Slik maler du flisene på badet selv! Det er både enkelt og rimelig

Det å male flisene på badene og vaskerommet vårt, er noe av det smarteste vi har gjort. Vi gjorde det for første gang for mer enn åtte år siden og det har holdt svært bra i alle rommene, ingen avflassing eller sprekker.

To av rommene har vi malt bare en gang, det ene har jeg byttet farge på tre ganger. 🙂

Et ekstra pluss man får ved å male flisene, er at det er enkelt å bytte farge om man skulle få lyst på litt forandring. Senest malte vi badet hvitt.

Da vi overtok huset vårt hadde både bad og vaskerom sett bedre dager. Vi ønsket å pusse opp to bad og et vaskerom og fikk et tilbud på 300 000,- for det vi ville ha gjort (for alle tre rom). Det var en ganske stor sum, vi begynte derfor å se oss rundt etter andre løsninger.

Vi takket nei til tilbudet og valgte i stedet å male veggene og flislegge i dusjen og på gulvet (se oppskrift på å male gulvfliser lenger ned i innlegget). Det sparte oss for flere hundre tusen kroner og vi har fått både bad og vaskerom som vi er svært fornøyd med.

Jeg vil ikke anbefale å male i dusjen, eller andre steder der hvor man dusjer rett på veggen. Et dusjkabinett kan være en god løsning. Hvis underlaget er bra kan det også være en mulighet å legge fliser ovenpå de gamle i dusjsonen. Det gjorde vi og vi ble veldig fornøyd.

Slik maler du flisene på badet:

Start med å rengjøre badet godt. Skur flisene med en skureklut og en blanding som fjerner fett og såperester. Du kan bruke en blanding av en del 32 % eddik og fire deler vann, eller en god kraftvask. Salmiakk blandet ut i vann kan også brukes, men vær forsiktig og ikke overdoser, da det kan irritere luftveiene.

Vask godt over med rent vann. (spyl evt. med slangen fra dusjen hvis badet er lite nok og den rekker.) Vask ekstra godt i fugene.

La badet tørke i minst et døgn, eller til du kjenner at fugene er helt tørre. Ha god utlufting, da tørker det lettere.

Start med å male flisene med heftgrunning. Bruk en oljebasert heftgrunning egnet til våtrom og glatte overflater. Det er forskjell på fliser, noen er glattere enn andre, det kan derfor lønne seg å teste heftgrunningen før du maler hele badet. Mal en del av en flis et sted som ikke er så synlig. La den tørke i noen timer og sett så på en bit med maskeringstape. La den sitte i noen timer og dra den så av. Hvis du drar av malingen bør du slipe flisene lett med sandpapir for å få bedre heft. Bruk en korning med 150 eller finere. Husk å vaske/spyle badet etter du har slipt.

La grunningen tørke minst et døgn før du maler over.

Dekk til med maskeringstape mot tak og gulv.

Bruk gjerne en sterk gulvmaling egnet til våtrom. Hør i en byggvareforretning eller hos en fargehandel. Mal to-tre strøk til du får ønsket effekt.

Vi valgte kalkmaling fra Pure & Original. Denne gangen malte vi med hvit kalkmaling. Den mørkegrå malingen som er brukt på badet under er Fresco i fargen Potato Skin.

Fresco gir en helt matt, kalket og skjoldet effekt. Det er en maling som dekker godt og gir en flott nesten fløyelsaktig overflate. Vi malte bare ett strøk. Jeg synes også det er en fordel at malingen er vannbasert med liten lukt.

Over kalkmalingen brukte vi «Sealer«, det er en transparent maling, som gjør kalkmalingen mer motstandsdyktig og gjør at den tåler vannsøl godt. Den bør ikke legges på før malingen har herdet. Det tar ca. 10 dager. (Det trengs ikke Sealer over vanlig maling.)

Dette ble en veldig detaljert beskrivelse, men ikke la deg avskrekke, det er fort gjort og mye enklere enn å renovere hele badet!

En god løsning kan være å legge nye fliser på gulvet, siden det er større slitasje på gulvet enn på veggene. Men det er også mulig å male gulvflisene hvis du ønsker det. Jeg har forhørt meg hos flere malere og de sier det bør gå bra. Jeg har også fått mange tilbakemeldinger fra leserne mine som har gjort det med godt resultat.

Slik maler du gulvfliser:

Bruk samme oppskrift som over, men velg en slitesterk maling egnet for gulvfliser. Bruk gjerne Epoxymaling, som er en svært slitesterk maling som blant annet brukes på bilverksteder og lignende. Epoxymaling kan kjøpes flere steder. Blant annet her.

Her ser du litt flere før- og etterbilder:

Slik maler du flisene på badet

Første gang malte vi badet i en mørkere farge, da hadde vi en mer Shabby Chic stil. På bildet over ser du hvordan det så ut. Denne gangen ble veggene hvite og jeg malte speil, trevegg og skap med kalkmaling i fargen North Sea Silt.

Vasken fant jeg i Danmark da vi var på ferie der i fjor sommer. Den har ligget i garasjen i mer enn ett år, nå fikk jeg endelig brukt den.

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon ?

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

2 kommentarer

  1. Heia! Vurderer å gjøre dette selv på WC-rommet vårt, der det kun er vask og ikke dusj. Er du fremdeles fornøyd? Hvordan var det å male kalk på fliser? Har malt kalkmaling fra jotun på tapet før bare 🙂 Har også lest endel som anbefaler gulvmaling!

    1. Hei C.B
      Jeg er fortsatt kjempefornøyd. Nå er det vel 8-9 år siden vi malte og malingen sitter fortsatt som bare det. Det var like enkelt å male kalkmaling som vanlig maling på flisene her. Hvis flisene er glatte kan det hende du må matte dem først.
      Masse lykke til. 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *