Verdens beste kransekake stenger

17-Mai-2015-Kransekakestenger-333-bloggen-13-1024x682

Har du hørt om Nettbakeren?

Terje, som står bak Nettbakeren, er en av de dyktigste konditorene i Norge og han har en bakeglede helt utenom det vanlige. Han jobber til vanlig på Hurtigruten.

Jeg har hatt gleden av å ha bakedate med ham også. Se mer her.

Jeg ble faktisk kjent med kransekakestengene til Terje en god stund før jeg ble kjent med Terje. Jeg kom tilfeldig over dem og de gjorde stort inntrykk på meg. Er de ikke flotte? Perfekte å servere nyttårsaften eller ellers i jula.

Her får dere oppskriften til Terje:

17-Mai-2015-Kransekakestenger-410-1024x682

Verdens beste kransekakestenger fra Nettbakeren
Hvor mange du får avhenger litt av størrelsen

500 gram mandler (males i en mandelkvern)
500 gram melis
4 eggehviter (hold av litt eggehvite)
2 spiseskjeer maizena (maisstivelse)
2 spiseskjeer glykose (kan kjøpes blant annet på aposteket eller i hobbybutikker)
frø fra en vaniljestang

Jeg steiker de på høy varme, 180 grader til de blir gyllen og fine, ca 15 minutter (kommer an på størrelsen) da blir de så sprø utenpå og myke inni. Det er da de er deiligst.

Disse kransekakestengene er veldig lett3 å lage og rulle ut. Jeg bruker 4 små eggehviter, men hold alltid av litt av eggehviten. Altså ikke ha alt oppi med en gang. Da er det lett for at deigen blir for bløt. Da blir ikke stengene så høye og fine. Jeg bruker maizena (maisstivelse) i min oppskrift. Denne er nøytral på smak, og fungerer ypperlig i baking. Dette gjør at du får en mye mer holdbar masse, høyere kransekakestenger og et bedre resultat. Dette er min lille hemmelighet når jeg baker denne herligheten.

Jeg bruker også glukose i deigen, dette gjør den ekstra seig og mye enklere å rulle. Den blir så smidig og fin. Glukose er veldig bra til ulike desserter også, som hjemmelaget iskrem. Ta to gode spiseskjeer med glukose i deigen.

Først må vi male mandlene med en mandelkvern.  Jeg vet noen bruker en vanlig kjøkkenmaskin til å kverne mandlene, men dette blir ikke det samme. Med mandelkvernen blir de malet på rette måten, synes det blir best slik.  Sett kvernen godt fast slik at det er lett å sveive. Og ha bare litt og litt mandler i beholderen. De finnes også en delux mandelkvern som skal gjøre jobben enda lettere og kan ta større mengder. Når du har malet 500 gram mandler blander du dette meg 500 gram melis.

Skill eggehviter (skal da bare være eggehvite, ikke noe plomme i kransekakestenger). Bare klekk de i en liten bolle og visp lett sammen, da er det lettere å helle litt og litt synes jeg.

Ha oppi nesten all eggehviten (eller du klekker 3 eggehviter) og ha oppi glukosen. Er den hard, og vanskelig å få ut to spiseskjeer kan du varme den noen sekunder i mikroen. Nå blir den helt flytende og du kan bare helle den over. Kjempegenialt. (om du skulle få litt ekstra gjør det ingenting, blir bare godt med glukose i deigen).

Og så har du oppi 2 gode spisseskjeer med maizena. Jeg varmer nå deigen til minst 80 grader. Da blir den mer holdbar, deigen blir mye bedre å jobbe med. Det er min lille hemmelighet. Har du ikke en slik kjøkkenmaskin som kan varme, som Kenwood Cooking chef, kan du enkelt gjøre dette i en panne/kasserolle. Bare røre godt. Når du kjenner at den begynner å bli varm tar du den av platen. Pass så du ikke svir, rør hele tiden sammen. Ha mer eggehvite dersom den blir for hard. Skal være smidig, seig og fin. Litt fastere en marsipan. Jeg brukte eltekroken denne gang. Det gikk helt supert. Ble så godt blandet sammen, hjelp til litt med en slikkepott.

Pakk massen godt inn i plast. Nå bør den få hvile natten over, gjerne på kjølen. Nå får deigen satt seg og smaken blir bedre. Skulle du ikke ha tid til å vente, går det også an å rulle ut samme dag. Men min anbefaling er en natt på kjøl før utrullingen.

Da er vi klare til å rulle ut deigen, jeg liker å lage litt tykke pølser. Synes de blir best slik jeg.

17-Mai-2015-Kransekakestenger-103-1024x682


Nå må de kuttes opp i mindre lengder, du bestemmer størrelsen selv.

17-Mai-2015-Kransekakestenger-199-bloggen-7-1024x682


Da er de klar til å gå i ovnen. Sett de på bakeplate med papir. Noen minutter på 180 grader og du har gyllen og fine kransekake stenger. Høye, sprø og seige inni. Avkjøles på bakebrettet.

17-Mai-2015-Kransekakestenger-217-farger-1024x682


Jeg bruker non temp sjokoladen fra Pals. Den er så genial til å dyppe kransekakestenger i. Lett å smelte, blir så blank og hard når den stivner. Denne sjokoladen er varme behandlet, ferdig temperert, så er ypperlig til alt som skal dyppes. Du finner den i både lys og mørk, i det fleste hobbybutikken og her jeg anbefaler den mørke.

Jeg elsker å leke med farger, og synes de blir ekstra fine med litt strøssel eller noen blomster i fondant. Men pynt akkurat som du selv vil.

17-Mai-2015-Kransekakestenger-312-1024x682

Terje har mange fristende oppskrifter. Klikk HER for å besøke bloggen hans!

Foto: Franciska Munck-Johansen

Følg gjerne Franciskas Vakre Verden på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

Kunne du tenke deg boken Franciskas fristende kaker? Klikk HER for å bestille den.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *