
Noe av det beste jeg vet er hjemmebakt brød. Men det kan være litt styr med all eltingen og hevingen. Dette brødet er kjempegodt, og det er både eltefritt og du slipper etterheving. Enklere blir det ikke.
Jeg bruker alltid det jeg har. De er derfor også en veldig god måte å få ryddet i skuffene på.
Her får du oppskriften:
Kjempegodt eltefritt brød
2 brød
9 dl lillefingervarmt vann
1 pk tørrgjær eller fersk gjær (50 g)
1 teskje salt
1 spiseskje honning eller sukker
1 dl smeltet smør eller nøytral olje
1200 g Mel, kjerner, frø, nøtter, havregryn etc. (Bruk det du har) Hvor mye mel du bruker avhenger av om det er grovt eller fint og hvor mange kjerner, havregryn etc. du tilsetter. Tilsett litt etter litt og stopp når du for en forholdsvis fast deig. (Se første bilde).
Til brødet på bildet har jeg brukt følgende oppskrift:
9 dl lillefingervarmt vann
1 pk tørrgjær (eller fersk gjær)
1 teskje salt
1 spiseskje honning
1 dl smeltet smør
600 g hvetemel
200 g grovt mel (jeg brukte fint sammalt mel)
200 g havregryn
100 g linkjerner
100 g müsli
Sesamfrø til pynt
Bland sammen lunkent vann og gjær. Tilsett resten av ingrediensene.
Bruk det du har og prøv deg litt frem. Jeg synes det blir ekstra godt med sesamfrø eller solsikkekjerner strødd på toppen.

Bland sammen med en treskje til du får en forholdsvis fast deig (Se bildet over). Du trenger ikke kna.
Sett deigen til heving i ca 40 minutter et varmt sted. Dekk bollen med et lokk eller plastfilm.

Du trenger ikke etterheve deigen. Bare hell den rett i to smurte brødformer. Hell litt olje over brødet og glatt det til med fingrene. Du kan også ta litt vann på fingrene og gjøre det samme.

Trykk deigen ut i kantene, og ha evt. på sesamfrø eller solsikkekjerner.
Stekes ved 200 grader i 20-30 minutter, eller til brødene er gylne og høres hule ut når du banker lett på dem.
Serveres gjerne varmt rett fra ovnen.
Det egner seg også godt til å fryse.




Foto: Franciska Munck-Johansen.
Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂
