Mormors oppskrift på hjemmebakte rosinboller

I dag deler jeg en helt spesiell oppskrift med dere. Oppskriften på mormors hjemmebakte rosinboller.

De er bare så gode, deilige luftige og med smak av barndom og tid til de gode stundene.

Det var litt annerledes før. Vi hadde bedre tid til hverandre og særlig det å være hos mormor og morfar var noe av det beste jeg visste.

Mormor var ikke den store baker, men hun elsket når jeg bakte. Jeg var derfor ofte å finne på kjøkkenet hennes i full gang med å bake. Hun hadde flere gamle kokebøker som jeg elsket å finne oppskrifter i, slik at jeg kunne trylle frem bakverk, mens mormor holdt meg med selskap og pratet om gamle dager.

Etterhvert når rosinbollene sto i ovnen og duften av nystekt gjærbakst bredte seg, kom morfar inn fra hagen og holdt oss med selskap. Var det fint vær spiste vi sammen ute på terrassen deres. Husker enda hvordan det duftet av rosene på terrassen og lyden av humlene og fuglene.

Et av de beste barndomsminnene mine.

Denne oppskriften er en av favorittene mine. Jeg har brukt den i mer enn 40 år og den er sikkert mye eldre, men det er en av de oppskriftene man alltid tar frem.

Jeg fant den i min gamle oppskriftsbok. Skrevet av fra mormors kokebok. Tenkte derfor jeg ville dele den med deg.

Jeg bruker den akkurat slik den alltid har vært, har kun byttet ut margarine med smør, da jeg synes det gir en enda bedre smak. (Du kan fint bruke halv gjærmengde om du ikke ønsker å bruke for mye gjær).

De egner seg godt til å fryse.

Her får du den i en litt lettere forståelig utgave:

Mormors rosinboller

125 g smør (romtempert)
500 g mel
2 1/2 dl melk
50 g gjær
50 g sukker
1-2 teskjeer kardemomme
1-2 dl rosiner
1 egg til pensling

Smuldre smøret  i melet.

Varm melken til den er fingervarm. Ha den i en stor skål.

Smuldre gjæren i melken og tilsett sukker og kardemomme.

Elt deigen sammen. La den heve i 30 minutter et varmt sted overdekket med lokk eller plastfolie.

Ha rosinene i deigen. Form til boller og la dem etterheve i ca. 20 minutter.

Pensle med sammenpisket egg og stek bollene i en 225 grader varm ovn i 12 – 15 minutter til de er gylne og høres hule ut når du banker forsiktig på dem.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *