Deilig sommer bløtkake med krem og jordbær

Det enkle er ofte det beste. God gammeldags bløtkake. Hjemmebakt sukkerbrød med krem og jordbær. Ah, smaken av sommer.

Her får du oppskriften:

Denne oppskriften på sukkerbrød, har jeg fått av Lars Lian da jeg var med i Kakekrigen. Det er den beste oppskriften på sukkerbrød som jeg har prøvd. Den er lett å lykkes med og den gir deg sukkerbrød som er lette, luftige og velsmakende.

Sommer bløtkake med krem og jordbær
Til ca 10 personer

Lars Lians sukkerbrød
4 egg
100 g sukker
100 g mel
revet skall av 1/2 sitron
frøene fra 1 vaniljestang, eller 1/2 teskje vaniljesukker

Fyll
3 dl kremfløte*
1 teskje vaniljesukker
1 spiseskje sukker
1 pakke jordbær, ca. 300 g

Lake til dynking
1 1/2 dl god eplejuice

Sett ovnen på 170 grader varmluft.

Ha bakepapir i bunnen av to former på ca. 24 cm i diameter. Smør sidene.

Riv sitronskallet. (Pass på at du bare får med det gule, det hvite kan gi en bitter smak.) Egg, sukker, sitronskall og vaniljesukker varmes over vannbad til sukkeret er oppløst. (Ha litt vann i en kasserolle, plassér en skål som tåler varme, over kasserollen, for eksempel i glass eller keramikk. Skålen må være så stor at den dekker hele kasserollen. Bruk så mye vann at vannet ikke berører skålen.)

Ta skålen fra varmen. Visp eggemassen til luftig eggedosis, det tar ca. 8–10 minutter på nesten full styrke.

Sikt inn melet i tre omganger, vend melet helt forsiktig inn med en slikkepott. Det er viktig at du beholder så mye luft som mulig.

Ha røren i en form på ca. 24 cm i diameter. Stryk deigen oppetter kantene med en slikkepott, det gjør at den hever mer jevnt, og du slipper topp på midten.

Stekes midt i ovnen i 25–30 minutter. Kjenn på toppen, eller test med en bakepinne.

Ta sukkerbrødet ut av ovnen. La dem stå på benken et par minutter. Skjær langs kantene av formene med en skarp kniv. Ha bakepapir på en bakeplate, legg den over formen (opp ned) og vend sukkerbrødet ut på bakeplaten. La formene stå over kakene til de er helt kalde. Varmen stiger opp, det gjør at fuktigheten beholdes inne i bunnene.

Tips. Lag gjerne bunnene opptil en uke i forveien. Frys dem så snart de er avkjølte. Halvtint sukkerbrød er enklere å dele. Det tiner på 1–2 timer.

Del bunnen i to. Bruk gjerne en kakedeler, eller del med en skarp, stor kniv. Bøy deg gjerne ned slik at du får sukkerbrødet i øyehøyde, da er det enklere å få bunnene like store.

Ha kremfløte, sukker og vaniljesukker i en skål. Visp kremen stiv. Pisk kremen på lav – middels hastighet, da får du best konsistens.

Rens jordbærene, skjær noen av bærene i to til pynt og resten i mindre biter.

Ha den første bunnen på et serveringsfat, dynk godt med eplejuice. Pass på å få nok væske ut i kantene. Ha på halvparten av kremen og bærene i små biter. Fordel resten av kremen over den siste bunnen, legg de halve jordbærene rundt kanten og i midten.

Tips: For at jordbærene skal holde seg blanke på toppen, kan du drysse med litt melis*.

Kaken holder seg fint et par timer i kjøleskapet før den skal serveres.

*Info til mine danske lesere: Kremfløte er piskefløde, bringebær er hindbær. Melis er flormelis.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den med rabatt.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *