Superenkel marengs og -iskake

Du vet de varme sommerdagene hvor man har lyst på noe kaldt og søtt, men hvor man ikke har lyst på å stå inne på kjøkkenet i timesvis?

Da lager du denne iskaken! Den er ferdig på under 10 minutter, og blir garantert godt mottatt. Den blir ekstra god servert med ferske jordbær eller bringebær.

Her bruker jeg ferdig marengsbunn. Men du kan også lage denne, (som kan lages flere dager i forveien) om du vil ha hjemmelaget:

Her får du fremgangsmåten:

Superenkel marengs og -iskake

1 marengsbunn
2 typer god is
Sjokoladesaus
Karamellsaus
Jordbær eller bringebær

Ha marengsbunnen på et stettefat, topp med is i kuler og sjokolade- og karamellsaus. Enklere blir det ikke.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Himmelske små terter med rabarbra og marengs

Dette er de beste tertene jeg noen gang har smakt! Frisk og syrlig rabarbra mot søt marengs sammen med tynn og sprø tertedeig er bare helt fantastisk.

I juni er rabarbraene på sitt beste. Perfekt til disse tertene. Men de kan også lages med jordbær, bruk da halvparten av sukkeret til kompotten.

Tertene er testbakt av Heidi haukenes Karud som har Heidis kaker. Her ser du hva hun synes om kakene:

Tertene ble veldig bra, og jeg har aldri laget terter før. De så veldig proffe og elegante ut og smaken var veldig bra. Bunnen passet perfekt sammen med det friske fyllet og den søte marengsen.

Små rabarbraterter med marengs

Ca. 24 stk

Mørdeig
300 g hvetemel
100 g melis*
200 g smør, skjært i små firkanter
1 egg
Ev. litt kaldt vann

Rabarbrakompott
1 kg rabarbra
200 g sukker
1 vaniljestang eller 2 teskjeer vaniljesukker

Marengs
4 eggehviter
1/4 teskje salt
250 g sukker
2 teskjeer Maizena
1 teskje eddik

Sett frem 24 små terteformer i metall på et bakebrett. Stive muffinsformer kan også brukes. (Bruk ev. 2 former om gangen.)

Bland mel og melis i en skål. Bland smøret sammen med melet til en smuldrete deig. Tilsett egg og bland deigen raskt sammen. Tilsett evt. litt vann hvis det trengs. Pakk deigen i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst en halv time. (Deigen kan gjerne lages dagen før).

Skjær rabarbrastengene i tynne skiver. Ha dem i en kasserolle sammen med sukker og 2 halve vaniljestenger som er skjært igjennom på langs. La det koke ved middels varme til rabarbraen begynner å bli myk. Pass på at den ikke koker for lenge, det skal ikke bli mos. Sett rabarbrakompotten til side.

Ta ut deigen fra kjøleskapet. Begynn med cirka en fjerdedel av deigen. Rull ut deigen mellom to lag med plastfolie, da er den enklere å håndtere. Deigen skal være 3–4 mm tykk.

Bruk et stort glass som er litt større enn diameteren på formene. til å stikke ut sirkler. Legg en sirkel med deig over formen og press forsiktig deigen ut til kanten. Bruk tommelen og press deigen litt ut over kanten, slik at du får et fint bølget mønster. Det gjør også at tertebunnen krymper mindre. Prikk bunnene med en gaffel.

Stek bunnene midt i ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 10 minutter til de er gylne.

Rett før servering lager du marengsen. Ha eggehvitene og salt i en bolle. Pass på at bollen er helt ren og at du ikke får med eggeplomme. (Det gjør at marengsen ikke vil stivne). Pisk eggehvitene på lav hastighet til de skummer. Når skummet begynner å stivne tilsetter du sukkeret litt av gangen samt Maizena og eddik. Pisk til du får en myk og blank marengs og alt sukkeret er oppløst. Pass på at du ikke visper for lenge, da blir blandingen klumpete.

Hell marengsen i en sprøytepose med stor sprøytetip. Ha litt rabarbrakompott i hver tertebunn og lag små topper av marengs. Brenn med en liten gassbrenner eller sett ovnen på grill og la tertene stå noen minutter i ovnen når den er helt varm. Følg godt med, slik at de ikke blir brent. Bunnene kan oppbevares i flere dager, men når kakene først er lagt sammen bør de serveres med en gang, ellers vil bunnene bli myke.

*Info til mine danske læsere: Melis er flormelis.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Bananbrød – sunt og kjempegodt!

Jeg har fått helt dilla på bananbrød!

Helt perfekt når man har bananer som begynner å bli overmodne. (Man kan faktisk bruke bananer som er helt brune utenpå, så lenge de er fine når man skreller dem). Det er super enkelt å lage og med bare få sunne ingredienser. Det er helt uten sukker, men smaker likevel søtt og godt av bananene.

Alexander (ungdommen i huset) begynte å lage det og det er bare så godt. Nå har det blitt vår lille kosestund når han lager bananbrød.

Det er kjempegodt med brunost, hvitost eller smør, og om du liker peanøttsmør er det også en vinner. Nugatti er også kjempegodt på. (Klikk her for å få oppskriften på sunnere Nugatti).

Du lager det i en vanlig brødform. Denne oppskriften gir ett brød. Du kan enkelt doble oppskriften om du ønsker to eller flere. De er fine å fryse.

Det egner seg også godt til deg som ønsker glutenfritt. I utgangspunktet er havregryn glutenfritt, men om det kan ha vært i nærheten av andre kornslag. Om du vil ha det helt glutenfritt velger du derfor glutenfri havregryn.

Hvis du vil ha ekstra proteiner kan du erstatte opp til 50 g av havremelet med proteinpulver.

Her får du oppskriften:

4 små eller tre store modne bananer
3 egg
200 g havremel (Du lager det enkelt selv ved å kjøre havregryn i en foodprosessor).
2 teskjeer bakepulver

Sett ovnen på 175 grader varmluft. Gjør klar en brødform på ca 1 liter.

Ha bananene i en mikser (eller bruk stavmikser) og mos dem sammen.

Bland inn resten av ingrediensene og rør til du får en klumpefri røre.

Stekes midt i ovnen i 45 – 55 minutter til brødet er gjennomstekt og har blitt gyllent. Test gjerne med en kakepinne.

Det er ekstra godt rett fra ovnen. Det beste er å la det hvile noen minutter før du skjærer i det. Men jeg klarer som regel ikke å vente! 🙂

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Klissete kladdkake med silkemyk marengs

Denne kaken må du bare prøve! Mørk og klissete kladdkake med silkemyk marengs, toppet med jordbær. – For en deilig sommerkake! 🤗🍓🌸

Her får du oppskriften:

Klissete kladdkake med silkemyk marengs

Kladdkake
150 gram smør
135 g (1,5 dl) sukker
135 g (1,5 dl) brunt sukker
40 g  (1 dl) bakekakao
1-2 teskjeer vaniljesukker
120 g (2 dl) hvetemel
2 egg
1 knivspiss salt

Marengs
4 eggehviter
1/4 teskje salt
250 g sukker

Pynt
1 pakke jordbær

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Ha bakepapir i bunnen av en springform som er 20 cm i diameter. Smør bunn og sider.

Smelt smøret i mikroovnen eller en liten kasserolle.

Ha smøret i en stor skål. Tilsett sukker, brunt sukker, bakekakao, vaniljesukker og salt. Rør alt godt sammen.

Tilsett eggene. Ha i melet. Rør til det ikke er klumper.

Hell røren i formen.

Stekes midt i ovnen i 15-18 minutter.

Det er viktig å følge med steketiden. Så snart den er fast på toppen og ikke lenger flytende, kan du ta den ut av ovnen. Stek den heller for lite enn for mye da får du den beste konsistensen.

Ta den ut av ovnen og la den avkjøle.

Sett den i kjøleskapet en time eller natten over. Da får du en deilig kladdy konsistens.

Hvis mulig kan du gjerne ta den ut av kjøleskapet 2 timer før servering. Slik at selve kaken får romtemperatur før du har på marengsen. Men du kan også gjøre det enkelt å gjøre alt klart flere timer før og ha den stående i kjøleskap. (Det ender jeg som regel opp med).

Ha eggehvitene i en bolle. Pass på at bollen er helt ren og at du ikke får med eggeplomme. (Det gjør at marengsen ikke vil stivne). Pisk eggehvitene sammen med litt sukker på lav hastighet til det skummer. Når skummet begynner å stivne tilsetter du sukkeret 2-3 spiseskjeer om gangen. Pisk mellom hver gang. Pisk så på full styrke, til du får en myk og blank marengs. Det tar ca 5 minutter. Du skal kunne snu bollen opp ned uten at marengsen faller ut, da er den ferdig.

Pynt kaken med marengs og jordbær.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Fantastisk god hjemmelaget brokkolisalat

Dette er en av sommerfavorittene mine! Hjemmelaget brokkolisalat med bacon er noe av det beste jeg kan tenke meg til grillmat og lignende.

Jeg har prøvd meg frem for å lage den beste oppskriften og denne er virkelig fantastisk god! Deilig kremet, og med skikkelig god smak. Den kan fint lages mange timer før servering.

Her får du oppskriften:

Fantastisk god brokkolisalat med bacon (til 4 personer)

1 1/2 brokkoli renset(ca 350 g)
2 pakker bacon (ca 280 g)
1 liten rødløk hakket i små biter
40 g rosiner, kan erstattes av tørket tranebær eller frø fra granateple

Dressing:
3 dl lettrømme eller rømme*
1 tube majones (150 g)
2 spiseskjeer sukker
2 spiseskjeer hvitvinseddik (Bringebæreddik er ekstra godt, men vanlig eddik kan også brukes)
Salt og pepper

Pynt: 3-4 spiseskjeer pinjekjerner. (Kan utelates, men gir ekstra god smak) Du kan også bruke skivede mandler eller frø fra granateple.

Start med å riste pinjekjernene i en tørr stekepanne. Følg godt med, de kan raskt bli veldig godt stekt. Sett dem til side.

Sett stekeovnen på 200 grader. Ha bakepapir på en stekeplate. Skjær bacon i mindre biter og ha dem på stekeplaten. Stekes i ovnen i ca 10 minutter, til de er sprøstekte. La dem dryppe av på tørkepapir, slik at de blir sprøe. Du kan også steke bacon i stekepannen, men det er mye enklere i ovnen og du sliper stekesøl.

Bland sammen ingrediensene til dressingen i en stor skål. Smak til med salt og pepper.

Skjær brokkoli (uten stilk) i små biter. Ha den i skålen sammen med hakket rødløk og rosiner.

Bland godt. Ha ca halvparten av den stekte og avkjølte bacon i brokkolisalaten og resten over salaten.

Pynt med pinjekjerner.

Holder seg fint et par dager i kjøleskap.

*Info til mine danske læsere: Rømme er Creme Fraiche 38 %, Lettrømme er Creme Fraiche 18 %.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Saftige sjokoladecupcakes med en overraskelse

Mange cupcakes-elskere mener at frostingen må være like høy som cupcaksene. Her er det raust med frosting, og i tillegg gjemmer det seg en liten overraskelse, i form av vaniljefyll, inne i kakene.

Her ser du hva en av testbakerne mine skrev om dem:

Nydelige store sjokolade cupcakes, med en herlig vaniljefrosting – både inne i og utenpå.
– Ingvild Høili, kake-elsker, Rygge

Sjokolade cupcakes med vaniljefyll
Ca. 10 – 12 store

Cupcakes
225 g smør
4 egg
100 g lyst rørsukker
300 g sukker
1,5 dl lettrømme*
1 dl melk
1 teskje tørket kaffepulver rørt ut i 2 teskjeer vann
300 g mel
80 g bakekakao*
2 teskjeer vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
2 teskjeer bakepulver
1/2 teskje salt

Vaniljefrosting
225 g romtemperert smør
300 g melis*
1 1/2 teskje vaniljesukker
225 g Philadelphia kremost naturell

Pynt
150 g mørk sjokolade i mindre biter

Sett ovnen på 175 grader varmluft. Sett store cupcakesformer på et bakebrett.

Smelt smøret, sett det til side. Pisk egg og sukker til luftig eggedosis, det tar ca. 5 minutter. Bland smeltet smør med lettrømme, melk og kaffepulver rørt ut i vann. Bland de tørre ingrediensene sammen og sikt dem i eggedosisen skiftevis med smør/rømmeblandingen. Ha røren i formene. Fyll formene 3/4 fulle.

Stekes midt i ovnen ved 175 grader i ca 20–25 minutter. Test med en kakepinne. Ta ut cupcakesene så snart det ikke henger deig igjen.

Avkjøles på rist med et rent tørkehåndkle over.

Ta smør og kremost ut av kjøleskapet i god tid. Smøret må være helt mykt.

Rør smøret med melis og vaniljesukker i 5 minutter på full styrke. Det gjør at frostingen blir hvit og fjerner melissmaken. Vend forsiktig inn kremost med en slikkepott til du har en jevn og myk frosting.

Ha frostingen i en sprøytepose med stor stjernetipp. La den evt. stå noen minutter i kjøleskapet hvis den er veldig myk. Hvis den blir for hard i kjøleskapet er det bare å la den stå fremme til den igjen får romtemperatur.

Når cupcakesene er helt avkjølte lager du en liten fordypning i hver, med en teskje. Ta bort akkurat så mye at du får et lite hulrum. Ta vare på det du tar bort. Fyll hulrommene med frosting og tett igjen med litt av det du tok bort, slik at du får tettet igjen hullet. Ha frosting på hver cupcake. Topp med sjokoladebiter.

*Info til mine danske læsere: Lettrømme er Creme Fraiche Light. Melis er flormelis. Bakekakao er kakao som bruges til bagning altså ikke Oboy eller lignende. Melis er flormelis.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Sunn Brownie! Er det mulig? Det er det og den smaker kjempegodt!

Dette er en kake du kan spise med god samvittighet. Den er full av gode og sunne ingredienser og bugner av bær. Perfekt å servere når du får gjester og har lyst til å kose deg, samtidig som du spiser sunt.

Den er glutenfri, uten hvitt sukker og med bare naturlige og rene ingredienser.

Du kan lage kaken dagen før og pynte den flere timer før servering.

Kjempegod og sunn Fest-Brownie med masse bær
6 porsjoner

2 egg
200 g kokosblomstsukker (fåes i de fleste helsekostbutikker)
125 g smør eller kokosolje
125 g mandelmel (kan erstattes av havremel (bruk havregryn som du kjører til mel i foodprosessor) Du kan også bruke speltmel om du tåler det.)
6-7 dråper vaniljeekstrakt eller frø fra 1/2 vaniljestang. Du kan også bruke 1 1/2 teskje vaniljesukker
1 liten klype Maldon salt eller lignende
30 g bakekakao (visste du at bakekakao ikke er tilsatt sukker, det er rene pressede kakaobønner)

Pynt
Bær etter smak og sesong. Jeg har brukt blåbær, moreller, stikkelsbær, bjørnebær, rips og physalis.

Jeg har også pyntet med litt kamilleblomster, dette kan utelates eller du kan bruke andre usprøytede spiselige blomster som syrin, lavendel, roser eller lignende.

Server gjerne med Kesam* tilsatt litt vaniljeekstrakt, frø fra vaniljestang eller vaniljesukker om du vil.

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Ha bakepapir i bunnen av en rund form, ca 24 cm i diameter.

Rør sammen egg og kokosblomstsukker med en stor visp. Ikke rør for mye, det skal ikke være eggedosis.
Smelt smøret i mikrobølgeovnen eller i en kasserolle. La det avkjøle litt.

Ha i resten av ingrediensene og rør til du får en deilig seigtflytende røre. Ha røren i formen.

Stekes på 175 grader varmluft i ca 20 minutter.
Følg godt med fra det har gått ca. 10 minutter.
Hele hemmeligheten er å steke brownien akkurat passe. Brownie kan ha en nesten flytende kjerne. Den må for all del ikke bli stekt for mye. Stekeprosessen fortsetter etter kaken er tatt ut av ovnen. Ta den derfor heller ut for tidlig.
Ta kaken ut av ovnen, la den stå med et rent tørkehåndkle og en tallerken over, da holder den seg saftig.
Bak gjerne kaken dagen før, den har bare godt av å sette seg litt. Du kan oppbevare den stekte kaken på kjøkkenbenken.
Den kan fint pyntes flere timer før servering.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao som bruges til bagning, altså ikke Oboy eller lignende. Kesam er kvarg, du kan også bruke Creme Fraiche Light.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Super enkel og kjempegod Oreo-iskake – ferdig på 1-2-3

Jeg elsker kaker som er superenkle å lage, men som likevel smaker kjempegodt.

Denne iskaken med Oreokjeks og pikekyss er en slik kake!

Jeg har laget den med både hjemmelaget is og kjøpe-is og begge deler kan anbefales. Man får kjøpt så mye god is at det er minst like godt med kjøpt is. Bare velg is av god kvalitet.

Her får du den superraske oppskriften: (Hvis du ønsker å lage isen selv finner du oppskrift på det her.)

Super enkel Oreo-iskake

2 pakker is à ca 1 liter. Bruk favorittisen din som passer til Oreo. Jeg synes Pekan-is, krokan-is og vanilje-is passer særlig godt.
1 1/2 pakke Oreo-kjeks (20 Oreokjeks – ca 225 g)
10 pikekyss eller marengs i biter
1 pakke bringebær

Ta frem en stor springform (ca 28 cm i diameter).

Ha første is i formen.

Glatt ut isen.

Ha på biter av Oreokjeks og pikekyss.

Ha på den siste isen.

Glatt ut isen.

Ha på Oreokjeks på toppen.

La isen stå i fryseren et par timer til alt har fryst.

Server med bringebær rundt i kanten.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Amerikanske pannekaker med innbakt bacon

Bacon innbakt i amerikanske pannekaker! Wow! Da jeg første gang hørte om det var min første tanke, hvorfor i alle dager har jeg ikke tenkt på det før!

Det er jo helt genialt!

Det smaker helt fantastisk og det er enkelt å spise. Det er bare å dyppe pannekakene i lønnesirup eller hva man liker best.

Barna elsket det og det er garantert ikke siste gang vi lager det.

Perfekt til en søndagsfrokost/brunch og får du noe igjen er det ekstra godt på matpakken.

Her får du oppskriften. Porsjonen passer til ca 4 personer.

Amerikanske pannekaker

4 egg
5 dl lettmelk
100 g smeltet smør
6 dl hvetemel
3 teskjeer bakepulver
3 spiseskjeer sukker
1/2 teskje salt
1 teskje vaniljesukker

3 pakker bacon i skiver

Sett ovnen på 225 grader.

Legg baconskivene på bakeplater med bakepapir og stek dem sprøe i ovnen. Det tar 10-15 minutter. La dem dryppe av på kjøkkenpapir.

Du kan selvfølgelig også steke dem i en stekepanne, men det er både raskere og enklere i ovnen og enklere å gjøre rent.

Rør alle ingrediensene til pannekakene sammen. Bruk gjerne en rørebolle/kjøkkenmaskin eller stavmikser. Du kan også vispe det sammen for hånd. Rør til du får en jevn og fin røre.  Røren skal være ganske tykk, omtrent som tykk vaffelrøre.

La røren stå i ca. 15 minutter.

Stek pannekakene på vanlig stekepanne.

Ha litt smør i pannen og lag tre avlange pannekaker. Legg et baconstykke på hver med en gang, og hell over en ny runde med røre.

Snu pannekakene når de er gylne.

De kan stekes i god tid og varmes i ovnen ved 100 grader ca. 15–20 minutter før de skal spises. Dekk dem med aluminiumsfolie slik at de ikke blir tørre.

Server gjerne tradisjonelt med lønnesirup. Syltetøy, melis eller lignende er også godt.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

17. mai jordbær – enkelt å lage og helt uimotståelig godt

Har du lyst til å lage noe som smaker skikkelig godt? Da kan jeg anbefale jordbær med Philadelphiakrem og blåbær.

De er veldig enkle å lage, kan lages et par timer før servering og passer perfekt til 17. mai.

Her får du oppskriften:

17. mai jordbær med Philadelphiakrem og blåbær

300 g Philadelphia naturell
Frø fra 1/2 vaniljestang eller 1 teskje vaniljesukker
200 g melis
25 store jordbær
25 store blåbær

Start med å rense jordbærene. Skjær bort litt av toppen, da står de stødig. Sett dem på et tørkepapir, noen minutter, da unngår du at saften renner.

Skjær jordbærene nesten igjennom 2-3 ganger per bær. Sett jordbærene på et egnet fat.

Gjør klar en sprøytepose med stjernetip. Sett den gjerne i et stort glass, da er det enklere å fylle den.

Bland sammen melis og frø fra vaniljestang eller vaniljesukker. Rør det sammen med Philadelphia. Ikke rør for mye, bland det gjerne for hånd.

Ha kremen i sprøyteposen. Åpne jordbærene litt og sprøyt krem i hvert jordbær. Topp med et blåbær.

Oppbevares i kjøleskap til de skal serveres.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂