Verdens beste Daim iskake – Svigermors oppskrift

Daim iskake_2

Det er mange som har spurt etter svigermors oppskrift på Verdens beste Daimiskake.

Jeg er helt sikker på at det er mange som har gode og snille svigermødre, men jeg har virkelig vært ekstra heldig med min!

Hun er en av de snilleste og mest godhjertede menneskene jeg har møtt. Hun stiller opp for alle og har alltid noe positivt å si.

Helt fra den første dagen jeg møtte henne, som nå er snart 19 år siden, har hun hatt en helt spesiell plass i hjertet mitt.

Svigermoren min lager også verdens beste Daim-iskake!

Det er ikke tull! Dette er virkelig noe av det beste jeg vet, og jeg gleder meg alltid stort hver gang hun serverer den.

Jeg har, utrolig nok, klart å få henne til å røpe den hemmelige oppskriften hennes, og best av alt, jeg har fått lov til å dele den med dere!

Her får dere den, rett fra kjøkkenskuffen til svigermor.

Jeg har skrevet den opp litt mer detaljert, slik at den skal være så enkel som mulig å skjønne.

Hvis du ønsker den glutenfri er det bare å unngå å ha i hvetemel. 🙂

Dette er en skikkelig klassiker, som er perfekt når man får gjester, siden alt kan gjøres ferdig i god tid i forveien. Og hvem liker vel ikke Daim-iskake?

Daim iskake_1

Svigermors Daim-iskake
6-8 personer

Bunn
6 eggehviter
150 g sukker
150 g finmalte mandler eller hasselnøtter
2 spiseskjeer hvetemel
1/2 teskje bakepulver

Is
6 eggeplommer
100 g sukker
5 dl kremfløte*
1 teskje vaniljesukker
1/2 – 1 spiseskje pulverkaffe, Nescafé eller lignende
1-3 pakker doble Daim sjokolader (alt etter hvor mye Daim du liker i kaken)

Sett ovnen på 180 grader.

Smør en form på 22-24 cm i diameter.

Del eggene og gjem eggeplommene til isen.

Pisk eggehvitene halvstive på middels hastighet. Tilsett sukkeret litt om gangen og øk hastigheten. Piskes stivt.

Bland sammen malte mandler (eller hasselnøtter), mel og bakepulver i en skål.

Dryss melblandingen over de stivpiskede eggehvitene, og bland dem forsiktig sammen.

Ha alt i den smurte formen. Stekes midt i ovnen i ca 20 minutter, eller til bunnen er gyllen og gjennomstekt.

Avkjøl kaken i formen. Ta den avkjølte bunnen ut av formen, og legg den på et glassfat eller lignende.

Sett kakeformringen på igjen, og fest den rundt bunnen, slik at det blir plass til isen ovenpå kaken.

Hakk Daim sjokoladen. Ta litt fra til pynt

Lag isen ved å piske eggeplommer og sukker til eggedosis. Det tar ca 5 minutter på full styrke.

Pisk fløten til krem sammen med vaniljesukker og pulverkaffe (ikke lag kaffe av det, bare bland pulverkaffen rett i) og bland sammen med eggedosis. Ha i den hakkede Daim sjokoladen.

Ha ismassen i formen, dryss med resten av Daim sjokoladen og la den stå i fryseren i minimum 3 timer.

Ta den frem minst en halv time før servering.

*Info til mine danske læsere: Kremfløte er piskefløde. 🙂

Daim iskake_4Daim iskake_5

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Sunn, enkel og kjempegod julekonfekt

Annonse

Ingen jul uten julekonfekt. Men bare fordi det er godt, trenger det ikke være usunt.

Her får du mine tre favorittoppskrifter på sunn julekonfekt.

Alle tre er veldig enkle å lage og smaker kjempegodt.

Godt å kunne kose seg med god samvittighet.

Jeg kjøper alle de sunne produktene mine hos Kinsarvik Naturkost. De har det største økologiske utvalget i Norge og man får varene veldig raskt, som regel har jeg dem etter bare et par dager. De har også masse gode oppskrifter på sunn og god mat og andre godsaker. Se mer HER.

I mørk sjokolade er det helsebringende plantestoffer, mineraler og antioksidanter på lik linje som i grønnsaker. Allikevel gir mørk sjokolade dessertfølelse på tungen.

  • Visste du at mørk sjokolade 86% kan senke det farlige kolesterolet LDL hos hjertesyke? (ref 2010 Am J Clin Nutr)
  • En studie på eldre som spiste mørk sjokolade 86% i seks uker (37 gram), viste at de husket bedre og lettere konsentrerte seg enn de som ikke fikk sjokolade (ref 2008 Am J Clin Nutr)
  • Visste du at mørk sjokolade kan redusere risiko for hjertekarsykdom og slag? (ref. BMJ 2011)

Kilde: Berit Nordstrand

Kjempegode og sunne sjokoladepletter
Ca 30 stk
300 g mørk sjokolade bruk gjerne sukkerfri variant om du vil.
En håndfull hakkede cashewnøtter eller lignende
En håndfull frysetørkede bringebær
En håndfull kokosmasse
Eller annen pynt du har lyst til å bruke.

Hakk opp nøter og frysetørkede bær.

Smelt sjokoladen i vannbad eller i mikrobølgeovn (30 sekunder om gangen, til sjokoladen har smeltet. Rør godt mellom hver gang).

Ha den smeltede sjokoladen i en sprøytepose. Eller bruk en skje. La gjerne sjokoladen stå litt, slik at den ikke er for flytende.

Legg et bakepapir på en bakeplate (da er det enklere å flytte rundt på sjokoladeplettene). Sprøyt ut sjokoladen i små rundinger ca 4 cm i diameter. Ha på litt hakkede nøtter, kokosmasse eller frysetørkede bær.

Enklere blir det ikke.

Oppbevares i tettsluttende glass på kjøkkenbenken. Holdbar i flere uker.

Mandler er supermat som kan gi en rekke helsefordeler. Mandler har et høyt innhold av proteiner, sunn umettet fett og fiber. Inneholder også Omega 3, foliksyre, E-vitamin som styrker immunforsvaret, pluss magnesium som er gunstig for hjerte og blodtrykk.

Sunne marsipankuler
ca 20 stk

2 eggehviter
200 g mandelmel
130 g sukrinmelis eller kokosblomstsukker (sukrinmelis er uten kalorier, kokosblomstsukker er et godt lavglykemisk alternativ til hvitt sukker). Hvis du bruker kokosblomstsukker vil kulene bli litt mørkere enn på bildet.

ev litt smeltet mørk sjokolade

Bland alt godt sammen for hånd og trill kuler.

Pynt eventuelt med litt smeltet mørk sjokolade som du har i en sprøytepose.

Plasser marsipankulene på en bakeplate med bakepapir. Klipp et veldig lite hull og lag striper over kulene.

Oppbevares i tettsluttende glass i kjøleskapet. Holdbar i flere uker.

I disse trøflene finner du dadler som er fulle av verdifulle næringsstoffer, blant annet magnesium, mangan og selen. Kakao som inneholder mange ulike helsebringende plantestoffer, blant annet antioksidanter, vitamin A, B, C, E og K og en rekke aminosyrer og mineraler. Samt Cashewnøtter som har en rekke antioksidanter og vitaminer.

Supergode og sunne sjokoladetrøfler
Ca 20 stk

150 g ferske myke dadler
100 g cashewnøtter uten salt (kan erstattes av andre nøtter for eksempel valnøtter eller solsikkekjerner)
2 spiseskjeer bakekakao
En klype Maldonsalt

Ta steinene ut av dadlene.

Ha alle ingrediensene i en foodprosessor og kjør til alt er blandet til en jevn masse.

Trill til kuler og rull i bakekakao.

Oppbevares på glass i kjøleskap. Er holdbar i flere uker.

Tips: Sunn julekonfekt er også en god vertinnegave. Det er bare å ha de på et fint glass.

Prøv også gjerne disse sunne oppskriftene: 

Veganske pannekaker – Klikk her for å få oppskriften.

Glutenfrie lusekatter. Klikk her for å få oppskriften.

Sunn pepperkake smoothie. Klikk her​ for å få oppskriften.

Foto: Franciska Munck-Johansen/Kinsarvik.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Verdens beste hvitløksbrød med ostebomber og soltørkede tomater

Husker du oppskriften jeg la ut med Verdens beste hvitløksbrød med ostebomber? Du finner den her.

Stappet med en lekker blanding av Mozzarella, Parmesan, hvitløk og urter er dette virkelig noe helt for seg selv.

Denne gang har jeg laget det med soltørkede tomater!

Mmm, det må du bare smake! Det er sykt godt!

Tilsett en god suppe eller salat, da har du et skikkelig festmåltid.

Her får du oppskriften:

Verdens beste hvitløksbrød med ostebomber og soltørkede tomater

75 g smør
5 dl melk
1 pakke (50 g) fersk gjær eller 1 pakke tørrgjær (12 g)
1 teskje (strøken) salt
1 teskje honning eller 2 teskjeer sukker
1 egg
1000 g eller ca 16 dl hvetemel
150 gram soltørkede tomater. (Bruk de som er myke og ferske, man får kjøpt dem ferdig i strimler i pose.)

Fyll
100 g smeltet smør
2-3 fedd presset hvitløk
En håndfull hakket persille eller 2-3 teskjeer tørket provence krydder
400 g Mozzarella ost
50 g revet Parmesan ost

1 egg til pensling
Sesamfrø og eventuelt litt revet parmesan til pynt

Finn frem en paiform eller lignende som er ca 28 cm i diameter.

Smelt smøret, tilsett melken og varm opp til det blir håndvarmt.

Ha smuldret gjær eller tørrgjær i en stor skål sammen med salt, soltørkede tomater og honning eller sukker.

Ha den varme melkeblandingen i skålen og rør til gjæren har løst seg opp.

Tilsett et egg og mel og elt deigen godt sammen. Bruk så mye mel at du får en fast og fin deig.

Heves i 40 minutter under lokk, eller med plastfilm over. Sett gjerne skålen et lunt sted.

Lag fyllet.

Skjær Mozzarellaen i mindre biter. Smelt smøret og bland dert med presset hvitløk, Parmesan, persille eller tørket Provence krydder. Smør paiformen med litt av blandingen.

Rør resten av blandingen sammen med Mozzarellabitene.

Når deigen er ferdig hevet, deler du den i to og kjevler den ut til to avlange stykker.

Skjær 8 eller 10 firkanter med en pizzaskjærer eller en kniv.

Legg på fyll.

Brett sammen rundt fyllet og trill til en bolle.

Legg ostebombene i den smurte paiformen.

Du trenger ikke etterheve ostebombene. Bare pensle dem med egg og ha på litt sesamfrø og revet parmesan og sett formen rett i varm ovn etter du har lagt alle ostebombene på plass i formen.

Hvis du får et par ostebomber til overs, er det bare å sette dem på en egen bakeplate med bakepapir, de skal stekes litt kortere tid enn resten.

Stekes ved 200 grader i 20 – 25 minuttter til det er gyllent og høres hult ut når man banker på det.

Serveres varmt rett fra ovnen.

Det egner seg godt til å fryse og kan lages opp til 2 uker i forveien. Da fryser du det ned når det er stekt, tiner det og varmer det i ovnen i 10-15 minutter ved 150 grader før det skal serveres.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Her ser du Norges 4 flotteste soverom

Janne Iversen @mittlillehjerte

Sammen med Marianne med @inspirasjonsguidennorge og en utvalgt jury, har jeg oppgaven å finne de flotteste soverommene i Norge til Gullfjæren Interiør Awards, som kårer de beste instagramprofilene, som skriver om interiør. Se mer her.

Det er utrolig mange flotte soverom, det har derfor vært litt av en oppgave.

Men vi har heldigvis fått god hjelp og utrolig mange gode tips.

De fire finalistene som vi mener har Norges flotteste soverom er:

  • @mittlillehjerte
  • @hanne_paalandet
  • @villafrednes
  • @villa_merete

Vi tok en prat med de utvalgte finalistene, og spurte om de hadde lyst til å fortelle litt om soverommene deres og dele de beste soveromstipsene deres.

Her ser du hva de svarte.

Janne Iversen @mittlillehjerte

Stilen min på soverommet, er skandinavisk. Jeg synes den er varm og minimalistisk. Også er den moderne. Jeg liker den minimalistiske stilen, men jeg synes det blir litt for tomt. Derfor kaller jeg stilen min for varm minimalistisk. Jeg tilfører gyldne farger for å myke det hele opp.

Jeg er mest fornøyd med størrelsen på soverommet, hvor vi har plass til alt vi trenger av oppbevaring. En hel vegg med skyvedører. Vi har også dobbeldører ut til en passe stor balkong. Interiørmessig må det bli fjærlampen over sengen, som gir et lunt og behagelig uttrykk.

Mine 3 beste soveroms tips:

  1. Om du har stort soverom? Gjør det eksklusivt og lunt ved å bruke rikelig av tekstiler. Lag hotellfølelsen ved bruk av pynteputer og teppe på sengen.
  2. Skap stemning på veggene gjerne bak sengen. Heng opp et fotogalleri eller stort eller flere små speil. Skaper større dybde i rommet og et spennende blikkfang.
  3. Mal en kontrastvegg bak sengen for et lunere og mer innrammet uttrykk.

Husk at en mørk vegg i seg selv ikke gir et lunt rom. Det er viktig å tilføre tekstiler med ulike teksturer og forskjellig glans. Gardiner, sengetrekk, gulvtepper og puter setter prikken over i-en.

Hanne Aamodt @hanne_paalandet

Hvilken stil vil du si soverommet ditt er i?

Eklektisk? Jeg er ikke så opptatt av stiler/sjangre. Liker å ta utgangspunkt i huset, få frem sjelen fra byggetiden i 1860årene, gjenbruk. Trenger farger for å bli glad!

Hva er du mest fornøyd med på soverommet ditt?

Alt…!

Tapeten var klar lenge før oppussing. Forelsket meg totalt i den, Blossom fra Borge Tapet, produsert av Mr Perswall. Fant et sengeteppe på nett som jeg visste ble perfekt , både i farge og det tykke stoffet. Fikk grinet meg til det i julegave i fjor 😄 av innredning er jeg så fornøyd med å ha et gammelt bord som nattbord, med kaffemaskin på! Jeg er helt avhengig av kaffe, og starter dagen med å strekke ut hånda for å slå på den 😄

Er også veldig glad i etasjeovnen, den plassbygde garderoben, og at soverommet har utgang til veranda med beroligende utsikt over jordene.

Det at det er et godt rom å hvile øynene og kropp på, er noe av det beste. Dette er kanskje den største forskjellen på soverommet før og nå. Her er det ikke lov til å rote, og på dagtid kan jeg nå sette meg her på oppredd seng og ta en hvil, og kaffe, under krystallkronen 💚

Hva er dine tre beste soveroms tips?

  1. Kaffemaskin! Eller noe annet som gir deg følelse av hverdagsluksus!
  2. God oppbevaring. Jeg bruker et kjempestort trau til å ha puter og sengeteppe i når senga ikke er oppredd.
  3. Våg å bruke farger/tapet du liker, selv om du tror det er litt mye! Tapetser alle veggene, ikke bare en.

 

Mona Stenseth Erlandsen og Marius Erlandsen – @villafrednes

Stilen på soverommet vårt er herskapelig, overdådig, tungt og voksent. I stedet for å gå for et «nøytralt og kjønnsløst» uttrykk, har vi valgt å gå for en maksimalistisk kræsj mellom skikkelig feminint og skikkelig maskulint. Her har vi både sarte blomster og kruseduller, og utstoppede dyr, absintflasker (kjærestegave!), fjær og dystert treverk. Det gir rommet en mer interessant innpakning, føler vi. Her står mannen og kvinnen sammen med lik tyngde, men begge er så til de grader representert. Vi ville at romme skulle være maskulint, men romantisk. Vi ville at det skulle være barskt, men sart. Det var en gøy lek med styling og materialvalg!

Det vi er aller mest fornøyd med, er den håndmalte veggen bak senga. Den gir rommet en ekstra dimensjon og jeg er glad for at jeg turte — selv om formatet skremte meg litt! Ellers er vi veldig fornøyd med de gusjete fløyelsgardinene og den ruvende lampa.

Mine tre beste soveromstips:

  1. Omgi deg med gode gjenstander. Ting som gjør sjela di godt. Lag omgivelser som pakker deg inn i bomull. Her skal du bare nyte.
  2. Re alltid sengen om morgenen! Det bli fort en vane og du blir garantert et bedre menneske av det! Haha! Og så føler du deg som en dronning når du kryper under teppet om kvelden. Aldri en dag uten!
  3. Om du får det til; Unngå å bruke soverommet som garderobe. Det blir kaotisk, støvete og en stressfaktor i interiøret. Og store garderober er sjeldent vakre i seg selv. Ha kun de klærne du skal ha på deg neste dag — og det innerste undertøyet. Har brettet nok mange kilo klær på sengekanten til å virkelig sette pris på å endelig ha prioritert klærne UT av soverommet! 👌🏼

Mona og Marius har også bloggen www.villafrednes.no

Merete Jensen – @villa_merete

Hvilken stil vil du si soverommet ditt er i?

Min stil er egentlig en miks av flere stilarter. Jeg tar det jeg liker og er ikke så opptatt av hva som er siste mote. Selv om det kan påvirke meg av og til. Men jeg har aldri hatt økonomi til så mye endringer heller, siden jeg er alenemor. Og når jeg først liker noe, så byttes det heller ikke ut så ofte. Litt kjedelig sånn sett egentlig. Men da kan jeg spare til å kjøpe enkelte finere ting. Så jeg har noen gode design elementer og noen fine ting jeg festes ved. Det blir sånn sett min skatt. Stilen min på soverommet preges av denne miksen. Jeg vil vel si jeg har nærmest en lun skandinavisk stil med litt innslag av dansk design og mer det klassiske.

Hva er du mest fornøyd med på soverommet ditt?

Den gode følelsen jeg får hver gang jeg kommer opp hit i toppetasjen i 3 etasje. Jeg kan ligge i senga, se på stjernene, sovne til månen som skinner rett i ansiktet mitt og våkne opp til utsikten til takterrassen min og toppen av trærne. Klyper meg i armene og er så glad jeg har klart å skape meg min egen oase. Fargene, den lune stemningen og materialbruken så langt er jeg ekstra fornøyd med. Fra de billigste kupp til designelementer. Elsker dog kvalitet på puter og sengeteppe. Favorittgjenstander som lampa og godstolen min, er tatt opp fra stua for å skape litt mer hotellfølelse og for å ha en lesekrok. Og endelig er favorittfargen min på veggen også. Jeg har skapt min oase ut i fra hva jeg liker. Lurer på om ikke også taket blir blått til slutt.

Hva er dine tre beste soveroms tips? 

  1. Velg dine farger uten å tenk på hva som er moderne eller ikke. Farger som gjør deg rolig og som gir deg god følelsen. Da kommer også trivselen. Det gjør ikke noe å ha ei flott bord lampe som nattbordslampe eller pimpe opp rommet med litt pynt.
  2. Stearinlys er et must. La for all del tv’n være på stua eller i et annet rom og skap deg heller en oase hvor du kan finne roen, med en god bok, musikk og bare rolige timer istedenfor.
  3. Og sist men ikke minst, en god seng med hyggelig sengetøy et godt sengeteppe og nok puter gjør alltid susen. Jeg elsker å komme opp hit og får litt den hotellromfølelsen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Vinn flott sofa fra FINN shopping! Verdi 7 189,-

Jeg er stolt av å kunne fortelle at jeg har blitt ambassadør for FINN shopping. Og ikke bare det, men jeg har også fått gleden av å starte opp instagramprofilen deres. Her vil du finne masse inspirasjon, nyheter, gode tilbud, flotte konkurranser og mye mer.

Har du hørt at FINN har startet med helt egen nettbutikk?

FINN er kanskje mest kjent for å ha brukte ting, men i nettbutikken FINN shopping finner du bare nye ting.
De har et svært stort utvalg. Faktisk har de mer enn 12.000 varer på lager. Se mer HER.
På FINN shopping kjøper du av FINN og varen sendes direkte fra lager i løpet av noen dager. FINN tar ansvar for at du får varen du har bestilt og at du blir fornøyd med kjøpet.
Fordelene ved å handle på FINN shopping er mange, blant annet:
  • Trygg netthandel via FINN.no
  • Fri frakt
  • Fri retur dersom du ikke blir fornøyd
  • Alle varer er på lager, og blir levert innen et par uker. Ofte tar det bare tre dager.

Følg gjerne @finn.shopping på Instagram. Klikk her.

Konkurranse!

For å feire oppstarten av instagramprofilen har jeg fått lov til å gi bort denne fantastiske premien!

Du kan vinne en flott rosa velur sofa til en verdi av kr. 7 189,-.

Dette er et smykke av en sofa som passer godt inn mange ulike steder.

Har du lyst til å vinne den?

Konkurrransereglene er veldig enkle!

Alt du trenger å gjøre er å

  1. skrive JA i kommentarfeltet, her eller på Facebook. Klikk her.
  2. Følge @finn.shopping på Instagram. Klikk her.

Vinneren trekkes 11. desember.

Jeg elsker å handle på nett. Vi bor ganske langt fra de fleste store varehus og det er utrolig deilig å kunne bestille for eksempel en sofa bare med et klikk og få den levert rett hjem.

Før har jeg vært litt redd for å gjøre det, men når man vet at det er gratis retur er det jo bare å bestille. Skulle man angre seg kan den alltid sendes retur uten at det koster noe.

Det gjør også at man faktisk kan teste ut møbler hjemme. Det er ikke alltid så enkelt å se i butikken hvordan det blir.

Du finner masse fint på FINN shopping. De har et stort utvalg av møbler og interiør. Her ser du et lite utvalg. Se mer HER.

Foto: FINN shopping.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon. 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Perfekt til farsdagen – cupcakes med bacon – sykt godt!

mini med bacon_01

På søndag 11. november er det farsdag, og hva passer vel bedre enn å feire med disse fabelaktige minicupcakes med bacon, som er mange menns favoritt cupcake?

Det høres kanskje litt rart ut, med bacon i en cupcake, men det er helt utrolig godt! Tenk amerikanske pannekaker med bacon og sirup. De passer perfekt å servere som mini-cupcakes. En liten himmelsk munnfull, stappfull av smaker som passer overraskende godt sammen.

mini med bacon_03

Her får du oppskriften:

Mini cupcakes med bacon
50-60 mini cupcakes

Cupcakes
500 g bacon
125 g smør
100 g lys rørsukker (vanlig sukker kan også brukes)
3 mellomstore egg
250 g mel
2 teskjeer bakepulver
1 knivspiss salt
75 ml Maple Syrup
75 ml Kesam eller Creme Fraiche

Topping
225 g mykt smør
300 g melis
1 1/2 ts vaniljesukker
225 g Philadelphia kremost naturell
2 spiseskjeer Maple Syrup
1/2 teskje vaniljesukker
1 knivspiss salt

Pynt
Litt Maple Syrup til pynt

Sett ovnen på 240 grader med over- og undervarme.

Ta frem alle ingrediensene, slik at de får romtemperatur.

Start med å steke bacon ved 240 grader med over- og undervarme. Det enkleste er å steke det i ovnen. Legg ut baconskivene på et bakebrett med bakepapir og stek dem i 8–10 minutter til de er sprøstekte. La baconskivene dryppe av på tørkepapir.

Sett ovnen på 180 grader varmluft.

Skjær litt over halvparten av baconskivene i mindre biter (ca. 350 g). Gjem resten til pynt.

Pisk smør og sukker hvitt. Tilsett ett egg om gangen. Bland sammen de tørre ingrediensene i en stor skål. Tilsett de tørre ingrediensene skiftevis med Maple Syrup og kesam. Ha til sist i baconbitene og rør forsiktig.

Fyll små muffinsformer litt under 2/3 fulle.

Stekes ved 180 grader i ca. ti minutter eller til de er gylne. Hvis du bruker varmluft kan du steke alle på en gang. Avkjøles på rist.

Når kakene er helt avkjølte kan du begynne å lage frostingen.

Ta smør og kremost ut av kjøleskapet i god tid. Smøret må være helt mykt.

Rør smøret med melis, sirup, vaniljesukker og salt i 5 minutter på full styrke. Det gjør at frostingen blir hvit og fjerner melissmaken. Bruk gjerne flatvispen/paddlevispen hvis du har en slik, ellers vanlig elektrisk visp.

Vend forsiktig inn kremost med en slikkepott, til du har en jevn og myk frosting.

Ha frostingen i en sprøytepose med stor stjernetipp. La den evt. stå noen minutter i kjøleskapet hvis den er veldig myk.

Tips: Ha sprøyteposen i en mugge og brett sidene rundt kantene, da er den enklere å fylle.

Pynt med topping, baconbiter og litt sirup.

*Info til mine danske læsere – melis er flormelis.

mini med bacon_02

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Norges 4 flotteste bad!

Lene Orvik @leneorvik

Det er så utrolig mange flotte bad i Norge.

Sammen med Marianne med @inspirasjonsguidennorge og en utvalgt jury, har jeg oppgaven å finne de flotteste badene i Norge til Gullfjæren Interiør Awards, som kårer de beste instagramprofilene som skriver om interiør. Se mer her.

Det har virkelig ikke vært noen enkel oppgave, men vi har heldigvis fått utrolig mange gode tips og har gått igjennom store mengder med fantastisk fine kjøkken.

De fire finalistene som vi mener har Norges flotteste bad er:

  • @marenbaxter
  • @villahav
  • @selvskapthygge
  • @leneorvik

Vi tok en prat med de utvalgte finalistene og spurte om de hadde lyst til å fortelle litt om badene deres og dele de beste baderomstipsene.

Her ser du hva de svarte.

Maren Baxter @marenbaxter

Jeg vil nok si at min stil er eksotisk. Jeg har alltid vært svak for det eksotiske, og glemmer aldri de gangene vi var på ferie med familien i Thailand da vi var små. Masse grønne palmer og andre planter grodde fritt over alt og skapte en herlig kontrast mot milevis av strand, hav og fjell. Noe av det jeg husker best var hvordan de vakre behagelige fargene i naturen flettet seg sammen til en helhet og skapte ro i sjelen. Denne følelse ønsket jeg å gjenskape på badet.

Jeg er mest fornøyd med at jeg har klart å skape den gode spa-følelsen, hvor materialer, interiør og farger sammen skape ro og harmoni.

Hva trives du best med? Ikke tenk på trender eller hva andre liker, velger du en stil du selv er glad i, vil du bli mer fornøyd med resultatet og dermed trives godt. Ønsker du å skape spa-følelsen og looken? Bruk farger og materialer som finnes i naturen. Materialer som forsterker spa uttrykket er tre, stein, betong og grønne planter, og farger man gjerne assosierer med spa og velvære er brun, grå, beige, orange og grønn. Duft er også viktig for å gjenskape spa-følelsen, bare se for deg de gangene du har vært i utlandet eller på et spa, lukter det ikke alltid godt der da? Tilfør gjerne duftpinner eller duftlys. Belysning er også viktig for å skape den riktige stemningen. Bland ulike lykter med tente lys som automatisk skaper ro.

Jannike E. Østervold @Villahav

Målet med det nye badet vårt vår å gå for en mørkere og naturinspirert stil med svarte detaljer. Vi valgte også å kombinere både fliser og malte gipsvegger. Dette er vårt private bad tilknyttet soverommet og ønsket derfor å gå for andre farger og matrialer enn det vi har ellers i huset. Vi har god utsikt fra badet til naturen så dette spillte også inn på valg av matrialer, for å få det utrykket vi ønsket.

Det vi er mest fornøyd med er at fargekombinasjonen gav oss det utrykket vi ønsket ved mikse naturlige matrialer i en moderne stil. Badekar med utsikt over havet var også noe som ble prioritert høyt i planleggingen. I en hektisk hverdag er det godt å komme inn her og ta et avslappende bad når roen har senket seg i huset.

Velg en stil som passer dine behov og gir deg det i inntrykket og følelsen du ønsker å få når du går inn på badet. Bruk god tid på planleggingen av hvor du ønsker sluker og badekar da dette er vanskelig å endre i ettertid. Fordelen med å velge gipsvegger istedenfor fliser er at du kan enkelt male om viss du ønsker å endre fargen.

Stian Østrem @selvskapthygge

Det som var viktig for meg var å lage et bad ingen andre har, samtidig som det skulle gi en varm og god følelse. Den første planen på tegnebrettet var to dusjer. Jeg er mest fornøyd med materialkombinasjonen; Mikrosement, marmor, messing og eik. Også den selvlagde vasken så klart.

Jeg har masse tips, men her er topp 3:
Skal du totalrenovere: Vær din egen prosjektleder, det kan du spare mye penger på! Baderomsentreprenører er ofte dyre og lite løsningsorienterte.  Sett deg litt inn i hvordan et bad er bygd opp. Da er det lettere å se muligheter.
Ikke vær redd! Prøve! Det finnes utrolig kule rimelige måter å gi badet en make-over!

Lene Orvik @leneorvik Blogg: www.leneorvik.no

Jeg snakker med så mange som nettopp har pusset opp badet sitt og som har betalt alt fra 200.000-400.000 – og det synes jeg bare er helt HÅRREISENDE! Det har jeg aldri betalt for å pusse opp noen av mine bad. Men det er lett å gå i “fella” – fordi man kanskje ikke alltid vet at det finnes andre lure løsninger, som faktisk gjør at man kan spare inn litt, eller ganske mye.. ♥

Jeg skal prøve å formulere meg någenlunde riktig.

Første bud : Vær klar på hva du ønsker, hva du skal og hvilke løsninger som må til for å komme dit. Det er ikke alltid for det beste å høre på håndtverkerne som skal ta jobben. Du vet selv hva du vil ha!

Andre bud : Ta inn flere firmaer for befaring. Ja.. Det er tidkrevende, men så verdt det om du plutselig finner noen som er flinke – og BILLIGE. Her er det mye å spare om man bare gjør litt research. En måte å spare penger på kan jo være å sette flere firmaer litt opp mot hverandre. He he. Gjelder å være en luring med glimt i øyet – og bestemt.

Elektrikere og rørleggere har helt insane forskjellige priser, er i hvertfall min erfaring – så her gjelder det og holde tunga rett i munnen for å sjekke ut hvem som er best på pris. Når jeg skulle pusse opp denne leiligheten, fikk jeg først inn en rørlegger som skulle ha 150.000 for jobben. Det måtte bli et STORT nei fra meg. Jeg var heldig og traff jackpot på den andre jeg tok inn. Han skulle nemlig ha 58.000 for samme jobben. HALLO liksom. Elektrikere er jo generelt svindyre – men det er ikke alltid at de behøver å være 2(!) for å gjøre jobben. Mener jeg……. Så her gjelder det å stille litt krav så du ikke må betale dobbelt. Må de være to, så må de være to, men av erfaring så er ikke det alltid nødvendig og det er sure kroner ut av et ellers tight budsjett.

Når alt det er på plass, er det bare å begynne og bestille inn alt som må til for å få drømmebadet. Ting koster, men man kan også gjøre smarte valg som gjør at man sparer inn penger. Man kan også gjøre valg i forhold til å få bedre og unikt design på ting, som kanskje ikke gjør at du sparer penger – men får det akkurat slik du vil. Og ikke likt som alle andre.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

10 gode tips til å dekke et fint bord med pynt fra naturen

Noe av det beste jeg vet er å bruke ting fra naturen når jeg dekker bord. Det er enkelt, gratis og ikke minst veldig fint. Det er også veldig miljøvennlig.

Vi bor bare et par minutter fra skogen. Jeg tar derfor ofte en tur ned dit for å finne inspirasjon. Hele året og særlig på høsten er det masse fint å finne.

Da jeg var i Frankrike, nå for et par uker siden, dekket Marianne og jeg et bord i den koselige hagen på det lille slottet der vi bodde.

Vi fikk lov til å bruke alt vi ville fra hagen, og startet derfor med å gå på jakt etter noe fint vi kunne bruke som pynt.

Foto: Marianne Haga Kinder.

Vi fant disse flotte hortensiaer som hadde visnet i vakre høstfarger. De ble perfekt pynt til bordet.

Her får du 10 gode tips til å dekke et fint bord med pynt fra naturen:

1. Start med å gå en tur i hagen, i skogen, på stranda eller hva du har tilgang til. La deg inspirere av det du finner og dekk bordet ut i fra det.

2. Begynn med midten av bordet. Finn noe som kan egne seg som Centerpiece. Nå på høsten kan det være tørkede blomster, høstblader, strå, greiner og lignende. På vinteren kan det være mose og kongler og på sommeren kan det være sommerblomster og greiner.

3. Velg en fargeskala, gjerne ut i fra det du finner som pynt, da er det enklere å lykkes. Dette bordet er dekket i Blått, hvitt og natur.

4. Se hva du har liggende eller har ellers i huset. Her brukte vi en gammel trekasse til å ha hortensia-hodene i, men vi kunne også ha lagt dem rett på bordet. Vi brukte en tøyrest under kassen for å få litt farge på bordet og for å gjøre det mindre formelt.

5. Pass på at det som er på midten av bordet ikke blir så høyt at gjestene ikke kan se hverandre. Ha for eksempel heller flere lave buketter enn én høy.

6. La det bugne! Noe av det beste med å bruke ting fra naturen er at man ikke trenger begrense seg. Sørg for at du får med deg nok av materialer. Hvis du får noe til overs kan det alltids brukes til å pynte andre bord i nærheten.

7. En linduk blir aldri feil. Her har vi brukt et stort stykke lin som duk. Det er ikke sydd i kantene og ikke er den strøket heller. Den passer perfekt sammen med naturmaterialer og er like fin hele året. Med en nøytral farge på duken er det også enklere å la pynt og servise komme til sin rett.

8. Pynt gjerne på sidene av bordet også. Her har vi brukt grønne greiner som fortsetter fra midten av bordet og ut på sidene. Det gjør det lille ekstra for dette bordet. Du kan også ha store kandelabrer på hver side av bordet eller minijuletrær når det er jul. Så lenge det ikke sitter noen for enden av bordet vil det gi en flott effekt.

9. Pynt gjerne hver plass også. Dekkebrikker i naturmaterialer passer godt til et bord som dette. Vi fant også noen store fikenblader og lavendelkvister som vi pyntet hver kuvert med.

10. Stoffservietter gir det lille ekstra. Du kan enkelt klippe til linstoff i passende størrelse.

Her ser du litt flere bilder av bordet.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Norges 4 flotteste kjøkken

Foto: @nina_notetoself/Fotograf: Birgitt Fauske for OsloDeco

Det er så utrolig mange flotte kjøkken i Norge.

Jeg er med på å arrangere Gullfjæren Interiør Awards, som kårer de beste instagramprofilene som skriver om interiør. Se mer her.

Sammen med Marianne med @inspirasjonsguidennorge og en utvalgt jury, har jeg oppgaven å finne de flotteste kjøkken i Norge.

Det har virkelig ikke vært noen enkel oppgave, men vi har heldigvis fått utrolig mange gode tips og har gått igjennom store mengder med fantastisk fine kjøkken.

De fire finalistene som vi mener har Norges flotteste kjøkken er:

  • @nina_notetoself
  • @nyquist_home
  • @ann_ingrid
  • @annesrom

Vi tok en prat med de utvalgte finalistene og spurte dem om de hadde lyst til å fortelle litt om kjøkkenene deres og dele de beste kjøkkentipsene deres.

Her ser du hva de svarte.

Nina H. Sortland – @nina_notetoself

Jeg synes alltid det er litt vanskelig å skulle definere en stil. Det artigste med interiør er jo å plukke det man liker best fra ulike stiler, og sette det sammen til noe helt eget. Men kanskje kjøkkenet vårt kan kalles minimalistisk med sitt enkle uttrykk?

Jeg er veldig glad i at kjøkkeninnredningen er ton-i-ton med veggen bak. Vi har åpen kjøkken-/og stueløsning, og da synes jeg det er fint at kjøkkenet trekker seg litt tilbake slik at rommet føles større. Det gir også rommet en litt røff karakter som jeg liker veldig godt.

Ninas 3 beste kjøkkentips:

– Man trenger nødvendigvis ikke å bytte ut hele kjøkkenet dersom man ønsker å gjøre endringer. Vårt kjøkken var opprinnelig i hvit høyglans, men fikk et helt annet uttrykk ved å lakke om fronter og dekksider, og bytte ut håndtak.

– Velg farger fra samme enden av fargeskalaen dersom du ønsker at kjøkkenet skal ha et dempet uttrykk i rommet. Da står man også friere til å tilføre farger og materialitet gjennom styling.

– Ta hensyn til byggets egenart og stil når du velger kjøkken. Selvsagt kan det være kult å bryte, men personlig foretrekker jeg et ærlig forhold mellom interiør og byggestil.

Nina har også bloggen Note to self.

Lill-Anita Nyquist @nyquist_home

Vi har et kjøkken i funkisstil.

Jeg må jo si som alle andre, at kjøkkenet er husets hjerte. Det er det også for oss. Da jeg traff min mann var det første han sa til meg at han var «tilnærmet kokk». Han er både veldig glad i og flink til å lage mat. Skikkelige gormét retter.

Vi lager gjerne maten sammen i helgene, hvor jeg står for salater og slikt tilbehør, og svinger meg rundt han med et glass vin i hånden. På kjøkkenet vårt er det masse god stemning. Vi tilbringer veldig mye tid der.

Vi ønsket et stort og romslig kjøkken. Husker følelsen og sjokket jeg fikk da jeg kom opp og så kjøkkenet montert for første gang. Det var så stort! Innenfor benkene er det ca 15 m2. Jeg kan fort få litt klaustrofobi på kjøkken, så for meg var det viktig å ha luft over alle arbeidsbenker. Vi har derfor ingen overskap. Noe som også var det lekreste syns vi.

Jeg ville også ha lys inn. Jeg ville ikke stå og vaske opp med ansiktet mot en vegg. Heller ikke arbeide på benken med ansiktet mot en vegg. Derfor har vi vinduer både bak vask og benken der vi blir stående og jobbe.

Vi har en åpen løsning mot stuen, hvor kjøkkenet blir adskilt av en kjøkkenøy. Denne øya er ekstra bred og et perfekt sted og ta kaffen sammen med venninnene, eller leksene sammen med barna. Denne bruker vi også til serveringssted når vi har gjester. Vi kan ha god kontakt med hele etasjen fra kjøkkenet med denne åpne løsningen.

Vi har valgt å ha komfyr og microbølgeovn i høyden så vi slipper å bøye oss ned. Det er et must i dagens kjøkken syns jeg. Vi har valgt å ha masse skuffer istedenfor skap. Alt kan rulles ut og man har oversikt helt inn til bakerste rad. I et skap blir fort det bakerste oversett, og det blir styr og finne det fram.

Vi ville ha kjøkkenet «renest» mulig, og har derfor valgt så få linjer som mulig på fronten. Det er store skuffer utenpå, men når du åpner åpenbarer det seg flere skuffer. Opptil tre stk. Og ingen håndtak.

Noe av det jeg er mest fornøyd med på kjøkkenet vårt er glassplaten vi har bak komfyren. Det er et fotografi jeg har tatt selv av utsikten inn mot Oslo fra terrassen vår. Det er helt unikt og ingen andre har liknende.

Jeg er også veldig glad i kjøleskapet vårt som har flere rom man kan justere temperaturen etter hva man skal ha i. For å kaste mindre mat valgte vi et dyrere kjøleskap som gjør at vi kan justere så maten holder seg bedre og lengre. Egen temperatur til grønnsaker, kjøtt, vin o.l. Den har også vann dispenser med isbiter, crunched ice og bobler. På den måten er det mye lettere å få både barn og seg selv til å drikke mer vann.

Vi er veldig opptatt av dyrevelferd og økologi og kjøper litt , desverre dyr, økologisk mat. Da vil vi helst at det skal holde lengst mulig. Minst mulig matsvinn. Derfor var et slikt kjøleskap et must.

Lill-Anita har også bloggen Nyquist Home.

Ann Ingrid – @ann_ingrid

Jeg vil jo si at kjøkkenet vårt har en nordisk stil, med det naturlige utrykket vi har her nord, men med innspill også fra den industrielle – og den minimalistiske stilen.

Jeg er mest fornøyd med den åpne og luftige stilen. At vi ikke har noen kjøkkenøy er jeg også svært fornøyd med.

Det å ha en hel vegg uten overskap har vært fantastisk. Deilig å slippe å sette ting på plass i høyden. Ellers elsker jeg fargen på kjøkkenet og «betong»veggene.

Jeg synes at luftige kjøkken er de beste, men selvfølgelig vil størrelsen på rommet bestemme dette, men dropp overskap og sats på lengre benk og skap nede. Dropp kjøkken øya.

Elsker tre i interiøret, så har du mulighet, sats på et kjøkken i tre med fronter i naturlig tre.

Anne @annesrom

Jeg vil si at kjøkkenet vårt er holdt i en landlig, rustikk og tidløs stil.

Vi har brukt bare naturlige materialer, og det er det jeg ermest fornøyd med. Det er solid og slitasjen som etterhvert har oppstått er hyggelig å leve med, synes vi.

Det rustikke preget gjenspeiles i bruksgjenstander som står fremme. F.eks fjøler, kjevler, sleiver og kurver.

Nettopp det er et av mine beste tips hvis man ønsker et landlig og rustikt preg.

Når det også er litt størrelse på gjenstandene som står fremme, og rommet i sin helhet er holdt i en snever fargepalett, skaper dette ro og harmoni. Og det er nettopp opplevelsen av ro og harmoni som er viktigst i «husets hjerte», mener jeg.

Alle bilder er tatt av de enkelte instagramprofilene.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Denne paien må du bare prøve!

Dette er uten tvil den paien jeg har laget flest ganger. Den smaker bare så utrolig godt og så er den veldig enkel å lage. Det er også en flott måte å ha en kjøttfri dag på. Med denne supergode tomat- og løkpaien vil du ikke savne kjøtt.

Server den med en god salat, da har du et skikkelig festmåltid på en hverdag.

Tips: Hvis du vil ha en lettere variant kan du erstatte smøret med Kesam* i paideigen.

Jeg klippet oppskriften ut fra et blad for mer enn 15 år siden, og limte den inn i en oppskriftsbok. Husker du da man gjorde slikt? Nå bare bruker vi Pinterest eller internett.

Men jeg synes fortsatt det er hyggelig med oppskriftsbøkene mine, og her finner jeg fortsatt mange av favorittoppskriftene mine.

I dag deler jeg for første gang oppskriften med dere. Du må bare prøve den!

Tomat og løkpai

Bunn
175 g mel
150 g smør
ev litt kaldt vann

Fyll
4-5 løk
2 spiseskjeer smør
salt og pepper
1 spiseskje Provencekrydder eller Oregano
3 egg
2 dl matfløte
75 g revet ost (bruk Norvegia* eller lignende)
3 tomater skjært i båter

Sett ovnen på 225 grader.

Elt deigen godt sammen og la den hvile kaldt en halv times tid. (Jeg klarer sjelden å vente, jeg ruller den derfor gjerne ut med en gang, men den henger bedre sammen om du setter den kaldt først.).

Rull ut deigen og ha den i en lav paiform ca 24 cm i diameter. Prikk bunnen med en gaffel. Bak den i ovnen ved 225 grader i 8-10 minutter. Ta den ut av ovnen.

Skjær løkene i mindre strimler og stek dem på svak varme til de blir mye. Ha på krydder. Ha løkblandingen i paiformen.

Pisk eggene lett sammen, ha i fløte og revet ost. Ha det i paiformen.

Stikk tomatbåtene ned i fyllet hele veien rundt langs kanten og i midten.

Stek paien ferdig ved 225 grader i ca 25 minutter til egge-ostemassen er gylden og stivnet.

*Info til mine danske læsere. Kesam er Kvarg, Norvegia er almindelig hvid ost, for eksempel Danbo.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.