i melken og tilsett valnøttkjerner og mel. Bruk så lite mel som mulig og sett deigen til heving i ca. 40 minutter.

Elt deigen på nytt og trykk den ut i en liten langpanne. Ha bakepapir i langpannen, da er den enklere å gjøre ren, og det blir lettere å løfte brødene over på rist etter at de er stekt. Del gjerne opp brødene med en pizzaskjærer, da er de enkle å få fra hverandre. Etterheves i ca. 30 minutter.

Pensle med litt vann og dryss godt med havsalt over.

Sett langpannen i ovnen og stek i 15–20 minutter ved 200 grader. Avkjøl brødet på rist! Husk å fjerne bakepapiret, ellers kan brødene bli bløte.

Brødet holder seg godt og egner seg godt til frysing.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Hjemmelaget iskake med Smash

Denne iskaken, med Smash og pikekyss, vil garantert bli godt mottatt. Det er noe med blandingen av søtt og salt som alltid blir bra. Det er også praktisk at alt kan gjøres ferdig flere dager før servering.

Her får du oppskriften

Hjemmelaget iskake med smash 

3 egg
100 g sukker
4 dl kremfløte*
1 1/2 teskje vaniljesukker
1 pose Smash 200 g*
1 pakke (ca 100 g) marengstopper/pikekyss gjerne vanilje eller  mokkasmak*

Finn frem en springform ca 26 cm i diameter.

Ha bakepapir i bunnen. (Da er det enklere å få den ferdige iskaken løs av formen.)

Ha de hele pikekyssene/marengstoppene i formen.

Start med å piske egg og sukker til kremet eggedosis. Det tar ca 5 minutter. Sett skålen til side.

Hakk Smashen i mindre biter.

Pisk kremfløte til krem sammen med vaniljesukkeret i en ny skål.

Bland sammen krem og eggedosis og tilsett det meste av den hakkede Smashen. Rør dem forsiktig inn. (Hold litt igjen til pynt.)

Hell ismassen i formen over pikekyssene. Pynt med Smash-biter. Dekk med plastfilm.

Sett iskaken i fryseren i minimum 6 timer.

Pynt med ferske bringebær før servering.

Kan gjerne lages flere dager i forveien.

Info til mine danske læsere: Kremfløte er piskefløde, bringebær er hindbær og pikekyss er små marengs. Det kan være lidt svært at finde Smash i Danmark, men man kan bruge hvad man vil af chokolade til pynt. Hvis du vil have fat i Smash i Danmark, kan de bestilles HER

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Verdens beste sjokoladekake fra Frankrike

Verdens beste sjokoladekake 2

Denne kaken fikk jeg første gang i Frankrike for mer enn 30 år siden. Vi bestilte kaken, tok første bit, så på hverandre … og ble helt stille.

Dette var uten tvil den beste sjokoladekaken vi noen gang hadde smakt.

Etter mye prøving har jeg klart å gjenskape oppskriften. Denne kaken er virkelig den beste sjokoladekaken jeg noen gang har smakt. Den er så myk og saftig at den smelter på tungen og sjokoladesmaken er god og rund samtidig som den smaker av masse deilig sjokolade. Den er enkel å lage også.

Kaken egner seg godt til frysing. (Om det skulle bli noe igjen da!)

Verdens beste sjokoladekake
6-8 personer

4 egg
75 g Muscavadosukker eller mørkt rørsukker (brunt sukker (brun farin) kan også brukes)
75 g vanlig sukker
100 g smør
1,5 dl kremfløte*
400 g god mørk sjokolade – jeg foretrekker Odense 55 %
50 g hvetemel
1 teskje ekte vaniljeekstrakt eller frø fra 1 vaniljestang
Litt melis til pynt

Forvarm ovnen til 190 grader varmluft. Eller 200 grader over og undervarme.

Smør en firkantet form som er ca. 20 x 20 cm eller en springform som er ca. 23 cm i diameter. Kle den med bakepapir.

Visp egg og sukker sammen for hånd.

Ta frøene ut av vaniljestangen. Ha smør, vaniljefrø og kremfløte i en kjele. Varm opp til blandingen så vidt begynner å småkoke.

Ta kjelen av varmen og tilsett sjokoladen. Rør til blandingen er glatt og sjokoladen er helt oppløst. Tilsett eggeblandingen og mel.

Ha røren i formen.

Stekes midt i ovnen i 20–30 minutter. Sjekk ofte!

Hele hemmeligheten med denne kaken er steketiden! Sjekk derfor allerede etter ca. 20 minutter.

Kaken skal ikke være helt stekt. Den skal være så stekt at overflaten, sider og bunn er faste, men midten må fortsatt være myk og flytende når du tar den ut av ovnen.

Dryss med melis.

Server gjerne lun med vanilje is eller nypisket krem og friske bringebær eller jordbær.

*Info til mine danske læsere – kremfløte er piskefløde

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Fantastisk god hjemmelaget brokkolisalat

Dette er en av sommerfavorittene mine! Hjemmelaget brokkolisalat med bacon er noe av det beste jeg kan tenke meg til grillmat og lignende.

Jeg har prøvd meg frem for å lage den beste oppskriften og denne er virkelig fantastisk god! Deilig kremet, og med skikkelig god smak. Den kan fint lages mange timer før servering.

Her får du oppskriften:

Fantastisk god brokkolisalat med bacon (til 4 personer)

1 1/2 brokkoli renset(ca 350 g)
2 pakker bacon (ca 280 g)
1 liten rødløk hakket i små biter
40 g rosiner, kan erstattes av tørket tranebær eller frø fra granateple

Dressing:
3 dl lettrømme eller rømme*
1 tube majones (150 g)
2 spiseskjeer sukker
2 spiseskjeer hvitvinseddik (Bringebæreddik er ekstra godt, men vanlig eddik kan også brukes)
Salt og pepper

Pynt: 3-4 spiseskjeer pinjekjerner. (Kan utelates, men gir ekstra god smak) Du kan også bruke skivede mandler eller frø fra granateple.

Start med å riste pinjekjernene i en tørr stekepanne. Følg godt med, de kan raskt bli veldig godt stekt. Sett dem til side.

Sett stekeovnen på 200 grader. Ha bakepapir på en stekeplate. Skjær bacon i mindre biter og ha dem på stekeplaten. Stekes i ovnen i ca 10 minutter, til de er sprøstekte. La dem dryppe av på tørkepapir, slik at de blir sprøe. Du kan også steke bacon i stekepannen, men det er mye enklere i ovnen og du sliper stekesøl.

Bland sammen ingrediensene til dressingen i en stor skål. Smak til med salt og pepper.

Skjær brokkoli (uten stilk) i små biter. Ha den i skålen sammen med hakket rødløk og rosiner.

Bland godt. Ha ca halvparten av den stekte og avkjølte bacon i brokkolisalaten og resten over salaten.

Pynt med pinjekjerner.

Holder seg fint et par dager i kjøleskap.

*Info til mine danske læsere: Rømme er Creme Fraiche 38 %, Lettrømme er Creme Fraiche 18 %.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Sommerkake med bringebærkrem

Denne kaken smaker sol og sommer. Det er en myk og saftig kake med deilig bringebærkrem toppet med bær og makroner. Perfekt til sommerfesten, bursdager og lignende.

Revet marsipan gjør kaken svært saftig, men den smaker ikke marsipan. Bringebærkremen gir den en frisk og sommerlig smak.

Lag gjerne kakebunnen dagen før og la den stå tildekket på benken natten over.

Sommerkake med bringebærkrem

Ca. 8 stykker

Kake
100 g smør
3 egg
200 g sukker
175 g hvetemel
2 teskje vaniljesukker
1 teskje bakepulver
150 g revet marsipan

Bringebærkrem
250 g frosne eller ferske bringebær*
3 spiseskjeer melis*
3 dl kremfløte*

Pynt
1 pakke jordbær
1 pakke bringebær*
7 makroner

Sett ovnen på 175 grader varmluft. Ha bakepapir i bunnen av en form på ca. 23 cm i diameter. Smør sidene.

Smelt smøret og la det avkjøle. Pisk egg og sukker til eggedosis (det tar ca 5 minutter på nesten full styrke). Tilsett det smeltede smøret. Ha mel, vaniljesukker og bakepulver i en egen bolle. Bland sammen med en stor visp. Tilsett revet marsipan og bland godt. Vend forsiktig inn de tørre ingrediensene med en slikkepott.

Ha røren i formen. Stekes midt i ovnen ved 175 grader i ca. 40 minutter. Test med en kakepinne eller gaffel om kaken er ferdig.

La kaken avkjøle, med en tallerken eller et rent tørkehåndkle over formen for å holde på fuktigheten. Avkjøl kaken.

Slik lager du bringebærkremen:

Tin bærene. (Du kan ev. legge posen i varmt vann, da går det raskt). Press overskytende saft ut av bærene.

Pisk fløten med melis til krem. Den skal være ganske stiv, men følg godt med slik at den ikke blir til smør.

Bland forsiktig bringebærene med den stivpiskede kremen.

Pynt kaken med bringebærkrem, bær og makroner. Sikt gjerne litt melis over til slutt.

*Info til mine danske læsere: Bringebær er hindbær, melis er flormelis, kremfløte er piskefløde.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Deilig festkake som alle får til

Har du lyst til å lage en kake som smaker helt himmelsk og ser fantastisk ut, samtidig som den er superenkel å lage? Da kan jeg anbefale denne kaken.

Kjempegod kladdkake som smelter på tunga toppet med luftig krem, friske bær, oreokjeks og makroner. Det blir ikke mye bedre.

Denne kaken klarer alle å lage og den vil garantert bli godt mottatt. Det gjorde den i hvert fall her, jeg laget den til svigermors bursdag.

Her får du oppskriften:

Kladdkake
150 gram smør
135 g (1,5 dl) sukker
135 g (1,5 dl) brunt sukker
40 g  (1 dl) bakekakao*
1-2 teskjeer vaniljesukker
120 g (2 dl) hvetemel
2 egg
1 knivspiss salt

Pynt
3 dl kremfløte
2 teskjeer vaniljesukker
10-12 makroner (jeg kjøper mine frosne på Rema 1000, synes de er kjempegode)
6 store jordbær
1 pakke bringebær ca 200 g
1 bakke blåbær ca 200 g
7 oreokjeks

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Ha bakepapir i bunnen av en springform som er 20 – 24 cm i diameter. Smør bunn og sider.

Smelt smøret i mikroovnen eller en liten kasserolle.

Ha smøret i en stor skål. Tilsett sukker, brunt sukker, bakekakao, vaniljesukker og salt. Rør alt godt sammen.

Tilsett eggene. Ha i melet. Rør til det ikke er klumper.

Hell røren i formen.

Stekes midt i ovnen i 15-18 minutter.

Det er viktig å følge med steketiden. Så snart den er fast på toppen og ikke lenger flytende, kan du ta den ut av ovnen. Stek den heller for lite enn for mye da får du den beste konsistensen.

Ta den ut av ovnen og la den avkjøle.

Sett den i kjøleskapet en time eller natten over. Da får du en deilig kladdy konsistens.

Hvis mulig kan du gjerne ta den ut av kjøleskapet 2 timer før servering. Slik at selve kaken for romtemperatur før du har på krem og pynt. Men du kan også gjøre det enkelt å gjøre alt klart flere timer før og ha den stående i kjøleskap. (Det ender jeg som regel opp med).

Pisk fløten til krem. Den skal være ganske stiv, men følg godt med slik at den ikke blir til smør.

Pynt kaken med kremfløte. Ha på jordbær, bringebær, blåbær og knuste oreokjeks. Topp til slutt med makronene. Det skal bugne.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao man bruger til bagning, altså ikke Oboy eller lignende. Bringebær er hindbær, melis er flormelis.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Smuldrepai med rabarbra og jordbær

Smuldrepai er noe av det beste jeg vet, og smuldrepai med rabarbra og jordbær er bare helt nydelig! Super enkelt å lage er det også, og det smaker helt himmelsk, rykende varmt rett fra ovnen med vaniljeis! Mmm…

Du kan også lage paien med bare rabarbra eller bare jordbær eller du kan variere alt etter hvor mye du har av hver.

Her får du oppskriften:

Smuldredeig
2 dl hvetemel
1 dl havregryn
150 g smør
3 spiseskjeer sukker
1/2 teskje bakepulver

Rabarbra og jordbærblanding
300 g rabarbra
200 g jordbær (kan gjerne være frosne)
1 1/2 dl sukker
2 spiseskjeer potetmel (kan utelates.)

Til servering
God vaniljeis (du kan også bruke pisket krem eller vaniljekesam)

Sett ovnen på 225 grader. Smør en paiform på ca 26 cm i diameter.

Tin jordbærene om du bruker frosne. Hell fra ekstra vann og skjær dem i små biter.

Start med å lage smuldredeigen. Ha alle ingrediensene til smuldredeigen i en food processor med hakkekniv og kjør til deigen samler seg. (Hvis ikke du har foodprocessor kan du samle deigen for hånd.

Vask rabarbraene. Skjær stilkene i små biter.

Ha jordbær og rabarbrabitene i en kasserolle sammen med sukker og potetmel. La det koke et par minutter.

Ha det i paiformen. Topp med smuldredeigen.

Stekes midt i ovnen ved 225 grader i ca 30 minutter eller til smuldrepaien er gyllen.

Serveres varm rett fra ovnen med vaniljeis.

Rester kan fryses. Varmes før servering.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂