Dette må være den perfekte bursdagskaken!

Har du prøvd tall-kake?

Dette må være den perfekte bursdagskaken. Her er det nemlig bare å lage tallet til den som har bursdag.

Du kan lage kaken både med tall og bokstaver. Som bryllupskake passer det for eksempel perfekt med initialene til brudeparet.

Pynten kan også varieres i det uendelige. Til 17. mai kan du lage den i rødt hvitt og blått, til dåp eller konfirmasjon kan du bruke rosa eller blå eller fargen det ellers pyntes med etc.

Denne kaken laget jeg da Svigermor ble 65 år.

Du kan selvfølgelig lage den med kjøpt sukkerbrød, men jeg vil absolutt anbefale å lage den med hjemmebakt, smaken kan ikke sammenlignes, og bruker du denne oppskriften lykkes du garantert. (Jeg fikk den av Lars Lian dommer i Kakekrigen.)

Tall-kake

Til ca 8 personer

Sukkerbrød
7 egg
175 g sukker
175 g mel
revet skall av 3/4 sitron (økologisk)
frøene fra 1 vaniljestang, eller 2 teskjeer vaniljesukker

Fyll
7 dl kremfløte*
frø fra en vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
3 spiseskjeer sukker
1 pakke bringebær*

Pynt
Jordbær
Bringebær
Roser
Sitronmelisse
Makroner
Punsjknapper

Lake til dynking
3 dl god eplejuice

Sett ovnen på 170 grader varmluft.

Legg bakepapir på to langpanner. Smør bakepapiret

Riv sitronskallet. (Pass på at du bare får med det gule, det hvite kan gi en bitter smak.)

Visp egg, sukker og frø fra vaniljestang til eggedosis. Det tar ca. 8–10 minutter på nesten full styrke.

Ha i revet sitronskall. Sikt inn melet i tre omganger, vend melet helt forsiktig inn med en slikkepott. Det er viktig at du beholder så mye luft som mulig.

Bre røren utover to langpanner.  Stryk deigen ut i kantene med en slikkepott.

Stekes midt i ovnen i ca 10 minutter. Eller til de er gjennomstekte. Kjenn på toppen, eller test med en bakepinne.

Ta sukkerbrødene ut av ovnen. Ha et fuktig rent tørkehåndkle over hvert sukkerbrød, det gjør at de ikke blir tørre.

Du kan gjerne lage sukkerbrødene dagen før. La dem bare stå på kjøkkenbenken med tørkehåndkler over.

Tips. Lag gjerne bunnene opptil en uke i forveien hvis du har plass i fryseren. Frys dem så snart de er avkjølte. 

Tegn opp tallene du ønsker på to stykker med papp. Da er det enklere få bunnene like store.

Skjær ut tallene og legg dem over bunnen.

Skjær ut bunnene etter tallene.

Ha kremfløte, sukker og frø fra en vaniljestang i en stor skål. Visp kremen stiv. Pisk kremen sakte, da får du best smak og konsistens.

Rens bærene, skjær noen av jordbærene i to til pynt og resten i mindre biter.

Ha den første bunnen på et serveringsfat, dynk godt med eplejuice. Pass på å få nok væske ut i kantene.

Ha den piskede kremen i en stor sprøytepose med stjernetip.

Lag små topper av krem på hver bunn. legg på bringebærene til fyllet.

Ha de siste bunnene over og pynt som du ønsker.

Tips: Pynt med de største tingene først og de minste til sist, da er det enklest å få det fint.

Kaken holder seg fint noen timer i kjøleskapet før den skal serveres.

*Info til mine danske lesere: Kremfløte er piskefløde, bringebær er hindbær. 

Her er jeg i full gang med å pynte kaken. Som vanlig har jeg ikke akkurat god tid innen gjestene kommer.

8

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Saftige cupcakes med bringebær frosting

Disse cupcakesene er som en liten sommerfest. Saftige og gode og med deilig bringebærkrem.

Cupcakesene kan du bake i god tid og fryse ned til de skal brukes. Da trenger du bare å pynte dem før de skal serveres.

Her får du oppskriften:

Saftige og gode cupcakes med bringebærkrem
Ca 20 stk mellomstore cupcakes

Cupcakes
4 egg
200 g sukker
225 g smør
1 dl rømme eller lettrømme
1,25 dl melk
2 ts vaniljeekstrakt eller 2 ts vaniljesukker
400 g mel
2 ts bakepulver

Bringebærkrem
225 g mykt smør
300 g melis
1 1/2 ts vaniljesukker
225 g Philadelphia kremost naturell

200 g ferske eller frosne bringebær

2 dl eplejuice til å dynke cupcakesene. Det gjør dem ekstra saftige.

Sett ovnen på 175 grader varmluft. Sett frem cupcakesformer på et bakebrett.

Visp egg og sukker til eggedosis. Det tar ca 5 minutter.

Smelt smøret, bland det med melken og vaniljeekstrakt. Bland mel og bakepulver godt sammen med en stor visp.

Ha de tørre og de våte ingrediensene i eggedosisen på skift. Bland forsiktig sammen med en slikkepott, slik at du beholder luften i røren.

Ha røren i formene. Fyll dem ca. 3/4 fulle.

Stekes midt i ovnen på 175 grader i 10 – 15 minutter, eller til det ikke lenger fester seg røre til en kakepinne.

Ha litt eplejuice over hver cupcake mens de enda er varme, det gjør dem enda mer saftige.

Avkjøles på rist med et rent tørkehåndkle over.

Når kakene er helt avkjølte kan du begynne å lage frostingen.

Ta smør og kremost ut av kjøleskapet i god tid. Smøret må være helt mykt.

Hvis du bruker frosne bær bør de være tinte og du bør helle fra ekstra vann.

Rør smøret med melis og vaniljesukker i 5 minutter på full styrke. Det gjør at frostingen blir hvit og fjerner melissmaken. Bruk gjerne flatvispen/paddlevispen hvis du har en slik, ellers vanlig elektrisk visp.

Vend forsiktig inn kremost og bringebær med en slikkepott, til du har en jevn og myk frosting.

Ha frostingen i en sprøytepose med stor stjernetipp. La den evt. stå noen minutter i kjøleskapet hvis den er veldig myk.

Tips: Ha sprøyteposen i en mugge og brett sidene rundt kantene, da er den enklere å fylle.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Himmelske små terter med rabarbra og marengs

Dette er de beste tertene jeg noen gang har smakt! Frisk og syrlig rabarbra mot søt marengs sammen med tynn og sprø tertedeig er bare helt fantastisk.

I juni er rabarbraene på sitt beste. Perfekt til disse tertene. Men de kan også lages med jordbær, bruk da halvparten av sukkeret til kompotten.

Tertene er testbakt av Heidi haukenes Karud som har Heidis kaker. Her ser du hva hun synes om kakene:

Tertene ble veldig bra, og jeg har aldri laget terter før. De så veldig proffe og elegante ut og smaken var veldig bra. Bunnen passet perfekt sammen med det friske fyllet og den søte marengsen.

Små rabarbraterter med marengs

Ca. 24 stk

Mørdeig
300 g hvetemel
100 g melis*
200 g smør, skjært i små firkanter
1 egg
Ev. litt kaldt vann

Rabarbrakompott
1 kg rabarbra
200 g sukker
1 vaniljestang eller 2 teskjeer vaniljesukker

Marengs
4 eggehviter
1/4 teskje salt
250 g sukker
2 teskjeer Maizena
1 teskje eddik

Sett frem 24 små terteformer i metall på et bakebrett. Stive muffinsformer kan også brukes. (Bruk ev. 2 former om gangen.)

Bland mel og melis i en skål. Bland smøret sammen med melet til en smuldrete deig. Tilsett egg og bland deigen raskt sammen. Tilsett evt. litt vann hvis det trengs. Pakk deigen i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst en halv time. (Deigen kan gjerne lages dagen før).

Skjær rabarbrastengene i tynne skiver. Ha dem i en kasserolle sammen med sukker og 2 halve vaniljestenger som er skjært igjennom på langs. La det koke ved middels varme til rabarbraen begynner å bli myk. Pass på at den ikke koker for lenge, det skal ikke bli mos. Sett rabarbrakompotten til side.

Ta ut deigen fra kjøleskapet. Begynn med cirka en fjerdedel av deigen. Rull ut deigen mellom to lag med plastfolie, da er den enklere å håndtere. Deigen skal være 3–4 mm tykk.

Bruk et stort glass som er litt større enn diameteren på formene. til å stikke ut sirkler. Legg en sirkel med deig over formen og press forsiktig deigen ut til kanten. Bruk tommelen og press deigen litt ut over kanten, slik at du får et fint bølget mønster. Det gjør også at tertebunnen krymper mindre. Prikk bunnene med en gaffel.

Stek bunnene midt i ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 10 minutter til de er gylne.

Rett før servering lager du marengsen. Ha eggehvitene og salt i en bolle. Pass på at bollen er helt ren og at du ikke får med eggeplomme. (Det gjør at marengsen ikke vil stivne). Pisk eggehvitene på lav hastighet til de skummer. Når skummet begynner å stivne tilsetter du sukkeret litt av gangen samt Maizena og eddik. Pisk til du får en myk og blank marengs og alt sukkeret er oppløst. Pass på at du ikke visper for lenge, da blir blandingen klumpete.

Hell marengsen i en sprøytepose med stor sprøytetip. Ha litt rabarbrakompott i hver tertebunn og lag små topper av marengs. Brenn med en liten gassbrenner eller sett ovnen på grill og la tertene stå noen minutter i ovnen når den er helt varm. Følg godt med, slik at de ikke blir brent. Bunnene kan oppbevares i flere dager, men når kakene først er lagt sammen bør de serveres med en gang, ellers vil bunnene bli myke.

*Info til mine danske læsere: Melis er flormelis.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Frisk ostekake med granateple

Ostekake er en av favorittkakene mine, men jeg har alltid vært litt nervøs for å lage den. (Etter jeg mislyktes helt med et gelélokk på Kakekrigen.) Denne oppskriften synes jeg er enkel og god å lykkes med og med granateple på toppen og i geléen får du en frisk og kjempegod ostekake.

Frisk ostekake med granateple

Bunn
225 g havrekjeks (Sibas eller lignende)
100 g smør

Fyll
1 liten pk sitrongelépulver
2,5 dl kokende vann
200 g Philadelphia kremost naturell
3 dl lettrømme
100 g melis
2 teskjeer vaniljesukker
3 dl kremfløte

Lokk
2,5 dl Granateplejuice (Bruk gjerne ferdig og den kan godt være blandet med for eksempel druesaft.)
0,5 dl kokende vann
4 plater gelatin

Pynt
Frø fra 2 granatepler

Start med å knuse kjeksen i en foodprocesso eller lignende. (Du kan også bruke en tykk plastpose for eksempel ziploc og banke på den med en kjøtthammer eller lignende.

Bland smeltet smør og kjekssmuler. Plassér en kakering ca 25 cm i diameter på fatet du ønsker å bruke. Ha kjeksblandingen i formen og press den forsiktig sammen. Det er viktig at du ikke presser kjeksmassen for hardt sammen, da blir bunnen steinhard. Press lett. Men sørg for at den kommer godt ut i kanten, slik at ikke fyllet kommer under ringen. Sett formen i kjøleskapet.

Bland gelépulveret med kokende vann. Avkjøl geléen til den er kald, men fortsatt flytende.

Bland sammen kremost, lettrømme, melis og vaniljesukker. Pisk kremfløten stiv og bland den sammen med fyllet. Pisk inn den avkjølte geléen i en tynn stråle. Ha fyllet i kakeformen over kjeksbunnen og la den stivne i kjøleskapet i 4-5 timer.

Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i noen minutter til de blir helt myke. Ha granateplejuicen i en liten skål. Klem vannet ut av gelatinplatene og løs de opp i 1/2 dl kokende vann. Ha det i granateplejuicen og rør godt.

Fordel forsiktig over ostekaken i formen. Sett kaken tilbake i kjøleskapet et par timer til gelélokket har stivnet helt.

Når du skal servere kaken skærer du forsiktig langs kakeringen med en skarp kniv.

Pynt med granateplefrø og eventuelt litt spiselige blomster. (Bruk kun usprøytede blomster. Gjerne fra egen hage.)

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Fristende pannekakeruller med bringebærkrem

Pannekaker er godt. Pannekakeruller med bringebærkrem er magisk godt!

Dette er etter min mening verdens beste pannekakeoppskrift. Den gir skikkelig gode pannekaker som smaker akkurat som franske Crêpes.

Rullet sammen med fluffy bringebærkrem blir dette en stjernedessert.

Her får du oppskriften:

Pannekakeruller med bringebærkrem
Ca 8 stk

Pannekaker
75 g smeltet smør (jeg bruker alltid meierismør, synes det gir best smak)
3 mellomstore egg
3 dl helmelk*
1 spiseskje sukker
1 teskjeer vaniljesukker
1/4 teskje salt
250 g hvetemel
Smør til steking

Bringebærkrem:
3 dl kremfløte
400 g frosne bringebær*
1 teskje vaniljesukker
ev. 1 pakke bringebær til pynt

Ha alle ingrediensene til pannekakene i en kjøkkenmaskin. Rør til røren er glatt og fin uten klumper. Røren skal ha en konsistens som tykk kremfløte*. Hvis den er for tykk, kan du tilsette mer melk, hvis den er for tynn, kan du tilsette mer mel.

Ha litt smør i en stekepanne. Når smøret er smeltet, tilsettes akkurat nok røre til at hele pannen blir dekket. Snu pannen godt i alle retninger slik at røren kommer godt ut i kanten av stekepannen. Stek til pannekaken ikke lenger er flytende på toppen. Snu og stek til den er gyllen på begge sider. Bruk middels varme, da får du best resultat. Ta bort stekepannen fra varmen når du skal ha i ny røre, da svir du ikke smøret.

Tips: Ta en stor bit smør på en gaffel, da er det enkelt å dra den over stekepannen mellom hver steking.

La pannekakene avkjøle. Du kan gjerne lage dem dagen før. Ta dem frem slik at de får romtemperatur før de skal legges sammen med kremen, slik at de blir myke og ikke revner.

Lag bringebærkremen.

Tin de frosne bringebærene. Hell fra evt saft. Rør dem lett sammen.

Pisk kremen stiv sammen med vaniljesukker.

Rør de frosne bringebærene helt forsiktig sammen med kremen.

Brett en pannekake på midten. Ha litt bringebærkrem på midten av pannekaken og rull den sammen rundt kremen.

Pynt ev. med litt ferske bringebær. Server gjerne med ekstra bringebærkrem som tilbehør.

Server med en gang.

*Tips til mine danske læsere: Helmelk er sødmælk, røre er dej. Kremfløte er piskefløde og bringebær er hindbær.

Hvis du har lyst til å lage amerikanske pannekaker finner du oppskriften her.

Pannekaker til middag er også godt. Jeg deler to oppskrifter her.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Verdens beste hjemmelaget potetsalat – farmors oppskrift

Farmoren min var utrolig god til å lage mat og hun laget virkelig Verdens beste hjemmelagde potetsalat.

Jeg var heldig å få oppskriften, og jeg deler den gjerne.

Den passer perfekt til grillmat, på koldtbordet eller sammen med en god salat til fisk eller kjøtt.

Den er en god klassisk potetsalat som jeg har laget igjen og igjen.

Her får du oppskriften:

Verdens beste hjemmelaget potetsalat – farmors oppskrift
Ca 8 personer

800 g mandelpoteter*
5 dl lettrømme eller rømme (Creme Fraiche kan også brukes)
5 spiseskjeer lettmajones eller vanlig majones
2-3 teskjeer Dijonsennep (avhengig av hvor mye smak du ønsker)
2-3 spiseskjeer lake fra sylteagurk* eller finthakket sylteagurk.
1-2 rødløk i små tern
3 vårløk eller 1/2 purre i små strimler
Litt hakket gressløk*
Litt salt og pepper

Eventuelt litt ruccola til pynt

Kok opp potetene. La dem avkjøle og skrell dem hvis ikke det er helt nye poteter med tynt skall.

Bland sammen Lettrømme, lettmajones, sennep og lake fra sylteagurk.

Ha i resten av ingrediensene. Smak til med salt og pepper. La det stå kaldt til potetene er ferdig avkjølt.

Ha potetene i potetsalaten og vend alt godt sammen. Pynt gjerne med litt ekstra hakket gressløk ved servering.

Kan oppbevares flere dager i kjøleskapet. Den blir bare bedre av å stå litt.

*Info til mine danske læsere: Mandelpoteter er aspargeskartofler. Rødløk er rødløg, purre er porre. Sylteagurk er syltede agurker og gressløk er purløg.

Foto: Franciska Munck-Johansen og Vegar Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Smuldrepai med rabarbra og jordbær

Smuldrepai er noe av det beste jeg vet, og smuldrepai med rabarbra og jordbær er bare helt nydelig! Super enkelt å lage er det også, og det smaker helt himmelsk, rykende varmt rett fra ovnen med vaniljeis! Mmm…

Du kan også lage paien med bare rabarbra eller bare jordbær eller du kan variere alt etter hvor mye du har av hver.

Her får du oppskriften:

Smuldredeig
2 dl hvetemel
1 dl havregryn
150 g smør
3 spiseskjeer sukker
1/2 teskje bakepulver

Rabarbra og jordbærblanding
300 g rabarbra
200 g jordbær (kan gjerne være frosne)
1 1/2 dl sukker
2 spiseskjeer potetmel (kan utelates.)

Til servering
God vaniljeis (du kan også bruke pisket krem eller vaniljekesam)

Sett ovnen på 225 grader. Smør en paiform på ca 26 cm i diameter.

Tin jordbærene om du bruker frosne. Hell fra ekstra vann og skjær dem i små biter.

Start med å lage smuldredeigen. Ha alle ingrediensene til smuldredeigen i en food processor med hakkekniv og kjør til deigen samler seg. (Hvis ikke du har foodprocessor kan du samle deigen for hånd.

Vask rabarbraene. Skjær stilkene i små biter.

Ha jordbær og rabarbrabitene i en kasserolle sammen med sukker og potetmel. La det koke et par minutter.

Ha det i paiformen. Topp med smuldredeigen.

Stekes midt i ovnen ved 225 grader i ca 30 minutter eller til smuldrepaien er gyllen.

Serveres varm rett fra ovnen med vaniljeis.

Rester kan fryses. Varmes før servering.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Overdådig deilig Oreo-dessert

Overdådig deilig Oreo-dessert med lag på lag av sjokolademousse, pisket krem og knuste Oreokjeks. Mmm, det blir ikke mye bedre! I tillegg er den svært enkel å lage.

Kan gjøres klar et par timer før servering.

Her får du oppskriften:

Overdådig deilig Oreo-smudessert

Til ca 6 personer

Sjokolademousse
3 dl kremfløte*
100 g sukker
25 g bakekakao*
1/2 teskje vaniljesukker

Kremfyll
3 dl kremfløte*
1 teskje vaniljesukker

Lag med Oreokjeks

2 pakker Oreo-kjeks (28 Oreokjeks – 308 g)

Pynt
8 Oreokjeks ca 75 g

Start med å lage sjokolademoussen:

Ha alle ingrediensene til sjokolademoussen i en kjøkkenmaskin og pisk til du får konsistens som sjokolademousse.

Pisk kremfløten stiv med vaniljesukker.

Ta fra 8 Oreokjeks til pynt. Skjær resten av Oreokjeksene i mindre biter.

Ha først et lag med sjokolademousse, så et lag med oreokjeks og så et lag med pisket krem. Gjenta slik at du har to lag med hver.

Pynt med knuste og hele Oreokjeks.

La kaken stå kaldt til den skal serveres.

*Info til mine danske læsere: Kremfløte er piskefløde, melis er flormelis.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Fantastisk god hjemmelaget brokkolisalat

Dette er en av sommerfavorittene mine! Hjemmelaget brokkolisalat med bacon er noe av det beste jeg kan tenke meg til grillmat og lignende.

Jeg har prøvd meg frem for å lage den beste oppskriften og denne er virkelig fantastisk god! Deilig kremet, og med skikkelig god smak. Den kan fint lages mange timer før servering.😊🌿

Her får du oppskriften:

Fantastisk god brokkolisalat med bacon (til 4 personer)

1 1/2 brokkoli renset(ca 350 g)
2 pakker bacon (ca 280 g)
1 liten rødløk hakket i små biter
40 g rosiner, kan erstattes av tørket tranebær eller frø fra granateple

Dressing:
3 dl lettrømme eller rømme*
1 tube majones (150 g)
2 spiseskjeer sukker
2 spiseskjeer hvitvinseddik (Bringebæreddik er ekstra godt, men vanlig eddik kan også brukes)
Salt og pepper

Pynt: 3-4 spiseskjeer pinjekjerner. (Kan utelates, men gir ekstra god smak) Du kan også bruke skivede mandler eller frø fra granateple.

Start med å riste pinjekjernene i en tørr stekepanne. Følg godt med, de kan raskt bli veldig godt stekt. Sett dem til side.

Sett stekeovnen på 200 grader. Ha bakepapir på en stekeplate. Skjær bacon i mindre biter og ha dem på stekeplaten. Stekes i ovnen i ca 10 minutter, til de er sprøstekte. La dem dryppe av på tørkepapir, slik at de blir sprøe. Du kan også steke bacon i stekepannen, men det er mye enklere i ovnen og du sliper stekesøl.

Bland sammen ingrediensene til dressingen i en stor skål. Smak til med salt og pepper.

Skjær brokkoli (uten stilk) i små biter. Ha den i skålen sammen med hakket rødløk og rosiner.

Bland godt. Ha ca halvparten av den stekte og avkjølte bacon i brokkolisalaten og resten over salaten.

Pynt med pinjekjerner.

Holder seg fint et par dager i kjøleskap.

*Info til mine danske læsere: Rømme er Creme Fraiche 38 %, Lettrømme er Creme Fraiche 18 %.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

 

Himmelsk god Daim konfektkake med krem og saltkaramellsaus

Deilig myk konfekt sjokoladekake toppet med pisket krem, hjemmelaget saltkaramellsaus og hakket Daim. Det må jo bare bli godt!

Denne karamellsausen har bare 3 ingredienser og er bokstavelig talt laget på under et minutt. Jeg har tidligere stått i opp til en halv time for å lage karamellsauce. Men etter jeg eksperimenterte meg frem til denne karamellsausen lager jeg bare den. Super enkel og rask å lage og smaker helt fantastisk.

Sjokoladekaken kan du lage opp til en uke i forveien og fryse. Karamellsausen kan du også lage en uke før og bare oppbevare på glass. Da er det bare å piske opp krem og ha på karamellsauce og hakket Daim når du skal servere den.

Her får du oppskriften:

Himmelsk god Daim konfektkake med krem og saltkaramellsaus

Konfektkake
150 gram smør
135 g (1,5 dl) sukker
135 g (1,5 dl) brunt sukker
40 g  (1 dl) bakekakao*
1-2 teskjeer vaniljesukker
120 g (2 dl) hvetemel
2 egg
1 knivspiss salt

Saltkaramellsaus
100 g brun farin (brunt sukker)
1 dl matfløte eller kremfløte
litt Maldon salt eller lignende

Pynt
3 dl kremfløte
1 spiseskje sukker
1 pakke Daim – 2 stykker (ca 55 g)

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Ha bakepapir i bunnen av en springform som er 20 – 24 cm i diameter. Smør bunn og sider.

Smelt smøret i mikroovnen eller en liten kasserolle.

Ha smøret i en stor skål. Tilsett sukker, brunt sukker, bakekakao, vaniljesukker og salt. Rør alt godt sammen.

Tilsett eggene. Ha i melet. Rør til det ikke er klumper.

Hell røren i formen.

Stekes midt i ovnen i 15-18 minutter.

Det er viktig å følge med steketiden. Så snart den er fast på toppen og ikke lenger flytende, kan du ta den ut av ovnen. Stek den heller for lite enn for mye da får du den beste konsistensen.

Ta den ut av ovnen og la den avkjøle. Sett den i kjøleskapet en time eller natten over. Da får du en deilig kladdy konsistens.

Ta den ut av kjøleskapet minst 2 timer før servering. Slik at selve kaken får romtemperatur før du har på pisket krem.

Lag karamellsausen. Ha Brun farin og kremfløte i en kasserolle. Kok opp, rør til du får ønsket konsistens. Smak til med litt Maldonsalt. Ha karamellsausen på et glass med lokk.

Pisk kremfløten til krem sammen med sukker. Hakk Daimsjokoladen.

Ha kremen på kaken. Pynt med karamellsaus og hakket Daim.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao man bruger til bagning, altså ikke Oboy eller lignende.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.