Himmelsk marengs og sjokoladekake

Dette er litt av en drømmekake! Super saftig sjokoladekake med sprø marengs lagt sammen med pisket krem og bringebær. Jeg tror faktisk jeg har fått meg en ny favorittkake! Denne kaken som passer perfekt om du har noe du ønsker å feire litt ekstra.

«Dette er den beste kaken jeg noen gang har smakt». Sa svogeren min, da jeg serverte denne kaken til svigermors syttiårsdag siste helg. Han har smakt veldig mange av kakene mine, det sier derfor litt.

Den ser kanskje litt komplisert ut, men den er enkel å lage og du kan gjør både sjokoladekaken og marengsen helt ferdig dagen før. På selve dagen er det derfor bare å piske krem og sette kaken sammen.

Er den vanskelig å skjære fine stykker av? Ja, litt, men kaken smaker så godt og ser så kul ut når den er så høy at det er verdt det 😉 Bruk en skarp kniv når du skjærer den opp.

Det er selvfølgelig også mulig å halvere oppskriften, slik at du får en lavere kake.

Her får du oppskriften:

Himmelsk marengs og sjokoladekake (12 personer)

Sjokoladekake (Black Magic)
175 g hvetemel (3 dl)
160 g sukker (2 dl)
160 g brunt sukker. Kan erstattes av vanlig sukker
70 g bakekakao (1,75 dl)*
2 teskjeer bakepulver
3/4 teskje salt
Frø av 1 vaniljestang (kan erstattes av 1 1/2 teskje vaniljesukker)
2 egg
2 dl ferdiglaget kaffe, laget på melk i stedet for vann (bruk gjerne frysetørket kaffe som Nescafé eller lignende) Du vil ikke smake kaffesmaken den fremhever bare sjokoladesmaken og gjør kaken super saftig.
2 dl rømme* eller Creme Fraiche
100 g smeltet smør eller 1 dl nøytral olje

Marengs
8 eggehviter
1/2 teskje salt
500 g sukker
4 teskjeer Maizena
2 teskjeer eddik
2 toppede spiseskjeer bakekakao*

Fyll og pynt
7 dl kremfløte*
2 teskjeer vaniljesukker
200 g frosne bringebær
2 pakker ferske bringebær* ca 400 g
Litt melis til dryss på toppen

Start med å lage sjokoladekaken. Sett stekeovnen på 175 grader vanlig over- og undervarme eller 160 grader varmluft.

Smør to former på ca 24 cm i diameter. Ha bakepapir i bunnen.

Bland sammen alle de tørre ingrediensene. Ha i resten av ingrediensene og pisk deigen sammen på lav hastighet i ca to minutter. Du kan enten bruke en kjøkkenmaskin eller en elpisker. Du kan også piske den sammen for hånd.

Vær oppmerksom på at deigen er veldig tynn. Det er slik den skal være.

Fordel deigen i de to formene.

Stekes midt i ovnen på 175 grader grader varmluft. Stekes 15 – 20 minutter eller til det ikke lenger fester seg deig til en kakepinne eller gaffel.

Avkjøl bunnene i formen med en tallerken over for å holde på fuktigheten. De kan stå på benken natten over, eller oppbevares i kjøleskap.

Lag så marengsen

Sett stekeovnen på 110 grader varmluft. (Settes ned til 100 grader når du setter marengsen i ovnen).

Ha eggehvitene og salt i en bolle. Pass på at bollen er helt ren og at du ikke får med eggeplomme. (Det gjør at marengsen ikke vil stivne). Pisk eggehvitene på lav hastighet til de skummer. Når skummet begynner å stivne tilsetter du sukkeret litt av gangen samt Maizena og eddik. Pisk til du får en myk og blank marengs og alt sukkeret er oppløst. Pass på at du ikke visper alt for lenge, da blir blandingen klumpete. (Du skal kunne snu skålen på hodet uten at marengsen faller ut.)

Sikt over bakekakaoen og vend den veldig forsiktig inn i marengsen. Jeg synes det er fint å få et marmormønster i marengsen. Hvis du ønsker det, er det bare å røre minst mulig etter kakaoen er tilsatt.

Hell marengsen ut på et stekebrett med bakepapir i en sirkel (ca 24 cm i diameter). Sett ned temperaturen på ovnen til 100 grader. Stek marengsen ca. 1 1/2 time midt i ovnen til bunnene er sprø. Skru av ovnen og la marengsen stå i stekeovnen til den er avkjølt, gjerne over natten med døren litt på gløtt. (bruk eventuelt en gryteskje eller lignende.)

Tin de frosne bringebærene, klem vannet fra. Pisk kremfløte og vaniljesukker til krem. Bland de frosne bringebærene med kremen. Rør veldig lite.

Ha den første marengsbunnen på et kakefat, ha på krem, så sjokoladekake, så krem og gjennta. Pynt med ferske bringebær og dryss melis på toppen.

Tips: Legg kaken sammen rett før servering slik at ikke marengsbunnene blir bløte.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao som bruges til bagning, altså ikke Oboy eller lignende. Rømme er nesten det samme som Creme Fraiche. Kremfløte er piskefløde. Bringebær er hindbær.

Foto: Franciska Munck-Johansen 

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

2 kommentarer

  1. Oi !! – Det var en fantastisk kake. Det er kunst ! Kakebaking kan være kunst. Takk !

    1. Franciska

      Tusen takk snille deg😊❤️

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *