Konfektkake med snølandskap av marengs

Konfektkake med marengs er uimotståelig godt. Den søte marengsen passer perfekt til sjokoladekaken, og med litt juletrær og rådyr ser den ut som et lite snølandskap. Jeg servérer den gjerne med litt friske blåbær eller bringebær til, da blir den ekstra god.

Her får du oppskriften:

Sjokoladekaken kan du lage opp til en uke før og fryse ned. Eller dagen før og oppbevare den i kjøleskap. Marengsen lager du samme dag.

Ha figurene og trærne i kokende vann for å sterilisere dem før de kommer på kaken. (La dem tørke godt først.)

Konfektkake med snølandskap
(til 6 personer)

Konfektkake:
150 gram smør
135 g (1,5 dl) sukker
135 g (1,5 dl) brunt sukker
40 g  (1 dl) bakekakao*
1-2 teskjeer vaniljesukker
120 g (2 dl) hvetemel
2 egg
1 knivspiss salt

Marengs
4 eggehviter
1/4 teskje salt
250 g sukker
2 teskjeer Maizena

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Ha bakepapir i bunnen av en springform som er 20 cm i diameter. Smør bunn og sider.

Smelt smøret i mikroovnen eller en liten kasserolle.

Ha smøret i en stor skål. Tilsett sukker, brunt sukker, bakekakao, vaniljesukker og salt. Rør alt godt sammen.

Tilsett eggene. Ha i melet. Rør til det ikke er klumper.

Hell røren i formen.

Stekes midt i ovnen ved 175 grader varmluft i 15 – 20 minutter.

Det er viktig å følge med steketiden. Så snart den er fast på toppen og ikke lenger flytende, kan du ta den ut av ovnen. Stek den heller for lite enn for mye, da får du den beste konsistensen.

Ta den ut av ovnen og la den avkjøle.

Sett den i kjøleskapet en time eller natten over. Da får du en deilig kladdy konsistens. (Du kan også lage den opp til en uke før og fryse den).

Hvis mulig kan du gjerne ta den ut av kjøleskapet 2 timer før servering. Slik at selve kaken får romtemperatur før du har på kremen.

Lag marengsen.

Ha eggehvitene og salt i en bolle. Pass på at bollen er helt ren og at du ikke får med eggeplomme. (Det gjør at marengsen ikke vil stivne). Pisk eggehvitene på lav hastighet til de skummer. Når skummet begynner å stivne tilsetter du sukkeret og Maizena litt om gangen. Pisk til du får en myk og blank marengs og alt sukkeret er oppløst. Det tar ca 10 minutter.

Pynt kaken med trær og figurer. Den kan gjøres helt ferdig opp til et par timer før servering.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao man bruger til bagning, altså ikke Oboy eller lignende, melis er flormelis.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Den perfekte nyttårsdesserten – rask, enkel og kjempegod

Drømmedessert

Dette må være den enkleste og beste desserten jeg kan tenke meg!

Den ser imponerende ut, er laget på under ti minutter og smaker helt himmelsk. Hva mer kan man ønske seg?

Desserten kan lages i mange varianter. Her har jeg laget den med nøtter og sjokolade, men den er også kjempegod med friske bær til. Oppskriften har jeg fått av søsteren til en god venninne av meg, og den er allerede servert mange ganger her i familien!

Drømmedessert 
Til 6 personer

2 – 3 pakker is (Her er det brukt Nougat og hasselnøtter og Mørk og hvit sjokolade fra Diplom Is samt Oreo is fra Henig Olsen. Men du kan bruke akkurat den isen dere liker best, bare velg smaker som passer godt sammen. Du kan selvfølgelig også lage is selv, men det er ikke nødvendig.)
100 g marengs i mindre biter
150 g salte peanøtter
50 g mørk sjokolade, hakket i biter
Sjokoladesaus
Karamellsaus

Finn frem et stort og passe dypt fat. Lag kuler av isen og bygg opp en liten pyramide. (Fyll en liten skål med varmt vann, som du dypper isskjeen i, da blir det enklere å lage fine kuler).

Pynt med marengs, peanøtter og mørk sjokolade. Hell til sist over sjokolade- og karamellsausen. Server med en gang.

Tips: Desserten passer godt å servere når man er mange også. Oppskriften kan enkelt dobles. Da er den flott å servere i et stort fat.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Pavlova julekrans

Pavlova formet som en julekrans, må jo være perfekt om man har lyst til å servere noe ekstra godt i desember. Den passer i tillegg godt for deg som ikke tåler gluten.

Marengsbunnen kan lages dagen før, da er det bare å piske vaniljekremen raskt opp og pynte med bær, da har du ferdig pavlova!

Dette synes jeg er Verdens beste Pavlova oppskrift. Den er veldig enkel å følge og gir alltid et kjempebra resultat. Kan absolutt anbefales!

Jeg lager den med hjemmelaget vaniljekrem. Det er veldig enkelt å lage, bare du følger denne oppskriften, og det blir sykt godt. Men hvis du vil gjøre det enkelt kan du bruke ferdig vaniljekrem.

Her får du oppskriften:

Pavlova julekrans:
8 personer

Marengsbunn
4 eggehviter
1/4 teskje salt
250 g sukker
2 teskje Maizena
1 teskje eddik

Hjemmelaget Vaniljekrem
Frø fra en vaniljestang eller 2 teskjeer vaniljesukker
5 dl matfløte* eller kremfløte*
4 eggeplommer
100 g sukker
25 g Maizena*

Fyll og pynt
3 dl kremfløte*
2 teskjeer vaniljesukker
1 pakke bringebær
Frø fra et granateple
Litt melis* til pynt

Sett stekeovnen på 110 grader. Bruk over og undervarme. (Vær obs på at den skal settes ned til 100 grader når du setter kaken i ovnen.)

Ha eggehvitene og salt i en bolle. Pass på at bollen er helt ren og at du ikke får med eggeplomme. (Det gjør at marengsen ikke vil stivne). Pisk eggehvitene på lav hastighet til de skummer. Når skummet begynner å stivne tilsetter du sukkeret litt av gangen samt Maizena og eddik. Pisk til du får en myk og blank marengs og alt sukkeret er oppløst. Pass på at du ikke visper for lenge, da blir blandingen klumpete.

Hell marengsen ut på et stekebrett med bakepapir i en sirkel (ca 26 cm i diameter). Sett gradene på stekeovnen ned til 100 grader. Stek kaken ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til bunnen er sprø. Skru av ovnen og la marengsen stå i stekeovnen til den er avkjølt, gjerne over natten med døren litt på gløtt. (bruk eventuelt en gryteskje eller lignende.) Du kan lage bunnen flere dager i forveien. Jeg pleier å oppbevare den i stekeovnen.

Løft forsiktig over marengsbunnen på et fat.

Lag vaniljekremen. Skjær vaniljestangen halvt igjennom. Ta ut frøene. Ha fløte, vaniljestang og frøene fra vaniljestangen i en kasserolle. La den stå til den akkurat koker. Rør med en visp innimellom.

Ta frem en skål og pisk sammen eggeplommer, sukker og Maizena. Tilsett den varme fløteblandingen litt av gangen i eggeblandingen. Rør godt med en visp* imens. Ha alt tilbake i kasserollen.

Varm forsiktig opp på nytt. Det er viktig at vaniljekremen ikke koker, da kan den skille seg. kremen blir tykkere etterhvert som den blir varmere. Når den begynner å tykne tar du den bort fra varmen . Rør til den blir tykkere. (Hvis ikke den blir tykk nok tar du den tilbake på varmen til den får ønsket konsistens.) Avkjøl helt. Kan lages flere dager før og oppbevares i kjøleskap.

Pisk kremfløte og vaniljesukker til krem. Bland med den avkjølte vaniljekremen. Ha kremen over marengsbunnen og topp med bringebær og granateplefrø. Dryss over litt melis.

Tips: Legg kaken sammen rett før servering hvis du vil være sikker på at marengsbunnen ikke blir bløt.

*Info til mine danske læsere: Matfløte er husholdningsfløde, kremfløte er piskefløde, Maizena er majsstivelse, melis er flormelis, bringebær er hindbær, visp er piskeris.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

La gjestene lage sine egne mini-pavlovaer

Tenk så koselig å servere et brett med minipavlovaer, slik at hver enkel gjest kan lage akkurat den pavlova de liker best.

Det er også enkelt å servere, for alt kan gjøres helt ferdig i god tid og bare settes frem.

I tillegg til marengsbunnene kan du ha ulike typer bær, nøtter, sjokolade, karamellsaus, sjokoladesaus og lignende.

Det ble veldig populært her.

Her får du oppskriften:

Pavlovabrett
(Oppskriften gir ca 12 stk/passende til 6-8 personer)

Marengsbunner
4 eggehviter
1/4 teskje salt
250 g sukker
2 teskje Maizena
1 teskje eddik

Hjemmelaget Vaniljekrem
Frø fra en vaniljestang eller 2 teskjeer vaniljesukker
5 dl matfløte* eller kremfløte* (du kan også bruke halv melk og halv fløte).
4 eggeplommer
100 g sukker
25 g Maizena*

Krem
3 dl kremfløte*
2 teskjeer vaniljesukker

Tilbehør

Ulike typer bær, sjokoladebiter, mandler, sjokoladesaus, karamellsaus og lignende. Bruk det dere liker best.

Sett stekeovnen på 100 grader varmluft. (Vær obs på at temperaturen skal settes ned til 90 grader når du setter marengsen i ovnen.)

Ha eggehvitene og salt i en bolle. Pass på at bollen er helt ren og at du ikke får med eggeplomme. (Det gjør at marengsen ikke vil stivne). Pisk eggehvitene på lav hastighet til de skummer. Når skummet begynner å stivne tilsetter du sukkeret litt av gangen samt Maizena. Pisk til du får en myk og blank marengs og alt sukkeret er oppløst. Det tar ca 10 minutter. Marengsen skal være ganske stiv. Den skal se omtrent slik ut når du snur vispen:

Ha marengsen i en sprøytepose med stjernetipp.

Sprøyt ut bunnene. Start i midten og lag så en ekstra kant rundt, slik at du får både bunn og kant.

Sett marengsbunnene i ovnen.

Sett gradene på stekeovnen ned til 90 grader. Stek dem i 1 1/2 time i midten av ovnen.

Skru av ovnen og la marengsbunnene stå i stekeovnen til de er avkjølt, gjerne over natten. Du kan lage bunnene flere dager i forveien. Jeg pleier å oppbevare dem i stekeovnen. Men de kan også oppbevares i en stor kakeboks.

Lag vaniljekremen.

Skjær vaniljestangen halvt igjennom. Ta ut frøene. Ha fløte, vaniljestang og frøene fra vaniljestangen i en kasserolle. La den stå til den akkurat koker. Rør med en visp innimellom.

Ta frem en skål og pisk sammen eggeplommer, sukker og Maizena. Tilsett den varme fløteblandingen litt av gangen i eggeblandingen. Rør godt med en visp imens. Ha alt tilbake i kasserollen.

Varm forsiktig opp på nytt. Det er viktig at vaniljekremen ikke koker, da kan den skille seg. kremen blir tykkere etter hvert som den blir varmere. Når den begynner å tykne tar du den bort fra varmen. Rør til den blir tykkere. (Hvis ikke den blir tykk nok tar du den tilbake på varmen til den får ønsket konsistens.) Avkjøl helt. Kan lages flere dager før og oppbevares i kjøleskap.

Pisk kremfløte og vaniljesukker til krem.

Sett frem alt i ulike skåler. Du kan gjøre alt klart flere timer før servering. Oppbevar krem og vaniljekrem i kjøleskapet og ta det frem rett før servering.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Delfiakake – en skikkelig juleklassiker

Delfiakake er en skikkelig juleklassiker. Jeg husker den selv fra jeg var liten. Moren min pleide å lage den og det var alltid stas når den ble tatt frem. På dansk kaller vi den for «Kiksekage».

Den er enkel å lage og kan gjøres ferdig flere dager før servering.

De fleste serverer den med geletopper som pynt, og det er også veldig godt. Jeg synes den blir ekstra god med bringebær på toppen. Det er lite som passer så godt sammen som mørk sjokolade og bringebær. Siden det er en ganske mektig kake er det også godt med friske bringebær til. Men velg det du liker best.

Om du vil kan du ha ekstra lag med marsipan sammen med kjeks. Det blir også veldig godt.

Hvis ikke du har Delfia i huset, kan du bruke smør i stedet.

Delfiakake

250 g mørk sjokolade
4 spiseskjeer sterk kaffe
1 pakke Delfia (250 g)*
2 egg
3 spiseskjeer sukker
1/2 pakke Marie kjeks (eller annen søt kjeks)
Ev marsipan
1 pakke bringebær* til pynt

Kle en 1 liters brødform med plastfilm eller bakepapir og sett frem kjeksen.

Lag sterk kaffe og sett den til side.

Ha delfiafett i en kjele på svak varme til den så vidt er smeltet. Tilsett sjokoladen i biter og la den smelte sammen med fettet. Det er viktig at du bruker veldig svak varme, ellers kan sjokoladen klumpe seg.

Pisk egg og sukker til eggedosis.

Rør inn smeltet delfiafett og sjokolade i eggedosisen, litt om gangen. Tilsett 4 spiseskjeer av kaffen. Rør til du får en blank og fin sjokolademasse.

Ha sjokolademassen lagvis med kjeks og eventuelt marsipan.

Sett Delfiakaken i kjøleskap dekket med plastfilm. Det kan ta noen timer før den stivner. Lag den derfor gjerne dagen før.

La den stå kjølig til den skal serveres.

Den holder seg i flere uker.

Serveres med bringebær på toppen.

*Info til mine danske læsere: Delfiafett er Palmin (kan erstattes af smør), bringebær er hindbær.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Pavlova juletre

Hva synes du om Pavlova-juletreet mitt?

Pavlova er alltid populært, og til jul må det jo passe perfekt å lage et Pavlova-juletre. Det var overraskende enkelt å få til.

Denne oppskriften på Pavlova mener jeg er verdens beste. Det blir alltid perfekt marengs.

Her får du oppskriften:

Pavlova-juletre
(8-10 personer)

Marengsbunner
6 eggehviter
1/4 teskje salt
375 g sukker
3 teskjeer Maizena

Hjemmelaget Vaniljekrem
Frø fra 1 1/2 vaniljestang eller 3 teskjeer vaniljesukker
7,5 dl matfløte eller kremfløte (du kan også bruke halv melk og halv fløte).
6 eggeplommer
150 g sukker
35 g Maizena

Fyll og pynt
5 dl kremfløte
2 spiseskjeer melis
2 teskjeer vaniljesukker
4 pakker bringebær (500 g)
2 pakker bjørnebær (250 g)
Litt melis til pynt

Sett stekeovnen på 100 grader varmluft. (Vær obs på at temperaturen skal settes ned til 90 grader når du setter marengsen i ovnen.)

Ha eggehvitene og salt i en bolle. Pass på at bollen er helt ren og at du ikke får med eggeplomme. (Det gjør at marengsen ikke vil stivne). Pisk eggehvitene på lav hastighet til de skummer. Når skummet begynner å stivne tilsetter du sukkeret litt av gangen samt Maizena. Pisk til du får en myk og blank marengs og alt sukkeret er oppløst. Det tar ca 10 minutter. Marengsen skal være ganske stiv. Den skal se omtrent slik ut når du snur vispen:

Til juletreet trenger du fire marengsbunner som er18, 15, 10 og 7 cm. Tegn opp med sprittusj og snu papiret før du sprøyter ut marengsen.

Ha marengsen i en sprøytepose med stjernetipp.

Sprøyt ut bunnene. Start i midten og lag så en ekstra kant rundt.

Sett marengsbunnene i ovnen.

Sett gradene på stekeovnen ned til 90 grader. Stek dem i 1 1/2 time i midten av ovnen.

Skru av ovnen og la marengsbunnene stå i stekeovnen til de er avkjølt, gjerne over natten. Du kan lage bunnene flere dager i forveien. Jeg pleier å oppbevare dem i stekeovnen. Men de kan også oppbevares i en stor kakeboks.

Lag vaniljekremen.

Skjær vaniljestangen halvt igjennom. Ta ut frøene. Ha fløte, vaniljestang og frøene fra vaniljestangen i en kasserolle. La den stå til den akkurat koker. Rør med en visp innimellom.

Ta frem en skål og pisk sammen eggeplommer, sukker og Maizena. Tilsett den varme fløteblandingen litt av gangen i eggeblandingen. Rør godt med en visp imens. Ha alt tilbake i kasserollen.

Varm forsiktig opp på nytt. Det er viktig at vaniljekremen ikke koker, da kan den skille seg. kremen blir tykkere etter hvert som den blir varmere. Når den begynner å tykne tar du den bort fra varmen. Rør til den blir tykkere. (Hvis ikke den blir tykk nok tar du den tilbake på varmen til den får ønsket konsistens.) Avkjøl helt. Kan lages flere dager før og oppbevares i kjøleskap.

Legg sammen Pavlovaen rett før servering, da unngår du at bunnene blir myke.

Pisk kremfløte og vaniljesukker til krem.

Ha den største bunnen på et stettefat. Legg på vaniljekrem, krem og bær. dryss med melis.

Legg på den neststørste bunnen og gjenta.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Verdens beste Daim iskake – Svigermors oppskrift

Er du glad i Daim-iskake? Det er virkelig noe av det aller beste jeg vet.

Svigermoren min lager Verdens beste Daim-iskake! Og jeg har fått lov til å dele den «hemmelige» oppskriften hennes (helt tilbake fra 80-tallet)!

Her får dere den, rett fra kjøkkenskuffen til svigermor.

Jeg har skrevet den opp litt mer detaljert, slik at den skal være så enkel som mulig å skjønne.

Hvis du ønsker den glutenfri er det bare å unngå å ha i hvetemel. 🙂

Dette er en skikkelig klassiker, som er perfekt når man får gjester, siden alt kan gjøres ferdig i god tid i forveien. Og hvem liker vel ikke Daim-iskake?

Svigermors Daim-iskake
6-8 personer

Bunn
6 eggehviter
150 g sukker
150 g finmalte mandler eller hasselnøtter
2 spiseskjeer hvetemel
1/2 teskje bakepulver

Is
6 eggeplommer
100 g sukker
5 dl kremfløte*
1 teskje vaniljesukker
1/2 – 1 spiseskje pulverkaffe, Nescafé eller lignende
1-3 pakker doble Daim sjokolader (alt etter hvor mye Daim du liker i kaken)

Sett ovnen på 180 grader.

Smør en form på 22-24 cm i diameter.

Del eggene og gjem eggeplommene til isen.

Pisk eggehvitene halvstive på middels hastighet. Tilsett sukkeret litt om gangen og øk hastigheten. Piskes stivt.

Bland sammen malte mandler (eller hasselnøtter), mel og bakepulver i en skål.

Dryss melblandingen over de stivpiskede eggehvitene, og bland dem forsiktig sammen.

Ha alt i den smurte formen. Stekes midt i ovnen i ca 20 minutter, eller til bunnen er gyllen og gjennomstekt.

Avkjøl kaken i formen. Ta den avkjølte bunnen ut av formen, og legg den på et glassfat eller lignende.

Sett kakeformringen på igjen, og fest den rundt bunnen, slik at det blir plass til isen ovenpå kaken.

Hakk Daim sjokoladen. Ta litt fra til pynt

Lag isen ved å piske eggeplommer og sukker til eggedosis. Det tar ca 5 minutter på full styrke.

Pisk fløten til krem sammen med vaniljesukker og pulverkaffe (ikke lag kaffe av det, bare bland pulverkaffen rett i) og bland sammen med eggedosis. Ha i den hakkede Daim sjokoladen.

Ha ismassen i formen, dryss med resten av Daim sjokoladen og la den stå i fryseren i minimum 3 timer.

Ta den frem minst en halv time før servering.

*Info til mine danske læsere: Kremfløte er piskefløde. 🙂

Daim iskake_4Daim iskake_5

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Oreotrøfler – Kjempegod julekonfekt med bare tre ingredienser

Oreotrøfler1

Hvis du har lyst til å lage kjempegod julekonfekt, kan jeg virkelig anbefale disse! De er veldig enkle å lage, smaker helt nydelig og er fine å gi bort i gave også!

Himmelsk gode Oreotrøfler
Ca. 30 stk

2 pakker oreokjeks ca. 300 g
100 g philadelphiaost naturell
250 g hvit sjokolade

Bruk gjerne nontemp sjokolade hvis du får tak i det, kan kjøpes blant annet hos traktøren eller Cacas, da får du et ekstra fint resultat, ellers kan du bruke vanlig hvit kokesjokolade. Du kan selvfølgelig også bruke mørk eller lys sjokolade hvis du liker det bedre.

Knus kjeksen i en kjøkkenmaskin eller blender. (Kan også knuses ved å bruke en kakerull – ha da kjeksen i en lukket brødpose først, for å unngå søl.)

Hold av en halv kopp med kjekssmuler til pynt. Tilsett philadelphiaost litt om gangen, bruk gjerne blenderen til det også. Fortsett til du har en god blanding som kan trilles til kuler.

Sett blandingen i fryseren et kvarters tid, og lag små kuler av blandingen, ca. 2½ centimeter i diameter.

Sett kulene tilbake i fryseren et kvarter. Smelt sjokoladen i mikroovn (et halvt minutt om gangen på full effekt) eller i vannbad.

Legg en kule på en gaffel og dypp den i den smeltede sjokoladen.

Sett kulen til tørk på en plate med bakepapir.

Dryss litt kjekssmuler over før sjokoladen stivner.

Holder seg lenge i kjøleskapet. Minst like lenge som holdbarheten på Philadelphiaosten.

Foto: Franciskas Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Dette må være den perfekte kaken til juleselskapet

Julekake

Her får du oppskriften på en av favorittkakene mine, som passer perfekt til små og store juleselskaper!

Granateplefrøene ligner på små juveler, og gir kaken en herlig touch av juleglam. Den er i tillegg svært enkel å lage og den kan gjøres ferdig flere timer før servering. Og smaken… helt nydelig!

Hvit sjokolademoussekake med granateple

Mandelbunn
200 g mandler
200 g sukker
2 egg

Sjokolademousse
200 g hvit sjokolade
4 dl kremfløte*
3 eggeplommer
Eventuelt 1 spiseskje fintrevet appelsinskall

Pynt
1-2 granatepler

Sett ovnen på 175 grader.

Visp egg og sukker til eggedosis. Mal eller finhakk mandlene. Ha dem i eggedosisen og bland forsiktig med en slikkepott. Ha røren i en smurt form med løs bunn (ca 23 cm).

Tips: Ha bakepapir i bunnen av formen (la noen cm stikke ut på hver side), da er det enklere å flytte bunnen over på et serveringsfat uten at den går i stykker.

Stekes midt i ovnen ved 175 grader i ca 30 minutter. Sett formen til avkjøling.

Smelt sjokoladen i mikrobølgeovn eller i vannbad. Ha 1 dl kremfløte og 3 eggeplommer i en liten kasserolle. Varm opp under omrøring til blandingen tykner. Avkjøl litt og ha i den smeltede sjokoladen. Tilsett revet appelsinskall.

Ta bunnen forsiktig av formen. Fjern bakepapiret og sett mandelbunnen med formen rundt på et serveringsfat.

Pisk resten av kremfløten til krem. Vend forsiktig inn sjokoladeblandingen med en slikkepott. Hell blandingen i formen med mandelbunnen. Sett kaken i kjøleskapet. Den bør stå minimum 1 time i kjøleskapet før servering.

Tips: Kaken kan også serveres som iskake. Sett den da i fryseren i minimum 3 timer. La den stå i kjøleskapet ca. 1/2 time før servering for å få en god konsistens.

Rett før servering pyntes kaken med granateplefrø. Brekk granateplene forsiktig fra hverandre, da holder frøene seg hele. Legg dem gjerne noen minutter på et tørkepapir slik at det ikke kommer saft på kaken.

*Info til mine danske læsere: Kremfløte er piskefløde.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Konfektkake med pepperkakehus

Konfektkake med krem er en garantert vinner. Pyntet med pepperkakehus ser den i tillegg dekorativ ut, og den er ekstra hyggelig å servere nå når vi nærmer oss jul.🤗🎄

Her får du oppskriften:

Kladdkake med pepperkakehus
(til 6 personer)

Kladdkake:
150 gram smør
135 g (1,5 dl) sukker
135 g (1,5 dl) brunt sukker
40 g  (1 dl) bakekakao*
1-2 teskjeer vaniljesukker
120 g (2 dl) hvetemel
2 egg
1 knivspiss salt

Pynt
3 dl kremfløte
3 strøkne spiseskjeer melis*
1 teskje vaniljesukker

Pepperkakehus
1 pakke ferdig pepperkakedeig. (Du kan også lage deigen selv. Klikk her for å få oppskriften.)

Melisglasur:
500 g melis
1 eggehvite

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Ha bakepapir i bunnen av en springform som er 20 cm i diameter. Smør bunn og sider.

Smelt smøret i mikroovnen eller en liten kasserolle.

Ha smøret i en stor skål. Tilsett sukker, brunt sukker, bakekakao, vaniljesukker og salt. Rør alt godt sammen.

Tilsett eggene. Ha i melet. Rør til det ikke er klumper.

Hell røren i formen.

Stekes midt i ovnen ved 175 grader varmluft i 15 – 20 minutter.

Det er viktig å følge med steketiden. Så snart den er fast på toppen og ikke lenger flytende, kan du ta den ut av ovnen. Stek den heller for lite enn for mye, da får du den beste konsistensen.

Ta den ut av ovnen og la den avkjøle.

Sett den i kjøleskapet en time eller natten over. Da får du en deilig kladdy konsistens. (Du kan også lage den opp til en uke før og fryse den).

Hvis mulig kan du gjerne ta den ut av kjøleskapet 2 timer før servering. Slik at selve kaken får romtemperatur før du har på kremen. Men du kan også gjøre det enkelt å gjøre alt klart flere timer før og ha den stående i kjøleskap.

Lag pepperkakehusene. La dem avkjøle og pynt med melisglasur. De kan lages flere dager i forveien.

Ha kremfløten, melis og vaniljesukker i en skål og pisk til krem. Den skal være akkurat så stiv at du kan snu skålen opp ned uten at den faller ut.

Pynt kaken med krem og pepperkakehus. Sikt gjerne litt melis over til slutt.

Når først pepperkakehusene er satt på kaken, bør den serveres ganske raskt for at ikke pepperkakehusene skal bli myke.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao man bruger til bagning, altså ikke Oboy eller lignende, melis er flormelis.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂