10 effektive tips til å få det mer ryddig

Jeg liker å ha det ryddig, men jeg er ikke særlig glad i å rydde. Det tror jeg er grunnen til at jeg har samlet meg så mange triks til å gjøre det enklere, og dem deler jeg selvfølgelig gjerne med deg. 🙂

Her får du de beste ryddetipsene mine:

1. Alle ting skal ha et hjem. – Det er antakelig den beste regelen vi har. Når alle ting har et hjem er det raskt å rydde på plass.

2. Ha mindre ting. Jo flere ting vi har, jo mer er det å rydde. Jeg liker derfor å ha nok, men ikke for mye. Jeg går av og til igjennom skuffer og skap og selger eller gir bort det vi ikke lenger bruker.

3. Få unna bunkene. Det er fort gjort å lage seg bunker på kjøkkenbenken, i gangen, på soverommet etc. Lag et godt system, slik at du får ryddet unna ting med én gang. Det kan være en fast skuff til nøkler og post i stedet for å legge dem på benken i gangen eller en egen skuff til det som hoper seg opp på kjøkkenet. (Et skilt med nei til reklame på postkassen sparer deg for 45 kilo ekstra post i året).

4. Fjern ting som roter og gir deg liten plass. Vi trenger ikke ta vare på alt, av og til kan det være godt å gi slipp på noe også.

5. Ta bilder som minner. I stedet for å gjemme for eksempel alle tegningene til barna, kan du heller ta vare på noen få og ta bilder av resten.

6. Ha gode vaner. Vi har for eksempel som vane å legge klærne til vask, eller på plass når vi kler av oss for kvelden, i stedet for å legge dem på en stol på soverommet, det gjør at det alltid er ryddig. Vi rer også sengen med en gang vi står opp. (Ikke med sengeteppe og puter, det er jo bare slitsomt, men legger dyner og puter pent.)

7. Gjør det med én gang. Dette er også en skikkelig god regel. Vi legger på plass ting med en gang vi kommer hjem, i stedet for å la det stå i gangen. Vi har også lært barna at når de er ferdige med ett prosjekt rydder vi det før vi begynner på et nytt. Det gjør det mye mer overskuelig, også for dem.

8. Kjøp bare det du virkelig har bruk for. Det er lett å bli fristet, men mye ender opp i skuffer og skap. Hvis du er i tvil, så vent!

9. Ha kurver og bokser til ting som ellers vil skape rot.

10. Ta med ting som skal ryddes når du likevel går fra ett rom, eller en etasje til en annen. Da blir det fort ryddig.

Vi har en liten lek vi leker med barna. Vi setter klokka på et kvarter, så sier vi klar, ferdig, gå, og så rydder vi alt vi klarer på den tiden. Det er utrolig så mye vi klarer å få unna når alle tar i et tak. Kan anbefales. Det er også et godt tips hvis du har et rom, kott eller lignende som har vokset deg over hodet. Sett klokken på et kvarter og rydd alt du klarer på det kvarteret, gjenta dagen etter, neste uke eller lignende. Man får gjort mye mer enn man tror.

Har du et godt ryddetips?

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

2 kommentarer

  1. Herregud så fint du har det! En av de fineste rommene jeg har sett på lenge 🙂

    1. Franciska Munck-Johansen

      Tusen takk Renate 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *