
Dette brytebrødet, er alltid super populært og blir borte på et blunk. Det har en deilig smak av hvitløk og urter.
Jeg har laget det mange ganger og det er like godt til en grillbuffet, som til sommerfesten, til en god salat eller som den perfekte vertinnegaven.
Hvis ikke du har prøvd det, er det bare å sette i gang. Jeg lover deg at du ikke blir skuffet.

Du kan bruke hva du vil til å toppe brytebrødet med. Her er det brukt revet Parmesan, sesamfrø, hakket fersk oregano, provence-krydder, paprika-urteblanding og pistasjnøtter. Men du kan også bruke andre urter, ost og krydderblandinger.
Det er en stor oppskrift som gir deg tre brytebrød. Men det er verdt å lage litt ekstra, da de er kjempegode å fryse. Du kan selvfølgelig også gjøre oppskriften mindre om du vil.
Her får du oppskriften:
Brytebrød med smak av hvitløk ost og urter
Oppskriften gir tre brytebrød ca 25 cm i diameter
200 g smør
1 liter lettmelk
50 g gjær
2 teskje salt
2 spiseskje sukker
1,75 kg hvetemel (eller så lite som mulig til deigen får god konsistens)
100 g smør til å dyppe brødene i
3 store fedd hvitløk
50 g sesamfrø
50 g pistasjnøtter
50 g revet parmesanost
Litt hakkede urter
Krydderblanding, for eksempel Provence-krydder
Smelt smøret i en kasserolle. Tilsett melken, rør til blandingen er håndvarm.
Hell melkeblandingen i en bakebolle og tilsettt gjær, salt, sukker og mel til slutt. Elt godt til du får en god konsistens på deigen. La deigen heve under lokk et varmt sted i ca 40 minutter.

Sett frem det du ønsker å bruke til topping, smelt smøret og bland det med knust hvitløk.

Del deigen i tre. Rull mindre kuler av hver del og plasser dem på en tallerken, da er det enklere når du skal dyppe dem. Det kan være en fordel å lage et brytebrød om gangen, da deigen hever raskt. Hvis du ikke har tre paiformer kan du like gjerne lage brytebrødene i en langpanne, en springform eller lignende.

Dypp kulene i hvitløksmøret og dryss med ønsket topping.

Legg kulene i en paiform, det kan gjerne være litt avstand imellom dem, da de hever litt. Sett til etterheving under plastfilm i ca 40 minutter.
Stekes midt i ovnen på 210 grader i ca 20 minutter til det er gyldent.
Serveres varmt rett fra ovnen, eller lag det ferdig i god tid og varm det litt i ovnen ved 100 grader før det serveres.
Er kjempefint å fryse.


Foto: Franciska Munck-Johansen
Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂
