
Av og til, når man er på en ekstra fin restaurant, får man servert brød før maten, som er så godt at man skulle ønske man kunne lage det hjemme. Dette er et slikt brød!
Da vi besøkte Gullmarsstrand hotell i Sverige, fikk vi utrolig god mat, men dette brødet var noe helt særlig. Det var så godt, at jeg var nødt til å be kokken om oppskriften. Jeg var spent på om han ville gi den fra seg, men det ville han, heldigvis.
Barna elsket også brødet, og servitøren kom med ekstra runder med brød begge de dagene vi spiste der.
De ble servert med pisket smør. Det var utrolig godt. Du får oppskriften på det her.
Det smaker som en blanding av skikkelig god hjemmelaget fransk baguette og italiensk focaccia. Oppskriften er veldig praktisk, for man kan gjøre det meste ferdig dagen før og det er lite elting. Kaldheving gir deigen bedre struktur og smak. Du får også mindre smak av gjær.
Her får du oppskriften:

Kaldhevede kuvertbrød fra Gullmarsstrand
5 dl kaldt vann
25 g gjær* (1/2 pakke vanlig gjær)
0,5 dl linfrø*
700 g hvetemel (gjerne speltmel)
4 teskjeer Maldonsalt eller havsalt av god kvalitet (Drysses på deigen før steking, skal ikke i deigen).
Rør gjæren ut i det kalde vannet, ha i linfrø. Tilsett nok mel til at du får en klissete deig.
Dekk deigen til med et lokk eller plastfilm og sett den i kjøleskap i minst 8 timer. Den hever til ca dobbel størrelse.
Ta frem deigen en time før den skal brukes, slik at den får romtemperatur. Tilsett akkurat nok mel til at du får en glatt og fast deig. Form deigen til små brød, eller til lange baguetter, (vri baguettene hvis du vil ha det rustikke utseendet som på bildet.)
Dryss over godt med Maldonsalt (Se bildet, det skal ligne litt på en Foccacia når det gjelder salt). Dekk dem med et rent kjøkkenhåndkle*, og la dem etterheve mens ovnen varmer opp. 15 – 30 minutter.
Stekes midt i ovnen ved 220 grader i 10 – 20 minutter (alt etter hvor store de er) eller til de blir gyllenbrune og høres hule ut når du banker på dem.
Tips: Hvis du har dårlig tid kan du bruke varmt vann og la deigen heve i 2 x 40 minutter.
*Info til mine danske læsere: Gjær er gær, linfrø er hørfrø, kjøkkenhåndkle er viskestykke.





Foto: Franciska Munck-Johansen
Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Disse ser så gode ut. Må prøves en dag. Brukte du former til småbrødene? De ser så rette ut i kantene. Tusen takk for dine flotte oppskrifter som jeg har brukt flere ganger.
Hyggelig å høre. Nei, jeg satte dem bare inn til hverandre. Jeg hadde ikke så små former. Men det er bare å bruke det om du har det. De kan også lages som baguetter. 🙂