
Finnes det noe bedre enn rykende fersk eplekake rett fra ovnen?
Denne kaken er en av de beste barndomsminnene mine. Mormor pleide å lage den da jeg var liten, og jeg husker enda hvor koselig det var når bakeklokken tikket, kaken sto i ovnen og kjøkkenet ble fylt av forventninger og deilig krydret duft av eplekake.
Mormor kalte den alltid for Lisse-kake. Det var fordi hun hadde fått oppskriften av svigerinnen hennes Lis.
Faster Lis var forøvrig litt av en dame. Da hun var ung jobbet hun i Sirkus som trapesartist og langt opp i 70-årene gikk hun fortsatt i spagaten når vi hadde familiesammenkomster.
Men tilbake til eplekaken.
Dette er etter min mening Verdens beste eplekake. Den har en deilig krydret smak, er saftig, myk og full av god smak.
Den kan også gjøres helt ferdig dagen før og bare varmes før servering. Den smaker helt fantastisk sammen med god vaniljeis eller pisket krem. Kan absolutt anbefales.
Oppskriften er også veldig lett å huske med like deler av det meste.
Her får du oppskriften:

Verdens beste Eplekake (Lissekake)
3 egg
300 g sukker
300 g mel
300 g smør (jeg bruker meierismør, gir best smak)
1 1/2 teskje bakepulver
1 1/2 teskje kardemomme
1 1/2 teskje støtt kanel
1 1/2 vaniljesukker
4 syrlige mellomstore epler
Ev. Mandelflak til pynt
Tilbehør: Vaniljeis eller pisket krem
Sett stekeovnen på 180 grader. (Gjerne varmluft, ellers over og undervarme).

Ha bakepapir i bunnen av en springform som er ca 25 cm i diameter. Smør sidene og bunnen (det gjør kaken ekstra sprø og gir en god smak.).

Smelt smøret i mikrobølgeovnen eller i en kasserolle.

Pisk egg og sukker til eggedosis.

Skrell eplene og kutt de i mellomstore biter. (Det ene eplet kan kuttes i skiver og legges på toppen av kaken som pynt.

Bland alle de tørre ingrediensene sammen.

Ha de i eggedosisen sammen med det smeltede smøret.

Ha i eplebitene.
Rør forsiktig sammen.

Pynt med epler i skiver og dryss på litt kanel og sukker og ev. mandelbiter.
Stekes på 180 grader midt i ovnen i 45 – 60 minutter til kaken er gylden og gjennomstekt. Sjekk med en bakepinne.
Hvis kaken blir litt mørk på slutten kan du ha aluminiumsfolie over.



Foto: Franciska Munck-Johansen.
Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Hei,
hvis jeg vil bytte ut vanlig sukker med sukrin gold, vet du da hvor mange gram jeg trenger?
Sukrin har samme volum/vekt som vanlig sukker, noe som gjør det enkelt å bruke i oppskrifter. Du bruker samme mengde.
Tusen takk.
Har selvfølgelig ikke kardemomme til eplekake, kan jeg bruke litt mer kanel istede?. Så har jeg ikke rund form,men en avlang 24 x 30 ,går det greit å bruke den?
Det går Kjempefint