Mine 10 beste tips til å dekke et fint julebord

Det er hyggelig å dekke julebord, og ikke minst er det hyggelig å planlegge hvordan bordet skal se ut.

I dag deler jeg derfor mine 10 beste tips til å dekke et fint julebord.

Denne gangen har jeg valgt lilla som hovedfarge. Det er en vakker farge og den passer særlig godt til adventstiden.

Her får du mine 10 beste tips til å dekke et fint julebord:

1. Velg to-tre hovedfarger
Det lønner seg å velge to-tre hovedfarger og holde seg til dem når det gjelder duk, pynt, lys, servietter, blomster og lignende. Her er bordet dekket i lilla, gull og grått. Tre flotte farger sammen.

2. Gjestene må kunne se hverandre
Det er fint å bruke blomster og kandelabrer, men husk at gjestene må kunne se hverandre. Lag gjerne en litt lav, men bred bukett til midten av bordet, og ha mindre pynt på sidene, som her hvor blomsterbuketten er høyest og juletrærne litt lavere. Det gir et harmonisk og naturlig uttrykk.

3. Levende lys er et must
Intet julebord uten stearinlys, og gjerne mange av dem. (Bare husk å følge med dem). Jeg synes det blir ekstra fint å bruke telysholdere med slepet glass, som disse. De gjør at lysene glitrer ekstra mye. Telysholdere har også en fin høyde og det er enkelt å få plass til mange utover bordet.

Vær obs på at noen kan reagere på duftlys, røkelse eller masse stearinlys. Dette gjelder særlig dem med astma/allergier og babyer. Batterilys kan være et godt alternativ.

4. Gi bordet det lille ekstra

Dekkebrikkene i gull, stoffserviettene og den flotte glassskålen er med på å gjøre dette bordet spesielt.

5. Fyr i peisen skaper stemning
Det er koselig med fyr i peisen, men hvis du ikke har peis, kan du lage en illusjon av en peis ved å sette flere kubbelys sammen på et fat. For eksempel i et hjørne av rommet.

6. Velg pynt som gir assosiasjoner til jul

Juletrærne i gull, har sammen med en bukett med lilla hortensia, fått hovedrollen på dette bordet. Juletrærne gir hyggelige juleassosiasjoner og de glitrer ekstra fint sammen med telysene.

7. Skap en uformell og samtidig høytidelig stemning
Gjør det gjerne fint. Men sørg samtidig for at du beholder en hyggelig og uformell stemning. Pynt gjerne litt uhøytidelig, sørg for godt med stearinlys. Da er du sikret en god stemning. Det er også fint å bruke litt overraskende elementer, som disse fine dyrefigurene i gull. Det gjør borddekkingen mer uformell og spennende og gjestene får noe å prate om. Det er egentlig juletrepynt, men jeg klippet av snoren og fikk fin bordpynt i stedet.

8. Dekk et bord med alle sanser
Et julebord skal ikke bare være fint å se på. Sørg for at det er noe for alle sanser. Hyggelig julemusikk i bakgrunnen, god lukt fra duftlys eller røkelse, materialer som er myke å ta på og selvfølgelig mat som smaker godt som det aller viktigste.

9. Tenk gjerne litt utradisjonelt
Som duk har jeg her brukt to lilla pledd. De er myke og behagelige å ta på og er med på å skape en uhøytidelig stemning. Bruk fantasien og prøv deg gjerne frem med utradisjonelle elementer.

10. Ta med omgivelsene
La gjerne pynten fortsette utover bordet. Ved å holde seg til de samme fargene både i borddekkingen og i pynten ellers i rommet får man en harmonisk helhet. Som her hvor jeg har laget et lite stilleben, på benkeplaten, med samme gull juletre og telysholdere som er brukt på bordet.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

2 kommentarer

  1. Hei Franciska!
    Kjempelekkert bord! Vær obs på at noen kan reagere på duftlys, røkelse eller masse stearinlys. Dette gjelder særlig dem med astma/allergier og babyer. Dette kan faktisk utløse astma hos de små. Det finnes masse fine batterilys, da blir det behageligere for alle! 🙂

    1. Godt poeng det. 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *