Fløyelsmyk sjokoladepai

Denne paien fikk jeg på en bitteliten restaurant, langt oppe i de Andalusiske fjellene. Eierne av det lille stedet var lidenskapelig opptatt av god mat, og denne paien føyer seg inn i rekkene som en av de beste sjokoladepaiene jeg noen gang har smakt. Jeg fikk overtalt kokken til å dele oppskriften.

Her får du den:

Fløyelsmyk sjokoladepai
Ca. 8 stykker

Mørdeig
300 g hvetemel
100 g melis*
200 g smør
1 egg
ev. litt kaldt vann

Fyll
2,5 dl kremfløte*
150 g sukker
6 eggeplommer
2 dl søt kondensert melk (Til denne oppskriften trenger du søt kondensert melk, altså ikke vanlig Viking Melk. Kan kjøpes blant annet hos Meny og Kiwi.)
100 g god mørk sjokolade
2 spiseskjeer kakaopulver
150 g hasselnøtter eller mandler i biter

Sett ovnen på 175 grader varmluft.

Bland mel og melis i en egen skål. Skjær smøret i mindre terninger og bland det sammen med melet til en smuldrete deig. Tilsett egg og bland deigen raskt sammen, tilsett ev. litt vann for å samle deigen. Jo mindre du jobber med deigen jo mer sprø og fin konsistens får den.

Pakk deigen i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst 1/2 time. (Deigen kan lages ferdig dagen før og oppbevares i kjøleskap.)

Smør en paiform som er ca. 24 cm i diamater.

Rull ut deigen mellom to lag med plastfolie (da er den enklere å flytte over i paiformen). Paibunnen skal være ca. 5 mm tykk. Sett paiformen i kjøleskapet mens du lager fyllet.

Skjær sjokoladen i mindre biter. Varm kremfløten i en kasserolle. Når den akkurat begynner å koke, tar du den fra varmen. Tilsett sjokoladebitene og rør sammen med fløten. Tilsett sukker og kondensert melk, rør inn eggene. Ha halvparten av nøttene i fyllet. Hell fyllet over bunnen og strø resten av nøttene over. Bakes midt i ovnen i ca. 35 minutter ved 175 grader. Sjokoladefyllet skal være mykt, men ikke flytende.

Tips: Servér gjerne med nypisket krem eller vaniljeis.

Alle kakene i boken min er testbakt. Denne er bakt av Terje Skaar, konditor på Hurtigruta, bedre kjent som Nettbakeren. Her ser du hva han skrev om kaken:

Kan vi få et stykke til? Kom det raskt fra gjestene mine! Denne kaken er lett å få til, men har en magisk god smak. Den holder seg også veldig godt og kan fint lages dagen før.

*Info til mine danske læsere: Melis er flormelis, kremfløte er piskefløde. Du kan også klikke på «Vælg sprog» nederst på siden hvis du er på en computer. Da kan du få opskriften oversat til dansk eller andre sprog.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

2 kommentarer

 1. Elisabeth Heien

  Denne høres helt fantastisk ut, så den skal jeg prøve!
  Jeg deler gjerne av min egne oppskrifter til min datters danske svigermor, men bi har et problem når det gjelder fin sammalt hvetemel, som jeg bruker mye. Er det Grahamsmel på dansk, eller hva? Veldig takknemlig for svar-

  1. Hyggelig å høre.😊
   Jeg hadde nok brukt enten Grahamsmel eller sigtemel.😊🍂

   https://www.valsemollen.dk/produkter/dansk-sigtemel/

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *