Gidder du ikke dekke et fint bord? Drit i å invitere til middag!

Jeg var på foredrag med Halvor Bakke og da sa han akkurat det:

Gidder du ikke dekke et fint bord? Drit i å invitere til middag! 🙂

Det er kanskje et litt sterkt uttrykk, og mange av de koseligste middagene har jeg hatt med gode venner over en pizza med bare et par lys på bordet.

Men, når det er sagt så er jeg litt enig.

Det er noe helt spesielt ved å komme til et fint dekket bord. Det trenger ikke være så veldig fint heller, men det at noen har gjort seg litt ekstra umake med å dekke et bord gjør at man føler seg ekstra velkommen og det er ekstra hyggelig å sitte mange timer rundt bordet.

Jeg har fått lov til å dele litt inspirasjon fra Table Tales som dekker de fineste bordene. De leier også ut vakkert vintage servise til store og små arrangementer.

Noe av det beste jeg vet er å finne inspirasjon til å dekke fine bord. Jeg synes ofte det er like hyggelig å planlegge et bord som å ha gjester. Det betyr ikke at jeg ikke liker å ha gjester, jeg synes bare det er ekstra hyggelig å planlegge.

Her er 10 gode tips når det gjelder borddekking:

1. Dekk bordet i god tid
Jeg dekker nesten alltid bordet dagen før. Det blir minimalt med stress og jeg kan kose meg med å dekke bordet i stedet for å gjøre alt i siste liten.

2. Velg en fargeskala
Start med å velge en fargeskala, da er det mye enklere å få en fin helhet. Jeg lar ofte fargen på blomster eller pynt bestemme fargeskalaen. Jeg velger også farger etter anledning. Når vi skal feire bursdagen til svigerfar velger jeg litt mørkere farger og et røffere uttrykk, skal vi ha sommer selskap blir det lyse og lette farger etc.

3. Bruk naturen
Jeg elsker å bruke naturen. På våren kan vårgreiner være fint, på sommeren bruker jeg alt jeg finner av blomster og på høsten kan det være fint med mose og greiner.

4. Ha stor pynt for enden av bordet
Det kan være fint med store blomstorbuketter eller høye lys, men de kan være irriterende om de gjør at man ikke klarer å se hverandre. Sett dem heller for enden av bordet.

5. Bruk levende lys – og mange av dem
Det er helt klart et must. Jeg liker å bruke mange typer, både høye og lave og jeg har gjerne 15 telys på bordet.

6. Bruk blomster
Blomster gjør seg helt klart på et fint dekket bord. Jeg liker å bruke flere små vaser som jeg plasserer på midten av bordet.

7. Bruk det du har fra før
Jeg går gjerne på jakt for å finne ting som kan brukes til bordet som vi allerede har. Ting som vanligvis pynter opp i vinduskarmen kan bli fine på bordet.

8. Bruk en fin duk
En vakker linduk hever borddekkingen til nye høyder. Det samme gjør et fint stoff, som for eksempel sarier som du får kjøpt på eBay til et par hundrelapper. (Se mer her.)

9. Ha gjerne med et overraskelsesmoment
Det er fint å ha med noe som kan være litt overraskende. Det kan være dyrefigurer plassert rundt på bordet, sort hvit bilder av gjestene i stedet for bordkort, mose som centerpiece eller lignende. Litt spiselig på hver kuvert.

10. Dekk et bord man har lyst til å sitte rundt
Det aller viktigste når det gjelder å dekke et fint bord, er å dekke et bord man virkelig har lyst til å sette seg ved. Tenk derfor trivsel før noe annet og dekk det fineste bordet du får til. Det trenger ikke koste så mye heller. Bruk det du har, finn pynt i naturen og sett det fint sammen.

Her er litt inspirasjon. Alle bildene er fra Table Tales.

2 kommentarer

 1. Mange gode tips og veldig flotte bord!!
  Takk!!

  1. Hyggelig å høre.
   Ha en fin dag videre.
   Vennlig hilsen
   Franciska 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *