Sunn, enkel og kjempegod julekonfekt

Ingen jul uten julekonfekt. Men bare fordi det er godt, trenger det ikke være usunt.

Her får du mine tre favorittoppskrifter på sunn julekonfekt.

Alle tre er veldig enkle å lage og smaker kjempegodt.

Godt å kunne kose seg med god samvittighet.

I mørk sjokolade er det helsebringende plantestoffer, mineraler og antioksidanter på lik linje som i grønnsaker. Allikevel gir mørk sjokolade dessertfølelse på tungen.

  • Mørk sjokolade 86% kan senke det farlige kolesterolet LDL hos hjertesyke? (ref 2010 Am J Clin Nutr)
  • En studie på eldre som spiste mørk sjokolade 86% i seks uker (37 gram), viste at de husket bedre og lettere konsentrerte seg enn de som ikke fikk sjokolade (ref 2008 Am J Clin Nutr)
  • Mørk sjokolade kan redusere risiko for hjertekarsykdom og slag? (ref. BMJ 2011)

Kilde: Berit Nordstrand

Men husk at selv om denne konfekten er sunn er det fortsatt en del kalorier i den. Om du passer på det, er det derfor bare å spise i små mengder.

Kjempegode og sunne sjokoladepletter
Ca 30 stk
300 g mørk sjokolade bruk gjerne sukkerfri variant om du vil.
En håndfull hakkede cashewnøtter eller lignende
En håndfull frysetørkede bringebær
En håndfull kokosmasse
Eller annen pynt du har lyst til å bruke.

Hakk opp nøter og frysetørkede bær.

Smelt sjokoladen i vannbad eller i mikrobølgeovn (30 sekunder om gangen, til sjokoladen har smeltet. Rør godt mellom hver gang).

Ha den smeltede sjokoladen i en sprøytepose. Eller bruk en skje. La gjerne sjokoladen stå litt, slik at den ikke er for flytende.

Legg et bakepapir på en bakeplate (da er det enklere å flytte rundt på sjokoladeplettene). Sprøyt ut sjokoladen i små rundinger ca 4 cm i diameter. Ha på litt hakkede nøtter, kokosmasse eller frysetørkede bær.

Enklere blir det ikke.

Oppbevares i tettsluttende glass på kjøkkenbenken. Holdbar i flere uker.

Mandler er supermat som kan gi en rekke helsefordeler. Mandler har et høyt innhold av proteiner, sunn umettet fett og fiber. Inneholder også Omega 3, foliksyre, E-vitamin som styrker immunforsvaret, pluss magnesium som er gunstig for hjerte og blodtrykk.

Sunne marsipankuler
ca 20 stk

2 eggehviter
200 g mandelmel
130 g sukrinmelis eller kokosblomstsukker (sukrinmelis er uten kalorier, kokosblomstsukker er et godt lavglykemisk alternativ til hvitt sukker). Hvis du bruker kokosblomstsukker vil kulene bli litt mørkere enn på bildet.

ev litt smeltet mørk sjokolade

Bland alt godt sammen for hånd og trill kuler.

Pynt eventuelt med litt smeltet mørk sjokolade som du har i en sprøytepose.

Plasser marsipankulene på en bakeplate med bakepapir. Klipp et veldig lite hull og lag striper over kulene.

Oppbevares i tettsluttende glass i kjøleskapet. Holdbar i flere uker.

I disse trøflene finner du dadler som er fulle av verdifulle næringsstoffer, blant annet magnesium, mangan og selen. Kakao som inneholder mange ulike helsebringende plantestoffer, blant annet antioksidanter, vitamin A, B, C, E og K og en rekke aminosyrer og mineraler. Samt Cashewnøtter som har en rekke antioksidanter og vitaminer.

Supergode og sunne sjokoladetrøfler
Ca 20 stk

150 g ferske myke dadler
100 g cashewnøtter uten salt (kan erstattes av andre nøtter for eksempel valnøtter eller solsikkekjerner)
2 spiseskjeer bakekakao
En klype Maldonsalt

Ta steinene ut av dadlene.

Ha alle ingrediensene i en foodprosessor og kjør til alt er blandet til en jevn masse.

Trill til kuler og rull i bakekakao.

Oppbevares på glass i kjøleskap. Er holdbar i flere uker.

Tips: Sunn julekonfekt er også en god vertinnegave. Det er bare å ha de på et fint glass.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *