En helt spesiell historie fra et lite fransk slott

For ikke lenge siden besøkte jeg det lille franske slottet Chateau Montfort, som ligger i Sør Vest Frankrike ca en time unna Biarritz.

Marianne med @inspirasjonsguiden og jeg bodde på slottet sammen med familien Silm fra Australia som har bodd der i 3 år.

Chateau Montfort har en helt spesiell historie og den fikk vi høre en sen kveld rundt dette middagsbordet mens det knitret i peisen og stearinlysene blafret. (Jeg skal prøve å gjenfortelle historien så godt jeg husker den.)

Da Sara og familien hennes overtok huset, hadde det vært forlatt i nesten 30 år. Alt sto akkurat slik det var, med hvite lakener over alle møbler og tykke lag med støv overalt. Tenk for en opplevelse det må ha vært å komme inn i huset og løfte laken etter laken.

Først måtte de nesten bryte seg igjennom den sammenvokste hagen. Ingen hadde rørt den på flere tiår, og det var ikke mye som var igjen av det lille slottets tidligere storhetstid.

Men la oss gå litt tilbake i tid.

Chateau Montfort ble bygget av en fransk general, hvis sønn senere ble borgermester av Montfort. Etter andre Verdenskrig ble det solgt til en fransk man fra Pays Basque som var gift med søsteren til den andre konen til Kong Leopold III av Belgia.

September 1926 forlover Prinsen av Belgia, Prins Leopold seg med prinsesse Astrid, Prinsessen av Sverige. Det var et ikke arrangert ekteskap og paret var elsket av det belgiske folket. De fikk tre barn sammen. Prinsesse Joséphine-Charlotte, Prins Baudouin og Prins Albert av Belgia.

29. august i 1935, kjørte den belgiske kongen og dronningen langs kysten av Lucerne innsjøen i Sveits, nær villaen deres, da kongen mistet kontroll over bilen og kjørte i sjøen. Dronning Astrid omkom dessverre av ulykken.

Det skapte stor sorg hos det belgiske folket, den belgiske kongen og deres tre barn.

Det gikk noen år og Belgia ble invadert av Tyskland. Landet var i krig.

Han forlovet seg i juli 1941 med Mary Lillian Baels. Kong Leopold var i husarrest på slottet under tyskerne, det var derfor meningen at de skulle vente med å gifte seg til etter krigen. Men Lillian ble gravid med det første barnet deres og de valgte å gifte seg i et lite religiøst bryllup i september 1941.

Nyheten fikk veldig blandede tilbakemeldinger. En del av folket støttet det nye paret og sendte blomster og gratulasjoner, mens andre var sterkt imot det og mente at det var et svik mot Dronning Astrids minne og et svik mot det belgiske folket. Det var i tillegg i mot belgisk lov å gifte seg religiøst før de giftet seg sivilt. Det ble derfor en stor skandale som fikk navnet The Royal Question og Kong Leopold endte med å måtte gå av og overlate tronen til sin eldste sønn Prince Baudouin.

Det blir fortalt at Lillian ofte besøkte søsteren sin som bodde på Chateau Montfort, for å komme seg bort fra alt. Her kunne hun være i fred og gå rundt i slottshagen uten å bli forstyrret.

Den siste dagen laget vi en koselig liten piknik under et av trærne i den lille slottshagen. Vi fikk blant annet lov til å bruke denne antikke piknikkurven.

Det er nesten så man kan forestille seg at Lillian gikk rundt her sammen med søsteren sin. Hvem vet, kanskje de hadde likt pikniken også…

Foto: Franciska Munck-Johansen.

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

1 kommentar

  1. Denne hørtes spennende ut. 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *