Rundstykker formet som gresskar

Høsten er her. Det blåser og regner ute, men hva gjør vel det når man kan kose seg inne.

I dag deler jeg oppskriften på supergode rundstykker formet som små gresskar. Perfekte til en god varm suppe, høstgryte, fårikål, høstbuffét eller lignende.

For å få gresskarformen trenger du hyssing av bomull eller lignende som tåler varme. Se steg for steg-bilder under.)

Her får du oppskriften:

Rundstykker med høststemning
ca 24 stk

100 g smør
1/2 pakke gjær (helst fersk gjær, men tørrgjær kan også brukes)
1 spiseskje sukker
1 teskje salt (strøken)
5 dl lettmelk
800 g hvetemel (eller så lite som mulig til deigen får god konsistens)
100 g smør til pensling (ev. hvitløkssmør)
Litt gresskarkjerner, halve mandler, pecannøtter eller lignende til «gresskarstilk»

Smelt 100 g smør i en kasserolle.

Smuldre gjæren i en bolle, tilsett sukker og salt.

Hell melken over smøret og rør til det blir fingervarmt.

Hell melkeblandingen over gjæren og rør til gjæren er oppløst.

Tilsett så mye mel at du får en glatt og smidig deig, men bruk så lite mel som mulig.

La deigen heve te varmt sted under lokk eller med plastfilm over i ca 40 minutter.

Gjør klar 2 bakebrett med bakepapir.

Når deigen er ferdig med å heve, elter du den sammen. Rull rundstykker i ønsket størrelse.

Slik får du til gresskarformen: Ha på hyssing, rett etter du har rullet dem til rundstykker, og sett dem på bakebrettene.

  1. Lag et hull i hver rundstykke med en spisepinne eller lignende.
  2. Ha på hyssingen. Knut den når du er ferdig. Her ser du steg for steg bilder:

Etterheves i ca 30 minutter under et rent tørkehåndkle.

Pensle dem med smeltet smør (eller hvitløkssmør). Stekes ved 200 grader varmluft, midt i ovnen i ca. 10 minutter til de er gylne og gjennomstekte. Serveres varme.

Når de er ferdig stekt pensler du dem igjen med smeltet smør eller hvitløkssmør. Det gir dem ekstra god smak.

De egner seg godt til å fryse. Varmes før servering.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

1 kommentar

  1. Hildegunn

    Hei! Skal prøve meg på disse ril koldtbord i morgen. Men om jeg dobler eller lager en halv ekstra porsjon- skal jeg da øke gjær også?

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *