Verdens beste eplekake – mormors oppskrift

Finnes det noe bedre enn rykende fersk eplekake rett fra ovnen?

Denne kaken er en av de beste barndomsminnene mine. Mormor pleide å lage den da jeg var liten, og jeg husker enda hvor koselig det var når bakeklokken tikket, kaken sto i ovnen og kjøkkenet ble fylt av forventninger og deilig krydret duft av eplekake.

Mormor kalte den alltid for Lisse-kake. Det var fordi hun hadde fått oppskriften av svigerinnen hennes Lis.

Faster Lis var forøvrig litt av en dame. Da hun var ung jobbet hun i Sirkus som trapesartist og langt opp i 70-årene gikk hun fortsatt i spagaten når vi hadde familiesammenkomster.

Men tilbake til eplekaken.

Dette er etter min mening Verdens beste eplekake. Den har en deilig krydret smak, er saftig, myk og full av god smak.

Den kan også gjøres helt ferdig dagen før og bare varmes før servering. Den smaker helt fantastisk sammen med god vaniljeis eller pisket krem. Kan absolutt anbefales.

Oppskriften er også veldig lett å huske med like deler av det meste.

Her får du oppskriften:

Verdens beste Eplekake (Lissekake)

3 egg
300 g sukker
300 g mel
300 g smør (jeg bruker meierismør, gir best smak)
1 1/2 teskje bakepulver
1 1/2 teskje kardemomme
1 1/2 teskje støtt kanel
1 1/2 vaniljesukker
4 syrlige mellomstore epler
Ev. Mandelflak til pynt

Tilbehør: Vaniljeis eller pisket krem

Sett stekeovnen på 180 grader. (Gjerne varmluft, ellers over og undervarme).

Ha bakepapir i bunnen av en springform som er ca 25 cm i diameter. Smør sidene og bunnen (det gjør kaken ekstra sprø og gir en god smak.).

Smelt smøret i mikrobølgeovnen eller i en kasserolle.

Pisk egg og sukker til eggedosis.

Skrell eplene og kutt de i mellomstore biter. (Det ene eplet kan kuttes i skiver og legges på toppen av kaken som pynt.

Bland alle de tørre ingrediensene sammen.

Ha de i eggedosisen sammen med det smeltede smøret.

Ha i eplebitene.

Rør forsiktig sammen.

Pynt med epler i skiver og dryss på litt kanel og sukker og ev. mandelbiter.

Stekes på 180 grader midt i ovnen i 45 – 60 minutter til kaken er gylden og gjennomstekt. Sjekk med en bakepinne.

Hvis kaken blir litt mørk på slutten kan du ha aluminiumsfolie over.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon ?

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

16 kommentarer

  1. Likjebetn

    Å, dette var koselig å lese! Denne eplekaken skal jeg prøve. Takk for inspirasjonen;)

    1. Hyggelig å høre. 🙂 Ha en fin uke. 🙂

  2. Heidi Kjelstrup

    Bakte denne idag…den ble favoritteplekaka….tusen takk for oppskrift❤️

    1. Så hyggelig å høre. Koselig at du likte oppskriften. 🙂

  3. Hei! Hvordan gjør du det hvis kake lages dagen i forveien? Halvstekte du den på noen måte? Vil gjerne servere den varm. Så lurte jeg også på hvilke type epler som er best å bruke. Grønne, gule eller rød? Sorry, jeg baker så skjeldent.

    1. Franciska Munck-Johansen

      Hei Christell

      Det er bare å steke den ferdig dagen før og så varme den på 100 ° til den er varm samme dagen rett før servering. De beste eplene nå om dagen synes jeg er de røde eplene fra Hardanger. Men du kan bruke alt av syrlige epler. Det er bare hyggelig at du spør.

  4. Tenkte jeg skulle bake denne i ettermiddag Går det å doble oppskrifta… til hvilken str på storform anbefaler du?

    1. Hei Laila
      Du kan gjerne doble oppskriften, men da bør du bake i to former på ca. 25 cm i diameter. 🙂

  5. Inger Helene

    Denne kake er en favoritt her i huset! Jeg har mange ganger tenkt på å lage den i langpanne. Har du noen gang prøvd det? Er det nok å doble oppskrifta tror du?

    1. Franciska Munck-Johansen

      Så hyggelig å høre! Ja, det tror jeg går fint

  6. Anne-Mette Sørum

    Fulgte oppskriften fra punkt til prikke. Stekte 55 min på varmluft. Sjekket underveis hvor stekt den er. Når jeg tok den ut så sank den helt sammen i midten… hva kan ha gått galt?

    1. Hei Anne-Mette
      Mange opplever en eller annen gang at kaken faller ned på midten under eller etter steking. Under steking stivner protein-nettverket i kaken, og dette er synlig som «små bobler» i kaken. Dersom protein-nettverket ikke har fått stivnet nok og kaken tas ut for tidlig, vil kaken falle sammen, spesielt inn mot midten der kaken er senest stekt.

      Dette kan unngås ved å kontrollere kaken med en trepinne eller lignende før du tar kaken ut av ovnen. Fester det seg kakerøre på pinnen, bør kaken steke litt lenger. Pass bare på at du ikke åpner døren før det er gått ca. 25 – 30 minutter, da trekk gjør at kaken også kan falle sammen.

      Vennlig hilsen

      Franciska 🙂

  7. Hei,
    Om jeg ønsker å bytte ut sukker med søtning så den blir sukkerfri, hvilken mengde og hvilken type vil du da anbefale? Hvis du vet. 🙂

    1. Da kan du for eksempel bruke denne oppskriften:

      https://bremykt.no/oppskrifter/eplekake/2060-sukkerfri-eplekake-med-kanel

      Vennlig hilsen Franciska 🙂

  8. I stalked my Danish friend to give me this Apple-cake recipe, after she brought this cake to a meeting – it’s going to Australia with ne

    1. So glad to hear that. 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *