God gammeldags prinsessekake

Hvis du er glad i skoleboller, vil du elske prinsessekake, som egentlig er skoleboller satt sammen til en kake.

Det er en helt fantastisk deilig kake laget med gjærbakst fylt med vaniljekrem og toppet med glasur og hakkede mandler. Perfekt om du får gjester og har lyst til å servere noe ekstra godt.

Det er en stor oppskrift, men de egner seg svært godt til frysing, det er derfor fint å kunne lage mange på en gang. Frys dem gjerne uten glasur, da holder den seg penere. Jeg synes det er fint å lage én prinsessekake og resten skoleboller.

Prinsessekake

Boller
200 g smør
1 pakke gjær (helst fersk gjær, men tørrgjær kan også brukes)
50 g sukker
2 teskjeer kardemomme
1 teskje salt
1 liter lettmelk
1,75 kg hvetemel (eller så lite som mulig til deigen får god konsistens)
Egg til pensling

Vaniljekrem
Frø fra en vaniljestang eller 2 ts vaniljesukker
5 dl matfløte* eller kremfløte*
4 eggeplommer
100 g sukker
25 g Maizena*

Glasur
3 dl melis*
Litt vann

Pynt
Kokos
Eventuelt litt hakkede mandler (kan utelates)

Smelt smøret i en kasserolle.

Smuldre gjæren i en bolle, tilsett sukker, kardemomme og salt.

Hell melken over smøret og rør rundt til det blir fingervarmt.

Hell melkeblandingen over gjæren og rør til gjæren er oppløst.

Tilsett så mye mel at du får en glatt og smidig deig, men bruk så lite mel som mulig.

La deigen heve under lokk eller med plastfilm over i ca 40 minutter.

Gjør klar 3 bakebrett med bakepapir.

Lag vaniljekremen. Skjær vaniljestangen halvt igjennom. Ta ut frøene. Ha fløte, vaniljestang og frøene fra vaniljestangen i en kasserolle. La den stå til den akkurat koker. Rør med en visp innimellom.

Ta frem en skål og pisk sammen eggeplommer, sukker og Maizena. Tilsett den varme fløteblandingen litt av gangen i eggeblandingen. Rør godt med en visp* imens. Ha alt tilbake i kasserollen.

Varm forsiktig opp på nytt. Det er viktig at vaniljekremen ikke koker, da kan den skille seg. kremen blir tykkere etterhvert som den blir varmere. Når den begynner å tykne tar du den bort fra varmen . Rør til den blir tykkere. (Hvis ikke den blir tykk nok tar du den tilbake på varmen til den får ønsket konsistens.)

Når deigen er ferdig med å heve, elter du den sammen. Ta fra en tredjedel av deigen og rull den ut til et stort rektangel. Ha på vaniljekrem over hele deigen og rull den sammen til en rullekake. Skjær skiver på ca 2 cm tykkelse og legg dem i en form på ca 25 x 40 cm. Ha bakepapir i formen, da er det enkelt å løfte ut kaken.

Trill resten av deigen til boller.

Etterheves i ca 30 minutter under et rent tørkehåndkle.

Pensle kaken med sammenpisket egg og stek den i ovnen på 225 grader i 15-20 minutter eller til den har blitt gyllen og høres hul ut når du banker på den.

Lag en fordypning i hver bolle med skaftet på en tykk røreskje eller lignende. Pensle bollene med sammenpisket egg, ha en god skje med vaniljekrem i hver, og stek dem i ovnen på 225 grader varmluft i ca. 10 minutter eller til de er gylne og gjennomstekte.

Avkjøl kaken og bollene.

Pynt med glasur og kokosdryss. Glasuren lager du ved å ha melis i en skål og litt vann. Start med en teskje vann og tilsett litt dråper mens du rører. Lag gjerne glasuren litt tykk. Ha glasur på hvert horn og dryss med kokos og eventuelt litt hakkede mandler.

De egner seg godt til å fryse. Allerbest blir de hvis du venter med å pynte dem med glasur og kokos, men det går også helt fint å fryse dem ned med glasur.

*Info til mine danske læsere: Matfløte er husholdningsfløde, kremfløte er piskefløde, Maizena er majsstivelse, melis er flormelis, visp er piskeris.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *