Hjemmebakte skoleboller

Skoleboller er godt! Hjemmelagde, nybakte skoleboller er helt fantastisk godt!

Dette er etter min mening verdens beste skoleboller! Ferske gode boller med hjemmelaget vaniljekrem, glasur og kokos. Mmm, det blir ikke mye bedre enn det.

Det er en stor oppskrift, men skolebollene egner seg godt til frysing, det er derfor fint å kunne lage mange på en gang.

Du kan bruke ferdig vaniljekrem også, men hjemmelaget vaniljekrem tar disse til nye høyder.

Hjemmelagde skoleboller
3 brett

Boller
200 g smør
1 pakke gjær (helst fersk gjær, men tørrgjær kan også brukes)
50 g sukker
1 teskje salt
1 liter lettmelk
1,75 kg hvetemel (eller så lite som mulig til deigen får god konsistens)
Egg til pensling

Vaniljekrem 
Frø fra en vaniljestang eller 2 ts vaniljesukker
5 dl matfløte* eller kremfløte*
4 eggeplommer
100 g sukker
25 g Maizena*

Glasur
3 dl melis*
Litt vann

Pynt
Kokos

Smelt smøret i en kasserolle.

Smuldre gjæren i en bolle, tilsett sukker og salt.

Hell melken over smøret og rør rundt til det blir fingervarmt.

Hell melkeblandingen over gjæren og rør til gjæren er oppløst.

Tilsett så mye mel at du får en glatt og smidig deig, men bruk så lite mel som mulig.

La deigen heve under lokk eller med plastfilm over i ca 40 minutter.

Gjør klar 3 bakebrett med bakepapir.

Lag vaniljekremen. Skjær vaniljestangen halvt igjennom. Ta ut frøene. Ha fløte, vaniljestang og frøene fra vaniljestangen i en kasserolle. La den stå til den akkurat koker. Rør med en visp innimellom.

Ta frem en skål og pisk sammen eggeplommer, sukker og Maizena. Tilsett den varme fløteblandingen litt av gangen i eggeblandingen. Rør godt med en visp* imens. Ha alt tilbake i kasserollen.

Varm forsiktig opp på nytt. Det er viktig at vaniljekremen ikke koker, da kan den skille seg. kremen blir tykkere etterhvert som den blir varmere. Når den begynner å tykne tar du den bort fra varmen . Rør til den blir tykkere. (Hvis ikke den blir tykk nok tar du den tilbake på varmen til den får ønsket konsistens.)

Når deigen er ferdig med å heve, elter du den sammen. Rull boller i ønsket størrelse og sett dem på bakebrettene.

Etterheves i ca 30 minutter under et rent tørkehåndkle. Lag en fordypning i hver bolle med skaftet på en tykk røreskje eller lignende. Pensle bollene med sammenpisket egg, ha en god skje med vaniljekrem i hver, og stek dem i ovnen på 225 grader varmluft i ca. 10 minutter eller til de er gylne og gjennomstekte.

Avkjøl bollene.

Pynt med glasur og kokosdryss. Glasuren lager du ved å ha melis i en skål og litt vann. Start med en teskje vann og tilsett litt dråper mens du rører. Lag gjerne glasuren litt tykk. Ha glasur på hver bolle rundt vaniljekremen og dryss med kokos.

De egner seg godt til å fryse. Allerbest blir de hvis du venter med å pynte dem med glasur og kokos, men det går også helt fint å fryse dem ned med glasur.

*Info til mine danske læsere: Matfløte er husholdningsfløde, kremfløte er piskefløde, Maizena er majsstivelse, melis er flormelis, visp er piskeris.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Kjempegode ostehorn til matpakken

Det er ikke alltid enkelt å vite hva man skal ha på matpakken. Disse kjempegode ostehornene med pizzakrydder, er super populære og perfekte å ha på lur i fryseren.

Jeg lager dem ofte, gjerne sammen med barna. De er kjempegode og enkle å lage. Passer godt på tur, til frokosten, til matpakken eller som kveldskos, og de er fine å fryse.

Dette er en av de oppskriftene man alltid lykkes med, jeg deler den derfor gjerne:

Ostehorn med urter
Til 3 brett med horn (ca 24 stk)

1 liter lettmelk
200 g smør
1 pakke gjær (helst fersk, men tørrgjær kan også brukes)
1 teskje salt
2 spiseskjeer honning eller sukker
4 dl grovt hvetemel
Hvetemel til deigen henger godt sammen ca. 18 dl.
200 g ost (Norvegia, Jarlsberg eller lignende hvit ost)
egg til pensling
Pizzakrydder (oregano, timian og rosmarin) eller annen krydder

Smelt smøret i en kasserolle. Tilsett melken. Varm opp til det er fingervarmt.

Ha smuldret gjær, sukker og salt i en bakebolle. Tilsett den varme melkeblandingen. Rør til gjæren er oppløst og tilsett sammalt mel og vanlig hvetemel, litt og litt til du får en fast deig.

La deigen heve under lokk et varmt sted i ca. 40 minutter.

Del deigen i tre like store deler. Kjevle ut hver del til en stor sirkel og del opp i 8 trekanter. Bruk gjerne pizzahjul til å dele opp deigen.

Ha godt med ost i skiver på hver trekant og rull sammen til horn.

La hornene heve i ca. 40 minutter. Pensle med sammenpisket egg. Ha litt revet ost og krydder på toppen av ostehornene.

Stekes ved 220 grader, midt i ovnen i 10 – 15 minutter eller til de er gylne og gjennomstekte.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

S´mores kake – deilig dessertkake

Har du lyst til å lage en skikkelig god kake, som garantert vil bli godt tatt i mot?

S’mores, er en amerikansk leirbål-klassiker laget av grillede marshmallows, sjokolade og kjeks. Navnet S’mores er satt sammen av «Some» og «More». Dette er lukses-kake-varianten som har de samme gode smakene, satt sammen til en drøm av en kake.

Her ser du en av tilbakemeldingene jeg har fått på denne kaken:

«En deilig og luksuriøs sjokoladekake med rik smak av sjokolade kombinert med sprø kjeks og myke marshmallows. Kjempegod på smak! Hele ­familien elsket den!»
Anette Tronstad, Nodeland

S’moreskake

6–8 kakestykker

Kjeksbunn
150 g havrekjeks Digestive, Sibas, Kornmo eller lignende
75 g smør
25 g sukker

Sjokoladekake
3 egg
150 g Muscovado-sukker eller mørkt rørsukker (kan ev erstattes av vanlig sukker)
150 g vanlig sukker
225 g smeltet smør
150 g hvetemel
80 g bakekakao*
2 teskje vaniljesukker

Topping
Store og små marshmallows

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Ha bakepapir i bunnen av en form på ca. 23 cm i diameter. Smør sidene.

Knus havrekjeksen i en blender eller kjøkkenmaskin. Bland med smør og sukker. Ha blandingen i formen. Press bunnen lett på plass.

Lag sjokoladekaken. Rør sammen egg og sukker med en stor visp. Ikke rør for mye, det skal ikke være eggedosis. Ha i smeltet smør og res­ten av ingrediensene.

Ha røren i formen.

Kaken skal stekes midt i ovnen i 20–25 minutter.

Følg godt med fra det har gått ca. 15 minutter. ­Kaken skal være så stekt at overflaten, sider og bunn er ­faste, men midten må fortsatt være myk og ­gjerne litt flytende når du tar den ut av ovnen. Den må for all del ikke bli stekt for mye.

Ta kaken ut av ovnen. Sett stekeovnen på grill. (Du kan også bruke en marengsbrenner om du har en slik).

Dekk med marshmallows og grill i ovnen til ­kaken blir gyllen. Det tar bare noen få minutter, følg derfor godt med.

Kaken serveres varm.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao man bruger til bagning. Altså ikke Oboy eller lignende.

Tips. Du kan gjøre ferdig bunn og sjokoladekake i god tid og varme opp kaken før servering. Dekk med marsh­mallows og grill i ovnen, som beskrevet over, rett før servering.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Deilig kremet kyllingsuppe med bacon

Det er iskaldt ute, og hva er vel bedre enn å lage en skikkelig god og varm suppe?

Jeg elsker suppe. Det minner meg om da jeg var liten og når vi hadde vært ute og gått lang tur. Den deilige følelsen av å være kald i kroppen og rød i kinnene og komme inn i varmen og sette seg rundt bordet hele familien, med god tid til hverandre og noe godt og varmt å spise. Det var kos det.

Jeg var ofte hos farmor og farfar i skoleferiene. De hadde et lite hus i Sverige. Her var det verken innlagt vann eller elektrisitet og det var noe av det koseligste jeg visste. Det var fyr i peisen, oljelamper på veggene og stearinlys på bordene. Vi var var ofte mange rundt bordet og farmor tryllet frem den deiligste maten.

En god varm suppe er derfor noe av det koseligste jeg kan tenke meg. Og gjerne med dempet belysning og masse stearinlys (og selvfølgelig mobilfri sone).

Dette er en av mine absolutte favorittsupper. Det er virkelig Verdens beste kyllingsuppe. Deilig kremet, god og fyldig smak av kylling og grønnsaker, toppet med ris og sprøstekt bacon. Det blir ikke mye bedre enn det.

At den i tillegg er veldig enkel å lage og kan gjøres ferdig i god tid, og bare varmes opp når man kommer hjem, gjør dette til den perfekte vintermaten.

Her får du oppskriften:

Verdens beste kyllingsuppe med sprøstekt bacon
4 personer

400 g bacon
1 stekt kylling
5 gulrøtter
4 store sjalottløk (ca 250 g)
1-2 fedd hvitløk
5 selleristenger
2 rød paprika
1 pakke vårløk
8 dl kokende vann
6 kylling fond cups, eller annen god kyllingbuljong
4-5 dl matfløte
Salt og pepper
125 g ris, gjerne en blanding av basmati og villris

Tilbehør
8 tynne skiver godt lyst brød
Smør til brødet og steking

Start med å steke bacon. (Før stekte jeg bacon i stekepannen, men det var inntil jeg prøvde å steke det i ovn for første gang. Det er så mye enklere!) Bare legg ut baconskivene på stekeplaten med bakepapir under. Stek i ca 10 minutter ved 200 grader til de er ferdig stekt, da får du perfekt sprøstekt bacon uten masse søl. La de dryppe av på tørkepapir.

Pill den ferdigstekte kyllingen. Du kan selvfølgelig også steke opp kylling selv eller bruke biter av kylling. Gjør det du synes er enklest. Sett kyllingkjøttet til side.

Skjær grønnsakene i mindre biter og stek dem på middels varme i noen minutter i en stor gryte med litt smør.

Ha i vann, fond eller buljong og matfløte. Kok opp suppen og la den koke et par minutter til den er blitt kremet og god. Smak til med salt og pepper.

Kok opp risen. Jeg synes det er enklest å bruke poseris. Til denne oppskriften trenger du én pose á ca 125 g.

Som tilbehør kan du ha skiver av godt brød eller lage disse supergode suppestengene.

De er svært enkle å lage. Skjær 8 tynne skiver brød. Ha på smør på begge sider og stek dem i sandwichjern eller i stekeovnen på 225 grader til de er gylne.

Server suppen rykende varm med ris, kyllingbiter og bacon.

Suppen egner seg godt til frysing. Hvis det blir noe igjen da. 😉

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Super enkel og kjempegod sjokoladekake

Av og til ER det enkleste det beste. Som i denne kaken som er en veldig enkel, men super god sjokoladekake lagt sammen med pisket krem med sjokoladebiter. Det blir ikke mye bedre enn dette.

Det er enkelt å variere kaken også. Bruk andre typer sjokolade som Daim, Snickers og lignende. Pynt med bær eller frukt og vips har du en helt annen kake.

Super enkel og super god sjokoladekake

Sjokoladekake
200 g smeltet smør
4 egg
300 g sukker (erstatt gjerne halvparten med brun farin for en rund og god smak)
1½ dl rømme, lettrømme eller Creme Fraiche
2 teskjeer vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
1 teskje frysetørket kaffepulver, (Nescafé eller lignende) rørt ut i 2 teskjeer vann. Du vil ikke smake kaffen, den vil bare forsterke sjokoladesmaken.
200 g mel
80 g bakekakao*
2 teskjeer bakepulver (strøkne)
½ teskje salt

Fyll
4 dl kremfløte*
1½ teskje vaniljesukker
50 g mørk sjokolade

Pynt
50 g mørk sjokolade

Sett ovnen på 175 grader.

Smør to runde springformer på sidene (ca. 21 cm i diameter) og ha bakepapir i bunnen.

Smelt smøret og sett det til side.

Pisk egg og sukker luftig (det tar 4–5 minutter). Rør forsiktig inn rømme eller Creme Fraiche, det smeltede smøret, vaniljeekstrakt/sukker og kaffepulver rørt ut i vann. Ha de tørre ingrediensene i en egen bolle. Bland dem godt sammen med en stor visp.

Vend forsiktig inn de tørre ingrediensene.

Ha røren i formene. Stekes midt i ovnen ved 175 grader i 20-25 minutter. Test med en kakepinne eller gaffel underveis, og ta kakene ut når deigen ikke lenger fester seg.

La kakene avkjøles med en tallerken over formene. Det gjør at kakene beholder fuktigheten. Sett dem eventuelt i kjøleskapet hvis du ønsker det skal gå raskere. Bunnene kan lages dagen før.

Visp kremen, tilsett vaniljesukker og hakket sjokolade.

Legg sammen kaken med krem i midten og på toppen. Pynt med hakket sjokolade.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao som bruges til bagning, altså ikke Oboy eller lignende. Kremfløte er piskefløde.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Hvitløksbrød i form – magisk godt

Disse hjemmebakte hvitløksnurrene med mozzarella og urter kan forvandle en god suppe eller en annen enkel rett til en festmiddag.

Bare duften når du tar dem ut av ovnen…

Her får du oppskriften:

Hvitløksnurrer

100 g smør
1/2 liter lettmelk
1 pakke gjær, gjerne fersk, men tørrgjær kan også brukes
2 teskjeer salt (strøkne)
2 spiseskjeer sukker eller honning
900 g hvetemel (eller så lite som mulig til deigen får god konsistens)

Fyll
2 pk mozzarella á 125 g
2 fedd hvitløk
2 spiseskjeer Provence krydder eller Oregano

1 egg til pensling

Smør en form som er ca 28 cm i diameter.

Varm smøret i en kasserolle. Tilsett melken, rør til blandingen er håndvarm.

Hell melkeblandingen i en skål og tilsett gjær, salt, sukker og mel til slutt. Elt godt til du får en god konsistens på deigen. La deigen heve under lokk et varmt sted i ca 40 minutter.

Skjær mozzarellaene i små biter og bland med presset hvitløk og krydder.

Kjevle deigen ut til en rektangel ca. 1,5 cm tykt.

Ha mozzarellablandingen på den utkjevlede deigen og rull sammen fra langsiden.

Skjær tykke skiver og ha hvitløksnurrene i formen. Dekk med plastfilm, og la dem etterheve i ca. 30 minutter.

Pensle med egg.

Stekes midt i ovnen på 220 grader i ca 25 minutter til de er gylne og høres hule ut når du banker på dem.

Serveres varme rett fra ovnen!

De egner seg godt til å fryse.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Deilige hjemmebakte pizzasnurrer

Hvis du har lyst på noe som er enkelt å lage, men som smaker kjempegodt, da kan jeg anbefale disse pizzasnurrene! De kan lages ferdig i god tid i forveien og fryses. De er også perfekte til matpakken.

Her får du oppskriften:

Super gode pizzasnurrer

Ca 35 stk. eller tre bakebrett

1 liter lettmelk
200 g smør
1 pakke gjær (helst fersk gjær, men tørrgjær kan også brukes)
3 spiseskjeer honning eller sukker
1 1/2 teskje salt (strøket)
1300 g hvetemel, du kan også gjerne bruke grovere mel hvis du ønsker opp til halvparten.

Til topping:
3-400 gram revet ost for eksempel Norvegia eller lignende.
200 g pizzasaus
Pizzakrydder (eller bare Oregano)

Smelt smøret i en kasserolle.

Smuldre gjæren i en bolle.

Hell melken over smøret og rør rundt til det blir fingervarmt.

Hell melkeblandingen over gjæren, og tilsett salt og sukker eller honning. Rør til gjæren er oppløst.

Tilsett så mye mel at du får en glatt og smidig deig. Men bruk så lite mel som mulig.

La deigen heve under lokk eller med plastfilm over i ca 40 minutter.

Når deigen er ferdig å heve, deler du den i to eller tre emner, alt etter hvor store snurrer du ønsker.

Rull hvert emne ut til en rektangulær firkant. Ha på pizzasaus, dryss over revet ost og rull sammen på den lange siden. (Gjem litt revet ost til topping).

Skjær rullen i 3 cm tykke skiver og legg på bakeplate med bakepapir. Brett den lille biten med deig som stikker ut, under snurren, da slipper du at den åpner seg under steking.

Ha på litt revet ost på hver og dryss med provencekrydder.

La etterheve i ca. 30 minutter.

Stekes ved 225 grader i ca. 10 minutter eller til pizzasnurrene er gylne og gjennomstekte.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Sunn og saftig Raw Cake, naturlig glutenfri og uten mel og egg

Hva er vel bedre enn en super enkel kake som både smaker kjempegodt og som samtidig er naturlig sunn.

Denne kaken ble en stor favoritt hos alle i familien. Glutenfri, uten egg og mel, med bare gode naturlige ingredienser stappfull av god smak.

Du kan gjøre klar bunnen flere dager i forveien og oppbevare den i kjøleskapet med plast over. Da er det bare å ha på vaniljekesam og frukt før servering. Bunnen er litt klissete, men den blir litt fastere når den har stått noen timer i kjøleskap. (Du vil ikke få helt faste kakestykker).

Jeg trodde vi skulle ha til flere dager, men den forsvant som dugg for solen.

Her får du oppskriften.

Raw kake med vaniljekesam, frukt og bær

400 g dadler (15-20 stk alt etter størrelse)
200 g cashewnøtter uten salt.
2 bokser vaniljekesam* (6 dl) Du kan også bruke vanlig kesam og tilsette en teskje vaniljesukker. Gresk yoghurt, eller lettrømme kan også brukes.
Friske bær. Her har jeg brukt en blanding av jordbær, blåbær, kiwi og granateplefrø.
Ev litt olje til å smøre formen.

Ha dadler og cashewnøtter i en stor skål. Held over kokende vann og la de stå i ca 10 minutter.

Hell vannet fra og kjør dadlene og cashewnøttene i en foodprosessor til du får en fast masse. Hvis den er tørr kan du tilsette litt nøytral olje. For eksempel rapsolje eller lignende.

Smør en paiform med litt olje, eller ha i bakepapir.

Press bunnen ut i kantene. Bunnen er litt klissete, men den blir litt fastere når den har stått noen timer i kjøleskap. (Du får ikke helt faste kakestykker).

Skjær opp frukten.

Ha på vaniljekesam og legg frukten utover paien.

Den er allerbest servert fersk, men den kan også fint oppbevares noen timer i kjøleskapet før servering.

*Info til mine danske læsere: Vaniljekesam er vaniljekvark. Du kan også bruge Creme Fraiche 18 % eller græsk yoghurt med lidt honning.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Skikkelig gode og sunnere pannekaker

Har du lyst på pannekaker, men ønsker en sunnere versjon? Da kan jeg anbefale denne oppskriften som er full av sunne ingredienser. Disse pannekakene smaker akkurat som franske Crêpes. Ikke for harde, ikke for myke, bare kjempegode.

Jeg har i årevis jaktet på den beste pannekakeoppskriften, og dette er etter min mening verdens beste.

Jeg har nå i tillegg laget en sunnere versjon her får du oppskriften på den.

Hvis du har lyst til å lage amerikanske pannekaker finner du oppskriften her.

Pannekaker til middag er også godt. Jeg deler to oppskrifter her.

Verdens beste sunnere pannekaker
Ca 16 stk

125 g kokosolje eller smør
6 mellomstore egg
6,5 dl mandelmelk (kan erstattes av kokosmelk, rismelk eller vanlig melk)
1 spiseskje honning
1 teskje vaniljeekstrakt (kan erstattes av frø fra 1/2 vaniljestang eller 2 teskjeer vaniljesukker)
1/2 teskje salt
150 g havremel (du kan enkelt lage havremel selv ved å kjøre havregryn i blender eller foodprosessor)
350 g hvetemel (gjerne spelt)
Smør til steking

Smelt kokosoljen eller smøret i en kasserolle eller i mikrobølgeovn. Sett det til side.

Ha alle ingrediensene i en rørebolle/kjøkkenmaskin og rør godt til du får en glatt og fin røre. Røren skal ha konsistens som tykk kremfløte. Hvis den er for tykk, kan du tilsette mer melk, hvis den er for tynn, kan du tilsette mer mel.

Ha litt smør eller kokosolje i en stekepanne. Når smøret er smeltet, tilsettes akkurat nok røre til at hele pannen blir dekket. Snu pannen godt i alle retninger slik at røren kommer godt ut i kanten av stekepannen. Stek til pannekaken ikke lenger er flytende på toppen. Snu og stek til den er gyllen på begge sider. Bruk middels varme, da får du best resultat. Ta bort stekepannen fra varmen når du skal ha i ny røre, da svir du ikke smøret.

Tips: Ta en stor bit smør på en gaffel, da er det enkelt å dra den over stekepannen mellom hver steking.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Hjemmebakte hvitløkstenger

Hjemmebakte hvitløkstenger er kjempegode som tilbehør til all slags mat. Særlig en god salat eller suppe.

De er veldig enkle å lage og egner seg godt til å fryse. Har du dem i fryseren kan du alltid trylle frem noe godt.

Her får du oppskriften:

Du får ca 2 brett

Hvitløkstenger
100 g smør
1/2 liter lettmelk
1 pakke gjær, gjerne fersk, men tørrgjær kan også brukes
2 teskjeer salt (strøkne)
2 spiseskjeer sukker eller honning
900 g hvetemel (eller så lite som mulig til deigen får god konsistens)

Til pensling
100 g smeltet smør
1 – 2 fedd hvitløk
2 spiseskjeer Provence krydder eller Oregano
Litt salt. Gjerne Maldonsalt eller annen flaksalt.

Varm smøret i en kasserolle. Tilsett melken, rør til blandingen er håndvarm.

Hell melkeblandingen i en skål og tilsett gjær, salt, sukker og mel til slutt. Elt godt til du får en god konsistens på deigen. La deigen heve under lokk et varmt sted i ca 40 minutter.

Rull stenger som er ca 20 cm lange. Legg dem på brett med bakepapir. Dekk med plastfilm, og la dem etterheve i ca. 30 minutter.

Smelt smøret og ha i presset hvitløk og krydder.

Pensle med hvitløksblandingen rett før de skal stekes.

Stekes midt i ovnen på 220 grader i ca 10 minutter til de er gylne og høres hule ut når du banker på dem.

Pensle igjen med hvitløksblandingen når du tar dem ut av ovnen.

Serveres varme rett fra ovnen!

De egner seg godt til å fryse.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂