Himmelsk sitronkake fra Andalucia

Denne fantastiske kaken fikk jeg langt oppe i de Andalusiske fjellene. Jeg bodde her i fire dager på et lite Bed & Breakfast sammen med en god venninne og det var virkelig en opplevelse utenom det vanlige. Damen som hadde stedet viste seg å være en pasjonert kokk og hun tryllet frem de mest fantastiske rettene. Blant annet denne fabelaktige sitronkaken med deilig smak av ekte sitroner sammen med hjemmelaget kremet vaniljesaus.

Jeg klarte å overtale henne til å la meg få dele oppskriften. Den må jeg derfor selvfølgelig dele med dere.

Himmelsk sitronkake

Ca. 20 stykker

Bunn
400 g hvetemel
150 g mykt smør
1 teskje salt
30 g sukker
3 eggehviter

Fyll
6 økologiske sitroner
30 g sukker
6 eggeplommer
1 dl kremfløte*
100 g sukker

2 dl søt kondensert melk
150 g Mascarpone
3 eggehviter (90 g)
100 g sukker

Vaniljesaus
Frø fra en vaniljestang
5 dl matfløte eller kremfløte*
5 eggeplommer
100 g sukker

Pynt
Litt melis*

Sett ovnen på 180 grader varmluft. Gjør klar en avlang form som er ca 20 x 35 cm. Smør den eller ha i bakepapir.

Lag bunnen. Smuldre mel og smør sammen i en bolle, tilsett salt og 30 g sukker, og rør til alt er blandet. Tilsett 3 eggehviter og bland deigen raskt sammen. Det er viktig at du ikke jobber for mye med deigen, da blir bunnen mindre sprø. Hvis deigen er for tørr tilsetter du et par skjeer med kaldt vann, hvis den er for våt tilsetter du litt mer mel. Kjevle ut deigen til den er ca 5 mm tykk. Ha den i formen og dra den litt opp langs sidene, slik at fyllet ikke flyter ut under.

Riv sitronene fint. Du trenger skallet fra alle 6 sitroner, bruk bare det gule, det hvite smaker bittert. Press sitronene. Du trenger 2 dl sitronsaft. Tilsett 30 g sukker.

Ha 6 eggeplommer, kremfløte og 100 g sukker i en kasserolle. Varm opp uten å koke, visp til blandingen har blitt tykkere. Bruk en stavmikser og pisk blandingen et par minutter til den har blitt helt myk. Bland inn søt kondensert melk og Mascarpone. Avkjøl.

Pisk 3 eggehviter (90 g) til de begynner å skumme. Tilsett 100 g sukker litt om gangen og fortsett å piske til blandingen blir stiv og skinnende. Tilsett sitronblandingen og resten av ingrediensene til fyllet, og vend forsiktig sammen med en slikkepott. Hell blandingen over bunnen. Stekes i ovnen i 30–35 minutter ved 180 grader.

Lag vaniljesausen. Ha fløte, vaniljestang og frøene fra vaniljestangen i en kasserolle. La den stå til den akkurat koker. Rør med en visp innimellom.

Ta frem en skål og visp sammen eggeplommer og sukker. Tilsett den varme fløteblandingen litt av gangen i eggeblandingen. Rør godt med en visp imens. Ha alt tilbake i kasserollen.
Varm forsiktig opp på nytt. Det er viktig at vaniljesausen ikke koker, da kan den skille seg. Når den begynner å tykne tar du den bort fra varmen. Rør til den blir tykkere. Hvis ikke den blir tykk nok tar du den tilbake på varmen til den får ønsket konsistens.

*Tips til mine danske læsere: Kremfløte er piskefløde og melis er flormelis.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

4 kommentarer

 1. Hvor lang tid i forveien kan man lage kaken? Går det fint dagen før?

  1. Franciska Munck-Johansen

   Ja, det går fint😊🍋

 2. Takker så mye for ei vidunderlig oppskrift🥰

  1. Franciska Munck-Johansen

   Bare hyggelig😊

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *