Sunn og deilig raw iskake med kiwibær og blåbær

Denne iskaken, eller Raw Cake, er så god at man ikke skulle tro at den var sunn! Deilig bunn av cashewnøtter og dadler, toppet med kokosis og smakfulle og sunne kiwibær. Mmm, her er det bare å nyte med god samvittighet.

Den er naturlig glutenfri, uten egg og mel, med bare gode naturlige ingredienser stappfull av god smak. Den kan lages opp til en uke i forveien og bare pyntes før servering.

Her får du oppskriften:

Sunn og deilig iskake med kiwibær og blåbær

100 g cashewnøtter
200 g dadler uten stein
600 ml kokosmelk tykk
1 teskje revet limeskall
3 spiseskjeer flytende honning
250 g kiwibær

Pynt
250 g kiwibær
100 g blåbær

Start med å lage bunnen. Ta frem en springform som er ca 20 cm i diameter. Ha bakepapir i bunnen, da er det enklere å få ut kaken når du skal servere den.

Ha dadler og cashewnøtter i en stor skål. Held over kokende vann og la det stå i ca 10 minutter.

Hell vannet fra og kjør dadlene og cashewnøttene i en foodprosessor til du får en fast masse. Hvis massen er tørr kan du tilsette litt vann.

Press massen ut i kantene av formen.

Lag kokosisen ved å blande kokosmelken med revet limeskall, flytende honning og 250 g moste kiwibær.

Hell ismassen over bunnen. Sett iskaken i fryseren i 4 timer eller til den er frossen.

Ta den ut av fryseren i god tid før servering, slik at den rekker å bli myk nok til at du kan skjære kakebiter av den. (Det tar mellom 1/2 – 1 time alt etter hvor varmt det er.)

Pynt med kiwibær og blåbær.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Kjempegodt urtebrød som gjestene dine vil elske

hvitløksbrød_06

Dette urtebrødet, eller kanskje man heller skulle kalle det urterundstykker, er alltid super populært og blir borte på et blunk. Det har en deilig smak av urter og sommer.

Jeg har laget det mange ganger og det er like godt til en grillbuffet, som til sommerfesten, til en god salat eller som den perfekte vertinnegaven.

Hvis ikke du har prøvd det, er det bare å sette i gang. Jeg lover deg at du ikke blir skuffet.

hvitløksbrød_07

Du kan bruke hva du vil til å toppe brødene med. Her er det brukt revet Parmesan, sesamfrø, hakket fersk oregano, provence-krydder, paprika-urteblanding og pistasjnøtter. Men du kan også bruke andre urter, ost og krydderblandinger.

Her får du oppskriften:

Brytebrød med smak av hvitløk ost og urter
Oppskriften gir tre brytebrød ca 25 cm i diameter

200 g smør
1 liter lettmelk
50 g gjær
2 teskje salt
2 spiseskje sukker
1,75 kg hvetemel (eller så lite som mulig til deigen får god konsistens)

100 g smør til å dyppe brødene i
3 store fedd hvitløk
50 g sesamfrø
50 g pistasjnøtter
50 g revet parmesanost
Litt hakkede urter
Krydderblanding, for eksempel Provence-krydder

Det er en stor oppskrift som gir deg tre brytebrød. Men det er verdt å lage litt ekstra, da de er kjempegode å fryse.

Smelt smøret i en kasserolle. Tilsett melken, rør til blandingen er håndvarm.

Hell melkeblandingen i en bakebolle og tilsettt gjær, salt, sukker og mel til slutt. Elt godt til du får en god konsistens på deigen. La deigen heve under lokk et varmt sted i ca 40 minutter.

hvitløksbrød_01

Sett frem det du ønsker å bruke til topping, smelt smøret og bland det med knust hvitløk.

hvitløksbrød_03

Del deigen i tre. Rull mindre kuler av hver del og plasser dem på en tallerken, da er det enklere når du skal dyppe dem. Det kan være en fordel å lage et brytebrød om gangen, da deigen hever raskt. Hvis du ikke har tre paiformer kan du like gjerne lage brytebrødene i en langpanne, en springform eller lignende.

hvitløksbrød_02

Dypp kulene i hvitløksmøret og dryss med ønsket topping.

hvitløksbrød_04

Legg kulene i en paiform, det kan gjerne være litt avstand imellom dem, da de hever litt. Sett til etterheving under plastfilm i ca 40 minutter.

Stekes midt i ovnen på 210 grader i ca 20 minutter til det er gyldent.

Serveres varmt rett fra ovnen, eller lag det ferdig i god tid og varm det litt i ovnen ved 100 grader før det serveres.

Er kjempefint å fryse.

hvitløksbrød_05hvitløksbrød_08

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Verdens beste eplekake – god gammeldags oppskrift

Finnes det noe bedre enn rykende fersk eplekake rett fra ovnen?

Denne kaken er en av de beste barndomsminnene mine. Mormor pleide å lage den da jeg var liten, og jeg husker enda hvor koselig det var når bakeklokken tikket, kaken sto i ovnen og kjøkkenet ble fylt av forventninger og deilig krydret duft av eplekake.

Mormor kalte den alltid for Lisse-kake. Det var fordi hun hadde fått oppskriften av svigerinnen hennes Lis.

Faster Lis var forøvrig litt av en dame. Da hun var ung jobbet hun i Sirkus som trapes-artist og langt opp i 70-årene gikk hun fortsatt i spagaten når vi hadde familiesammenkomster.

Men tilbake til eplekaken.

Dette er etter min mening Verdens beste eplekake. Den har en deilig krydret smak, er saftig, myk og full av god smak.

Den kan også gjøres helt ferdig dagen før og bare varmes før servering. Den smaker helt fantastisk sammen med god vaniljeis eller pisket krem. Kan absolutt anbefales.

Oppskriften er også veldig lett å huske med like deler av det meste.

Her får du oppskriften:

Verdens beste Eplekake (Lissekake)

3 egg
300 g sukker
300 g mel
300 g smør (jeg bruker meierismør, gir best smak)
1 1/2 teskje bakepulver
1 1/2 teskje kardemomme
1 1/2 teskje støtt kanel
1 1/2 vaniljesukker
4 syrlige mellomstore epler
Ev. Mandelflak til pynt

Tilbehør: Vaniljeis eller pisket krem

Sett stekeovnen på 180 grader. (Gjerne varmluft, ellers over og undervarme).

Ha bakepapir i bunnen av en springform som er ca 25 cm i diameter. Smør sidene og bunnen (det gjør kaken ekstra sprø og gir en god smak.).

Smelt smøret i mikrobølgeovnen eller i en kasserolle.

Pisk egg og sukker til eggedosis.

Skrell eplene og kutt de i mellomstore biter. (Det ene eplet kan kuttes i skiver og legges på toppen av kaken som pynt.

Bland alle de tørre ingrediensene sammen.

Ha de i eggedosisen sammen med det smeltede smøret.

Ha i eplebitene.

Rør forsiktig sammen.

Pynt med epler i skiver og dryss på litt kanel og sukker og ev. mandelbiter.

Stekes på 180 grader midt i ovnen i 45 – 60 minutter til kaken er gylden og gjennomstekt. Sjekk med en bakepinne.

Hvis kaken blir litt mørk på slutten kan du ha aluminiumsfolie over.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Himmelsk god Daim konfektkake med krem og saltkaramellsaus

Deilig myk konfekt sjokoladekake toppet med pisket krem, hjemmelaget saltkaramellsaus og hakket Daim. Det må jo bare bli godt!

Denne karamellsausen har bare 3 ingredienser og er bokstavelig talt laget på under et minutt. Jeg har tidligere stått i opp til en halv time for å lage karamellsauce. Men etter jeg eksperimenterte meg frem til denne karamellsausen lager jeg bare den. Super enkel og rask å lage og smaker helt fantastisk.

Sjokoladekaken kan du lage opp til en uke i forveien og fryse. Karamellsausen kan du også lage en uke før og bare oppbevare på glass. Da er det bare å piske opp krem og ha på karamellsauce og hakket Daim når du skal servere den.

Her får du oppskriften:

Himmelsk god Daim konfektkake med krem og saltkaramellsaus

Konfektkake
150 gram smør
135 g (1,5 dl) sukker
135 g (1,5 dl) brunt sukker
40 g  (1 dl) bakekakao*
1-2 teskjeer vaniljesukker
120 g (2 dl) hvetemel
2 egg
1 knivspiss salt

Saltkaramellsaus
100 g brun farin (brunt sukker)
1 dl matfløte eller kremfløte
litt Maldon salt eller lignende

Pynt
3 dl kremfløte
1 spiseskje sukker
1 pakke Daim – 2 stykker (ca 55 g)

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Ha bakepapir i bunnen av en springform som er ca 20 cm i diameter. Smør bunn og sider.

Smelt smøret i mikroovnen eller en liten kasserolle.

Ha smøret i en stor skål. Tilsett sukker, brunt sukker, bakekakao, vaniljesukker og salt. Rør alt godt sammen.

Tilsett eggene. Ha i melet. Rør til det ikke er klumper.

Hell røren i formen.

Stekes midt i ovnen i 15-18 minutter.

Det er viktig å følge med steketiden. Så snart den er fast på toppen og ikke lenger flytende, kan du ta den ut av ovnen. Stek den heller for lite enn for mye da får du den beste konsistensen.

Ta den ut av ovnen og la den avkjøle. Sett den i kjøleskapet en time eller natten over. Da får du en deilig kladdy konsistens.

Ta den ut av kjøleskapet minst 2 timer før servering. Slik at selve kaken får romtemperatur før du har på pisket krem.

Lag karamellsausen. Ha Brun farin og kremfløte i en kasserolle. Kok opp, rør til du får ønsket konsistens. Smak til med litt Maldonsalt. Ha karamellsausen på et glass med lokk.

Pisk kremfløten til krem sammen med sukker. Hakk Daimsjokoladen.

Ha kremen på kaken. Pynt med karamellsaus og hakket Daim.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao man bruger til bagning, altså ikke Oboy eller lignende.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Super god dessert med jordbær, krem og Oreokjeks

Dette er en av favoritt dessertene mine!

Den smaker helt himmelsk, den er svært enkel å lage og den kan gjøres klar i god tid før servering.

Jordbærdrøm med knuste Oreo-kjeks

Til 6 personer
2 pakker jordbær
2 pakker Oreo-kjeks
6 dl kremfløte
2 teskjeer vaniljesukker
3 spiseskjeer melis*

Rens jordbærene og skjær dem i mindre biter. Ha evt. et par skjeer sukker over.

Skjær Oreo-kjeksene i mindre biter og fordel dem i porsjonsglass eller i en stor glassbolle.

Pisk krem av kremfløte, vaniljesukker og melis.

Ha Oreo-kjeks, krem og jordbær lagvis i porsjonsglass eller i en stor glassbolle.

Serveres med en gang slik at ikke oreo-kjeksene blir myke.

*Info til mine danske læsere: Melis er flormelis.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Saftige rundstykker med gulrot – ferdige på 1-2-3

Synes du også det kan være vanskelig å finne på noe godt til matpakken?

Det blir ekstra hyggelig med deilige hjemmebakte rundstykker og disse lager du på 1-2-3.

Denne oppskriften er en av mine absolutte favoritter. Enkle ingredienser, INGEN knaing, INGEN etterheving, INGEN utrulling og supergode rundstykker – ja takk!

Disse rundstykkene er med revet gulrot. Det gjør dem ekstra saftige.

Jeg bruker alltid det jeg har. De er derfor også en veldig god måte å få ryddet i skuffene på. Oppskriften er til en stor langpanne.

Saftige rundstykker med revet gulrot – ferdige på 1-2-3
ca 20 stk

9 dl lillefingervarmt vann
1 pk tørrgjær eller fersk gjær (50 g)
1 teskje salt
1 – 2 spiseskjeer honning eller sukker
1 dl smeltet smør eller nøytral olje
200 g revet gulrot
1200 g Mel, kjerner, frø, nøtter, havregryn etc. (Bruk det du har) Hvor mye mel du bruker avhenger av om det er grovt eller fint og hvor mange kjerner, havregryn etc. du tilsetter. Tilsett litt etter litt og stopp når du for en forholdsvis fast deig. (Se første bilde).

Til rundstykkene på bildet har jeg brukt følgende oppskrift:
9 dl lillefingervarmt vann
1 pk tørrgjær (eller fersk gjær)
1 teskje salt
1 – 2 spiseskjeer honning eller sukker
1 dl smeltet smør eller nøytral olje
200 g revet gulrot
600 g hvetemel
200 g grovt mel (jeg brukte fint sammalt mel)
200 g havregryn
100 g linkjerner
100 g müsli
Sesamfrø til pynt

Bland sammen lunkent vann og gjær. Tilsett resten av ingrediensene.

Bruk det du har og prøv deg litt frem. Jeg synes det blir ekstra godt med sesamfrø eller solsikkekjerner strødd på toppen.

runnstykker3-1024x768

Bland sammen med en treskje til du får en forholdsvis fast deig (Se bildet over). Du trenger ikke kna.

Sett deigen til heving i ca 40 minutter et varmt sted. Dekk bollen med et lokk eller plastfilm.

Du trenger ikke etterheve deigen. Bare hell den rett i en langpanne som er dekket med bakepapir.

Trykk deigen ut i kantene, og ha evt. på sesamfrø eller solsikkekjerner.

Bruk en pizzaskjærer eller kniv, del deigen opp i ruter, og sett den rett i ovnen.

Stekes ved 200 grader i 20-30 minutter, eller til rundstykkene er gylne og høres hule ut når du banker lett på dem.

Serveres gjerne varme rett fra ovnen. Eller avkjøl dem og varm dem litt før de skal spises.

De holder seg ferske lenge, og egner seg også godt til å fryse.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Har du smakt eplevafler! Det er bare SÅ godt!

Jeg elsker vafler og jeg elsker eple med kanel. Jeg fikk derfor idéen om at det kunne være godt å lage vafler med smørstekte eplebiter med brunt sukker og kanel.

Det var utrolig godt! Det blir helt sikkert ikke siste gangen jeg lager det!

De kan serveres som vanlige vafler med rømme, sukker eller syltetøy som tilbehør eller du kan servere dem med pisket krem som en liten dessert.

Her får du oppskriften:

Eplevafler
10 – 12 vafler

Epleblanding:
8 mellomstore syrlige epler (gjerne norske)
2 spiseskjeer smør
2 spiseskjeer Brun Farin med topp (brun sukker)
1 teskje kanel

Vafler:
2 egg
1 spiseskje sukker
4 1/2 dl Mylk (mandel og havremelk) eller vanlig melk
400 g hvetemel
1 1/2 teskje bakepulver
1 teskje vaniljesukker
1 teskje kardemomme
1 klype salt
125 g smeltet smør

Start med å lage epleblandingen, Skrell eplene og skjær dem i mindre biter. Ha dem i en kasserolle med smør og brun farin og rør til de blir myke. Det tar et par minutter. Sett blandingen til side.

Ha alle ingrediensene til vaflene i en kjøkkenmaskin og rør til du får en glatt røre. (Tilsett eventuelt mer mel eller mer melk til du får ønsket konsistens.) Du kan også bruke en håndvisp eller en stavmikser. Tilsett epleblandingen.

Stek vaflene gyllenbrune og legg dem på en rist.

Hvis du har lyst til å servere vaflene med syltetøy kan jeg anbefale dette syltetøyet. Det er favorittsyltetøyet mitt, jeg bruker det daglig på kefir. Veldig enkelt å lage og sunt i tillegg. Smaker helt fantastisk. 🙂

Vafler_4

Sunt og hjemmelaget syltetøy

300 g frosne bringebær* og/eller jordbær
3-4 spiseskjeer Cocosa kokossukker (kan erstattes av litt Sukrin golden eller litt stevia)

Tin bærene, bland med Cocosa kokossukker og rør sammen i en blender.

Klar til bruk med en gang. Holder seg ca en uke i kjøleskapet.

Det er også godt å bruke på kefir, yoghurt og lignende.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Frisk ostekake med granateple

Ostekake er en av favorittkakene mine, men jeg har alltid vært litt nervøs for å lage den. (Etter jeg mislyktes helt med et gelélokk på Kakekrigen.) Denne oppskriften synes jeg er enkel og god å lykkes med og med granateple på toppen og i geléen får du en frisk og kjempegod ostekake.

Frisk ostekake med granateple

Bunn
225 g havrekjeks (Sibas eller lignende)
100 g smør

Fyll
1 liten pk sitrongelépulver
2,5 dl kokende vann
200 g Philadelphia kremost naturell
3 dl lettrømme
100 g melis
2 teskjeer vaniljesukker
3 dl kremfløte

Lokk
2,5 dl Granateplejuice (Bruk gjerne ferdig og den kan godt være blandet med for eksempel druesaft.)
0,5 dl kokende vann
4 plater gelatin

Pynt
Frø fra 2 granatepler

Start med å knuse kjeksen i en foodprocesso eller lignende. (Du kan også bruke en tykk plastpose for eksempel ziploc og banke på den med en kjøtthammer eller lignende.

Bland smeltet smør og kjekssmuler. Plassér en kakering ca 25 cm i diameter på fatet du ønsker å bruke. Ha kjeksblandingen i formen og press den forsiktig sammen. Det er viktig at du ikke presser kjeksmassen for hardt sammen, da blir bunnen steinhard. Press lett. Men sørg for at den kommer godt ut i kanten, slik at ikke fyllet kommer under ringen. Sett formen i kjøleskapet.

Bland gelépulveret med kokende vann. Avkjøl geléen til den er kald, men fortsatt flytende.

Bland sammen kremost, lettrømme, melis og vaniljesukker. Pisk kremfløten stiv og bland den sammen med fyllet. Pisk inn den avkjølte geléen i en tynn stråle. Ha fyllet i kakeformen over kjeksbunnen og la den stivne i kjøleskapet i 4-5 timer.

Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i noen minutter til de blir helt myke. Ha granateplejuicen i en liten skål. Klem vannet ut av gelatinplatene og løs de opp i 1/2 dl kokende vann. Ha det i granateplejuicen og rør godt.

Fordel forsiktig over ostekaken i formen. Sett kaken tilbake i kjøleskapet et par timer til gelélokket har stivnet helt.

Når du skal servere kaken skærer du forsiktig langs kakeringen med en skarp kniv.

Pynt med granateplefrø og eventuelt litt spiselige blomster. (Bruk kun usprøytede blomster. Gjerne fra egen hage.)

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Kjempegode rundstykker med parmesan og urter

Runnstykker 3

Disse rundstykkene er utrolig gode. Deilig smak av urter og parmesan gjør dem perfekte sammen med suppe, salat eller annen mat, men de er også kjempegode alene til frokost eller lunsj.

Oppskriften gir tre brett med rundstykker. Det er en stor oppskrift, og du kan enkelt gjøre den mindre, men jeg lager alltid hele, for det er så godt å ha litt ekstra i fryseren.

Runnstykker 2

Rundstykker med parmesan og urter

200 g smør
1 liter lettmelk
50 g gjær
2 teskje salt
2 spiseskje sukker
En stor håndfull hakkede urter, for eksempel oregano, basilikum, persille eller lignende
2 spiseskjeer provence krydder eller andre tørkede urter
150 g fintrevet parmesan ost
1,75 kg hvetemel (eller så lite som mulig til deigen får god konsistens)
Litt ekstra smør til pensling

Smelt smøret i en kasserolle. Tilsett melken, rør til blandingen er håndvarm.

Hell melkeblandingen i en bakebolle og tilsett gjær, salt, sukker og urter. Rør til gjæren er oppløst.

Tips: Du kan også tilsette et knust fedd med hvitløk hvis du vil ha hvitløksmak.

Ha i mel og elt godt til du får en god konsistens på deigen. Tilsett det meste av den revne parmesanosten, men sett litt til side til å ha på toppen av rundstykkene.

La deigen heve under lokk, eller med et rent tørkehåndkle over, et varmt sted i ca 40 minutter.

Kna deigen sammen og lag rundstykker som legges i muffinsbrett av metall eller på tre bakebrett. La deigen etterheve i ca 30 minutter under plastfilm.

Pensle rundstykkene med smeltet smør og dryss med revet parmesan.

Stek alle tre brett med varmluft 200 grader i 10-15 minutter eller til rundstykkene er gylne.

De egner seg svært godt til å fryse ned.

De er ekstra gode lune. Server dem derfor gjerne rett fra ovnen. Eller lun dem litt i ovnen før servering.

Runnstykker 1

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Sunn Frozen yoghurt snacks

Jeg har fått meg en ny favoritt snack! Frozen yoghurt med bær og mørk sjokolade! Det er bare SÅ godt og sunt i tillegg! Ja, takk!

Det er også super enkelt å lage og perfekt å gi til barna som en sunn snack.

Her får du oppskriften:

Frozen Yoghurt snacks

3 dl vanilje yoghurt
1 håndfull blåbær
1 håndfull bringebær
50 g mørk sjokolade

Ha bakepapir i en rund eller firkantet form. (Da er det enklere å få ut av formen.)

Ha yoghurten i formen. Topp med blåbær, bringebær og mørk sjokolade i mindre biter. Det blir ikke mye enklere enn det!

Sett den i fryseren til den er fryst, det tar et par timer alt etter hvor tykk den er.

Brekk i mindre biter og spis med god samvittighet.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂