10 enkle tips til å skape et koselig høsthjem

Høsten er en koselig tid, særlig for oss som er glad i interiør, og nå er det endelig tid for å finne frem pledd og stearinlys og fyre i peisen!

Her får du mine 10 beste tips til å skape et koselig høsthjem:

1. Se på hjemmet ditt med nye øyne. Lat som om du kommer inn i hjemmet ditt for første gang og gå igjennom de ulike rommene. Fjern rot som har hopet seg opp, og ta gjerne litt ekstra i med rengjøringen. Dra ut møbler og støvsug bak, tørk støv også der du ikke pleier å gjøre det. På bilderammer i vinduskarmer og lignende. Ta også bort det som er typisk sommer. Fargerik pynt og lignende.

høst_06

2. Lag gjerne et koselig inngangsparti. Denne hengesofaen laget vi for noen få hundre kroner av en gammel dør. Klikk HER for å få oppskriften.

3. Nå er det tid til å finne frem pleddene og skinnfellene igjen. Bare det å legge ut litt skinn og noen pledd kan være nok til å skape høststemning.

4. Det å tapetsere en vegg, eller male en vegg i en mørkere farge, kan også være en fin og enkel måte å gjøre stuen mer lun på. Vi har for noen uker siden satt opp dette tapetet fra Borge Tapet. Synes det gjorde hele stua. Veggen er malt med Kalkmalingen Fresco i fargen Potato Skin fra Pure & Original. Det gjorde stor forskjell og det var gjort på et par timer.

5. På sommeren liker jeg å ha mindre tekstiler og puter, men når høsten og vinteren kommer er det ekstra hyggelig at sofaen bugner. For enden av sofaen har jeg brukt et lite teppe som egentlig er ment til å ha på gulvet. Men jeg synes det gir en fin effekt som pynt over sofaen. Over det henger et skjerf med skinnremser. Det er gøy å bruke ting på en litt annerledes måte. I midten av sofaen har jeg lagt et bomullspledd fra Home & Cottage. Det myker opp i sofaen og gjør at den ikke ser så ordentlig ut. Det er også praktisk å ha liggende der sofaen brukes mest. Kommer det flekker er det bare å hive det i vaskemaskinen.

6. På kjøkkenet har jeg laget et lite kaféhjørne. På høsten setter jeg frem gjenstander i høstfarger som kanelstenger, marmelade i høstfarger, kaffesiruper etc. Det er enkelt når alt står samlet ett sted og man får ekstra lyst til å lage noe godt og varmt å drikke.

høst_15

7. Stearinlys er et must. Og gjerne i høstfarger.

høst_07

8. Jeg liker å ta naturen inn i stua og særlig på høsten er det mye fint å finne. Kastanjer, fjær, greiner, blader i vakre høstfarger. Det er også en hyggelig aktivitet å ta med barna på.

høst_05

9. Soverommet kan også gjerne få litt mer kos på høsten. Jeg synes det er slitsomt å skulle re opp sengen hver dag med sengetepper og stæsj. Men et varmt pledd og en skinnfell er enkel og fin pynt, som gjør det koseligere på soverommet.

høst_12

10. Nå har du fortjent å kose deg litt. Lag noe godt og varmt å drikke og kryp opp i sofaen med et varmt pledd.

Hurra! Høsten er her!

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Sunnere og skikkelig gode sjokolade cupcakes

Har du lyst på noe som er skikkelig godt, men som samtidig er sunt? Da kan jeg anbefale disse kjempegode sjokolade cupcakes med sjokoladeglasur.

De er mye sunnere enn vanlige cupcakes, men smaker kjempegodt.

De kan fint lages dagen før, eller opp til et par uker før, da må de bare fryses før de får på toppingen.

Her får du oppskriften.

Skikkelig gode og sunnere sjokolade cupcakes
12-14 stk (middelsstore cupcakesformer)

125 g kokosblomstsukker
4 egg
2 store modne bananer (ca 250 g)
200 g økologisk spelt hvetemel (Du kan bruke glutenfritt mel om du ønsker en glutenfri variant)
50 g bakekakao*
1 teskje bakepulver
1 teskje vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
1/4 teskje salt (gjerne Maldon salt)
125 g smør eller kokosolje
1 dl kefir* eller gresk yoghurt

Sunnere sjokoladeglasur
1 plate mørk sjokolade (100 g)
4 spisesjeer honning
2 spiseskjeer kokosolje
Ev en spiselig blomst til pynt. Jeg har brukt kamilleblomster, men stemorsblomster blir også fint. (Husk å bruke usprøytede blomster.)

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Gjør klar et bakebrett med cupcakes-former (ca 7 cm i diameter). Jeg brukte silikonformer. Om du bruker tynne papirformer kan det lønne seg å bruke doble former, slik at de holder formen.

Pisk kokosblomstsukker og egg sammen i en stor skål. (Bruk gjerne en kjøkkenmaskin).

Tilsett de modne bananene i litt mindre biter og rør ved rask hastighet, slik at de blir godt blandet inn.

Bland de tørre ingrediensene. Ha de i skålen.

Smelt smøret. bland med kefir og ha i skålen.

Rør sammen til alt er godt blandet.

Ha røren i muffinsformene. De skal fylles ca 2/3 opp. Stekes midt i ovnen i 8-10 minutter eller til det så vidt ikke henger røre igjen når du tester med en tannpirker av tre eller en gaffel. Det er bedre at de steker litt for lite enn litt for mye.

La muffinsene avkjøle.

Lag sjokolade glasuren.

Ha sjokoladen i mindre biter. Smelt den i mikrobølgeovnen (30 sekunder om gangen ved full styrke, rør mellom hver gang.) eller i vannbad.

Rør inn honning og kokosolje.

La sjokoladen stå et minutts tid til den ikke er alt for varm, men fortsatt myk.

Ha litt sjokoladeglasur på hver muffins.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao som man bruger til bagning, altså ikke Oboy eller lignende. Kefir er det samme som ymer. Du kan også bruge Creme Fraiche eller lignende.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Clafoutis – en helt nydelig (og veldig enkel) fransk klassiker

moreller_22

Clafoutis med bær

Clafoutis er en av de enkleste og beste franske dessertene, og en flott måte å bruke opp ekstra bær på. Denne oppskriften er full av gode smaker og er veldig enkel å lykkes med. Den smaker himmelsk rett fra ovnen med kald pisket krem, men den er også svært god, kald dagen etter.

Clafoutis
300-400 g moreller (eller andre bær. Frosne bær kan også brukes)
4 egg
125 g sukker
Frøene fra 1/2 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
1 knivspiss salt
1,5 dl helmelk*
1,5 dl kremfløte*
100 g mel

Tilbehør
3 dl kremfløte
Frø fra 1/2 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker

Pynt
Litt melis*

Sett ovnen på 190 grader.

Smør en paiform på ca 25 cm i diameter.

Fjern steinene fra morellene. Legg dem opp ned på et tørkepapir etter du har tatt ut steinene. Da fjerner du overskytende saft som ellers kan misfarge kaken.

Tips: Bruk en binders* til å fjerne steinene. Dra ut den ene siden på bindersen og bruk den som et lite håndtak. Moreller kan misfarge fingrene dine, hvis du skal rense store mengder, kan det derfor lønne seg å bruke plastikkhansker.

Ha egg, sukker, frøene fra en vaniljestang eller vaniljesukker og salt i en bolle. Pisk det lett sammen for hånd. Tilsett melk og kremfløte og sikt over melet. Bland alt godt sammen til det får konsistens omtrent som vaffelrøre.

Ha røren i paiformen og fordel morellene over.

Stekes midt i ovnen i 35-40 minutter, eller til den er gylden og du kan stikke en tynn kniv i midten og få den ut, uten at det følger med deig.

Den bør ikke stekes for lenge. Følg derfor godt med. Hvis den blir for mørk på toppen før den er ferdig, kan du dekke med litt aluminiumsfolie.

Serveres rett fra ovnen med kald nypisket krem til. Rett før servering drysser du litt melis over.

Den vil falle litt sammen etter du tar den ut av ovnen. Det er helt normalt.

*Info til mine danske læsere: Moreller er kirsebær på dansk, de store søde. Helmelk er sødmælk, kremfløte er piskefløde og melis er flormelis. Binders er papirclips.

moreller_23moreller_21

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

God gammeldags rullekake

Rullekake minner meg om feriebesøk hos farmor og farfar og gode gamle dager. Jeg har alltid tenkt at rullekake var litt vanskelig å lage, men det er faktisk en av de enkleste kakene.

Den er også valgt ut til å være en av oppskriftene som er med i boken min Franciskas Fristende kaker. .

Alle kakene er testbakt og her ser du hva testbakeren min sa om akkurat denne oppskriften:

«Lett og luftig kake som smelter i munnen! Det er en enkel oppskrift å følge og kaken er rask å lage. Det er også en kake som er veldig enkel å variere, bruk en ­annen type syltetøy, tilsett friske bær, pasjonsfrukt, revet sjokolade eller lignende.»

Hanne H. Olsen, deltaker i Kakekrigen sesong 2

God gammeldags rullekake

Ca. 8 store skiver

Sukkerbrød
4 egg
125 g sukker
125 g hvetemel
1 teskje vaniljesukker
1 teskje bakepulver
1/2 teskje finrevet limeskall

Fyll
3 dl kremfløte*
frø fra 1/2 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
200 g god bringebærsyltetøy*, ev. andre ­typer ­syltetøy
1 teskje finrevet limeskall

Pynt
litt sukker
mandler i skiver (kan unnlates)
litt melis*

Sett ovnen på 180 grader varmluft.

Legg bakepapir i en stor langpanne, smør det med smør. Smør gjerne hjørnene under bakepapiret også, da holder det seg bedre på plass.

Pisk egg og sukker til luftig eggedosis. Det tar cirka 10 minutter på full styrke. Bland mel, bake­pulver, vaniljesukker og limeskall. Sikt halv­parten i egge­dosisen og bland helt ­forsiktig med en slikkepott, for å beholde så mye luft som mulig. Gjør det ­samme med resten av melblandingen.

Ha røren på bakepapiret og dra den ut i kantene slik at den blir firkantet i formen.

Stekes midt i ovnen i 10–15 minutter. Det er viktig at rullekaken ikke stekes for lenge, da blir den vanskelig å rulle.

Mens rullekaken steker, finner du frem et rent ­kjøkkenhåndkle*. Spray det lett med vann, slik at det er fuktig, men ikke vått. Når du tar ­kaken ut av ovnen strør du litt sukker jevnt over ­kaken, legg det fuktige kjøkkenhåndkleet over, ha en annen bakeplate over det igjen og hvelv kaken slik at du nå har kjøkkenhåndkleet nederst. La langpannen ligge over kaken til den er avkjølt.

Lag fyllet. Ha kremfløte og frø fra vaniljestang ­eller vaniljesukker i en bolle. Pisk den stiv på middels hastighet. Øk hastigheten mot slutten.

Bland finrevet limeskall med syltetøyet. Fjern langpannen fra kaken. Smør syltetøyet over kaken, og ha på kremfløte. La det være et par cm igjen på den siden skjøten kommer til å bli, da unngår du at fyllet renner ut. Rull forsiktig ­kaken sammen, fra kortsiden, ved hjelp av kjøkkenhåndkleet, la skjøten være nederst. Skjær ren endene av rullekaken.

Legg kaken på et avlangt fat og dryss med ­mandler i skiver og litt melis. Skjær kaken i skiver rett før ­servering.

*Info til mine danske læsere: Rullekage er roulade, kremfløte er piskefløde, bringebærsyltetøy er hindbærsyltetøy, kjøkkenhåndkle er viskestykke, melis er flormelis.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den med rabatt.

 

10 gode tips som får hjemmet ditt til å lukte godt

Hvem ønsker ikke å komme hjem til et hus som lukter godt? Heldigvis er det mye man kan gjøre, her får du litt gode tips.

10 gode tips til å få hjemmet ditt til å lukte godt

 1. Et av de beste tipsene er å lufte godt. Det gir også bedre og sunnere luft inne. Det beste er å lufte raskt og effektivt, gjerne 5-10 minutter daglig.
 2. En skikkelig gulvvask med grønnsåpe om du har ubehandlet treverk eller en annen god såpe er også et av favorittipsene mine. Hvis du er ekstra glad i lukten av grønnsåpe kan et par skåler med grønnsåpe bak sofaen også være med på å gi god lukt.
 3. Bruk vaniljesukker når du støvsuger. Ha litt på bakken og støvsug det opp. Da vil støvsugeren spre duften av vanilje rundt i huset. Du kan også bruke kanel på samme måten, det skal være med på å fjerne uønsket lukt. Duftkuler i støvsugeren hjelper også. Men velg en av delene.
 4. Blomster med duft er også en fin måte å få ekstra god lukt i huset.
 5. Ha mange grønne planter. De vil rense luften og på den måten automatisk bidra til bedre duft. De gir også bedre inneklima.
 6. Lag din egen duftspray. Jeg er var for syntetiske dufter, jeg klarer derfor ikke duftspray som man kjøper. Du kan enkelt lage den selv. Hell kokt vann på en sprayflaske, tilsett litt bakepulver sammen med 2-3 dråper eteriske oljer for eksempel med duft av sitron, appelsin, lavendel, kanel eller lignende. Du kan kjøpe eteriske oljer blant annet på helsekostbutikken eller apoteket.
 7. Duftpinner med naturlige dufter som sakte avgir duft er en fin måte å få god lukt i huset på. Det er bedre enn duftlys som samtidig avgir røyk. Du kan enkelt lage dine egne duftpinner ved ha grillspydd av tre i et glass med nøytral olje blandet med noen dråper med eteriske oljer. Tips: Bytt på med ulike dufter. Nesen vår venner seg til spesielle dufter, etter en stund vil du derfor ikke lukte det lenger. Men om du bytter på vil du igjen få mye ut av duften. 
 8. Vask klær med vaskemiddel som lukter godt. Det vil spre seg i hele huset. Flere merker har vaskemiddel med duft også til sensitiv hud.
 9. Mal kaffebønnene selv. Det også en fin måte å spre god lukt.
 10. Hvis du vil ha skikkelig godlukt i huset er det lite som slår duften av nystekte boller eller lignende.

Ingen ønsker et hjem som lukter vondt. Likevel vil de fleste av oss ha problemer med lukt før eller siden. Men det er heldigvis mye man kan gjøre, uansett om lukten kommer fra røyking inne, matlaging, fukt eller lignende.

10 gode tips til å fjerne vond lukt

 1. Mange opplever at det kan lukte vondt fra sluket på badet eller vaskerommet hvis man for eksempel har vært bortreist noen uker. Det kommer av at sluket trenger tilførsel av fukt. Det er et problem som det er enkelt å gjøre noe med, det er bare å åpne for kranen og la vannet renne noen minutter, hvis ikke det hjelper kan du tilsette et par kapsler Klorin og la det stå 5-10 minutter. Du kan også forebygge problemet ved å ha litt matolje i sluket når du vet du skal være borte en stund eller om du har et bad som sjelden blir brukt.
 2. Hvis du har en bolig det har blitt røyket i, kan det hjelpe å vaske alle overflater i boligen med et kraftig rengjøringsmiddel. Hvis ikke det hjelper bør vegger og tak males. Gjerne med en maling som kapsler inn dårlig lukt, en såkalt isolermaling. Hør med din lokale fargehandel.
 3. Hvis du har vært uheldig og har klart å brenne en kjele på komfyren eller lignende, kan du sette frem flere skåler med eddik (Hvit eddik 7 % fungerer fint). La de stå fremme natten over eller noen dager på rad, det vil kunne hjelpe med å fjerne lukten. Luft også godt.
 4. Har du kjæledyr? Sørg for rene kattebakker og god utlufting før visning. Det kan også lønne seg å vaske eller bytte ut hundesenger, og tepper som kjæledyrene bruker med jevne mellomrom.
 5. Hvis du har et fuktproblem som gir lukt i boligen din, bør det utbedres raskest mulig, da det i verste fall kan gi problemer med mugg og sopp som kan være helsefarlig. Det er flere ulike måter å få hjelp på, avhengig av hva fuktproblemet er. Kontakt fagfolk for å få best mulig hjelp.
 6. Hvis det lukter fra kjøleskapet, er den beste løsningen å ta ut alle matvarer, kaste gammel mat og vaske godt. En skål med kaffegrut i kjøleskapet skal også fjerne uønsket lukt.
 7. Sørg også for å rengjøre rundt søppelbøtten med jevne mellomrom. Hvis det har vært hull i en pose og det har kommet ut væske fra søppelposen, kan det være en kilde til lukt. Det vil også være en hjelp å bruke lukkede søppelbøtter.
 8. Det lukter sjelden godt av godt brukte treningsklær og lignende. Velg derfor lukkede skittentøyskurver.
 9. La illeluktende sko stå ute til lufting og bruk deodorant for sko eller strø litt bakepulver i skoene.
 10. Det viktigste er å vaske godt og lufte godt ut. Da forebygger man de fleste luktproblemene.

Foto: Franciska  Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Kjempegod og sunn kake med kiwibær – naturlig uten gluten, mel og egg

Annonse

Denne kaken er så god at man ikke skulle tro den var sunn.

Deilig bunn av cashewnøtter og dadler, toppet med vaniljekesam med moste bringebær og smakfulle og sunne kiwibær.

Den er naturlig glutenfri, uten egg og mel, med bare gode naturlige ingredienser stappfull av god smak.

Har du smakt kiwibær, eller Nergi som de også heter? De smaker enda bedre enn vanlig kiwi, mer smak, friske, søte og gode.

Kiwibær har enda flere c-vitaminer enn appelsiner og inneholder også store mengder av magnesium, serotonin og fiber.

De er på størrelse med store druer og ser ut som en vanlig kiwi, bare i ministørrelse. De har ikke brunt hår på utsiden, men er helt glatte, man kan derfor spise dem hele og slipper å skrelle dem. Du får Kiwibær på Meny, Kiwi og Spar.

Du finner mange gode oppskrifter med Kiwibær her:

Bunnen er litt myk, du får derfor ikke helt perfekte kakestykker, men det gjør ingenting for smaken er kjempegod.

Her får du oppskriften.

Raw kake med vaniljekesam og kiwibær

400 g dadler (15-20 stk alt etter størrelse)
200 g cashewnøtter uten salt.
2 bokser vaniljekesam* (6 dl) Du kan også bruke vanlig kesam og tilsette en teskje vaniljesukker. Gresk yoghurt, eller lettrømme kan også brukes.
1 liten pakke bringebær (en håndfull frosne og tinte bær kan også brukes)
2-3 pakker kiwibær (kan kjøpes hos Meny, Kiwi og Spar)
Litt kokosolje eller annen nøytral olje til å smøre formen (Det gjør at kaken ikke henger så lett fast i formen)

Smør en form, ca 26 cm i diameter med litt kokosolje.

Ha dadler og cashewnøtter i en stor skål. Held over kokende vann og la de stå i ca 10 minutter.

Hell vannet fra og kjør dadlene og cashewnøttene i en foodprosessor til du får en fast masse. Jeg måtte kjøre litt og litt for at ikke min skulle stoppe opp. (jeg delte massen i tre) Hvis den er tørr kan du tilsette litt nøytral olje. For eksempel kokosolje eller lignende.

Press bunnen ut i kantene.

Skjær opp frukten.

Bland Vaniljekesam med moste bringebær.

Ha på vaniljekesam og legg frukten utover paien.

Den er allerbest servert fersk, men den kan også fint oppbevares noen timer i kjøleskapet før servering.

*Info til mine danske læsere: Vaniljekesam er vaniljekvark. Du kan også Creme Fraiche 18 % eller græsk yoghurt.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Mørk sjokoladedrøm med friske bær

Saftig og god kake, som smaker aldeles nydelig.
Den ser også utrolig fin ut.
– Naseem Bajwa – deltaker i kakekrigen sesong 5

Ta en skikkelig god og saftig sjokoladekake. Fyll den med luftig krem og topp den med en smaksrik sjokoladekrem og friske bær. Da har du denne drømmen av en sjokoladekake.

Mørk sjokoladedrøm med friske bær
Til 10 – 12 personer

Sjokoladekake
3 egg
250 g sukker
150 g smeltet smør
100 g mørk sjokolade
1 dl rømme eller Creme Fraiche. Du kan også bruke lettrømme eller Creme Fraiche Light
1 teskje frysetørket kaffepulver, Nescafé eller lign.
1 teskje bakepulver
1 knivspiss salt
Frø fra 1/2 vaniljestang eller 2 teskjeer vaniljesukker
150 g mel
30 g bakekakao*
Litt melk, baileys eller kaffe til dynk ca 1/2 dl

Fyll
2,5 dl kremfløte*
Frø fra 1/2 vaniljestang eller 1 teskje vaniljesukker

Ganache
200 g mørk sjokolade
3 dl kremfløte*

Pynt
Blåbær, bringebær* og jordbær, eller hva du har lyst til av friske bær.
Litt melis*

Sett ovnen på 175 grader varmluft. Smør to runde former på ca 23 cm i diameter på sidene og ha bakepapir i bunnen.

Pisk egg og sukker til luftig eggedosis. Smelt smøret i en kasserolle. Ta den av varmen og ha i sjokoladen som er skjært i mindre biter, rør til du får en glatt blanding, sett kasserollen til side. Rør sammen rømme, kaffepulver, frø fra 1/2 vaniljestang, bakepulver og salt.

Ha mel og bakekakao i en egen bolle. Bland de godt sammen med en stor visp. Vend forsiktig inn de tørre ingrediensene i eggedosisen, skiftevis med rømmeblandingen og den smeltede sjokoladen. Bruk en slikkepott. Ha røren i formene. Stekes midt i ovnen ved 175 grader i 25–30 minutter. Test med en kakepinne underveis, og ta formene ut med en gang deigen ikke lenger fester seg. Avkjøl kakene med en tallerken over formene.

Del sjokoladen, til ganachen opp i mindre biter. Ha sjokoladebitene i en bolle. Varm opp kremfløten på medium varme. hold øye med kremfløten og ta den av varmen akkurat når den begynner å koke. Hell fløten over sjokoladebitene og rør om til sjokoladen har smeltet.Sett ganachen i kjøleskapet et par timer (men ikke over natten, da kan den bli hard) den skal ikke stivne. Visp ganachen opp med elektrisk visp til kremen blir stiv, det tar vanligvis bare noen sekunder, følg derfor godt med.

Visp kremfløten til fyllet. Tilsett korn av en vaniljestang. Rens bærene. Dynk bunnene og legg dem sammen med pisket krem. Topp med Ganache og friske bær. Dryss med litt melis.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao som bruges til bagning, altså ikke Oboy eller lignende. kremfløte er piskefløde, bringebær er hindbær og melis er flormelis.

Foto: Franciska Munck-Johansen og Vegar Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Kjempegod og sunn Brownie – Glutenfri, uten hvitt sukker og med bare naturlige og rene ingredienser.

Som jeg skrev for et par dager siden, har jeg lenge hatt lyst til å lage en sunn og skikkelig god brownie. Jeg har eksperimentert meg frem og kommet frem til to oppskrifter som begge er utrolig gode.

Dette er en kake du kan spise med god samvittighet. Den er full av gode og sunne ingredienser og bugner av bær. Glutenfri, uten hvitt sukker og med bare naturlige og rene ingredienser.

Perfekt å servere når du får gjester og har lyst til å kose deg, samtidig som du spiser sunt.

Du kan lage kaken dagen før og pynte den flere timer før servering.

Klikk her for å få oppskriften på den andre brownien.

Kjempegod og sunn Fest-Brownie med masse bær
6 porsjoner

2 egg
200 g kokosblomstsukker (fåes i de fleste helsekostbutikker)
125 g smør eller kokosolje
125 g mandelmel (kan erstattes av havremel (bruk havregryn som du kjører til mel i foodprosessor) Du kan også bruke speltmel om du tåler det.)
6-7 dråper vaniljeekstrakt eller frø fra 1/2 vaniljestang. Du kan også bruke 1 1/2 teskje vaniljesukker
1 liten klype Maldon salt eller lignende
30 g bakekakao (visste du at bakekakao ikke er tilsatt sukker, det er rene pressede kakaobønner)

Pynt
Bær etter smak og sesong. Jeg har brukt blåbær, moreller, stikkelsbær, bjørnebær, rips og physalis.

Jeg har også pyntet med litt kamilleblomster, dette kan utelates eller du kan bruke andre usprøytede spiselige blomster som syrin, lavendel, roser eller lignende.

Server gjerne med Kesam* tilsatt litt vaniljeekstrakt, frø fra vaniljestang eller vaniljesukker om du vil.

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Ha bakepapir i bunnen av en rund form, ca 24 cm i diameter.

Rør sammen egg og kokosblomstsukker med en stor visp. Ikke rør for mye, det skal ikke være eggedosis.
Smelt smøret i mikrobølgeovnen eller i en kasserolle. La det avkjøle litt.

Ha i resten av ingrediensene og rør til du får en deilig seigtflytende røre. Ha røren i formen.

Stekes på 175 grader varmluft i ca 20 minutter.
Følg godt med fra det har gått ca. 10 minutter.
Hele hemmeligheten er å steke brownien akkurat passe. Brownie kan ha en nesten flytende kjerne. Den må for all del ikke bli stekt for mye. Stekeprosessen fortsetter etter kaken er tatt ut av ovnen. Ta den derfor heller ut for tidlig.
Ta kaken ut av ovnen, la den stå med et rent tørkehåndkle og en tallerken over, da holder den seg saftig.
Bak gjerne kaken dagen før, den har bare godt av å sette seg litt. Du kan oppbevare den stekte kaken på kjøkkenbenken.
Den kan fint pyntes flere timer før servering.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao som bruges til bagning, altså ikke Oboy eller lignende. Kesam er kvarg, du kan også bruke Creme Fraiche Light.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Har du prøvd pisket smør?

Pisket smør

Har du prøvd pisket smør? Hvis ikke har du noe skikkelig godt å se frem til.

Pisket smør blir utrolig luftig og velsmakende. Og det er svært enkelt å lage. Pisk det gjerne med krydderurter, for eksempel finhakket persille, basilikum eller lignende, da får du ekstra god smak. Du kan også tilsette litt finhakket hvitløk hvis du vil ha hvitløksmør.

Det er fint å servere til kuvertbrød til en god middag, til brunch, søndagsfrokosten etc. og smaker også godt på en nystekt biff, grillet fisk eller i bakt potet.

Brød_1

De små brødene på bildet fikk jeg oppskriften på da vi var på et kjempefint spahotell i Sverige.

De var så gode, at jeg var nødt til å be kokken om oppskriften. Jeg var spent på om han ville gi den fra seg, men det ville han, heldigvis.

Barna elsket også brødet, og servitøren kom med ekstra runder med brød begge de dagene vi spiste der. Jeg deler oppskriften på brødene HER.

Her får du oppskriften på pisket smør.

Pisket smør

400 g smør

Tilsett gjerne en eller flere av disse smakstilsetningene:

 • 2-3 spiseskjeer krydderurter
 • 1-2 ts limeskall (passer ekstra godt til reker, skalldyr etc.)
 • 2 ss finhakket soltørkede tomater
 • 2-3 spiseskjeer provencekrydder (tørket oregano, timian og basilikum)
 • 1-2 teskjeer knust hvitløk

La smøret få romtemperatur. Pisk det kraftig i en kjøkkenmaskin, eller en håndholdt elektrisk visp til det blir hvitt og luftig. Tilsett urter og ev hvitløk.

Tips: Hvis du vil gjøre det ekstra fint, kan du sprøyte det ut med en sprøytepose. Lag gjerne en liten porsjon til hver gjest, eller sprøyt ut flere topper sammen til en buffét.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Har du lyst på boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Har du smakt dette brødet? Det er bare så godt!

Fantastisk brød

Av og til, når man er på en ekstra fin restaurant, får man servert brød før maten, som er så godt at man skulle ønske man kunne lage det hjemme. Dette er et slikt brød!

Da vi besøkte Gullmarsstrand hotell i Sverige fikk vi utrolig god mat, men dette brødet var noe helt særlig. Det var så godt, at jeg var nødt til å be kokken om oppskriften. Jeg var spent på om han ville gi den fra seg, men det ville han, heldigvis.

Barna elsket også brødet, og servitøren kom med ekstra runder med brød begge de dagene vi spiste der.

Det smaker som en blanding av skikkelig god hjemmelaget fransk baguette og italiensk foccacia. Oppskriften er veldig praktisk, for man kan gjøre det meste ferdig dagen før og det er lite elting. Kaldheving gir deigen bedre struktur og smak. Du får også mindre smak av gjær.

Her får du oppskriften:

Kaldhevede kuvertbrød fra Gullmarsstrand

5 dl kaldt vann
50 g gjær*
0,5 dl linfrø*
700 g hvetemel (gjerne speltmel)
4 teskjeer Maldonsalt eller havsalt av god kvalitet (Drysses på deigen før steking, skal ikke i deigen).

Rør gjæren ut i det kalde vannet, ha i linfrø. Tilsett nok mel til at du får en klissete deig.

Dekk deigen til med et lokk eller plastfilm og sett den i kjøleskap i minst 8 timer. Den hever til ca dobbel størrelse.

Ta frem deigen en time før den skal brukes, slik at den får romtemperatur. Tilsett akkurat nok mel til at du får en glatt og fast deig. Form deigen til små brød, eller til lange baguetter, (vri baguettene hvis du vil ha det rustikke utseendet som på bildet.)

Dryss over godt med Maldonsalt (Se bildet, det skal ligne litt på en Foccacia når det gjelder salt). Dekk dem med et rent kjøkkenhåndkle*, og la dem etterheve mens ovnen varmer opp. 15 – 30 minutter.

Stekes midt i ovnen ved 220 grader i 10 – 20 minutter (alt etter hvor store de er) eller til de blir gyllenbrune og høres hule ut når du banker på dem.

Tips: Hvis du har dårlig tid kan du bruke varmt vann og la deigen heve i 2 x 40 minutter. 

*Info til mine danske læsere: Gjær er gær, linfrø er hørfrø, kjøkkenhåndkle er viskestykke.

P.S. Jeg klarte også å få oppskriften på smøret som fulgte med som hadde den nydeligste konsistensen og smaken. 😉 Jeg deler den i morgen.

Brød_4Brød_2

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.