
Clafoutis med bær
Clafoutis er en av de enkleste og beste franske dessertene, og en flott måte å bruke opp ekstra bær på. Denne oppskriften er full av gode smaker og er veldig enkel å lykkes med. Den smaker himmelsk rett fra ovnen med kald pisket krem, men den er også svært god, kald dagen etter.
Clafoutis
300-400 g moreller (eller andre bær. Frosne bær kan også brukes for eksempel bringebær)
4 egg
125 g sukker
Frøene fra 1/2 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
1 knivspiss salt
1,5 dl helmelk*
1,5 dl kremfløte*
100 g mel
Tilbehør
3 dl kremfløte
Frø fra 1/2 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
Pynt
Litt melis*
Sett ovnen på 190 grader.
Smør en paiform på ca 25 cm i diameter.
Fjern steinene fra morellene. Legg dem opp ned på et tørkepapir etter du har tatt ut steinene. Da fjerner du overskytende saft som ellers kan misfarge kaken.
Tips: Bruk en binders* til å fjerne steinene. Dra ut den ene siden på bindersen og bruk den som et lite håndtak. Moreller kan misfarge fingrene dine, hvis du skal rense store mengder, kan det derfor lønne seg å bruke plastikkhansker.
Ha egg, sukker, frøene fra en vaniljestang eller vaniljesukker og salt i en bolle. Pisk det lett sammen for hånd. Tilsett melk og kremfløte og sikt over melet. Bland alt godt sammen til det får konsistens omtrent som vaffelrøre.
Ha røren i paiformen og fordel morellene over.
Stekes midt i ovnen i 35-40 minutter, eller til den er gylden og du kan stikke en tynn kniv i midten og få den ut, uten at det følger med deig.
Den bør ikke stekes for lenge. Følg derfor godt med. Hvis den blir for mørk på toppen før den er ferdig, kan du dekke med litt aluminiumsfolie.
Serveres rett fra ovnen med kald nypisket krem til. Rett før servering drysser du litt melis over.
Den vil falle litt sammen etter du tar den ut av ovnen. Det er helt normalt.
*Info til mine danske læsere: Moreller er kirsebær på dansk, de store søde. Helmelk er sødmælk, kremfløte er piskefløde og melis er flormelis. Binders er papirclips.


Foto: Franciska Munck-Johansen.
Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂
