God gammeldags rullekake

Rullekake minner meg om feriebesøk hos farmor og farfar og gode gamle dager. Jeg har alltid tenkt at rullekake var litt vanskelig å lage, men det er faktisk en av de enkleste kakene.

Den er også valgt ut til å være en av oppskriftene som er med i boken min Franciskas Fristende kaker. .

Alle kakene er testbakt og her ser du hva testbakeren min sa om akkurat denne oppskriften:

«Lett og luftig kake som smelter i munnen! Det er en enkel oppskrift å følge og kaken er rask å lage. Det er også en kake som er veldig enkel å variere, bruk en ­annen type syltetøy, tilsett friske bær, pasjonsfrukt, revet sjokolade eller lignende.»

Hanne H. Olsen, deltaker i Kakekrigen sesong 2

God gammeldags rullekake

Ca. 8 store skiver

Sukkerbrød
4 egg
125 g sukker
125 g hvetemel
1 teskje vaniljesukker
1 teskje bakepulver
1/2 teskje finrevet limeskall

Fyll
3 dl kremfløte*
frø fra 1/2 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
200 g god bringebærsyltetøy*, ev. andre ­typer ­syltetøy
1 teskje finrevet limeskall

Pynt
litt sukker
mandler i skiver (kan unnlates)
litt melis*

Sett ovnen på 180 grader varmluft.

Legg bakepapir i en stor langpanne, smør det med smør. Smør gjerne hjørnene under bakepapiret også, da holder det seg bedre på plass.

Pisk egg og sukker til luftig eggedosis. Det tar cirka 10 minutter på full styrke. Bland mel, bake­pulver, vaniljesukker og limeskall. Sikt halv­parten i egge­dosisen og bland helt ­forsiktig med en slikkepott, for å beholde så mye luft som mulig. Gjør det ­samme med resten av melblandingen.

Ha røren på bakepapiret og dra den ut i kantene slik at den blir firkantet i formen.

Stekes midt i ovnen i 10–15 minutter. Det er viktig at rullekaken ikke stekes for lenge, da blir den vanskelig å rulle.

Mens rullekaken steker, finner du frem et rent ­kjøkkenhåndkle*. Spray det lett med vann, slik at det er fuktig, men ikke vått. Når du tar ­kaken ut av ovnen strør du litt sukker jevnt over ­kaken, legg det fuktige kjøkkenhåndkleet over, ha en annen bakeplate over det igjen og hvelv kaken slik at du nå har kjøkkenhåndkleet nederst. La langpannen ligge over kaken til den er avkjølt.

Lag fyllet. Ha kremfløte og frø fra vaniljestang ­eller vaniljesukker i en bolle. Pisk den stiv på middels hastighet. Øk hastigheten mot slutten.

Bland finrevet limeskall med syltetøyet. Fjern langpannen fra kaken. Smør syltetøyet over kaken, og ha på kremfløte. La det være et par cm igjen på den siden skjøten kommer til å bli, da unngår du at fyllet renner ut. Rull forsiktig ­kaken sammen, fra kortsiden, ved hjelp av kjøkkenhåndkleet, la skjøten være nederst. Skjær ren endene av rullekaken.

Legg kaken på et avlangt fat og dryss med ­mandler i skiver og litt melis. Skjær kaken i skiver rett før ­servering.

*Info til mine danske læsere: Rullekage er roulade, kremfløte er piskefløde, bringebærsyltetøy er hindbærsyltetøy, kjøkkenhåndkle er viskestykke, melis er flormelis.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *