Det ble litt av en katastrofe!

Det er gøy med kaker, men det er ikke alltid det går etter planen! Denne gangen ble det fullstendig kakekatastrofe!

(Jeg har delt denne før, men en god kakekatastrofe kan ikke deles for ofte.)

«Mamma, tror du Tante Fiska* vil bake kake til konfirmasjonen min? Hun som har vunnet Kakekrigen og alt».

Selvfølgelig klarer man ikke å si nei til noe slikt, så da Maria, som er datteren til en svært god venninne av meg, skulle konfirmeres, stilte jeg selvfølgelig med kake.

Det var bare ett lite problem!

Jeg valgte å bake sjokoladekake med karamelliserte popkorn, (du finner oppskriften HER). Den skulle egentlig se omtrent slik ut:

Det er en super kake å lage til en slik anledning, siden det meste kan gjøres ferdig dagen før, og den er enkel å transportere (!).

Men jeg måtte selvfølgelig tukle med oppskriften. Jeg tenkte det kunne bli ekstra godt å dynke bunnene i Dulce de Leche (søt kondensert melk). Det var veldig godt det, men det gjorde også at bunnene begynte å falle litt fra hverandre i kantene. Jeg var derfor nødt til å dekke sidene med krem, for at det skulle se noenlunde presentabelt ut. Kaken kom derfor til å se slik ut:

Jeg var veldig godt fornøyd, og synes jeg hadde klart å maskere kaken svært godt. Jeg pakket den derfor i Kakeformen og vi dro avgårde.

Men det jeg ikke hadde tenkt på, var at siden bunnene ikke var helt stødige, så var det ikke en så veldig god ide å ta kaken med på kjøretur en times tid.

Det var ikke bare en dårlig idé, det var en skikkelig dårlig idé!

Selv om Vegar kjørte så forsiktig han bare kunne og jeg hadde kaken på fanget, så sklei den mer og mer fra hverandre. Allerede etter ti minuters kjøretid, så jeg at dette kom til å gå galt. Skikkelig galt!

Slik så kaken ut da vi kom frem!! Fullstendig katastrofe!

Kaken hadde flyttet seg fra den ene siden av fatet til den andre og fullstendig skilt lag med kremen rundt. Nå var gode råd dyre.

Jeg må innrømme jeg var i tvil om jeg skulle klare å fikse den, men jeg måtte jo bare. Ikke fikk jeg gjort noe med én gang heller, for jeg hadde (selvfølgelig) sagt ja til å fotografere konfirmanten også. Er det mulig!

Men jeg fikk satt den på kjølerom, og etter en times tid fikk jeg endelig tid til å se nærmere på takraset.

Jeg fjernet forsiktig popkornene. La de på en tallerken og fikk forsiktig tatt bort det som var av krem som enda ikke var blitt most sammen med kaken.

Jeg fikk dratt kaken inn på midten av fatet. Fikk lagt kremen rundt og til slutt fikk alle popkornene plass på toppen av kaken.

Hva synes du? Her er sluttresultatet. 🙂

*Det er som regel bare søtt når små barn ikke klarer å si navnet ditt, men ikke fullt så søtt når Tante Franciska blir til Tante F.tta. Hjelp! Vi fikk raskt gjort det om til Tante Fiska, som jeg nå blir kalt av hele familien. 😉

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Har du lyst på boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den med rabatt.

 

Oppskrift på skikkelig god og enkel hjemmelaget is

Nå er det sommerferie og hva er vel bedre enn å feire med å lage hjemmelaget is? Gjerne sammen med barna.

Denne oppskriften på hjemmelaget is synes jeg er verdens beste! Jeg har hatt oppskriften i over 25 år og den blir alltid bra.

Det er en super grunnoppskrift som enkelt kan kombineres med biter av sjokolade, frukt, bær etc. Prøv deg gjerne frem og lag din egen sommerfavoritt.

Her har jeg laget to ulike typer. Vaniljeis med lys sjokolade og hakkede hasselnøtter og Vaniljeis med mørk sjokolade og kokos.

Verdens beste hjemmelaget vaniljeis

3 eggeplommer
3 spiseskjeer melis*
3 dl kremfløte*
Frø fra 1/2 vaniljestang eller 1 teskje vaniljesukker

Pisk eggeplommene og melis lyst og kremet. Pisk fløten stiv og vend den forsiktig i eggeblandingen.

Ha isen i isformer. (De kan blant annet kjøpes hos Skeidar, Home & Cottage og andre) ha i ispinner. Stil formene i fryseren og frys et par timer til isen er ferdig.

*Info til mine danske læsere: Melis er flormelis, kremfløte er piskefløde.

Vaniljeis med lys sjokolade og hakkede hasselnøtter

200 g lys sjokolade
100 g hakkede hasselnøtter

Lag is etter oppskriften over. Frys isen.

Hakk nøttene. Smelt sjokoladen og la den avkjøle litt, slik at den ikke blir for varm for isen. Dypp isen raskt i sjokoladen og ha på hakkede nøtter. Frys isen.

Vaniljeis med mørk sjokolade og kokos.

200 g mørk sjokolade
100 g revet kokos/kokosmasse

Lag is etter oppskriften over. Frys isen.

Ha kokos i en skål. Smelt sjokoladen og la den avkjøle litt, slik at den ikke blir for varm for isen. Dypp isen raskt i sjokoladen og ha på kokos. Frys isen.

Da er det bare å krysse fingrene for at det blir mange varme isdager i sommer! 🙂

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Denne kaken lager du på 10 minutter! Sommer favoritt

Jeg ELSKER denne kaken! Den er bokstavelig talt laget på 10 minutter og den smaker skikkelig godt. Helt klart en ny favoritt til bursdagsselskaper og diverse.

Passer også perfekt om man skal ha med en kake på skolen eller i barnehagen. Både små og store elsker denne.

Den kan fint lages et par timer før.

Lynrask og supergod kokosbollekake

1 pakke pikekyss* (ca 120 g)
8 kokosboller
3 dl kremfløte*
2 spiseskjeer melis*
1 teskje vaniljesukker
1 pakke blåbær
1 pakke bringebær*
1 pakke jordbær

Ta frem en rund form. Jeg brukte en paiform på 28 cm i diameter. Knus pikekyssene forsiktig i posen med fingrene eller bank forsiktig på dem med bunnen av en flaske. (Du kan eventuelt ha en ekstra pose utenpå, slik at den ikke sprekker.

Fordel de knuste pikekyssene i formen og plasser kokosbollene opp på marengsen.

Knus kokosbollene lett med en skje.

Pisk kremen stiv med melis og vaniljesukker. Fordel den over kokosbollene.

Ha på bær og dryss ev med litt melis.

Voila! Ferdig kake!

*Info til mine danske læsere: Pikekyss er små marengstoppe, kremfløte er piskefløde, melis er flormelis, bringebær er hindbær.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

10 enkle og effektive tips til å få det mer ryddig

Jeg liker å ha det ryddig, men jeg er ikke særlig glad i å rydde. Det tror jeg er grunnen til at jeg har samlet meg så mange triks til å gjøre det enklere, og dem deler jeg selvfølgelig gjerne med deg. 🙂

Her får du de beste ryddetipsene mine:

1. Alle ting skal ha et hjem. – Det er antakelig den beste regelen vi har. Når alle ting har et hjem er det raskt å rydde på plass.

2. Ha mindre ting. Jo flere ting vi har, jo mer er det å rydde. Jeg liker derfor å ha nok, men ikke for mye. Jeg går av og til igjennom skuffer og skap og selger eller gir bort det vi ikke lenger bruker.

3. Få unna bunkene. Det er fort gjort å lage seg bunker på kjøkkenbenken, i gangen, på soverommet etc. Lag et godt system, slik at du får ryddet unna ting med én gang. Det kan være en fast skuff til nøkler og post i stedet for å legge dem på benken i gangen eller en egen skuff til det som hoper seg opp på kjøkkenet. (Et skilt med nei til reklame på postkassen sparer deg for 45 kilo ekstra post i året).

4. Fjern ting som roter og gir deg liten plass. Vi trenger ikke ta vare på alt, av og til kan det være godt å gi slipp på noe også.

5. Ta bilder som minner. I stedet for å gjemme for eksempel alle tegningene til barna, kan du heller ta vare på noen få og ta bilder av resten.

6. Ha gode vaner. Vi har for eksempel som vane å legge klærne til vask, eller på plass når vi kler av oss for kvelden, i stedet for å legge dem på en stol på soverommet, det gjør at det alltid er ryddig. Vi rer også sengen med en gang vi står opp. (Ikke med sengeteppe og puter, det er jo bare slitsomt, og gir grobunn for midd og diverse. Vi bretter dynene en gang med undersiden opp, slik at både dynen og madrassen får luftet seg og rister putene og legger dem pent, slik at det er hyggelig å legge seg når kvelden kommer.)

7. Gjør det med én gang. Dette er også en skikkelig god regel. Vi legger på plass ting med en gang vi kommer hjem, i stedet for å la det stå i gangen. Vi har også lært barna at når de er ferdige med ett prosjekt rydder vi det før vi begynner på et nytt. Det gjør det mye mer overskuelig, også for dem.

8. Kjøp bare det du virkelig har bruk for. Det er lett å bli fristet, men mye ender opp i skuffer og skap. Hvis du er i tvil, så vent!

9. Ha kurver og bokser til ting som ellers vil skape rot.

10. Ta med ting som skal ryddes når du likevel går fra ett rom, eller en etasje til en annen. Da blir det fort ryddig.

Vi har en liten lek vi har brukt med barna. Vi setter klokka på et kvarter, så sier vi klar, ferdig, gå, og så rydder vi alt vi klarer på den tiden. Det er utrolig så mye man klarer å få unna når alle tar i et tak. Kan anbefales. Det er også et godt tips hvis du har et rom, kott eller lignende som har vokset deg over hodet. Sett klokken på et kvarter og rydd alt du klarer på det kvarteret, gjenta dagen etter, neste uke eller lignende. Man får gjort mye mer enn man tror.

Har du et godt ryddetips?

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Himmelske små terter med rabarbra og marengs

Dette er de beste tertene jeg noen gang har smakt! Frisk og syrlig rabarbra mot søt marengs sammen med tynn og sprø tertedeig er bare helt fantastisk.

I juni er rabarbraene på sitt beste. Perfekt til disse tertene. Men de kan også lages med jordbær, bruk da halvparten av sukkeret til kompotten.

Tertene er testbakt av Heidi haukenes Karud som har Heidis kaker. Her ser du hva hun synes om kakene:

Tertene ble veldig bra, og jeg har aldri laget terter før. De så veldig proffe og elegante ut og smaken var veldig bra. Bunnen passet perfekt sammen med det friske fyllet og den søte marengsen.

Små rabarbraterter med marengs

Ca. 24 stk

Mørdeig
300 g hvetemel
100 g melis*
200 g smør, skjært i små firkanter
1 egg
Ev. litt kaldt vann

Rabarbrakompott
1 kg rabarbra
200 g sukker
1 vaniljestang eller 2 teskjeer vaniljesukker

Marengs
4 eggehviter
1/4 teskje salt
250 g sukker
2 teskjeer Maizena
1 teskje eddik

Sett frem 24 små terteformer i metall på et bakebrett. Stive muffinsformer kan også brukes. (Bruk ev. 2 former om gangen.)

Bland mel og melis i en skål. Bland smøret sammen med melet til en smuldrete deig. Tilsett egg og bland deigen raskt sammen. Tilsett evt. litt vann hvis det trengs. Pakk deigen i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst en halv time. (Deigen kan gjerne lages dagen før).

Skjær rabarbrastengene i tynne skiver. Ha dem i en kasserolle sammen med sukker og 2 halve vaniljestenger som er skjært igjennom på langs. La det koke ved middels varme til rabarbraen begynner å bli myk. Pass på at den ikke koker for lenge, det skal ikke bli mos. Sett rabarbrakompotten til side.

Ta ut deigen fra kjøleskapet. Begynn med cirka en fjerdedel av deigen. Rull ut deigen mellom to lag med plastfolie, da er den enklere å håndtere. Deigen skal være 3–4 mm tykk.

Bruk et stort glass som er litt større enn diameteren på formene. til å stikke ut sirkler. Legg en sirkel med deig over formen og press forsiktig deigen ut til kanten. Bruk tommelen og press deigen litt ut over kanten, slik at du får et fint bølget mønster. Det gjør også at tertebunnen krymper mindre. Prikk bunnene med en gaffel.

Stek bunnene midt i ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 10 minutter til de er gylne.

Rett før servering lager du marengsen. Ha eggehvitene og salt i en bolle. Pass på at bollen er helt ren og at du ikke får med eggeplomme. (Det gjør at marengsen ikke vil stivne). Pisk eggehvitene på lav hastighet til de skummer. Når skummet begynner å stivne tilsetter du sukkeret litt av gangen samt Maizena og eddik. Pisk til du får en myk og blank marengs og alt sukkeret er oppløst. Pass på at du ikke visper for lenge, da blir blandingen klumpete.

Hell marengsen i en sprøytepose med stor sprøytetip. Ha litt rabarbrakompott i hver tertebunn og lag små topper av marengs. Brenn med en liten gassbrenner eller sett ovnen på grill og la tertene stå noen minutter i ovnen når den er helt varm. Følg godt med, slik at de ikke blir brent. Bunnene kan oppbevares i flere dager, men når kakene først er lagt sammen bør de serveres med en gang, ellers vil bunnene bli myke.

*Info til mine danske læsere: Melis er flormelis.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Fristende pannekakeruller med bringebærkrem

Pannekaker er godt. Pannekakeruller med bringebærkrem er magisk godt!

Dette er etter min mening verdens beste pannekakeoppskrift. Den gir skikkelig gode pannekaker som smaker akkurat som franske Crêpes.

Rullet sammen med fluffy bringebærkrem blir dette en stjernedessert.

Her får du oppskriften:

Pannekakeruller med bringebærkrem
Ca 8 stk

Pannekaker
75 g smeltet smør (jeg bruker alltid meierismør, synes det gir best smak)
3 mellomstore egg
3 dl helmelk*
1 spiseskje sukker
1 teskjeer vaniljesukker
1/4 teskje salt
250 g hvetemel
Smør til steking

Bringebærkrem:
3 dl kremfløte
400 g frosne bringebær*
1 teskje vaniljesukker
ev. 1 pakke bringebær til pynt

Ha alle ingrediensene til pannekakene i en kjøkkenmaskin. Rør til røren er glatt og fin uten klumper. Røren skal ha en konsistens som tykk kremfløte*. Hvis den er for tykk, kan du tilsette mer melk, hvis den er for tynn, kan du tilsette mer mel.

Ha litt smør i en stekepanne. Når smøret er smeltet, tilsettes akkurat nok røre til at hele pannen blir dekket. Snu pannen godt i alle retninger slik at røren kommer godt ut i kanten av stekepannen. Stek til pannekaken ikke lenger er flytende på toppen. Snu og stek til den er gyllen på begge sider. Bruk middels varme, da får du best resultat. Ta bort stekepannen fra varmen når du skal ha i ny røre, da svir du ikke smøret.

Tips: Ta en stor bit smør på en gaffel, da er det enkelt å dra den over stekepannen mellom hver steking.

La pannekakene avkjøle. Du kan gjerne lage dem dagen før. Ta dem frem slik at de får romtemperatur før de skal legges sammen med kremen, slik at de blir myke og ikke revner.

Lag bringebærkremen.

Tin de frosne bringebærene. Hell fra evt saft. Rør dem lett sammen.

Pisk kremen stiv sammen med vaniljesukker.

Rør de frosne bringebærene helt forsiktig sammen med kremen.

Brett en pannekake på midten. Ha litt bringebærkrem på midten av pannekaken og rull den sammen rundt kremen.

Pynt ev. med litt ferske bringebær. Server gjerne med ekstra bringebærkrem som tilbehør.

Server med en gang.

*Tips til mine danske læsere: Helmelk er sødmælk, røre er dej. Kremfløte er piskefløde og bringebær er hindbær.

Hvis du har lyst til å lage amerikanske pannekaker finner du oppskriften her.

Pannekaker til middag er også godt. Jeg deler to oppskrifter her.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

10 gode tips til en koselig uteplass

Finnes det noe bedre enn deilig varme sommerdager og lange lyse sommerkvelder?

Uteplassen er kanskje det viktigste rommet vårt, i hvert fall nå når vi har muligheten for å være mye ute.

Men hva kan man gjøre for å skape et koselig uterom som man virkelig har lyst til å være i?

I dag deler jeg mine 10 beste tips, som kan hjelpe deg til å skape den gode stemningen på en enkel måte.

Bildene er fra terrassen vår, som jeg akkurat har gitt en liten makeover.

10 gode tips til et koselig uterom

1. Sørg for at uteplassen er komfortabel

Det er ikke noe verre enn å sitte vondt når man skal kose seg. Vi har laget to store loungesofaer med paller, madrasser og puter. Veldig enkelt, men super komfortabelt.

2. Velg en fargeskala

Som her hvor det er valgt jordfarger, grå, natur, terracotta og hvit. Bruk farger i samme skala på puter, pledd og pynteting, da får du en fin helhet.

3. Skap liv med tekstiler

Puter, pledd og tepper er med på å gjøre uteplassen ekstra koselig. Det er faktisk en av de største feilene mange gjør. De bruker bare putene som fulgte med hagemøblene. Pluss på med ekstra puter, da øker kosen med en gang.

4. Bland ulike teksturer og mønstre

Det blir veldig kjedelig om alt er ensfarget og i samme tekstur (for eksempel bare glatte puter). Sørg derfor for å bruke ulike teksturer og mønstre for å skape liv. Se bildet av putene over og legg merke til hvor fint det er med ulike teksturer og mønstre.

5. Lag tak over uteplassen

Noe av det beste man kan gjøre når man bor i Norge er å lage en overdekket uteplass. Da kan man forlenge utetiden med mange måneder og man slipper å ta inn puter og pynteting om det skulle regne litt. Det er en investering å få bygget et tak over uteplassen, men det vil garantert være en investering du ikke angrer på. Jeg mener selv det er noe av det beste vi har gjort. Nå bruker vi uteplassen hele tiden. Vi la pilegjerde under plasttaket. En rimelig løsning som gir skikkelig sydenstemning.

6. Lyslykter er et must

Bruk gjerne lanterner i ulike høyder som du setter sammen i en gruppe. Ved å velge lyslykter som tar opp fargen ellers i rommet får du en fin helhet.

7. Sørg for god og koselig belysning

Det er ingenting som kan ødelegge stemningen som dårlig belysning. De vanlige utelampene gir sjelden den beste stemningen, sørg derfor for gode alternativ. Vi har hengt opp to lyslykter som gir kjempekoselig belysning. Sammen med levende lys er det alt som trengs. (Vi pleier å slå av den vanlige utebelysningen når vi bruker terrassen på sene sommerkvelder.

8. Varme er viktig

Det finnes mange gode varmeløsninger. Velg den som passer deg best. Men sørg for å ha muligheter for å varme opp uteplassen. Selv på gode sommerdager i Norge blir kveldene kjølige. Vi har tre varmelamper i taket og varmetepper på sofaene. (Varmeteppene er forresten helt geniale. Så deilig å sitte varmt. Ofte bruker vi bare dem og ikke varmelampene.)

9. Skap sommerstening med detaljer

Bruk detaljer som skjell, strå, sommerhatter, treperler og lignende som gir assosiasjoner til sommerliv. Da får du automatisk sommerstemning.

10. Skap ulike miljøer

Tenk på hver del av uteplassen som et lite miljø. Her har vi laget et miljø rundt et gammelt bord. Med speil, planter, putekasse under bordet etc. Det er med på å skape stemning.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Verdens beste hjemmelaget brokkolisalat

Jeg har fått en ny sommerfavoritt! Hjemmelaget brokkolisalat med bacon er noe av det beste jeg kan tenke meg til grillmat og lignende.

Jeg har prøvd meg frem for å lage den beste oppskriften og dette mener jeg er Verdens beste! Deilig kremet, og med god balanse mellom surt, søtt og salt. Den kan fint lages mange timer før servering.

Her får du oppskriften:

Verdens beste brokkolisalat med bacon (til 4 personer)

1 1/2 brokkoli renset(ca 350 g)
2 pakker bacon (ca 280 g)
1 liten rødløk hakket i små biter
40 g rosiner, kan erstattes av tørket tranebær eller frø fra granateple

Dressing:
3 dl lettrømme eller rømme*
1 tube majones (150 g)
2 spiseskjeer sukker
2 spiseskjeer hvitvinseddik (Bringebæreddik er ekstra godt, men vanlig eddik kan også brukes)
Salt og pepper

Pynt: 3-4 spiseskjeer pinjekjerner. (Kan utelates, men gir ekstra god smak) Du kan også bruke skivede mandler eller frø fra granateple.

Start med å riste pinjekjernene i en tørr stekepanne. Følg godt med, de kan raskt bli veldig godt stekt. Sett dem til side.

Sett stekeovnen på 200 grader. Ha bakepapir på en stekeplate. Skjær bacon i mindre biter og ha dem på stekeplaten. Stekes i ovnen i ca 10 minutter, til de er sprøstekte. La dem dryppe av på tørkepapir, slik at de blir sprøe. Du kan også steke bacon i stekepannen, men det er mye enklere i ovnen og du sliper stekesøl.

Bland sammen ingrediensene til dressingen i en stor skål. Smak til med salt og pepper.

Skjær brokkoli (uten stilk) i små biter. Ha den i skålen sammen med hakket rødløk og rosiner.

Bland godt. Ha ca halvparten av den stekte og avkjølte bacon i brokkolisalaten og resten over salaten.

Pynt med pinjekjerner.

Holder seg fint et par dager i kjøleskap.

*Info til mine danske læsere: Rømme er Creme Fraiche 38 %, Lettrømme er Creme Fraiche 18 %.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Overdådig deilig fest-Pavlova

Pavlova er noe av det beste jeg vet!

Denne gangen har jeg laget en skikkelig fest-versjon med hjemmelaget vaniljekrem, bær og makroner. Den må du bare prøve!

Hjemmelaget vaniljekrem løfter denne Pavlovaen til nye høyder, det er virkelig sykt godt! Såå mye bedre enn ferdig vaniljekrem, og en fin måte å få brukt opp eggeplommene på.

Makronene har jeg kjøpt ferdige, synes de er like gode og da slipper man å bruke tid på det.

Veldig praktisk at man kan lage marengsbunnen ferdig flere dager før, og bare legge den sammen med krem og bær før servering. Vaniljekremen kan også lages opp til et par dager før.

Fest-Pavlova

Marengsbunn
4 eggehviter
1/4 teskje salt
250 g sukker
2 teskje Maizena
1 teskje eddik

Hjemmelaget Vaniljekrem
Frø fra en vaniljestang eller 2 teskjeer vaniljesukker
5 dl matfløte* eller kremfløte* (du kan også bruke halv melk og halv fløte).
4 eggeplommer
100 g sukker
25 g Maizena*

Fyll og pynt
3 dl kremfløte*
2 teskjeer vaniljesukker
1 pakke jordbær
1 pakke blåbær
1 pakke bringebær
8 makroner (du kan fint bruke ferdige fryste makroner)
Litt melis* til pynt
Eventuelt flagg til pynt hvis du skal bruke den til 17. mai eller bursdag.

Sett stekeovnen på 110 grader. Bruk over og undervarme. (Vær obs på at den skal settes ned til 100 grader når du setter kaken i ovnen.)

Ha eggehvitene og salt i en bolle. Pass på at bollen er helt ren og at du ikke får med eggeplomme. (Det gjør at marengsen ikke vil stivne). Pisk eggehvitene på lav hastighet til de skummer. Når skummet begynner å stivne tilsetter du sukkeret litt av gangen samt Maizena og eddik. Pisk til du får en myk og blank marengs og alt sukkeret er oppløst. Det tar ca 10 minutter.

Jeg har laget en Pavlova-krone, men du kan også bare helle marengsen ut på et stekebrett med bakepapir i en sirkel (ca 26 cm i diameter).

Her får du fremgangsmåten på kronen:

Tegn opp en sirkel på ca 24 cm i diameter på et bakepapir. Snu bakepapiret.

Ha marengsen i en sprøytepose med stjernetip.

Start med å sprøyte ut bunnen:

Lag så siden ved å sprøyte små spisser av marengs rundt kanten.

Fortsett hele veien rundt. La spissene helle litt innover slik at kronen beholder formen under steking.

Sett gradene på stekeovnen ned til 100 grader. Stek kaken ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til bunnen er sprø. Skru av ovnen og la marengsen stå i stekeovnen til den er avkjølt, gjerne over natten med døren litt på gløtt. (Bruk eventuelt en gryteskje eller lignende for å holde ovnen åpen.) Du kan lage bunnen flere dager i forveien. Jeg pleier å oppbevare den i stekeovnen.

Løft forsiktig over marengsbunnen på et fat.

Lag vaniljekremen. Skjær vaniljestangen halvt igjennom. Ta ut frøene. Ha fløte, vaniljestang og frøene fra vaniljestangen i en kasserolle. La den stå til den akkurat koker. Rør med en visp innimellom.

Ta frem en skål og pisk sammen eggeplommer, sukker og Maizena. Tilsett den varme fløteblandingen litt av gangen i eggeblandingen. Rør godt med en visp* imens. Ha alt tilbake i kasserollen.

Varm forsiktig opp på nytt. Det er viktig at vaniljekremen ikke koker, da kan den skille seg. kremen blir tykkere etterhvert som den blir varmere. Når den begynner å tykne tar du den bort fra varmen . Rør til den blir tykkere. (Hvis ikke den blir tykk nok tar du den tilbake på varmen til den får ønsket konsistens.) Avkjøl helt. Kan lages flere dager før og oppbevares i kjøleskap.

Pisk kremfløte og vaniljesukker til krem. Bland med den avkjølte vaniljekremen. Ha kremen over marengsbunnen og topp med bær. Dryss over litt melis.

Tips: Legg kaken sammen rett før servering hvis du vil være sikker på at marengsbunnen ikke blir bløt.

*Info til mine danske læsere: Matfløte er husholdningsfløde, kremfløte er piskefløde, Maizena er majsstivelse, melis er flormelis, visp er piskeris.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

10 gode tips til å lykkes med Hortensia

Jeg elsker Hortensia! Drømmer om en hage som denne, som eies av Tone som står bak instagramprofilen @tonekjosaas. Er den ikke vakker?

Og den utsikten i tillegg!

Om det er noen som er god på Hortensia, må det være henne. Jeg spurte henne derfor om hun hadde lyst til å dele hennes beste tips, og det ville hun svært gjerne.

Tones 10 beste tips til å lykkes med Hortensia

  1. For å lykkes med Hortensia bør du bo i sone H 1-4. (Klikk her for å se hvilken sone du bor i.)
  2. De Hortensiaene som en kjøper i hagesenter eller butikk, er ofte drevet hurtig frem for å komme fort i blomst, når du planter disse ut i hagen må du derfor ha litt tålmodighet, og ikke forvente blomster de første årene. Så ikke gi opp selv om de ser litt stusselig ut i starten. Spør gjerne etter Hortensiaer som egner seg til å plantes ut i hagen.
  3. De bør plantes på en litt skjermet plass for vind.
  4. Hortensia må aldri tørke ut. Gi dem derfor gjerne litt ekstra vann i tørre perioder.
  5. Gjødsle hortensia med surjordsgjødsel en gang om våren, ellers ikke.
  6. Beskjær hortensia om våren når de første bladene begynner å komme. Da klipper du av det som er rett over det øverste bladparret.
  7. Ca hvert 5. år klipper jeg ca halvparten av greinene av helt ned til bunnen. Da kommer det nye friske skudd fra bunnen av.
  8. Beskytt de nye skuddene mot snegler – de elsker dessverre å spise de.
  9. Hvis du vil ha lilla Hortensia så kjøp de blå og gi de litt kalk.
  10. Pakk buskene inn i strie om vinteren om buskene står på en vindfull plass!

Hvis jeg skal anbefale en hortensia for ‘nybegynnere’ er det kanskje ‘Endless summer’ Den kommer raskt i blomst, og blomstrer dessuten på årskuddene motsetning til ‘vanlig’ hortensia, som blomstrer på fjorårsskuddet. Da risikerer en ingenting i forhold til beskjæring!

Tusen takk til Tone for mange gode tips! Får lyst til å fylle hagen min med Hortensia. Følg henne gjerne på Instagram her.

Hvis du ønsker hvit Hortensia er det mange som anbefaler typen Vierhortensia Annabelle.

Her ser du litt flere bilder fra den vakre hagen hennes:

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den med rabatt.