Slik fornyer du gulvet med sjablong

Det er ikke alltid så mye som skal til for å fornye et rom. I dag viser jeg hvordan man enkelt kan male et gulv med sjablong.

Vi ønsket oss et annerledes gulv i drivhuset vårt. Det var støpt betonggulv for å få et solid fundament og enten måtte vi ha det slik det var, legge fliser eller finne på noe moro. Jeg valgte derfor å male et mønster på gulvet.

Det tok et par timer å gjøre det og vi ble kjempefornøyd med resultatet. Mye enklere og rimeligere enn å legge fliser. Her ser du hvordan gulvet var før vi begynte.

Her får du trinn for trinn beskrivelse av hvordan man gjør:

Dette trenger du:

  • Sjablong (velg en sjablong som gjentar mønsteret, slik at det blir likt over hele gulvet) Du får kjøpt sjablonger på nett eller i hobbybutikker.
  • Maling (bruk maling som egner seg godt for underlag og bruk. Vi brukte kalkmaling, da det var det vi hadde i hus og jeg tok sjansen på at det holdt, men jeg vil anbefale gulvmaling som egner seg til betong.)
  • Pensel (det enkleste er å bruke en sjablongpensel som er ganske butt og tykk, da går jobben raskere og enklere, men du kan også bruke en svamp.
  • En papptallerken til å ha maling på.

Slik gjør du:

1. Sørg for at gulvet er rent og fritt for støv. Hvis du har vasket gulvet er det viktig at det får tid til å tørke godt, slik at det er helt tørt før du begynner, ellers kan malingen flasse.

2. Prøv ut hvor godt sjablongen du har valgt passer i størrelsen. Vi fant ut at om vi la den ca 15 cm fra veggen ville den gå opp og vi slapp halve løsninger.

3. Test gjerne ut sjablongen på forhånd på en avis eller lignende, da får du øvd deg litt. Det kan også være en fordel å begynne i hjørnet du ser minst. Skulle du være uheldig synes det minst.

4. Legg ut sjablongen. Sørg for at den ligger rett mot begge langsider.

5. Ha litt maling på papptallerkenen. Ta lite maling på penselen om gangen. Press den noen ganger mot papptallerkenen, der det ikke er maling, slik at du får fordelt malingen godt på penselen. Påfør da malingen på sjablongen ved å presse gjentatte ganger loddrett mot sjablongen. Unngå å legge på malingen i en skjev vinkel, da kommer det lett maling under sjablongen.

6. Fortsett til alle åpningene i sjablongen er dekket med maling.

7. Fjern forsiktig sjablongen. Ikke dra den sidelengs av, men løft den forsiktig opp. Voila! Ble det ikke fint!

8. Fortsett mot høyre til du får dekket hele veien bort. Gå da tilbake og begynn ved siden av den første. Det er kontrollmerker i sjablongen som gjør at det er enkelt å se hvor du skal plassere sjablongen andre gang. Bare pass på at du holder den samme vei.

9. Fortsett til hele gulvet er dekket.

10. Du kan eventuelt male over gulvet med en sealer (gjennomsiktig matt eller klar lakk.) Men om du bruker en maling av god kvalitet, og det ikke er alt for stor trafikk i rommet, bør det ikke være nødvendig.

Her får du litt flere bilder:

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *