Frozen yoghurt snacks

Jeg har fått meg en ny favoritt snack! Frozen yoghurt med bær og mørk sjokolade! Det er bare SÅ godt og sunt i tillegg! Ja, takk!

Det er også super enkelt å lage og perfekt å gi til barna som en sunn snack.

Her får du oppskriften:

Frozen Yoghurt snacks

3 dl vanilje yoghurt
1 håndfull blåbær
1 håndfull bringebær
50 g mørk sjokolade

Ha bakepapir i en rund eller firkantet form. (Da er det enklere å få ut av formen.)

Ha yoghurten i formen. Topp med blåbær, bringebær og mørk sjokolade i mindre biter. Det blir ikke mye enklere enn det!

Sett den i fryseren til den er fryst, det tar et par timer alt etter hvor tykk den er.

Brekk i mindre biter og spis med god samvittighet.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Verdens beste eplekake – god gammeldags oppskrift

Finnes det noe bedre enn rykende fersk eplekake rett fra ovnen?

Denne kaken er en av de beste barndomsminnene mine. Mormor pleide å lage den da jeg var liten, og jeg husker enda hvor koselig det var når bakeklokken tikket, kaken sto i ovnen og kjøkkenet ble fylt av forventninger og deilig krydret duft av eplekake.

Mormor kalte den alltid for Lisse-kake. Det var fordi hun hadde fått oppskriften av svigerinnen hennes Lis.

Faster Lis var forøvrig litt av en dame. Da hun var ung jobbet hun i Sirkus som trapesartist og langt opp i 70-årene gikk hun fortsatt i spagaten når vi hadde familiesammenkomster.

Men tilbake til eplekaken.

Dette er etter min mening Verdens beste eplekake. Den har en deilig krydret smak, er saftig, myk og full av god smak.

Den kan også gjøres helt ferdig dagen før og bare varmes før servering. Den smaker helt fantastisk sammen med god vaniljeis eller pisket krem. Kan absolutt anbefales.

Oppskriften er også veldig lett å huske med like deler av det meste.

Her får du oppskriften:

Verdens beste Eplekake (Lissekake)

3 egg
300 g sukker
300 g mel
300 g smør (jeg bruker meierismør, gir best smak)
1 1/2 teskje bakepulver
1 1/2 teskje kardemomme
1 1/2 teskje støtt kanel
1 1/2 vaniljesukker
4 syrlige mellomstore epler
Ev. Mandelflak til pynt

Tilbehør: Vaniljeis eller pisket krem

Sett stekeovnen på 180 grader. (Gjerne varmluft, ellers over og undervarme).

Ha bakepapir i bunnen av en springform som er ca 25 cm i diameter. Smør sidene og bunnen (det gjør kaken ekstra sprø og gir en god smak.).

Smelt smøret i mikrobølgeovnen eller i en kasserolle.

Pisk egg og sukker til eggedosis.

Skrell eplene og kutt de i mellomstore biter. (Det ene eplet kan kuttes i skiver og legges på toppen av kaken som pynt.

Bland alle de tørre ingrediensene sammen.

Ha de i eggedosisen sammen med det smeltede smøret.

Ha i eplebitene.

Rør forsiktig sammen.

Pynt med epler i skiver og dryss på litt kanel og sukker og ev. mandelbiter.

Stekes på 180 grader midt i ovnen i 45 – 60 minutter til kaken er gylden og gjennomstekt. Sjekk med en bakepinne.

Hvis kaken blir litt mørk på slutten kan du ha aluminiumsfolie over.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Deilige gammeldags bringebærkaker

Bringebær kaker_12

Disse kakene husker jeg fra jeg var liten. De var en stor favoritt når vi var innom bakeren på hjørnet.

På dansk kalles de hindbærsnitter, på norsk har kakene mange ulike navn. Husker du dem? Hva kaller du dem?

Deilig sprø mørdeig med bringebærsyltetøy og glasur på toppen. Mmm… kjempegodt.

Dette er ikke store flotte kaker, men helt enkle, gammeldagse og kjempegode kaker, som passer perfekt når du har lyst til å servere noe som er enkelt å lage, men samtidig skikkelig godt. Man kan lage dem med den smaken man liker best. Jeg synes bringebær og jordbær er ekstra godt.

Bringebær kaker_13

Da jeg var liten var det alltid fargerik strøssel som ble brukt til pynt, men nå når jeg er voksen synes jeg det er ekstra godt med hakkede pistasjnøtter. Bruk det du liker best.

Bringebær kaker / Hindbærsnitter
8 stk

Mørdeig
300 g hvetemel
100 g melis*
200 g smør, skjært i små firkanter
2 teskje vaniljesukker
1/2 teskje bakepulver
2 eggeplommer eller 1 egg
Ev. litt kaldt vann
Ca 250 g bringebær*- eller jordbærsyltetøy (eller hva du liker best av smak)

Glasur
200 g melis
1 ts vaniljesukker
Litt vann

Pynt
Litt strø til barna
Pistasjnøtter til de voksne

Bland mel og melis i en skål. Bland smøret sammen med melet til en smuldrete deig. Bruk gjerne kjøkkenmaskin. Tilsett egg og bland deigen raskt sammen. Tilsett evt. litt vann hvis det trengs. Pakk deigen i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst en halv time. (Deigen kan gjerne lages dagen før).

Tips: Klem deigen litt flat, da er den mye enklere å kjevle etter du har tatt den ut av kjøleskapet.

Bringebær kaker_4

Tips: Rull ut deigen mellom to lag med plastfolie, da er den enklere å håndtere. 

Kjevle den til et stort rektangel, ca 5 mm tykt. Del rektangelet i to på langs.

Dra deigstykkene litt fra hverandre, og plasser dem på et bakebrett med bakepapir.

Stekes midt i ovnen i 10-12 minutter ved 190 grader.

Ta dem ut når de virker gjennomstekte. Avkjøles og legges sammen med bringebærsyltetøy i midten. Skjær pene rektangler med en skarp kniv.

Bland melis, vaniljesukker og vann til glasuren. Pynt med glasur og strøssel eller hakkede pistasjnøtter.

Bør spises i løpet av et par dager. Kan oppbevares i kakeboks og egner seg til å bli fryst.

*Info til mine danske læsere: Melis er flormelis, bringebær er hindbær.

Bringebær kaker_8Bringebær kaker_10

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den med rabatt.

 

Kjempegode rundstykker med parmesan og urter

Runnstykker 3

Disse rundstykkene er utrolig gode. Deilig smak av urter og parmesan gjør dem perfekte sammen med suppe, salat eller annen mat, men de er også kjempegode alene til frokost eller lunsj.

Oppskriften gir tre brett med rundstykker. Det er en stor oppskrift, og du kan enkelt gjøre den mindre, men jeg lager alltid hele, for det er så godt å ha litt ekstra i fryseren.

Runnstykker 2

Rundstykker med parmesan og urter

200 g smør
1 liter lettmelk
50 g gjær
2 teskje salt
2 spiseskje sukker
En stor håndfull hakkede urter, for eksempel oregano, basilikum, persille eller lignende
2 spiseskjeer provence krydder eller andre tørkede urter
150 g fintrevet parmesan ost
1,75 kg hvetemel (eller så lite som mulig til deigen får god konsistens)
Litt ekstra smør til pensling

Smelt smøret i en kasserolle. Tilsett melken, rør til blandingen er håndvarm.

Hell melkeblandingen i en bakebolle og tilsett gjær, salt, sukker og urter. Rør til gjæren er oppløst.

Tips: Du kan også tilsette et knust fedd med hvitløk hvis du vil ha hvitløksmak.

Ha i mel og elt godt til du får en god konsistens på deigen. Tilsett det meste av den revne parmesanosten, men sett litt til side til å ha på toppen av rundstykkene.

La deigen heve under lokk, eller med et rent tørkehåndkle over, et varmt sted i ca 40 minutter.

Kna deigen sammen og lag rundstykker som legges i muffinsbrett av metall eller på tre bakebrett. La deigen etterheve i ca 30 minutter under plastfilm.

Pensle rundstykkene med smeltet smør og dryss med revet parmesan.

Stek alle tre brett med varmluft 200 grader i 10-15 minutter eller til rundstykkene er gylne.

De egner seg svært godt til å fryse ned.

De er ekstra gode lune. Server dem derfor gjerne rett fra ovnen. Eller lun dem litt i ovnen før servering.

Runnstykker 1

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Kladdkake med pisket krem og friske, søte kiwibær

Annonse

Deilig klissete sjokoladekake med pisket krem og friske søte kiwibær. Dette er en kake som garantert vil bli godt mottatt. Du kan enkelt lage sjokoladekaken dagen før og bare pynte den rett før servering.

Kiwibær er kjempegode. De er enda bedre enn vanlig kiwi, med mer mer smak, friske, søte og gode. De har flere c-vitaminer enn appelsiner og inneholder også store mengder av magnesium, serotonin og fiber.

De er på størrelse med store druer og ser ut som en vanlig kiwi, bare i ministørrelse. De har ikke brunt hår på utsiden, men er helt glatte, man kan derfor spise dem hele og slipper å skrelle dem. Du får Kiwibær på Meny, Kiwi og Spar.

Her får du oppskriften:

Kladdkake med pisket krem og friske, søte kiwibær

Kladdkake
150 gram smør
325 g sukker (3,5 dl) (gjerne halvparten brun farin, det gir en litt rundere smak)
40 g  (1 dl) bakekakao
1-2 teskjeer vaniljesukker
120 g (2 dl) hvetemel
3 egg
1 knivspiss salt

Krem
3 dl kremfløte
1 teskje vaniljesukker
3 spiseskjeer melis

Pynt
2 pakker (ca 250 g) kiwibær

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Ha bakepapir i bunnen av en springform som er 20 – 24 cm i diameter. Smør bunn og sider.

Smelt smøret i mikroovnen eller en liten kasserolle.

Ha smøret i en stor skål. Tilsett sukker, ev brun farin, bakekakao, vaniljesukker og salt. Rør alt godt sammen.

Tilsett eggene. Ha i melet. Rør til det ikke er klumper.

Hell røren i formen.

Stekes midt i ovnen i 15-18 minutter.

Det er viktig å følge med steketiden. Så snart den er fast på toppen og ikke lenger flytende, kan du ta den ut av ovnen. Stek den heller for lite enn for mye da får du den beste konsistensen.

Ta den ut av ovnen og la den avkjøle. Sett den i kjøleskapet en time eller natten over. Da får du en deilig kladdy konsistens.

Hvis mulig kan du gjerne ta den ut av kjøleskapet 2 timer før servering. Slik at selve kaken får romtemperatur før du har på pisket krem.

Pisk fløten med melis og vaniljesukker til krem. Den skal være ganske stiv, men følg godt med slik at den ikke blir til smør.

Ha den piskede kremen på kaken og pynt med halve kiwibær.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Sunn og deilig iskake med kiwibær og blåbær

Annonse

Denne iskaken, eller Raw Cake, er så god at man ikke skulle tro at den var sunn! Deilig bunn av cashewnøtter og dadler, toppet med kokosis og smakfulle og sunne kiwibær. Mmm, her er det bare å nyte med god samvittighet.

Den er naturlig glutenfri, uten egg og mel, med bare gode naturlige ingredienser stappfull av god smak. Den kan lages opp til en uke i forveien og bare pyntes før servering.

Har du smakt kiwibær? De smaker enda bedre enn vanlig kiwi, mer smak, friske, søte og gode.

Kiwibær har flere c-vitaminer enn appelsiner og inneholder også store mengder av magnesium, serotonin og fiber.

De er på størrelse med store druer og ser ut som en vanlig kiwi, bare i ministørrelse. De har ikke brunt hår på utsiden, men er helt glatte, man kan derfor spise dem hele og slipper å skrelle dem. Du får Kiwibær på Meny, Kiwi og Spar.

Her får du oppskriften:

Sunn og deilig iskake med kiwibær og blåbær

100 g cashewnøtter
200 g dadler uten stein
600 ml kokosmelk tykk
1 teskje revet limeskall
3 spiseskjeer flytende honning
250 g kiwibær

Pynt
250 g kiwibær
100 g blåbær

Start med å lage bunnen. Ta frem en springform som er ca 20 cm i diameter. Ha bakepapir i bunnen, da er det enklere å få ut kaken når du skal servere den.

Ha dadler og cashewnøtter i en stor skål. Held over kokende vann og la det stå i ca 10 minutter.

Hell vannet fra og kjør dadlene og cashewnøttene i en foodprosessor til du får en fast masse. Hvis massen er tørr kan du tilsette litt vann.

Press massen ut i kantene av formen.

Lag kokosisen ved å blande kokosmelken med revet limeskall, flytende honning og 250 g moste kiwibær.

Hell ismassen over bunnen. Sett iskaken i fryseren i 4 timer eller til den er frossen.

Ta den ut av fryseren i god tid før servering, slik at den rekker å bli myk nok til at du kan skjære kakebiter av den. (Det tar mellom 1/2 – 1 time alt etter hvor varmt det er.)

Pynt med kiwibær og blåbær.

Du finner flere gode oppskrifter med Kiwibær her og her.

Se også gjerne mer på: www.nergi.info.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Super-rundstykkene som gir deg (og barna) krutt i beina

Disse super-rundstykkene inneholder både gulrøtter, kikerter, honning, korn og frø. Det gjør dem fulle av næringsstoffer som kroppen har godt av, ekstra proteinrike og med både B9, jern, magnesium, Betakaroten og mye mer. Men det aller beste er likevel at de blir super saftige og smaker kjempegodt.

De er også kjempeenkle å lage. INGEN knaing, INGEN etterheving og INGEN utrulling og de egner seg godt til å fryses.

Hvis du har barn som ikke er så glade i grønnsaker er det også en fin måte å få dem til å spise dem. Man smaker ikke grønnsakene da de er most eller fintrevet.

Her får du oppskriften:

Super-rundstykker
ca 20 stk

10 dl lillefingervarmt vann
1 pk tørrgjær eller fersk gjær (50 g)
1 teskje salt
1 – 2 spiseskjeer honning
1 dl smeltet smør eller nøytral olje
250 g fintrevet gulrot (3 store gulrøtter)
1 pakke kikerter, skylles og moses.
1400 g mel, (gjerne speltmel), kjerner, frø, nøtter, havregryn etc. (Bruk det du har) Hvor mye mel du bruker avhenger av om det er grovt eller fint og hvor mange kjerner, havregryn etc. du tilsetter. Tilsett litt etter litt og stopp når du for en forholdsvis fast deig. (Se første bilde).

Bland sammen lunkent vann, honning, salt og gjær. Tilsett resten av ingrediensene.

Bruk det du har og prøv deg litt frem. Jeg synes det blir ekstra godt med müsli, sesamfrø eller solsikkekjerner strødd på toppen.

runnstykker3-1024x768

Bland sammen med en treskje til du får en forholdsvis fast deig (Se bildet over). Du trenger ikke kna.

Sett deigen til heving i ca 40 minutter et varmt sted. Dekk bollen med et lokk eller plastfilm.

Du trenger ikke etterheve deigen. Bare hell den rett i en langpanne som er dekket med bakepapir.

Trykk deigen ut i kantene, og ha evt. på müsli eller solsikkekjerner.

Bruk en pizzaskjærer eller kniv, del deigen opp i ruter, og sett den rett i ovnen.

Stekes ved 200 grader i 20-30 minutter, eller til rundstykkene er gylne og høres hule ut når du banker lett på dem.

Serveres gjerne varme rett fra ovnen. Eller avkjøl dem og varm dem litt før de skal spises.

De holder seg ferske lenge, og egner seg også godt til å fryse.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Overdådig deilige donuts laget med AirFryer

Annonse

Det er gøy med donuts. Bare fantasien setter grenser for hvordan de kan pyntes, og de er hyggelige å lage sammen med barna.

Jeg har testet å lage dem i en airfryer. Det er super praktisk, for da sliper du frityrsteking og bruk av masse olje. En vanlig oppskrift på Donuts, sier halvannen til to liter olje til frityrsteking. Her trenger du bare noen få spiseskjeer!

En airfryer er et kjøkkenapparat som steker mat ved å sirkulere varm luft rundt maten. Det er et sunnere alternativ da det kan tilberedes med opp til 90% mindre fett. En airfryer kan erstatte en frityrgryte, tradisjonell ovn, stekepanne, mikrobølgeovn og grill. I tillegg kan maten tilberedes en god del raskere enn i en tradisjonell ovn.

Men tilbake til donutsene.

Jeg har faktisk alltid holdt meg fra å lage donuts, på grunn av all frityrstekingen. Det blir helt feil for meg å måtte kaste flere liter med olje etter man er ferdig. Dette er derfor første gang jeg har laget donuts. Men det blir ikke den siste. Celina (datteren min på 17) og jeg hadde det kjempegøy med å lage og pynte dem og de smakte helt fantastisk.

Her får du oppskriften:

Overdådig deilige Donuts
(Ca.15 stk)

Donuts:
120 g smør eller Melange
2 ½ dl helmelk
1 pk fersk gjær (tørrgjær kan også brukes)
4 egg
120 g sukker
2 spiseskjeer vaniljesukker
1 ½ teskje bakepulver
Ca. 700 g hvetemel pluss litt mel til bordet
1 teskje kardemomme

Pensling før og etter steking:
50 g smør
3 spiseskjeer melis

Vaniljeglasur:
200 g melis
1 teskje vaniljesukker
litt melk

Vaniljeglasur:
200 g melis
1 teskje vaniljesukker
litt melk

Pynt
Mørk sjokolade, mandelflak, sjokoladekuler, Oreokjeks, sjokoladestykker og lignende. Vi brukte litt forskjellig vi hadde i skapet.

Smelt smøret i en kasserolle. Tilsett melken og varm det til det er fingervarmt. Ha det i en stor skål og rør gjøren ut i væsken sammen med sukker. La det stå i ca 10 minutter til gjæren har begynt å boble litt.

Tilsett resten av ingrediensene til donutsene, og bland det sammen til du får en jevn og glatt deg. Deigen skal være myk. Dekk med lokk eller plastfilm og sett til heving et lunt sted. La deigen heve i ca 40 minutter eller til dobbel størrelse.

Ha litt hvetemel på kjøkkenbenken og trykk eller kjevle ut deigen til den er ca 1 1/2 cm tykk. Bruk en kakeutstikker eller et glass som er ca 6 cm i diameter og stikk ut rundinger i deigen.

Plassér dem på en bakeplate med bakepapir eller på et stort fat. Lag hull i midten med en liten kakeutstikker eller et lite glass. (Jeg brukte en stor sprøytespiss til frosting i metall, den fungerte veldig bra.)

Dekk med et rent kjøkkenhåndkle og la donutsene heve i ca 30 minutter.

Forvarm Airfryeren. Plasser donutsene i Airfryeren. (Jeg fikk plass til 9 stk om gangen.) Pensle dem med blandingen av smør og melis.

Jeg brukte programmet for brød og stekte dem 7-8 minutter ved 180 grader.

Etter de er ferdig stekt tar du dem over på et stort fat og pensler dem igjen med smør og melis. Det gir ekstra god smak og konsistens.

La dem avkjøle og pynt med glasur og ønsket pynt.

Glasuren lager du enkelt ved å røre sammen ingrediensene. Pass på å bare tilsette litt og litt melk, slik at den ikke blir for tynn. Den skal være så tykk som mulig, men slik at du fortsatt for rørt rundt i den. Dypp donutsene, la dem renne av litt og ha på pynten med en gang før glasuren stivner.

Da er det bare å nyte deilige overdådige donuts!

Du kan gjerne fryse dem, men gjør det før du har på glasur og pynt. Pyntede donuts kan oppbevares i en lufttett beholder på kjøkkenbenken 1-2 dager eller i kjøleskapet 3-4 dager.

Jeg valgte en Cosori premium airfryer.

Den ble best i test nå i 2021. Her ser du hva som står skrevet om den:

Cosori Premium er en enestående airfryer som er i en klasse for seg selv. Dette er en airfryer av topp kvalitet med unike funksjoner som overgår konkurrentene. Det er ikke uten grunn at dette er en av de mest solgte modellene i verden med 4,7 av 5 stjerner basert på over 55 000 kundevurderinger. Ikke nok med dette, men den har også konkurrert mot de største airfryer merkene og vunnet best i test 2021 prisen av totalt flere titalls testsider både nasjonalt og internasjonalt. Blant annet har Forbes uttalt seg om Cosori og har plassert denne modellen øverst i en artikkel som en av de beste airfryer modellene i verden. 

I en airfryer kan man tilberede alle matretter som ellers kunne blitt tilberedt i ovnen, stekepannen, grillen, mikroen eller frityrgryten. Det er ingen begrensninger på hva man kan lage og det er vanlig å bruke airfryer til matretter som for eksempel: Biff, kylling, fisk, pommes frites, grønnsaker, rotgrønnsaker, brød, kaker, egg, bacon og mange flere. Man kan til og med bruke airfryer til å poppe popcorn.

Du får forresten 1000 kroner i rabatt akkurat nå. Klikk her for å se mer.

Jeg har allerede fått testet den flere ganger og gleder meg til å dele flere spennende oppskrifter med deg.

Se mer på: www.cosori.no.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Super god dessert med jordbær, krem og Oreokjeks

Dette er en av favoritt dessertene mine!

Den smaker helt himmelsk, den er svært enkel å lage og den kan gjøres klar i god tid før servering.

Jordbærdrøm med knuste Oreo-kjeks

Til 6 personer
2 pakker jordbær
2 pakker Oreo-kjeks
6 dl kremfløte
2 teskjeer vaniljesukker
3 spiseskjeer melis*

Rens jordbærene og skjær dem i mindre biter. Ha evt. et par skjeer sukker over.

Skjær Oreo-kjeksene i mindre biter og fordel dem i porsjonsglass eller i en stor glassbolle.

Pisk krem av kremfløte, vaniljesukker og melis.

Ha Oreo-kjeks, krem og jordbær lagvis i porsjonsglass eller i en stor glassbolle.

Serveres med en gang slik at ikke oreo-kjeksene blir myke.

*Info til mine danske læsere: Melis er flormelis.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Ostebomber – rundstykker med deilig fyll av ost

Har du smakt ostebomber? Rundstykker med deilig fyll av ost? Det er bare SÅ godt. Denne oppskriften er i tillegg kjempeenkel. Ingen elting, ingen etterheving og ingen utrulling. Enklere blir det nesten ikke.

De holder seg ferske lenge, og egner seg også godt til å fryse.

Her får du oppskriften:

Ostebomber
20 stk

10 dl lillefingervarmt vann
1 pk gjær (fersk gjær eller tørrgjær)
1 1/2 teskje salt
1 spiseskjee sukker
1 dl smeltet smør eller nøytral olje
400 g havregryn
ev. 100 linfrø
ca 800 g hvetemel (eller til du får en fast deig)
200 gram ost, for eksempel Norvegia eller lignende*

Bland sammen lunkent vann og gjær. Tilsett resten av ingrediensene, utenom osten.

Bland deigen sammen med en tre-skje til du får en forholdsvis fast deig. Den trenger ikke henge helt sammen og du trenger ikke elte deigen.

Sett deigen til heving i ca 40 minutter et varmt sted. Dekk skålen med et lokk eller plastfilm.

Del deigen i to. Ha den ene halvparten i en langpanne som er dekket med bakepapir. Trykk deigen ut i kantene.

Ha på ost. Du kan enten bruke revet ost, ost i skiver eller begge deler.

Ha over resten av deigen og trykk den ut i kantene. Ha på litt revet ost på toppen.

Bruk en pizzaskjærer til å dele deigen opp i 20 ruter, og sett den rett i ovnen.

Stekes ved 210 grader i ca 20 minutter, eller til de er gylne og gjennomstekte.

Serveres varme rett fra ovnen.

De er perfekte å lage i helgen. Da har du rundstykker til matpakken i flere dager fremover.

*Info til mine danske læsere. Norvegia tilsvarer den danske Danbo. Men brug den ost du selv bedst kan lide.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.