Kanelstjerne er jo bare så godt, og gøy å servere.
Jeg brukte favoritt oppskriften min på kanelsnurrer, som jeg fikk av en god venninne for mange år siden. Det er en av de oppskriftene som alltid blir vellykket!
Jeg brukte denne oppskriften og laget halvparten til kanelstjerne og halvparten til kanelsnurrer, men du kan også halvere den og bare lage kanelstjernen.
De du får tilovers egner seg godt til å fryse!
Kanelstjerne og kanelsnurrer
200 g smør
1 liter lettmelk
100 g gjær
2 teskje salt
3 dl sukker
1,75 kg hvetemel (eller så lite som mulig til deigen får god konsistens)
Fyll
400 g romtemperert smør
75 g sukker
3 spiseskjeer kanel
1 spiseskje vaniljesukker
1 egg til pensling
Litt melis til pynt
Elt alle ingrediensene sammen, bruk så lite mel som mulig.
Varm smøret i en kasserolle. Tilsett melken, rør til blandingen er håndvarm.
Hell melkeblandingen i en skål og tilsettt gjær, salt, sukker og mel til slutt. Elt godt til du får en god konsistens på deigen. La deigen heve under lokk et varmt sted i ca 40 minutter.
Bland sammen alle ingrediensene til fyllet. Bruk halvparten av fyllet til kanelstjernen og halvparten til kanelsnurrene.
Del deigen i to. Bruk den ene delen til kanelstjernen og den andre til kanelsnurrene.
Slik lager du kanelstjerne:
1. Del deigen i tre. Kjevle ut tre sirkler som er 5-10 mm tykke.

2. Legg første sirkel på en bakeplate med bakepapir. (Da slipper du å måtte flytte på den senere, slik jeg måtte.) Smør på halvparten av fyllet til kanelstjernen.

3. Legg på neste sirkel og smør på resten av fyllet til kanelstjernen.

4. Ha på den siste sirkelen.

5. Plassér en kakeutstikker, et lokk eller noe annet rundt som er ca 7 cm på midten. Del deigen i 16 deler med en pizzaskjærer eller en skarp kniv.

6. Ta tak i to og to ender og vri dem fra midten og utover. Gjør det to ganger og press endene sammen slik at du får en stjerneform.
La kanelstjernen etterheve i ca. 30 minutter, et varmt sted med et rent tørkehåndklé over.
Pensle med sammenpisket egg.
Stekes midt i ovnen på 200 grader varmluft i ca 20 minutter til den er gyllen og høres hul ut når man banker forsiktig på den.
Serveres varm rett fra ovnen!
Dryss gjerne over litt melis som pynt.
Den egner seg godt til å fryse. Du kan derfor gjerne lage den i god tid, opp til en uke før. Tin den først og varm den ved 100 grader i 5-10 minutter til den er lun.
Er god som den er, men kan også serveres med en god vaniljeis eller pisket krem til.

Slik lager du kanelsnurrene:
Kjevle ut deigen ca. 1 cm tykk til en rektangulær form. Smør på fyllet til kanelsnurrene.
Fold den ene langsiden inn mot midten og den andre over slik at du har brettet deigen i tre lag på langs. Del deigen i strimler på tvers, ca. 2–3 cm brede, tvinn dem rundt og knytt dem i en knute.
Du kan også rulle dem på vanlig måte og skjære skiver som blir til vanlige kanelsnurrer, hvis du synes det er enklere.
Legg kanelsnurrene over på to stekeplater dekket med bakepapir. Legg over et rent tørkehåndkle og la dem etterheve et varmt sted i ca. 30 minutter.
Pensle med egg.
Stekes midt i ovnen på 220 grader i 10–15 minutter til de er gylne og høres hule ut når man banker lett på dem.
Serveres varme rett fra ovnen!
Egner seg godt til å fryse.

Foto: Franciska Munck-Johansen.
Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂
