Ekstra luftige og myke fastelavnsboller

Deilige, luftige og myke fastelavnsboller med nypisket krem. Det er jo bare så godt!

I dag deler jeg oppskriften på det jeg synes er verdens beste fastelavnsboller. Jeg bruker melis og både gjær og bakepulver, da blir de ekstra luftige. Server dem ferske og romtempererte, da er de aller best.

Vet du forresten hvorfor man feirer fastelavn og spiser fastelavnsboller?

Fastelavn betyr kvelden før fasten (fra tysk Fasten abend). Det var opprinnelig en tredagers festperiode, som begynner med fastelavnssøndag, fortsetter med blåmandag og deretter med feitetirsdag. Feitetirsdag er den siste dagen med fest før askeonsdag som er innledningen til den førti dager lange fasten.

På selve fastelavnssøndag var det vanlig å spise mye fet mat som flesk, fet suppe og melboller. Det er her fastelavnsbollene kommer inn.

Ekstra luftige fastelavnsboller

275 g smør
1 liter melk
200 g melis
1 pakke gjær (fersk eller tørrgjær)
1 1/2 teskje bakepulver (strøket)
1-2 teskjeer malt kardemomme
1,5 kg hvetemel

1 egg til pensling

Fyll og pynt
3 dl kremfløte
Bringebærsyltetøy
Litt melis

Smelt smøret i en kasserolle. Tilsett melk og melis. Varm til alt er fingervarmt. (37 grader). Ha det i en stor skål.

Smuldre gjæren i blandingen og tilsett kardemomme, bakepulver og hvetemel.

Elt deigen godt sammen. Det er viktig å elte nok for å få en så smidig deig som mulig. Bruk gjerne maskin eller elt for hånd.

Jeg har testet å bake bollene både med og uten forheving og resultatet ble veldig likt.

Du kan derfor trille boller med en gang og ha dem på bakeplater. Dekk dem med plastfolie og la dem heve lunt i ca en time.

Pensle med sammenpisket egg og stek bollene i en 225 grader varm ovn i ca 10 minutter til de er gylne og høres hule ut når du banker forsiktig på dem.

La dem avkjøle.

Pisk fløten til luftig krem. Del bollene i to Ha en spiseskje med bringebærsyltetøy på hver bunn, så krem og legg på toppen. Avslutt med melisdryss.

Tips: Hvis du synes de er litt vanskelige å spise, kan du servere dem halve med krem.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *