Overdådige deilige donuts

Det er gøy med donuts. Bare fantasien setter grenser for hvordan de kan pyntes, og de er hyggelige å lage sammen med barna.

Det er første gang jeg har laget donuts. Men det blir ikke den siste. Celina (datteren min) og jeg hadde det kjempegøy med å lage og pynte dem og de smakte helt fantastisk.

Jeg har testet å lage dem i en Airfryer. Det er super praktisk, for da sliper du frityrsteking og bruk av masse olje. Her trenger du bare noen få spiseskjeer! Men de kan også lages med frityr eller i vanlig stekeovn.

Her får du oppskriften:

Overdådig deilige Donuts
(Ca.15 stk)

Donuts:
120 g smør eller Melange
2 ½ dl helmelk
1 pk fersk gjær (tørrgjær kan også brukes)
4 egg
120 g sukker
2 spiseskjeer vaniljesukker
1 ½ teskje bakepulver
Ca. 700 g hvetemel pluss litt mel til bordet
1 teskje kardemomme

Pensling før og etter steking:
50 g smør
3 spiseskjeer melis

Vaniljeglasur:
200 g melis
1 teskje vaniljesukker
litt melk

Vaniljeglasur:
200 g melis
1 teskje vaniljesukker
litt melk

Pynt
Mørk sjokolade, mandelflak, sjokoladekuler, Oreokjeks, sjokoladestykker og lignende. Vi brukte litt forskjellig vi hadde i skapet.

Smelt smøret i en kasserolle. Tilsett melken og varm det til det er fingervarmt. Ha det i en stor skål og rør gjøren ut i væsken sammen med sukker. La det stå i ca 10 minutter til gjæren har begynt å boble litt.

Tilsett resten av ingrediensene til donutsene, og bland det sammen til du får en jevn og glatt deg. Deigen skal være myk. Dekk med lokk eller plastfilm og sett til heving et lunt sted. La deigen heve i ca 40 minutter eller til dobbel størrelse.

Ha litt hvetemel på kjøkkenbenken og trykk eller kjevle ut deigen til den er ca 1 1/2 cm tykk. Bruk en kakeutstikker eller et glass som er ca 6 cm i diameter og stikk ut rundinger i deigen.

Plassér dem på en bakeplate med bakepapir eller på et stort fat. Lag hull i midten med en liten kakeutstikker eller et lite glass. (Jeg brukte en stor sprøytespiss til frosting i metall, den fungerte veldig bra.)

Dekk med et rent kjøkkenhåndkle og la donutsene heve i ca 30 minutter.

Forvarm Airfryeren. Plasser donutsene i Airfryeren. (Jeg fikk plass til 9 stk om gangen.) Pensle dem med blandingen av smør og melis.

Jeg brukte programmet for brød og stekte dem 7-8 minutter ved 180 grader.

Etter de er ferdig stekt tar du dem over på et stort fat og pensler dem igjen med smør og melis. Det gir ekstra god smak og konsistens.

La dem avkjøle og pynt med glasur og ønsket pynt.

Glasuren lager du enkelt ved å røre sammen ingrediensene. Pass på å bare tilsette litt og litt melk, slik at den ikke blir for tynn. Den skal være så tykk som mulig, men slik at du fortsatt for rørt rundt i den. Dypp donutsene, la dem renne av litt og ha på pynten med en gang før glasuren stivner.

Da er det bare å nyte deilige overdådige donuts!

Du kan gjerne fryse dem, men gjør det før du har på glasur og pynt. Pyntede donuts kan oppbevares i en lufttett beholder på kjøkkenbenken 1-2 dager eller i kjøleskapet 3-4 dager.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *