Gode gammeldags hveteboller

Det er ikke mye som slår duften av nystekt gjærbakst. I dag deler jeg oppskriften på mormors hjemmebakte hveteboller.

Deilige luftige og ekstra god smak av kardemomme.

Denne oppskriften er en av favorittene mine. Jeg har brukt den i mer enn 40 år og den er sikkert mye eldre, men det er en av de oppskriftene man alltid tar frem.

Jeg fant den i min gamle oppskriftsbok. Skrevet av fra mormors kokebok.

De egner seg godt til å fryse.

Mormors hveteboller

125 g smør (romtempert)
500 g mel
2 1/2 dl melk
50 g gjær
50 g sukker
1-2 teskjeer kardemomme
1 egg til pensling

Smuldre smøret  i melet.

Varm melken til den er fingervarm. Ha den i en stor skål.

Smuldre gjæren i melken og tilsett sukker og kardemomme.

Elt deigen sammen. La den heve i 30 minutter et varmt sted overdekket med lokk eller plastfolie.

Form til boller og la dem etterheve i ca. 20 minutter.

Pensle med sammenpisket egg og stek bollene i en 225 grader varm ovn i 12 – 15 minutter til de er gylne og høres hule ut når du banker forsiktig på dem.

Serveres rykende varme.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Pannekake ruller med Nugatti

Har du prøvd pannekakeruller?

Det er bare utrolig godt og en morsom måte å servere pannekaker på.

Denne gangen har jeg laget dem med Nugatti.

Dette er etter min mening verdens beste pannekakeoppskrift. Den gir skikkelig gode pannekaker som smaker akkurat som franske Crêpes.

Rullet sammen med Nugatti blir dette supergodt.

Her får du oppskriften:

Pannekakeruller med bringebærkrem
Ca 8 stk

Pannekaker
75 g smeltet smør (jeg bruker alltid meierismør, synes det gir best smak)
3 mellomstore egg
3 dl helmelk*
1 spiseskje sukker
1 teskjeer vaniljesukker
1/4 teskje salt
250 g hvetemel
Smør til steking

Nugatti – Bruk en god kvalitet. Klikk her for å få oppskriften på hjemmelaget sunnere Nugatti. Du kan også bruke Nugatti Crisp eller en annen favoritt.

Pynt:
1 pakke blåbær
Frø fra et granateple

Ev et dryss med melis*

Ha alle ingrediensene til pannekakene i en kjøkkenmaskin. Rør til røren er glatt og fin uten klumper. Røren skal ha en konsistens som tykk kremfløte*. Hvis den er for tykk, kan du tilsette mer melk, hvis den er for tynn, kan du tilsette mer mel.

Ha litt smør i en stekepanne. Når smøret er smeltet, tilsettes akkurat nok røre til at hele pannen blir dekket. Snu pannen godt i alle retninger slik at røren kommer godt ut i kanten av stekepannen. Stek til pannekaken ikke lenger er flytende på toppen. Snu og stek til den er gyllen på begge sider. Bruk middels varme, da får du best resultat. Ta bort stekepannen fra varmen når du skal ha i ny røre, da svir du ikke smøret.

Tips: Ta en stor bit smør på en gaffel, da er det enkelt å dra den over stekepannen mellom hver steking.

La pannekakene avkjøle. Du kan gjerne lage dem dagen før. Ta dem frem slik at de får romtemperatur før de skal legges sammen med kremen, slik at de blir myke og ikke revner.

Brett en pannekake på midten. Ha Nugatti på pannekaken og rull den sammen.

Pynt med ferske blåbær og frø fra granateple.

*Tips til mine danske læsere: Helmelk er sødmælk, røre er dej. Kremfløte er piskefløde og melis er flormelis.

Hvis du har lyst til å lage amerikanske pannekaker finner du oppskriften her.

Pannekaker til middag er også godt. Jeg deler to oppskrifter her.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Verdens beste sjokoladekake med krem og blåbær

Dette er, etter min mening, Verdens beste sjokoladekake. Den er så myk og saftig at den smelter på tungen, og sjokoladesmaken er uimotståelig. Den er svært enkel å lage, og du kan servere den på utallige måter. Her er den laget med krem og blåbær, men du kan gjerne bruke andre typer frukt eller bær, hakkede nøtter, revet sjokolade eller hva du liker best som pynt.

Om du ønsker en glutenfri kake kan du enten erstatte melet med Potetmel, Semper Mix eller Fin Mix.

Oppskriften er fra boken min Franciskas Fristende kaker. Alle kakene er testet av testbakere. Her ser du tilbakemeldingen på denne kaken:

Denne lekre intense sjokoladekaken, toppet med friske bær og en luftig krem med et streif av vanilje,  gir en hel unik smaksopplevelse. Kaken er uten tvil en sikker vinner blant sjokoladeelskere!

– Maj Drejer



Verdens beste sjokoladekake med krem og blåbær

Ca. 8 stykker

Sjokoladekake
4 egg
100 g mørk rørsukker gjerne Muscovadosukker eller Brun Farin
100 g vanlig sukker
100 g smør
1,5 dl kremfløte*
350 g god mørk sjokolade (jeg liker best Odense 55 %)
50 g melkekokesjokolade i god kvalitet
50 g hvetemel
1 teskje vaniljeekstrakt eller frø fra 1 vaniljestang

Pynt
2 dl kremfløte*
1/2 vaniljestang
1 pakke blåbær
Litt melis* til pynt

Forvarm ovnen til 190 grader varmluft.

Ha bakepapir i bunnen av en form på ca. 23 cm i diameter. Smør sidene.

Visp egg, rørsukker og sukker lett sammen for hånd. Ta frøene ut av vaniljestangen. Ha smør, vaniljefrø og kremfløte i en kjele. Varm opp til blandingen så vidt begynner å småkoke. Ta kjelen av varmen og tilsett sjokoladen. Rør til blandingen er glatt og sjokoladen er helt oppløst. Tilsett eggeblandingen og mel. Ha røren i formen.

Stekes midt i ovnen ved 190 grader i 25–30 minutter. Sjekk ofte!

Hele hemmeligheten med denne kaken er steketiden! Sjekk derfor allerede etter ca. 20 minutter. Kaken skal ikke være helt stekt. Den skal være så stekt at overflaten, sider og bunn er faste, men midten må fortsatt være myk og flytende når du tar den ut av ovnen. Den stivner lett når den blir avkjølt.

Sett kaken til avkjøling. Ha en tallerken over formen, det holder på fuktigheten. Kan gjerne avkjøles i kjøleskap.

Kaken er best når den serveres ved romtemperatur, ta den derfor ut av kjøleskapet minste en time før servering.

Stivpisk kremen og ha i frøene fra 1/2 vaniljestang. Ha kremen på kaken og ha på blåbær. Dryss evt. med litt melis.

Tips: Sjokoladekaken smaker også utrolig godt som den er rett fra ovnen, servert med vaniljeis eller pisket krem, og bærene servert for seg.

*Info til mine danske læsere: Kremfløte er piskefløde og melis er flormelis.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Sunne og kjempegode bananpannekaker

Har du smakt banan-pannekaker? De er kjempegode og et sunt alternativ til vanlige pannekaker. Naturlig uten sukker, hvit mel og smør.

Det er også en helt super måte å få brukt opp overmodne bananer. Du kan bruke bananer som er helt mørkebrune i skallet så lenge de ser fine ut når du åpner dem.

Jo mer modne bananene er jo søtere og bedre blir pannekakene.

Havregryn er naturlig glutenfri, men kan ha vært i kontakt med produkter med gluten. Vil du ha oppskriften helt glutenfri velger du glutenfri havregryn. Ønsker du den melkefri bruker du havremelk, kokosmelk, rismelk eller lignende.

Jeg synes de er ekstra gode med flytende honning og brunost. Men de kan også serveres med bær eller lignende.

Her får du oppskriften:

Banan-pannekaker
2 personer

1 stor moden banan eller 2 små
2 egg
2 1/2 dl havregryn
1 dl havremelk, kokosmelk, rismelk eller vanlig melk
1 teskje bakepulver
1 teskje vaniljesukker
1/4 teskje salt

Ha alle ingrediensene i en røremaskin og rør til alt er godt blandet.

Røren skal være ganske tykk, omtrent som tykk vaffelrøre.

Stek pannekakene på vanlig stekepanne. Du kan steke ca 4 pannekaker samtidig.

Tips: Bruk to stekepanner på samme tid, da blir du dobbelt så fort ferdig.

Pannekakene kan stekes i god tid og varmes i ovnen ved 100 grader ca. 10 – 15 minutter før de skal spises. Dekk dem med aluminiumsfolie slik at de ikke blir tørre.

Passer perfekt til en god søndagsbrunch. Sett frem litt bær, nøtter, syltetøy, sirup og lignende, da er brunchen klar.

Pannekaker_05

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Sjokoladekake med cookiedough

Denne kaken! Wow sier jeg bare. Super saftig sjokoladekake lagt sammen med fløyelsmyk saltkaramellfyll og toppet med biter av cookiedough. Ja, takk! Denne blir garantert godt mottatt.

Jeg var så heldig å ha bakedate med selveste Terje Skaar, konditor og nordisk mester, best kjent som Nettbakeren. Han er ikke bare fantastisk god til å bake, han er også en av de fineste personene jeg kjenner.

Terje og jeg koste oss med å lage denne deilige kaken.

Her får du oppskriften: (Denne oppskriften er til en kake som er 15 cm i diameter, som på bildet) Om du ønsker en stor kake som er for eksempel 24 cm i diameter, kan du doble oppskriften. Eller du kan lage den med 2 lag i stedet for 4, da kan du bruke samme oppskrift.) Det er en mektig kake.

Jeg innrømmer forresten at vi kanskje tok litt av med cookiedough kulene. Du trenger ikke ha fullt så mange kuler som vi har laget her, men det er jo gøy at det bugner litt.

Saftig sjokoladekake med salt karamell-fyll og konfekt
(6-8 personer)

Sjokoladekake

175 g hvetemel (3 dl)
160 g sukker (2 dl)
160 g muscovadosukker (2,5 dl) fåes i de fleste større dagligvarebutikker. Kan erstattes av brunt sukker
70 g bakekakao (1,75 dl)*
1 teskje natron
1 teskje bakepulver
3/4 teskje salt
Frø av 1 vaniljestang (kan erstattes av 1 1/2 teskje vaniljesukker)
2 egg
2 dl ferdiglaget kaffe (bruk gjerne frysetørket kaffe som Nescafé eller lignende) Du vil ikke smake kaffesmaken den fremhever bare sjokoladesmaken og gjør kaken super saftig.
2 dl kefir* eller Creme Fraiche
1 dl nøytral olje eller 100 g smeltet smør

Salt karamell fyll
225 g romtemperert smør
200 g god karamellsaus
1 teskje vaniljesukker eller vaniljeekstrakt
1/4 teskje strøket Maldonsalt (Smak til)
125 – 175 g melis (sikt gjerne på forhånd for å unngå klumper)

Pynt kuler av cookiedough
250 g smør
150 g vanlig hvitt sukker
150 g rørsukker gjerne muscovadosukker eller brunt sukker
2 egg
1 teskje vaniljesukker
1 teskje bakepulver
350 g hvetemel
2 pakker eller 400 g sjokoladeknapper lys eller mørk sjokolade

Start med sjokoladekaken

Sett stekeovnen på 175 grader vanlig over- og undervarme eller 160 grader varmluft.

Smør to former på ca 15 cm i diameter. Ha bakepapir i bunnen. Du kan også bruke to former som er 24 cm i diameter, du vil da få en lavere kake og to lag.)

Bland sammen alle de tørre ingrediensene. Ha i resten av ingrediensene og pisk deigen sammen på lav hastighet i ca to minutter. Du kan enten bruke en kjøkkenmaskin eller en elpisker. Du kan også piske den sammen for hånd.

Vær oppmerksom på at deigen er veldig tynn. Det er slik den skal være.

Fordel deigen i de to formene.

Stekes midt i ovnen på 175 grader vanlig over- og undervarme eller 160 grader varmluft. (Bruk varmluft hvis formene står i to ulike høyder. Stekes 15 – 20 minutter eller til det ikke lenger fester seg deig til en kakepinne eller gaffel.

Avkjøl kaken i formen med en tallerken over for å holde på fuktigheten. De kan stå på benken natten over, eller oppbevares i kjøleskap.

Lag cookiedoughkulene

Ha smør, sukker og rørsukker i en skål og rør dette sammen. Ha i ett og ett egg. Sikt i bakepulver og hvetemel og la det hele blandes lett. Til slutt har du i sjokoladeknappene.

Hvis blandingen blir for myk tilsetter du mer mel.

Trill kuler av blandingen. Oppbevar dem i kjøleskapet til de skal brukes.

Lag så saltkaramellfyllet

Pisk smøret mykt på høy hastighet i 5 minutter, til det blir lyst og fluffy. Skrap ned sidene et par ganger underveis.

Tilsett karamellsausen vaniljesukker og salt (start med 1/4 strøket teskje) du kan alltid tilsette mer.

Ha i melis ca 100 g om gangen. Skrap ned sidene underveis. Når alt er tilsatt pisk i 2-3 minutter ved høy hastighet til du får en super fluffy frosting.

Del bunnene i to. Legg første bunn på kakefatet, ha saltkaramellfyllet på. Fortsett til du har brukt alle bunnene.

Pynt med cookiedoughkuler. (Se under)

Kaken kan gjøres klar flere timer før servering. Den er like god dagen etter.

Eventuelle rester av kaken kan fryses.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao som bruges til bagning, altså ikke Oboy eller lignende. Kefir er som ymer. Kremfløte er piskefløde og melis er flormelis. 🙂

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Sykt god pastasalat med honningpesto

Denne pastasalaten må du bare prøve! Pasta med deilig hjemmelaget honningpesto, granateplefrø, soltørkede tomater, og mozzarella smaker virkelig helt fantastisk. Super gode smaker sammen.

Den er et godt måltid i seg selv, gjerne med godt brød til, men passer også perfekt som tilbehør til grillmat.

Jeg trodde jeg skulle ha til et par dager med denne porsjonen, men alt ble spist opp samme dagen!

Den kan gjøres klar flere timer i forveien. Den holder seg fint.

Jeg pleier å lage pestopastaen ferdig dagen før og blander sammen resten et par timer før servering. Enkelt og lite stress.

Her får du oppskriften:

Sykt god pastasalat med honningpesto
til 4 personer som egen rett eller 6-8 personer som tilbehør.

Pesto:
2 fedd hvitløk
50 g pinjekjerner
1 1/2 dl god olje (for eksempel raps eller olivenolje)
3 spiseskjeer honning
200 g Parmesan – grovt revet
2-3 dl basilikumblader (1/2 potte)
Litt salt

500 g kokt pasta (jeg synes skruer eller sommerfuglpasta er best til, men bruk det du vil)

Frø fra 1 granateple
1 pakke mozzarella
100 g soltørkede tomater
3-4 vårløk
300 g små søte tomater
Litt Ruccola

Kok opp pastaen.

Lag pestoen. Ha alle ingrediensene i en foodprosessor og rør til du får en myk og kremet masse.

Bland sammen med pastaen og la det avkjøle.

Ha pestopastaen i et stort fat. Ha på resten av ingrediensene.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

10 gode tips til lekehuset

Butikk, bakeri, lemonadebod, hemmelig prinsesseklubb – det er ikke grenser for hva et slikt lite hus kan trylles om til.

Jeg hadde det veldig moro da jeg innredet lekehus til barna, og det ble et hus de har hatt svært stor glede av. Selvfølgelig ser det ikke ut som på bildene hele tiden, men du verden så mye moro de har hatt der.

Her er mine 10 beste tips når du skal lage drømmehuset til barna:

10 gode tips til lekehuset

1. La barna bestemme. Finn ut hva slags lekestue de ønsker seg. Drømmer de om en tøff hytte med plass til å lage sølekaker og moro, eller er drømmen et prinsessehus man kan invitere til teselskap i?

2. Bruk god tid på å planlegge. De fleste setter inn et par møbler og ferdig med det. Hvis du planlegger litt får du mye mer ut av lekestuen.

3. Bestem deg for et tema eller en stil. Celina ønsket seg en prinsessedrøm og jeg hadde det kjempemoro med å innrede.

4. La det være et felles prosjekt. Ta barnet eller barna dine med på moroa. La dem være med og bestemme hva som skal være i huset og la dem være med på å lage ting.

5. Finn en fargeskala. Det er enklere å få det fint om du velger 2-3 farger som du holder deg til.

6. Aksepter at det blir rotete. Barn skal få lov til å være barn. La dem derfor holde på og ha det morsomt. Det er tross alt det viktigste.

7. Ha gjerne gress på taket. Det er veldig enkelt å holde og ser dekorativt ut.

8. Gjør det også gjerne litt hyggelig utenfor lekestuen. Noen krukker med blomster og noen små hagemøbler kan være prikken over i-en.

9. Styr unna ferdige kostbare minimøbler. Vær heller litt kreativ og bruk vanlige møbler på en ny måte. Se hva du har fra før, mye gies også bort på Finn.no.

10 Rydd sammen med barna når de er ferdige med å leke for dagen. Det er fin læring og da er det hyggelig til neste gang de kommer.

Lekestuen er kjøpt som et samlesett i et byggevarehus, den er malt hvit og har fått gress på taket. Utover sommeren vokser gresset og gir huset ”hår” som Celina kaller det.

Slik lykkes du med gresstak:
Sørg for godt med jord, helst minimum 10 cm over hele taket. Vi har brukt ferdigplen. Det ble lagt på noen timer og holder seg fint. Hvis det er tørt kan det trenge litt ekstra vann i løpet av sommeren. Vi brukte taket som fulgte med huset, det var vanlig takpapp.

Tips: Dryss gjerne et brev med frø fra sommerblomster over taket. Da vil du bli belønnet med en liten blomstereng på taket utover sommeren.

Dukkestuen er innredet i hvitt og rosa, velger man to farger som et utgangspunkt, er det enkelt å få en fin helhet. ”Sofaene”, som også fint kan brukes som senger, er entrémøbler fra Skeidar. Kurvene under gir praktisk oppbevaringsplass. Bordet er fra IKEA, ”liftgardinet” er en stoffserviett som er festet med små spikrer.

Tips: Lag puter av to stoffservietter som du syr sammen. Enklere blir det ikke. 

I en liten krok av lekehuset er det innredet et lite kjøkken. Det søte skapet i akkurat passe størrelse er kjøpt brukt. Komfyren er laget av et nattbord fra IKEA, som har fått malt på fire kokeplater.

”Baderomsmøblet” er en gammel trekasse som er malt hvit. Det rosa blomstrede forhenget skjuler ting og tang. Det lille speilet med praktiske kroker er fra Jysk.

Tips: Bruk en stålbolle som vask. Denne er fra IKEA til kr. 19,-. Det ser ut som en vaskeekte designvask.

Det er ikke mye som skal til for å invitere til engelsk ”te-selskap”. Frukt er deilig forfriskende og agurke- og prinsessesandwich gjør festen til en sikker suksess.

Etter en lang dag som prinsesse, er det på tide å slappe av litt.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den med rabatt.

 

Hjemmelaget iskake med Smash

Denne iskaken, med Smash og pikekyss, vil garantert bli godt mottatt. Det er noe med blandingen av søtt og salt som alltid blir bra. Det er også praktisk at alt kan gjøres ferdig flere dager før servering.

Her får du oppskriften

Hjemmelaget iskake med smash og pikekyss

3 egg
100 g sukker
4 dl kremfløte*
1 1/2 teskje vaniljesukker
1 pose Smash 200 g*
1 pakke pikekyss gjerne med mokkasmak*

Finn frem en springform ca 26 cm i diameter.

Ha bakepapir i bunnen. (Da er det enklere å få den ferdige iskaken løs av formen.)

Ha pikekyssene i formen.

Start med å piske egg og sukker til kremet eggedosis. Det tar ca 5 minutter. Sett skålen til side.

Hakk Smashen i mindre biter.

Pisk kremfløte til krem sammen med vaniljesukkeret i en ny skål.

Bland sammen krem og eggedosis og tilsett det meste av den hakkede Smashen. Rør dem forsiktig inn. (Hold litt igjen til pynt.)

Hell ismassen i formen over pikekyssene. Pynt med Smash-biter. Dekk med plastfilm.

Sett iskaken i fryseren i minimum 6 timer.

Pynt med ferske bringebær før servering.

Kan gjerne lages flere dager i forveien.

Info til mine danske læsere: Kremfløte er piskefløde, bringebær er hindbær og pikekyss er små marengs. Det kan være lidt svært at finde Smash i Danmark, men man kan bruge hvad man vil af chokolade til pynt. Hvis du vil have fat i Smash i Danmark, kan de bestilles HER. 🙂

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

20 gode tips til hjemmeferie aktiviteter med barn

Det er kjempekoselig å ha ferie hjemme i Norge, men det kan være en utfordring å finne på noe å gjøre. Særlig når man har barn.

I dag deler jeg derfor 20 gode tips, både til når det regner og når det er fint vær.

Det handler ofte om å gjøre noe annet enn det man pleier. Vi har våre vaner og det er hyggelig, men det er ofte litt utenfor komfortsonen det er mest interessant å være, og det er her vi skaper de beste ferieminnene.

10438604_880570625306303_2944694937356342308_n

Man trenger ikke reise langt bort for å ha en fin ferie. Mange av de beste ferie-opplevelsene har vi hatt hjemme.

Men det er ikke alltid så lett å finne på ting å gjøre. I dag deler jeg derfor 10 tips til ferie aktiviteter man kan gjøre hjemme når det er fint vær. I morgen deler jeg 10+ tips til ferie aktiviteter man kan gjøre når det regner. Det er jo ikke alltid været viser seg fra sin beste side.

Gjør gjerne noe annet enn dere pleier. Hvis dere er en familie som er mye ute i naturen og stadig drar på sykkelturer, kan et kafébesøk i storbyen være eksotisk og omvendt.

10 gode tips til ferie aktiviteter når det er fint vær

Vær turist i egen by
Vi bruker ofte nærområdet altfor lite. Se på kommunens hjemmesider med informasjon om aktiviteter og se hva du ellers finner på nett. Ofte kan man oppdage idéer man ellers ikke ville ha tenkt på, og man kan få inspirasjon til andre tider på året  Legg opp en dag hvor dere ser byen deres med helt nye øyne, og gjerne også prøver noe helt nytt.
Se på dyreunger
Sommeren er tid for dyreunger. Det finnes en rekke besøksgårder som har åpent for publikum, finn ut hvem som har dyreunger og du har en sikker vinner. Her i området har vi også et hundeoppdrett som hver helg hele året har åpent et par timer slik at hundehvalpene deres kan bli sosialisert. Det er utrolig koselig.
Lag et fint sommerminne
Dra til et sted hvor dere kan plukke skjell og stein. Legg de lagvis i et stort norgesglass eller lignende når dere kommer hjem og fyll opp med vann. Bruk saltvann (kok opp 1 liter vann og tilsett ½ dl grovt salt) og skyll de i kokende vann før dere har de i glasset, da slipper dere alger.
Ut i det blå tur
Bestem dere for, ikke å bestemme dere for noen ting. Bare ta med en sekk med noen håndklær og litt å spise og drikke, og ta bussen eller toget en halv time i en eller annen retning. Stå av og se hvor dere havner. De artigste turene er ofte de som er minst planlagte.
Plukk jordbær
Dra til et sted som har selvplukk av jordbær og plukk en hel haug med jordbær. Dra hjem og spis de med fløte og sukker og nyt smaken av sommer.
Hesteridning
Det er mange hestesentre og gårder som tilbyr ridning for private. Ring litt rundt og finn et sted i nærheten. Gjerne et sted hvor hele familien kan få prøvd seg.
hjemmelaget is_12
Isfest i lekehuset
Dette var en av barnas klare favoritter! Vi lagde fem forskjellige typer hjemmelaget is, barna var med å valgte sine favoritter, og gjorde lekehuset om til iskiosk. De fikk riktige vekslepenger og bestemor og bestefar var sammen med mamma og pappa gode kunder. Kjeksene til isene kjøpte vi på kafé som selger is. Sammen med ulike typer strø hadde iskiosken et fint lite utvalg av varer.
10438604_880570625306303_2944694937356342308_n
Strandtur med litt ekstra
En strandtur er en selvskreven sommeraktivitet. velg gjerne en strand dere ikke pleier å drar til, kjøp med noe godt å spise og drikke, eller ta med grill og lag S’mores.
Kafé i hagen med vaffelsteking ute

Vi kombinerte sykkeltur med stopp hos bestemor og bestefar. De hadde lovet oss lunsj, men overrasket med improvisert kafé i hagen. Putekasse ble kjøpmannsdisk og barna storkoste seg med å selge kaffe og vafler. Bestemor hadde tatt vaffelhjernet ut i hagen og duften av nystekte vafler gjorde ikke opplevelsen dårligere.

Den store såpebobledagen
Vi startet med høytidelig opprigging av såpebobleutstyr. Vi hadde kjøpt inn utstyr til å lage all verdens forskjellige såpebobler i lekebutikken, små bobler, store bobler, mange bobler og selvblåsende bobler. Barna storkoste seg, og fortsatt er det en av dagene de husker best.
Såpeboblevann lager du enkelt selv, bruk:

– 1 kopp Zalo
– 12 kopper vann
– 1 ss glycerine (Kjøpes på apoteket) Dette kan utelates, men gjør boblene seigere

Blandingen blir bare bedre av å stå noen dager.

Badeland i hagen
Vi kjøpte inn diverse artige badeleker og arrangerte badeland i hagen vår. Vann og barn er en sikker vinner. Det ble en flott dag med masse gledeshyl.

Besøk botanisk hage
Botanisk hage har ikke bare et flott uteområde, det har også mange spennende hager som er interessante for både store og små. Prøv blant annet den sanselige hagen, som er laget spesielt for å gi gjestene en annerledes opplevelse og la dere imponere av helt spesielle vekster man ikke ser maken andre steder.
11038647_1120571777972852_8723325957604738229_n

Tur til en liten koselig by i nærheten

Man trenger ikke kjøre langt utenfor Oslos grenser for å nå sommerlandet. Etter en liten tre kvarters biltur var vi i Drøbak, og gikk på oppdagelse i byen. Vi fant julenissens postkontor, og et lite akvarium som kanskje ikke var det mest interessante, men de hadde en helt spesiell stor fisk der, som antakelig er Norges eneste kosefisk, til barnas store fryd. Den kom stadig opp av vannet og strøk seg inn til hånden deres. Uten tvil dagens høydepunkt. Å gå på havna og spise is, med lukten fra sjø og hav, og lyden av måker ga også fin feriefølelse.

Funfact: Denne turen til Drøbak var en viktig grunn til at vi et par år senere valgte å flytte hit. Noe vi ikke har angret på. 🙂

10 gode tips til ferie aktiviteter når det regner

Den store Ja-dagen!
Dette er en stor favoritt her i huset! I hverdagen er vi ofte nødt til å si nei til en del, det er derfor godt, for både store og små, å av og til ha en dag hvor man bare sier ja. Et par regler har vi. Alt må foregå hjemme (ellers kan det fort bli dyrt 😉 og man kan ikke be om noe som er skadelig for andre. Ellers kan de spørre om absolutt alt og man har ikke lov å si nei, bare ja. Det blir alltid en artig dag. Det morsomme er at det ofte er veldig hyggelige ting de spør om. Kan vi se en film sammen, kan vi spille et spill etc. Men det gir barna en helt spesiell følelse av, at akkurat i dag, da er det de som bestemmer.
Lag familiens egen avis
Finn frem bilder fra året som har gått. Print ut tekst og bilder fra pc’en og lag familiens egen avis. Den kan også lages digitalt, da er den enkel å sende ut som en sommerhilsen til familie og venner. Det vil bli et artig minne fra årets ferie.
Bakvendtdag
Denne dagen har vi klærne omvendt på. Vi spiser dessert før middagen og sitter på gulvet og spiser. Vi drikker av tallerkenen og spiser av koppen og tegner med tærne. Kjempemoro!
hjemmelaget is_16 Den Den store vaffeldagen
Det er ikke så mye som skal til. Når man kaller noe «den store…-dagen» og gjør litt ekstra ut av det, da synes i hvert fall barna våre at det er ekstra stas.
Kafétur
Gå på kafé et helt nytt sted. Vi har det med å gå de samme stedene, men hvorfor ikke prøve noe nytt. Prøv også å bestille noe helt annet enn du pleier.
hjemmelaget is_15
Den store bakedagen
La barna lete i kokebøker og finn frem til noe morsomt dere kan bake sammen, gjerne noe dere aldri har prøvd før. Du kan også la barna finne hver sin kake og prøve seg frem med den.
Filmdag 
Er det skikkelig ruskevær ute er det ekstra koselig med en filmdag. Popkorn og godteri hører med. For at det skal bli enkelt kan alle finne to film de har lyst til å se (på nettflix eller lignende) Da kan man stemme på dem og se den filmen som får flest stemmer. Hvis du vil gjøre det ekstra morsomt og barna ikke er så store kan du lage billetter de må kjøpe først og levere ved inngangen.
hjemmelaget syltetøy
Smaken av sommer:
Nå er bærene på sitt aller beste. Kjøp bær i store mengder og lag deilig syltetøy av dem.
Dra på museum
Oslo kan by på en rekke spennende museer som har gode aktiviteter for barn. Finn et museum som passer godt til alder og interesse for hele familien, da har du et godt utgangspunkt. Det viktigste er ikke at man rekker å se alt, men at man har det moro mens man er der.
Andre gode inne aktiviteter:
Skattejakt i huset
Lag et skattekort med ulike steder de skal innom og aktiviteter de skal gjøre før de kommer til skatten (finn tre ting som begynner på «R», finn 4 ting som er gule etc.) La skatten være et spill eller noe annet hyggelig dere kan gjøre sammen.
Prinsessefest
Har du en prinsesse eller to i huset, er dette en sikker vinner! Finn frem alt du har av rosa effekter, og dekk bord som er en prinsesse verdig. Antakelig har frøkenen selv en del effekter i skuffer og skap, ellers kan restene fra siste bursdag sikkert være en god start. Inviter familie eller et par av barnas lekekamerater, og festen kan begynne. Halvparten av moroa er å være med på å bake kake og dekke bordet. Hvis du vil gjøre enda mer ut av det, kan barna tegne bordkort til alle og jentene kan få sin egen prinsessekrone, enten hjemmelagd eller kjøpt. Hvis du har gutter kan det være moro med sjørøverfest eller en annen liten fest med et tema de liker.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Oi, oi, oi, dette var godt! Du må bare prøve Foccacia med pesto!

Er du glad i foccacia? Da vil du elske foccacia med pesto! Det er helt seriøst noe av det beste jeg har smakt!

Vi skulle ha gjester og jeg fikk lyst til å lage noe jeg ikke hadde prøvd før. Jeg elsker foccacia, men det har jeg laget mange ganger. Jeg prøvde derfor å tenke ut foccacia på en annen måte og bestemte meg for å teste foccacia med pesto.

Jeg var veldig spent for jeg hadde ikke sett det andre steder heller, kunne derfor nesten ikke vente til den var ferdig.

Jeg tok den ut av ovnen og bare duften! Jeg smakte spent og min første tanke var: «Oi, oi, oi, dette var godt!» Skikkelig knallgodt var det, og det blir garantert min nye favoritt!

Her får du oppskriften:

Verdens beste Foccacia med hjemmelaget honning pesto

Honning pesto
50 g pinjekjerner
200 g grovt revet parmesan
1 1/2 dl god olje (for eksempel rapsolje eller olivenolje)
2 spiseskjeer flytende honning
2-3 dl basilikumblader (1 liten potte)
2 fedd hvitløk
1/2 teskje salt

Deig
9 dl fingervarmt vann
50 g gjær (gjerne fersk gjær, men tørrgjær går også fint.)
1-2 strøkne spiseskjeer honning (eller sukker)
1/2 ts salt
ev. litt chilipulver
ca 1100 g hvetemel

Oljeblanding
1 1/2 dl olivenolje eller annen nøytral olje
2 store fedd hvitløk
4 teskjeer ferdig provencekrydder, eller 1 teskje av hver av timian, rosmarin, basilikum og oregano.
Flaksalt, helst Maldon eller lignende

Start med å lage pestoen. Ha alle ingrediensene i en foodprosessor til du får en myk og kremet masse.
Begynn så på foccaciaen. Bland sammen vann, gjær, honning eller sukker, salt og ev litt chilipulver. Tilsett melet. Bruk en treskje, da går det raskt.
Deigen skal være klissete, som på dette bildet:
Dekk skålen med plastfilm og la deigen heve i ca 40 minutter.

Ha oljen i en liten skål. Press hvitløk og tilsett krydder i oljen. Rør rundt og la det stå mens deigen hever.

Ha litt olje på fingrene. Rør deigen sammen, slik at du får ut mye av luften.

Deigen er seig og klissete, og det er helt riktig.

Ha bakepapir i en stor langpanne. Ha halvparten av deigen ut i langpannen og dra den utover.

Tips: For at ikke deigen skal klistre seg til fingrene, er det lurt å dyppe dem i olje først, da er det enklere å få deigen ut av skålen og bre den utover langpannen.

Bre hele pestoblandingen over deigen.

Ha over resten av deigen.

Ha oljeblandingen over deigen og dryss eller kvern salt over deigen.

La deigen heve ca 40 minutter til.

Stekes på 200 grader i 25 – 35 minutter til den har fått en gylden skorpe og høres hul ut når du banker på den. Serveres varm.

Egner seg godt til å fryses ned og kan lages flere dager før servering. Jeg pleier å lage den dagen før og varmer den bare i ovnen ved 180 grader i ca 10 minutter.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.