Black Magic Cake – Sjokoladekaken som alltid blir en suksess

Black Magic Cake er virkelig en av de aller saftigste og beste sjokoladekakene jeg noen gang har smakt.

Sjokoladekaken er så saftig at den smelter i munnen, og sammen med fløyelsmyk sjokolademousse, toppet med masse godt, er dette en kake som virkelig imponerer.

Jeg har to» hemmelige» ingredienser som jeg mener gjør en stor forskjell. De er muscovadosukker (eller brunt sukker) og frø fra vaniljestang.

Muscovadosukkeret eller brunt sukker gir kaken en myk og runn smak. Frø fra vaniljestang gir en dyp og ekstra god vaniljesmak. Til en festkake som denne mener jeg det er vel verdt å ta med disse to ekstra ingrediensene.

Her får du oppskriften:

Black Magic Cake

175 g hvetemel (3 dl)
160 g sukker (2 dl)
160 g muscovadosukker (2,5 dl) fåes i de fleste større dagligvarebutikker. Kan erstattes av brunt sukker
70 g bakekakao (1,75 dl)*
1 teskje natron
1 teskje bakepulver
3/4 teskje salt
Frø av 1 vaniljestang (kan erstattes av 1 1/2 teskje vaniljesukker)
2 egg
2 dl ferdiglaget kaffe (bruk gjerne frysetørket kaffe som Nescafé eller lignende) Du vil ikke smake kaffesmaken den fremhever bare sjokoladesmaken og gjør kaken super saftig.
2 dl kefir* eller Creme Fraiche
1 dl nøytral olje eller 100 g smeltet smør

Sjokolademoussekrem
4 dl kremfløte*
1,5 dl sukker
30 g bakekakao
Frø fra 1/2 vaniljestang eller 1 teskje vaniljesukker

Pynt
1 pakke Tofféfee
1 pakke Smash
Sjokoladekuler eller lignende

Sett stekeovnen på 175 grader vanlig over- og undervarme eller 160 grader varmluft.

Smør to former på ca 24 cm i diameter. Ha bakepapir i bunnen. Du kan også ha deigen i en liten langpanne på ca 40 x 20 cm hvis du ønsker en firkantet kake.

Bland sammen alle de tørre ingrediensene. Ha i resten av ingrediensene og pisk deigen sammen på lav hastighet i ca to minutter. Du kan enten bruke en kjøkkenmaskin eller en elpisker. Du kan også piske den sammen for hånd.

Vær oppmerksom på at deigen er veldig tynn. Det er slik den skal være.

Fordel deigen i de to formene.

Stekes midt i ovnen på 175 grader vanlig over- og undervarme eller 160 grader varmluft. (Bruk varmluft hvis formene står i to ulike høyder. Stekes 15 – 20 minutter eller til det ikke lenger fester seg deig til en kakepinne eller gaffel.

Avkjøl kaken i formen med en tallerken over for å holde på fuktigheten. De kan stå på benken natten over, eller oppbevares i kjøleskap.

Lag sjokolademousse-kremen.

Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og pisk til du får konsistens som sjokolademousse.

Når kaken er helt avkjølt legger du den sammen med kremen.

Pynt med sjokolade.

Kaken kan gjøres klar flere timer før servering. Den er like god dagen etter.

Kan også fryses.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao som bruges til bagning, altså ikke Oboy eller lignende. Kefir er som ymer. Kremfløte er piskefløde. Det kan være lidt svært at finde Smash i Danmark, men man kan bruge hvad man vil af chokolade til pynt. Hvis du vil have fat i Smash i Danmark, kan de bestilles HER. 🙂

Jeg har også en sommerversjon av denne kaken med friske bær. Den finner du HER.

Foto: Franciska Munck-Johansen og Vegar Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Snowball Cookies

Har du prøvd Snowball Cookies? De er deilige smelter i munnen-julekaker som ser ut som små snøballer. De var veldig enkle å lage og forsvant raskere enn noen andre julekaker jeg har bakt!

De er også kjent som Meksikanske bryllupskaker eller Russiske tekaker.

Her får du oppskriften (den gir ca to brett med cookies):

Snowball Cookies
225 g smør
75 g melis*
1/2 teskje salt strøken
1 1/2 teskje vaniljeekstrakt eller 2 teskjeer vaniljesukker
315 g mel
130 g finthakkede pekannøtter (kan erstattes av valnøtter, cashewnøtter eller lignende)
+ 150 g melis til å rulle dem i

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft. Finn frem to bakebrett og ha på bakepapir.

Kjør smør og  75 g melis lyst og luftig i en kjøkkenmaskin. Ha i resten av ingrediensene, (utenom de 150 g melis til å rulle dem i). Bruk gjerne en kjøkkenmaskin eller bland dem sammen for hånd.

Den skal se ca slik ut:

Sett gjerne deigen kaldt et kvarters tid, da er det enklere å rulle dem til kuler og de flyter mindre ut på bakeplaten.

Jeg baker alltid en prøvekake først. Hvis den flyter ut kan du ha i mer mel eller sette deigen kaldt litt til.

Trill kuler som er ca 2,5 cm i diameter. Sett dem på bakebrett med litt avstand. De holder formen ganske bra, du trenger derfor ikke ha så stor avstand.

Stekes midt i ovnen på 175 grader varmluft i 10 – 12 minutter eller til de så vidt begynner å få farge. De bør ikke stekes for lenge. Heller for lite enn for mye.

Med en gang du tar dem ut av ovnen triller du dem i melis. Bruk en gaffel, da er det enklest.

Hvis du vil ha dem enda hvitere kan du trille dem en gang til etter de er avkjølt.

Oppbevares i kakeboks eller lignende ved romtemperatur. Både deigen og de ferdige kakene kan fryses.

*Tips til mine danske læsere: Melis er flormelis.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Verdens beste hvitløksbrød med ostebomber

Halleluja! Dette er virkelig Verdens beste hvitløksbrød! Stappet med en lekker blanding av Mozzarella, Parmesan, hvitløk og urter er dette litt av et festbrød. Du trenger ikke annet enn en god suppe eller salat, da har du et skikkelig festmåltid.

Her får du oppskriften:

Verdens beste hvitløksbrød med ostebomber

75 g smør
5 dl melk
1 pakke (50 g) fersk gjær eller 1 pakke tørrgjær (12 g)
1 teskje (strøken) salt
1 teskje honning eller 2 teskjeer sukker
1 egg
1000 g eller ca 16 dl hvetemel

Fyll
100 g smeltet smør
2-3 fedd presset hvitløk
En håndfull hakket persille eller 2-3 teskjeer tørket provence krydder
400 g Mozzarella ost
50 g revet Parmesan ost

1 egg til pensling
Sesamfrø og eventuelt litt revet parmesan til pynt

Finn frem en paiform eller lignende som er ca 28 cm i diameter.

Smelt smøret, tilsett melken og varm opp til det blir håndvarmt.

Ha smuldret gjær eller tørrgjær i en stor skål sammen med salt og honning eller sukker.

Ha den varme melkeblandingen i skålen og rør til gjæren har løst seg opp.

Tilsett et egg og mel og elt deigen godt sammen. Bruk så mye mel at du får en fast og fin deig.

Heves i 40 minutter under lokk, eller med plastfilm over. Sett gjerne skålen et lunt sted.

Lag fyllet.

Skjær Mozzarellaen i mindre biter. Smelt smøret og bland dert med presset hvitløk, Parmesan, persille eller tørket Provence krydder. Smør paiformen med litt av blandingen.

Rør resten av blandingen sammen med Mozzarellabitene.

Når deigen er ferdig hevet, deler du den i to og kjevler den ut til to avlange stykker.

Skjær 8 eller 10 firkanter med en pizzaskjærer eller en kniv.

Legg på fyll.

Brett sammen rundt fyllet og trill til en bolle.

Legg ostebombene i den smurte paiformen.

Du trenger ikke etterheve ostebombene. Bare pensle dem med egg og ha på litt sesamfrø og revet parmesan og sett formen rett i varm ovn etter du har lagt alle ostebombene på plass i formen.

Hvis du får et par ostebomber til overs, er det bare å sette dem på en egen bakeplate med bakepapir, de skal stekes litt kortere tid enn resten.

Stekes ved 200 grader i 20 – 25 minuttter til det er gyllent og høres hult ut når man banker på det.

Serveres varmt rett fra ovnen.

Det egner seg godt til å fryse og kan lages opp til 2 uker i forveien. Da fryser du det ned når det er stekt, tiner det og varmer det i ovnen i 10-15 minutter ved 150 grader før det skal serveres.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Verdens beste Daim iskake – Svigermors oppskrift

Er du glad i Daim-iskake? Det er virkelig noe av det aller beste jeg vet.

Svigermoren min lager Verdens beste Daim-iskake! Og jeg har fått lov til å dele den «hemmelige» oppskriften hennes (helt tilbake fra 80-tallet)!

Her får dere den, rett fra kjøkkenskuffen til svigermor.

Jeg har skrevet den opp litt mer detaljert, slik at den skal være så enkel som mulig å skjønne.

Hvis du ønsker den glutenfri er det bare å unngå å ha i hvetemel. 🙂

Dette er en skikkelig klassiker, som er perfekt når man får gjester, siden alt kan gjøres ferdig i god tid i forveien. Og hvem liker vel ikke Daim-iskake?

Svigermors Daim-iskake
6-8 personer

Bunn
6 eggehviter
150 g sukker
150 g finmalte mandler eller hasselnøtter
2 spiseskjeer hvetemel
1/2 teskje bakepulver

Is
6 eggeplommer
100 g sukker
5 dl kremfløte*
1 teskje vaniljesukker
1/2 – 1 spiseskje pulverkaffe, Nescafé eller lignende
1-3 pakker doble Daim sjokolader (alt etter hvor mye Daim du liker i kaken)

Sett ovnen på 180 grader.

Smør en form på 22-24 cm i diameter.

Del eggene og gjem eggeplommene til isen.

Pisk eggehvitene halvstive på middels hastighet. Tilsett sukkeret litt om gangen og øk hastigheten. Piskes stivt.

Bland sammen malte mandler (eller hasselnøtter), mel og bakepulver i en skål.

Dryss melblandingen over de stivpiskede eggehvitene, og bland dem forsiktig sammen.

Ha alt i den smurte formen. Stekes midt i ovnen i ca 20 minutter, eller til bunnen er gyllen og gjennomstekt.

Avkjøl kaken i formen. Ta den avkjølte bunnen ut av formen, og legg den på et glassfat eller lignende.

Sett kakeformringen på igjen, og fest den rundt bunnen, slik at det blir plass til isen ovenpå kaken.

Hakk Daim sjokoladen. Ta litt fra til pynt

Lag isen ved å piske eggeplommer og sukker til eggedosis. Det tar ca 5 minutter på full styrke.

Pisk fløten til krem sammen med vaniljesukker og pulverkaffe (ikke lag kaffe av det, bare bland pulverkaffen rett i) og bland sammen med eggedosis. Ha i den hakkede Daim sjokoladen.

Ha ismassen i formen, dryss med resten av Daim sjokoladen og la den stå i fryseren i minimum 3 timer.

Ta den frem minst en halv time før servering.

*Info til mine danske læsere: Kremfløte er piskefløde. 🙂

Daim iskake_4Daim iskake_5

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Oppskrift på gode gammeldags pepperkaker

Det er ingenting i veien med å bruke ferdig pepperkakedeig, like moro blir det uansett.
Men hvis du vil ha pepperkaker som ikke bare er gøy å lage, men som også smaker skikkelig godt, da kan du bruke denne oppskriften. Det tar ikke så lang tid og smaker mye bedre enn ferdig pepperkakedeig.

Du får ca 3 brett med pepperkaker.

Gode gammeldags pepperkaker
225 g smør
4,5 dl sukker
2,25 dl sirup
2,25 dl fløte
1,5 ts kardemomme
1,5 ss malt kanel
1,5 ts malt ingefær
1,5 ts malt nellik
1/2 ts malt sort pepper
1 ts bakepulver
ca 12 dl hvetemel

Melisglasur:
500 g melis
1 eggehvite
Evt. et par sitrondråper

Smelt smøret i en kasserolle og tilsett sukker, sirup og fløte. Varmes opp under omrøring til sukkeret begynner å smelte. Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle og tilsett den varme smør- og sukkerblandingen. Bland deigen godt sammen. Hvis deigen blir for løs tilsettes mer mel, hvis den blir for tørr tilsettes litt vann for å samle deigen.

La gjerne deigen stå kaldt i en halv til en times tid, da er den enklere å ha med å gjøre. Kjevle ut deigen i ca 5 millimeters tykkelse.

Stek peperkakene ved 180 grader i 8 – 10 minutter. Det er viktig å ikke steke dem for lenge om du ønsker litt myke pepperkaker. Prøv deg gjerne frem til du får konsistensen du ønsker. Pynt med melisglasur.

Hjemmelagde pepperkakerOppskrift på pepperkaker

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

10 enkle tips til å lage et flott pepperkakehus

Vi holdt på i 7 timer, da vi laget dette huset.

Men vi hadde det kjempehyggelig mens vi bakte og holdt på. Vi hadde ikke den store planen, vi bare begynte et sted og bygget videre derfra. Underveis kom vi på at det kunne være gøy med lys i huset, vi fant derfor frem et par LED-lyseslynger på batteri og limte dem inn i huset.

Her får du mine beste tips til å lykkes med pepperkakehuset. 🙂

Vi brukte gelatinplater som vindus»glass».

Og en bil, et par trær og en pose kunstig snø ble pynt rundt huset.  (De hadde jeg egentlig helt andre planer med, men er det så farlig?)

Prikken over i-en ble istapper og mønster på taket. Det er nesten umulig å få til med vanlig glasur laget av melis og vann, men hvis du bruker denne glasuren går det som en drøm. Den blir helt hvit og er veldig enkel å jobbe med.

Royal Icing – Super god og helt hvit Melisglasur
500 g melis
1 eggehvite
Et par dråper sitronsaft
Evt. litt vann

Ha eggehviten i en skål, tilsett melis og rør sammen til du får en jevn masse. Tilsett melis til du får en så stiv blanding som mulig. Tilsett eventuelt litt ekstra vann for å samle glasuren, hvis det trengs.

Ha glasuren i en sprøytepose. Klipp et lite hull, da er det bare å pynte i vei. 🙂

Tips: Bruk limpistol til å sette sammen huset i stedet for brennende varmt sukker. Dette er noe av det smarteste vi har gjort. Det var mye enklere og man slipper å styre med smeltet sukker (som heller ikke er veldig enkelt å holde varmt i 7 timer).

Her får du mine 10 beste tips til å lage et flott pepperkakehus:

1. Finn en god beliggenhet

Start med å finne ut hvor pepperkakehuset skal stå, slik at dere får mest mulig glede av det. Hvis du har planer om å bygge et stort hus kan det være ekstra praktisk å velge et sted det ikke står i veien.

2. Ferdighus eller bygge selv?

90 % velger ferdighus, da er det mindre valg å ta stilling til og du kan konsentrere deg om pynting og detaljer. Vær oppmerksom på at risikoen for byggetekniske problemstillinger vil øke om du velger å bygge selv, men samtidig står du friere og kan få det akkurat slik du ønsker.

3. Tomta er det viktigste

Det hjelper ikke at du har et fint hus, hvis ikke tomta er bra. Et stort brett eller en bilderamme kan fungere fint som et stødig underlag for pepperkakehuset. Legg gjerne ut et hvitt stykke stoff for å få en snødekt hage.

4. Hvem skal bygge huset?

Hvis mindre barn skal være med å bygge, kan det være en fordel å velge et mindre krevende hus, da blir det gøy og overkommelig for alle. Hvis det er voksne eller større barn som står bak,co er det bare fantasien som setter grenser.

5. Hvilken stil

Et pepperkakehus trenger ikke være stort og imponerende for å være fint. Det er mye sjarm i små skeive hus. La deg gjerne inspirere av andres pepperkakehus og lag ditt helt eget i akkurat den stilen du ønsker.

6. Bruk limpistol

Er du også lei av å kjempe med brennende varmt smeltet sukker og synes du det er vanskelig å få det til? Bruk limpistol i stedet, da går husbyggingen som en lek. (Vær da obs på at huset ikke kan spises etterpå).

7. Bruk gelatinplater som ruter

Gelatinplater er perfekte å bruke som «glass» til vinduene.

8. Bruk skikkelig glasur

Se oppskriften over. Da får du en tykk og helt hvit glasur.

9. Lys i huset

Pepperkakehuset blir ekstra fint med innlagt strøm. Plasser en lyskjede i huset før du setter på taket, da er det enkelt å slå strømmen av og på. Bruk gjerne lyskjeder på batteri, da slipper du ledninger som er i veien.

10. Prikken over i-en

Kunstig snø, en julebil og et par trær eller lignende setter prikken over i-en.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Crinkle Cookies

Lyst på å lage skikkelig gode og superenkle julekaker? Da kan jeg anbefale Crinkle Cookies.😃🎄✨

De smaker som en blanding av kransekake og makroner og så ser de skikkelig fine ut også. De er til og med naturlig glutenfrie.🤗🎄

Du får ca 3 brett med denne oppskriften. Halvparten med kakao og halvparten uten.

Her får du oppskriften:

Crinkle Cookies

700 g mandelmel
500 g melis
Revet skall av en sitron
4 egg
3 teskjeer vaniljesukker
4 teskjeer bakekakao
100 g melis til å trille kakene i

Start med å sette ovnen på 180˚C. Gjør klar tre bakebrett med bakepapir.

Bland sammen mandelmel, melis, revet sitronskall og vaniljesukker i en stor skål.

Pisk eggene lett sammen i en egen skål, og bland dem sammen med resten.

Jobb deigen raskt sammen med hendene. Det kan være forskjell på størrelsen på egg, Ha derfor ekstra melis og/eller mandelmel i deigen om den skulle bli for myk eller litt vann om den skulle bli for tørr. Den skal være så fast at du enkelt kan trille små kuler.

Ha bakekakao i halvparten av deigen.

Trill til små kaker. På størrelse med små plommer.

Trill dem i melis.

Stekes midt i ovnen i 12-15 minutter til de er gylne.

De skal være myke inni og litt sprø på utsiden.

Oppbevares i kakeboks i romtemperatur. De egner seg også godt til å fryse.😊🎄✨

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Tilslørte bondepiker kake

Har du smakt tilslørte bondepiker som kake?

Altså, jeg skjønner ikke at jeg ikke har tenkt på det før. Det er jo så utrolig godt. Deilig luftig eplekake toppet med pisket krem, eplemos og kavring strø. Mmm, såå godt!

Jeg har ikke sett det hos noen andre heller. Gøy å finne på litt nytt.

Her får du oppskriften:

Tilslørte bondepiker kake 

Eplekake
2 egg
150 g sukker
150 g mel
150 g smør (jeg bruker meierismør, gir best smak)
1 teskje bakepulver
1 teskje kardemomme
1 teskje støtt kanel
1 vaniljesukker
3 syrlige mellomstore epler

Topping
3 dl kremfløte
2 teskjeer sukker
2 dl eplemos

Kavringstrø:
2 spiseskjeer smør
8 knuste kavringer eller 2 dl brødrasp
2 spiseskjeer sukker
½ teskje malt kanel

Sett stekeovnen på 180 grader. (Gjerne varmluft, ellers over og undervarme). Ha bakepapir i bunnen av en springform som er ca 25 cm i diameter. Smør sidene og bunnen (det gjør kaken ekstra sprø og gir en god smak.).

Smelt smøret i mikrobølgeovnen eller i en kasserolle.

Pisk egg og sukker til eggedosis.

Skrell eplene og kutt de i små biter.

Bland alle de tørre ingrediensene sammen.

Ha de i eggedosisen sammen med det smeltede smøret. Ha i eplebitene. Rør forsiktig sammen.

Stekes på 180 grader midt i ovnen i 20 –  minutter til kaken er gylden og gjennomstekt. Sjekk med en bakepinne.

Hvis kaken blir litt mørk på slutten kan du ha aluminiumsfolie over.

Avkjøl kaken.

Lag kavringstrø. Ha kavringene i en kjøkkenmaskin og kjør til det blir til smuler. Smelt smøret i en stekepanne og bland kavring med sukker og kanel. Stek et par minutter til det blir gyllent. Avkjøl.

Pisk kremfløten og sukker til krem. Ha kremen over kaken og pynt med eplemos og kavring strø.

Kan fint oppbevares et par timer i kjøleskap før den skal serveres.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Hjemmebakt kanelstjerne

Kanelstjerne er jo bare så godt, og gøy å servere.

Jeg brukte favoritt oppskriften min på kanelsnurrer, som jeg fikk av en god venninne for mange år siden. Det er en av de oppskriftene som alltid blir vellykket!

Jeg brukte denne oppskriften og laget halvparten til kanelstjerne og halvparten til kanelsnurrer, men du kan også halvere den og bare lage kanelstjernen.

De du får tilovers egner seg godt til å fryse!

Kanelstjerne og kanelsnurrer

200 g smør
1 liter lettmelk
100 g gjær
2 teskje salt
3 dl sukker
1,75 kg hvetemel (eller så lite som mulig til deigen får god konsistens)

Fyll
400 g romtemperert smør
75 g sukker
3 spiseskjeer kanel
1 spiseskje vaniljesukker

1 egg til pensling

Litt melis til pynt

Elt alle ingrediensene sammen, bruk så lite mel som mulig.

Varm smøret i en kasserolle. Tilsett melken, rør til blandingen er håndvarm.

Hell melkeblandingen i en skål og tilsettt gjær, salt, sukker og mel til slutt. Elt godt til du får en god konsistens på deigen. La deigen heve under lokk et varmt sted i ca 40 minutter.

Bland sammen alle ingrediensene til fyllet. Bruk halvparten av fyllet til kanelstjernen og halvparten til kanelsnurrene.

Del deigen i to. Bruk den ene delen til kanelstjernen og den andre til kanelsnurrene.

Slik lager du kanelstjerne:

1. Del deigen i tre. Kjevle ut tre sirkler som er 5-10 mm tykke.

2. Legg første sirkel på en bakeplate med bakepapir. (Da slipper du å måtte flytte på den senere, slik jeg måtte.) Smør på halvparten av fyllet til kanelstjernen.

3. Legg på neste sirkel og smør på resten av fyllet til kanelstjernen.

4. Ha på den siste sirkelen.

5. Plassér en kakeutstikker, et lokk eller noe annet rundt som er ca 7 cm på midten. Del deigen i 16 deler med en pizzaskjærer eller en skarp kniv.

6. Ta tak i to og to ender og vri dem fra midten og utover. Gjør det to ganger og press endene sammen slik at du får en stjerneform.

La kanelstjernen etterheve i ca. 30 minutter, et varmt sted med et rent tørkehåndklé over.

Pensle med sammenpisket egg.

Stekes midt i ovnen på 200 grader varmluft i ca 20 minutter til den er gyllen og høres hul ut når man banker forsiktig på den.

Serveres varm rett fra ovnen!

Dryss gjerne over litt melis som pynt.

Den egner seg godt til å fryse. Du kan derfor gjerne lage den i god tid, opp til en uke før. Tin den først og varm den ved 100 grader i 5-10 minutter til den er lun.

Er god som den er, men kan også serveres med en god vaniljeis eller pisket krem til.

Slik lager du kanelsnurrene:

Kjevle ut deigen ca. 1 cm tykk til en rektangulær form. Smør på fyllet til kanelsnurrene.

Fold den ene langsiden inn mot midten og den andre over slik at du har brettet deigen i tre lag på langs. Del deigen i strimler på tvers, ca. 2–3 cm brede, tvinn dem rundt og knytt dem i en knute.

Du kan også rulle dem på vanlig måte og skjære skiver som blir til vanlige kanelsnurrer, hvis du synes det er enklere.

Legg kanelsnurrene over på to stekeplater dekket med bakepapir. Legg over et rent tørkehåndkle og la dem etterheve et varmt sted i ca. 30 minutter.

Pensle med egg.

Stekes midt i ovnen på 220 grader i 10–15 minutter til de er gylne og høres hule ut når man banker lett på dem.

Serveres varme rett fra ovnen!

Egner seg godt til å fryse.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

En deig – 3 kjempegode og enkle cupcakes

Med denne oppskriften får du hele 3 cupcakes ut av bare én oppskrift. Oreo-cupcakes, sjokolade-cupcakes med Snickers og blåbær-cupcakes.

Det blir ikke mye enklere!

Du kan til og med lage cupcakesene en ukes tid i forveien og fryse dem ned. Frostingen lager du samme dag de skal brukes. De holder seg i flere dager i kjøleskapet når de er ferdig pyntet.

Her får du oppskriften:

1 deig – 3 cupcakes

Du får ca 30 cupcakes totalt (eller ca 10 av hver cupcake)

Cupcakes
6 egg
300 g sukker
350 g smør
2 dl rømme eller Creme Fraiche. Du kan også bruke lettrømme eller Creme Fraiche Light
1,5 dl melk
3 teskjeer vaniljeekstrakt eller 3 teskjeer vaniljesukker
600 g mel
3 teskjeer bakepulver

Frosting
350 g mykt smør
450 g melis
3 teskjeer vaniljesukker
350 g Philadelphia kremost naturell

Til blåbær-cupcakesene
2 dl blåbær gjerne frosne

Til Oreo-cupcakesene
10 Oreokjeks

Til Sjokoladecupcakesene med Snickers
30 g bakekakao*

2 Snickers á 50 g

Sett ovnen på 175 grader varmluft. Sett frem middels store cupcakesformer på bakebrett.

Visp egg og sukker til eggedosis. Det tar ca. 5 minutter. Smelt smøret, bland det med rømme, melk og vaniljeekstrakt. Bland mel og bake-pulver godt sammen med en stor visp. Ha de tørre og de våte ingrediensene i eggedosisen på skift. Bland forsiktig sammen med en slikkepott, slik at du beholder luften i røren.

Fyll 2/3 av røren i ca 20 former. Ha blåbær i 10 av dem. (Ikke rør for mye, da kan røren bli blågrå. Bare legg dem forsiktig i og dytt dem litt ned i røren. Ha 40 g bakekakao i resten av røren og fordel den i ca 10 former.

Fyll formene ca. 3/4 fulle. (Det blir ekstra enkelt om du bruker en isskje).

Stekes midt i ovnen på 175 grader varmluft i 10–15 minutter, eller til det ikke lenger fester seg røre til en kakepinne.

Avkjøles på rist med et rent tørkehåndkle over.

Når kakene er helt avkjølte kan du begynne å lage frostingen. Det er samme frosting til alle cupcakesene.

Ta smør og kremost ut av kjøleskapet i god tid. Smøret må være helt mykt.

Rør smøret med melis og vaniljesukker i 5 minutter på full styrke. Det gjør at frostingen blir hvit og fjerner melissmaken. Bruk gjerne flatvispen/paddlevispen hvis du har en slik, ellers vanlig elektrisk visp.

Vend forsiktig inn kremost med en slikkepott, til du har en jevn og myk frosting.

Ha frostingen i en sprøytepose med stor stjernetipp. La den evt. stå noen minutter i kjøleskapet hvis den er veldig myk.

Tips: Ha sprøyteposen i en mugge og brett sidene rundt kantene, da er den enklere å fylle.

Ha frostingen i en pose med stjernetipp og lag et fint mønster på toppen av hver cupcake.

Pynt sjokoladecupcakesene med skiver av Snickers.

og Oreo-cupcaksene med kvarte og knuste Oreokjeks.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂