Super enkle og kjempegode julekaker

7 slag_25

Det blir ikke mye enklere enn dette. Likevel er det ofte disse kakene som forsvinner først fra kakefatet. De er også fine å la barn holde på med, for de er tykke og fine og enkle å få til.

Oreo-hjerter
250 g sukker
225 g romtemperert smør
2 teskjeer vaniljesukker eller frø fra 1 vaniljestang
1 egg
1 1/2 teskje bakepulver
450 g hvetemel
1 pakke Oreokjeks (bruk hele kjeksen med krem i midten)

Sett stekeovnen på 175 grader.

Ha smøret i en røremaskin og rør det mykt. (Hvis du har glemt å ta det ut av kjøleskapet i god tid (noe jeg alltid glemmer) kan du ha det i mikrobølgeovnen på full effekt 10 sekunder om gangen. Det holder vanligvis med 2-3 ganger. Pass på at smøret ikke smelter, hvis det gjør det, skjærer du det som har smeltet fra).

Tilsett vaniljesukker eller frø fra en vaniljestang og sukkeret, og rør det godt sammen. Rør inn eggene. Bland mel og bakepulver i en egen bolle og rør det sammen med resten. Du kan røre hele deigen ferdig i røremaskinen. Hvis det begynner å bli tungt for maskinen tar du deigen ut på kjøkkenbenken og rører den sammen for hånd. Tilsett evt litt mer mel eller litt vann til du får ønsket konsistens på deigen.

Denne deigen trenger du ikke la stå kaldt før du bruker den. Men den kan fint oppbevares i kjøleskapet i flere dager. Hvis den er kald og hard når du tar den ut av kjøleskapet, lar du den ligge litt på kjøkkenbenken før den skal brukes, da blir den enklere å rulle ut.

Skjær oreokjeksene i mindre biter med en stor kniv. Ikke knus dem helt for da får du bare grå kaker. Bland kjeksene i den ferdige deigen, prøv deg frem til du får ønsket mengde.

Rull ut deigen ganske tykt, ca 1 cm. Stikk ut hjerter eller andre former og legg kakene på et brett med bakepapir. Jeg brukte små hjerteformer på ca 3 cm.

Stekes midt i ovnen på 175 grader i ca 10 minutter eller til de er gylne.

Oppbevares i kakeboks. Holdbar i flere uker.

7 slag_247 slag_26

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Dette må være den perfekte kaken til juleselskapet

Julekake

Her får du oppskriften på en av favorittkakene mine, som passer perfekt til små og store juleselskaper!

Granateplefrøene ligner på små juveler, og gir kaken en herlig touch av juleglam. Den er i tillegg svært enkel å lage og den kan gjøres ferdig flere timer før servering. Og smaken… helt nydelig!

Hvit sjokolademoussekake med granatepler

Mandelbunn
200 g mandler
200 g sukker
2 egg

Sjokolademousse
200 g hvit sjokolade
4 dl kremfløte*
3 eggeplommer
1 spiseskje fintrevet appelsinskall

Pynt
1-2 granatepler

Sett ovnen på 175 grader.

Visp egg og sukker til eggedosis. Mal eller finhakk mandlene. Ha dem i eggedosisen og bland forsiktig med en slikkepott. Ha røren i en smurt form med løs bunn (ca 23 cm).

Tips: Ha bakepapir i bunnen av formen (la noen cm stikke ut på hver side), da er det enklere å flytte bunnen over på et serveringsfat uten at den går i stykker.

Stekes midt i ovnen ved 175 grader i ca 30 minutter. Sett formen til avkjøling.

Smelt sjokoladen i mikrobølgeovn eller i vannbad. Ha 1 dl kremfløte og 3 eggeplommer i en liten kasserolle. Varm opp under omrøring til blandingen tykner. Avkjøl litt og ha i den smeltede sjokoladen.

Ta bunnen forsiktig av formen og sett mandelbunnen med formen rundt på et serveringsfat.

Pisk resten av kremfløten til krem. Vend forsiktig inn sjokoladeblandingen med en slikkepott. Hell blandingen i formen med mandelbunnen. Sett kaken i kjøleskapet. Den bør stå minimum 1 time i kjøleskapet før servering.

Tips: Kaken kan også serveres som iskake. Sett den da i fryseren i minimum 3 timer. La den stå i kjøleskapet ca. 1/2 time før servering for å få en god konsistens.

Rett før servering pyntes kaken med granateplefrø. Brekk granateplene forsiktig fra hverandre, da holder frøene seg hele. Legg dem gjerne noen minutter på et tørkepapir slik at det ikke kommer saft på kaken.

*Info til mine danske læsere: Kremfløte er piskefløde.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

10 enkle tips til å lage et flott pepperkakehus

Her er pepperkakehuset vi begynte på i forfjor. Det overlevde det første året. Nå er jeg spent på å se om det har klart enda et år. Har ikke turt å ta det frem enda.

Vi får se hva vi finner på i år.

Vi holdt på i 7 timer, da vi laget dette huset.

Men vi hadde det kjempehyggelig mens vi bakte og holdt på. Vi hadde ikke den store planen, vi bare begynte et sted og bygget videre derfra. Underveis kom vi på at det kunne være gøy med lys i huset, vi fant derfor frem et par LED-lyseslynger på batteri og limte dem inn i huset.

Her ser du bilde av huset vi fikk laget i fjor.

Klikk her, for å se et annet hus vi har laget.

Her får du mine beste tips til å lykkes med pepperkakehuset. 🙂

Vi brukte gelatinplater som vindus»glass».

Og en bil, et par trær og en pose kunstig snø ble pynt rundt huset.  (De hadde jeg egentlig helt andre planer med, men er det så farlig?)

Prikken over i-en ble istapper og mønster på taket. Det er nesten umulig å få til med vanlig glasur laget av melis og vann, men hvis du bruker denne glasuren går det som en drøm. Den blir helt hvit og er veldig enkel å jobbe med. (Celina har laget alt av mønster).

Royal Icing – Super god og helt hvit Melisglasur
500 g melis
1 eggehvite
Et par dråper sitronsaft
Evt. litt vann

Ha eggehviten i en skål, tilsett melis og rør sammen til du får en jevn masse. Tilsett melis til du får en så stiv blanding som mulig. Tilsett eventuelt litt ekstra vann for å samle glasuren, hvis det trengs.

Ha glasuren i en sprøytepose. Klipp et lite hull, da er det bare å pynte i vei. 🙂

Tips: Bruk limpistol til å sette sammen huset i stedet for brennende varmt sukker. Dette er noe av det smarteste vi har gjort. Det var mye enklere og man slipper å styre med smeltet sukker (som heller ikke er veldig enkelt å holde varmt i 7 timer).

Her får du mine 10 beste tips til å lage et flott pepperkakehus:

1. Finn en god beliggenhet

Start med å finne ut hvor pepperkakehuset skal stå, slik at dere får mest mulig glede av det. Hvis du har planer om å bygge et stort hus kan det være ekstra praktisk å velge et sted det ikke står i veien.

2. Ferdighus eller bygge selv?

90 % velger ferdighus, da er det mindre valg å ta stilling til og du kan konsentrere deg om pynting og detaljer. Vær oppmerksom på at risikoen for byggetekniske problemstillinger vil øke om du velger å bygge selv, men samtidig står du friere og kan få det akkurat slik du ønsker.

3. Tomta er det viktigste

Det hjelper ikke at du har et fint hus, hvis ikke tomta er bra. Et stort brett eller en bilderamme kan fungere fint som et stødig underlag for pepperkakehuset. Legg gjerne ut et hvitt stykke stoff for å få en snødekt hage.

4. Hvem skal bygge huset?

Hvis mindre barn skal være med å bygge, kan det være en fordel å velge et mindre krevende hus, da blir det gøy og overkommelig for alle. Hvis det er voksne eller større barn som står bak,co er det bare fantasien som setter grenser.

5. Hvilken stil

Et pepperkakehus trenger ikke være stort og imponerende for å være fint. Det er mye sjarm i små skeive hus. La deg gjerne inspirere av andres pepperkakehus og lag ditt helt eget i akkurat den stilen du ønsker.

6. Bruk limpistol

Er du også lei av å kjempe med brennende varmt smeltet sukker og synes du det er vanskelig å få det til? Bruk limpistol i stedet, da går husbyggingen som en lek. (Vær da obs på at huset ikke kan spises etterpå).

7. Bruk gelatinplater som ruter

Gelatinplater er perfekte å bruke som «glass» til vinduene.

8. Bruk skikkelig glasur

Se oppskriften over. Da får du en tykk og helt hvit glasur.

9. Lys i huset

Pepperkakehuset blir ekstra fint med innlagt strøm. Plasser en lyskjede i huset før du setter på taket, da er det enkelt å slå strømmen av og på. Bruk gjerne lyskjeder på batteri, da slipper du ledninger som er i veien.

10. Prikken over i-en

Kunstig snø, en julebil og et par trær eller lignende setter prikken over i-en.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Enkel og kjempegod oppskrift på pepperkaker

Hjemmelagde pepperkaker

Det er ingenting i veien med å bruke ferdig pepperkakedeig, like moro blir det uansett.

Men hvis du vil ha pepperkaker som ikke bare er gøy å lage, men som også smaker skikkelig godt, da kan du bruke denne oppskriften. Det tar ikke så lang tid og smaken kan ikke sammenlignes! Så mye bedre!

Dette er en stor porsjon. Halvér den gjerne hvis du ønsker en mindre.

Enkle og kjempegode

225 g smør
4,5 dl sukker
2,25 dl sirup
2,25 dl fløte
1,5 ts kardemomme
1,5 ss malt kanel
1,5 ts malt ingefær
1,5 ts malt nellik
1/2 ts malt sort pepper
1 ts bakepulver
ca 14 dl hvetemel

Melisglasur:
500 g melis
1 eggehvite
Evt. et par sitrondråper

Smelt smøret i en kasserolle og tilsett sukker, sirup og fløte. Varmes opp under omrøring til sukkeret begynner å smelte. Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle og tilsett den varme smør- og sukkerblandingen. Bland deigen godt sammen. Hvis deigen blir for løs tilsettes mer mel, hvis den blir for tørr tilsettes litt vann for å samle deigen.

La gjerne deigen stå kaldt i en halv til en times tid, da er den enklere å ha med å gjøre.

Kjevle ut deigen i ca 3 millimeters tykkelse.

Stek peperkakene ved 180 grader i 8 – 10 minutter. Følg godt med slik at de ikke blir brent.

Pynt med melisglasur.

Oppskrift på pepperkaker

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

8 gode tips til å dekke et stemningsfylt julebord

Det er utrolig hyggelig å dekke bord, og særlig til jul. Her ser du bordet vi hadde på julaften i fjor.

Jeg er ikke så opptatt av at det skal være fint og flott, men det skal være stemningsfylt. I dag deler jeg derfor mine beste tips til å dekke et stemningsfylt julebord.

Start med å bli inspirert

Når jeg skal dekke bord starter jeg alltid med å finne inspirasjon. Pinterest er min favoritt, men jeg finner også masse inspirasjon på Instagram og hos andre bloggere. Det synes jeg er halve moroa. Da kan jeg drømme meg litt bort i fine julebord.

Velg en fargeskala

Når man først har en fargeskala og holder seg til den, blir det nesten alltid bra. Da kan man blande og mikse og det blir fortsatt fint. Hvis du går etter en klassisk julestemning er det ikke mye som slår rød, gull og grønn. Det mest harmoniske resultatet får du ved å velge en fargeskala som passer til pynten i resten av huset.

Velg en fin duk

Jeg elsker å bruke utradisjonelle ting som duk. Indiske vintage sarier er min favoritt. Man får dem på eBay for et par hundrelapper i alle farger man måtte ønske seg. Men man kan også bruke et pledd, et stykke stoff eller lignende. En tradisjonell linduk blir sjelden feil. Her har jeg brukt en gammel duk jeg fant i en liten bruktbutikk i Frankrike. Lagt over en rød indisk sari ble det en litt annerledes og fin juleduk. Lin-, eller stoff-servietter setter prikken over i-en. Jeg hadde et gammelt saribånd liggende som fikk bli serviettholdere.

Bruk naturen

Naturmaterialer skaper stemning. Bruk derfor gjerne noe fra naturen når du dekker bord. Her har jeg brukt tradisjonelle granbar på hele bordet og kongler sprayet med gull. Vi har en granhekk, det er derfor bare å gå ut og hente. Men gran er heldigvis veldig enkelt å få tak i, særlig rundt juletider. (Det er alltid noen som lurer på hvor vi setter maten. Den har vi på et bord ved siden av.)

Bruk lys – masse lys

Det er ikke mye annet som er bedre på å skape stemning enn tente lys. (ja, da pass på brannsikkerheten, ikke gå fra tente lys). Bruk lys, og bruk mange av dem. Her har jeg brukt små lys som er festet i skinnreimer som er limt. Det gir mange små lyspunkter. Jeg har kombinert dem med lyslenker med ledlys. (Jeg har gjemt batteriene under granbarene.

Pynt med noe som gir julestemning

Her har jeg brukt juletrær i gull, det gjør bordet julete og hyggelig.

Finn frem finserviset

På julaften er det på tide å finne frem det fineste porselenet du har. Dekk gjerne også med dekketallerkener, da blir det ekstra festlig. Flere glass er også med på å skape stemning.

Tenk helhet
Det er ikke bare selve bordet som er med på å skape stemning. Omgivelsene er også viktige. Ta derfor et skritt tilbake og tenk over hvordan du kan få med omgivelsene. Hvis du har peis er det hyggelig å fyre i peisen, hvis ikke kan flere kubbelys satt sammen gi samme effekt. Kransen på peisen har fått bånd i samme farge som borddekkingen.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

6 favoritter akkurat nå

Annonse i samarbeid med Ellos

Det er straks første søndag i advent, og for mange, inkludert meg selv, er det på tide å finne frem julepynten og gjøre det julefint hjemme.

Ellos har denne uken, (fra 25.11. – 02.12) Black Week, der de har en masse Black Week Deals med skikkelig gode tilbud. I tillegg får du 5 % ekstra rabatt på tilbudene om du bruker koden: 405451 når du bestiller.

De har mange spennende nyheter i disse kategoriene:

Her er noen av favorittene mine:

Fra venstre: Putetrekk Happy Holiday TwillPledd Holiday Mohair og Putetrekk Happy Holiday Wool.

Lammeskinn ShannanDekorring Ella og Flossteppe Paris Round

Klikk HER for å se mange flere spennende produkter.

Foto: Ellos/Lexington.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Saftig sjokoladekake med salt karamell-fyll og konfekt

Denne kaken! Wow sier jeg bare. Super saftig sjokoladekake lagt sammen med fløyelsmyk saltkaramellfyll og toppet med konfekt. Ja, takk! Denne vil gjestene dine garantert like.

Jeg var så heldig å ha bakedate med selveste Terje Skaar, konditor og nordisk mester, best kjent som Nettbakeren. Han er ikke bare fantastisk god til å bake, han er også en av de fineste personene jeg kjenner.

Terje og jeg koste oss med å lage denne deilige kaken.

Her får du oppskriften: (Denne oppskriften er til en kake som er 15 cm i diameter, som på bildet) Om du ønsker en stor kake som er for eksempel 24 cm i diameter, kan du doble oppskriften.) Det er en mektig kake.

Saftig sjokoladekake med salt karamell-fyll og konfekt
(6-8 personer)

Sjokoladekake

175 g hvetemel (3 dl)
160 g sukker (2 dl)
160 g muscovadosukker (2,5 dl) fåes i de fleste større dagligvarebutikker. Kan erstattes av brunt sukker
70 g bakekakao (1,75 dl)*
1 teskje natron
1 teskje bakepulver
3/4 teskje salt
Frø av 1 vaniljestang (kan erstattes av 1 1/2 teskje vaniljesukker)
2 egg
2 dl ferdiglaget kaffe (bruk gjerne frysetørket kaffe som Nescafé eller lignende) Du vil ikke smake kaffesmaken den fremhever bare sjokoladesmaken og gjør kaken super saftig.
2 dl kefir* eller Creme Fraiche
1 dl nøytral olje eller 100 g smeltet smør

Salt karamell fyll
225 g romtemperert smør
200 g god karamellsaus
1 teskje vaniljesukker eller vaniljeekstrakt
1/4 teskje strøket Maldonsalt (Smak til)
125 – 175 g melis (sikt gjerne på forhånd for å unngå klumper)

Pynt og fyll
1 pakke konfekt

Sett stekeovnen på 175 grader vanlig over- og undervarme eller 160 grader varmluft.

Smør to former på ca 15 cm i diameter. Ha bakepapir i bunnen. Du kan også bruke to former som er 24 cm i diameter, du vil da få en lavere kake og to lag.)

Bland sammen alle de tørre ingrediensene. Ha i resten av ingrediensene og pisk deigen sammen på lav hastighet i ca to minutter. Du kan enten bruke en kjøkkenmaskin eller en elpisker. Du kan også piske den sammen for hånd.

Vær oppmerksom på at deigen er veldig tynn. Det er slik den skal være.

Fordel deigen i de to formene.

Stekes midt i ovnen på 175 grader vanlig over- og undervarme eller 160 grader varmluft. (Bruk varmluft hvis formene står i to ulike høyder. Stekes 15 – 20 minutter eller til det ikke lenger fester seg deig til en kakepinne eller gaffel.

Avkjøl kaken i formen med en tallerken over for å holde på fuktigheten. De kan stå på benken natten over, eller oppbevares i kjøleskap.

Lag saltkaramellfyllet.

Pisk smøret mykt på høy hastighet i 5 minutter, til det blir lyst og fluffy. Skrap ned sidene et par ganger underveis.

Tilsett karamellsausen vaniljesukker og salt (start med 1/4 strøket teskje) du kan alltid tilsette mer.

Ha i melis ca 100 g om gangen. Skrap ned sidene underveis. Når alt er tilsatt pisk i 2-3 minutter ved høy hastighet til du får en super fluffy frosting.

Del bunnene i to. Legg første bunn på kakefatet, ha fyll på, ha eventuelt litt konfekt i mindre biter mellom hver bunn. Fortsett til du har brukt alle bunnene.

Pynt med konfekt.

Kaken kan gjøres klar flere timer før servering. Den er like god dagen etter.

Eventuelle rester av kaken kan fryses.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao som bruges til bagning, altså ikke Oboy eller lignende. Kefir er som ymer. Kremfløte er piskefløde og melis er flormelis. 🙂

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Ny stor konkurranse – Vinn fire vakre krystallglass fra Hadeland Glassverk

Annonse
Da er vinnerne trukket.
Vinnerne ble:
Rita Jensen og Janne Marit Johannessen
Gratulerer så mye!
Tusen takk til alle som var med i konkurransen 🙂
—–
I dag har vi gleden av å kunne gi bort to helt fantastiske premier!
Det er noe helt spesielt med ting som er laget for hånd. Hadeland Glassverk har laget vakre munnblåste glass i mer enn 250 år og gjør det fortsatt den dag i dag. Krystallglassene, munnblåses og håndslipes i Glasshytta på Jevnaker og hele 13 personer er involvert i produksjonen.

Jeg er stolt av å kunne fortelle at Hadeland Glassverk er en av sponsorene til Gullfjæren Interiør Awards. I den anledning får du og en venn mulighet til å vinne 4 champagne- eller rødvinsglass i krystall til en verdi av kr 1996,- til dere hver. Samlet verdi på premien er kr 3992,-.

Konkurransereglene er veldig enkle, alt du trenger å gjøre er:

  1. Lik Hadeland Glassverk på Facebook. Klikk HER!
  2. Skriv JA i kommentarfeltet her på bloggen, eller på Facebook, klikk HER.

Skriv også gjerne navnet på en venn du har lyst til å vinne sammen med. Vinner du vinner dere begge.

Vinnerne trekkes 5. desember.

Konkurransen arrangeres i samarbeid med Marianne Haga Kinder og Inspirasjonsguiden.

For større vinnersjanser kan du også  delta i konkurransen her:

Instagram: @inspirasjonsguidennorge @franciskasvakreverden @gullfjaeren

Facebook: inspirasjonsguiden, Franciskas Vakre Verden, Gullfjaeren.

Hadeland glassverk har et stort utvalg av flotte og tradisjonsrike glassprodukter fra drikkeglass til vaser, kunstglass, figurer og mye mer.

Hadeland Glassverk har lange tradisjoner med å produsere lamper, blant annet til hoteller, rådhus og Storting. De har også levert den enorme lysekronen i Den Norske Opera i Oslo.

Nå kan du også bestille din egen personlige lampe. Krystallkule er en luksuriøs lampe som passer i de fleste hjem. Lampen er designet av designsjef ved Hadeland Glassverk, Maud Gj. Bugge, og er munnblåst og håndslipt etter over 250 år gamle teknikker i Glasshytta på Jevnaker.  Når du bestiller lampe hos dem, kan du selv være med i Glasshytta og se din egen lampe blåses! Se mer her.

Hadeland Glassverk ligger på Jevnaker, i naturskjønne omgivelser ved den sydlige enden av Randsfjorden. Glassverket ble grunnlagt i 1762 og er Norges eldste industribedrift med kontinuerlig drift. Produksjonen av glass ved Hadeland Glassverk skjer fortsatt etter de samme metodene som for over 250 år siden. Se glass bli til, og prøv deg som glassblåser selv.
Hele området rundt Glassverket er som en koselig liten landsby med mange unike butikker, gallerier og spisesteder. 

Foto: Hadeland Glassverk @baremalin

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Kjempegod og super enkel konfekt til jul

kjempegod-julekonfekt

Dette må være noe av det enkleste, men samtidig noe av det beste man kan lage når det gjelder julekonfekt!

En skikkelig klassiker, laget av sjokolade, karamell og salte nøtter.  En av mine absolutte favoritter!

Karamellsjokolade med salte nøtter

200 g lys kokesjokolade
50 g fløtekarameller, for eksempel smørbukk
100 g salte nøtter, for eksempel peanøtter og/eller cashewnøtter

Skjær fløtekaramellene i mindre biter. Bland dem sammen med nøttene og hell blandingen ut på et brett med bakepapir.

Smelt sjokoladen og hell over karamell- og nøtteblandingen.

La sjokoladen stivne og skjær i mindre biter.

P.S. Du kan også ha i mini marshmallows, eller biter av marshmallows da får du den amerikanske klassikeren Rocky Road.

Inspirasjon jul_143Inspirasjon jul_142Inspirasjon jul_144

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Verdens beste hvitløksbrød med ostebomber

Halleluja! Dette er virkelig Verdens beste hvitløksbrød! Stappet med en lekker blanding av Mozzarella, Parmesan, hvitløk og urter er dette litt av et festbrød. Du trenger ikke annet enn en god suppe eller salat, da har du et skikkelig festmåltid.

Her får du oppskriften:

Verdens beste hvitløksbrød med ostebomber

75 g smør
5 dl melk
1 pakke (50 g) fersk gjær eller 1 pakke tørrgjær (12 g)
1 teskje (strøken) salt
1 teskje honning eller 2 teskjeer sukker
1 egg
1000 g eller ca 16 dl hvetemel

Fyll
100 g smeltet smør
2-3 fedd presset hvitløk
En håndfull hakket persille eller 2-3 teskjeer tørket provence krydder
400 g Mozzarella ost
50 g revet Parmesan ost

1 egg til pensling
Sesamfrø og eventuelt litt revet parmesan til pynt

Finn frem en paiform eller lignende som er ca 28 cm i diameter.

Smelt smøret, tilsett melken og varm opp til det blir håndvarmt.

Ha smuldret gjær eller tørrgjær i en stor skål sammen med salt og honning eller sukker.

Ha den varme melkeblandingen i skålen og rør til gjæren har løst seg opp.

Tilsett et egg og mel og elt deigen godt sammen. Bruk så mye mel at du får en fast og fin deig.

Heves i 40 minutter under lokk, eller med plastfilm over. Sett gjerne skålen et lunt sted.

Lag fyllet.

Skjær Mozzarellaen i mindre biter. Smelt smøret og bland dert med presset hvitløk, Parmesan, persille eller tørket Provence krydder. Smør paiformen med litt av blandingen.

Rør resten av blandingen sammen med Mozzarellabitene.

Når deigen er ferdig hevet, deler du den i to og kjevler den ut til to avlange stykker.

Skjær 8 eller 10 firkanter med en pizzaskjærer eller en kniv.

Legg på fyll.

Brett sammen rundt fyllet og trill til en bolle.

Legg ostebombene i den smurte paiformen.

Du trenger ikke etterheve ostebombene. Bare pensle dem med egg og ha på litt sesamfrø og revet parmesan og sett formen rett i varm ovn etter du har lagt alle ostebombene på plass i formen.

Hvis du får et par ostebomber til overs, er det bare å sette dem på en egen bakeplate med bakepapir, de skal stekes litt kortere tid enn resten.

Stekes ved 200 grader i 20 – 25 minuttter til det er gyllent og høres hult ut når man banker på det.

Serveres varmt rett fra ovnen.

Det egner seg godt til å fryse og kan lages opp til 2 uker i forveien. Da fryser du det ned når det er stekt, tiner det og varmer det i ovnen i 10-15 minutter ved 150 grader før det skal serveres.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.