Verdens beste sjokoladekake fra Frankrike

Verdens beste sjokoladekake 2

Denne kaken fikk jeg første gang i Frankrike for mer enn 30 år siden. Vi bestilte kaken, tok første bit, så på hverandre … og ble helt stille.

Dette var uten tvil den beste sjokoladekaken vi noen gang hadde smakt.

Etter mye prøving har jeg klart å gjenskape oppskriften. Denne kaken er virkelig den beste sjokoladekaken jeg noen gang har smakt. Den er så myk og saftig at den smelter på tungen og sjokoladesmaken er god og rund samtidig som den smaker av masse deilig sjokolade. Den er enkel å lage også.

Kaken egner seg godt til frysing. (Om det skulle bli noe igjen da!)

Verdens beste sjokoladekake
6-8 personer

4 egg
75 g Muscavadosukker eller mørkt rørsukker (brunt sukker (brun farin) kan også brukes)
75 g vanlig sukker
100 g smør
1,5 dl kremfløte
400 g god mørk sjokolade – jeg foretrekker Odense 55 %
50 g hvetemel
1 teskje ekte vaniljeekstrakt eller frø fra 1 vaniljestang
Litt melis til pynt

Forvarm ovnen til 190 grader varmluft. Eller 200 grader over og undervarme.

Smør en firkantet form som er ca. 20 x 20 cm eller en springform som er ca. 23 cm i diameter. Kle den med bakepapir.

Visp egg og sukker sammen for hånd.

Ta frøene ut av vaniljestangen. Ha smør, vaniljefrø og kremfløte i en kjele. Varm opp til blandingen så vidt begynner å småkoke.

Ta kjelen av varmen og tilsett sjokoladen. Rør til blandingen er glatt og sjokoladen er helt oppløst. Tilsett eggeblandingen og mel.

Ha røren i formen.

Stekes midt i ovnen i 20–30 minutter. Sjekk ofte!

Hele hemmeligheten med denne kaken er steketiden! Sjekk derfor allerede etter ca. 20 minutter.

Kaken skal ikke være helt stekt. Den skal være så stekt at overflaten, sider og bunn er faste, men midten må fortsatt være myk og flytende når du tar den ut av ovnen.

Dryss med melis.

Server gjerne lun med vanilje is eller nypisket krem og friske bringebær eller jordbær.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Himmelske små terter med rabarbra og marengs

Dette er de beste tertene jeg noen gang har smakt! Frisk og syrlig rabarbra mot søt marengs sammen med tynn og sprø tertedeig er bare helt fantastisk.

I juni er rabarbraene på sitt beste. Perfekt til disse tertene. Men de kan også lages med jordbær, bruk da halvparten av sukkeret til kompotten.

Tertene er testbakt av Heidi haukenes Karud som har Heidis kaker. Her ser du hva hun synes om kakene:

Tertene ble veldig bra, og jeg har aldri laget terter før. De så veldig proffe og elegante ut og smaken var veldig bra. Bunnen passet perfekt sammen med det friske fyllet og den søte marengsen.

Små rabarbraterter med marengs

Ca. 24 stk

Mørdeig
300 g hvetemel
100 g melis*
200 g smør, skjært i små firkanter
1 egg
Ev. litt kaldt vann

Rabarbrakompott
1 kg rabarbra
200 g sukker
1 vaniljestang eller 2 teskjeer vaniljesukker

Marengs
4 eggehviter
1/4 teskje salt
250 g sukker
2 teskjeer Maizena
1 teskje eddik

Sett frem 24 små terteformer i metall på et bakebrett. Stive muffinsformer kan også brukes. (Bruk ev. 2 former om gangen.)

Bland mel og melis i en skål. Bland smøret sammen med melet til en smuldrete deig. Tilsett egg og bland deigen raskt sammen. Tilsett evt. litt vann hvis det trengs. Pakk deigen i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst en halv time. (Deigen kan gjerne lages dagen før).

Skjær rabarbrastengene i tynne skiver. Ha dem i en kasserolle sammen med sukker og 2 halve vaniljestenger som er skjært igjennom på langs. La det koke ved middels varme til rabarbraen begynner å bli myk. Pass på at den ikke koker for lenge, det skal ikke bli mos. Sett rabarbrakompotten til side.

Ta ut deigen fra kjøleskapet. Begynn med cirka en fjerdedel av deigen. Rull ut deigen mellom to lag med plastfolie, da er den enklere å håndtere. Deigen skal være 3–4 mm tykk.

Bruk et stort glass som er litt større enn diameteren på formene. til å stikke ut sirkler. Legg en sirkel med deig over formen og press forsiktig deigen ut til kanten. Bruk tommelen og press deigen litt ut over kanten, slik at du får et fint bølget mønster. Det gjør også at tertebunnen krymper mindre. Prikk bunnene med en gaffel.

Stek bunnene midt i ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 10 minutter til de er gylne.

Rett før servering lager du marengsen. Ha eggehvitene og salt i en bolle. Pass på at bollen er helt ren og at du ikke får med eggeplomme. (Det gjør at marengsen ikke vil stivne). Pisk eggehvitene på lav hastighet til de skummer. Når skummet begynner å stivne tilsetter du sukkeret litt av gangen samt Maizena og eddik. Pisk til du får en myk og blank marengs og alt sukkeret er oppløst. Pass på at du ikke visper for lenge, da blir blandingen klumpete.

Hell marengsen i en sprøytepose med stor sprøytetip. Ha litt rabarbrakompott i hver tertebunn og lag små topper av marengs. Brenn med en liten gassbrenner eller sett ovnen på grill og la tertene stå noen minutter i ovnen når den er helt varm. Følg godt med, slik at de ikke blir brent. Bunnene kan oppbevares i flere dager, men når kakene først er lagt sammen bør de serveres med en gang, ellers vil bunnene bli myke.

*Info til mine danske læsere: Melis er flormelis.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Verdens beste festkake!

Hva får man hvis man blander to av verdens beste kaker? Brownies og Pavlova? Da får man dette festfyrverkeriet av en kake!

Saftig brownie-bunn med hjemmelaget vaniljekrem og lettpisket krem, lagt sammen med luftig marengsbunn og toppet med friske bær! En uslåelig kake som passer til alle de små og store festene.

Det meste kan gjøres ferdig dagen før, slik at det bare er å legge kaken sammen før servering.

Verdens beste festkake
12 – 15 kakestykker

Brownies
6 mellomstore egg
300 g muscavadosukker eller mørk rørsukker (brun farin)
300 g vanlig sukker
250 g god mørk sjokolade
450 g smør
300 g hvetemel
3 teskje ekte vaniljeekstrakt eller frø fra 2 vaniljestenger
200 g marsipan

Marengsbunn
4 eggehviter
1/4 teskje salt
250 g sukker
2 teskje Maizena
1 teskje eddik

Vaniljekrem
Frø fra en vaniljestang eller 2 teskjeer vaniljesukker
5 dl matfløte eller kremfløte
4 eggeplommer
100 g sukker
25 g Maizena

Pynt
3 dl kremfløte
1 ss sukker
Bringebær, blåbær, jordbær (2 pakker av hver)
evt flagg
Litt melis til pynt

Sett stekeovnen på 120 grader. Bruk over og undervarme.

Start med marengsbunnen. Smør en liten langpanne ca 20 x 30 cm, og ha i bakepapir.

Ha eggehvitene og salt i en bolle. Pass på at bollen er helt ren og at du ikke får med eggeplomme. (Det gjør at marengsen ikke vil stivne). Pisk eggehvitene på lav hastighet til de skummer. Når skummet begynner å stivne tilsetter du sukkeret litt av gangen samt Maizena og eddik. Pisk til du får en myk og blank marengs og alt sukkeret er oppløst. Pass på at du ikke visper for lenge, da blir blandingen klumpete.

Hell marengsen i langpannen. Stek kaken ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til bunnen er sprø. Skru av ovnen og la marengsen stå i stekeovnen til den er avkjølt, gjerne over natten.

Lag brownien. Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Smør en liten langpanne ca 20 x 30 cm, og ha i bakepapir.

Rør sammen egg og sukker med en stor visp. Ikke rør for mye, det skal ikke være eggedosis.
Smelt smøret i en kasserolle.
Ta kasserollen av platen og rør inn sjokoladen som er delt i mindre biter. Rør til du får en glatt og myk masse.
Ha massen i eggeblandingen mens du rører godt.
Sikt melet i bollen. Bland i alt det tørre til du får en deilig seigtflytende røre.
Tilsett revet marsipan litt om gangen. Rør i mellom, slik at marsipanen blir godt fordelt i røren.
Ha røren i langpannen.
Stekes på 175 grader varmluft i 20 – 25 minutter.
Følg godt med fra det har gått ca. 15 minutter.

Hele hemmeligheten er å steke brownien akkurat passe. Brownie kan ha en nesten flytende kjerne. Den må for all del ikke bli stekt for mye. Stekeprosessen fortsetter etter kaken er tatt ut av ovnen.
Ta kaken ut av ovnen, la den stå med et tørkehåndkle over, slik at den ikke blir tør.

Lag vaniljekremen. Skjær vaniljestangen halvt igjennom. Ta ut frøene. Ha fløte, vaniljestang og frøene fra vaniljestangen i en kasserolle. La den stå til den akkurat koker. Rør med en visp innimellom.

Ta frem en bolle og visp sammen eggeplommer, sukker og Maizena. Tilsett den varme fløteblandingen litt av gangen i eggeblandingen. Rør godt med en visp imens. Ha alt tilbake i kasserollen.

Varm forsiktig opp på nytt. Det er viktig at vaniljekremen ikke koker, da kan den skille seg. kremen blir tykkere etterhvert som den blir varmere. Når den begynner å tykne tar du den bort fra varmen . Rør til den blir tykkere. (Hvis ikke den blir tykk nok tar du den tilbake på varmen til den får ønsket konsistens.)

Sett kaken sammen rett før servering, da holder marengsen seg sprø og god.

Gjør klar bærene. Pisk kremen stiv, smak til med sukker.

Legg først brownien på et stort fat, ha på halvparten av vaniljekremen, så halvparten av kremen og litt bær. Legg over marengsen, ha på resten av vaniljekremen og bær, legg gjerne litt bær rundt kaken også. Da er kaken klar til servering.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon. 🙂

 

Kladdkake med sjokolademousse og blåbær

Sjokolademousse og blåbær sammen med kladdkake er en skikkelig god kombinasjon. Den holder seg godt i mange timer. Det er derfor en perfekt kake om du skal ha selskap.

På bildene har jeg brukt en ostekrem i kaken, men det var bare fordi jeg hadde litt mye av den til overs. I denne oppskriften er det sjokolademousse både inni og opp på kaken.

Her får du oppskriften: (8 porsjoner).

Kladdkake
150 gram smør
135 g (1,5 dl) sukker
135 g (1,5 dl) brunt sukker
40 g  (1 dl) bakekakao
1-2 teskjeer vaniljesukker
120 g (2 dl) hvetemel
3 egg
1 knivspiss salt

Sjokolademoussekrem
4 dl kremfløte
1,5 dl sukker
30 g bakekakao
Frø fra 1/2 vaniljestang eller 1 teskje vaniljesukker

Pynt
1 pakke ca 200 g bringebær
Litt melis

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Ha bakepapir i bunnen av en springform som er 20 cm i diameter. Smør bunn og sider.

Smelt smøret i mikroovnen eller en liten kasserolle.

Ha smøret i en stor skål. Tilsett sukker, brunt sukker, bakekakao, vaniljesukker og salt. Rør alt godt sammen.

Tilsett eggene. Ha i melet. Rør til det ikke er klumper.

Hell røren i formen.

Stekes midt i ovnen i 15-18 minutter.

Det er viktig å følge med steketiden. Så snart den er fast på toppen og ikke lenger flytende, kan du ta den ut av ovnen. Stek den heller for lite enn for mye da får du den beste konsistensen.

Ta den ut av ovnen og la den avkjøle.

Sett den i kjøleskapet en time eller natten over. Da får du en deilig kladdy konsistens.

Hvis mulig kan du gjerne ta den ut av kjøleskapet 2 timer før servering. Slik at selve kaken får romtemperatur før du har på kremen Men du kan også gjøre det enkelt å gjøre alt klart flere timer før og ha den stående i kjøleskap. (Det ender jeg som regel opp med).

Lag Philadelphiakremen. Ta smør og kremost ut av kjøleskapet i god tid. Særlig smøret må være helt mykt, ta det derfor gjerne frem et par timer før det skal brukes. Hvis du ikke har tid til det, kan det varmes forsiktig i mikroovnen. Jeg pleier å varme det 10 sekunder om gangen, da det er svært viktig at det ikke smelter.

Lag sjokolademousse-kremen.

Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og pisk til du får konsistens som sjokolademousse. Start med å piske sakte og så raskere.

Del kladdkaken i to. Legg første bunn på kakefatet, ha et lag med sjokolademousse på bunnen. Legg på den andre bunnen og ha på sjokolademousse.

Pynt med blåbær og et dryss med melis.

Du kan lage kaken opp til et par timer før servering, oppbevares i kjøleskap.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Bananbrød – sunt og kjempegodt!

Jeg har fått helt dilla på bananbrød!

Helt perfekt når man har bananer som begynner å bli overmodne. (Man kan faktisk bruke bananer som er helt brune utenpå, så lenge de er fine når man skreller dem). Det er super enkelt å lage og med bare få sunne ingredienser. Det er helt uten sukker, men smaker likevel søtt og godt av bananene.

Alexander (ungdommen i huset) begynte å lage det og det er bare så godt. Nå har det blitt vår lille kosestund når han lager bananbrød.

Det er kjempegodt med brunost, hvitost eller smør, og om du liker peanøttsmør er det også en vinner. Nugatti er også kjempegodt på. (Klikk her for å få oppskriften på sunnere Nugatti).

Du lager det i en vanlig brødform. Denne oppskriften gir ett brød. Du kan enkelt doble oppskriften om du ønsker to eller flere. De er fine å fryse.

Det egner seg også godt til deg som ønsker glutenfritt. I utgangspunktet er havregryn glutenfritt, men om det kan ha vært i nærheten av andre kornslag. Om du vil ha det helt glutenfritt velger du derfor glutenfri havregryn.

Hvis du vil ha ekstra proteiner kan du erstatte opp til 50 g av havremelet med proteinpulver.

Her får du oppskriften:

4 små eller tre store modne bananer
3 egg
200 g havremel (Du lager det enkelt selv ved å kjøre havregryn i en foodprosessor).
2 teskjeer bakepulver

Sett ovnen på 175 grader varmluft. Gjør klar en brødform på ca 1 liter.

Ha bananene i en mikser (eller bruk stavmikser) og mos dem sammen.

Bland inn resten av ingrediensene og rør til du får en klumpefri røre.

Stekes midt i ovnen i 45 – 55 minutter til brødet er gjennomstekt og har blitt gyllent. Test gjerne med en kakepinne.

Det er ekstra godt rett fra ovnen. Det beste er å la det hvile noen minutter før du skjærer i det. Men jeg klarer som regel ikke å vente! 🙂

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Saftige sjokoladecupcakes med en overraskelse

Mange cupcakes-elskere mener at frostingen må være like høy som cupcaksene. Her er det raust med frosting, og i tillegg gjemmer det seg en liten overraskelse, i form av vaniljefyll, inne i kakene.

Her ser du hva en av testbakerne mine skrev om dem:

Nydelige store sjokolade cupcakes, med en herlig vaniljefrosting – både inne i og utenpå.
– Ingvild Høili, kake-elsker, Rygge

Sjokolade cupcakes med vaniljefyll
Ca. 10 – 12 store

Cupcakes
225 g smør
4 egg
100 g lyst rørsukker
300 g sukker
1,5 dl lettrømme*
1 dl melk
1 teskje tørket kaffepulver rørt ut i 2 teskjeer vann
300 g mel
80 g bakekakao*
2 teskjeer vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
2 teskjeer bakepulver
1/2 teskje salt

Vaniljefrosting
225 g romtemperert smør
300 g melis*
1 1/2 teskje vaniljesukker
225 g Philadelphia kremost naturell

Pynt
150 g mørk sjokolade i mindre biter

Sett ovnen på 175 grader varmluft. Sett store cupcakesformer på et bakebrett.

Smelt smøret, sett det til side. Pisk egg og sukker til luftig eggedosis, det tar ca. 5 minutter. Bland smeltet smør med lettrømme, melk og kaffepulver rørt ut i vann. Bland de tørre ingrediensene sammen og sikt dem i eggedosisen skiftevis med smør/rømmeblandingen. Ha røren i formene. Fyll formene 3/4 fulle.

Stekes midt i ovnen ved 175 grader i ca 20–25 minutter. Test med en kakepinne. Ta ut cupcakesene så snart det ikke henger deig igjen.

Avkjøles på rist med et rent tørkehåndkle over.

Ta smør og kremost ut av kjøleskapet i god tid. Smøret må være helt mykt.

Rør smøret med melis og vaniljesukker i 5 minutter på full styrke. Det gjør at frostingen blir hvit og fjerner melissmaken. Vend forsiktig inn kremost med en slikkepott til du har en jevn og myk frosting.

Ha frostingen i en sprøytepose med stor stjernetipp. La den evt. stå noen minutter i kjøleskapet hvis den er veldig myk. Hvis den blir for hard i kjøleskapet er det bare å la den stå fremme til den igjen får romtemperatur.

Når cupcakesene er helt avkjølte lager du en liten fordypning i hver, med en teskje. Ta bort akkurat så mye at du får et lite hulrum. Ta vare på det du tar bort. Fyll hulrommene med frosting og tett igjen med litt av det du tok bort, slik at du får tettet igjen hullet. Ha frosting på hver cupcake. Topp med sjokoladebiter.

*Info til mine danske læsere: Lettrømme er Creme Fraiche Light. Melis er flormelis. Bakekakao er kakao som bruges til bagning altså ikke Oboy eller lignende. Melis er flormelis.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Crêpes kake med bringebær og limekrem

Har du lyst til å lage noe som er litt annerledes, men som smaker utrolig godt?

Overrask gjestene dine med denne drømmen av en kake. 16 lag med verdens beste pannekaker, biter av friske bringebær og silkemyk limekrem.

Crêpes kake med bringebær og limekrem
Til 10–12 personer

Pannekakene
125 g smør
6 mellomstore egg
6,5 dl helmelk
1 ss sukker
2 ts vaniljesukker
1/2 ts salt
500 g hvetemel
smør til steking

Limekrem
375 g mykt smør
540 g melis
3 ts vaniljesukker
375 g Philadelphia naturell
3 ts limeskall (ca. 3 lime)
6 ss limesaft

Pynt
300 g bringebær
ev. roseblader og litt melis til pynt

Pannekakene kan gjerne lages dagen før. Da er du sikker på at de er helt avkjølte før du legger dem sammen med kremen. Pakk dem godt inn og oppbevar dem i kjøleskapet.

Ta dem ut av kjøleskapet litt før de skal brukes, da blir de mykere og enklere å legge sammen. Smelt smøret i en kasserolle eller i mikrobølgeovn. Sett det til side.

Visp sammen eggene, tilsett melken og smeltet smør i en tynn stråle. Ha i sukker, vaniljesukker og salt. Sikt i mel. Rør til røren er glatt og fin uten klumper. Bruk eventuelt en håndmikser. Røren skal ha en konsistens som tykk kremfløte. Hvis den er for tykk, kan du tilsette mer melk, hvis den er for tynn, kan du tilsette mer mel.

Ha litt smør i en stekepanne. Når smøret er smeltet, tilsettes akkurat nok røre til at hele pannen blir dekket. Snu pannen godt i alle retninger slik at røren kommer godt ut i kanten. Stek til pannekaken ikke lenger er flytende på toppen. Snu og stek til den er gyllen på begge sider. Bruk middels varme, da får du best resultat. Ta bort stekepannen fra varmen når du skal ha i ny røre, da svir du ikke smøret.

Tips: Ta en stor bit smør på en gaffel, da er det enkelt å dra den over stekepannen mellom hver steking.

Lag limekremen. Ta smør og kremost ut av kjøleskapet i god tid. Smøret må være helt mykt. (Smøret kan ev. varmes i mikrobølgeovnen ca. 10 sekunder om gangen på full effekt, men pass på at det ikke smelter. Hvis noe skulle smelte, skjæres det ifra.)

Rør smøret med melis og vaniljesukker i 5 minutter på full styrke. Det gjør at frostingen blir hvit, og fjerner melissmaken. Bruk gjerne flatvispen/paddlevispen hvis du har en slik, ellers vanlig elektrisk visp. Rør inn limesaften i en tynn stråle. Tilsett limeskall. Vend forsiktig inn kremost med en slikkepott til du har en jevn og myk krem.

Legg sammen pannekakene med kremen. Legg første pannekake på serveringsfatet du ønsker å bruke, smør på krem og dryss bringebærbiter over (dra bringebærene forsiktig fra hverandre i stedet for å skjære dem, da holder de bedre på saften, slik at ikke kremen blir bløt. Legg på neste pannekake og fortsett til alle pannekakene er lagt på. Ha ekstra bringebær på toppen, pynt eventuelt med roseblader og et dryss med melis.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Verdens beste Oreokake med kladdkakebunn

Har du prøvd Oreokake med kladdkakebunn? Oh my God, det er virkelig utrolig godt. Deilig klissete sjokoladekake lagt sammen med sjokolademousse, Oreokrem og krem. Den må du bare prøve!

Kladdkaken kan lages dagen før og oppbevares i kjøleskap.

Kaken kan også fint legges sammen dagen før. Den holder seg godt.

Her får du oppskriften:

Verdens beste Oreokake med kladdkakebunn

Kladdkake
150 gram smør
135 g (1,5 dl) sukker
135 g (1,5 dl) brunt sukker
40 g  (1 dl) bakekakao*
1-2 teskjeer vaniljesukker
120 g (2 dl) hvetemel
3 egg
1 knivspiss salt

Sjokolademousse
2 1/2 dl kremfløte*
100 g sukker
20 g bakekakao*
1/2 teskje vaniljesukker

Oreofyll og kremfyll
225 g Philadelphia kremost naturell
2,5 dl melis*
7 Oreokjeks ca 75 g
3 dl kremfløte*
1 teskje vaniljesukker

Pynt
9 Oreokjeks

Start med å lage kladdkaken:

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Ha bakepapir i bunnen av en springform som er 20 cm i diameter. Smør bunn og sider.

Smelt smøret i mikroovnen eller en liten kasserolle.

Ha smøret i en stor skål. Ha resten av ingrediensene til kladdkaken i skålen og rør alt godt sammen. Gjerne i en kjøkkenmaskin, men du kan også gjøre det for hånd med en stor visp.

Hell røren i formen.

Stekes midt i ovnen i 15-18 minutter.

Det er viktig å følge med steketiden. Så snart den er fast på toppen og ikke lenger flytende, kan du ta den ut av ovnen. Stek den heller for lite enn for mye da får du den beste konsistensen.

Ta den ut av ovnen og la den avkjøle.

Sett den gjerne i kjøleskapet en time eller natten over. Da får du en deilig kladdy konsistens.

Lag sjokolademoussen

Pisk kremen stiv. Sikt bakekakao over kremen. Tilsett sukker og vaniljesukker og vend forsiktig alt sammen.

Ha sjokolademoussen over kaken.

Lag Oreofyllet og kremfyllet:

Miks kremosten med melis til en luftig masse. Ha det i en egen skål.

Stivpisk kremfløten (3 dl), bland ca. en tredjedel av kremen med kremostblandingen og 7 knuste Oreokjeks.

Bland ­resten av kremen med vaniljesukker. Ha først Oreofyllet og så kremfyllet på kaken.

La kaken stå kaldt til den skal serveres.

Rett før servering pynter du med hele Oreokjeks. (Ellers kan kjeksene bli myke).

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao som bruges til bagning, altså ikke Oboy eller lignende. Melis er flormelis og kremfløte er piskefløde.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

 

Tips til å innrede med tapet

Det er mange gode grunner til å bruke tapet, og det er ikke mye som slår tapet som materiale, når det gjelder å gi et rom personlighet.

Tapet finnes i alle stilarter, og en eller flere tapetserte vegger, er en fin måte å understreke stilen i et rom på. Det er også her du bør starte når du skal velge tapet. Alt for mange starter i butikken og blir overveldet av alle valgene som finnes.

Her får du litt gode tips når du skal velge tapet:

  1. Stil – Start med å finne ut hvilken stil du ønsker. La tapetet understreke stilen.
  2. Stemning – Tapet er også en fin stemningsskaper. Velg tapet som passer til stemningen du ønsker i rommet.
  3. Farger – Tapet er en flott måte å samle fargene i et rom på. Hvis hovedfargene for eksempel er grønt, brunt og sort, kan det være fint å velge et tapet med akkurat de fargene.
  4. Sørg for at gulv, tak og eventuelt andre vegger, spiller på lag med tapetet du velger.
  5. Velg riktig tapet til riktig rom. I entré og kjøkken vil du trenge et tapet som trenger mer slitasje enn på et soverom. Du kan også ha tapet på badet, men da er det viktig å velge tapet som er anbefalt for bad.
  6. Velg tapet før maling. Det er enkelt å finne en maling som matcher tapetet, men ikke alltid så enkelt å finne et tapet som matcher malingen.
  7. Se tapetprøver i rommet du skal ha det i, før du setter det opp. Akkurat som farger kan det se helt annerledes ut i ulike typer lys.
  8. Bruk tapet til å markere en sone i et rom. Du kan for eksempel tapetsere en vegg eller et hjørne av stuen, da vil du automatisk få en mer avgrenset sone.
  9. Ta opp fargene i tapetet du velger i for eksempel puter og tekstiler. Da vil du skape en fin helhet.
  10. Pass på at tapetet du velger harmonerer med farger og stil i tilstøtende rom.

Fototapet

Et fototapet gir deg muligheten for å ha et stort motiv på en hel vegg. Man kan få trykt opp egne bilder eller velge ferdige motiv.

Photowall har et stort utvalg av tapeter og fototapeter. Her finner du masse inspirasjon og ikke minst hundrevis av ulike motiv i mange forskjellige farger og stilarter. Klikk her for å se mer.

Tapet til stuen
Det er fascinerende hvor mye mønster kan påvirke interiøret og inntrykket av stuerommet. En stormønstret tapet gjør rommet herskapelig og innbydende. Store mønstre kan ofte virke behagelig i rommet, men syns du det blir for mye kan du starte med å tapetsere en vegg. Kombiner tapeten ved å fargesette resten av rommet med grunnfargen i tapeten, og bruk fargedetaljer fra tapeten på interiøret.
Klikk her om du vil ha andre gode tips som kan gi stuen din et løft.

Tapet til kjøkkenet

 

Oi, oi, oi, dette var godt! Du må bare prøve Focaccia med pesto!

Er du glad i focaccia? Da vil du elske focaccia med pesto! Det er helt seriøst noe av det beste jeg har smakt!

Vi skulle ha gjester og jeg fikk lyst til å lage noe jeg ikke hadde prøvd før. Jeg elsker focaccia, men det har jeg laget mange ganger. Jeg prøvde derfor å tenke ut focaccia på en annen måte og bestemte meg for å teste focaccia med pesto.

Jeg var veldig spent for jeg hadde ikke sett det andre steder heller, kunne derfor nesten ikke vente til den var ferdig.

Jeg tok den ut av ovnen og bare duften! Jeg smakte spent og min første tanke var: «Oi, oi, oi, dette var godt!» Skikkelig knallgodt var det, og det blir garantert min nye favoritt!

Her får du oppskriften:

Verdens beste focaccia med hjemmelaget honning pesto

Honning pesto
50 g pinjekjerner
200 g grovt revet parmesan
1 1/2 dl god olje (for eksempel rapsolje eller olivenolje)
2 spiseskjeer flytende honning
2-3 dl basilikumblader (1 liten potte)
2 fedd hvitløk
1/2 teskje salt

Deig
9 dl fingervarmt vann
50 g gjær (gjerne fersk gjær, men tørrgjær går også fint.)
1-2 strøkne spiseskjeer honning (eller sukker)
1/2 ts salt
ev. litt chilipulver
ca 1100 g hvetemel

Oljeblanding
1 1/2 dl olivenolje eller annen nøytral olje
2 store fedd hvitløk
4 teskjeer ferdig provencekrydder, eller 1 teskje av hver av timian, rosmarin, basilikum og oregano.
Flaksalt, helst Maldon eller lignende

Start med å lage pestoen. Ha alle ingrediensene i en foodprosessor til du får en myk og kremet masse.
Begynn så på focacciaen. Bland sammen vann, gjær, honning eller sukker, salt og ev litt chilipulver. Tilsett melet. Bruk en treskje, da går det raskt.
Deigen skal være klissete, som på dette bildet:
Dekk skålen med plastfilm og la deigen heve i ca 40 minutter.

Ha oljen i en liten skål. Press hvitløk og tilsett krydder i oljen. Rør rundt og la det stå mens deigen hever.

Ha litt olje på fingrene. Rør deigen sammen, slik at du får ut mye av luften.

Deigen er seig og klissete, og det er helt riktig.

Ha bakepapir i en stor langpanne. Ha halvparten av deigen ut i langpannen og dra den utover.

Tips: For at ikke deigen skal klistre seg til fingrene, er det lurt å dyppe dem i olje først, da er det enklere å få deigen ut av skålen og bre den utover langpannen.

Bre hele pestoblandingen over deigen.

Ha over resten av deigen.

Ha oljeblandingen over deigen og dryss eller kvern salt over deigen.

La deigen heve ca 40 minutter til.

Stekes på 200 grader i ca 30 minutter til den har fått en gylden skorpe og høres hul ut når du banker på den. La brødet hvile litt før servering.

Egner seg godt til å fryses ned og kan lages flere dager før servering. Jeg pleier å lage den dagen før og varmer den bare i ovnen ved 180 grader i ca 10 minutter.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂