Fantastisk god påskekake

Det er snart påske og hva er vel bedre enn å lage en skikkelig god påskekake?

Jeg bare elsker denne kaken! Den har en perfekt sammensetning av smak og konsistens, med den ­friske lemoncurden mot den søte myke italienske marengsen og valmuefrøene som gir en fin liten krønsj. Den kan også gjøres ferdig i god tid før servering.

Dette er en kake som passer godt til deg som ikke liker det alt for søtt. Server den gjerne med bringebær til.

OBS: Du trenger ikke marengsbrenner for å lage denne kaken, den blir like god uten, og flott å se på uten også. Se bilder lenger ned i innlegget.

Kaken er også valgt ut til å være med i boken min Franciskas fristende kaker.

Alle kakene i boken er testbakt av et stort panel av testbakere. Dette er tilbakemeldingen denne kaken fikk:

«En kjempegod kake som vil bli bakt flere ganger! Den ser rålekker ut og smaker helt smashings! Veldig godt likt av både store og små!»

– Sonja Klausen, Straumsjøen

Her får du oppskriften:

Sitronkake med valmuefrø og marengs
Ca. 8 kakestykker

Sitronkake
175 g hvetemel
15 g potetmel*
1 knivspiss salt
1/2 teskje bakepulver
3 spiseskjeer valmuefrø
1 teskje vaniljesukker
115 g romtemperert smør
200 g sukker
2 mellomstore egg
skall fra 2 store sitroner
2 dl kefir*

Lemoncurd
1 spiseskje sitronskall
225 ml sitronsaft (3–4 store sitroner)
200 g sukker
1 knivspiss salt
3 mellomstore egg
4 mellomstore eggeplommer
75 g smør i små terninger

Italiensk marengs
200 g sukker
1 dl vann
4 eggehviter
40 g sukker

Ev. tilbehør
Bringebær*

Sett ovnen på 175 grader varmluft. Smør en rund form på sidene (ca. 21 cm i diameter) og ha bakepapir i bunnen.

Ha mel, potetmel, salt, bakepulver, vaniljesukker og valmuefrø i en stor skål. Rør alt godt sammen.

Ha det romtempererte smøret i en skål og pisk det kremet i ca. ett minutt. Skrap ned sidene og tilsett sukker, pisk et par minutter og tilsett så eggene. Pisk til alt er godt blandet sammen. Tilsett sitronskall og rør det sammen. Tilsett til slutt de tørre ingrediensene skiftevis med kefir. Rør godt sammen. Røren vil være ganske tykk.

Ha deigen i formen og stek kaken midt i ovnen i 30–35 minutter eller til kaken akkurat slipper en kake­pinne. Avkjøl kaken.

Lag lemoncurden. Du vil få litt til overs, men det er godt å bruke til mye annet. Ha sitronsaft, sitronskall, sukker og salt i en liten kasserolle. La det småkoke i ca. 5 minutter til sukkeret er oppløst. Sil blandingen slik at du får bort sitronskallet. Pisk sammen 3 egg og fire eggeplommer i en bolle (fjern den lille strengen på egget, da blir blandingen helt glatt). Når blandingen i kasserollen er klar, har du litt og litt av innholdet i eggene mens du pisker godt. Ha alt tilbake i kasserollen og varm opp blandingen mens du visper godt med en håndvisp. Det er viktig at det ikke koker, men fortsatt er veldig varmt. Fortsett å vispe godt i ca. 5 minutter eller til vispen etterlater spor. Ha lemoncurden i en bolle og pisk inn smøret til det blir oppløst.

Lag marengsen. Italiensk marengs blir silkemyk og er ganske enkel å lage. Bland 200 g sukker og 1 dl vann i en liten kasserolle. Kok opp til 120 grader. (Hvis du ikke har termometer lar du blandingen koke i ca et minutt, til sukkeret er oppløst. I mellomtiden pisker du sammen eggehvitene og 40 g sukker til du får en halvstiv masse. Hell den varme sukkerlaken i eggehvitene i en tynn stråle mens du pisker godt. Fortsett å piske i 5–10 minutter til massen er blitt litt kaldere.

Del den avkjølte bunnen i to, bruk en stor kniv eller en kakedeler. Legg sammen bunnene med lemoncurd og sprøyt marengsen utover kaken i små topper. Brenn ev. med en marengsbrenner hvis du vil, (det er ikke nødvendig). Server gjerne med friske bringebær til og en skål med resten av den italienske marengsen.

*Info til mine danske læsere: Potetmel er kartoffelmel. Bringebær er hindbær. Kefir kan erstattes af Creme Fraiche.

Her er et bilde av kaken før den er brent med marengsbrenner. Det blir også fint og smaker like godt. 🙂

Hvis du har noe ekstra å feire kan du gjerne pynte med litt flagg som her. 🙂

Foto: Franciska Munck-Johansen 

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

4 kommentarer

  1. Kan denne kaken lages i porsjonsformer event hvor lang steketid bør beregnes da

    1. Franciska Munck-Johansen

      Det går fint det. Du kan da bruke muffinsformer og steke den i 10 til 15 minutter alt etter hvor store former du bruker.

  2. Grete Fristad

    Er det mulig å steke den i 24 form?

    1. Franciska Munck-Johansen

      Ja, det går fint. Mulig den blir litt tynn å skjære i to bunner. Men da kan du ha den som en bunn.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *