Crêpes kake med bringebær og limekrem

Har du lyst til å lage noe som er litt annerledes, men som smaker utrolig godt?

Overrask gjestene dine med denne drømmen av en kake. 16 lag med verdens beste pannekaker, biter av friske bringebær og silkemyk limekrem.

Crêpes kake med bringebær og limekrem
Til 10–12 personer

Pannekakene
125 g smør
6 mellomstore egg
6,5 dl helmelk
1 ss sukker
2 ts vaniljesukker
1/2 ts salt
500 g hvetemel
smør til steking

Limekrem
375 g mykt smør
540 g melis
3 ts vaniljesukker
375 g Philadelphia naturell
3 ts limeskall (ca. 3 lime)
6 ss limesaft

Pynt
300 g bringebær
ev. roseblader og litt melis til pynt

Pannekakene kan gjerne lages dagen før. Da er du sikker på at de er helt avkjølte før du legger dem sammen med kremen. Pakk dem godt inn og oppbevar dem i kjøleskapet.

Ta dem ut av kjøleskapet litt før de skal brukes, da blir de mykere og enklere å legge sammen. Smelt smøret i en kasserolle eller i mikrobølgeovn. Sett det til side.

Visp sammen eggene, tilsett melken og smeltet smør i en tynn stråle. Ha i sukker, vaniljesukker og salt. Sikt i mel. Rør til røren er glatt og fin uten klumper. Bruk eventuelt en håndmikser. Røren skal ha en konsistens som tykk kremfløte. Hvis den er for tykk, kan du tilsette mer melk, hvis den er for tynn, kan du tilsette mer mel.

Ha litt smør i en stekepanne. Når smøret er smeltet, tilsettes akkurat nok røre til at hele pannen blir dekket. Snu pannen godt i alle retninger slik at røren kommer godt ut i kanten. Stek til pannekaken ikke lenger er flytende på toppen. Snu og stek til den er gyllen på begge sider. Bruk middels varme, da får du best resultat. Ta bort stekepannen fra varmen når du skal ha i ny røre, da svir du ikke smøret.

Tips: Ta en stor bit smør på en gaffel, da er det enkelt å dra den over stekepannen mellom hver steking.

Lag limekremen. Ta smør og kremost ut av kjøleskapet i god tid. Smøret må være helt mykt. (Smøret kan ev. varmes i mikrobølgeovnen ca. 10 sekunder om gangen på full effekt, men pass på at det ikke smelter. Hvis noe skulle smelte, skjæres det ifra.)

Rør smøret med melis og vaniljesukker i 5 minutter på full styrke. Det gjør at frostingen blir hvit, og fjerner melissmaken. Bruk gjerne flatvispen/paddlevispen hvis du har en slik, ellers vanlig elektrisk visp. Rør inn limesaften i en tynn stråle. Tilsett limeskall. Vend forsiktig inn kremost med en slikkepott til du har en jevn og myk krem.

Legg sammen pannekakene med kremen. Legg første pannekake på serveringsfatet du ønsker å bruke, smør på krem og dryss bringebærbiter over (dra bringebærene forsiktig fra hverandre i stedet for å skjære dem, da holder de bedre på saften, slik at ikke kremen blir bløt. Legg på neste pannekake og fortsett til alle pannekakene er lagt på. Ha ekstra bringebær på toppen, pynt eventuelt med roseblader og et dryss med melis.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Deilig hjemmebakt hvitløksbrød med urter

Dette brødet MÅ du bare prøve!!

Full av deilig smak av ost, urter og hvitløk og helt nydelig å se på!

Passer perfekt som tilbehør til en god salat eller en god varm suppe!

Fantastisk godt hvitløksbrød med ost og urter
Ca 12 store horn

Brød (2 stk)
1/2 liter lettmelk
100 g smør
1/2 pakke gjær (helst fersk gjær, men tørrgjær kan også brukes)
2 spiseskjeer honning eller sukker
3/4 teskje salt (strøket)
Ca 800 g hvetemel (eller så lite som mulig til deigen får god konsistens)

Urteblanding
1-2 fedd hvitløk, knust
2 dl hakkede ferske urter, for eksempel persille, basilikum og/eller oregano (du kan også bruke tørkede urter)
1/2 dl nøytral olje, gjerne olivenolje eller smeltet smør

200 g revet ost, (Norvegia eller lignende)

Smør 2 brødformer (ca 10 x 20 cm). Eller ha bakepapir i bunnen og opp langs sidene. Da er det enkelt å få ut brødet.

Smelt smøret i en kasserolle.

Smuldre gjæren i en stor skål.

Hell melken over smøret og rør rundt til det blir fingervarmt.

Hell melkeblandingen over gjæren og tilsett salt og honning eller sukker. Rør til gjæren er oppløst.

Tilsett så mye mel at du får en glatt og smidig deig, men bruk så lite mel som mulig.

La deigen heve under lokk eller med plastfilm over i ca 40 minutter.

Når deigen er ferdig med å heve, elter du den sammen.

Del deigen i to. Rull den ut i to store rektangler på.

Fordel urteblandingen over deigen og topp med revet ost.

Skjær ut firkanter som er litt mindre enn kortsiden av brødformene. Det er enklest å bruke en pizzaskjærer, men du kan også bruke en skarp kniv. Legg skivene opp på hverandre, snu dem på siden og plasser dem i brødformen. (Som et brød det er skjært skiver av.)

Dekk formene med plast og la de etterheve i ca 30 minutter.

Forvarm ovnen til 190 grader.

Fjern plastfilmen og la brødene steke i 45 – 60 minutter alt etter hvor stort brødet er. Bank på brødet med fingeren. Når det høres hult ut er det ferdig.

Egner seg godt til frysing. 

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Himmelsk sitronkake fra Andalucia

Denne fantastiske kaken fikk jeg langt oppe i de Andalusiske fjellene. Jeg bodde her i fire dager på et lite Bed & Breakfast sammen med en god venninne og det var virkelig en opplevelse utenom det vanlige. Damen som hadde stedet viste seg å være en pasjonert kokk og hun tryllet frem de mest fantastiske rettene. Blant annet denne fabelaktige sitronkaken med deilig smak av ekte sitroner sammen med hjemmelaget kremet vaniljesaus.

Jeg klarte å overtale henne til å la meg få dele oppskriften. Den må jeg derfor selvfølgelig dele med dere.

Himmelsk sitronkake

Ca. 20 stykker

Bunn
400 g hvetemel
150 g mykt smør
1 teskje salt
30 g sukker
3 eggehviter

Fyll
6 økologiske sitroner
30 g sukker
6 eggeplommer
1 dl kremfløte*
100 g sukker

2 dl søt kondensert melk
150 g Mascarpone
3 eggehviter (90 g)
100 g sukker

Vaniljesaus
Frø fra en vaniljestang
5 dl matfløte eller kremfløte*
5 eggeplommer
100 g sukker

Pynt
Litt melis*

Sett ovnen på 180 grader varmluft. Gjør klar en avlang form som er ca 20 x 35 cm. Smør den eller ha i bakepapir.

Lag bunnen. Smuldre mel og smør sammen i en bolle, tilsett salt og 30 g sukker, og rør til alt er blandet. Tilsett 3 eggehviter og bland deigen raskt sammen. Det er viktig at du ikke jobber for mye med deigen, da blir bunnen mindre sprø. Hvis deigen er for tørr tilsetter du et par skjeer med kaldt vann, hvis den er for våt tilsetter du litt mer mel. Kjevle ut deigen til den er ca 5 mm tykk. Ha den i formen og dra den litt opp langs sidene, slik at fyllet ikke flyter ut under.

Riv sitronene fint. Du trenger skallet fra alle 6 sitroner, bruk bare det gule, det hvite smaker bittert. Press sitronene. Du trenger 2 dl sitronsaft. Tilsett 30 g sukker.

Ha 6 eggeplommer, kremfløte og 100 g sukker i en kasserolle. Varm opp uten å koke, visp til blandingen har blitt tykkere. Bruk en stavmikser og pisk blandingen et par minutter til den har blitt helt myk. Bland inn søt kondensert melk og Mascarpone. Avkjøl.

Pisk 3 eggehviter (90 g) til de begynner å skumme. Tilsett 100 g sukker litt om gangen og fortsett å piske til blandingen blir stiv og skinnende. Tilsett sitronblandingen og resten av ingrediensene til fyllet, og vend forsiktig sammen med en slikkepott. Hell blandingen over bunnen. Stekes i ovnen i 30–35 minutter ved 180 grader.

Lag vaniljesausen. Ha fløte, vaniljestang og frøene fra vaniljestangen i en kasserolle. La den stå til den akkurat koker. Rør med en visp innimellom.

Ta frem en skål og visp sammen eggeplommer og sukker. Tilsett den varme fløteblandingen litt av gangen i eggeblandingen. Rør godt med en visp imens. Ha alt tilbake i kasserollen.
Varm forsiktig opp på nytt. Det er viktig at vaniljesausen ikke koker, da kan den skille seg. Når den begynner å tykne tar du den bort fra varmen. Rør til den blir tykkere. Hvis ikke den blir tykk nok tar du den tilbake på varmen til den får ønsket konsistens.

*Tips til mine danske læsere: Kremfløte er piskefløde og melis er flormelis.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Enkel og helt himmelsk Oreo dessert

Denne enkle og kjempegode desserten lager du raskt!
Den smaker helt fantastisk, og du kan lage den ferdig i god tid i før servering.

Oreo-sjokolademousse dessert
6-8 porsjoner

2 pakker Oreo-kjeks (ca 300 g)
3 dl kremfløte*
1 teskje vaniljesukker

Sjokolademousse
150 g mørk sjokolade
3 dl kremfløte*
3 spiseskjeer melis*
3 eggeplommer

Knus Oreo-kjeksene i en kjøkkenmaskin eller lignende. Ta litt kjekssmuler fra til pynt. Fordel kjeksene i 4 eller 6 glass. Her har jeg brukt små Norgesglass, men du kan også bruke glass med stett eller lignende.

Visp kremfløten til krem sammen med vaniljesukker. Bruk både den du skal bruke til sjokolademoussen og den du skal bruke til pynt i alt 6 dl. Fordel kremen i to skåler, sett den kaldt.

Smelt sjokoladen i mikrobølgeovn eller vannbad.

Rør inn melis i den smeltede sjokoladen mens du pisker godt med en liten visp. Tilsett én eggeplomme om gangen mens du fortsetter å vispe til du får en glatt og fin krem. Vend forsiktig den vispede kremen i sjokoladeblandingen. Rør lett.

Fordel moussen i glassene med Oreo-kjeks. Ha resten av den vispede kremen over og dryss med Oreo-smuler.

Du kan med fordel lage den ferdig i god tid, den blir bare bedre av å stå noen timer.

*Tips til mine danske læsere: Melis er flormelis og kremfløte er piskefløde.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Fantastisk godt hvitløksbrød med Mozzarella

Har du lyst til å lage noe som er utrolig godt og samtidig er veldig enkelt å lage? Da kan jeg anbefale dette fantastisk gode hvitløksbrødet med mozzarella.

Bare duften gjør det verdt å lage. Passer perfekt til en god salat, suppe eller lignende.

Her får du oppskriften:

Fantastisk godt hvitløksbrød med Mozzarella

75 g smør
5 dl melk
1 pakke (50 g) fersk gjær eller 1 pakke tørrgjær (12 g)
1 teskje (strøken) salt
1 teskje honning eller 2 teskjeer sukker
1 egg
1000 g eller ca 16 dl hvetemel

Topping:
100 g smeltet smør
2-3 fedd presset hvitløk
En håndfull hakket persille eller 2-3 teskjeer tørket provence krydder
300 g Mozzarella ost

Finn frem en paiform eller lignende som er ca 26 cm i diameter.

Smelt smøret, tilsett melken og varm opp til det blir håndvarmt.

Ha smuldret gjær eller tørrgjær i en stor skål sammen med honning eller sukker.

Ha den varme melkeblandingen i skålen og rør til gjæren har løst seg opp. Tilsett salt.

Tilsett et egg og mel og elt deigen godt sammen. Bruk så mye mel at du får en fast og fin deig.

Heves i 40 minutter under lokk, eller med plastfilm over. Sett gjerne skålen et lunt sted.

Lag toppingen.

Skjær Mozzarellaen i mindre biter.

Smelt smøret og bland dert med presset hvitløk, persille eller tørket Provence krydder. Smør paiformen med litt av blandingen.

Når deigen er ferdig hevet triller du den til boller. Ha dem i formen og hell over urteblandingen.

Stikk mozzarellabitene ned mellom bollene.

Etterhev under plastfilm i 30 minutter. (Hvis du har dårlig tid kan du stå over etterhevingen. Jeg har alltid litt dårlig tid og har gjort det flere ganger. Det går helt fint.)

Hvis du får deig til overs, er det bare å sette dem på en egen bakeplate med bakepapir, de skal stekes litt kortere tid enn resten.

Stekes ved 200 grader i 20 – 25 minuttter til det er gyllent og høres hult ut når man banker på det.

Serveres varmt rett fra ovnen.

Det egner seg godt til å fryse og kan lages opp til 2 uker i forveien. Da fryser du det ned når det er stekt, tiner det og varmer det i ovnen i 10-15 minutter ved 150 grader før det skal serveres.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Pavlova krans – enkel og kjempegod oppskrift

Pavlova! Mmm, det er virkelig noe av det beste jeg vet!

Denne gangen har jeg laget Pavlova krans. Gøy å servere noe som er litt annerledes.

Dette synes jeg er Verdens beste Pavlova oppskrift. Den er veldig enkel å følge og gir alltid et kjempebra resultat. Kan absolutt anbefales!

Det er ekstra kjekt at du kan lage marengsbunnen ferdig flere dager før, og bare legge den sammen med krem og bær før servering. Vaniljekremen kan også lages opp til et par dager før.

Jeg lager den med hjemmelaget vaniljekrem. Det er veldig enkelt å lage, bare du følger denne oppskriften, og det blir bare så utrolig godt.

Her får du oppskriften:

Pavlova krans:
8 personer

Marengsbunn
5 eggehviter
1/4 teskje salt
310 g sukker
2 teskje Maizena
1 teskje eddik

Hjemmelaget Vaniljekrem
Frø fra en vaniljestang eller 2 teskjeer vaniljesukker
6 dl matfløte* eller kremfløte*
5 eggeplommer
125 g sukker
30 g Maizena*

Fyll og pynt
3 dl kremfløte*
2 teskjeer vaniljesukker
2 pakker jordbær
Litt sitronmelisse

Sett stekeovnen på 110 grader. Bruk over og undervarme. (Vær obs på at den skal settes ned til 100 grader når du setter kaken i ovnen.)

Ha eggehvitene og salt i en bolle. Pass på at bollen er helt ren og at du ikke får med eggeplomme. (Det gjør at marengsen ikke vil stivne). Pisk eggehvitene på lav hastighet til de skummer. Når skummet begynner å stivne tilsetter du sukkeret litt av gangen samt Maizena og eddik. Pisk til du får en myk og blank marengs og alt sukkeret er oppløst. Pass på at du ikke visper for lenge, da blir blandingen klumpete.

Hell marengsen ut på et stekebrett med bakepapir i en form av en krans (ca 30 cm i diameter, eller en størrelse som passer til et stort rundt fat). Sett gradene på stekeovnen ned til 100 grader. Stek kaken ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til bunnen er sprø. Skru av ovnen og la marengsen stå i stekeovnen til den er avkjølt, gjerne over natten med døren litt på gløtt. (bruk eventuelt en gryteskje eller lignende.) Du kan lage bunnen flere dager i forveien. Jeg pleier å oppbevare den i stekeovnen.

Løft forsiktig over marengsbunnen på et fat.

Lag vaniljekremen. Skjær vaniljestangen halvt igjennom. Ta ut frøene. Ha fløte, vaniljestang og frøene fra vaniljestangen i en kasserolle. La den stå til den akkurat koker. Rør med en visp innimellom.

Ta frem en skål og pisk sammen eggeplommer, sukker og Maizena. Tilsett den varme fløteblandingen litt av gangen i eggeblandingen. Rør godt med en visp* imens. Ha alt tilbake i kasserollen.

Varm forsiktig opp på nytt. Det er viktig at vaniljekremen ikke koker, da kan den skille seg. kremen blir tykkere etterhvert som den blir varmere. Når den begynner å tykne tar du den bort fra varmen . Rør til den blir tykkere. (Hvis ikke den blir tykk nok tar du den tilbake på varmen til den får ønsket konsistens.) Avkjøl helt. Kan lages flere dager før og oppbevares i kjøleskap.

Pisk kremfløte og vaniljesukker til krem. Skjær jordbærene halvt over.

Ha vaniljekremen over marengsbunnen.

Ha på krem.

Legg på jordbærene og pynt med sitronmelisse.

Tips: Legg kaken sammen rett før servering hvis du vil være sikker på at marengsbunnen ikke blir bløt.

*Info til mine danske læsere: Matfløte er husholdningsfløde, kremfløte er piskefløde, Maizena er majsstivelse, melis er flormelis, visp er piskeris.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Lys sjokoladefondant

Sjokoladefondant er noe av det beste jeg vet! Denne oppskriften har jeg hatt i mer enn 20 år, og den gir etter min mening Verdens beste sjokoladefondant.

Den kan lages både med mørk sjokolade og melkesjokolade. Den med melkesjokolade er mild og god i smaken.

Perfekt å servere som en god avslutning på en god middag. Det meste kan gjøres klart i god tid.

Her får du oppskriften:

Melkesjokoladefondant
6 stk

Sjokoladefondant
4 egg
60 g sukker
200 g melkesjokolade
180 g smør
80 g hvetemel

Tilbehør
Pisket krem* eller is
Bær, blåbær, jordbær, bringebær er godt til.

Pynt
Litt melis*

Sett ovnen på 200 grader.

Ha sukker og egg i en stor skål, pisk sammen.

Hakk sjokoladen i mindre biter.

Smelt smøret i mikrobølgeovn eller i en kasserolle. Ha den hakkede sjokoladen i smøret og rør til sjokoladen smelter.

Ha sjokoladeblandingen i skålen med egg og sukker. Tilsett mel og rør alt godt sammen.

Fyll røren i stive store muffinsformer. Jeg pleier å ha to stk om gangen, slik at de blir ekstra stive.

Stekes midt i ovnen med varmluft eller over- og undervarme i ca 6 minutter.

Hele hemmeligheten med Sjokoladefondant er å ikke steke dem for mye. Følg derfor godt med.

Jeg tar dem ut av ovnen så snart topp og sider er blitt faste. Det er bedre å steke dem for lite enn for mye.

Serveres med pisket krem eller vaniljeis og bær.

Gjør klar tallerkener med tilbehør før du steker sjokoladefondantene, da er det enklere å servere med en gang de er tatt ut av ovnen.

Oppskrift på sjokoladefondant med mørk sjokolade finner du her.

Tips: Hvis du ønsker å gjøre alt klart før gjestene kommer og bare steke opp rett før servering, kan du la røren stå i kjøleskapet. Bare ta den frem en times tid før servering slik at den får romtemperatur før du steker dem. Da får du best resultat. Ovnen må være 200 grader varm før du setter dem inn.

Hvis du skulle glemme å ta frem røren, går det bra det også, da steker du dem bare litt ekstra.

Info til mine danske læsere: Melis er flormelis. Pisket krem er flødeskum.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Skikkelig godt hvitløksbrød med ostebomber og soltørkede tomater

Husker du oppskriften jeg la ut med Verdens beste hvitløksbrød med ostebomber? Du finner den her.

Stappet med en lekker blanding av Mozzarella, Parmesan, hvitløk og urter er dette virkelig noe helt for seg selv.

Denne gang har jeg laget det med soltørkede tomater!

Mmm, det må du bare smake! Det er skikkelig godt!

Tilsett en god suppe eller salat, da har du et skikkelig festmåltid.

Hvis du ønsker en glutenfri variant er det bare å bytte ut melet med Semper fin mix.

Her får du oppskriften:

Verdens beste hvitløksbrød med ostebomber og soltørkede tomater

75 g smør
5 dl melk
1 pakke (50 g) fersk gjær eller 1 pakke tørrgjær (12 g)
1 teskje (strøken) salt
1 teskje honning eller 2 teskjeer sukker
1 egg
1000 g eller ca 16 dl hvetemel
150 gram soltørkede tomater. (Bruk de som er myke og ferske, man får kjøpt dem ferdig i strimler i pose.)

Fyll
100 g smeltet smør
2-3 fedd presset hvitløk
En håndfull hakket persille eller 2-3 teskjeer tørket provence krydder
400 g Mozzarella ost
50 g revet Parmesan ost

1 egg til pensling
Sesamfrø og eventuelt litt revet parmesan til pynt

Finn frem en paiform eller lignende som er ca 28 cm i diameter.

Smelt smøret, tilsett melken og varm opp til det blir håndvarmt.

Ha smuldret gjær eller tørrgjær i en stor skål sammen med salt, soltørkede tomater og honning eller sukker.

Ha den varme melkeblandingen i skålen og rør til gjæren har løst seg opp.

Tilsett et egg og mel og elt deigen godt sammen. Bruk så mye mel at du får en fast og fin deig.

Heves i 40 minutter under lokk, eller med plastfilm over. Sett gjerne skålen et lunt sted.

Lag fyllet.

Skjær Mozzarellaen i mindre biter. Smelt smøret og bland dert med presset hvitløk, Parmesan, persille eller tørket Provence krydder. Smør paiformen med litt av blandingen.

Rør resten av blandingen sammen med Mozzarellabitene.

Når deigen er ferdig hevet, deler du den i to og kjevler den ut til to avlange stykker.

Skjær 8 eller 10 firkanter med en pizzaskjærer eller en kniv.

Legg på fyll.

Brett sammen rundt fyllet og trill til en bolle.

Legg ostebombene i den smurte paiformen.

Du trenger ikke etterheve ostebombene. Bare pensle dem med egg og ha på litt sesamfrø og revet parmesan og sett formen rett i varm ovn etter du har lagt alle ostebombene på plass i formen.

Hvis du får et par ostebomber til overs, er det bare å sette dem på en egen bakeplate med bakepapir, de skal stekes litt kortere tid enn resten.

Stekes ved 200 grader i 20 – 25 minuttter til det er gyllent og høres hult ut når man banker på det.

Serveres varmt rett fra ovnen.

Det egner seg godt til å fryse og kan lages opp til 2 uker i forveien. Da fryser du det ned når det er stekt, tiner det og varmer det i ovnen i 10-15 minutter ved 150 grader før det skal serveres.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Deilig kladdkake med bringebærkrem

Jeg elsker kladdkake, deilig myk i midten og full av god sjokoladesmak. Toppet med bringebærkrem blir dette litt av en festkake som i tillegg er super enkel å lage.

Her får du oppskriften:

Kladdkake
150 gram smør
135 g (1,5 dl) sukker
135 g (1,5 dl) brunt sukker
40 g  (1 dl) bakekakao*
1-2 teskjeer vaniljesukker
120 g (2 dl) hvetemel
2 egg
1 knivspiss salt

Bringebærkrem
200 g frosne eller ferske bringebær*
3 spiseskjeer melis*
3 dl kremfløte*

Pynt
1 pakke ca 200 g bringebær
Litt melis

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Ha bakepapir i bunnen av en springform som er 20 cm i diameter. Smør bunn og sider.

Smelt smøret i mikroovnen eller en liten kasserolle.

Ha smøret i en stor skål. Tilsett sukker, brunt sukker, bakekakao, vaniljesukker og salt. Rør alt godt sammen.

Tilsett eggene. Ha i melet. Rør til det ikke er klumper.

Hell røren i formen.

Stekes midt i ovnen i 15-18 minutter.

Det er viktig å følge med steketiden. Så snart den er fast på toppen og ikke lenger flytende, kan du ta den ut av ovnen. Stek den heller for lite enn for mye da får du den beste konsistensen.

Ta den ut av ovnen og la den avkjøle.

Sett den i kjøleskapet en time eller natten over. Da får du en deilig kladdy konsistens.

Hvis mulig kan du gjerne ta den ut av kjøleskapet 2 timer før servering. Slik at selve kaken får romtemperatur før du har på bringebærskummet. Men du kan også gjøre det enkelt å gjøre alt klart flere timer før og ha den stående i kjøleskap. (Det ender jeg som regel opp med).

Slik lager du bringebærkremen:

Tin bærene. (Du kan ev. legge posen i varmt vann, da går det raskt). Ha bær, melis og sitronsaft i en blender og kjør til du får en jevn konsistens. Posene jeg bruker er på 400 g jeg lager derfor dobbelt porsjon og bruker resten som syltetøy.

Pisk fløten til krem. Den skal være ganske stiv, men følg godt med slik at den ikke blir til smør.

Ta 1,5 – 2 dl av bringebærene og bland med den stivpiskede kremen.

Pynt kaken med bringebærkrem og bringebær. Sikt gjerne litt melis over til slutt.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao man bruger til bagning, altså ikke Oboy eller lignende. Bringebær er hindbær, melis er flormelis, kremfløte er piskefløde.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Kjempegode Brownies uten steking i ovn

Brownies uten steking

Brownies som ikke trenger steking! Er det mulig?

Det er det, og de er kjempegode. Jeg laget de første gang til en skoleavslutning, og de ble en kjempesuksess! «Alle» ville ha oppskriften.

Hvis du har lyst på å lage noe kjempegodt uten å styre med steking og diverse, da er denne oppskriften helt perfekt. Praktisk på hytta for eksempel.

De er raske å lage og du får små, lekre godbiter, som gir deilige konfektaktige brownies, som passer like godt som en avslutning på en god middag, som til noe godt å servere til barna. De har en litt annen konsistens enn vanlig Brownie, men de smaker utrolig godt.

No bake brownies

300 g mørk sjokolade (for eksempel Odense 55 % eller annen mørk sjokolade)
250 g smør
300 g knuste havrekjeks* (for eksempel Digestive Sibas eller lignende)
300 g Philadelphia kremost naturell
1 teskje vaniljesukker, eller frø fra en vaniljestang
250 g melis*

Pynt
50 g hakkede hasselnøtter

Ha bakepapir i en form som er ca. 20 x 30 cm.

Knus kjeksene fint i foodprosessor eller lignende. Hakk sjokoladen i mindre biter. Smelt smøret i en kasserolle. Ta kasserollen av varmen når alt smøret er smeltet. Tilsett sjokoladen og kjeksen, rør til du får en jevn og glatt blanding. Ha kremost, vaniljesukker og melis i en røremaskin. Rør forsiktig sammen til alt er akkurat blandet. Tilsett sjokoladeblandingen og rør lett til alt er godt blandet.

Ha blandingen i formen. Strø hakkede hasselnøtter over. (Hvis du ønsker en ekstra god smak, kan du riste dem lett på en tørr stekepanne først, avkjøl dem før du bruker dem.) Dekk med plastfilm og sett blandingen i kjøleskapet i en times tid.

Skjær kakene i mindre biter (ca. 4 x 4 cm).

Tips: Kaken blir ekstra god av å stå noen timer i kjøleskap, den kan derfor med fordel lages dagen før.

*Info til mine danske læsere: Havrekjeks er havrekiks, melis er flormelis. 🙂

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂