Overrask familien med søndagsbrunch

Jeg elsker brunch! Elsker tanken på å ha god tid, helg og bare kose seg.

Hvorfor ikke overraske familie eller venner med en skikkelig søndagsbrunch. Det meste kan gjøres klart i god tid i forveien.

Sist vi var på helgetur (i en trehytte 11 meter over bakken, se mer her) laget jeg denne brunchen.

Det som er så fint med brunch er at man kan ta litt hva man har. Hemmeligheten er å ha med litt forskjellige godsaker og godt med frukt og bær slik at det blir ekstra fristende å se på.

Ekstra god brunch blir det med ferdige glass med gresk joghurt, bær, honning og müsli. Bare legg det lagvis og topp med müsli. De kan gjøre ferdige i god tid og oppbevares i kjøleskap.

Pannekaker med bacon blir garantert en suksess. Her får du oppskriften min på det jeg synes er Verdens beste pannekaker:

Verdens beste pannekaker
Ca 16 stk

125 g smeltet smør
6 mellomstore egg
6,5 dl helmelk*
1 spiseskje sukker
2 teskjeer vaniljesukker
1/2 teskje salt
500 g hvetemel
Smør til steking

Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin. Rør til røren er glatt og fin uten klumper. Røren skal ha en konsistens som tykk kremfløte*. Hvis den er for tykk, kan du tilsette mer melk, hvis den er for tynn, kan du tilsette mer mel.

Ha litt smør i en stekepanne. Når smøret er smeltet, tilsettes akkurat nok røre til at hele pannen blir dekket. Snu pannen godt i alle retninger slik at røren kommer godt ut i kanten av stekepannen. Stek til pannekaken ikke lenger er flytende på toppen. Snu og stek til den er gyllen på begge sider. Bruk middels varme, da får du best resultat. Ta bort stekepannen fra varmen når du skal ha i ny røre, da svir du ikke smøret.

Tips: Ta en stor bit smør på en gaffel, da er det enkelt å dra den over stekepannen mellom hver steking.

*Tips til mine danske læsere: Helmelk er sødmælk, røre er dej. Kremfløte er piskefløde.

Jeg steker alltid bacon i ovnen. Da blir de sprø og gode, samtidig som man slipper søl og stekeos. Kan anbefales.

Godt med frukt og bær, litt rundstykker og knekkebrød, da blir dette en skikkelig brunch. Ja, og selvfølgelig te, kaffe og gjerne litt jus i tillegg.

Da vi besøkte trehytta fikk vi disse nystekte Totensnurrene. De var skikkelig gode. Her får du oppskriften min på de jeg synes er Verdens beste kanelsnurrer:

Dette er en stor oppskrift. Den gir 3 brett med kanelsnurrer. Men det er verdt det å lage så mange, for de er kjempegode å fryse!

Verdens beste kanelsnurrer

200 g smør
1 liter lettmelk
100 g gjær
2 teskje salt
3 dl sukker
1,75 kg hvetemel (eller så lite som mulig til deigen får god konsistens)

Fyll
200 g romtemperert smør
Sukker og kanel

1 egg til pensling

Elt alle ingrediensene sammen, bruk så lite mel som mulig.

Varm smøret i en kasserolle. Tilsett melken, rør til blandingen er håndvarm.

Hell melkeblandingen i en skål og tilsettt gjær, salt, sukker og mel til slutt. Elt godt til du får en god konsistens på deigen. La deigen heve under lokk et varmt sted i ca 40 minutter.

Del deigen i tre. Kjevle ut hver del ca. 1,5 cm tykt. Smør på et godt lag med smør, og strø på sukker og kanel.

Fold den ene langsiden inn mot midten og den andre over slik at du har brettet deigen i tre lag på langs. Del deigen i strimler på tvers, ca. 2–3 cm brede, tvinn dem rundt og knytt dem i en knute.

Du kan også rulle dem på vanlig måte og skjære skiver som blir til vanlige kanelsnurrer, hvis du synes det er enklere.

Legg kanelsnurrene over på en stekeplate dekket med bakepapir, og la dem etterheve i ca. 30 minutter.

Pensle med egg.

Stek midt i ovnen på 220 grader i 10–15 minutter til de er gylne.

Serveres varme rett fra ovnen!

Kan gjerne fryses.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 kommentarer

  1. Hei!
    Takk for inspirerende blogg:-) Jeg må bare spørre litt om det med bacon i ovnen. De gangene jeg har prøvd det synes jeg at hele stekeovnen har blitt sprutet ned av fett. Vet ikke om jeg har brukt for høy varme jeg, ca 200 grader tror jeg, eller er det andre faktorer man bør ta hensyn til?
    Hilsen fra Hilde

  2. Hei Hilde
    Jeg pleier å steke dem ved 200 grader varmluft og har ikke hatt problemer med fettspruting. Tvert i mot gjør jeg det for å slippe det, som det ofte blir når man steker på pannen.
    Vennlig hilsen
    Franciska 🙂