10 gode tips til en koselig uteplass

Finnes det noe bedre enn deilig varme sommerdager og lange lyse sommerkvelder?

Uteplassen er kanskje det viktigste rommet vårt, i hvert fall nå når vi har muligheten for å være mye ute.

Men hva kan man gjøre for å skape et koselig uterom som man virkelig har lyst til å være i?

I dag deler jeg mine 10 beste tips, som kan hjelpe deg til å skape den gode stemningen på en enkel måte.

Bildene er fra terrassen vår, som jeg akkurat har gitt en liten makeover.

10 gode tips til et koselig uterom

1. Sørg for at uteplassen er komfortabel

Det er ikke noe verre enn å sitte vondt når man skal kose seg. Vi har laget to store loungesofaer med paller, madrasser og puter. Veldig enkelt, men super komfortabelt.

2. Velg en fargeskala

Som her hvor det er valgt jordfarger, grå, natur, terracotta og hvit. Bruk farger i samme skala på puter, pledd og pynteting, da får du en fin helhet.

3. Skap liv med tekstiler

Puter, pledd og tepper er med på å gjøre uteplassen ekstra koselig. Det er faktisk en av de største feilene mange gjør. De bruker bare putene som fulgte med hagemøblene. Pluss på med ekstra puter, da øker kosen med en gang.

4. Bland ulike teksturer og mønstre

Det blir veldig kjedelig om alt er ensfarget og i samme tekstur (for eksempel bare glatte puter). Sørg derfor for å bruke ulike teksturer og mønstre for å skape liv. Se bildet av putene over og legg merke til hvor fint det er med ulike teksturer og mønstre.

5. Lag tak over uteplassen

Noe av det beste man kan gjøre når man bor i Norge er å lage en overdekket uteplass. Da kan man forlenge utetiden med mange måneder og man slipper å ta inn puter og pynteting om det skulle regne litt. Det er en investering å få bygget et tak over uteplassen, men det vil garantert være en investering du ikke angrer på. Jeg mener selv det er noe av det beste vi har gjort. Nå bruker vi uteplassen hele tiden. Vi la pilegjerde under plasttaket. En rimelig løsning som gir skikkelig sydenstemning.

6. Lyslykter er et must

Bruk gjerne lanterner i ulike høyder som du setter sammen i en gruppe. Ved å velge lyslykter som tar opp fargen ellers i rommet får du en fin helhet.

7. Sørg for god og koselig belysning

Det er ingenting som kan ødelegge stemningen som dårlig belysning. De vanlige utelampene gir sjelden den beste stemningen, sørg derfor for gode alternativ. Vi har hengt opp to lyslykter som gir kjempekoselig belysning. Sammen med levende lys er det alt som trengs. (Vi pleier å slå av den vanlige utebelysningen når vi bruker terrassen på sene sommerkvelder.

8. Varme er viktig

Det finnes mange gode varmeløsninger. Velg den som passer deg best. Men sørg for å ha muligheter for å varme opp uteplassen. Selv på gode sommerdager i Norge blir kveldene kjølige. Vi har tre varmelamper i taket og varmetepper på sofaene. (Varmeteppene er forresten helt geniale. Så deilig å sitte varmt. Ofte bruker vi bare dem og ikke varmelampene.)

9. Skap sommerstening med detaljer

Bruk detaljer som skjell, strå, sommerhatter, treperler og lignende som gir assosiasjoner til sommerliv. Da får du automatisk sommerstemning.

10. Skap ulike miljøer

Tenk på hver del av uteplassen som et lite miljø. Her har vi laget et miljø rundt et gammelt bord. Med speil, planter, putekasse under bordet etc. Det er med på å skape stemning.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

6 kommentarer

 1. Anne christine

  Hvordan er plasten på taket festet på utestua og hvor er den kjøpt? Vi har bambus stenger på taket og ønsker å få det helt tett slik at vi kan sitte der i regnvær..

  1. Hei Anne Christine
   Den er kjøpt i en vanlig byggevarehandel.
   Den er skrudd fast i treverket som er over uteplassen.
   Vennlig hilsen
   Franciska 🙂

 2. Det var mange fine puter og veldig koselig terrasse!! Kan jeg spørre hvor du har funnet spesielt de terrakotta fargede putene?

  1. Hei Marie
   Takk for hyggelige ord.
   De har jeg funnet på Nille.
   Beste hilsen
   Franciska 🙂

 3. Mona Iversen

  Hei
  La dere pilepynten under platene før dere skrudde de eller festet dere de i ettertid?

  1. Hei Mona
   Vi la pilegjerdet under platene før vi festet dem.
   Vennlig hilsen
   Franciska 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *