Har du prøvd Færøysk eplekake?

Da jeg spurte leserne mine hva som var favorittkaken deres, var det flere som nevnte Færøysk eplekake. Jeg hadde aldri hørt om den før, jeg bestemte meg derfor for å teste den ut.

Det var utrolig godt!

Den består av søte krispy marengsbunner lagt sammen med krem med syrlige epler og rømme, toppet med karamellsaus. Det er noe med sammensetningen av søtt, syrlig og karamell som gjør denne kaken super god.

Jeg laget den til svigerfars 70 års dag sammen med Black Magic Cake. Hvis du skal servere to kaker så passer de utrolig godt sammen i smakene. Du finner oppskriften på den HER.

Men nå skal du få oppskriften på Færøysk eplekake.

Marengsbunnene kan lages flere dager i forveien. De er enklest å oppbevare i ovnen (skrudd av) men du kan også oppbevare dem i en stor kakeform. Karamellsausen kan lages dager i forveien og fyllet kan lages flere timer før, men legg kaken sammen rett før servering slik at ikke bunnene blir myke.

Du kan også lage en super rask versjon med ferdige marengsbunner og ferdig god karamellsaus. Det blir veldig godt det også.

Færøysk eplekake

Marengsbunner
5 eggehviter
1/4 teskje salt
300 g sukker
1 teskje Maizena
1 teskje eddik (for eksempel lys 5 %, men bruk det du har. Vineddik kan også brukes)

Fyll
4 syrlige epler, for eksempel Granny Smith
1 1/2 boks (4,5 dl) Creme Fraiche
3 dl kremfløte
1 teskje vaniljesukker

Karamellsaus
Du kan bruke god ferdigkjøpt karamellsaus, men hvis du har lyst til å lage den selv kan du bruke denne oppskriften. Den er veldig enkel å lage.

1 dl kremfløte*
60 gr melis*
3 spiseskjeer mørk sirup
1 spiseskje vaniljesukker

Pynt:
Eventuelt litt roseblader og en rose (husk å bruke usprøytede roser om den skal være i kontakt med kaken.

Sett stekeovnen på 110 grader. (Settes ned til 100 grader når marengsen settes i ovnen.)

Start med marengsbunnene. Finn frem to bakeplater og legg på bakepapir.

Ha eggehvitene og salt i en bolle. Pass på at bollen er helt ren og at du ikke får med eggeplomme. (Det gjør at marengsen ikke vil stivne). Pisk eggehvitene på lav hastighet til de skummer. Når skummet begynner å stivne tilsetter du sukkeret litt av gangen samt Maizena og eddik. Pisk til du får en myk og blank marengs og alt sukkeret er oppløst. Pass på at du ikke visper for lenge, da kan blandingen bli klumpete.

Hell marengsen i en stor sprøytepose med en stjerneformet sprøytespiss. Sprøyt først ut kanten rundt, så resten. Bunnene skal være ca 24 cm i diameter, bruk eventuelt en tallerken å tegne etter. Kanten rundt kan gjerne være litt høyere enn selve bunnen.

Sett bunnene i ovnen. Sett ned varmen til 100 grader. Stek bunnene ca. 1 time og 30 minutter til bunnene er sprø og tørre. Skru av ovnen og la bunnene stå i stekeovnen til de er avkjølte, gjerne natten over.

Lag karamellsausen:

Bland alle ingrediensene i en kasserolle. La det småkoke uten lokk til du får ønsket konsistens. Det tar ca 20 – 30 minutter. Rør av og til. Karamellen er ferdig når den har blitt gyllenbrun og den har en passe tykk konsistens. Ha karamellsausen på glass når den er ferdig. Kan oppbevares i romtemperatur i flere uker.

Da lager du fyllet:

Visp kremfløten stiv. Skjær eplene i mindre biter. Vend sammen Creme Fraiche, pisket fløte og vaniljesukker. Rør forsiktig inn eplebitene.

Legg første marengsbunn på et serveringsfat. Ha fyll på, legg på den siste bunnen, ha på mer fyll og topp med karamellsaus. Pynt eventuelt med roseblader og en rose i midten av kaken.

*Info til mine danske læsere: Kremfløte er piskefløde, melis er flormelis.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon ?

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *