Oi, oi, oi, dette var godt! Du må bare prøve Focaccia med pesto!

Er du glad i focaccia? Da vil du elske focaccia med pesto! Det er helt seriøst noe av det beste jeg har smakt!

Vi skulle ha gjester og jeg fikk lyst til å lage noe jeg ikke hadde prøvd før. Jeg elsker focaccia, men det har jeg laget mange ganger. Jeg prøvde derfor å tenke ut focaccia på en annen måte og bestemte meg for å teste focaccia med pesto.

Jeg var veldig spent for jeg hadde ikke sett det andre steder heller, kunne derfor nesten ikke vente til den var ferdig.

Jeg tok den ut av ovnen og bare duften! Jeg smakte spent og min første tanke var: «Oi, oi, oi, dette var godt!» Skikkelig knallgodt var det, og det blir garantert min nye favoritt!

Her får du oppskriften:

Verdens beste focaccia med hjemmelaget honning pesto

Honning pesto
50 g pinjekjerner
200 g grovt revet parmesan
1 1/2 dl god olje (for eksempel rapsolje eller olivenolje)
2 spiseskjeer flytende honning
2-3 dl basilikumblader (1 liten potte)
2 fedd hvitløk
1/2 teskje salt

Deig
9 dl fingervarmt vann
50 g gjær (gjerne fersk gjær, men tørrgjær går også fint.)
1-2 strøkne spiseskjeer honning (eller sukker)
1/2 ts salt
ev. litt chilipulver
ca 1100 g hvetemel

Oljeblanding
1 1/2 dl olivenolje eller annen nøytral olje
2 store fedd hvitløk
4 teskjeer ferdig provencekrydder, eller 1 teskje av hver av timian, rosmarin, basilikum og oregano.
Flaksalt, helst Maldon eller lignende

Start med å lage pestoen. Ha alle ingrediensene i en foodprosessor til du får en myk og kremet masse.
Begynn så på focacciaen. Bland sammen vann, gjær, honning eller sukker, salt og ev litt chilipulver. Tilsett melet. Bruk en treskje, da går det raskt.
Deigen skal være klissete, som på dette bildet:
Dekk skålen med plastfilm og la deigen heve i ca 40 minutter.

Ha oljen i en liten skål. Press hvitløk og tilsett krydder i oljen. Rør rundt og la det stå mens deigen hever.

Ha litt olje på fingrene. Rør deigen sammen, slik at du får ut mye av luften.

Deigen er seig og klissete, og det er helt riktig.

Ha bakepapir i en stor langpanne. Ha halvparten av deigen ut i langpannen og dra den utover.

Tips: For at ikke deigen skal klistre seg til fingrene, er det lurt å dyppe dem i olje først, da er det enklere å få deigen ut av skålen og bre den utover langpannen.

Bre hele pestoblandingen over deigen.

Ha over resten av deigen.

Ha oljeblandingen over deigen og dryss eller kvern salt over deigen.

La deigen heve ca 40 minutter til.

Stekes på 200 grader i ca 30 minutter til den har fått en gylden skorpe og høres hul ut når du banker på den. La brødet hvile litt før servering.

Egner seg godt til å fryses ned og kan lages flere dager før servering. Jeg pleier å lage den dagen før og varmer den bare i ovnen ved 180 grader i ca 10 minutter.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *