10 gode tips som får hjemmet ditt til å lukte godt

Hvem ønsker ikke å komme hjem til et hus som lukter godt? Heldigvis er det mye man kan gjøre, her får du litt gode tips.

10 gode tips til å få hjemmet ditt til å lukte godt

 1. Et av de beste tipsene er å lufte godt. Det gir også bedre og sunnere luft inne. Det beste er å lufte raskt og effektivt, gjerne 5-10 minutter daglig.
 2. En skikkelig gulvvask med grønnsåpe om du har ubehandlet treverk eller en annen god såpe er også et av favorittipsene mine. Hvis du er ekstra glad i lukten av grønnsåpe kan et par skåler med grønnsåpe bak sofaen også være med på å gi god lukt.
 3. Bruk vaniljesukker når du støvsuger. Ha litt på bakken og støvsug det opp. Da vil støvsugeren spre duften av vanilje rundt i huset. Du kan også bruke kanel på samme måten, det skal være med på å fjerne uønsket lukt. Duftkuler i støvsugeren hjelper også. Men velg en av delene.
 4. Blomster med duft er også en fin måte å få ekstra god lukt i huset.
 5. Ha mange grønne planter. De vil rense luften og på den måten automatisk bidra til bedre duft. De gir også bedre inneklima.
 6. Lag din egen duftspray. Jeg er var for syntetiske dufter, jeg klarer derfor ikke duftspray som man kjøper. Du kan enkelt lage den selv. Hell kokt vann på en sprayflaske, tilsett litt bakepulver sammen med 2-3 dråper eteriske oljer for eksempel med duft av sitron, appelsin, lavendel, kanel eller lignende. Du kan kjøpe eteriske oljer blant annet på helsekostbutikken eller apoteket.
 7. Duftpinner med naturlige dufter som sakte avgir duft er en fin måte å få god lukt i huset på. Det er bedre enn duftlys som samtidig avgir røyk. Du kan enkelt lage dine egne duftpinner ved ha grillspydd av tre i et glass med nøytral olje blandet med noen dråper med eteriske oljer. Tips: Bytt på med ulike dufter. Nesen vår venner seg til spesielle dufter, etter en stund vil du derfor ikke lukte det lenger. Men om du bytter på vil du igjen få mye ut av duften. 
 8. Vask klær med vaskemiddel som lukter godt. Det vil spre seg i hele huset. Flere merker har vaskemiddel med duft også til sensitiv hud.
 9. Mal kaffebønnene selv. Det også en fin måte å spre god lukt.
 10. Hvis du vil ha skikkelig godlukt i huset er det lite som slår duften av nystekte boller eller lignende.

Ingen ønsker et hjem som lukter vondt. Likevel vil de fleste av oss ha problemer med lukt før eller siden. Men det er heldigvis mye man kan gjøre, uansett om lukten kommer fra røyking inne, matlaging, fukt eller lignende.

10 gode tips til å fjerne vond lukt

 1. Mange opplever at det kan lukte vondt fra sluket på badet eller vaskerommet hvis man for eksempel har vært bortreist noen uker. Det kommer av at sluket trenger tilførsel av fukt. Det er et problem som det er enkelt å gjøre noe med, det er bare å åpne for kranen og la vannet renne noen minutter, hvis ikke det hjelper kan du tilsette et par kapsler Klorin og la det stå 5-10 minutter. Du kan også forebygge problemet ved å ha litt matolje i sluket når du vet du skal være borte en stund eller om du har et bad som sjelden blir brukt.
 2. Hvis du har en bolig det har blitt røyket i, kan det hjelpe å vaske alle overflater i boligen med et kraftig rengjøringsmiddel. Hvis ikke det hjelper bør vegger og tak males. Gjerne med en maling som kapsler inn dårlig lukt, en såkalt isolermaling. Hør med din lokale fargehandel.
 3. Hvis du har vært uheldig og har klart å brenne en kjele på komfyren eller lignende, kan du sette frem flere skåler med eddik (Hvit eddik 7 % fungerer fint). La de stå fremme natten over eller noen dager på rad, det vil kunne hjelpe med å fjerne lukten. Luft også godt.
 4. Har du kjæledyr? Sørg for rene kattebakker og god utlufting før visning. Det kan også lønne seg å vaske eller bytte ut hundesenger, og tepper som kjæledyrene bruker med jevne mellomrom.
 5. Hvis du har et fuktproblem som gir lukt i boligen din, bør det utbedres raskest mulig, da det i verste fall kan gi problemer med mugg og sopp som kan være helsefarlig. Det er flere ulike måter å få hjelp på, avhengig av hva fuktproblemet er. Kontakt fagfolk for å få best mulig hjelp.
 6. Hvis det lukter fra kjøleskapet, er den beste løsningen å ta ut alle matvarer, kaste gammel mat og vaske godt. En skål med kaffegrut i kjøleskapet skal også fjerne uønsket lukt.
 7. Sørg også for å rengjøre rundt søppelbøtten med jevne mellomrom. Hvis det har vært hull i en pose og det har kommet ut væske fra søppelposen, kan det være en kilde til lukt. Det vil også være en hjelp å bruke lukkede søppelbøtter.
 8. Det lukter sjelden godt av godt brukte treningsklær og lignende. Velg derfor lukkede skittentøyskurver.
 9. La illeluktende sko stå ute til lufting og bruk deodorant for sko eller strø litt bakepulver i skoene.
 10. Det viktigste er å vaske godt og lufte godt ut. Da forebygger man de fleste luktproblemene.

Foto: Franciska  Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

2 kommentarer

 1. Maya Venberget

  Mange nyttige råd her, og noen av de skal jeg notere meg 🙂 Men,, en ting må jeg «kikke» på,, Grønnsåpe skal bare brukes på ubehandlet treverk, altså ikke parkett, fliser og lign. Dette fordi grønnsåpe etterlater seg en beskyttende hinne, som igjen gir grobunn for støv / skitt. Sett heller noen skåler med grønnsåpe bak sofaen eller andre steder de ikke syns, hvis du vil ha den gode » rene » lukten i huset. Ha en forsatt fin dag 🙂

  1. Takk for innspillet ditt. Jeg har rettet opp. 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *