10 tips som kan gi stuen din et løft

Opplever du også at stua kan føles litt tom etter jula er ryddet bort?

I dag deler jeg 10 gode tips som kan gi stuen din et løft.

Stuen et viktig rom. Den er et naturlig samlingspunkt i boligen. Det er her man møtes for å slappe av. Stuen brukes til festlige sammenkomster, filmkvelder og kvalitetstid med familien, det er derfor viktig å skape en stue som hele familien kan trives i.

Her får du 10 gode tips som kan gi stuen din et løft:

1. Start med å se på stuen med nye øyne
Det er de færreste som kjøper alt nytt når de skal innrede stuen. Sofaen har man kanskje hatt i mange år, noe kan man ha fått eller arvet, mens tilbehør som puter og pynt kan være kjøpt senere. Det gjør at det kan være en utfordring å få alt til å passe sammen.

Start derfor med å se på stuen med helt nye øyne. Hva er viktig for deg å beholde og hva ønsker du å kvitte deg med eller forandre.

2. Velg én fargeskala

Hvis du har ting i mange ulike fargeskalaer er det vanskelig å skape fin helhet. Velg derfor én fargeskala. Det kan være naturfarger, pasteller, juvelfarger eller hva du vil, så lenge du holder deg til én skala.

3. Fjern rotefellene
De fleste av oss har dem. Det kan være plassen under sofabordet som har det med å tiltrekke seg gamle aviser og blader, pleddene som sjelden er like fint dandert som i interiørbladene eller sidebordet som har det med å fylle seg opp med småting.

Rotefeller er enkle å unngå. Det handler om å lage gode oppbevaringsløsninger og ha gode rutiner. Ha en kasse eller lignende til blader og aviser og legg dem der når du er ferdig med å lese dem. Ha en fin kurv til pleddene, da slipper du å ha de liggende i en haug og ha et skap eller en boks til småting som ellers kan bli til rot.

4. Finn et naturlig fokuspunkt
Et godt tips når du skal innrede et rom er å ta utgangspunkt i rommets naturlige fokuspunkt. Det kan være en peis, et fint vindu eller en flott vegg. Hvis ikke rommet har et naturlig fokuspunkt, kan du skape ett. Det kan være et stort speil, en spesiell lampe eller et dekorativt bilde. Sofaen kan også være et naturlig fokuspunkt.

Blikket vil naturlig bli trukket i retning av fokuspunktet, la derfor det være utgangspunktet og møblér ut i fra det.

Velg også gjerne farger ut fra fokuspunktet, da vil du få en flott helhet. Hvis du for eksempel har en flott rustikk murvegg vil det være flott å velge farger på møbler og tilbehør som passer til den. Er det sofaen som er fokuspunktet kan den være med på å bestemme hvilke farger som ellers blir brukt i rommet.

5. Velg møbler ut fra størrelsen på rommet
Hvis du har en liten stue, vil møbler som ikke er alt for store være et godt valg. Det vil gi et mer harmonisk inntrykk. Har du en stor stue er det viktig å velge møbler som fyller litt.

6. Mal eller tapetsér en vegg
Et enkelt tips som kan gjøre en stor forskjell, er å male eller tapetsere en vegg, enten bak sofaen eller bak TV-en. Hvis du synes TV-en gjør for mye ut av seg, kan det å male veggen i en mørkere farge gjøre at den tar mindre oppmerksomhet. Det kan også gi en fin effekt å male eller tapetsere veggen bak sofaen.

7. Tepper kan virke samlende
Alt for mange undervurderer gulvtepper. Et flott gulvteppe kan være med på å virkelig løfte et rom, samtidig som det luner og samler møblene på en naturlig måte.

8. Speil åpner opp rommet
Plasser et speil på motsatt side av et vindu, det vil gi illusjonen av at det er to vinduer i rommet.

9. Planter skaper liv
Grønne planter er med på å skape liv i stuen og gir samtidig bedre inneklima. Tørkede greiner, strå og lignende er også fine å bruke.

10. Detaljene teller
Det er viktig med gode møbler, men detaljene er minst like viktige. En ny lampe, fine puter eller litt nytt på sofabordet kan være med på å løfte rommet.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon ?

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *