Sunn og kjempegod Raw Cake, naturlig glutenfri og uten mel og egg

Hva er vel bedre enn en super enkel kake som både smaker kjempegodt og som samtidig er naturlig sunn.

Denne kaken ble en stor favoritt hos alle i familien. Glutenfri, uten egg og mel, med bare gode naturlige ingredienser stappfull av god smak.

Du kan gjøre klar bunnen flere dager i forveien og oppbevare den i kjøleskapet med plast over. Da er det bare å ha på vaniljekesam og frukt før servering. Bunnen er litt klissete, men den blir litt fastere når den har stått noen timer i kjøleskap. (Du vil ikke få helt faste kakestykker).

Jeg trodde vi skulle ha til flere dager, men den forsvant som dugg for solen.

Her får du oppskriften.

Raw kake med vaniljekesam, frukt og bær

400 g dadler (15-20 stk alt etter størrelse)
200 g cashewnøtter uten salt.
2 bokser vaniljekesam* (6 dl) Du kan også bruke vanlig kesam og tilsette en teskje vaniljesukker. Gresk yoghurt, eller lettrømme kan også brukes.
Friske bær. Her har jeg brukt en blanding av jordbær, blåbær, kiwi og granateplefrø.
Ev litt olje til å smøre formen.

Ha dadler og cashewnøtter i en stor skål. Held over kokende vann og la de stå i ca 10 minutter.

Hell vannet fra og kjør dadlene og cashewnøttene i en foodprosessor til du får en fast masse. Hvis den er tørr kan du tilsette litt nøytral olje. For eksempel rapsolje eller lignende.

Smør en paiform med litt olje, eller ha i bakepapir.

Press bunnen ut i kantene. Bunnen er litt klissete, men den blir litt fastere når den har stått noen timer i kjøleskap. (Du får ikke helt faste kakestykker).

Skjær opp frukten.

Ha på vaniljekesam og legg frukten utover paien.

Den er allerbest servert fersk, men den kan også fint oppbevares noen timer i kjøleskapet før servering.

*Info til mine danske læsere: Vaniljekesam er vaniljekvark. Du kan også bruge Creme Fraiche 18 % eller græsk yoghurt med lidt honning.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Kjempegode hjemmebakte pizzasnurrer

Hvis du har lyst på noe som er enkelt å lage, men som smaker kjempegodt, da kan jeg anbefale disse pizzasnurrene! De kan lages ferdig i god tid i forveien og fryses. De er også perfekte til matpakken.

Her får du oppskriften:

Super gode pizzasnurrer

Ca 35 stk. eller tre bakebrett

1 liter lettmelk
200 g smør
1 pakke gjær (helst fersk gjær, men tørrgjær kan også brukes)
3 spiseskjeer honning eller sukker
1 1/2 teskje salt (strøket)
1300 g hvetemel, du kan også gjerne bruke grovere mel hvis du ønsker opp til halvparten.

Til topping:
3-400 gram revet ost for eksempel Norvegia eller lignende.
200 g pizzasaus
Pizzakrydder (eller bare Oregano)

Smelt smøret i en kasserolle.

Smuldre gjæren i en bolle.

Hell melken over smøret og rør rundt til det blir fingervarmt.

Hell melkeblandingen over gjæren, og tilsett salt og sukker eller honning. Rør til gjæren er oppløst.

Tilsett så mye mel at du får en glatt og smidig deig. Men bruk så lite mel som mulig.

La deigen heve under lokk eller med plastfilm over i ca 40 minutter.

Når deigen er ferdig å heve, deler du den i to eller tre emner, alt etter hvor store snurrer du ønsker.

Rull hvert emne ut til en rektangulær firkant. Ha på pizzasaus, dryss over revet ost og rull sammen på den lange siden. (Gjem litt revet ost til topping).

Skjær rullen i 3 cm tykke skiver og legg på bakeplate med bakepapir. Brett den lille biten med deig som stikker ut, under snurren, da slipper du at den åpner seg under steking.

Ha på litt revet ost på hver og dryss med provencekrydder.

La etterheve i ca. 30 minutter.

Stekes ved 225 grader i ca. 10 minutter eller til pizzasnurrene er gylne og gjennomstekte.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Kjempegod og enkel dessert du kan spise med god samvittighet

Har du lyst til å leve litt sunnere, men samtidig lyst på noe godt?

Da kan jeg anbefale denne deilige desserten.

Den smaker kjempegodt og er laget på noen få minutter.

Man har ofte bananer liggende som holder på å bli for gamle. Skrell dem og bryt dem i et par biter før du legger dem i fryseren. De passer perfekt til alle mulige typer smoothies og er også perfekte til denne desserten.

Sunn og enkel dessert
ca 4 porsjoner

1 1/2 frossen banan
1 teskje vaniljesukker
1 spiseskje kakaopulver (bakekakao)
1/4 – 1/2 l melk evt. litt kefir eller joghurt naturell
Litt hakket mørk sjokolade (antioksidanter)

Ha alt uten om den revne sjokolade i en blender, og rør det sammen til du får en myk og is-aktig konsistens.

Blir konsistensen for fast, tilsett mer melk, blir den for løs tilsett mer frossen banan.

Helles på dessertglass eller andre store stetteglass og serveres med revet sjokolade.

Mmm…

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Kjempegod og sunn kake – laktose- og glutenfri

Sunn kake_11

Denne kaken med bringebærmousse og nøttebunn, smaker ikke bare godt, den er i tillegg sunn og veldig enkel å lage. 

Den er også både laktose- og glutenfri, her er det ingen egg, ikke noe melk, ikke noe mel, ikke laktose og den er til og med uten sukker. Men den smaker skikkelig godt.

Den passer også godt til å lage dagen før, da den holder seg god lenge.

Sunn kake_9

Super sunn kake med nøttebunn og bringebærmousse

Bunn
275 g cashewnøtter
275 g dadler uten sten
25 g bakekakao*

Fyll
400 g frosne bringebær*
2 bokser kokosmelk lett (i alt 800 g)
2-3 ss honning eller litt stevia
Skall fra 1 lime
8 gelatinplater*

Pynt
En pakke jordbær

Gjør klar en rund springform på ca 23 cm i diameter. Ha bakepapir i bunnen.

Hell kokende vann over cashewnøttene, la dem stå et kvarters tid. Ta steinene ut av dadlene.

Hell vannet fra cashewnøttene. Ha alle ingrediensene til bunnen i en food processor, og rør alt godt sammen. Du skal få en klebrig masse.

Hell massen i springformen og press den ut i kantene.

Legg gelatinplatene i en skål med kaldt vann til de blir myke, det tar noen minutter. Riv limen fint, pass på å bare få med det grønne, ikke det hvite (det smaker bittert). Varm opp de frosne bringebærene i en kasserolle. La de småkoke til alle er tint. Tilsett kokosmelken og limeskal og varm til kokepunktet. Ta kasserollen av varmen. Ta gelatinplatene opp av vannet, klem vannet fra og tilsett gelatinplatene. Rør godt til alt er oppløst. Smak til med honning eller Stevia.

Hell bringebærmoussen/geleen over bunnen og la den stå kaldt i et par timer eller natten over. Kaken holder seg godt.

Pynt med jordbær før servering.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao uden sukker, altså kakao man bruger til at bage med, ikke Oboy. Bringebær er hindbær. Gelatinplater er husblas.

Sunn kake_10

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Indisk kyllingsuppe med eple og ingefær

Det finnes ikke mye bedre, når det er kaldt ute, enn en god, varm hjemmelaget suppe. Denne indiske kyllingsuppen har deilig smak av eple, karri og ingefær og smaker helt nydelig.

Det er også en fordel at den kan gjøres ferdig dagen før og bare varmes opp når man skal spise den. For eksempel etter man har vært ute og gått en lang tur.

Her får du oppskriften:

Indisk kyllingsuppe med eple og ingefær
6 personer

4 gule løk (middels store)
2 fedd hvitløk
2 spiseskjeer fersk revet ingefær
6 gulrøtter i mindre biter
2 syrlige epler (middels store)
2 store rød paprika
5 teskjeer karri (strøkne)
1 boks kokosmelk (400 g vanlig type ikke lett)
1 boks matfløte (3 dl)
10 dl kyllingkraft (Jeg synes den blir best laget av kyllingfond. Lag den gjerne ekstra kraftig. Jeg brukte 6 Maggi fond cups til 1 liter vann.)
Litt chilli eller kayennepepper
Salt og pepper
1 hel grillet kylling eller 6 kyllinglår
Havreris 6 porsjoner (kan erstattes av villris eller vanlig ris)
1 pakke vårløk

Pynt gjerne med fersk koriander om du får tak i

Tilbehør
Nanbrød

Pill den ferdigstekte kyllingen. Du kan selvfølgelig også steke opp kylling selv eller bruke biter av kylling. Gjør det du synes er enklest. Sett kyllingkjøttet til side.

Skjær løkene i mindre biter og stek dem med hvitløk på middels varme i noen minutter i en stor gryte med litt smør. Tilsett revet ingefær, gulrøtter, epler, paprika og karri. Stek det noen minutter.

Ha i kyllingkraft, kokosmelk og matfløte. Kok opp suppen og la den koke et par minutter til den er blitt kremet og god. Smak til med chilli og salt og pepper.

Kok opp havrerisen etter anvisningen på pakken

Server suppen rykende varm med ris, kyllingbiter og fersk vårløk og koriander.

Som tilbehør passer det godt med varmet nanbrød.

Suppen egner seg godt til frysing. Hvis det blir noe igjen da. 😉

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

10 tips som kan gi stuen din et løft

Opplever du også at stua kan føles litt tom etter jula er ryddet bort?

I dag deler jeg 10 gode tips som kan gi stuen din et løft.

Stuen et viktig rom. Den er et naturlig samlingspunkt i boligen. Det er her man møtes for å slappe av. Stuen brukes til festlige sammenkomster, filmkvelder og kvalitetstid med familien, det er derfor viktig å skape en stue som hele familien kan trives i.

Her får du 10 gode tips som kan gi stuen din et løft:

1. Start med å se på stuen med nye øyne
Det er de færreste som kjøper alt nytt når de skal innrede stuen. Sofaen har man kanskje hatt i mange år, noe kan man ha fått eller arvet, mens tilbehør som puter og pynt kan være kjøpt senere. Det gjør at det kan være en utfordring å få alt til å passe sammen.

Start derfor med å se på stuen med helt nye øyne. Hva er viktig for deg å beholde og hva ønsker du å kvitte deg med eller forandre.

2. Velg én fargeskala

Hvis du har ting i mange ulike fargeskalaer er det vanskelig å skape fin helhet. Velg derfor én fargeskala. Det kan være naturfarger, pasteller, juvelfarger eller hva du vil, så lenge du holder deg til én skala.

3. Fjern rotefellene
De fleste av oss har dem. Det kan være plassen under sofabordet som har det med å tiltrekke seg gamle aviser og blader, pleddene som sjelden er like fint dandert som i interiørbladene eller sidebordet som har det med å fylle seg opp med småting.

Rotefeller er enkle å unngå. Det handler om å lage gode oppbevaringsløsninger og ha gode rutiner. Ha en kasse eller lignende til blader og aviser og legg dem der når du er ferdig med å lese dem. Ha en fin kurv til pleddene, da slipper du å ha de liggende i en haug og ha et skap eller en boks til småting som ellers kan bli til rot.

4. Finn et naturlig fokuspunkt
Et godt tips når du skal innrede et rom er å ta utgangspunkt i rommets naturlige fokuspunkt. Det kan være en peis, et fint vindu eller en flott vegg. Hvis ikke rommet har et naturlig fokuspunkt, kan du skape ett. Det kan være et stort speil, en spesiell lampe eller et dekorativt bilde. Sofaen kan også være et naturlig fokuspunkt.

Blikket vil naturlig bli trukket i retning av fokuspunktet, la derfor det være utgangspunktet og møblér ut i fra det.

Velg også gjerne farger ut fra fokuspunktet, da vil du få en flott helhet. Hvis du for eksempel har en flott rustikk murvegg vil det være flott å velge farger på møbler og tilbehør som passer til den. Er det sofaen som er fokuspunktet kan den være med på å bestemme hvilke farger som ellers blir brukt i rommet.

5. Velg møbler ut fra størrelsen på rommet
Hvis du har en liten stue, vil møbler som ikke er alt for store være et godt valg. Det vil gi et mer harmonisk inntrykk. Har du en stor stue er det viktig å velge møbler som fyller litt.

6. Mal eller tapetsér en vegg
Et enkelt tips som kan gjøre en stor forskjell, er å male eller tapetsere en vegg, enten bak sofaen eller bak TV-en. Hvis du synes TV-en gjør for mye ut av seg, kan det å male veggen i en mørkere farge gjøre at den tar mindre oppmerksomhet. Det kan også gi en fin effekt å male eller tapetsere veggen bak sofaen.

7. Tepper kan virke samlende
Alt for mange undervurderer gulvtepper. Et flott gulvteppe kan være med på å virkelig løfte et rom, samtidig som det luner og samler møblene på en naturlig måte.

8. Speil åpner opp rommet
Plasser et speil på motsatt side av et vindu, det vil gi illusjonen av at det er to vinduer i rommet.

9. Planter skaper liv
Grønne planter er med på å skape liv i stuen og gir samtidig bedre inneklima. Tørkede greiner, strå og lignende er også fine å bruke.

10. Detaljene teller
Det er viktig med gode møbler, men detaljene er minst like viktige. En ny lampe, fine puter eller litt nytt på sofabordet kan være med på å løfte rommet.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Supergod og sunn Brownie – bare sunne ingredienser og halvparten av kaloriene

Jeg ELSKER brownie. Jeg har derfor vegret meg mot å lage en sunn versjon, da jeg mener man bare får balanse i livet av å spise et kakestykke av og til.

MEN

Siden jeg er så glad i Brownie og gjerne skulle ha spist det enda oftere, bestemte jeg meg for å prøve meg frem for å se om det var mulig å lage en skikkelig god brownie som også var sunn.

Det tok noen forsøk, men jeg kom frem til ikke bare én, men to kjempegode Brownies, som begge er sunne. Jeg har testet dem begge på både familie og venner og begge ble utrolig godt mottatt. Ingen trodde at dette kunne være sunne brownies.

Men det er det altså.

Denne oppskriften har under halvparten av kaloriene som en vanlig brownie har. Den er glutenfri, sukkerfri og den har bare sunne ingredienser.

Den inneholder noe fruktsukker fra dadlene. Hvis du er diabetiker eller ikke ønsker fruktsukker, kan dadlene derfor erstattes av 130 g Sukrin Gold (de kommer i tillegg til det som allerede brukes i oppskriften (220 g Sukrin gold i alt). Les mer om ulike sukkererstatninger her.

Her får du oppskriften:

Supergod og sunn Brownie 

Ca 30 stykker 4 x 4 cm

130 g dadler uten stein (ca 20 stk)
6 mellomstore egg
75 g bakekakao* (visste du at bakekakao ikke er tilsatt sukker, det er rene pressede kakaobønner)
10 dråper vaniljeekstrakt eller frø fra 1 vaniljestang. Du kan også bruke 1 1/2 teskje vaniljesukker
90 gram Sukrin Gold (kan kjøpes i de fleste helsekostbutikker)
200 g smør eller kokosolje
1 liten klype Maldonsalt eller lignende
3 dl kesam* (kan erstattes av lettrømme eller Creme Fraiche Light)
150 g mandelmel (kan erstattes av havremel (bruk havregryn som du kjører til mel i foodprosessor) Du kan også bruke speltmel om du tåler det.)

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Ha bakepapir i en liten langpanne på ca. 20 x 40 cm.

Ta steinene ut av dadlene. Kjør dem i foodprosessor sammen med eggene.

Smelt smøret i mikrobølgeovnen eller i en kasserolle. La det avkjøle litt.

Ha resten av ingrediensene i en skål og rør til du får en deilig seigtflytende røre. Ha røren i formen.

Stekes på 175 grader varmluft i ca 15 minutter.
Følg godt med fra det har gått ca. 10 minutter.
Hele hemmeligheten er å steke brownien akkurat passe. Brownie kan ha en nesten flytende kjerne. Den må for all del ikke bli stekt for mye. Stekeprosessen fortsetter etter kaken er tatt ut av ovnen, ta den derfor heller ut for tidlig.
Ta brownien ut av ovnen, la den stå med et rent tørkehåndkle og et firkantet stort fat over, da holder den seg saftig.
Bak den gjerne dagen før, den har bare godt av å sette seg litt. Du kan oppbevare den stekte kaken på kjøkkenbenken.
Server brownien slik den er, eventuelt med et melisdryss over og gjerne sammen med litt bær.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao som bruges til bagning, altså ikke Oboy eller lignende. Kesam er kvarg, du kan også bruke Creme Fraiche Light.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Energikuler som gir deg krutt i beina

Energikuler_1

Hvis du trenger litt ekstra krutt i beina, kan disse energikulene anbefales. 🙂

Passer perfekt før trening til deg selv eller barna, eller som litt ekstra godt i matpakken.

Jeg synes også de er et svært godt alternativ om du blir spurt om å ha med noe på et idrettsarrangement på skolen eller lignende. Det jab føles litt feil å servere kake særlig midt i uka, da kan disse energikulene være fine å ha med.

De er veldig enkle å lage, og de holder seg i flere uker. Fine å bruke som litt ettermiddags snacks til barna eller til matpakken også.

Bruk gjerne økologiske ingredienser. Oppskriften er også melke- og glutenfri.

Energikuler_4

Energikuler

200 g dadler
60 g kokosmasse
25 g rå kakao (bakekakao)
200 g havregryn
1 dl rismelk, kokosmelk eller lignende (eller vanlig melk for de som tåler det)
2 spiseskjeer flytende honning (Akaciehonning eller lønnesirup)
Kokosmasse til å trille kulene i.

Ha alt i en foodprosessor/kjøkkenmaskin og kjør til du får en masse det kan trilles kuler av. Hvis massen er for myk tilsetter du litt mer havregryn, kokosmasse eller kakao, hvis den er for tørr, tilsetter du litt mer rismelk eller honning.

Form til kuler og trill i kokosmasse.

Oppbevares i kjøleskap. Er holdbar i et par uker, hvis de da varer så lenge. 😉

Når det gjelder ingredienser er det bare fantasien som setter grenser. Bruk sunne ingredienser og bland med det du selv liker best. Tilsett gjerne proteinpulver, nøtter, tørket frukt, chiafrø, solsikkekjerner eller hva du har lyst til. Dadlene gir sødme og kokosmelken binder det godt sammen, men du kan også bruke cocosa som bindemiddel eller bare honning og litt vann. Eksperimentér gjerne og lag din helt egen vri. 🙂

Energikuler_2Energikuler_3

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Skikkelig gode, og enkle grove rundstykker

Rundstykker_05

Etter all julematen er det godt med litt grove og hjemmebakte rundstykker. Denne oppskriften er utrolig enkel å lage, (ingen elting, ingen etterheving og ingen utrulling), og du får kjempegode og saftige rundstykker som holder seg lenge.

De er perfekte å lage til helgen! Da har du gode ferske nystekte rundstykker til frokosten og resten kan brukes til matpakker.

Rundstykker_01

Skikkelig gode og enkle grove rundstykker
20 stk

9 dl lillefingervarmt vann
1 pk fersk gjær (tørrgjær kan også brukes)
1 teskje salt
1 spiseskje sukker
1 dl smeltet smør eller nøytral olje
Ca 1200 gram mel og kjerner. Her har jeg brukt ca. 500 g hvetemel, 200 g rugmel, 200 g sammalt hvete og litt havregryn, men bruk det du har. Hvis du har litt müsliblanding eller andre kjerner er det også godt.
Pynt 50 g solsikkekjerner

Bland sammen lunkent vann, gjær, salt, sukker og smeltet smør eller olje.

Tilsett havregryn og evt kjerner eller müsliblanding. Ha i mel litt etter litt. Bland sammen med en treskje til du får en forholdsvis fast deig, omtrent som på bildet her. Du trenger ikke kna med hendene eller elte i maskin.

Rundstykker_02


Sett deigen til heving i ca 40 minutter et varmt sted. Dekk bollen med et lokk eller plastfilm.

Du trenger ikke etterheve deigen. Bare hell den rett i en langpanne som er dekket med bakepapir. Trykk deigen ut i kantene, og bruk en pizzaskjærer til å dele opp deigen i ønsket størrelse,

Rundstykker_03


Ha på solsikkekjerner og sett langpannen rett i ovnen.

Stekes ved 200 grader i ca 20 minutter, midt i ovnen på varmluft eller over- og undervarme. Eller til de er gylne og høres hule ut når du banker på dem med fingeren.

Serveres gjerne varme rett fra ovnen.

De holder seg ferske lenge, og egner seg også godt til å fryse.

Rundstykker_08Rundstykker_10

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.