Verdens beste focaccia med fetaost og urter

Jeg elsker Focaccia og dette er virkelig verdens beste oppskrift.

Denne gang har jeg laget den med urter og fetaost! Wow! Dette var skikkelig godt. Kan virkelig anbefales!

Her får du oppskriften:

Verdens beste Focaccia med urter og fetaost

Deig
1 kg hvetemel
50 g gjær (gjerne fersk gjær, men tørrgjær kan også brukes)
1-2 strøkne spiseskjeer honning (eller sukker)
1/2 ts salt
Litt chilipulver
9 dl fingervarmt vann
1 pakke fetaost ca 200 gram

Oljeblanding
1 1/2 dl olivenolje
2-3 fedd hvitløk
1 teskje tørket eller en spiseskje fersk timian
1 teskje tørket eller en spiseskje fersk rosmarin
1 teskje tørket eller en spiseskje fersk basilikum
1 teskje tørket eller en spiseskje fersk oregano
(Du kan ev bruke 4 teskjeer ferdig provencekrydder i stedet)
Fingersalt, gjerne Maldon eller lignende

Bland sammen mel, gjær, honning eller sukker, salt og chili, og tilsett vann. (Deigen skal være klissete) Skjær fetaosten i tern og rør den inn i deigen.

Heves 40 minutter under tildekking.

Ha olivenoljen i en bolle. Press hvitløk og tilsett krydder i oljen. Rør rundt og la det stå mens deigen hever.

Rør deigen sammen med en treskje, slik at du får ut mye av luften.

Deigen er seig og klissete, og det er helt riktig.

Dekk en stor langpanne med bakepapir og fordel deigen utover.

Tips: For at ikke deigen skal klistre seg til fingrene, er det lurt å dyppe dem i olje først, da er det enklere å få deigen ut av skålen og bre den utover langpannen.

Bruk fingrene til å stikke hull i deigen.

Slå over oljeblandingen og pass på at hullene fylles opp med olje. Dryss eller kvern salt over deigen.

Hev 40 minutter til.

Stekes på 200 grader i ca 30 minutter til den har fått en gylden skorpe og høres hul ut når du banker på den. La brødet hvile litt før servering.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Rundstykker formet som gresskar

Høsten er her. Det blåser og regner ute, men hva gjør vel det når man kan kose seg inne.

I dag deler jeg oppskriften på supergode rundstykker formet som små gresskar. Perfekte til en god varm suppe, høstgryte, fårikål, høstbuffét eller lignende.

For å få gresskarformen trenger du hyssing av bomull eller lignende som tåler varme. Se steg for steg-bilder under.)

Her får du oppskriften:

Rundstykker med høststemning
ca 24 stk

100 g smør
1/2 pakke gjær (helst fersk gjær, men tørrgjær kan også brukes)
1 spiseskje sukker
1 teskje salt (strøken)
5 dl lettmelk
800 g hvetemel (eller så lite som mulig til deigen får god konsistens)
100 g smør til pensling (ev. hvitløkssmør)
Litt gresskarkjerner, halve mandler, pecannøtter eller lignende til «gresskarstilk»

Smelt 100 g smør i en kasserolle.

Smuldre gjæren i en bolle, tilsett sukker og salt.

Hell melken over smøret og rør til det blir fingervarmt.

Hell melkeblandingen over gjæren og rør til gjæren er oppløst.

Tilsett så mye mel at du får en glatt og smidig deig, men bruk så lite mel som mulig.

La deigen heve te varmt sted under lokk eller med plastfilm over i ca 40 minutter.

Gjør klar 2 bakebrett med bakepapir.

Når deigen er ferdig med å heve, elter du den sammen. Rull rundstykker i ønsket størrelse.

Slik får du til gresskarformen: Ha på hyssing, rett etter du har rullet dem til rundstykker, og sett dem på bakebrettene.

  1. Lag et hull i hver rundstykke med en spisepinne eller lignende.
  2. Ha på hyssingen. Knut den når du er ferdig. Her ser du steg for steg bilder:

Etterheves i ca 30 minutter under et rent tørkehåndkle.

Pensle dem med smeltet smør (eller hvitløkssmør). Stekes ved 200 grader varmluft, midt i ovnen i ca. 10 minutter til de er gylne og gjennomstekte. Serveres varme.

Når de er ferdig stekt pensler du dem igjen med smeltet smør eller hvitløkssmør. Det gir dem ekstra god smak.

De egner seg godt til å fryse. Varmes før servering.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Oppskrift på Verdens beste Brownies

Brownies_5

Det finnes ikke mye bedre enn skikkelig gode Brownies. Disse har jeg laget hundre vis av ganger og jeg synes denne oppskriften er verdens beste.??

Lars Lian (dommer i Kakekrigen) kalte den en STEINGOD brownie og Monica (Csango) tok resten av browniesene med hjem den dagen jeg bakte dem på Kakekrigen, da hun skulle ha selskap. (Jeg må innrømme at jeg ble litt stolt da.)

Jeg mener selv at hemmeligheten bak disse brownies er tre ting. Sammensetningen av ingrediensene, steketiden og ikke minst en viktig «hemmelig» ingrediens.

Jeg har eksperimentert meg frem med ulike oppskrifter, og har kommet frem til denne, som jeg synes gir Verdens beste Brownies! Den er i tillegg svært enkel å lage.

Her får du oppskriften. Den gir Brownies som er himmelsk gode! Myke, seige og smelter på tunga!

Brownies_4

Verdens beste brownies

3 egg
350 g eller 4 dl sukker (bruk gjerne halvparten brun farin/brunt sukker det gir en ekstra rund smak.)
225 g smeltet smør (Jeg bruker alltid meierismør)
100 g eller 2 dl hvetemel
40 g eller 1 dl bakekakao*
2 teskjeer vaniljesukker
1/4 teskje salt (gjerne Maldonsalt)
150 g revet marsipan (kan utelates)
En stor håndfull lett hakkede macadamia nøtter (kan utelates eller erstattes av valnøtter, peanøtter eller lignende. Velg det du liker best.)

Sett ovnen på 175 grader.

Smør en form på ca 20 x 40 cm.

Rør egg og sukker lett sammen med en stor visp*. Bland inn det smeltede smøret og resten av ingrediensene.

Ha den seigtflytende røren i en liten langpanne kledd med bakepapir.

Stekes på 175 grader midt i ovnen i 15 – 30 minutter. Bruk gjerne varmluft. Følg godt med kaken etter 15 minutters steketid, og ta den ut med en gang deigen så vidt slipper en stekepinne eller gaffel. Den må heller være for lite enn for mye stekt.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao man bruger til bagning, altså ikke Oboy eller lignende. En stor visp er et stort piskeris. 

P.S. Hvis du har lyst til å lage toppingen jeg hadde på Kakekrigen, får du oppskriften her:

Pekankrønsj:
240 g pekannøtter
100 g økologisk rørsukker (kan ta med selv)
60 g vanlig sukker
4 ts lys sirup
20 g meierismør

Litt ferdig salt karamell

Gjør klar et bakebrett med bakepapir.

Skjær pekannøttene i mindre biter.

Ha brunt sukker, sirup og smør i en kjele og varm opp på middels høy varme.
Rør til alt er blandet og la det boble opp.

Rør inn nøttene, slik at de blir dekket over det hele.

Pass på så det ikke brenner seg.

Hell blandingen på et bakepapir, dra massen utover med to gafler, og la den avkjøle.

Brekk eller skjær nøttemassen i passe store biter.

Skjær kaken i passe store firkanter. Ha litt salt karamell over i striper, og topp med karamelliserte pekannøtter.

Serveres med iskald lettpisket krem eller vaniljeis. Dryss gjerne litt karamelliserte pekannøtter på toppen av kremen til pynt.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Festkake med marengs og roser

Denne kaken laget jeg første gang til Vegars bestemor som ble hele 100 år.

Det ble en utrolig god kake som det ikke er siste gang jeg lager. Super saftig sjokoladekake toppet med italiensk marengs og pyntet med friske roser. Det var utrolig godt med marengsen sammen med sjokoladekaken og den ble en stor suksess.

Det var et ekstra pluss at det meste kan gjøres ferdig dagen før og at den er svært god å transportere. Jeg er alltid livredd når jeg skal ha med kaker som skal kjøres et sted, (se bare HER hvor galt det gikk da jeg skulle ha med kake i konfirmasjon). Men denne var helt perfekt. Like fin da vi kom frem etter nesten en times kjøring.

Ikke la deg avskrekke av italiensk marengs om du ikke har prøvd det før. Det er veldig enkelt å lage og du får en silkemyk marengs som holder utrolig godt. Jeg lover å gi deg en god forklaring.

Lag gjerne sjokoladekaken dagen før, den blir bare bedre av å stå natten over. Kan oppbevares på kjøkkenbenken. Ha plastfilm over etter den er avkjølt.

Server gjerne kaken med friske bær som tilbehør. Da blir det ekstra godt.

Saftig sjokoladekake med italiensk marengs

Ca 20 stykker

Sjokoladekake
4 egg
350 g sukker
200 g hvetemel
80 g kakaopulver*
2 teskje vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
2 teskje bakepulver
½ teskje salt
200 g smeltet smør
1,5 dl rømme eller lettrømme, du kan også bruke Creme Fraiche
1 boks søt kondensert melk*

Italiensk marengs
160 g eggehvite (4 stk)
200 g sukker
40 g sukker
1 dl vann

Pynt:
Roser (spør etter usprøytede roser eller bruk roser fra hagen)

Start med å lage sjokoladekaken.

Sett ovnen på 175 grader varmluft. Ha bakepapir i en form som er ca 40 x 20 cm.

Smelt smøret, sett det til side, slik at det blir litt avkjølt.

Pisk egg og sukker til luftig eggedosis i en stor skål. Det tar ca. 4–5 minutter.

Bland de tørre ingrediensene i en skål og rør godt sammen med en visp.

Bland inn rømme og vaniljeekstrakt i smøret, og ha det i eggedosisen skiftevis med de tørre ingrediensene. Bland røren forsiktig sammen.

Ha røren i formen. Stekes midt i ovnen i 20–30 minutter ­eller til det ikke lenger fester seg røre til en kake­pinne, følg godt med, kaken bør ikke steke for lenge.

Med en gang du tar kaken ut av ovnen, prikker du hull med en spisepinne eller lignende, jevnt fordelt over hele kaken. Hell over kondensert melk og pass på at du får litt melk ned i alle hullene. La kaken avkjøle ved romtemperatur, dekk den med plast når den er helt avkjølt.

Lag den italienske marengsen samme dagen kaken skal serveres. Den kan fint pyntes flere timer i forveien.

Skill eggeplommen fra hvitene. Ha eggehvitene i en helt ren skål (det er viktig at det ikke er noen rester av fett i skålen, da det kan gjøre at du ikke får pisket hvitene stive). Pass også på at du ikke får noe eggeplomme i hvitene.

Ha 1 dl vann og 200 g sukker i en kasserolle. Hvis du har termometer lar du blandingen koke til sukkerlaken når 120 grader. Hvis ikke lar du den koke noen minutter til den får konsistens som sirup.

Mens sukkerlaken koker begynner du å piske eggehvitene. Bruk lav hastighet og ha sukkeret i litt om gangen. Pisk til du får en halvstiv masse.

Når sukkerlaken er klar tar du den av varmen og heller den i en veldig tynn stråle i eggehviteblandingen mens du fortsetter å piske på lav-middels hastighet. Pass på at ikke sukkerlaken treffer vispen, da laken er veldig varm. Hell den i lengst mulig mot kanten.

Fortsett å piske sammen blandingen på lav-middels hastighet i ca 15 minutter til den blir romtemperert.

Ha marengsen i en stor sprøytepose med stjernespiss. Pynt kaken med marengs og roser.

Tips: Det er enklest om du holder sprøytespissen i 90 grader vinkel mot kaken.

Hvis du har en marengsbrenner kan du gjerne brenne marengsen litt slik jeg har gjort her, men det er ikke nødvendig. Den smaker like godt uten.

*Til denne oppskriften trenger du søt kondensert melk, altså ikke vanlig Viking Melk. Kan kjøpes blant annet hos Meny og Kiwi.

*Info til mine danske læsere: Kakaopulver er bagekakao, som bruges til bagning, altså ikke Oboy eller lignende. Kremfløte er Piskefløde.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Oreofluff med jordbær

Oreofluff med jordbær. Bare navnet! Det blir ikke mye enklere, men herlighet så godt det er!

Fluffen består av pisket krem med vaniljesukker og melis blandet med knuste Oreokjeks. Sammen med jordbær blir dette litt av en stjerne-dessert.

Jeg har lagt oppsettet ved å sette ett stettefat opp på et annet. Enkelt og dekorativt. Men de kan selvfølgelig også serveres i to ulike skåler.

Her får du oppskriften

Oreofluff med jordbær

Til 4-6 personer
2 pakker jordbær
1 pakke Oreo-kjeks
3 dl kremfløte
1 teskje vaniljesukker
2 spiseskjeer melis

Rens jordbærene. Ha evt. et par skjeer sukker over. Skjær Oreo-kjeksene i mindre biter og sett dem til side. Dette kan du gjøre klar flere timer før servering.

Pisk krem av kremfløte, vaniljesukker og melis til luftig krem. Tilsett Oreobitene og ha noen Oreobiter på toppen til pynt. Servér sammen med jordbærene.

Serveres med en gang slik at ikke oreo-kjeksene blir myke.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Kjempegode rundstykker med parmesan og urter

Runnstykker 3

Disse rundstykkene er utrolig gode. Deilig smak av urter og parmesan gjør dem perfekte sammen med suppe, salat eller annen mat, men de er også kjempegode alene til frokost eller lunsj.

Oppskriften gir tre brett med rundstykker. Det er en stor oppskrift, og du kan enkelt gjøre den mindre, men jeg lager alltid hele, for det er så godt å ha litt ekstra i fryseren.

Runnstykker 2

Rundstykker med parmesan og urter

200 g smør
1 liter lettmelk
50 g gjær
2 teskje salt
2 spiseskje sukker
En stor håndfull hakkede urter, for eksempel oregano, basilikum, persille eller lignende
2 spiseskjeer provence krydder eller andre tørkede urter
150 g fintrevet parmesan ost
1,75 kg hvetemel (eller så lite som mulig til deigen får god konsistens)
Litt ekstra smør til pensling

Smelt smøret i en kasserolle. Tilsett melken, rør til blandingen er håndvarm.

Hell melkeblandingen i en bakebolle og tilsett gjær, salt, sukker og urter. Rør til gjæren er oppløst.

Tips: Du kan også tilsette et knust fedd med hvitløk hvis du vil ha hvitløksmak.

Ha i mel og elt godt til du får en god konsistens på deigen. Tilsett det meste av den revne parmesanosten, men sett litt til side til å ha på toppen av rundstykkene.

La deigen heve under lokk, eller med et rent tørkehåndkle over, et varmt sted i ca 40 minutter.

Kna deigen sammen og lag rundstykker som legges i muffinsbrett av metall eller på tre bakebrett. La deigen etterheve i ca 30 minutter under plastfilm.

Pensle rundstykkene med smeltet smør og dryss med revet parmesan.

Stek alle tre brett med varmluft 200 grader i 10-15 minutter eller til rundstykkene er gylne.

De egner seg svært godt til å fryse ned.

De er ekstra gode lune. Server dem derfor gjerne rett fra ovnen. Eller lun dem litt i ovnen før servering.

Runnstykker 1

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Eton Mess Brownie

Eton Mess dessert er en lykkelig blanding av knust marengs, bær og krem oppkalt etter det prestisjetunge Eton College i England.

Eton Mess er første gang nevnt på trykk helt tilbake i 1893 og serveres som en tradisjon på Eton Collage til deres årlige cricket kamp mot Harrow School.

Ryktene sier at den ble til første gang da en hund satte seg på en Pavlova. Uansett hva som skjedde er det i hvert fall en god oppfinnelse.

Jeg har laget min egen kakeversjon, som i tillegg har Brownie og pistasjnøtter. Den smaker helt himmelsk, og er en kake som passer godt til de aller fleste anledningene.

Hvis du ikke liker pistasjnøtter kan de fint unnlates.

Eton Mess Brownie
8-10 personer

Brownies
3 egg
150 g muscovadosukker eller mørkt rørsukker, du kan også bruke brunt sukker
150 g vanlig sukker
125 g god mørk sjokolade
225 g smeltet smør
150 g hvetemel
80 g bakekakao*
2 teskjeer vaniljesukker
200 g revet marsipan

Pynt
5 dl kremfløte*
2 teskjeer vaniljesukker
800 g bringebær eller andre bær
1 pose små marengs
80 g usaltede pistasjnøtter
Litt melis*
Ev litt roseblader

Sett ovnen på 175 grader varmluft. Smør en firkantet form ca. 20 x 30 cm.

Rør sammen egg og sukker med en stor visp. Ikke rør for mye, det skal ikke være eggedosis. Smelt smøret i en kasserolle. Ta kasserollen av platen og rør inn sjokoladen som er hakket i mindre biter. Rør til du får en glatt og myk masse. Ha massen i eggeblandingen i en tynn stråle mens du rører godt.

Sikt melet i skålen. Bland i alt det tørre til du får en deilig, seigtflytende røre. Tilsett revet marsipan litt om gangen. Rør godt slik at marsipanen blir jevnt fordelt i røren. Ha røren i formen. Stekes ved 175 grader midt i ovnen i 20–25 minutter.

Følg godt med fra det har gått ca. 15 minutter.Hele hemmeligheten er å steke brownien akkurat passe. Brownies kan ha en nesten flytende kjerne, stek den derfor heller for lite enn for mye.

Avkjøl kaken med et rent tørkehåndkle over slik at den beholder fuktigheten. Brownien kan lages dagen før og pakkes i plastfilm når den er avkjølt.

Visp kremen stiv sammen med vaniljesukker. Knus halvparten av marengsen, tilsett halvparten av bringebærene og bland dem i kremen.

Legg brownien på et kakefat, ha kremen over og pynt med resten av bringebærene, marengs og pistasjnøttene over. Dryss med litt melis.

Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao som bruges til bagning, altså ikke Oboy eller lignende. Kremfløte er piskefløde, bringebær er hindbær, melis er flormelis.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon ?

 

En deig – 3 kjempegode og enkle cupcakes

Med denne oppskriften får du hele 3 cupcakes ut av bare én oppskrift. Oreo-cupcakes, sjokolade-cupcakes med Snickers og blåbær-cupcakes.

Det blir ikke mye enklere!

Du kan til og med lage cupcakesene en ukes tid i forveien og fryse dem ned. Frostingen lager du samme dag de skal brukes. De holder seg i flere dager i kjøleskapet når de er ferdig pyntet.

Her får du oppskriften:

1 deig – 3 cupcakes

Du får ca 30 cupcakes totalt (eller ca 10 av hver cupcake)

Cupcakes
6 egg
300 g sukker
350 g smør
2 dl rømme eller Creme Fraiche. Du kan også bruke lettrømme eller Creme Fraiche Light
1,5 dl melk
3 teskjeer vaniljeekstrakt eller 3 teskjeer vaniljesukker
600 g mel
3 teskjeer bakepulver

Frosting
350 g mykt smør
450 g melis
3 teskjeer vaniljesukker
350 g Philadelphia kremost naturell

Til blåbær-cupcakesene
2 dl blåbær gjerne frosne

Til Oreo-cupcakesene
10 Oreokjeks

Til Sjokoladecupcakesene med Snickers
30 g bakekakao*

2 Snickers á 50 g

Sett ovnen på 175 grader varmluft. Sett frem middels store cupcakesformer på bakebrett.

Visp egg og sukker til eggedosis. Det tar ca. 5 minutter. Smelt smøret, bland det med rømme, melk og vaniljeekstrakt. Bland mel og bake-pulver godt sammen med en stor visp. Ha de tørre og de våte ingrediensene i eggedosisen på skift. Bland forsiktig sammen med en slikkepott, slik at du beholder luften i røren.

Fyll 2/3 av røren i ca 20 former. Ha blåbær i 10 av dem. (Ikke rør for mye, da kan røren bli blågrå. Bare legg dem forsiktig i og dytt dem litt ned i røren. Ha 40 g bakekakao i resten av røren og fordel den i ca 10 former.

Fyll formene ca. 3/4 fulle. (Det blir ekstra enkelt om du bruker en isskje).

Stekes midt i ovnen på 175 grader varmluft i 10–15 minutter, eller til det ikke lenger fester seg røre til en kakepinne.

Avkjøles på rist med et rent tørkehåndkle over.

Når kakene er helt avkjølte kan du begynne å lage frostingen. Det er samme frosting til alle cupcakesene.

Ta smør og kremost ut av kjøleskapet i god tid. Smøret må være helt mykt.

Rør smøret med melis og vaniljesukker i 5 minutter på full styrke. Det gjør at frostingen blir hvit og fjerner melissmaken. Bruk gjerne flatvispen/paddlevispen hvis du har en slik, ellers vanlig elektrisk visp.

Vend forsiktig inn kremost med en slikkepott, til du har en jevn og myk frosting.

Ha frostingen i en sprøytepose med stor stjernetipp. La den evt. stå noen minutter i kjøleskapet hvis den er veldig myk.

Tips: Ha sprøyteposen i en mugge og brett sidene rundt kantene, da er den enklere å fylle.

Ha frostingen i en pose med stjernetipp og lag et fint mønster på toppen av hver cupcake.

Pynt sjokoladecupcakesene med skiver av Snickers.

og Oreo-cupcaksene med kvarte og knuste Oreokjeks.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Deilige gammeldags bringebærkaker

Bringebær kaker_12

Disse kakene husker jeg fra jeg var liten. De var en stor favoritt når vi var innom bakeren på hjørnet.

På dansk kalles de hindbærsnitter, på norsk har kakene mange ulike navn. Husker du dem? Hva kaller du dem?

Deilig sprø mørdeig med bringebærsyltetøy og glasur på toppen. Mmm… kjempegodt.

Dette er ikke store flotte kaker, men helt enkle, gammeldagse og kjempegode kaker, som passer perfekt når du har lyst til å servere noe som er enkelt å lage, men samtidig skikkelig godt. Man kan lage dem med den smaken man liker best. Jeg synes bringebær og jordbær er ekstra godt.

Bringebær kaker_13

Da jeg var liten var det alltid fargerik strøssel som ble brukt til pynt, men nå når jeg er voksen synes jeg det er ekstra godt med hakkede pistasjnøtter. Bruk det du liker best.

Bringebær kaker / Hindbærsnitter
8 stk

Mørdeig
300 g hvetemel
100 g melis*
200 g smør, skjært i små firkanter
2 teskje vaniljesukker
1/2 teskje bakepulver
2 eggeplommer eller 1 egg
Ev. litt kaldt vann
Ca 250 g bringebær*- eller jordbærsyltetøy (eller hva du liker best av smak)

Glasur
200 g melis
1 ts vaniljesukker
Litt vann

Pynt
Litt strø til barna
Pistasjnøtter til de voksne

Bland mel og melis i en skål. Bland smøret sammen med melet til en smuldrete deig. Bruk gjerne kjøkkenmaskin. Tilsett egg og bland deigen raskt sammen. Tilsett evt. litt vann hvis det trengs. Pakk deigen i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst en halv time. (Deigen kan gjerne lages dagen før).

Tips: Klem deigen litt flat, da er den mye enklere å kjevle etter du har tatt den ut av kjøleskapet.

Bringebær kaker_4

Tips: Rull ut deigen mellom to lag med plastfolie, da er den enklere å håndtere. 

Kjevle den til et stort rektangel, ca 5 mm tykt. Del rektangelet i to på langs.

Dra deigstykkene litt fra hverandre, og plasser dem på et bakebrett med bakepapir.

Stekes midt i ovnen i 10-12 minutter ved 190 grader.

Ta dem ut når de virker gjennomstekte. Avkjøles og legges sammen med bringebærsyltetøy i midten. Skjær pene rektangler med en skarp kniv.

Bland melis, vaniljesukker og vann til glasuren. Pynt med glasur og strøssel eller hakkede pistasjnøtter.

Bør spises i løpet av et par dager. Kan oppbevares i kakeboks og egner seg til å bli fryst.

*Info til mine danske læsere: Melis er flormelis, bringebær er hindbær.

Bringebær kaker_8Bringebær kaker_10

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Key Lime pie med kiwibær

Annonse

Key Lime pie er en klassisk amerikansk pie fra Florida Keys og Key west. Det er ikke rart den har blitt berømt, for den har den perfekte kombinasjonen av søtt, syrlig og deilig krønsj fra kjeksbunnen. Denne gangen har jeg laget den med smakfulle kiwibær, eller mini-kiwi som de også blir kalt.

Kiwibær, eller Nergi som de også heter, smaker enda bedre enn vanlig kiwi. De har mer smak og er friske, søte og gode.

Kiwibær har enda flere c-vitaminer enn appelsiner og inneholder også store mengder av magnesium, serotonin og fiber.

De er på størrelse med store druer og ser ut som en vanlig kiwi, bare i ministørrelse. De har ikke brunt hår på utsiden, men er helt glatte, man kan derfor spise dem hele og slipper å skrelle dem. Du får Kiwibær på Meny, Kiwi og Spar.

Du finner mange gode oppskrifter med Kiwibær her:

Her får du oppskriften:

Bunn og fyll kan gjerne lages dagen før.

Key Lime pie med kiwibær 
(6 porsjoner)

Bunn
300 g havrekjeks (Bixit eller lignende)
140 g smør
1-2 spiseskjeer brunt sukker

Fyll
4 lime (skall fra 2 og saft fra 4)
5 eggeplommer
1 boks søt kondensert melk 397 g, (OBS det er viktig å bruke søt kondensert melk, og ikke vanlig kondensert melk som Viking melk. Den søte er tykk og karamellisert.)

Pynt
3 dl kremfløte
2 teskjeer melis
1 teskje vaniljesukker eller frø fra en halv vaniljestang
1 pakke kiwibær

Sett stekeovnen på 175 grader over- og undervarme.

Start med å lage bunnen. Ta frem en springform som er ca 20 cm i diameter. Ha bakepapir i bunnen og langs sidene, da er det enklere å få ut kaken når du skal servere den.

Smuldre kjeksen i kjøkkenmaskin eller lignende. Tilsett smeltet smør og brunt sukker og rør godt sammen. Fordel deigen i springformen. Press den opp langs sidene med en skje. Stek bunnen midt i ovnen på 175 grader over- og undervarme i 10-12 minutter. La bunnen avkjøle i formen.

Vask 2 lime og tørk dem. Riv skallet fint. (Bruk kun det grønne, det hvite kan gjøre fyllet bittert.) Press ut saften fra 4 lime, (ca 1.5 dl saft).

Pisk eggeplommene godt sammen. Tilsett kondensert melk og rør godt. Ha så i limesaft og skall og rør sammen. Hell fyllet i formen med bunnen.

Stekes midt i ovnen med over- og undervarme på 175 grader i 15-20 minutter. Fyllet skal være fast på toppen, men myk inni.

Avkjøl paien på kjøkkenbenken og sett den så i kjøleskapet i et par timer før servering.

Før servering pisker du fløten til krem sammen med melis og vaniljesukker.

Pyntes med krem og kiwibær.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂