Slik lykkes du med makroner – trinn for trinn

Det er både gøy og enkelt å lage makroner, når bare man vet hvordan man skal gjøre det. Mange synes det er vanskelig. I dag deler jeg derfor en detaljert, trinn for trinn oppskrift med bilder, som gjør det enkelt å lykkes.

Det er Runa Arntsen med Runas bakegleder som står bak oppskriften.

Runa er skikkelig god på makroner, så god at hun til og med selger dem. Hun har gitt meg lov til å dele denne fine oppskriften med deg.

Jeg har valgt oppskriften hennes, fordi jeg sjelden har sett en så detaljert fremgangsmåte for å lykkes med makroner. Du finner bloggen hennes her.

Håper du lar deg friste til å prøve – for det er veldig gøy når du bare kommer i gang. 🙂

Makronene oppbevarer du i fryseren – og der holder de seg lenge. De tiner på få minutter i romtemperatur.

Det er også utrolig hyggelig å ta en pose makroner med som en vertinnegave. De vil garantert bli satt pris på.

Runas Makroner med saltkaramell

Makroner
75 g eggehvite
100 g sukker
90 g mandelmel (ikke fettredusert, kan blant annet kjøpes på helsekosten)
100 g melis

Salt karamell
100 g sukker (gjerne finkornet)
50 g smør
1 dl kremfløte*
1-2 klyper Maldonsalt

Jeg har valgt å bruke finkornet sukker, noe som gjør det enda enklere å få fin marengs. Hvis du ikke får tak i det kan du lage det ved å ha vanlig sukker i en blender.

Skill eggene, vei nøyaktig opp og hell eggehviten over i en ren skål. Jeg pleier alltid å vaske raskt over pisk og skål med litt såpe før jeg begynner. Tilsett en liten teskje av sukkeret i eggehviten – og la det piske et par minutter på lav hastighet, til du ser det begynner å danne seg litt skum.

*Info til mine danske læsere – Kremfløte er piskefløde.

Øk på til halv hastighet og la det piske videre til du har mye skum.

Nå pisker du videre på maks hastighet (eller 9/10) og pisker til du har en myk marengs.

Reduser hastigheten til halv fart og tilsett sukkeret – litt etter litt. Nå skal du piske videre på høy hastighet til du har en blank og fin marengs – det tar minimum 5 minutter. Du kan sjekke om den er ferdig med å ta litt marengs mellom tommel- og pekefinger – gni fingrene sammen – kjenner du sukkerkorn, er den ikke ferdig.

Nå er det klart for å tilsette den fargen du ønsker. Du må bruke pasta-, pulver- eller gelefarge for å fint resultat – konditorfarge kjøpt i butikken vanner ut marengsen og du risikerer at den ødelegges. De koster litt mer – men du trenger ikke så mange – for du kan blande dem sammen til ulike nyanser. Vær oppmerksom på at fargen mørkner noe når du tilsetter mandel/melisblandingen. Er du i tvil, kan du holde tilbake litt farge og eventuelt tilsette litt mer senere i røreprosessen.

Mens du lager marengsen, sikter du melis og mandelmel sammen i en bolle – og rører det forsiktig sammen.

Tilsett blandingen i marengsen. Du kan blande det sammen på laveste hastighet i maskinen i omtrent et halvt minutt før du går over til håndkraft.

Resten av røringen tar jeg for hånd med en slikkepott for å ha bedre kontroll – for det er her magien ligger. Det er viktig å røre nok – men ikke for mye! Konsistensen skal være slik at røren renner sakte i en trekant ned fra slikkepotten – og ikke «drypper». Det er bedre å røre litt for lite, enn for mye. Den skal se ut som rennende lava.

Så heller du røren over i en sprøytepose med en tupp på 0,5 – 1 cm

Så sprøyter du røren ut i små rundinger. Jeg sprøyter fra midten til sirkelen er dekket – og avslutter med en «snurr» for å unngå drypping. Du kan bruke silikonmatte, bakepapir eller makronark. Til mal kan du tegne rundt fem-kroner med en tusj – og legge malen under matten eller bakepapiret. Siden jeg lager ganske mange, har jeg investert i makronark med ferdigtegnede sirkler. De koster litt – men kan brukes flere ganger.

Det er viktig at underlaget ligger flatt når du sprøyter ut – så hvis stekebrettene dine er litt skjeve – legger du matte/arket rett på benken – og lirker det over på stekebrettet etterpå. Når makronen er over på stekebrettet – dunker du hardt noen ganger under stekebrettet for å få eventuelle luftbobler i makronene til overflaten. Har makronene dine tupp på midten – kan du riste brettet litt forsiktig fra side til side.

Nå skal makronene tørke til de får en hinne – det tar mellom 30 og 90 minutter. Sjekk om de er ferdige med å ta en finger forsiktig ned på makronen – er den klissete – er den ikke ferdig. I tørketiden lager du karamellen.

Så er de klare for steking. Jeg steker mine midt i ovnen på 145 grader i nøyaktig 11 minutter, men dette er skjøre bakverk, så her må du nesten bare prøve deg fram i din ovn.

Når makronene er ferdig stekt, skal de avkjøles på rist. Er de vanskelig å løsne fra matten/arket, kan du legge dem litt i fryseren først. De må være helt avkjølte før du fyller dem.

Fremgangsmåte karamellfyll

Kok opp fløten og trekk den av varmen.

Ha sukkeret i en vid kjele (helst ikke teflon) og smelt sukkeret på medium varme. Jeg bruker finkornet sukker som smelter litt raskere – og det er enklere å få en lys karamell. Du må ikke røre i sukkeret, men du kan eventuelt vende litt på kjelen. Når så og si alt sukkeret har smeltet, trekker du kjelen av platen. Så tilsetter du romtemperert smør  i terninger og rører rundt. Rør til smøret er smeltet – så tilbake på platen. Det gjør ikke noe om ikke alt blander seg med en gang – det hjelper når du tilsetter den varme fløten.

Den varme fløten tilsetter du litt etter litt mens du rører godt. Når alt er blandet, lar du det koke i 3-4 minutter. Smak til med salt – og det er farlig godt. Sil så karamellen over i en bolle som tåler sterk varme – og sett den kaldt.

Når både makronen og karamellen er helt avkjølt – er det klart for å fylle makronene. Selv om de i teorien burde vært like store – er de ofte ikke det likevel. Jeg pleier derfor å bruke litt tid på å finne to og to like – og sortere dem før jeg begynner å fylle dem. Bruk gjerne en sprøytepose for å fordele karamellen, men du kan også bruke en teskje.

Makronen oppbevares kaldt i en lufttett boks i kjøleskapet eller i fryseren. De blir aller best når de har ligget litt i fryseren – hvis du klarer å vente så lenge da. 🙂

Foto:Franciska Munck-Johansen/Runa Arntsen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

2 kommentarer

 1. For det første er jeg utrolig glad for dit lille hint mht til fløden. For det andet kan det nu være at det omsider vil lykkes mig at lave disse fine små kager.. Så 1000 tak for deling.. ♥️

  1. Hej Line
   Hyggeligt at høre at du kan lide opskriften.
   Masse lykke til.
   Venlig hilsen
   Franciska 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *