Hjemmelaget bløtkake med jordbærfyll

Denne kaken er perfekt til sommerfesten, eller hvis du skal ta med en kake i et selskap. Den er svært enkel å lage, men ser imponerende ut og smaker helt nydelig. Kaken holder seg fint et par timer i kjøleskapet før den skal serveres.

Her får du oppskriften:

Deilig hjemmelaget bløtkake med jordbær fyll
Til 6–8 personer

Sukkerbrød
5 egg
125 g sukker
125 g mel
revet skall av 1/2 sitron
frøene fra 1/2 vaniljestang eller 2 ts vaniljesukker

Sukkerlake til dynking
1 dl vann
100 g sukker
skall av 1/2 sitron

Fyll
6 dl kremfløte
50 g sukker
frø fra en vaniljestang, eller 2 ts vaniljesukker
800 g jordbær

Sett ovnen på 170 grader.

Ha bakepapir i bunnen av en form på 15 cm i diameter. Smør sidene. (Du kan også lage den i en bunn som er 20 cm i diameter; du vil da få en noe lavere kake, men tynnere bunner.)

Oppskriften har jeg fått av Lars Lian fra Kakekrigen, og det er virkelig verdens beste oppskrift på sukkerbrød. Det er uten bakepulver, men er likevel skikkelig luftig og kjempegodt.

Riv sitronskallet til bunnen. (Pass på at du bare får med det gule, det hvite kan gi en bitter smak.) Egg, sukker, sitronskall og vaniljesukker varmes over vannbad til sukkeret er oppløst. (Ha litt vann i en kasserolle, plassér en skål som tåler varme over kasserollen, for eksempel i glass eller keramikk. Skålen må være så stor at den dekker hele kasserollen. Bruk så mye vann at vannet ikke berører skålen.)

Visp eggemassen til luftig eggedosis, det tar ca. 8–10 minutter på nesten full styrke.

Sikt inn melet i tre omganger, vend melet helt forsiktig inn med en slikkepott. Det er viktig at du beholder så mye luft som mulig.

Ha røren i formen. Stryk deigen oppetter kantene med en slikkepott, det gjør at den hever mer jevnt, og du slipper topp på midten.

Stekes midt i ovnen i 25–30 minutter. Kjenn på toppen, eller test med en bakepinne.

Ta sukkerbrødet ut av ovnen. La det stå på benken et par minutter. Skjær langs kantene av formen med en skarp kniv. Ha bakepapir på en bakeplate, legg den over formen (opp ned) og vend sukkerbrødet ut på bakeplaten. La formen stå over sukkerbrødet til det er helt kaldt. Varmen stiger opp, det gjør at fuktigheten beholdes inne i kaken.

Tips. Lag gjerne sukkerbrødet opptil en uke i forveien. Frys det så snart det er avkjølt. Halvtint sukkerbrød er enklere å dele. Det tiner på 1–2 timer.

Del sukkerbrødet i tre. Bruk gjerne en kakedeler, eller del med en skarp, stor kniv. Bøy deg gjerne ned slik at du får sukkerbrødet i øyenhøyde, da er det enklere å få bunnene like store.

Ha kremfløte, sukker og vaniljesukker eller frø fra en vaniljestang i en bolle. Visp kremen stiv. Pisk kremen sakte, da får du best smak.

Rens jordbærene, skjær noen av bærene i to til pynt og resten i mindre biter.

Ha den første bunnen på et serveringsfat, dynk godt med sukkerlake. Ha på en fjerdedel av kremen og halvparten av jordbærbitene. Legg på neste bunn og gjenta. Legg på siste bunn, dynk godt og smør et veldig tynt lag med krem på topp og sider. Sett kaken kaldt en times tid. Det gjør det enklere å få det siste laget jevnt og pent. Fordel resten av kremen på toppen og sidene av kaken, smør den forsiktig ut med en kakespatel eller lignende. Legg de halve jordbærene rundt kanten på fatet. Dryss med litt melis. Pynt med friske roser. Start med å legge en kant rundt, og legg så rosene i midten.

Tips: Hvis du vil være helt sikker på at rosene ikke setter smak på kaken, kan du trille små kuler av marsipan som du har rundt stilken, slik at det ikke kommer saft fra rosene.

Kaken holder seg fint et par timer i kjøleskapet før den skal serveres.we

Tips: Hvis du vil være helt sikker på at rosene ikke setter smak på kaken, kan du trille små kuler av marsipan som du har rundt stilken, slik at det ikke kommer saft fra rosene.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *