Overdådig deilige donuts laget med AirFryer

Annonse

Det er gøy med donuts. Bare fantasien setter grenser for hvordan de kan pyntes, og de er hyggelige å lage sammen med barna.

Jeg har testet å lage dem i en airfryer. Det er super praktisk, for da sliper du frityrsteking og bruk av masse olje. En vanlig oppskrift på Donuts, sier halvannen til to liter olje til frityrsteking. Her trenger du bare noen få spiseskjeer!

En airfryer er et kjøkkenapparat som steker mat ved å sirkulere varm luft rundt maten. Det er et sunnere alternativ da det kan tilberedes med opp til 90% mindre fett. En airfryer kan erstatte en frityrgryte, tradisjonell ovn, stekepanne, mikrobølgeovn og grill. I tillegg kan maten tilberedes en god del raskere enn i en tradisjonell ovn.

Men tilbake til donutsene.

Jeg har faktisk alltid holdt meg fra å lage donuts, på grunn av all frityrstekingen. Det blir helt feil for meg å måtte kaste flere liter med olje etter man er ferdig. Dette er derfor første gang jeg har laget donuts. Men det blir ikke den siste. Celina (datteren min på 17) og jeg hadde det kjempegøy med å lage og pynte dem og de smakte helt fantastisk.

Her får du oppskriften:

Overdådig deilige Donuts
(Ca.15 stk)

Donuts:
120 g smør eller Melange
2 ½ dl helmelk
1 pk fersk gjær (tørrgjær kan også brukes)
4 egg
120 g sukker
2 spiseskjeer vaniljesukker
1 ½ teskje bakepulver
Ca. 700 g hvetemel pluss litt mel til bordet
1 teskje kardemomme

Pensling før og etter steking:
50 g smør
3 spiseskjeer melis

Vaniljeglasur:
200 g melis
1 teskje vaniljesukker
litt melk

Vaniljeglasur:
200 g melis
1 teskje vaniljesukker
litt melk

Pynt
Mørk sjokolade, mandelflak, sjokoladekuler, Oreokjeks, sjokoladestykker og lignende. Vi brukte litt forskjellig vi hadde i skapet.

Smelt smøret i en kasserolle. Tilsett melken og varm det til det er fingervarmt. Ha det i en stor skål og rør gjøren ut i væsken sammen med sukker. La det stå i ca 10 minutter til gjæren har begynt å boble litt.

Tilsett resten av ingrediensene til donutsene, og bland det sammen til du får en jevn og glatt deg. Deigen skal være myk. Dekk med lokk eller plastfilm og sett til heving et lunt sted. La deigen heve i ca 40 minutter eller til dobbel størrelse.

Ha litt hvetemel på kjøkkenbenken og trykk eller kjevle ut deigen til den er ca 1 1/2 cm tykk. Bruk en kakeutstikker eller et glass som er ca 6 cm i diameter og stikk ut rundinger i deigen.

Plassér dem på en bakeplate med bakepapir eller på et stort fat. Lag hull i midten med en liten kakeutstikker eller et lite glass. (Jeg brukte en stor sprøytespiss til frosting i metall, den fungerte veldig bra.)

Dekk med et rent kjøkkenhåndkle og la donutsene heve i ca 30 minutter.

Forvarm Airfryeren. Plasser donutsene i Airfryeren. (Jeg fikk plass til 9 stk om gangen.) Pensle dem med blandingen av smør og melis.

Jeg brukte programmet for brød og stekte dem 7-8 minutter ved 180 grader.

Etter de er ferdig stekt tar du dem over på et stort fat og pensler dem igjen med smør og melis. Det gir ekstra god smak og konsistens.

La dem avkjøle og pynt med glasur og ønsket pynt.

Glasuren lager du enkelt ved å røre sammen ingrediensene. Pass på å bare tilsette litt og litt melk, slik at den ikke blir for tynn. Den skal være så tykk som mulig, men slik at du fortsatt for rørt rundt i den. Dypp donutsene, la dem renne av litt og ha på pynten med en gang før glasuren stivner.

Da er det bare å nyte deilige overdådige donuts!

Du kan gjerne fryse dem, men gjør det før du har på glasur og pynt. Pyntede donuts kan oppbevares i en lufttett beholder på kjøkkenbenken 1-2 dager eller i kjøleskapet 3-4 dager.

Jeg valgte en Cosori premium airfryer.

Den ble best i test nå i 2021. Her ser du hva som står skrevet om den:

Cosori Premium er en enestående airfryer som er i en klasse for seg selv. Dette er en airfryer av topp kvalitet med unike funksjoner som overgår konkurrentene. Det er ikke uten grunn at dette er en av de mest solgte modellene i verden med 4,7 av 5 stjerner basert på over 55 000 kundevurderinger. Ikke nok med dette, men den har også konkurrert mot de største airfryer merkene og vunnet best i test 2021 prisen av totalt flere titalls testsider både nasjonalt og internasjonalt. Blant annet har Forbes uttalt seg om Cosori og har plassert denne modellen øverst i en artikkel som en av de beste airfryer modellene i verden. 

I en airfryer kan man tilberede alle matretter som ellers kunne blitt tilberedt i ovnen, stekepannen, grillen, mikroen eller frityrgryten. Det er ingen begrensninger på hva man kan lage og det er vanlig å bruke airfryer til matretter som for eksempel: Biff, kylling, fisk, pommes frites, grønnsaker, rotgrønnsaker, brød, kaker, egg, bacon og mange flere. Man kan til og med bruke airfryer til å poppe popcorn.

Du får forresten 1000 kroner i rabatt akkurat nå. Klikk her for å se mer.

Jeg har allerede fått testet den flere ganger og gleder meg til å dele flere spennende oppskrifter med deg.

Se mer på: www.cosori.no.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *