Oppskrift på bestemors hjemmelagde jordbærsyltetøy

Hva er vel bedre enn deilig hjemmelaget syltetøy?

Denne oppskriften har jeg fått fra bestemoren min, den er svært enkel å følge, og gir helt nydelig jordbærsyltetøy.

Nylaget syltetøy bringer frem noen av de beste barndomsminnene mine. Jeg husker jeg satt på kjøkkenbenken hos bestemor og fulgte spent med på at bærene fra hagen ble tryllet om til søtt og deilig syltetøy. Jeg fikk alltid lov til å slikke sleiva og husker den himmelske smaken, og ikke minst duften, av nylaget syltetøy.

Bestemors hjemmelagde jordbærsyltetøy
1 kg jordbær
400–500 g sukker (avhengig av hvor søte bærene er fra før)
½–1 ts Atamon

Rens bærene godt og sorter bort dårlige bær. Det er en fordel at alle bærene blir gjennomkokt raskest mulig, da bevares smaken best. Skjær derfor bærene i mindre biter og fordel eventuelt i flere kasseroller hvis nødvendig.

Gi bærene et oppkok og tilsett sukkeret. Rør godt og la syltetøyet koke på nytt til sukkeret er oppløst.

Tilsett Atamon og fyll straks syltetøyet over på steriliserte glass eller krukker (se under). Sørg for å fylle glassene helt opp, da får du den beste holdbarheten. Sett straks på lokk.

Du kan også bruke vanlig syltepulver som Jam eller Certo for konservering. Følg anvisningen på pakken.

Slik steriliserer du glass

Sterilisering av glass i ovnen:

Plasser rengjorte glass og lokk i stekeovn som er forvarmet til 100 grader. La glassene stå i minimum 10 minutter, og du har steriliserte glass som gir god holdbarhet til syltetøyet ditt.

Sterilisering av glass med kokende vann:

Du kan også sterilisere glassene ved å helle over kokende vann. Sørg for at underlaget de står på, også blir overhelt med kokende vann, og la lokkene få samme behandling. Ha ev. lokkene i et dørslag, da er de enklere å håndtere. La de nyvaskede glassene tørke på et rent kjøkkenhåndkle.

Du kan også med fordel sterilisere redskapene du bruker (sleiver, skjeer og lignende). Da er du sikker på å få et godt resultat.

Jordbærmat med iskald melk er noe av det beste jeg vet nå når de norske jordbærene er på sitt søteste. Mmm, det er smaken av sommer det.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *