
Dette er de beste tertene jeg noen gang har smakt! Frisk og syrlig rabarbra mot søt marengs sammen med tynn og sprø tertedeig er bare helt fantastisk.
I juni er rabarbraene på sitt beste. Perfekt til disse tertene. Men de kan også lages med jordbær, bruk da halvparten av sukkeret til kompotten.
Tertene er testbakt av Heidi haukenes Karud som har Heidis kaker. Her ser du hva hun synes om kakene:
Tertene ble veldig bra, og jeg har aldri laget terter før. De så veldig proffe og elegante ut og smaken var veldig bra. Bunnen passet perfekt sammen med det friske fyllet og den søte marengsen.

Små rabarbraterter med marengs
Ca. 24 stk
Mørdeig
300 g hvetemel
100 g melis*
200 g smør, skjært i små firkanter
1 egg
Ev. litt kaldt vann
Rabarbrakompott
1 kg rabarbra
200 g sukker
1 vaniljestang eller 2 teskjeer vaniljesukker
Marengs
4 eggehviter
1/4 teskje salt
250 g sukker
2 teskjeer Maizena
1 teskje eddik
Sett frem 24 små terteformer i metall på et bakebrett. Stive muffinsformer kan også brukes. (Bruk ev. 2 former om gangen.)
Bland mel og melis i en skål. Bland smøret sammen med melet til en smuldrete deig. Tilsett egg og bland deigen raskt sammen. Tilsett evt. litt vann hvis det trengs. Pakk deigen i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst en halv time. (Deigen kan gjerne lages dagen før).
Skjær rabarbrastengene i tynne skiver. Ha dem i en kasserolle sammen med sukker og 2 halve vaniljestenger som er skjært igjennom på langs. La det koke ved middels varme til rabarbraen begynner å bli myk. Pass på at den ikke koker for lenge, det skal ikke bli mos. Sett rabarbrakompotten til side.
Ta ut deigen fra kjøleskapet. Begynn med cirka en fjerdedel av deigen. Rull ut deigen mellom to lag med plastfolie, da er den enklere å håndtere. Deigen skal være 3–4 mm tykk.
Bruk et stort glass som er litt større enn diameteren på formene. til å stikke ut sirkler. Legg en sirkel med deig over formen og press forsiktig deigen ut til kanten. Bruk tommelen og press deigen litt ut over kanten, slik at du får et fint bølget mønster. Det gjør også at tertebunnen krymper mindre. Prikk bunnene med en gaffel.
Stek bunnene midt i ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 10 minutter til de er gylne.
Rett før servering lager du marengsen. Ha eggehvitene og salt i en bolle. Pass på at bollen er helt ren og at du ikke får med eggeplomme. (Det gjør at marengsen ikke vil stivne). Pisk eggehvitene på lav hastighet til de skummer. Når skummet begynner å stivne tilsetter du sukkeret litt av gangen samt Maizena og eddik. Pisk til du får en myk og blank marengs og alt sukkeret er oppløst. Pass på at du ikke visper for lenge, da blir blandingen klumpete.
Hell marengsen i en sprøytepose med stor sprøytetip. Ha litt rabarbrakompott i hver tertebunn og lag små topper av marengs. Brenn med en liten gassbrenner eller sett ovnen på grill og la tertene stå noen minutter i ovnen når den er helt varm. Følg godt med, slik at de ikke blir brent. Bunnene kan oppbevares i flere dager, men når kakene først er lagt sammen bør de serveres med en gang, ellers vil bunnene bli myke.
*Info til mine danske læsere: Melis er flormelis.

Foto: Franciska Munck-Johansen
Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂
Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.
