Sjokoladekake med cookiedough

Denne kaken! Wow sier jeg bare. Super saftig sjokoladekake lagt sammen med fløyelsmyk saltkaramellfyll og toppet med biter av cookiedough. Ja, takk! Denne blir garantert godt mottatt.

Jeg var så heldig å ha bakedate med selveste Terje Skaar, konditor og nordisk mester, best kjent som Nettbakeren. Han er ikke bare fantastisk god til å bake, han er også en av de fineste personene jeg kjenner.

Terje og jeg koste oss med å lage denne deilige kaken.

Her får du oppskriften: (Denne oppskriften er til en kake som er 15 cm i diameter, som på bildet) Om du ønsker en stor kake som er for eksempel 24 cm i diameter, kan du doble oppskriften. Eller du kan lage den med 2 lag i stedet for 4, da kan du bruke samme oppskrift.) Det er en mektig kake.

Jeg innrømmer forresten at vi kanskje tok litt av med cookiedough kulene. Du trenger ikke ha fullt så mange kuler som vi har laget her, men det er jo gøy at det bugner litt.

Saftig sjokoladekake med salt karamell-fyll og konfekt
(6-8 personer)

Sjokoladekake

175 g hvetemel (3 dl)
160 g sukker (2 dl)
160 g muscovadosukker (2,5 dl) fåes i de fleste større dagligvarebutikker. Kan erstattes av brunt sukker
70 g bakekakao (1,75 dl)*
1 teskje natron
1 teskje bakepulver
3/4 teskje salt
Frø av 1 vaniljestang (kan erstattes av 1 1/2 teskje vaniljesukker)
2 egg
2 dl ferdiglaget kaffe (bruk gjerne frysetørket kaffe som Nescafé eller lignende) Du vil ikke smake kaffesmaken den fremhever bare sjokoladesmaken og gjør kaken super saftig.
2 dl kefir* eller Creme Fraiche
1 dl nøytral olje eller 100 g smeltet smør

Salt karamell fyll
225 g romtemperert smør
200 g god karamellsaus
1 teskje vaniljesukker eller vaniljeekstrakt
1/4 teskje strøket Maldonsalt (Smak til)
125 – 175 g melis (sikt gjerne på forhånd for å unngå klumper)

Pynt kuler av cookiedough
250 g smør
150 g vanlig hvitt sukker
150 g rørsukker gjerne muscovadosukker eller brunt sukker
2 egg
1 teskje vaniljesukker
1 teskje bakepulver
350 g hvetemel
2 pakker eller 400 g sjokoladeknapper lys eller mørk sjokolade

Start med sjokoladekaken

Sett stekeovnen på 175 grader vanlig over- og undervarme eller 160 grader varmluft.

Smør to former på ca 15 cm i diameter. Ha bakepapir i bunnen. Du kan også bruke to former som er 24 cm i diameter, du vil da få en lavere kake og to lag.)

Bland sammen alle de tørre ingrediensene. Ha i resten av ingrediensene og pisk deigen sammen på lav hastighet i ca to minutter. Du kan enten bruke en kjøkkenmaskin eller en elpisker. Du kan også piske den sammen for hånd.

Vær oppmerksom på at deigen er veldig tynn. Det er slik den skal være.

Fordel deigen i de to formene.

Stekes midt i ovnen på 175 grader vanlig over- og undervarme eller 160 grader varmluft. (Bruk varmluft hvis formene står i to ulike høyder. Stekes 15 – 20 minutter eller til det ikke lenger fester seg deig til en kakepinne eller gaffel.

Avkjøl kaken i formen med en tallerken over for å holde på fuktigheten. De kan stå på benken natten over, eller oppbevares i kjøleskap.

Lag cookiedoughkulene

Ha smør, sukker og rørsukker i en skål og rør dette sammen. Ha i ett og ett egg. Sikt i bakepulver og hvetemel og la det hele blandes lett. Til slutt har du i sjokoladeknappene.

Hvis blandingen blir for myk tilsetter du mer mel.

Trill kuler av blandingen. Oppbevar dem i kjøleskapet til de skal brukes.

Lag så saltkaramellfyllet

Pisk smøret mykt på høy hastighet i 5 minutter, til det blir lyst og fluffy. Skrap ned sidene et par ganger underveis.

Tilsett karamellsausen vaniljesukker og salt (start med 1/4 strøket teskje) du kan alltid tilsette mer.

Ha i melis ca 100 g om gangen. Skrap ned sidene underveis. Når alt er tilsatt pisk i 2-3 minutter ved høy hastighet til du får en super fluffy frosting.

Del bunnene i to. Legg første bunn på kakefatet, ha saltkaramellfyllet på. Fortsett til du har brukt alle bunnene.

Pynt med cookiedoughkuler. (Se under)

Kaken kan gjøres klar flere timer før servering. Den er like god dagen etter.

Eventuelle rester av kaken kan fryses.

*Info til mine danske læsere: Bakekakao er kakao som bruges til bagning, altså ikke Oboy eller lignende. Kefir er som ymer. Kremfløte er piskefløde og melis er flormelis. 🙂

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 kommentarer

  1. Guðrun Jóhannsdottir

    Ska man inte bakt kulorna?

    1. Franciska Munck-Johansen

      Nei, de skal ikke bakes.