20 gode tips til hjemmeferie aktiviteter med barn

Det er kjempekoselig å ha ferie hjemme i Norge, men det kan være en utfordring å finne på noe å gjøre. Særlig når man har barn.

I dag deler jeg derfor 20 gode tips, både til når det regner og når det er fint vær.

Det handler ofte om å gjøre noe annet enn det man pleier. Vi har våre vaner og det er hyggelig, men det er ofte litt utenfor komfortsonen det er mest interessant å være, og det er her vi skaper de beste ferieminnene.

10438604_880570625306303_2944694937356342308_n

Man trenger ikke reise langt bort for å ha en fin ferie. Mange av de beste ferie-opplevelsene har vi hatt hjemme.

Men det er ikke alltid så lett å finne på ting å gjøre. I dag deler jeg derfor 10 tips til ferie aktiviteter man kan gjøre hjemme når det er fint vær. I morgen deler jeg 10+ tips til ferie aktiviteter man kan gjøre når det regner. Det er jo ikke alltid været viser seg fra sin beste side.

Gjør gjerne noe annet enn dere pleier. Hvis dere er en familie som er mye ute i naturen og stadig drar på sykkelturer, kan et kafébesøk i storbyen være eksotisk og omvendt.

10 gode tips til ferie aktiviteter når det er fint vær

Vær turist i egen by
Vi bruker ofte nærområdet altfor lite. Se på kommunens hjemmesider med informasjon om aktiviteter og se hva du ellers finner på nett. Ofte kan man oppdage idéer man ellers ikke ville ha tenkt på, og man kan få inspirasjon til andre tider på året  Legg opp en dag hvor dere ser byen deres med helt nye øyne, og gjerne også prøver noe helt nytt.
Se på dyreunger
Sommeren er tid for dyreunger. Det finnes en rekke besøksgårder som har åpent for publikum, finn ut hvem som har dyreunger og du har en sikker vinner. Her i området har vi også et hundeoppdrett som hver helg hele året har åpent et par timer slik at hundehvalpene deres kan bli sosialisert. Det er utrolig koselig.
Lag et fint sommerminne
Dra til et sted hvor dere kan plukke skjell og stein. Legg de lagvis i et stort norgesglass eller lignende når dere kommer hjem og fyll opp med vann. Bruk saltvann (kok opp 1 liter vann og tilsett ½ dl grovt salt) og skyll de i kokende vann før dere har de i glasset, da slipper dere alger.
Ut i det blå tur
Bestem dere for, ikke å bestemme dere for noen ting. Bare ta med en sekk med noen håndklær og litt å spise og drikke, og ta bussen eller toget en halv time i en eller annen retning. Stå av og se hvor dere havner. De artigste turene er ofte de som er minst planlagte.
Plukk jordbær
Dra til et sted som har selvplukk av jordbær og plukk en hel haug med jordbær. Dra hjem og spis de med fløte og sukker og nyt smaken av sommer.
Hesteridning
Det er mange hestesentre og gårder som tilbyr ridning for private. Ring litt rundt og finn et sted i nærheten. Gjerne et sted hvor hele familien kan få prøvd seg.
hjemmelaget is_12
Isfest i lekehuset
Dette var en av barnas klare favoritter! Vi lagde fem forskjellige typer hjemmelaget is, barna var med å valgte sine favoritter, og gjorde lekehuset om til iskiosk. De fikk riktige vekslepenger og bestemor og bestefar var sammen med mamma og pappa gode kunder. Kjeksene til isene kjøpte vi på kafé som selger is. Sammen med ulike typer strø hadde iskiosken et fint lite utvalg av varer.
10438604_880570625306303_2944694937356342308_n
Strandtur med litt ekstra
En strandtur er en selvskreven sommeraktivitet. velg gjerne en strand dere ikke pleier å drar til, kjøp med noe godt å spise og drikke, eller ta med grill og lag S’mores.
Kafé i hagen med vaffelsteking ute

Vi kombinerte sykkeltur med stopp hos bestemor og bestefar. De hadde lovet oss lunsj, men overrasket med improvisert kafé i hagen. Putekasse ble kjøpmannsdisk og barna storkoste seg med å selge kaffe og vafler. Bestemor hadde tatt vaffelhjernet ut i hagen og duften av nystekte vafler gjorde ikke opplevelsen dårligere.

Den store såpebobledagen
Vi startet med høytidelig opprigging av såpebobleutstyr. Vi hadde kjøpt inn utstyr til å lage all verdens forskjellige såpebobler i lekebutikken, små bobler, store bobler, mange bobler og selvblåsende bobler. Barna storkoste seg, og fortsatt er det en av dagene de husker best.
Såpeboblevann lager du enkelt selv, bruk:

– 1 kopp Zalo
– 12 kopper vann
– 1 ss glycerine (Kjøpes på apoteket) Dette kan utelates, men gjør boblene seigere

Blandingen blir bare bedre av å stå noen dager.

Badeland i hagen
Vi kjøpte inn diverse artige badeleker og arrangerte badeland i hagen vår. Vann og barn er en sikker vinner. Det ble en flott dag med masse gledeshyl.

Besøk botanisk hage
Botanisk hage har ikke bare et flott uteområde, det har også mange spennende hager som er interessante for både store og små. Prøv blant annet den sanselige hagen, som er laget spesielt for å gi gjestene en annerledes opplevelse og la dere imponere av helt spesielle vekster man ikke ser maken andre steder.
11038647_1120571777972852_8723325957604738229_n

Tur til en liten koselig by i nærheten

Man trenger ikke kjøre langt utenfor Oslos grenser for å nå sommerlandet. Etter en liten tre kvarters biltur var vi i Drøbak, og gikk på oppdagelse i byen. Vi fant julenissens postkontor, og et lite akvarium som kanskje ikke var det mest interessante, men de hadde en helt spesiell stor fisk der, som antakelig er Norges eneste kosefisk, til barnas store fryd. Den kom stadig opp av vannet og strøk seg inn til hånden deres. Uten tvil dagens høydepunkt. Å gå på havna og spise is, med lukten fra sjø og hav, og lyden av måker ga også fin feriefølelse.

Funfact: Denne turen til Drøbak var en viktig grunn til at vi et par år senere valgte å flytte hit. Noe vi ikke har angret på. 🙂

10 gode tips til ferie aktiviteter når det regner

Den store Ja-dagen!
Dette er en stor favoritt her i huset! I hverdagen er vi ofte nødt til å si nei til en del, det er derfor godt, for både store og små, å av og til ha en dag hvor man bare sier ja. Et par regler har vi. Alt må foregå hjemme (ellers kan det fort bli dyrt 😉 og man kan ikke be om noe som er skadelig for andre. Ellers kan de spørre om absolutt alt og man har ikke lov å si nei, bare ja. Det blir alltid en artig dag. Det morsomme er at det ofte er veldig hyggelige ting de spør om. Kan vi se en film sammen, kan vi spille et spill etc. Men det gir barna en helt spesiell følelse av, at akkurat i dag, da er det de som bestemmer.
Lag familiens egen avis
Finn frem bilder fra året som har gått. Print ut tekst og bilder fra pc’en og lag familiens egen avis. Den kan også lages digitalt, da er den enkel å sende ut som en sommerhilsen til familie og venner. Det vil bli et artig minne fra årets ferie.
Bakvendtdag
Denne dagen har vi klærne omvendt på. Vi spiser dessert før middagen og sitter på gulvet og spiser. Vi drikker av tallerkenen og spiser av koppen og tegner med tærne. Kjempemoro!
hjemmelaget is_16 Den Den store vaffeldagen
Det er ikke så mye som skal til. Når man kaller noe «den store…-dagen» og gjør litt ekstra ut av det, da synes i hvert fall barna våre at det er ekstra stas.
Kafétur
Gå på kafé et helt nytt sted. Vi har det med å gå de samme stedene, men hvorfor ikke prøve noe nytt. Prøv også å bestille noe helt annet enn du pleier.
hjemmelaget is_15
Den store bakedagen
La barna lete i kokebøker og finn frem til noe morsomt dere kan bake sammen, gjerne noe dere aldri har prøvd før. Du kan også la barna finne hver sin kake og prøve seg frem med den.
Filmdag 
Er det skikkelig ruskevær ute er det ekstra koselig med en filmdag. Popkorn og godteri hører med. For at det skal bli enkelt kan alle finne to film de har lyst til å se (på nettflix eller lignende) Da kan man stemme på dem og se den filmen som får flest stemmer. Hvis du vil gjøre det ekstra morsomt og barna ikke er så store kan du lage billetter de må kjøpe først og levere ved inngangen.
hjemmelaget syltetøy
Smaken av sommer:
Nå er bærene på sitt aller beste. Kjøp bær i store mengder og lag deilig syltetøy av dem.
Dra på museum
Oslo kan by på en rekke spennende museer som har gode aktiviteter for barn. Finn et museum som passer godt til alder og interesse for hele familien, da har du et godt utgangspunkt. Det viktigste er ikke at man rekker å se alt, men at man har det moro mens man er der.
Andre gode inne aktiviteter:
Skattejakt i huset
Lag et skattekort med ulike steder de skal innom og aktiviteter de skal gjøre før de kommer til skatten (finn tre ting som begynner på «R», finn 4 ting som er gule etc.) La skatten være et spill eller noe annet hyggelig dere kan gjøre sammen.
Prinsessefest
Har du en prinsesse eller to i huset, er dette en sikker vinner! Finn frem alt du har av rosa effekter, og dekk bord som er en prinsesse verdig. Antakelig har frøkenen selv en del effekter i skuffer og skap, ellers kan restene fra siste bursdag sikkert være en god start. Inviter familie eller et par av barnas lekekamerater, og festen kan begynne. Halvparten av moroa er å være med på å bake kake og dekke bordet. Hvis du vil gjøre enda mer ut av det, kan barna tegne bordkort til alle og jentene kan få sin egen prinsessekrone, enten hjemmelagd eller kjøpt. Hvis du har gutter kan det være moro med sjørøverfest eller en annen liten fest med et tema de liker.

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *