Luftige og gode lussekatter

Nå er det snart Luciadagen, og selv om det i år blir mindre feiring enn vanlig, er det fortsatt koselig å bake lussekatter.

Denne oppskriften gir luftige og gode lussekatter.

Det er en ganske stor oppskrift, men skulle du få noen tilovers egner de seg godt til å fryse. (Du kan også halvere oppskriften om du ønsker færre).

Lussekatter
200 g smør
1 pakke gjær (helst fersk gjær, men tørrgjær kan også brukes)
1 teskje bakepulver (gir ekstra luftige lussekatter
50 g sukker
1 teskje salt
2 teskjeer malt kardemomme
1 liter lettmelk
1,75 kg hvetemel (eller så lite som mulig til deigen får god konsistens)
250 mg safran eller 1 teskje gurkemeie for gulfarge
Rosiner
Egg til pensling

Smelt smøret i en kasserolle.

Smuldre gjæren i en bolle, tilsett sukker, bakepulver og salt.

Hell melken over smøret og rør rundt til det blir fingervarmt.

Hell melkeblandingen over gjæren og rør til gjæren er oppløst.

Tilsett så mye mel at du får en glatt og smidig deig, men bruk så lite mel som mulig.

La deigen heve under lokk eller med plastfilm over i ca 40 minutter.

Gjør klar 3 bakebrett med bakepapir.

Trill deigen til pølser og form dem til lusekatter. Legg dem på bakeplatene. Dekk dem med plastfilm og la dem etterheve i 30 – 40 minutter.

Pensle dem med egg og pynt med rosiner.

Stekes midt i ovnen ved 225 grader i ca 10 minutter eller til de er gylne og fine.

Men hvorfor feirer vi egentlig Lucia og hvorfor har vi lussekatter?

Lussekatter er gjærbakst som bakes til Luciadagen. Skikken kommer opprinnelig fra Sverige, men tradisjonen har blitt en fast matskikk i førjulstiden i Norge også.

Fra gammelt av fikk gjerne buskapen noe ekstra godt, en «lussebit» for å verne seg mot onde makter den farlige lussenatten. Etter hvert ble det skikk at også menneskene fikk en ekstra god frokost på Luciadagen. På begynnelsen av 1800-tallet ble det vanlig på storgårder i Vest-Sverige at en ung kvinne, utkledd som engel med en krans av levende lys i håret, serverte lussefrokost for herskapet før soloppgang på Luciadagen. Dette er sannsynligvis opphavet til skikken med servering av lussekatter.

Lussekattene bakes med safran som symboliserer sola og lyset. Spiralformene som er et gjennomgående tema i de ulike figurene i bakverket, er eldgamle symboler på sol og liv.

Kilde: Opplysningskontoret for Brød og korn.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *