Kan man male flisene på badet? Klart man kan!

Annonse

Det å male flisene på badene og vaskerommet vårt, er noe av det smarteste vi har gjort. Vi sparte flere hundre tusen kroner, og er kjempefornøyd med resultatet. Jeg har fått mange spørsmål om hvordan man går frem. Her deler jeg derfor fremgangsmåten.

Vi hadde gule nittitalls fliser på badet og orket ikke tanken på å renovere alt. For ikke å tenke på hva det hadde kostet. Vi fikk tilbud på 200.000 bare for dette badet. Vi valgte derfor heller å male flisene og brukte under 6000,- på alt av maling og pynt (Se slutten av innlegget for å se en oversikt.)

Vi har brukt kalkmaling fra Pure & Original i fargen «Soft Taupe» Fresco.

Hvis du bruker koden: «vakreverden» får du 20 % rabatt og gratis frakt. Klikk her for å se mer. Du finner et stort fargekart her.

Slik maler du flisene på badet:

 • Start med å rengjøre badet godt. Skur flisene med en skureklut og en blanding som fjerner fett og såperester. Salmiakk blandet ut i vann kan er et godt alternativ, (men vær forsiktig og ikke overdoser, da det kan irritere luftveiene). Du kan også bruke en blanding av en del 32 % eddik og fire deler vann, eller en god kraftvask.
 • Vask godt over med rent vann. (Spyl evt. med slangen fra dusjen hvis badet er lite nok og den rekker.) Vask ekstra godt i fugene.
 • La badet tørke i minst et døgn, eller til du kjenner at fugene er helt tørre. Ha god utlufting, da tørker det lettere.
 • Start med å male flisene med heftgrunning. Bruk en oljebasert heftgrunning egnet til våtrom og glatte overflater. Det er forskjell på fliser, noen er glattere enn andre, det kan derfor lønne seg å teste heftgrunningen før du maler hele badet. Mal en del av en flis et sted som ikke er så synlig. La den tørke i noen timer og sett så på en bit med maskeringstape. La den sitte i noen timer og dra den så av. Hvis du drar av malingen bør du slipe flisene lett med sandpapir for å få bedre heft. Bruk en korning med 150 eller finere. Husk å vaske/spyle badet etter du har slipt.
 • La grunningen tørke minst et døgn før du maler over.
 • Dekk til med maskeringstape mot tak og gulv.
 • Mal med ønsket maling. Vi valgte kalkmaling fra Pure & Original i fargen Soft Taupe. Du kan også bruke en sterk gulvmaling egnet til våtrom. Hør i en byggvareforretning eller hos en fargehandel. Mal to-tre strøk til du får ønsket effekt.
 • Fresco gir en helt matt, kalket og skjoldet effekt. Det er en maling som dekker godt og gir en flott nesten fløyelsaktig overflate. Vi malte to strøk. Jeg synes også det er en fordel at malingen er vannbasert med liten lukt.
 • Over kalkmalingen brukte vi «Sealer«, det er en transparent maling, som gjør kalkmalingen mer motstandsdyktig og gjør at den tåler vannsøl godt. Den bør ikke legges på før malingen har herdet. Det tar ca. 10 dager. (Det trengs ikke Sealer over vanlig maling.)

Dette ble en veldig detaljert beskrivelse, men ikke la deg avskrekke, det er fort gjort og mye enklere enn å renovere hele badet!

En god løsning kan være å legge nye fliser på gulvet, siden det er større slitasje på gulvet enn på veggene. Men det er også mulig å male gulvflisene hvis du ønsker det. Jeg har forhørt meg hos flere malere og de sier det bør gå bra. Jeg har også fått mange tilbakemeldinger fra leserne mine som har gjort det med godt resultat.

Slik maler du gulvfliser:

Bruk samme oppskrift som over, men velg en slitesterk maling egnet for gulvfliser. Bruk gjerne Epoxymaling, som er en svært slitesterk maling som blant annet brukes på bilverksteder og lignende. Epoxymaling kan kjøpes flere steder. Blant annet her.

Dusjnisje:

Jeg vil ikke anbefale å male i dusjen, eller andre steder der man dusjer rett på veggen. Et dusjkabinett kan være en god løsning. Hvis underlaget er bra kan det også være en mulighet å legge fliser ovenpå de gamle i dusjsonen. Det gjorde vi og vi ble veldig fornøyd.

Her ser du litt før- og etter-bilder.

Før

Etter

Før

Etter

Før

Etter

Her ser du akkurat hva vi brukte:

Maling og utstyr:

Primer 2,5 l. kr 529,-
Kalkmaling 2 stk. 2,5 l. à 919 (med 20 % rabatt) kr 1838,-
Sealer 1 l. (med 20 % rabatt) kr. 519,-
Malertape og papp kr 249,-
Pensler kr 365,-

I alt kr 3500,-

Vi brukte en del interiørting som vi hadde fra før. Men i tillegg kjøpte vi:

Interiørting:

Lyslykter Jysk 2 stk á 225,- kr 450,-
Kubbelys 2 stk á kr. 29,- kr 58,-
Vase Jysk kr 75,-
Pampas Strå Bohus kr 199,-
Pedalbøtte Jysk kr 65,-
Toalettbørste Jysk kr 15,-
Badematter Jysk 2 stk à 85,- kr 170,-
Dusjforheng Jysk kr 169,-
Badelaken 2 stk á 179,- kr 358,-
Badehåndkle 2 stk á 119,- kr 238,-
Gjestehåndkle 2 stk á 30,- kr 60,-
Dusjhylle kr 165,-
Nytt dosete kr 299,-

I alt kr 2321,-

Totalt brukte vi kr 5821,- på hele oppussingen

Vi har tidligere malt flisene på to bad og et vaskerom for mer enn åtte år siden, Her ser du bilder av det ene badet. Det har holdt svært bra i alle rommene, ingen avflassing eller sprekker.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon ?

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

6 kommentarer

 1. Hei Det andre/minste badet: kva maling er brukt der? Ser annleis ut enn det store badet

  1. Franciska Munck-Johansen

   Vi brukte samme maling. Kalkmaling Fresco i hvit.

 2. Så flott
  Har du prøvd å male baderomsinnredning med kalkmaling?

  1. Nei dessverre. Bare fliser.

 3. Hei! Var innom en malerforretning nå for å kjøpe Pure & Original for å male vårt bad, inspirert av deg. Han som jobbet der anbefalte ikke Fresco til fliser, og mente jeg minst kom til å trenge 7 strøk med sealer for at det skulle være godt nok. Viste han bildene dine og da ble han stum:) hvor mange lag sealer har du på? Og har du sett antydninger til at vann trenger inn i malingen?

  1. Franciska Munck-Johansen

   Hei Ane

   Vi malte to strøk med maling og ett med Sealer.

   Det har holdt kjempefint i mer enn ti år nå. Ikke noe tegn til vann under malingen. Men vil ikke anbefale det er det er direkte vannsøl. For eksempel i dusjen. Her er det bedre å legge fliser.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *