Ostekake i 17. mai-farger!

Bunn med havrekjeks og malte mandler, friskt fyll med smak av appelsin, lokk av hjemmelaget gelé, toppet med masse friske bær. Dette er en favoritt-ostekake. Det er også en fordel at den ikke trenger å stekes og kan gjøres ferdig i god tid før servering.

Ostekake i 17. mai-farger
Til 8–10 personer

Bunn
150 g havrekjeks (Digestive, Sibas eller lignende)
150 g malte mandler eller mandelmel
125 g smeltet smør

Fyll
7 plater gelatin
150 ml appelsinsaft (ca. 2 appelsiner)
400 g Philadelphia kremost naturell
1 dl rømme*, lettrømme eller Creme Fraiche
100 g melis*
skall fra 1 appelsin
1 1/2 teskje vaniljesukker
3 dl kremfløte*

Gelélokk
250 ml sitronsaft (fra ca. 4 sitroner)
6 plater gelatin
150 g sukker

Pynt
ca. 500 g bær, for eksempel jordbær, blåbær, bjørnebær*, bringebær* eller lignende
litt melis

Lag bunnen. Ha kjeksene i en foodprosessor og kjør til du har en jevn blanding. Bland med malte mandler eller mandelmel og smeltet smør. Ha blandingen i en rund form med løs bunn, som er ca. 23 cm i diameter. Press kjeksblandingen lett sammen med en stor skje eller bunnen til en mindre form. Ikke press for hardt, da blir bunnen veldig hard. Sett bunnen kaldt mens du lager fyllet.

Lag fyllet. Legg 7 gelatinplater i en skål med kaldt vann. Ha appelsinsaften i en liten kasserolle. Varm opp til den akkurat begynner å koke. Hell saften i en liten skål. Klem vannet fra gelatinplatene og ha dem i appelsinsaften. Rør til de er oppløst. Sett blandingen til avkjøling.

Ha kremost, rømme, melis, appelsinskall og vaniljesukker i en bolle. Rør til du får en glatt blanding. Bland den avkjølte appelsin/gelatin-blandingen i litt etter litt. Visp kremfløten stiv, bland sammen med resten. Hell fyllet over bunnen, dekk med plast og sett den kaldt.

Lag geléen. Legg 6 gelatinplater i en skål med kaldt vann. Press sitronene, sil saften slik at du får bort kjerner og fruktkjøtt. Ha sitronsaften i en liten kasserolle, smak til med sukker slik at du får den så søt som du ønsker. Varm opp blandingen til den akkurat begynner å koke. Hell saften i en liten skål. Klem vannet fra gelatinplatene og ha dem i sitronsaften. Rør til de er oppløst. Sett blandingen til avkjøling (den vil tykne litt). Når blandingen er kald, helles den over fyllet.

Sett kaken kaldt et par timer eller over natten.

Server med pynt av bær og et dryss med melis.

Tips: Hvis du har dårlig tid, kan kaken lages uten gelélokk.

*Info til mine danske læsere: Rømme er det samme som Creme Fraiche, melis er flormelis, kremfløte er piskefløde. Bjørnebær er brombær og bringebær er hindbær.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *