8 gode tips til å dekke et stemningsfylt julebord

Det er utrolig hyggelig å dekke bord, og særlig til jul.

Jeg er ikke så opptatt av at det skal være fint og flott, men det skal være stemningsfylt. I dag deler jeg derfor mine beste tips til å dekke et stemningsfylt julebord.

Start med å bli inspirert

Når jeg skal dekke bord starter jeg alltid med å finne inspirasjon. Pinterest er min favoritt, men jeg finner også masse inspirasjon på Instagram og hos andre bloggere. Det synes jeg er halve moroa. Da kan jeg drømme meg litt bort i fine julebord.

Velg en fargeskala

Når man først har en fargeskala og holder seg til den, blir det nesten alltid bra. Da kan man blande og mikse og det blir fortsatt fint. Hvis du går etter en klassisk julestemning er det ikke mye som slår rød, gull og grønn. Det mest harmoniske resultatet får du ved å velge en fargeskala som passer til pynten i resten av huset.

Velg en fin duk

Jeg elsker å bruke utradisjonelle ting som duk. Indiske vintage sarier er min favoritt. Man får dem på eBay for et par hundrelapper i alle farger man måtte ønske seg. Men man kan også bruke et pledd, et stykke stoff eller lignende. En tradisjonell linduk blir sjelden feil. Her har jeg brukt en gammel duk jeg fant i en liten bruktbutikk i Frankrike. Lagt over en rød indisk sari ble det en litt annerledes og fin juleduk. Lin-, eller stoff-servietter setter prikken over i-en. Jeg hadde et gammelt saribånd liggende som fikk bli serviettholdere.

Bruk naturen

Naturmaterialer skaper stemning. Bruk derfor gjerne noe fra naturen når du dekker bord. Her har jeg brukt tradisjonelle granbar på hele bordet og kongler sprayet med gull. Vi har en granhekk, det er derfor bare å gå ut og hente. Men gran er heldigvis veldig enkelt å få tak i, særlig rundt juletider. (Det er alltid noen som lurer på hvor vi setter maten. Den har vi på et bord ved siden av.)

Bruk lys – masse lys

Det er ikke mye annet som er bedre på å skape stemning enn tente lys. (ja, da pass på brannsikkerheten, ikke gå fra tente lys). Bruk lys, og bruk mange av dem. Her har jeg brukt små lys som er festet i skinnreimer som er limt. Det gir mange små lyspunkter. Jeg har kombinert dem med lyslenker med ledlys. (Jeg har gjemt batteriene under granbarene.

Pynt med noe som gir julestemning

Her har jeg brukt juletrær i gull, det gjør bordet julete og hyggelig.

Finn frem finserviset

På julaften er det på tide å finne frem det fineste porselenet du har. Dekk gjerne også med dekketallerkener, da blir det ekstra festlig. Flere glass er også med på å skape stemning.

Tenk helhet
Det er ikke bare selve bordet som er med på å skape stemning. Omgivelsene er også viktige. Ta derfor et skritt tilbake og tenk over hvordan du kan få med omgivelsene. Hvis du har peis er det hyggelig å fyre i peisen, hvis ikke kan flere kubbelys satt sammen gi samme effekt. Kransen på peisen har fått bånd i samme farge som borddekkingen.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *