
Dette må være den perfekte nyttårskaken!
Den ser imponerende ut, men er veldig enkel å lage. Den kan gjøres ferdig i god tid før gjestene kommer og den smaker helt fantastisk.
Nyttårskake
12 – 15 personer
To-etasjers festkake til nyttårsaften? Klart du kan! Deilige saftige sjokoladekaker pyntet med fløyelsmyk sjokoladekrem og daim-biter. Det blir ikke mye bedre! (Hvis du vil lage den i én etasje halverer du oppskriften og bruker en bunn som er ca. 20 cm i diameter.)
Bunner 300 g smeltet smør 6 egg 450 g sukker 2 dl rømme* eller Creme Fraiche 1 1/2 teskje pulverkaffe (Nescafé eller lignende) rørt ut i 2 ts vann 300 g mel 120 g bakekakao* 3 teskjeer vaniljeekstrakt eller vaniljesukker 3 teskjeer bakepulver 1/2 teskje salt Krem 275 g romtemperert smør 300 g Philadelphia kremost naturell 600 g melis* 1 1/2 dl bakekakao 1 ts vaniljesukker 2-3 spiseskjeer fløte eller melkSett ovnen på 180 grader varmluft.
Smør to runde former på sidene (ca 21 og15 cm i diameter), og ha bakepapir i bunnen.
Start med å smelte smøret i en liten kasserolle eller i mikroovn. Sett det til avkjøling.
Pisk egg og sukker til luftig eggedosis. Rør forsiktig inn rømme, det smeltede smøret, vaniljeekstrakt og kaffepulver rørt ut i vann. Du vil ikke smake kaffen, den vil bare forsterke sjokoladesmaken.
Ha de tørre ingrediensene i en egen skål. Bland de godt sammen.
Vend forsiktig inn de tørre ingrediensen.
Ha røren i formene. Stekes midt i ovnen ved 180 grader i 30-40 minutter for den lille formen og ca 40-50 minutter for den store formen. Test med en kakepinne eller gaffel underveis, og ta kakene ut når deigen ikke lenger fester seg.
La kakene avkjøles med en tallerken over formene. Det gjør at kakene beholder fuktigheten. Sett dem eventuelt i kjøleskapet hvis du ønsker det skal gå raskere. Bunnene kan lages dagen før.
Del bunnene i to når de er helt avkjølte.
Lag kremen. Ha romtemperert smør i en stor skål. Pisk smøret i ca 30 sekunder. Ha i kremost og pisk i 30 sekunder til alt er godt blandet. Tilsett melis, bakekakao og vaniljesukker og bland på lav hastighet til alt er blandet. Øk til medium hastighet og pisk til du får en luftig konsistens. Tilsett sakte fløten litt etter litt til du får ønsket konsistens. Ikke tilsett for mye hvis du ønsker krem som holder. Pisk til du får en luftig konsistens ca et minutt.
Legg sammen kaken. Legg en av de største bunnene på et serveringsfat, ha på et lag med sjokoladekrem, ha den andre største bunnen over. Ha et lite lag med krem på midten av kaken og legg på den ene av de minste bunnene. Det gjør at kakene fester seg til hverandre. Ha på et lag med sjokoladekrem og ha på den siste minste bunnen.
Smør krem på sidene med en stor kniv eller spatel og dryss med hakket Daim-sjokolade.
Kaken holder seg godt i kjøleskap i flere timer.
Tips: Pynt kaken med stjerneskudd, da får du ekstra nyttårsstemning!
*Info til mine danske læsere: Rømme er det samme som Creme Fraiche. Bakekakao er kakao som bruges til bagning, altså ikke Oboy eller lignende, melis er flormelis.
Foto: Franciska Munck-Johansen/Kinsarvik.
Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂
