Hjemmelaget bløtkake

Dette er kaken du serverer når du har noe å feire! Den ser flott ut, smaker helt fantastisk og har til og med bursdagsflag-farger.

Oppskriften på sukkerbrød, har jeg fått av Lars Lian da jeg var med i Kakekrigen. Det er den beste oppskriften på sukkerbrød som jeg har prøvd, den gir deg sukkerbrød som er lette, luftige og velsmakende.

Hjemmelaget sukkerbrød smaker utrolig godt sammen med krem og ferske bær. Sukkerbrødene kan lages dagen før, da er det bare å legge dem sammen før servering.

Her får du oppskriften:

Hjemmelaget bløtkake
Til ca 10 personer

Lars Lians sukkerbrød
7 egg
175 g sukker
175 g mel
revet skall av 3/4 sitron
frøene fra 1 vaniljestang, eller 2 ts vaniljesukker

Fyll
6 dl kremfløte*
frø fra en vaniljestang
3 spiseskjeer sukker
2 pakker jordbær, ca. 600 g
2 pakker bringebær*, ca. 250 g
2 pakker blåbær, ca. 250 g
litt melis* til pynt

Lake til dynking
3 dl god eplejuice

Sett ovnen på 170 grader.

Ha bakepapir i bunnen av to former på ca. 23 cm i diameter. Smør sidene.

Riv sitronskallet. (Pass på at du bare får med det gule, det hvite kan gi en bitter smak.) Egg, sukker, sitronskall og vaniljesukker varmes over vannbad til sukkeret er oppløst. (Ha litt vann i en kasserolle, plassér en skål som tåler varme, over kasserollen, for eksempel i glass eller keramikk. Skålen må være så stor at den dekker hele kasserollen. Bruk så mye vann at vannet ikke berører skålen.)

Visp eggemassen til luftig eggedosis, det tar ca. 8–10 minutter på nesten full styrke.

Sikt inn melet i tre omganger, vend melet helt forsiktig inn med en slikkepott. Det er viktig at du beholder så mye luft som mulig.

Ha røren i to former på ca. 23 cm i diameter. Stryk deigen oppetter kantene med en slikkepott, det gjør at den hever mer jevnt, og du slipper topp på midten.

Stekes midt i ovnen i 25–30 minutter. Kjenn på toppen, eller test med en bakepinne.

Ta sukkerbrødene ut av ovnen. La dem stå på benken et par minutter. Skjær langs kantene av formene med en skarp kniv. Ha bakepapir på en bakeplate, legg den over formen (opp ned) og vend sukkerbrødet ut på bakeplaten. La formene stå over kakene til de er helt kalde. Varmen stiger opp, det gjør at fuktigheten beholdes inne i bunnene.

Tips. Lag gjerne bunnene opptil en uke i forveien. Frys dem så snart de er avkjølte. Halvtint sukkerbrød er enklere å dele. Det tiner på 1–2 timer.

Del hver bunn i to. Bruk gjerne en kakedeler, eller del med en skarp, stor kniv. Bøy deg gjerne ned slik at du får sukkerbrødet i øyenhøyde, da er det enklere å få bunnene like store.

Ha kremfløte, sukker og frø fra en vaniljestang i en bolle. Visp kremen stiv. Pisk kremen sakte, da får du best smak.

Rens bærene, skjær noen av jordbærene i to til pynt og resten i mindre biter.

Ha den første bunnen på et serveringsfat, dynk godt med eplejuice. Pass på å få nok væske ut i kantene. Ha på en fjerdedel av kremen og en fjerdedel av bærene. Fortsett til du legger på siste bunn. Fordel resten av kremen over den siste bunnen, legg de halve jordbærene rundt kanten. Legg et blåbær mellom hver og fyll opp med bringebær og blåbær. Dryss til slutt med litt melis. Det gjør at de halve jordbærene holder seg blanke og fine.

Kaken holder seg fint et par timer i kjøleskapet før den skal serveres.

*Info til mine danske lesere: Kremfløte er piskefløde, bringebær er hindbær. Melis er flormelis.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *